|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
|
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
Raczkowanie
|
No ja też od rana zaczełam się im lepiej przygladać tzn że powyciągałam je z osłonek żeby zobaczyć jak się mają korzonki: no wieć wydaje mi się że się mają całkiem nieżle takie są dość grube i zieloniutkie nie ma sladu gnicia czy czegoś.Zastanawiiam się kiedy je podlać bo podlewałam je 5 dni temu no i na górze kora już całkiem wyschła i korzonki zrobiły się srebrnozielone a tak od połowy widac że kora jest jeszcze nasiąknięta wodą i korzonki są zieloniutkie, to chyba się jeszcze wstrzymam z tym namaczaniem co?A może one nie przesychają bo ja na dno osłonki nasypałam keramzytu i nalałam troche wody i dopiero wstawiłam doniczke z kwiatuchem, to dobrze zrobiłam?O jejku jakie to trudne, chyba nie dam rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
po prostu Łinli
|
kiedy można rozsadzić storczyka? Mój ma baardzo malutka doniczkę i chciałabym go dać do troszke większej ale nie wiem czy można tak od razu, czy można gdy kwitnie? czy to prawda ze doniczka musi być przezroczysta?
#844 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
pozdrowionka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Rozeznanie
|
Witam
Dziewczyny ale naprodukowałyscie nowych postów ![]() ![]() ![]() Czytam i czytam. ![]() ![]() Moje storczysławy puszczaja tylko listki i nic sama zielenina na parapecie ( z wyjatkiem tych 3 niedawno kupionych tzn w styczniu) Zazdroszczę Wam nowych pączków storczyków ![]() ![]() Moje sie własnie moczą ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Raczkowanie
|
Dzieki Kamilka, nie tej wody jest tylko troche na dnie i doniczka z kwiatkiem sie w niej nie moczy.Tak zrobie poczekam jeszcze z ty podlewaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
Doomi to dla ciebie http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 jest ze zdjeciami krok po kroku jak posadzic bezkorzeniowca w keramzycie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#848 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no ale ja mam problem w tym ze moj storczyk ma jeszcze duzo korzeni mimo ze wczesniej ta czesc ktora zgnila musialam obciąc. wiec co... z tymi wszystkimi korzeniami mam w keramzyt wsadzic ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Przyczajenie
|
Cześc dziewczyny mam poważny problem ze stroczykiem jakis czas temu moja mama go dostała z jakiejś tam okazji bylo wsio ladnie pieknie przekwitł wypuscił pełno korzeni listków itd w tym roku pojawiła sie łodyga z pączkami niestety wszystkie zwiedły i opadły, poza tym liście tez zgniły i opadały a korzenie no coż raczej ciezko mówić o korzeniach w ziemi są może max. 2 zdrowe korzenie a nad ziemia jeden i to wsio walcze o tego strczyka ale nie mam pojecia co jeszcze mogę zrobić, ziemia jest do stroczyków na dnie doniczki jest keramzyt podlewam tzn wsadzam do letniej wody raz na 1-1,5 tygodnia na okolo 30 minut stoi na parapecie nad kaloryferem w ciepłym pokoiku na noc kaloryfer przykrecam i nie mam pojecia czy sie uda odratować
![]() Edytowane przez marii1984 Czas edycji: 2009-02-21 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Zakorzenienie
|
Doomi z tego co tam wyczytalam jak wsadzisz calosc - oczywiscie po obcieciu wszystkieo co beee - w keramzyt to te kozonki ktore jeszcze sa po pewnym czasie i tak zgnija ale tak ma wlasnie byc bo roslinka powinna przystosowac sie do nowego srodowiska i wypuscic nowe korzonki. Tak przynajmniej na tym forum jest napisane - ze po okolo 2 miesiacach widac nowe korzonki. Roslinke w keramzyt, oslonke wstawic do innej oslonki na ktorej dnie nalac jakies 2cm wody i czekac az woda zupelnie wyparuje i dopiero wtedy wode uzupelnic. Sproboj moze sie uda, poczytaj caly ten watek z linku ktory ci podeslalam tam aiwele osob pisze o zastosowanej metodzie
![]() ![]() ---------- Napisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Chociaz z drugiej strony - jesli piszesz ze storczas ma jeszcze duzo korzeni to po co go wsadzac w keamzyt? Ta metode stosuje sie dla egzemplarzy prawie bezkorzennych. Ja tam mojego po ostrym cieciu kozeniowym przesadzilam w nowe podloze, w doniczke z masa dziurek ktore ponawiercalam po bokach, i nie podlewalam 2 tygodnie po operacji i jakos storczas zyje mimo iz korzonkow po operacji zostalo mu 4 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Zakorzenienie
|
Norka dobrze radzisz
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#852 |
Zakorzenienie
|
Dzieki, naczytalam sie na ten temat az mnie oczka rozbolly hihi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#853 |
Raczkowanie
|
poradzcie mi jakie podloże do storczykow kupic w LM? (juz wiem ze w OBI nie kupiowac, dzieki Glizdko) Do LM mam dosc kawalek i na razie ogladalam oferte na stronie www, a tam tego masa, kilka roznych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#854 |
Rozeznanie
|
doomi ale po co ta ziemia? przecież on powinien siedzieć w keramzycie i korze raczej
![]() moja silna wola wynosi 0, kupiłam pięknego białaska ![]() ![]() zosik - poszukaj taki, który ma na opakowaniu logo orchidsklepiku ![]()
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-21 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to jest podłoże dla storczyków. takie ze spagnum, steopiaten, kora i innymi smieciami. nie zwykla ziemia do kwiatów. to podloze wymieszałam jeszcze z keramzytem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Rozeznanie
|
aaa myślałam że jak powiedziałaś ziemia to znaczy zwykła ziemia do kwiatów
![]() ![]()
![]() |
#857 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny chyba zamorduję mojego TŻ
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#859 |
Zakorzenienie
|
W Lidlu walentynkowe storczyki (w ozdobnym opakowaniu, w ceramicznej doniczce, na łodyżce 6 kwiatków) przecenione z 39.99 zł na 19.99 zł. W większości były białe. Widziałam też fajnego fuksjowego z fioletowymi żyłkami, ale wszystkie nierozwinięte pąki miał brązowe i pomarszczone
![]()
#860 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#861 |
Raczkowanie
|
Witam.W Obi storczyki po 35zł dwa pędy ale kolory niespecjalne
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Raczkowanie
|
proszę o pomoc bo już nie wiem co robić z moim storczykiem.
Od pewnego czasu zaczęły schnąć mu korzenie napowietrzne,dlaczego? co zrobić żeby zahamować ten proces? Druga sprawa to yhh posłuchałam się znajomej i po przekwitnięciu obciełam storczykowi bardzo krótko łodygę ![]() Trzecia sprawa ![]() Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
#863 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
![]() ![]() Kwiatki przekwitły mi już, gdzieś wyczytałam, że wtedy łodygę należy przyciąc nad drugim "kolankiem". Tak tez zrobiłam. Niestety, teraz moje łodygi są suche i nie wygląda na to, żeby jakikolwiek pęd mógł z nich powstac. Co o tym myślicie? Natomiast w drugim kwiatku mam znowu problemy z korzeniami ![]() Pomożecie? Nie mam pojęcia co z nimi się dzieje, a uwielbiam moje kwiatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
FoundatioN ty sie tymi napowietrznymi nie przejmuj, u mnie tylko jeden ma powietrzne w takim stanie ze niektore powinny miec takie w srodku doniczki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Liwias nie przejmuj sie - jesli okno nie bylo otwarte zbyt dlugo to kwiatki przezyja. U mnie tez sie to zdazylo kilka razy - tesciowi bylo goraco i moj misiek wietrzyl.. Trzymam kciuki, melduj jak tam paczki. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Linablack, na przyszlosc nie obcinaj pedow chyba ze zaczna same schanc to utnij tam gdzie uschlo bo one lubia przedluzac sie i p0uszczac po bokach. A teraz wytnij nisko te kikuty co ci nie beda straszyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
Przyczajenie
|
A jeśli wytnę kikuty to gdzie wtedy nowe pędy mi się pokażą?
![]() ![]() Teraz już muszę zmykac, ale jeśli mi się uda, to wieczorem jakieś fotki pstryknę. Tylko się nie przestraszcie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Rozeznanie
|
było to mówione stronę wcześniej ;P powinny się pojawić "piętro" wyżej od następnych czyli po prostu nad tym liściem spod którego wyrastały, jednak może się tak nie stać, może wyróść zupełnie gdzie indziej a nawet ze stożka wzrostu
ekhm pokazuję moją wczorajszą niby miniaturkę ![]()
![]() |
#867 |
Zakorzenienie
|
Od 25 lutego w Carrefourze storczyki w cenie 28.9 zł
![]()
#868 |
Rozeznanie
|
a co do lidla to w moim były wprost okropne
![]() ![]()
![]() |
#869 |
Raczkowanie
|
dziewczyny .. co z glizdka? Została zbanowana na stałe. czemu ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#870 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki za informacje ![]() ![]() bardzo martwią mnie te liście że takie miękkie się zrobiły. Dziś go podłałam po 10 dniach niepodlewania a zraszanie było co drugi dzień jeden psik dosłownie. mam nadzieje że mi nie padnie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.