|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
|
|
|
|
#842 |
|
Raczkowanie
|
No ja też od rana zaczełam się im lepiej przygladać tzn że powyciągałam je z osłonek żeby zobaczyć jak się mają korzonki: no wieć wydaje mi się że się mają całkiem nieżle takie są dość grube i zieloniutkie nie ma sladu gnicia czy czegoś.Zastanawiiam się kiedy je podlać bo podlewałam je 5 dni temu no i na górze kora już całkiem wyschła i korzonki zrobiły się srebrnozielone a tak od połowy widac że kora jest jeszcze nasiąknięta wodą i korzonki są zieloniutkie, to chyba się jeszcze wstrzymam z tym namaczaniem co?A może one nie przesychają bo ja na dno osłonki nasypałam keramzytu i nalałam troche wody i dopiero wstawiłam doniczke z kwiatuchem, to dobrze zrobiłam?O jejku jakie to trudne, chyba nie dam rady
|
|
|
|
#843 |
|
po prostu Łinli
|
kiedy można rozsadzić storczyka? Mój ma baardzo malutka doniczkę i chciałabym go dać do troszke większej ale nie wiem czy można tak od razu, czy można gdy kwitnie? czy to prawda ze doniczka musi być przezroczysta?
|
#844 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
pozdrowionka |
|
|
|
|
#845 |
|
Rozeznanie
|
Witam
Dziewczyny ale naprodukowałyscie nowych postów ![]() ![]() ![]() Czytam i czytam. ![]() ![]() Moje storczysławy puszczaja tylko listki i nic sama zielenina na parapecie ( z wyjatkiem tych 3 niedawno kupionych tzn w styczniu) Zazdroszczę Wam nowych pączków storczyków ![]() ![]() Moje sie własnie moczą pozdrawiam |
|
|
|
#846 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki Kamilka, nie tej wody jest tylko troche na dnie i doniczka z kwiatkiem sie w niej nie moczy.Tak zrobie poczekam jeszcze z ty podlewaniem.
|
|
|
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
Doomi to dla ciebie http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 jest ze zdjeciami krok po kroku jak posadzic bezkorzeniowca w keramzycie
|
|
|
|
#848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no ale ja mam problem w tym ze moj storczyk ma jeszcze duzo korzeni mimo ze wczesniej ta czesc ktora zgnila musialam obciąc. wiec co... z tymi wszystkimi korzeniami mam w keramzyt wsadzic ? |
|
|
|
|
#849 |
|
Przyczajenie
|
Cześc dziewczyny mam poważny problem ze stroczykiem jakis czas temu moja mama go dostała z jakiejś tam okazji bylo wsio ladnie pieknie przekwitł wypuscił pełno korzeni listków itd w tym roku pojawiła sie łodyga z pączkami niestety wszystkie zwiedły i opadły, poza tym liście tez zgniły i opadały a korzenie no coż raczej ciezko mówić o korzeniach w ziemi są może max. 2 zdrowe korzenie a nad ziemia jeden i to wsio walcze o tego strczyka ale nie mam pojecia co jeszcze mogę zrobić, ziemia jest do stroczyków na dnie doniczki jest keramzyt podlewam tzn wsadzam do letniej wody raz na 1-1,5 tygodnia na okolo 30 minut stoi na parapecie nad kaloryferem w ciepłym pokoiku na noc kaloryfer przykrecam i nie mam pojecia czy sie uda odratować
doradzcie co moge zrobic albo ile powinnam czekac na jakiekolwiek efekty chociaz na zalazek listka
Edytowane przez marii1984 Czas edycji: 2009-02-21 o 12:34 |
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
Doomi z tego co tam wyczytalam jak wsadzisz calosc - oczywiscie po obcieciu wszystkieo co beee - w keramzyt to te kozonki ktore jeszcze sa po pewnym czasie i tak zgnija ale tak ma wlasnie byc bo roslinka powinna przystosowac sie do nowego srodowiska i wypuscic nowe korzonki. Tak przynajmniej na tym forum jest napisane - ze po okolo 2 miesiacach widac nowe korzonki. Roslinke w keramzyt, oslonke wstawic do innej oslonki na ktorej dnie nalac jakies 2cm wody i czekac az woda zupelnie wyparuje i dopiero wtedy wode uzupelnic. Sproboj moze sie uda, poczytaj caly ten watek z linku ktory ci podeslalam tam aiwele osob pisze o zastosowanej metodzie
---------- Napisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Chociaz z drugiej strony - jesli piszesz ze storczas ma jeszcze duzo korzeni to po co go wsadzac w keamzyt? Ta metode stosuje sie dla egzemplarzy prawie bezkorzennych. Ja tam mojego po ostrym cieciu kozeniowym przesadzilam w nowe podloze, w doniczke z masa dziurek ktore ponawiercalam po bokach, i nie podlewalam 2 tygodnie po operacji i jakos storczas zyje mimo iz korzonkow po operacji zostalo mu 4 Wiesz ten keramzyt rozwali reszte korzonkow bo stworzy bardzo wilgotne srodowisko, wtedy roslinka sie przystosuje do innych warunkow i zacznie wypuszczac calkiem nowe korzonki. Ja bym tam wsadzila go w grube podloze i dziurawa doniczke i dala odpoczac 2 tyg. W koncu idzie wiosna a wisna kozonki rosna
|
|
|
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
Norka dobrze radzisz
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki, naczytalam sie na ten temat az mnie oczka rozbolly hihi
![]() |
|
|
|
#853 |
|
Raczkowanie
|
poradzcie mi jakie podloże do storczykow kupic w LM? (juz wiem ze w OBI nie kupiowac, dzieki Glizdko) Do LM mam dosc kawalek i na razie ogladalam oferte na stronie www, a tam tego masa, kilka roznych
|
|
|
|
#854 |
|
Rozeznanie
|
doomi ale po co ta ziemia? przecież on powinien siedzieć w keramzycie i korze raczej
moja silna wola wynosi 0, kupiłam pięknego białaska ![]() zosik - poszukaj taki, który ma na opakowaniu logo orchidsklepiku
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-21 o 16:46 |
|
|
|
#855 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to jest podłoże dla storczyków. takie ze spagnum, steopiaten, kora i innymi smieciami. nie zwykla ziemia do kwiatów. to podloze wymieszałam jeszcze z keramzytem. |
|
|
|
|
#856 |
|
Rozeznanie
|
aaa myślałam że jak powiedziałaś ziemia to znaczy zwykła ziemia do kwiatów
to dobrze zrobiłaś
|
|
#857 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny chyba zamorduję mojego TŻ
buuu, niech ktoś mnie pocieszy....
|
|
|
|
#858 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
W Lidlu walentynkowe storczyki (w ozdobnym opakowaniu, w ceramicznej doniczce, na łodyżce 6 kwiatków) przecenione z 39.99 zł na 19.99 zł. W większości były białe. Widziałam też fajnego fuksjowego z fioletowymi żyłkami, ale wszystkie nierozwinięte pąki miał brązowe i pomarszczone
|
#860 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko były takie słabe, kolory też podobne: białe i fioletowe.
|
|
#861 |
|
Raczkowanie
|
Witam.W Obi storczyki po 35zł dwa pędy ale kolory niespecjalne
Castorama sprzedaje wysuszone storczyki w normalnej cenie po 32zł mało tego liscie pokryte brokatem na 100% nic sie z tym nie da zrobic .W dalszym ciągu czekam aż moje zaczną rozkwitac bo jak na razie tylko listki wypuszczają i nowe pędy na starych gałazkach Z niecierpliwoscią czekam na wiosne Widze dużo postów w sprawie nawozów u mnie dziwna sprawa ale bez względu na ilosc nawozu zawsze wszystkie kwiatki opadają a pączki żółkną Za każdym razem mówie juz wiecej nawozu nie podam no i zawsze to samo Bez róznicy czy w litrze rozpuszcze jedną nakrętke czy kilka kropli.Obecnie nawozów nie podaje i jest ok
|
|
|
|
#862 |
|
Raczkowanie
|
proszę o pomoc bo już nie wiem co robić z moim storczykiem.
Od pewnego czasu zaczęły schnąć mu korzenie napowietrzne,dlaczego? co zrobić żeby zahamować ten proces? Druga sprawa to yhh posłuchałam się znajomej i po przekwitnięciu obciełam storczykowi bardzo krótko łodygę (wrzesień 2008) do tej pory nie wypuścił on nowej. Czy wogóle wypuści nową i będzie kwitł?Trzecia sprawa od pewnego czasu zauważyłam że jeden liść zaczął robić się taki miękki. Czy to jest oznaka za częstego czy za rzadkiego podlewania? Dodam że podlewam storczyka raz w tygodniu i co drugi dzień bardzo delikatnie zraszam korzenie te górne.Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
|
#863 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Przy was wypadam tak skromnie, że aż mi wstyd Mam tylko dwa storczyki i na dodatek ciągle jakieś kłopoty z nimi, hmm. Kwiatki przekwitły mi już, gdzieś wyczytałam, że wtedy łodygę należy przyciąc nad drugim "kolankiem". Tak tez zrobiłam. Niestety, teraz moje łodygi są suche i nie wygląda na to, żeby jakikolwiek pęd mógł z nich powstac. Co o tym myślicie? Natomiast w drugim kwiatku mam znowu problemy z korzeniami Wyglądają trochę jakby były zgniłe, czy też przesuszone i rozłożone. Pomożecie? Nie mam pojęcia co z nimi się dzieje, a uwielbiam moje kwiatki
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
FoundatioN ty sie tymi napowietrznymi nie przejmuj, u mnie tylko jeden ma powietrzne w takim stanie ze niektore powinny miec takie w srodku doniczki
Niektore nie maja powietrznych wcale - zalezy od hybrydy- a u niektorych moich biedakow tez pousychaly a przyznan ze spryskuje je rowniez Tyle ze nie podlewaj go raz w tygodniu a dopiero kiedy korzonki zrobia sie srebrnawe a doniczce nie bedzie rosy - moze to byc 7, 10 a i 20 dni - u mnie teraz to mniej wiecej 18 dni bo jest ciemnawo na dworze i zima i wogole Po kwitnieniu storczyk musi odpoczac jakies 2 miesiace a potem mozesz go przymusic do kwitnienia Na dzien niech bedzie w normalnej temperaturze a na noc go zamykaj w pokoju o temperaturze obnizonej o jakies 3 - 4 stopnie - 15 stopni to minimum a tak 18 git. Moze zamykaj kuchnie i przykrec kaloryfer. No i ogranicz podlewanie tak troszenke dluzej niz chciala bys podlac A po jakims miesiacu jak go przywrocisz do lask powinien cos zalapac U niektorych to dziala ![]() Liwias nie przejmuj sie - jesli okno nie bylo otwarte zbyt dlugo to kwiatki przezyja. U mnie tez sie to zdazylo kilka razy - tesciowi bylo goraco i moj misiek wietrzyl.. Trzymam kciuki, melduj jak tam paczki. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Linablack, na przyszlosc nie obcinaj pedow chyba ze zaczna same schanc to utnij tam gdzie uschlo bo one lubia przedluzac sie i p0uszczac po bokach. A teraz wytnij nisko te kikuty co ci nie beda straszyc |
|
|
|
#865 |
|
Przyczajenie
|
A jeśli wytnę kikuty to gdzie wtedy nowe pędy mi się pokażą?
Te powietrzne są bardzo przesuszone, ale w całości. To chyba wina suchego powietrza w domu? Z nimi też nie wiem co robic Teraz już muszę zmykac, ale jeśli mi się uda, to wieczorem jakieś fotki pstryknę. Tylko się nie przestraszcie ) Dziękuję za odpowiedz. I smacznego
|
|
|
|
#866 |
|
Rozeznanie
|
było to mówione stronę wcześniej ;P powinny się pojawić "piętro" wyżej od następnych czyli po prostu nad tym liściem spod którego wyrastały, jednak może się tak nie stać, może wyróść zupełnie gdzie indziej a nawet ze stożka wzrostu
ekhm pokazuję moją wczorajszą niby miniaturkę
|
|
#867 |
|
Zakorzenienie
|
Od 25 lutego w Carrefourze storczyki w cenie 28.9 zł
W gazetce kwiatki wyglądają dość ciekawie.
|
#868 |
|
Rozeznanie
|
a co do lidla to w moim były wprost okropne
taka słabizna powiedziałabym za to w LM ta dostawa do była w czwartek za 19.90 była lepsza od tej za 24.9 więc to zależy
|
|
#869 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny .. co z glizdka? Została zbanowana na stałe. czemu ?
|
|
|
|
#870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki za informacje no ja go tak regularnie co tydzień nie podlewam staram sie co niedziela ale czasami mi sie zdarzy ze dopiero w srode go podleje mysle ze nie ma za mokro yhh cos mu widocznie innego nie pasuje....bardzo martwią mnie te liście że takie miękkie się zrobiły. Dziś go podłałam po 10 dniach niepodlewania a zraszanie było co drugi dzień jeden psik dosłownie. mam nadzieje że mi nie padnie
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:03.

Za każdym razem mówie juz wiecej nawozu nie podam no i zawsze to samo
W gazetce kwiatki wyglądają dość ciekawie.