Odnawiamy/przerabiamy stare meble - wątek zbiorczy. - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-01, 13:16   #841
gold-fish
Zakorzenienie

Dot.: Odnawiamy/przerabiamy stare meble - wątek zbiorczy.

Ja myślę, że nie musisz używać podkładu, ale to chyba zależy czy będziesz malować bejcą elementy wewnętrzne czy takie które będą wystawione na dwór wtedy pewnie ten podkład lepiej chroni drewno i zapewnia dłuższe użytkowanie bez koniecznosci ponownego bejcowania

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-02, 18:42   #842
Asiekk15
Przyczajenie

Dot.: Malowanie starych mebli

pomalowałam farbą satynową firmy luxens musiałam nałożyc jakieś 4 warstwy, bo wciąż było widac ten niebieski kolor :| teraz czeka mnie tylko zakup uchwytów
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 201303021159.jpg (78,7 KB, 178 załadowań)
Asiekk15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-02, 23:32   #843
Dharma88
Raczkowanie

Przed malowaniem warto położyć dobry grunt. Szybciej kryje farba docelowa i lepiej się trzyma.

.
Dharma88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 18:28   #844
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiekk15 Pokaż wiadomość
pomalowałam farbą satynową firmy luxens musiałam nałożyc jakieś 4 warstwy, bo wciąż było widac ten niebieski kolor :| teraz czeka mnie tylko zakup uchwytów
Wyglada ciekawie
Powiedz czy to jest taki fajny biały, czy taki przezółkły? porównywałas może z kartka ppieru. Ja pomalowałam swoja komode na biało, ale postawilam obok bialej szafy i komoda wypada strasznie żółto
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 17:14   #845
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Mam pytanie - odziedziczyłam po wujku mieszkanie włącznie ze starymi meblami, w tym piekny poniemiecki kredens, z oszklona góra tylko bardzo zniszczony. Chciałabym go odnowic, ale tak, by nie stracił swojego stylu. Jest w ciemnym kolorze, ma rzeźbione drzwiczki, po jednej stronie przy zawiasach troszke brak cześci. Nie chcę go przemalowywać na inny kolor, postaram sie zrobić zdjecie i wstawie, może jutro, może mi coś doradzicie? Nie mam pieniędzy aby go oddac w ręce fachowca
Szydełkomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 19:15   #846
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Wyglada ciekawie
Powiedz czy to jest taki fajny biały, czy taki przezółkły? porównywałas może z kartka ppieru. Ja pomalowałam swoja komode na biało, ale postawilam obok bialej szafy i komoda wypada strasznie żółto
A lakierowałaś tę komodę? Często lakiery zażółcają.
Szydełkomaniaczka, wklej zdjęcie, to cos razem uradzimy
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 09:41   #847
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
A lakierowałaś tę komodę? Często lakiery zażółcają.
Szydełkomaniaczka, wklej zdjęcie, to cos razem uradzimy
własnie nie lakierowałam. Jak komoda stoi sama no to wydaje się biała, ale jak stoi obok szafy białej z ikei to strasznie żółta
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2013-03-16, 10:23   #848
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
własnie nie lakierowałam. Jak komoda stoi sama no to wydaje się biała, ale jak stoi obok szafy białej z ikei to strasznie żółta
Widocznie farba ma ciepły odcień.A jaką malowałaś?
Przemaluj teraz szafę
Stary 2013-03-16, 10:26   #849
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Widocznie farba ma ciepły odcień.A jaką malowałaś?
Przemaluj teraz szafę
hahahaha, Nie no szafe wolę zostawić, bo stoja meble na białej scianie

Jak byłam w sklepie to nie było żadnej innej białej do drewna. Kupiłam Jedynkę.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2013-03-16, 10:53   #850
xandra78
Zakorzenienie

W takim razie zapamiętam sobie,że Jedynka ma ciepły odcień
Skoro nie chce Ci sie przemalować tej komody znów,to pozostaje rozdzielić te dwa meble.
Albo mam lepszy pomysł-przemalowac komodę na kolor kontrastowy! Np.turkus albo indygo albo fuksja
Masz całe mkieszkanie w bieli?Jak ściany są białe,to taki jeden mocny,kolorystyczny akcent będzie wyglądał fenomenalnie
Stary 2013-03-16, 14:05   #851
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

To właśnie ten kredens. ponieważ jest remont, więc góra oddzielnie i dół oddzielnie, chciałabym aby pozostał w takim staroświeckim stylu, tylko go troche odnowić, pokryć jakimś preparatem do drewna, bejcą, ale nie na wysoki połysk, może coś doradzicie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kołnierzyk 005.jpg (109,4 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kołnierzyk 006.jpg (147,7 KB, 47 załadowań)
Stary 2013-03-16, 16:28   #852
xandra78
Zakorzenienie

Szydełkomaniaczka, piękna ta komoda, naorawdę robi wrażenie.Kawał mebla,więc roboty tez będzie sporo.
Przyznam się,że ja jeszcze nie robiłam takich profesjonalnych renowacji,choć pochłaniam każda wzmiankę i wiedzę,jak to robić,no ale to tylko teoria.
Jeśli chcesz mebel tylko odrestaurować,odnowić,a nie przerobić-to na pewno pierwszym krokiem będzie oczyszczenie do gołego drewna,bez tego renowacja nie będzie kompletna.Zniszczenia nie są jakies duże,może bardziej sa to zaniedbania w konserwacji.
Komoda jest spora i ma wiele ozdóbek,więc szlifowanie będzie mozolne.Ja bym zaczęła od nałożenia środka do usuwania starych powłok-większość starego lakieru zejdzie szpachelką,rzeźbienia niestety będziesz musiała dłubać ręcznie drobniejszymi narzędziami.
To praca mozolna i etapowa,ale od niej najbardziej zależy późniejszy efekt,więc trzeba się przyłożyć

jak już oczyścisz komodę,to dalej będziemy radzić .Na pewno trzeba będzie uzupełnic ubytki szpachlą...
A czy ta komoda jest cała z litego drewna,czy większe powierzchnie są fornirowane?Jeśli to drugie,to je trzeba będzie potraktować bardzo delikatnie,żeby nie naruszyć tej warstwy.

na razie tyle.Jak się na to zapatrujesz teraz?
Stary 2013-03-16, 17:30   #853
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Dzieki za radę, troche sie boję, nigdy tego nie robiłam a nie chciałabym zespuć, bo to jednak zabytek, jak moi dziadkowie przyjechali do Ełku w 1945 roku to te meble juz były w tym mieszkaniu, więc nie wiem ile ma lat, jest jeszcze stara szafa, komoda z marmurowym blatem, niestety pekniętym, łóżko na sprężynach, wiec troche tego jest. Nie chcę niczego wyrzucac, bo czuje do nich sentyment, tylko odnowić.
Stary 2013-03-17, 12:01   #854
cukraktywna
Zadomowienie

Cześć dziewczyny (:
Czy znacie jakieś sposoby na metamorfozę mebli ze sklejki? Mam ich sporo, szkoda wyrzucać i zastanawiam się, jak by wyglądały po przemalowaniu np. farbą olejną. Czy można coś z takimi meblami zrobić? Czy tylko drewniane nadają się do przerabiania?

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-17, 12:45   #855
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny (:
Czy znacie jakieś sposoby na metamorfozę mebli ze sklejki? Mam ich sporo, szkoda wyrzucać i zastanawiam się, jak by wyglądały po przemalowaniu np. farbą olejną. Czy można coś z takimi meblami zrobić? Czy tylko drewniane nadają się do przerabiania?
Przeczytaj wątek, podstawowa wiedza jest zawarta na wcześniejszych stronach
Nie musisz czytać od początku,może cofnija się jakieś 7-10 stron.
Stary 2013-03-20, 20:35   #856
gold-fish
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny (:
oczywiście ze można, ale proponuuję farby akrylowe. Nie śmierdzą (przynajmniej z Dekorala) i pędzel/ wałek umyjesz w wodzie zamiast w rozpuszczalniku

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Stary 2013-03-27, 01:19   #857
laisla
Zakorzenienie

Też mam kilka takich antyków jak kredens szydełkomaniaczki w nienajlepszym stanie..zbieram się parę lat i ciągle boję się potraktować ich czymś aby nie zaszkodzić.
Tak więc jakbyś się odważyła za niego zabrać to proszę zdaj relację jak poszło

---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ----------

Cytat:
Cześć dziewczyny (:
Też poleciłabym raczej akryl..a później może jakieś szablony lub naklejki, takie specjalne na duże powierzchnie jeśli lubisz tego typu rozwiązania
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 22:32   #858
agnesia80
Przyczajenie

Na tej stronie jest fajna instrukcja ze zdjęciami jak przerobić szybko stary mebel
http://flugger.pl/Inspiration/Ideer%...lser/seng.aspx
na mnie czekają dwa stołki z giętymi nóżkami i pikowany fotel - strach się bać tego ostatniego
agnesia80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 15:00   #859
niezdara
Rozeznanie

Niedawno przeprowadziłam się do swojego mieszkania i niestety nie stać mnie na nowe meble, więc mam "zbieranke", która jest nijaka, mdła...
Meble są z sypialni, chciałanbym nadać klimat temu miejscu. Czy stawiać na biel, czy zostać przy brązie? Ściany mają waniliowy kolor.
Macie jakiś pomysł, wizje na to co mam? Mogę malować, obklejać itp., ale nie wiem na ile korzystnie to będzie wyglądać.
Co radzicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdjęcie (1).jpg (106,8 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjęcie (2).jpg (111,9 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjęcie.jpg (92,5 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fjellse-rama-ozka__0186605_PE338790_S4.jpg (21,2 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg malm-komoda--szuflady__25869_PE099435_S4.jpg (20,9 KB, 9 załadowań)

Polub mnie https://www.facebook.com/dailybetterblog/

Edytowane przez niezdara
Czas edycji: 2013-04-29 o 15:05
niezdara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 18:54   #860
xandra78
Zakorzenienie

Niezdara, ja bym malowała przynajmniej część,bo faktycznie nie dość,że każdy styl inny,to jeszcze odcienie "drewna" tez. Akurat moim zdaniem jedynym bezpiecznym i jednoczesnie klasycznym i ponadczasowym kolorem na meblach jest biel.Mebel pomalowany na ten kolor nie wygląda badziewnie.
Łóżko aż się prosi o malowanie,bo jest z surowego drewna.Żeby jeszcze nie wyglądało tak ubogo,to kupiłąbym wielką narzutę,która zwisałaby po bokach zakrywając te brzydkie nogi, lub takie prześcieradło z falbanami z trzech stron (sklepy z używaną pościelą angielską,spokojnie kupisz do 20 zł).
Dalej przemalowałabym komodę i szafę,żeby choć kolorem połączy,ć odmienne style,koniecznie uchwyty wymienić na takie same. Regal to chyba expedit ,więc kolor jest chyba ten sam,co komody?Te bym zostawiła,w końcu naturalny kolor drewna pasuje wszędzie,a jak reszta będzie biała,a ściany są jasne,to reszta nawet nie powinna być biała,żeby nie było mdło.

Odnośnie sposobu malowania,to przeczytaj ten watek,tutaj wszystko jest dokładnie wytłumaczone.
W skrócie: do kupienia- papier ścierny 150, wałeczek akrylowy i mniejszy ,płaski pędzel do malowania zakamarków, farba akrylowa do drewna i metalu (polecam mat lub satynowy),pewnie 2-3 l pójdą przynajmniej,lakier na wykończenie niekoniecznie,choć może na łóżko bym dała. Jeśli będziesz malowała farbą np.satynową,to lakier nie jest potrzebny,powierzchnia nie jest bardzo czepliwa jeśli chodzi o brud,a odpryski od jakiś uderze ń i tak się zrobią jak polakierujesz.Poaza tym łatwiej będzie odświeżyć kolor farby po np.roku,po prostu nałożysz kolejną warstwę bez rzadnego szlifowania i matowienia.
Na razie tyle,powodzenia
Stary 2013-04-29, 19:35   #861
niezdara
Rozeznanie

Dziękuję Ci bardzo tak myślałam i zastanawiam się czy komody i regału nie pomalować na biało, a ten dolny segment na biało i brązowy blat pod kolor tej szafy obok. Szafa ogólnie jest nie najgorsza więc może jej nie malować?

Stary 2013-04-29, 20:24   #862
xandra78
Zakorzenienie

Szafa nie jest zła,ale ma zdecydowany odcień i zupełnie inny niż komoda i regał z Ikea.Za duże pomieszanie by było. A czy wszystkie te meble muszą zostać w tyjm pokoju?Może do innego jeden mebel wynieść?
Stary 2013-04-30, 15:21   #863
niezdara
Rozeznanie

zaczęłam na próbę malować inny stolik. I teraz pytanie: co zrobić, aby uniknąć widocznej struktury malowania pędzlem? Po pędzlu zostają linie, po wałku kropeczki jak po gąbce. Czy lakierowanie to wyrówna?

Stary 2013-04-30, 16:44   #864
heart_shaped_box
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niezdara Pokaż wiadomość
zaczęłam na próbę malować inny stolik. I teraz pytanie: co zrobić, aby uniknąć widocznej struktury malowania pędzlem? Po pędzlu zostają linie, po wałku kropeczki jak po gąbce. Czy lakierowanie to wyrówna?
ja malowalam takim walkiem, o wiele lepiej kryje niz ten z gabki.
po kazdej warstwie (jak wyschnie) przejedz lekko papierem sciernym.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 48988.jpg (25,1 KB, 43 załadowań)
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-30, 16:50   #865
xandra78
Zakorzenienie

Nizdara, tak jak pisałam-wałek welurowy musi być,twardy, obleczony tylko takim miękkim,lekko włochatym materiałem,takie jakby krótkie futerko.
Stary 2013-04-30, 21:24   #866
gold-fish
Zakorzenienie

Szkoda że nie zrobiłaś zdjecia pokoju tak od wejscia, żeby lepiej ocenić jak te meble są ustawione. Szafa jest całkiem dobra i jej bym raczej nie malowała. Komoda z uchwytami wygląda tandetnie i jej albo bym sie pozbyła i dokupiłam jeszcze jedną komode Ikea Malm z szufladami (są tanie), albo pomalowała na biało i wymieniła uchwyty identyczne jak przy szafie albo poszukała czy można zamontować jakiś mechanizm zamykania bez uchwytów.
Czyli podsumowujac:
-malujesz komody i regał na biało, a szafę zastawiasz jaka jest
-wywalasz brzydką komodę, dokupujesz Malma w tym samym kolorze i wtedy malujesz szafę na dowolny kolor
Jeżeli byś wybrała opcję 1 to ja bym pomalowała jeszcze łóżko bejcą pod kolor szafy

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Stary 2013-05-02, 21:42   #867
TouchOfAngel
Raczkowanie

GG do TouchOfAngel Send a message via Skype™ to TouchOfAngel

Kochane, mam problem z kuchnią. Jak sie wprowadzałam pomalowałam ja w taki sposób jak jest na zdjęciach, ale teraz, po krótkim czasie zapragnęłam zmian... Marzy mi sie żeby zmienic kolor szafek na biały (pomalować), zmienić uchwyty, nad zmywarką zawiesić połki a nad praklę zawisić jakaś szafkę. do tego ukryc tę pralkę i zmywarkę zawieszając jakaś tkaninę na zazdrostce. czy te meble dobrze bedą wyglądać jesli będa białe?? lepiej bedzie je pomalowac czy okleić?? nie chce wydawac na to duzo pieniedzy, ponieważ mieszkanie jest wynajmowane. mam jedynie problem co do koloru scian i tym ciemnym 'kącikiem' w kuchnii. Chcieliśmy oddzielić ten kawałek pomieszczenia od kuchnii ale tak na prawde nie wiem jak je zaaranzowac. Jest tam zbyt mało miejsca np na stół. Co tam zrobić?? Te drzwii w tym kąciku są do łazienki, ciemne panele w pokoju są takie same. Kuchnię chcę zaaranzowac w podobny sposób jak na tych dwóch ostatnich zdjęciach (wyszukane w necie), myślałam też o tym szarym kolorze scian, pasowałby do paneli w czesci kuchennej. poradzcie mi coś proszę! ps. przed ostatnie zdjęcie oddaje to co chciałabym uzyskac, tylko nie wiem jakie kolory scian dać na całości... czwarte zdjęcie oddaje najbardziej rzeczywisty kolor paneli i mebli.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0821.jpg (30,3 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0825.jpg (29,0 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0827.jpg (16,9 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0828.jpg (26,1 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg blaty_kuchenne_wymiary_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg (44,3 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _33ef05b53b25642ff465112c678636de_605x370_crop_rozmiar-niestandardowy.jpg (28,8 KB, 48 załadowań)

Edukacja
TouchOfAngel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 08:54   #868
gold-fish
Zakorzenienie

Moim zdaniem białe meble są najładniejsze ja bym malowała farbą akrylową, matową- ale dobrej jakości bo kuchenne meble często trzeba przecierać jak się zachlapie i są narażone na działanie pary wodnej w czasie gotowania mam pralkę w kuchni i nie zakrywałam jej. Jest biała + białe meble i wcale źle to nie wygląda a u Ciebie obok jest jeszcze zmywarka z białym frontem wiec luz kolor ścian jest straszny. Jeżeli chcesz nadać świeżości to proponuję siwą farbę np. ze Śnieżki (śliczna), albo cappucino (jasne, daje ciepłe wrażenie), albo limonkę, czerwień lub jaśniutki fiolet W tym kaciku moim zdaniem zmieści się stół, tylko nie za duży , choćby 80x80 moze być przysunięty pod samą ścianę przy drzwiach do łazienki, + 2 krzesła

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Stary 2013-05-05, 07:05   #869
Chorea
Raczkowanie

Hej dziewczyny, czy moglybyscie mi polecic jakis dobry srodek (lakier/wosk?), którym moge pokryc stól drewniny aby uzyskac efekt matowy i zeby dobrze zabezpieczal?
Chorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 16:51   #870
TouchOfAngel
Raczkowanie

GG do TouchOfAngel Send a message via Skype™ to TouchOfAngel

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
Moim zdaniem białe meble są najładniejsze ja bym malowała farbą akrylową, matową- ale dobrej jakości bo kuchenne meble często trzeba przecierać jak się zachlapie i są narażone na działanie pary wodnej w czasie gotowania mam pralkę w kuchni i nie zakrywałam jej. Jest biała + białe meble i wcale źle to nie wygląda a u Ciebie obok jest jeszcze zmywarka z białym frontem wiec luz kolor ścian jest straszny. Jeżeli chcesz nadać świeżości to proponuję siwą farbę np. ze Śnieżki (śliczna), albo cappucino (jasne, daje ciepłe wrażenie), albo limonkę, czerwień lub jaśniutki fiolet W tym kaciku moim zdaniem zmieści się stół, tylko nie za duży , choćby 80x80 moze być przysunięty pod samą ścianę przy drzwiach do łazienki, + 2 krzesła
Tylko przy tym drugim oknie jest o wiele więcej miejsca a i tak nie ma tam co ''postawic''. a stoł chciałam taki 160X90 bo taki sie tam zmiesci i czesto też przyjmujemy gości więc bedzie praktyczniejszy. Własnie kolor ścian marzy mi sie siwy i połączyc z jakims innym np limonką (płytki między szafkami dolnymi a górnymi w takim kolorze plus któraś ściana w takim kolorze) ale w takim razie co z tym kącikiem z ciemnymi panelami?? co tam zrobic i jaki kolor tam zastosowac?? ten siwy czy tę limonkę?? Dziękuje za poświęcony mi czas

Edukacja
TouchOfAngel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości