Żel lniany - naturalny stylista - zalety i wady - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-31, 21:20   #841
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis
Dot.: Żel lniany - naturalny stylista - zalety i wady

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Biorę litrową butelkę, przez lejek wlewam trochę glutka, dodaję wody (akurat ja przegotowanej lub butelkowej z baniaka 5l), zakręcam i trzęsę. Potem polewam przy ostatnim płukaniu i wszystko jest ok
Dzięki Rozumiem, że zimną wodę? Muszę koniecznie wypróbować.

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 21:21   #842
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Scintilla_Felis Pokaż wiadomość
Dzięki Rozumiem, że zimną wodę? Muszę koniecznie wypróbować.
Tak, nic nie podgrzewam, butelka z wodą stoi w chłodnym miejscu
Stary 2012-08-31, 22:20   #843
About_Me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Biorę litrową butelkę, przez lejek wlewam trochę glutka, dodaję wody (akurat ja przegotowanej lub butelkowej z baniaka 5l), zakręcam i trzęsę. Potem polewam przy ostatnim płukaniu i wszystko jest ok

Ja ostatnio robię same płukanki, na to b/s, plunking i żel mrożący.

U mnie stoi spokojnie 2 tygodnie w lodówce w szklanej miseczce przykrytej talerzykiem.
Hmmm, może dlatego, że u mnie wychodzi zawsze w zabarwieniu brązowym ? No nie wiem, po pół tyg. jakoś obrzydzenie mnie bierze na myśl, że mam to coś nałożyć na głowę
Stary 2012-09-01, 13:44   #844
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Mi też zawsze wychodzi brązowawy, jeszcze pływają w nim jakieś farfocle, często strzępki ziarenek, ale inszego sitka nie użyję, bo uznaję tylko metalowe, które spokojnie wytrzymają wysoką temp. A trzymam gluta w lodówce przez dwa tygodnie w dwóch oddzielnych porcjach.

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.
Stary 2012-09-03, 17:35   #845
Elainetka
Raczkowanie

Hej dziewczyny właśnie zrobiłam swojego pierwszego glutka, wszystko fajnie, pięknie, ziarenka fajnie się oddzieliły, ale co mnie martwi to... glutek jest koloru brązowego, i pływają w nim tak jakby..... paprochy, a ja jestem blondynką, i zastanawiam się, czy to będzie widoczne... Help!
Elainetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-03, 18:44   #846
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny właśnie zrobiłam swojego pierwszego glutka, wszystko fajnie, pięknie, ziarenka fajnie się oddzieliły, ale co mnie martwi to... glutek jest koloru brązowego, i pływają w nim tak jakby..... paprochy, a ja jestem blondynką, i zastanawiam się, czy to będzie widoczne... Help!
Kolor glutka chyba nie ma znaczenia, co do paprochów - mój obecny żel też je ma, a nic na włosach nie pozostaje, wszystko pięknie daje się odgnieść. W razie czego powinnaś łatwo je wygrzebać.
Stary 2012-09-03, 20:06   #847
Elainetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sheep_zonz Pokaż wiadomość
Kolor glutka chyba nie ma znaczenia, co do paprochów - mój obecny żel też je ma, a nic na włosach nie pozostaje, wszystko pięknie daje się odgnieść. W razie czego powinnaś łatwo je wygrzebać.

Uff, dzięki wielkie Ale i tak swój pierwszy raz zrobię, gdy nie będę musiała następnego dnia wychodzić z domu
Elainetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-04, 19:30   #848
klaudek884
Z Krainy Snów

Mam zamiar zrobić sobie taki żel, tylko nadal nie jestem pewna przygotowania. Mam len mielony, czy muszę go gotować aż 15 min? Nie wystarczy go podgrzać? I czy koniecznie trzeba czekać np. całą noc? nie można go ożyć po ochłodzeniu np. w lodówce?
I czy nie zostaną mi na włosach takie małe grudeczki lnu?
Używam siemienia do mycia włosów i zastanawiam się, czy mogę po myciu użyć tą samą papkę jako żel?
klaudek884 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 19:58   #849
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudek884 Pokaż wiadomość
Mam zamiar zrobić sobie taki żel, tylko nadal nie jestem pewna przygotowania. Mam len mielony, czy muszę go gotować aż 15 min? Nie wystarczy go podgrzać? I czy koniecznie trzeba czekać np. całą noc? nie można go ożyć po ochłodzeniu np. w lodówce?
I czy nie zostaną mi na włosach takie małe grudeczki lnu?
Używam siemienia do mycia włosów i zastanawiam się, czy mogę po myciu użyć tą samą papkę jako żel?
Polecamy len niemielony, mielonego praktycznie nie da się przecedzić.
Wszystkie pytania już były, wystarczy przeczytać kilka stron wątku .

Trzeba gotować, nie trzeba czekać całej nocy. Zostaną, jeżeli źle przecedzisz.
Stary 2012-09-06, 13:50   #850
cyferki
Raczkowanie

cześć dziewczyny.
Ja dopiero zaczynam przygodę z włosomaniactwem, wszystko przez bloga Anwen, na którego się natknęłam.
Wzięłam z lodówki olej lniany, zaczęłam olejowanie... wywaliłam do kosza odżywkę pantene naładowaną silikonami... i zostałam z niczym.
Ugotowałam więc lniany żel (len gotuję często, jest świetnym lekarstwem na podrażnione kaszlem gardło dla mojego dziecka).
I po umyciu szamponem ze SLES (nie miałam innego, musiałam zmyć olej), nałożyłam glutki na odciśnięte z wody włosy. Siedziałam jeszcze w wannie z pół godziny, potem spłukałam włosy - były niesamowicie miękkie, śliskie, a po wyschnięciu błyszczące. Po prostu cudowne!

Mam włosy do połowy pleców, lekko falowane, od lat nei widziały suszarki, ale traktowałam je agresywnymi szamponami i silikonowymi odżywkami d/s.
Teraz chcę powalczyć o zdrowe włosy i podkreślenie skrętu, więc len w wersji żelu przy najbliższej okazji wypróbuję.
Trzymajcie za mnie kciuki!
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 15:24   #851
Pani_Herbatka
Rozeznanie

chciałam lenem podkreślić ten mój niby skręt. ugotowałam glutka, nałożyłam, po wyschnięciu wygniotłam i troszkę nie wyszło
ale duży plus za to, że włosy są po nim błyszczace. glutek najwidoczniej im się podoba
Stary 2012-09-06, 15:50   #852
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Mam włosy do połowy pleców, lekko falowane, od lat nei widziały suszarki, ale traktowałam je agresywnymi szamponami i silikonowymi odżywkami d/s.
Teraz chcę powalczyć o zdrowe włosy i podkreślenie skrętu, więc len w wersji żelu przy najbliższej okazji wypróbuję.
Trzymajcie za mnie kciuki!
Powodzenia! I zapraszam na nasz zakręcony wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=628280

Cytat:
Napisane przez Pani_Herbatka Pokaż wiadomość
chciałam lenem podkreślić ten mój niby skręt. ugotowałam glutka, nałożyłam, po wyschnięciu wygniotłam i troszkę nie wyszło
ale duży plus za to, że włosy są po nim błyszczace. glutek najwidoczniej im się podoba
Oj tam, kwestia wprawy. Kilka podejść i będzie jeszcze lepiej
Stary 2012-09-10, 22:29   #853
Anna1952
Rozeznanie

moje włosy też zakochały się w glutku nakładam je na mokre, a na II dzień na suche i sprawdza się świetnie wlałam go do butelki po odżywce z Pantene i łatwiej się aplikuje
82-76,3- 63
Anna1952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 07:29   #854
klaudek884
Z Krainy Snów

Jestem po pierwszej próbie z tym żelem Zadowolona jestem średnio, na całe włosy wyszedł mi jeden lok, ale ślicznie błyszczą, więc nie jest źle. Będą na pewno inne podejścia do tego żelu. Szczegółowo i ze zdjęciami efekt opisałam tutaj
http://torebka-klaudek884.blogspot.c...-lnianego.html
Dzięki dziewczyny za pomoc
klaudek884 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 16:01   #855
Katherine__
Przyczajenie

Wink Dot.: Żel lniany - naturalny stylista - zalety i wady

Hej, mam parę pytań . Czy ten żel nadaje się tylko dla włosów kręconych? Ja mam raczej proste, czasami delikatnie się falują na końcach, nic poza tym. Gdybym go nałożyła to włosy zakręciłyby mi się bardziej, czy to działa tylko u tych, co mają naturalnie kręcone?
No i najważniejsze. Mam naturalne jasne blond włosy, i boję się, że ten żel mi jakoś zmieni ich kolor, przyciemni, czy coś.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Katherine__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 16:04   #856
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Katherine__ Pokaż wiadomość
Hej, mam parę pytań . Czy ten żel nadaje się tylko dla włosów kręconych? Ja mam raczej proste, czasami delikatnie się falują na końcach, nic poza tym. Gdybym go nałożyła to włosy zakręciłyby mi się bardziej, czy to działa tylko u tych, co mają naturalnie kręcone?
No i najważniejsze. Mam naturalne jasne blond włosy, i boję się, że ten żel mi jakoś zmieni ich kolor, przyciemni, czy coś.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Żel lniany nadaje się do każdych włosów. Nie powoduje on kręcenia włosów.
Jesli masz lekkie fale na końcach, to spróbuj pielęgnacji włosów zgodnej z Curly Girl, może zaczną falowac mocniej? Mi zaczęły Żel lniany nie utrwala ektremalnie mocno, zalezy to też od tego, jak gęstego go ugotujesz. Włosy po nim sa mięciutkie, nawilżone i pięknie błyszczą. I po odgnieceniu nie osypuje się jak klasyczny żel.
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 09:42   #857
lupulina
Przyczajenie

uffff przebrnelam troszke mi sie zeszlo ale czego sie nie robi dla pieknych wloskow choc jak patrze na pielegnacyjny to poki co przeczytalam niewiele

sorki za wstep ale jestem na poczatku tzw wlosomaniactwa i witam wszystkich
mam wlosy puszace sie niemilosiernie i ewentualnie jak ich nie rozczesze to falujace moze uda sie cos z tym zrobic teraz biegne gotowac lniany i zabieram sie do dlaszej lektury skartbnicy wizaz

co do farfocli o ktorych dziewczyny pisalyscie juz bylo tez wczesniej ze mozna zel cedzic przez gaze tak sie kiedys z odwarami/maceracjami w aptekach robilo tz wkladami do naczynka do ktorego chcemy przecedzic lejek a do niego podwojnie zlozana gaze i przez to cedzimy moze to zapobiednie przedostawaniu sie jakis dorbinek do zelu
lupulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 15:38   #858
Malwina_89
Zakorzenienie

Jak zrobisz rzadki żel, to nie będzie farfocli

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 13:29   #859
PannaLokowana
Raczkowanie

Witam! ukręciłam dziś z rana glutka i...
jestem absolutnie zachwycona! Nałożyłam porcję, gdy tylko ostygł (niecierpliwa jestem...), włosy ładnie wyschły, więc dołożyłam jeszcze raz i jeszcze raz, a one nadal go chłonęły! Gdy wszystko wyschło już ostatecznie wygniotłam włosy, przejrzałam się w lustrze i do tej pory nie mogę wyjść z podziwu. Włosy na prawdę się błyszczą, choć nie dotarłam jeszcze do wszystkich loczków. Powiem więcej - przetrwały drzemkę. Gdy wstałam były zupełnie niewzruszone, prawie zero aureolki nad głową. Nie mogę sie namacać dosłownie!

Jako, że zaczynam swoją przygodę z włosomianiactwem, wieczorem jeszcze nałożę żel jako maskę na dłużej. A za jakiś czas napiszę, jak działa to w moim przypadku, przy dłuższym stosowaniu.
PannaLokowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 16:05   #860
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PannaLokowana Pokaż wiadomość
Witam! ukręciłam dziś z rana glutka i...
jestem absolutnie zachwycona! Nałożyłam porcję, gdy tylko ostygł (niecierpliwa jestem...), włosy ładnie wyschły, więc dołożyłam jeszcze raz i jeszcze raz, a one nadal go chłonęły! Gdy wszystko wyschło już ostatecznie wygniotłam włosy, przejrzałam się w lustrze i do tej pory nie mogę wyjść z podziwu. Włosy na prawdę się błyszczą, choć nie dotarłam jeszcze do wszystkich loczków. Powiem więcej - przetrwały drzemkę. Gdy wstałam były zupełnie niewzruszone, prawie zero aureolki nad głową. Nie mogę sie namacać dosłownie!

Jako, że zaczynam swoją przygodę z włosomianiactwem, wieczorem jeszcze nałożę żel jako maskę na dłużej. A za jakiś czas napiszę, jak działa to w moim przypadku, przy dłuższym stosowaniu.
Dobrze słyszeć, że jest następna osoba zachwycona tym cudeńkiem

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-09-21, 17:43   #861
20101988
Raczkowanie

Oj żelik lniany to mistrzostwo świata.
Nie wyobrażam już sobie stylizacji włosów bez glutka
20101988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 19:25   #862
elka1986
Przyczajenie

Sporządziłam dziś swojego pierwszego glutka Mam nadzieję że wyszedł i jutro da się coś z nim zrobić
Stary 2012-09-21, 23:57   #863
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Ja jestem złą kobietą i znowu nie znalazłam czasu na glutka Może jutro, sobota - dzień święta dla włosów, to może zdążę go upichcić. Całe wakacje przeżyły na kremie z Biedronki i żelu z Rossmana. O dziwo trzymają się dobrze! Nie mam czasu na pogaduchy i czytanie wszystkiego, ale pamiętam o Was dziewczyny i dziękuję milion razy!

₪ ø lll·o.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-22, 07:39   #864
Anna1952
Rozeznanie

muszę sie kiedyś odważyć nakładać większe porcje, to może lepsze efekty będą
82-76,3- 63
Anna1952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-28, 23:35   #865
ridja devojka
Zakorzenienie

Po naczytaniu się o cudach, które sprawia żel, upichciłam szybko porcję. Mam włosy, które same z siebie się kręcą, czasami mocniej, czasami słabiej, czasami się pokręcą gdzieniegdzie, a w innych miejscach pozostają proste postanowiłam potraktować je żelem, bo się puszą, są dość zniszczone (prostownica, farbowanie). Efekt mi się spodobał, żel faktycznie wygładził i ujarzmił włosy, loki były podkreślone, co mnie ucieszyło tym bardziej, że nie radzę sobię z kosmetykami do stylizacji, a odżywki nie za bardzo pomagają.
Nie zgodzę się jednak z wielokrotnie powtarzaną opinią, że nie da się z nim przedobrzyć nakładałam niewielkie ilości, a moje super wysuszone włosy już pod wieczór wyglądały na oklapnięte i tłustawe (czasami 3 dni wyglądają świeżo i nie muszę ich myć, bo ich mycie to dla mnie udręka). Mam więc zagwozdkę, czy nie zrobić żelu mniej o "mniejszym stężeniu"? Może w lżejszej formie będzie bardziej funkcjonalny. Nie chciałabym z niego zrezygnować, bo efekt jest bardzo ładny i szkoda, żeby pozostał tak krótkotrwały.
Stary 2012-10-02, 19:30   #866
Nieszka__
Zadomowienie

Zrobiłam żel wg przepisu, ale wyszło go mało, tak powinno być?
Nieszka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 22:30   #867
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nieszka__ Pokaż wiadomość
Zrobiłam żel wg przepisu, ale wyszło go mało, tak powinno być?
, dlatego ja zawsze robię z 3 porcji wtedy wystarcza mi na dłużej
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 13:43   #868
Cytrynowa Mamba
Przyczajenie

Witajcie
Naczytałam się, naczytałam i pędzę zgotować mój pierwszy glut! Włosy mam kręcone i napuszone jak ta lala. Starałam się je ogarnąć sklepowymi odżywkami, maskami itp. ale efekt taki sobie. Jedynie ostatnio mi podpasowała maska Stapiz. Wy tu tak zachwalacie żel lniany to i ja spróbuję Później oczywiście napiszę co mi wyszło (:
Cytrynowa Mamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 14:33   #869
Nieszka__
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
, dlatego ja zawsze robię z 3 porcji wtedy wystarcza mi na dłużej
Będę już wiedziała
Nieszka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 23:07   #870
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynowa Mamba Pokaż wiadomość
Witajcie
Naczytałam się, naczytałam i pędzę zgotować mój pierwszy glut! Włosy mam kręcone i napuszone jak ta lala. Starałam się je ogarnąć sklepowymi odżywkami, maskami itp. ale efekt taki sobie. Jedynie ostatnio mi podpasowała maska Stapiz. Wy tu tak zachwalacie żel lniany to i ja spróbuję Później oczywiście napiszę co mi wyszło (:
Napisz koniecznie

Cytat:
Napisane przez Nieszka__ Pokaż wiadomość
Będę już wiedziała
Ja robię z dwóch porcji i mi wystarcza na wypełnienie pojemniczka po masce Biovax

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości