|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odnawiamy/przerabiamy stare meble - wątek zbiorczy.
Ja myślę, że nie musisz używać podkładu, ale to chyba zależy czy będziesz malować bejcą elementy wewnętrzne czy takie które będą wystawione na dwór
wtedy pewnie ten podkład lepiej chroni drewno i zapewnia dłuższe użytkowanie bez koniecznosci ponownego bejcowania
|
|
|
|
|
#842 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Malowanie starych mebli
pomalowałam farbą satynową firmy luxens
musiałam nałożyc jakieś 4 warstwy, bo wciąż było widac ten niebieski kolor :| teraz czeka mnie tylko zakup uchwytów
|
|
|
|
|
#843 |
|
Raczkowanie
|
Przed malowaniem warto położyć dobry grunt. Szybciej kryje farba docelowa i lepiej się trzyma.
|
|
#844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedz czy to jest taki fajny biały, czy taki przezółkły? porównywałas może z kartka ppieru. Ja pomalowałam swoja komode na biało, ale postawilam obok bialej szafy i komoda wypada strasznie żółto
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
|
#845 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie - odziedziczyłam po wujku mieszkanie włącznie ze starymi meblami, w tym piekny poniemiecki kredens, z oszklona góra tylko bardzo zniszczony. Chciałabym go odnowic, ale tak, by nie stracił swojego stylu. Jest w ciemnym kolorze, ma rzeźbione drzwiczki, po jednej stronie przy zawiasach troszke brak cześci. Nie chcę go przemalowywać na inny kolor, postaram sie zrobić zdjecie i wstawie, może jutro, może mi coś doradzicie? Nie mam pieniędzy aby go oddac w ręce fachowca
|
|
|
#846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szydełkomaniaczka, wklej zdjęcie, to cos razem uradzimy
|
|
|
|
|
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
własnie nie lakierowałam. Jak komoda stoi sama no to wydaje się biała, ale jak stoi obok szafy białej z ikei to strasznie żółta
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#848 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak byłam w sklepie to nie było żadnej innej białej do drewna. Kupiłam Jedynkę.
|
|
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
W takim razie zapamiętam sobie,że Jedynka ma ciepły odcień
Skoro nie chce Ci sie przemalować tej komody znów,to pozostaje rozdzielić te dwa meble. Albo mam lepszy pomysł-przemalowac komodę na kolor kontrastowy! Np.turkus albo indygo albo fuksja ![]() Masz całe mkieszkanie w bieli?Jak ściany są białe,to taki jeden mocny,kolorystyczny akcent będzie wyglądał fenomenalnie |
|
|
|
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
To właśnie ten kredens. ponieważ jest remont, więc góra oddzielnie i dół oddzielnie, chciałabym aby pozostał w takim staroświeckim stylu, tylko go troche odnowić, pokryć jakimś preparatem do drewna, bejcą, ale nie na wysoki połysk, może coś doradzicie
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
Szydełkomaniaczka, piękna ta komoda, naorawdę robi wrażenie.Kawał mebla,więc roboty tez będzie sporo.
Przyznam się,że ja jeszcze nie robiłam takich profesjonalnych renowacji,choć pochłaniam każda wzmiankę i wiedzę,jak to robić,no ale to tylko teoria. Jeśli chcesz mebel tylko odrestaurować,odnowić,a nie przerobić-to na pewno pierwszym krokiem będzie oczyszczenie do gołego drewna,bez tego renowacja nie będzie kompletna.Zniszczenia nie są jakies duże,może bardziej sa to zaniedbania w konserwacji. Komoda jest spora i ma wiele ozdóbek,więc szlifowanie będzie mozolne.Ja bym zaczęła od nałożenia środka do usuwania starych powłok-większość starego lakieru zejdzie szpachelką,rzeźbienia niestety będziesz musiała dłubać ręcznie drobniejszymi narzędziami. To praca mozolna i etapowa,ale od niej najbardziej zależy późniejszy efekt,więc trzeba się przyłożyć ![]() jak już oczyścisz komodę,to dalej będziemy radzić A czy ta komoda jest cała z litego drewna,czy większe powierzchnie są fornirowane?Jeśli to drugie,to je trzeba będzie potraktować bardzo delikatnie,żeby nie naruszyć tej warstwy. na razie tyle.Jak się na to zapatrujesz teraz?
|
|
|
|
|
#853 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki za radę, troche sie boję, nigdy tego nie robiłam a nie chciałabym zespuć, bo to jednak zabytek, jak moi dziadkowie przyjechali do Ełku w 1945 roku to te meble juz były w tym mieszkaniu, więc nie wiem ile ma lat, jest jeszcze stara szafa, komoda z marmurowym blatem, niestety pekniętym, łóżko na sprężynach, wiec troche tego jest. Nie chcę niczego wyrzucac, bo czuje do nich sentyment, tylko odnowić.
|
|
|
#854 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny (:
Czy znacie jakieś sposoby na metamorfozę mebli ze sklejki? Mam ich sporo, szkoda wyrzucać i zastanawiam się, jak by wyglądały po przemalowaniu np. farbą olejną. Czy można coś z takimi meblami zrobić? Czy tylko drewniane nadają się do przerabiania?
|
|
#855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie musisz czytać od początku,może cofnija się jakieś 7-10 stron. |
|
|
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#857 | |
|
Zakorzenienie
|
Też mam kilka takich antyków jak kredens szydełkomaniaczki w nienajlepszym stanie..zbieram się parę lat i ciągle boję się potraktować ich czymś aby nie zaszkodzić.
Tak więc jakbyś się odważyła za niego zabrać to proszę zdaj relację jak poszło ![]() ---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#858 |
|
Przyczajenie
|
Na tej stronie jest fajna instrukcja ze zdjęciami jak przerobić szybko stary mebel
![]() http://flugger.pl/Inspiration/Ideer%...lser/seng.aspx na mnie czekają dwa stołki z giętymi nóżkami i pikowany fotel - strach się bać tego ostatniego
|
|
|
|
|
#859 |
|
Rozeznanie
|
Niedawno przeprowadziłam się do swojego mieszkania i niestety nie stać mnie na nowe meble, więc mam "zbieranke", która jest nijaka, mdła...
Meble są z sypialni, chciałanbym nadać klimat temu miejscu. Czy stawiać na biel, czy zostać przy brązie? Ściany mają waniliowy kolor. Macie jakiś pomysł, wizje na to co mam? Mogę malować, obklejać itp., ale nie wiem na ile korzystnie to będzie wyglądać. Co radzicie?
Edytowane przez niezdara Czas edycji: 2013-04-29 o 15:05 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#860 |
|
Zakorzenienie
|
Niezdara, ja bym malowała przynajmniej część,bo faktycznie nie dość,że każdy styl inny,to jeszcze odcienie "drewna" tez. Akurat moim zdaniem jedynym bezpiecznym i jednoczesnie klasycznym i ponadczasowym kolorem na meblach jest biel.Mebel pomalowany na ten kolor nie wygląda badziewnie.
Łóżko aż się prosi o malowanie,bo jest z surowego drewna.Żeby jeszcze nie wyglądało tak ubogo,to kupiłąbym wielką narzutę,która zwisałaby po bokach zakrywając te brzydkie nogi, lub takie prześcieradło z falbanami z trzech stron (sklepy z używaną pościelą angielską,spokojnie kupisz do 20 zł). Dalej przemalowałabym komodę i szafę,żeby choć kolorem połączy,ć odmienne style,koniecznie uchwyty wymienić na takie same. Regal to chyba expedit ,więc kolor jest chyba ten sam,co komody?Te bym zostawiła,w końcu naturalny kolor drewna pasuje wszędzie,a jak reszta będzie biała,a ściany są jasne,to reszta nawet nie powinna być biała,żeby nie było mdło .Odnośnie sposobu malowania,to przeczytaj ten watek,tutaj wszystko jest dokładnie wytłumaczone. W skrócie: do kupienia- papier ścierny 150, wałeczek akrylowy i mniejszy ,płaski pędzel do malowania zakamarków, farba akrylowa do drewna i metalu (polecam mat lub satynowy),pewnie 2-3 l pójdą przynajmniej,lakier na wykończenie niekoniecznie,choć może na łóżko bym dała. Jeśli będziesz malowała farbą np.satynową,to lakier nie jest potrzebny,powierzchnia nie jest bardzo czepliwa jeśli chodzi o brud,a odpryski od jakiś uderze ń i tak się zrobią jak polakierujesz.Poaza tym łatwiej będzie odświeżyć kolor farby po np.roku,po prostu nałożysz kolejną warstwę bez rzadnego szlifowania i matowienia. Na razie tyle,powodzenia
|
|
|
|
|
#861 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję Ci bardzo
tak myślałam i zastanawiam się czy komody i regału nie pomalować na biało, a ten dolny segment na biało i brązowy blat pod kolor tej szafy obok. Szafa ogólnie jest nie najgorsza więc może jej nie malować?
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
Szafa nie jest zła,ale ma zdecydowany odcień i zupełnie inny niż komoda i regał z Ikea.Za duże pomieszanie by było. A czy wszystkie te meble muszą zostać w tyjm pokoju?Może do innego jeden mebel wynieść?
|
|
|
|
|
#863 |
|
Rozeznanie
|
zaczęłam na próbę malować inny stolik. I teraz pytanie: co zrobić, aby uniknąć widocznej struktury malowania pędzlem? Po pędzlu zostają linie, po wałku kropeczki jak po gąbce. Czy lakierowanie to wyrówna?
|
|
|
#864 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po kazdej warstwie (jak wyschnie) przejedz lekko papierem sciernym. |
|
|
|
|
|
#865 |
|
Zakorzenienie
|
Nizdara, tak jak pisałam-wałek welurowy musi być,twardy, obleczony tylko takim miękkim,lekko włochatym materiałem,takie jakby krótkie futerko.
|
|
|
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda że nie zrobiłaś zdjecia pokoju tak od wejscia, żeby lepiej ocenić jak te meble są ustawione. Szafa jest całkiem dobra i jej bym raczej nie malowała. Komoda z uchwytami wygląda tandetnie i jej albo bym sie pozbyła i dokupiłam jeszcze jedną komode Ikea Malm z szufladami (są tanie), albo pomalowała na biało i wymieniła uchwyty identyczne jak przy szafie albo poszukała czy można zamontować jakiś mechanizm zamykania bez uchwytów.
Czyli podsumowujac: -malujesz komody i regał na biało, a szafę zastawiasz jaka jest -wywalasz brzydką komodę, dokupujesz Malma w tym samym kolorze i wtedy malujesz szafę na dowolny kolor Jeżeli byś wybrała opcję 1 to ja bym pomalowała jeszcze łóżko bejcą pod kolor szafy |
|
|
|
|
#867 |
|
Raczkowanie
|
Kochane, mam problem z kuchnią. Jak sie wprowadzałam pomalowałam ja w taki sposób jak jest na zdjęciach, ale teraz, po krótkim czasie zapragnęłam zmian... Marzy mi sie żeby zmienic kolor szafek na biały (pomalować), zmienić uchwyty, nad zmywarką zawiesić połki a nad praklę zawisić jakaś szafkę. do tego ukryc tę pralkę i zmywarkę zawieszając jakaś tkaninę na zazdrostce. czy te meble dobrze bedą wyglądać jesli będa białe?? lepiej bedzie je pomalowac czy okleić?? nie chce wydawac na to duzo pieniedzy, ponieważ mieszkanie jest wynajmowane. mam jedynie problem co do koloru scian i tym ciemnym 'kącikiem' w kuchnii. Chcieliśmy oddzielić ten kawałek pomieszczenia od kuchnii ale tak na prawde nie wiem jak je zaaranzowac. Jest tam zbyt mało miejsca np na stół. Co tam zrobić?? Te drzwii w tym kąciku są do łazienki, ciemne panele w pokoju są takie same. Kuchnię chcę zaaranzowac w podobny sposób jak na tych dwóch ostatnich zdjęciach (wyszukane w necie), myślałam też o tym szarym kolorze scian, pasowałby do paneli w czesci kuchennej. poradzcie mi coś proszę! ps. przed ostatnie zdjęcie oddaje to co chciałabym uzyskac, tylko nie wiem jakie kolory scian dać na całości... czwarte zdjęcie oddaje najbardziej rzeczywisty kolor paneli i mebli.
|
|
#868 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem białe meble są najładniejsze
mam pralkę w kuchni i nie zakrywałam jej. Jest biała + białe meble i wcale źle to nie wygląda kolor ścian jest straszny. Jeżeli chcesz nadać świeżości to proponuję siwą farbę np. ze Śnieżki (śliczna), albo cappucino (jasne, daje ciepłe wrażenie), albo limonkę, czerwień lub jaśniutki fiolet moze być przysunięty pod samą ścianę przy drzwiach do łazienki, + 2 krzesła |
|
|
|
|
#869 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, czy moglybyscie mi polecic jakis dobry srodek (lakier/wosk?), którym moge pokryc stól drewniny aby uzyskac efekt matowy i zeby dobrze zabezpieczal?
|
|
#870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.

wtedy pewnie ten podkład lepiej chroni drewno i zapewnia dłuższe użytkowanie bez koniecznosci ponownego bejcowania

musiałam nałożyc jakieś 4 warstwy, bo wciąż było widac ten niebieski kolor :| teraz czeka mnie tylko zakup uchwytów