Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-21, 01:37   #841
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
d00mi ta ziemia jest niepotrzebna! weź go posadź w samym keramzycie bo korzenie całkiem zgniją

jak to w samym keramzycie ? co mam dalej robic ?
d00mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 07:56   #842
Karolina06071985
Raczkowanie

No ja też od rana zaczełam się im lepiej przygladać tzn że powyciągałam je z osłonek żeby zobaczyć jak się mają korzonki: no wieć wydaje mi się że się mają całkiem nieżle takie są dość grube i zieloniutkie nie ma sladu gnicia czy czegoś.Zastanawiiam się kiedy je podlać bo podlewałam je 5 dni temu no i na górze kora już całkiem wyschła i korzonki zrobiły się srebrnozielone a tak od połowy widac że kora jest jeszcze nasiąknięta wodą i korzonki są zieloniutkie, to chyba się jeszcze wstrzymam z tym namaczaniem co?A może one nie przesychają bo ja na dno osłonki nasypałam keramzytu i nalałam troche wody i dopiero wstawiłam doniczke z kwiatuchem, to dobrze zrobiłam?O jejku jakie to trudne, chyba nie dam rady.
Karolina06071985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 08:06   #843
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

kiedy można rozsadzić storczyka? Mój ma baardzo malutka doniczkę i chciałabym go dać do troszke większej ale nie wiem czy można tak od razu, czy można gdy kwitnie? czy to prawda ze doniczka musi być przezroczysta?

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 08:50   #844
kamilkaa25
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Karolina06071985 Pokaż wiadomość
No ja też od rana zaczełam się im lepiej przygladać tzn że powyciągałam je z osłonek żeby zobaczyć jak się mają korzonki: no wieć wydaje mi się że się mają całkiem nieżle takie są dość grube i zieloniutkie nie ma sladu gnicia czy czegoś.Zastanawiiam się kiedy je podlać bo podlewałam je 5 dni temu no i na górze kora już całkiem wyschła i korzonki zrobiły się srebrnozielone a tak od połowy widac że kora jest jeszcze nasiąknięta wodą i korzonki są zieloniutkie, to chyba się jeszcze wstrzymam z tym namaczaniem co?A może one nie przesychają bo ja na dno osłonki nasypałam keramzytu i nalałam troche wody i dopiero wstawiłam doniczke z kwiatuchem, to dobrze zrobiłam?O jejku jakie to trudne, chyba nie dam rady.
jesli doniczka z kwiatem nie dotyka tej wody co nalalas na dno oslonki to ok, jest dobrze. poczekaj z tym podlewaniem jeszcze troche ja teraz podlewam tak co 10-14 dni, pamietaj zasade ze lepiej jak moja troche sucho niz za mokro bo zacznie gnic..
pozdrowionka
kamilkaa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 08:54   #845
ATENA84
Rozeznanie

Witam

Dziewczyny ale naprodukowałyscie nowych postów
Czytam i czytam.

Moje storczysławy puszczaja tylko listki i nic sama zielenina na parapecie ( z wyjatkiem tych 3 niedawno kupionych tzn w styczniu)

Zazdroszczę Wam nowych pączków storczyków

Moje sie własnie moczą

pozdrawiam
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 09:00   #846
Karolina06071985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamilkaa25 Pokaż wiadomość
jesli doniczka z kwiatem nie dotyka tej wody co nalalas na dno oslonki to ok, jest dobrze. poczekaj z tym podlewaniem jeszcze troche ja teraz podlewam tak co 10-14 dni, pamietaj zasade ze lepiej jak moja troche sucho niz za mokro bo zacznie gnic..
pozdrowionka
Dzieki Kamilka, nie tej wody jest tylko troche na dnie i doniczka z kwiatkiem sie w niej nie moczy.Tak zrobie poczekam jeszcze z ty podlewaniem.
Karolina06071985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 11:23   #847
norka27
Zakorzenienie

Doomi to dla ciebie http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 jest ze zdjeciami krok po kroku jak posadzic bezkorzeniowca w keramzycie Ja osobiscie keramzytu nie uzywam ale to dlatego ze tu bardzo ciezko cso takiego dostac a po drugie troche sie boje W kazdym razie moja kwiaciarka zamowila mi srodek grzybobojcvzy i teraz bede mogla pomoc moim malenstwom Tyle ze jeden z tych zawirusowanych juz chyba umiera, no ale wirusa nie da sie niestety wyleczyc wiec pozostaje mi patrzec jak marnieje.... Jakos nie mialam odwagi sie mojej kwiaciarki zapytac o te jej storczyki z okienka w pokoiku smierci dla kwiatow, glupio mi bylo sie tlumaczyc co robilam w krzakorach przy jej zapleczowym oknie No ale moj kociasty sie tam zaszywa i tak to kienko odkrylam hihi ...
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-21, 11:30   #848
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Doomi to dla ciebie http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 jest ze zdjeciami krok po kroku jak posadzic bezkorzeniowca w keramzycie Ja osobiscie keramzytu nie uzywam ale to dlatego ze tu bardzo ciezko cso takiego dostac a po drugie troche sie boje W kazdym razie moja kwiaciarka zamowila mi srodek grzybobojcvzy i teraz bede mogla pomoc moim malenstwom Tyle ze jeden z tych zawirusowanych juz chyba umiera, no ale wirusa nie da sie niestety wyleczyc wiec pozostaje mi patrzec jak marnieje.... Jakos nie mialam odwagi sie mojej kwiaciarki zapytac o te jej storczyki z okienka w pokoiku smierci dla kwiatow, glupio mi bylo sie tlumaczyc co robilam w krzakorach przy jej zapleczowym oknie No ale moj kociasty sie tam zaszywa i tak to kienko odkrylam hihi ...

no ale ja mam problem w tym ze moj storczyk ma jeszcze duzo korzeni mimo ze wczesniej ta czesc ktora zgnila musialam obciąc.
wiec co... z tymi wszystkimi korzeniami mam w keramzyt wsadzic ?
Stary 2009-02-21, 11:30   #849
marii1984
Przyczajenie

Cześc dziewczyny mam poważny problem ze stroczykiem jakis czas temu moja mama go dostała z jakiejś tam okazji bylo wsio ladnie pieknie przekwitł wypuscił pełno korzeni listków itd w tym roku pojawiła sie łodyga z pączkami niestety wszystkie zwiedły i opadły, poza tym liście tez zgniły i opadały a korzenie no coż raczej ciezko mówić o korzeniach w ziemi są może max. 2 zdrowe korzenie a nad ziemia jeden i to wsio walcze o tego strczyka ale nie mam pojecia co jeszcze mogę zrobić, ziemia jest do stroczyków na dnie doniczki jest keramzyt podlewam tzn wsadzam do letniej wody raz na 1-1,5 tygodnia na okolo 30 minut stoi na parapecie nad kaloryferem w ciepłym pokoiku na noc kaloryfer przykrecam i nie mam pojecia czy sie uda odratować doradzcie co moge zrobic albo ile powinnam czekac na jakiekolwiek efekty chociaz na zalazek listka

Edytowane przez marii1984
Czas edycji: 2009-02-21 o 11:34
marii1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 14:23   #850
norka27
Zakorzenienie

Doomi z tego co tam wyczytalam jak wsadzisz calosc - oczywiscie po obcieciu wszystkieo co beee - w keramzyt to te kozonki ktore jeszcze sa po pewnym czasie i tak zgnija ale tak ma wlasnie byc bo roslinka powinna przystosowac sie do nowego srodowiska i wypuscic nowe korzonki. Tak przynajmniej na tym forum jest napisane - ze po okolo 2 miesiacach widac nowe korzonki. Roslinke w keramzyt, oslonke wstawic do innej oslonki na ktorej dnie nalac jakies 2cm wody i czekac az woda zupelnie wyparuje i dopiero wtedy wode uzupelnic. Sproboj moze sie uda, poczytaj caly ten watek z linku ktory ci podeslalam tam aiwele osob pisze o zastosowanej metodzie Tam radza tez by w momencie pojawienia sie pierwszych korzonkow szybciutko przesadzic do kory

---------- Napisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Chociaz z drugiej strony - jesli piszesz ze storczas ma jeszcze duzo korzeni to po co go wsadzac w keamzyt? Ta metode stosuje sie dla egzemplarzy prawie bezkorzennych. Ja tam mojego po ostrym cieciu kozeniowym przesadzilam w nowe podloze, w doniczke z masa dziurek ktore ponawiercalam po bokach, i nie podlewalam 2 tygodnie po operacji i jakos storczas zyje mimo iz korzonkow po operacji zostalo mu 4 Wiesz ten keramzyt rozwali reszte korzonkow bo stworzy bardzo wilgotne srodowisko, wtedy roslinka sie przystosuje do innych warunkow i zacznie wypuszczac calkiem nowe korzonki. Ja bym tam wsadzila go w grube podloze i dziurawa doniczke i dala odpoczac 2 tyg. W koncu idzie wiosna a wisna kozonki rosna
Stary 2009-02-21, 15:05   #851
frida110
Zakorzenienie

Norka dobrze radzisz
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 15:25   #852
norka27
Zakorzenienie

Dzieki, naczytalam sie na ten temat az mnie oczka rozbolly hihi Czy mi sie dobrze zdaje czy Glizdka zostala zabanowa na na stale???
Stary 2009-02-21, 15:34   #853
zosik
Raczkowanie

GG do zosik

poradzcie mi jakie podloże do storczykow kupic w LM? (juz wiem ze w OBI nie kupiowac, dzieki Glizdko) Do LM mam dosc kawalek i na razie ogladalam oferte na stronie www, a tam tego masa, kilka roznych
zosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 15:36   #854
adela17
Rozeznanie

doomi ale po co ta ziemia? przecież on powinien siedzieć w keramzycie i korze raczej

moja silna wola wynosi 0, kupiłam pięknego białaska

zosik - poszukaj taki, który ma na opakowaniu logo orchidsklepiku

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku

Edytowane przez adela17
Czas edycji: 2009-02-21 o 15:46
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 15:50   #855
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
doomi ale po co ta ziemia? przecież on powinien siedzieć w keramzycie i korze raczej

moja silna wola wynosi 0, kupiłam pięknego białaska

zosik - poszukaj taki, który ma na opakowaniu logo orchidsklepiku

to jest podłoże dla storczyków. takie ze spagnum, steopiaten, kora i innymi smieciami. nie zwykla ziemia do kwiatów.
to podloze wymieszałam jeszcze z keramzytem.
Stary 2009-02-21, 16:01   #856
adela17
Rozeznanie

aaa myślałam że jak powiedziałaś ziemia to znaczy zwykła ziemia do kwiatów to dobrze zrobiłaś

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-21, 16:11   #857
liwias
Raczkowanie

Dziewczyny chyba zamorduję mojego TŻ- właśnie porządnie wywietrzył przy otwartym oknie mojego storczyka, który ma kilkanascie pączków. A tak chciałam zobaczyć kolor kwiatków, bo kupiłam go bez żadnego buuu, niech ktoś mnie pocieszy....
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 17:21   #858
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

Cytat:
Napisane przez liwias Pokaż wiadomość
Dziewczyny chyba zamorduję mojego TŻ- właśnie porządnie wywietrzył przy otwartym oknie mojego storczyka, który ma kilkanascie pączków. A tak chciałam zobaczyć kolor kwiatków, bo kupiłam go bez żadnego buuu, niech ktoś mnie pocieszy....
hmmm może nie opadna ?
Stary 2009-02-21, 18:11   #859
cypressangel
Zakorzenienie

W Lidlu walentynkowe storczyki (w ozdobnym opakowaniu, w ceramicznej doniczce, na łodyżce 6 kwiatków) przecenione z 39.99 zł na 19.99 zł. W większości były białe. Widziałam też fajnego fuksjowego z fioletowymi żyłkami, ale wszystkie nierozwinięte pąki miał brązowe i pomarszczone

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-21, 19:51   #860
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
W Lidlu walentynkowe storczyki (w ozdobnym opakowaniu, w ceramicznej doniczce, na łodyżce 6 kwiatków) przecenione z 39.99 zł na 19.99 zł. W większości były białe. Widziałam też fajnego fuksjowego z fioletowymi żyłkami, ale wszystkie nierozwinięte pąki miał brązowe i pomarszczone
Też widziałam u siebie Tylko były takie słabe, kolory też podobne: białe i fioletowe.
Stary 2009-02-22, 10:35   #861
przedziorek
Raczkowanie

Witam.W Obi storczyki po 35zł dwa pędy ale kolory niespecjalne Castorama sprzedaje wysuszone storczyki w normalnej cenie po 32zł mało tego liscie pokryte brokatem na 100% nic sie z tym nie da zrobic .W dalszym ciągu czekam aż moje zaczną rozkwitac bo jak na razie tylko listki wypuszczają i nowe pędy na starych gałazkach Z niecierpliwoscią czekam na wiosne Widze dużo postów w sprawie nawozów u mnie dziwna sprawa ale bez względu na ilosc nawozu zawsze wszystkie kwiatki opadają a pączki żółkną Za każdym razem mówie juz wiecej nawozu nie podam no i zawsze to samo Bez róznicy czy w litrze rozpuszcze jedną nakrętke czy kilka kropli.Obecnie nawozów nie podaje i jest ok
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 11:09   #862
FoundatioN
Raczkowanie

proszę o pomoc bo już nie wiem co robić z moim storczykiem.

Od pewnego czasu zaczęły schnąć mu korzenie napowietrzne,dlaczego? co zrobić żeby zahamować ten proces?

Druga sprawa to yhh posłuchałam się znajomej i po przekwitnięciu obciełam storczykowi bardzo krótko łodygę (wrzesień 2008) do tej pory nie wypuścił on nowej. Czy wogóle wypuści nową i będzie kwitł?

Trzecia sprawa od pewnego czasu zauważyłam że jeden liść zaczął robić się taki miękki. Czy to jest oznaka za częstego czy za rzadkiego podlewania? Dodam że podlewam storczyka raz w tygodniu i co drugi dzień bardzo delikatnie zraszam korzenie te górne.

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ .~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

"Idealna żona - to kobieta, która ma idealnego męża."
Booth Tarkington
FoundatioN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 12:13   #863
linablack
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Witam Przy was wypadam tak skromnie, że aż mi wstyd Mam tylko dwa storczyki i na dodatek ciągle jakieś kłopoty z nimi, hmm.
Kwiatki przekwitły mi już, gdzieś wyczytałam, że wtedy łodygę należy przyciąc nad drugim "kolankiem". Tak tez zrobiłam. Niestety, teraz moje łodygi są suche i nie wygląda na to, żeby jakikolwiek pęd mógł z nich powstac. Co o tym myślicie?
Natomiast w drugim kwiatku mam znowu problemy z korzeniami Wyglądają trochę jakby były zgniłe, czy też przesuszone i rozłożone.
Pomożecie? Nie mam pojęcia co z nimi się dzieje, a uwielbiam moje kwiatki
linablack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 12:25   #864
norka27
Zakorzenienie

FoundatioN ty sie tymi napowietrznymi nie przejmuj, u mnie tylko jeden ma powietrzne w takim stanie ze niektore powinny miec takie w srodku doniczki Niektore nie maja powietrznych wcale - zalezy od hybrydy- a u niektorych moich biedakow tez pousychaly a przyznan ze spryskuje je rowniez Jak bedzie mu potrzeba to wpusci nowe Tyle ze nie podlewaj go raz w tygodniu a dopiero kiedy korzonki zrobia sie srebrnawe a doniczce nie bedzie rosy - moze to byc 7, 10 a i 20 dni - u mnie teraz to mniej wiecej 18 dni bo jest ciemnawo na dworze i zima i wogole Po kwitnieniu storczyk musi odpoczac jakies 2 miesiace a potem mozesz go przymusic do kwitnienia Na dzien niech bedzie w normalnej temperaturze a na noc go zamykaj w pokoju o temperaturze obnizonej o jakies 3 - 4 stopnie - 15 stopni to minimum a tak 18 git. Moze zamykaj kuchnie i przykrec kaloryfer. No i ogranicz podlewanie tak troszenke dluzej niz chciala bys podlac A po jakims miesiacu jak go przywrocisz do lask powinien cos zalapac U niektorych to dziala

Liwias nie przejmuj sie - jesli okno nie bylo otwarte zbyt dlugo to kwiatki przezyja. U mnie tez sie to zdazylo kilka razy - tesciowi bylo goraco i moj misiek wietrzyl.. Trzymam kciuki, melduj jak tam paczki.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Linablack, na przyszlosc nie obcinaj pedow chyba ze zaczna same schanc to utnij tam gdzie uschlo bo one lubia przedluzac sie i p0uszczac po bokach. A teraz wytnij nisko te kikuty co ci nie beda straszyc A te korzenie to takie sa bee w doniczce czy tylko te powietrzne? Zrob fote najlepiej. ZMykam na obiadek
Stary 2009-02-22, 13:16   #865
linablack
Przyczajenie

A jeśli wytnę kikuty to gdzie wtedy nowe pędy mi się pokażą? Te powietrzne są bardzo przesuszone, ale w całości. To chyba wina suchego powietrza w domu? Z nimi też nie wiem co robic
Teraz już muszę zmykac, ale jeśli mi się uda, to wieczorem jakieś fotki pstryknę. Tylko się nie przestraszcie ) Dziękuję za odpowiedz. I smacznego
linablack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 13:31   #866
adela17
Rozeznanie

było to mówione stronę wcześniej ;P powinny się pojawić "piętro" wyżej od następnych czyli po prostu nad tym liściem spod którego wyrastały, jednak może się tak nie stać, może wyróść zupełnie gdzie indziej a nawet ze stożka wzrostu

ekhm pokazuję moją wczorajszą niby miniaturkę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie065.jpg (34,6 KB, 66 załadowań)

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-22, 13:35   #867
cypressangel
Zakorzenienie

Od 25 lutego w Carrefourze storczyki w cenie 28.9 zł W gazetce kwiatki wyglądają dość ciekawie.

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 13:44   #868
adela17
Rozeznanie

a co do lidla to w moim były wprost okropne taka słabizna powiedziałabym za to w LM ta dostawa do była w czwartek za 19.90 była lepsza od tej za 24.9 więc to zależy

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-22, 14:39   #869
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

dziewczyny .. co z glizdka? Została zbanowana na stałe. czemu ?
Stary 2009-02-22, 14:43   #870
FoundatioN
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
FoundatioN ty sie tymi napowietrznymi nie przejmuj, u mnie tylko jeden ma powietrzne w takim stanie ze niektore powinny miec takie w srodku doniczki Niektore nie maja powietrznych wcale - zalezy od hybrydy- a u niektorych moich biedakow tez pousychaly a przyznan ze spryskuje je rowniez Jak bedzie mu potrzeba to wpusci nowe Tyle ze nie podlewaj go raz w tygodniu a dopiero kiedy korzonki zrobia sie srebrnawe a doniczce nie bedzie rosy - moze to byc 7, 10 a i 20 dni - u mnie teraz to mniej wiecej 18 dni bo jest ciemnawo na dworze i zima i wogole Po kwitnieniu storczyk musi odpoczac jakies 2 miesiace a potem mozesz go przymusic do kwitnienia Na dzien niech bedzie w normalnej temperaturze a na noc go zamykaj w pokoju o temperaturze obnizonej o jakies 3 - 4 stopnie - 15 stopni to minimum a tak 18 git. Moze zamykaj kuchnie i przykrec kaloryfer. No i ogranicz podlewanie tak troszenke dluzej niz chciala bys podlac A po jakims miesiacu jak go przywrocisz do lask powinien cos zalapac U niektorych to dziala

Liwias nie przejmuj sie - jesli okno nie bylo otwarte zbyt dlugo to kwiatki przezyja. U mnie tez sie to zdazylo kilka razy - tesciowi bylo goraco i moj misiek wietrzyl.. Trzymam kciuki, melduj jak tam paczki.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Linablack, na przyszlosc nie obcinaj pedow chyba ze zaczna same schanc to utnij tam gdzie uschlo bo one lubia przedluzac sie i p0uszczac po bokach. A teraz wytnij nisko te kikuty co ci nie beda straszyc A te korzenie to takie sa bee w doniczce czy tylko te powietrzne? Zrob fote najlepiej. ZMykam na obiadek

dzięki za informacje no ja go tak regularnie co tydzień nie podlewam staram sie co niedziela ale czasami mi sie zdarzy ze dopiero w srode go podleje mysle ze nie ma za mokro yhh cos mu widocznie innego nie pasuje....
bardzo martwią mnie te liście że takie miękkie się zrobiły. Dziś go podłałam po 10 dniach niepodlewania a zraszanie było co drugi dzień jeden psik dosłownie.

mam nadzieje że mi nie padnie

"Idealna żona - to kobieta, która ma idealnego męża."
Booth Tarkington
FoundatioN jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości