|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
a ja dzis bylam w praktikerze..okazalo sie ze byla wyprzedaz storkow za......5 zlotych!!!!!! BYLA.. a ja o tym nie wiedzialam
oczywiscie, nie wyszlam z pustymi rekami
|
#842 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Więc czekać trzeba do poniedziałku. A też miałam zamiar jechać na łowy.
|
|
|
|
|
#843 |
|
Zadomowienie
|
ja tez...
bez sensuuuuuuuuu w dodatku w bonsaiu zaleglo mi sie robactwo i nie mam jak mu pomoc natychmiast..
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-23 o 08:54 |
|
|
|
#844 |
|
Zakorzenienie
|
No nieeeeee!!! Ja się załamię.
Po drodze mamy to Obi, zobaczymy czy faktycznie będzie zamknięte. A chciałam kupić jednak tego trzeciego bo go tam zostawiłam i mu jest smutno!!! Nie no naprawdę ciągle mi chodzi po głowie Do tego miał z boku taki drugi malutki pędzik z pączkiem i chyba to była druga roślinka obok! Wstałam rano i nie mogłam przestać o nim myśleć. Mi naprawdę już odbija. ![]() Mama mi mówi że może mi go kupić jutro i się spóźni do pracy najwyżej.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-23 o 08:45 |
|
|
|
#845 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jejuuu jaka masz kochana mamusie ![]() nie martw sie, jedziemy na tym samym wozku. wczoraj kiedy bylam na polowaniu w praktikerze zadzwonil do mnie TŻ (kurde, co to wlasciwie za skrot ten TŻ?
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
TŻ=towarzysz życia
![]() hej ![]() dostałam wczoraj storka od babci TŻta. calusi zalany, listki aż ma pofalowane, ale widziałam, że puszcza nowego listka. co mam zrobic?? narazie wsadziłam go w w cien, ale zastanawiam sie nad przesadzeniem. przesadzic do suchej ziemi i poodcinac zgnile korzonki?? czy poczekac, az troszke wyschnie?? |
|
|
|
#847 |
|
Rozeznanie
|
Solaola śliczniusi Twój biedronkowy ja u mnie takich nie było, ale wygrzebałam dziwaka-ciapaka hehe 2 pędowego zdjęcie później wstawię...
ale nie może wyjść mi z główki jeden różowy i chyba znów dziś odwiedzę biedronkę tylko mam do Was pytanie co może oznaczać to, że tylko najmłodszy liść jest koloru krwisto czerwonego i w dodatku cały jest w takim kolorze a inne są ładne zielone????? Nigdy czegoś takiego nie widziałam dlatego bałam się go kupić... wiem, że zabarwienie liści może świadczyć o kolorze kwiatów, ale żeby cały listek był czerwony i w dodatku tylko jeden... |
|
|
|
#848 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A powiedz mi, w którym Obi? Tym bytomskim czy katowickim?? Bo byłam w Bytomiu w środę i nic ciekawego nie było...z wielkim trudem wybtałam dla mamy seledynka... foto później jak mam dostanie go w środę...bo teraz wielka konspiracja i storas tymczasowo mieszka u babci Edytowane przez anulcia_88 Czas edycji: 2010-05-23 o 10:35 |
|
|
|
|
#849 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie,
bo mam storczyka z przeceny, rośnie mu nowy listek i korzeń, ale miła kiedys wełnowce, traktowałam go roztworem ludwika z alkoholem, i tak wydaje i sie że to od tego korzenie przy trzonie zrobiły sie takie brzydkie, korzenie w doniczce sa ładne, ale ich początki jak by zasuszone, i teraz sie zastanawiam czy tak to zostawic czy grzebać w doniczce, bo jak to zrobie to sie pewnie wkurze i powycinam te brzydkie, a może te korzenie porobiły sie takie od jakiejs chorobu, bo ten storczyk ma czarną plame pod tym korzeniem co rośnie... jak bym wiedziała że trzy trzonie tak jeden korzeń wyglada to bym go obcieła, ale boje sie że tak wszystkie mają, czy takie korzenie mimo wszystko pobieraja wode z podłoża? Edytowane przez kundzia07 Czas edycji: 2010-05-23 o 10:51 |
|
|
|
#850 |
|
Raczkowanie
|
to jest naprawde dziwne,
przy trzonie korzenie spalone jak by i mogłam ściagnąc z nich skórke, został tylko rdzeń a potem zdrowy korzeń, nawet rosnie na końcu, bardzo mi zalezy na tej roślinie bo ma ładne kwiaty zółte, a ten korzeń co rośnie to bardzo wysoko, i ciężko bedzie włożyc go do ziemi jak bym reszte uciała, chyba włoże go spowrotem do ziemi i niech sie dzieje co chce, bo jak utne wszystko to wogóle bedzie problem, a w tej chwili liście nie zdradzaja obiajów braku wody, kurcze, jak nie urok to sraczka... |
|
|
|
#851 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no myślę, że faktycznie tak było bo wszystkie markety po drodze też zamknięte na 3 spusty. TAKŻE NICI ZE ZDJĘĆ Były ciemne, jasne różowe, białe, cynamonowe, fioletowe, żółte, cytrynki, budynie, kremowe, POMARAŃCZOWE (jak pomarańcza), ceglaste, ceglasto-malinowe (? jutro mi mama go kupi), w kropki, (w ciapki nie było a mama poluje na takiego i się wkurzyła), w mazy, w paski, bordo takie jak mój poniżej, jeden taki mega fiolet prawie CZARNY!, łososiowe, nie no po prostu obłęd ![]() ![]() ![]() Różne ceny: od 17.99 do 35 zł chyba ale to już takie dorodne z dwoma wielkimi pędami i odgałęzieniami z mnóstwem pączków. Oto mój pierwszy nabytek po 17.99 a mimo to ma 2 pędy. Jeden mu wychodzi z liścia sercowego. Jego pierwszego wybrałam i nie miałam co do niego wątpliwości. On ma naprawdę taki kolor, tylko aparat nie oddał jego koloru więc poprawiłam programem.
|
|
#853 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak sytuacja wygląda w Brico?? widziala któraś z Was swieze storczyki??
|
|
|
|
#854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na wszelkie Cambriowate mam swój sposób: - nie staram sie utrzymać lekko wilgotnego podłoża tylko tak jak resztę falków podlewam dopiero gdy doniczka jest już całkiem sucha - tak jak robi Norka - co roku przesadzanie - podwójna dawka nawozu do podlewania - staram się też ją zraszać co rano, nie zawsze jednak mi sie to udaje
Edytowane przez Seyene Czas edycji: 2010-05-23 o 16:49 |
|
|
|
|
#855 |
|
Zakorzenienie
|
Dodaję tego drugiego. Przez niego nie wzięłam cynamonka malinki.
Skubany Jest intensywnie fioletowy tak jak logo Wizażu z białymi brzeżkami na płatkach. ![]() Jeszcze do szczęścia brakuje tego trzeciego cynamonka malinki. Tylko się zastanawiam gdzie je pomieścić.... to chyba ostatnie bo już nie mam miejsca na parapetach
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-23 o 18:58 |
|
|
|
#856 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, pomozcie prosze...
![]() moje storczyki gubia kwiatki i usychaja...choc liscie pozostaja zielone...tak juz bylo chyba z 3 kawiatami...jeden mam od 2 lat i w zasadzie go nie podlewam (chyba od roku, ale zal mi go wyrzucic ) a jego liscie sa zielone, twarde i miesiste...podcinalam go, ale nie udalo sie mu sie wypuscic kwiatkow..jest szansa na uratowanie go? (nie ma jego zdjec, ale moge zrobic i ocenicie)....natomiast problem mam z kwiatkami z fotografii...stoja sobie na oknie od wschodniej strony...co 1-2- tygodnie serwuje im na noc kapiel wodna...no i kwitly sobie pieknie, az z tydzien temu zaczely gubic kwiatki... a jednemu sie zrobily takie fioletowawe listki (poza tym wygladaja jak zwiedle w obu - juz ten niepodlewany od ponad roku ma lepsze liscie)...no i galazka bez kwiatkow usycha...trzymam je w szklanych doniczkach/wazonach, wylozonych celofanem (zeby doniczki staly stabilnie)...moze to blad? co zrobic, zeby kwitly ladnie caly czas...? macie jakies pomysly? co robie zle? co zmienic? kiedys stosowalam odzywke do storczykow, ale mialam wrazenie, ze to za jej sprawka uschly poprzednie kwiatki...
|
#857 |
|
Zakorzenienie
|
Magda, nie w iem, ale wydaje mi się, że niepotrzebnie zostawiasz je na tak długo w wodzie. Ja swoje wstawiam do wody na ok 10 minut. Tylko 2 mam takie które trzymam w wodzie i 20 minut- ale sama je sadziłam w bardzo grubym, szybko przesychającym podłozu.
A tego "rok nie podlewanego, może zacznij normalnie raz wtygodniu przelewać przegotoiwaną wodą? Może wtedy zakwitnie? A to mój nowy, "po prostu różowy" ostatni nabytek z wczoraj. dziś niektóre storczyki były ze mną na spacerku , na balkonie. Mżz się z nas obśmiał.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-05-23 o 18:21 |
|
|
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje cava...
to bede je krocej w wodzie trzymala... ![]() a jak czesto je 'kapac' ?no i te zwiedle listki...po nocy w wodzie lekko odzyly...
|
#859 |
|
Raczkowanie
|
ale ile Ci kwitł ? bo kiedys przeciesz przekwitnąć musi,
dlaczego nie podlewasz od roku rośliny ?? na jakim oknie je trzymasz, i jak wygladają ich korzenie, bo liście dziwnie pomarszczone. |
|
|
|
#860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)... a u mnie prawie wszystkie kwiatki od razu polecialy...no i ta usychajaca galazka...stoja na parapecie od wschodu, juz pisalam...zrobilam zdjecie doniczki, choc po kapieli niewiele tam widac...
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Magda tak jak dziewczyny pisały - za długo je trzymasz w wodzie. Maks 40 minut się trzyma. Ja tak kąpie ale za to podlewam mniej więcej po 2-3 tygodniach.
Tego co nie kwitnie powinnaś podlewać - z czego ma żyć? Co do nawozu: stosuje się dużo mniejszą dawkę niż podanej na opakowaniu np. pół dawki albo 1/3. A kiedy się stosuje - ja je karmię nawozem jak mi się przypomni. ![]() P.S. Nikomu się nie podobają moje nowe nabytki?
|
#862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedys slyszalam, ze storczykow nie powinno sie podlewac, tylko moczyc w wodzie...i taka tez instrukcja byla na kwiatku (kapiel raz na tydzien)... za jakis czas sprobuje dodac nawozu i za 2 tygodnie je podleje...tak? Wasze kwiatki sa piekne...ale glosno nie chwale, zeby nie zwiedly...
|
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
Ariena, piękne są, ja jutro obskoczę 4 biedrony w moim mieście, mam nadzieję na jakiś ciekawy okaz
![]()
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
No co Ty
Śliczne są!Ten bordowy fajniutki. Magda - nie podlewaj normalnie. Namaczaj krótko albo tylko przelewaj jak korzenie przeschną na tyle, że będą srebrzyste. Nadmiar nawozu też potrafi zahamować kwitnienie - więc z umiarem.
|
#865 |
|
Zakorzenienie
|
pieknie Wam dziekuje za wszystkie rady...
zastosuje i mam nadzieje, ze kwiatki sie wkrotce pojawia...
|
#866 |
|
Rozeznanie
|
Ariena ten pierwszy po prostu
![]() kl aski:Ciekawe jak mój mąż zareaguje jak usłyszy, że jedziemy do Obi ![]() powtórzę się z pytaniem czy któraś z Was spotkała się ze czerwonym całym, młodziutkim listkiem, a inne ładne zielone - mam upatrzony w Biedronie ładny okaz, ale trochę mnie ten listek wystraszył i nie wzięłam, dziś zamknięte było ![]() Magda s storczyki uczą cierpliwości niektóre zakwitają szybciutko inne każą czekać długi czas na kolejne kwitnienie...
Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-05-23 o 19:48 |
|
|
|
#867 |
|
Zakorzenienie
|
doriskap, to ja mam chyba pecha i trafiam zawsze na te, ktore kaza dlugo czekac na nowe kwiatki...
|
#868 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, dokładnie, mój pierworodny zakwitł ponownie po półtora roku
|
|
|
|
#869 |
|
Raczkowanie
|
o matulu moje to faktycznie uczą cierpliwości jeden to rok nie kwitnie już !!! A ja hopla już dostaje od tego pola kapusty
![]() Arienko ochy i achy dla twoich nowych nabytków
Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-05-23 o 20:33 |
|
|
|
#870 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No mi się baaaardzo podobają! Ile ty masz parapetów domu, hehe :P |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.

oczywiscie, nie wyszlam z pustymi rekami

Więc czekać trzeba do poniedziałku. A też miałam zamiar jechać na łowy.
Po drodze mamy to Obi, zobaczymy czy faktycznie będzie zamknięte. A chciałam kupić jednak tego trzeciego bo go tam zostawiłam i mu jest smutno!!! 

foto później jak mam dostanie go w środę...bo teraz wielka konspiracja i storas tymczasowo mieszka u babci 

kl aski: