|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
dawno mnie nie bylo, widze niekt ni tesknil
![]() bardzo mi sie smutno zrobilo z powodu ewurki i riany... przykre to bardzo ja w poprzednij ciazy bylam na watku, gfdzie dziewczyna stracila dziecko w 9 miesiacu nie wyobrazam sobie tegoevurko jesli jeszcze zagladasz, lub moze ktoras z was wie- ile kg bezpiecznie mozemy nosic? ja mam corke, ponad 2 letnią. wazy ok 13 kg i czesto chce na rece... jak jej odmawiam to jest wrzask, placz , histeria... po tym, co przeczytalam boje sie, ze sie to moze zle skonczyc... bylam u dentysty, pisalam wam ze mnie zab boli,. pani mi oczyscila ze strarej plomby, zalozyla lekarstwo z ktorym moge chodzic do konca ciazy i zrobc zeba po urodzeniu,. nic nie bolalo. wizyte u ginka mam 14 czewrca. moze mi zalozy karte. wtedy bede dzien przed 8 tygodniem. juz chyba bedzie wiecej widac, niz pecherzyk kolezanka ejst teraz w 9 tc i ma juz spory brzuch ale chuda jest i to jej drugie dziecko wiec moze dlatego. ja poki co nie mam brzuszka, za to OKROPNE wzdecia i gazy, ajk wiele z was.... niestety nic nie pomaga poza "odgazowaniem" i raz wzielam espumisan... ale boli bardzo brzuch wtedy no itez mnie ciagnie po bokach ale wtedy gin pwoeuidzial mi ze to stara blizna na macicy daje o sobie znac. pozdrawiam was |
|
|
|
#842 | |
|
BAN stały
|
Tak, najlepiej ok 0,5cm jak są grubsze. Później (przynajmniej u mnie) dało sie wyrywac nawet te krótsze
![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
![]() Podobno najbezpieczniej jest nosić do 2kg - wtedy bez problemu. Większe rzeczy (np. zakupy) pozostawmy innym. To samo powiedział mi lekarz. To ważne zwłaszcza teraz na początku. Ja tez się boje o swoje maleństwo, ale na razie daje o sobie znać przez moje nudności i wzdęcia (nie gazy) - przy których nic poza espumisanem nie działa. Ja też strasznie chuda, to na mnie każde "wywalenie brzuszka" widać ![]() Skoro masz wizytę tuż przed 8tyg to może nawet być widać bicie serca maluszka
|
|
|
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
2 kg....??
to co ja mam malej nie nosic juz?? no i nie wspomne o innych czynnosciach i wygibasach przy corce...
|
|
|
|
#844 |
|
BAN stały
|
Absolutnie nie wolno nam nosić 13kg!
Podnoszenie ciężkich rzeczy/osób jest bardzo niebezpieczne w ciąży i to często ono prowadzi do poronień Niestety, ale z tego musisz zrezygnować, wytłumaczyć córeczce, że teraz mamusia nie może jej nosić, może brać ja na kolana jak siedzi, ale już nie podnosić.Jesli jest to konieczne to przynajmniej nie unoś jej z ziemi schylając się bo to jest najgorsze, jeśli już to ukucnij lub przyklęknij. Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-06-10 o 14:40 |
|
|
|
#845 |
|
Zakorzenienie
|
a moze matka natura jakos to "przewidziala" ze jak kobieta ma dzieci i jest w ciazy to musi sobie jakos poradzic.... no niwe wiem, postaram sie ograniczac noszenie malej, ale nie bedzie to latwe. czy do auta czy z auta, do wozka sklepowego albo na placu zabaw niestety sie tego nie uniknie
|
|
|
|
#846 |
|
BAN stały
|
Wtedy kiedy trzeba można podnosić ale nie brać na ręce i nosić.
|
|
|
|
#847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gosiaczek niestety taka prawda że nie wolno. Ja mam córeczke 3 letnią i już rozumie że mamusia nie może jej nosić bo ma dzidziusia w brzuszki, ale czasem pyta czy boli Mnie jest Kochana i naszczęście rozumie juz takie rzeczy. Moja też waży 13kg.
|
|
|
#848 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chodziłam regularnie jakoś od 22 roku życia w ciąży dałam radę do chyba jak dobrze pamiętam 4-5 miesiąca wtedy czułam takie dziwne cuuuś w brzuchu jak "smarowała gorącym woskiem" zakończyłam chodzenie na wosk męczyłam się przeważnie kremami do depilacji po porodzie krem nie wchodził w grę z wiadomych powodów i to nie tylko szwy ale .... po SN cała (kto jak to nazywa? nie wiem ale w każdym razie cała ta okolica) jest jakby opuchnięta-wrażliwa-boląca, więc ogolenie się maszynką samemu jest chyba cudem! ja się kładłam na wyrku i mój Mąż któremu nigdy w innej sytuacji bym na to nie pozwoliła, golił mnie maszynką polecam dobrej jakości maszynkę! bo jest to nieprzyjemne bardzo ale nie wyobrażam sobie wtedy ani kremu ani nic innego w moim wypadku "gojenie psychiczne" trwało jakoś 3 miesiące nigdy bym do kosmetyczki nie poszła! więc goliłam maszynką a jak się zagoiło zostałam przy kremach do dziś mogę bezbłędnie wskazać miejsce szycia choć było naprawdę malusie i już niby 4-5 tyg. po porodzie wg męża i gina śladu po nim nie było ja wiem do dziś "gdzie jest" Cytat:
i noszę ją nie wiem jak miałabym jej teraz nagle odmówić wszystkie moje "wielodzietne" koleżanki noszą czy nosiły starsze dzieci chyba nie da się tego uniknąć |
||
|
|
|
#849 |
|
Raczkowanie
|
sylfiaaa, dewi, Myszeczka 86 bardzo dziękuję
ja się nie mogę na dzidzie napatrzeć ale pewno każda z nas tak ma.mallinka tak to jest 3D, na filmiku z ostatniego badania mam fragment specjalnie dla mojego męża i tam jest dzidzia w 4D. Niesamowicie to wygląda U mnie dziś upał nieznośny. Już myślałam że w pracy nie wytrzymam tak mi było duszno i słabo. Jak wróciłam do domu to się rzuciłam na łóżko bo nie miałam na nic siły. Teraz dopiero robię sobie sałatkę z kurczaka na obiadokolacje. Dziewczyny dajcie znać jak bo wizycie u ginekologa. pozdrawiam
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
wróciliśmy z usg
dzidzia sporych rozmiarów, co z lekka zdziwiło moją lekarkę, że tak rośnie przez to przyspieszyła usg genetyczne, które mam 19.06. (czyli kolejna schiza tuż przed mnie czeka ). Wszystko jak na razie w porządku. W razie jakiś bółi mam bez obaw brać 2 nospy na raz.
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiesz już co bedziecie mieć ?? Bo na 3D już można zauważyć
|
|
|
#852 |
|
Przyczajenie
|
hey kobitki jestem zalamana poszlam na wizyte do gin a tu zastalam kartke na drzwiach ze dnia 10.06 nie przyjmuje przepraszam wrrr ale sie wkurzylam maaasakra nie wiem czy jutro poszukac gdzies jakiegos innego doktorka eehhhh
|
#853 |
|
Raczkowanie
|
Na razie doktor nic nie mówił, a ja nie pytałam. W sumie wole poczekać tak do 15tyg i wiedzieć na pewno
Ja strasznie bym chciała dziewczynkę
|
#854 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez jestem po dzisiejszej wizycie i w sumie serduszko bije
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
Pytam bo jak miałas USG 3 D tam jest szybko widac
|
|
|
#855 |
|
Raczkowanie
|
Jejku... Jaki ja miałam dzień... :/
Pokłóciłam się z mamą, w sumie nie kojarzę za bardzo o co, więc pewnie o błahostkę... Mama coś tam na mnie krzyczy, a ja nagle w ryk... i z 15 minut płakałam... Masakra :/ Nigdy mi się tak nie zdarzało... A ta się na mnie patrzy, krzyczy jeszcze troszkę i w śmiech... :P Ja jak wczoraj byłam, to z USG tp wyszedł mi na 14 stycznia, a z @ wyliczał na 13 stycznia, więc niewielka różnica ![]() Za to z USG mówił, że moje maleństwo ma 8,5tyg, a od 1 dnia @ wg kalkulatorka wychodzi 9tc. |
|
|
|
#856 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
widocznie dobrze karmisz dzidzie ja mam genetyczne 15, to już we wtorek! i nie mogę się doczekać.. ![]() Katarina89 przynajmniej kłótnia szybko się skończyła... ![]() też mam straszne wahania nastroju i bardzo łatwo mogę się popłakać, co troche mnie przeraża ![]() nie wyrabiam się z nauką a przez ta pogode już od 14 ledwo siedze przed kompem... to mykam pod prysznic i spać - może rano będzie chłodniej ![]() Molalala jak wizyta?
ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm ![]() Edytowane przez mallinka Czas edycji: 2010-06-10 o 20:58 |
|
|
|
|
#857 |
|
BAN stały
|
hej dziewczyny, to i ja się dopiszę do was. mamusią zostanę po raz drugi, termin mam na 14 lutego wg kalkulatora ale jak będzie się zobaczy
jestem już mamą słodkiego synka Tymka który ma 2latka 8 mcy. teścik robiłam dziś po raz trzeci- pierwszy dwa dni przed @ negatywny, drugi w terminie @ wyszłą taka niewyrażna strasznie blada kreska która i tak wywołała u mnie usmiech, trzeci dziś i dwie wyrazne grube kreski. mąż szczęśliwy, zakupił nam dzis zestaw witamin i folik ogólnie w planach mam poród domowy, lecz jak nie znajdę odpowiedniej położnej to wybieram poród do wody.skrycie liczę na drugiego synka pozdrawiam serdecznie wszystkie mamusie
|
|
|
|
#858 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Masz super termin porodu moje urodzinki no i walentynki. Ja też jestem w drugiej ciąży i tez mam już syna ma 2 latka i 9 miesięcy i też bardzo chciałabym drugiego chłopaka ![]() Ależ dużo nas łączy Molala daj znać co na wizycie u gina..... Edytowane przez dewi Czas edycji: 2010-06-11 o 09:04 |
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
mallinka, jeśli dobrze odczytuje z tych danych, które są na zdjęciu usg to ma 6,5 cm
|
#860 |
|
BAN stały
|
Ja jestem zrozpaczona
Odebralismy dziś wyniki grupy krwi i ja mam A Rh- a mój TŻ 0 Rh+ i mamy konflikt serologiczny... Wiem, że przy pierwszym dziecku w 99% nic się nie dzieje, ale boję się że znając moje szczęście będę w tym 1%... Nie chcę leżenia w szpitalu czy późniejszego przetaczania... Wiem że panikuję, ale po prostu mi źle że nic nie może w końcu iść tak jak trzeba.
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-06-10 o 23:40 |
|
|
|
#861 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#862 |
|
Raczkowanie
|
make_up_istka spokojnie, nie macie zadnego konfliktu
ja za to mam O Rh- a TŻ A Rh+ ale wcale sie tym nie martwie, w razie czego podaje sie immunoglobuliny, medycyna poszla do przodu i nie ma sie czym przejmowac zreszta dzidzia moze oddziedziczyc moje Rh-.
Edytowane przez mila24 Czas edycji: 2010-06-10 o 23:40 |
|
|
|
#863 |
|
BAN stały
|
Pomyliłam się, on ma plus właśnie! a ja minus... Po prostu źle napisałam.
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a czemu wy macie usg genetyczne co to jest? Bo dla mnie brzmi strasznie... W pierwszej ciąży nie miałam chyba ze to jakaś zamienna nazwa?
Co do konfliktu serologicznego to ja znam przypadek gdzie wszystko przebiegało ok. Nie stresuj się i słuchaj lekarza. Będzie dobrze! Puchna wam nogi? Mi okropnie... Od siedzenia na kompie z nogami w dół i jak jest taki upał... |
|
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od. 04.04.2008 roku szczęśliwa mężatka ![]() ![]() Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png nadzieja umiera ostatnia..... Edytowane przez Aliszcze Czas edycji: 2010-06-10 o 23:55 |
|
|
|
|
#866 |
|
BAN stały
|
Staram się mysleć pozytywnie, ale mama cały czas mówiła mi że jej się wydaje że miałam + więc wszystko OK, a jednak okazało się że nie miała racji a mnie stresują takie "niespodzianki".
To samo z porodem, chcę w wodzie, a strasznie się boję że będzie czekała mnie taka "niespodzianka", że sala z wanną będzie akurat zajęta. Mało kobiet tak rodzi, ale ja jestem "szczęściarą" :P Co do nóg - cierpię niesamowicie zwłaszcza teraz w upały. Pomaga moczenie z chłodnej wodzie, leżenie z nogami do góry i masaż nóg robiony przez TŻ szkoda, że są miejsca (praca, szkoła) gdzie nie można liczyć na żadną z tych rzeczy.
|
|
|
|
#867 |
|
BAN stały
|
hej dziewczyny,w sumie dzień dobry. no patrze i oczom nie wierzę, co wy robicie przed kompami po 23 ;p
dewi a z którego Twój synek jest? rano obudził mnie straszny ból piersi, taki że schodząc po schodach musiałam je trzymać ;( są takie nabrzmiałe, ciężkie, jak nie moje ;( wczoraj byłam u ginka zapisać się na pierwszą wizytę, termin 23.06 ufff tyle czasu jeszcze, właśnie dziewczyny swoją ciąże prowadzicie u lekarza prywatnie czy w ramach nfz? i czy pierwsze dowcipne badanie usg może być już 4d? w którym tyg. miałyście pierwsze usg? make_up widzę że masz takie plany co do porodu jak ja , immersja wodna a o konflikcie poszukaj, poczytaj i nie denerwuj się ![]() miłego dnia dziewczyny. |
|
|
|
#868 |
|
Zadomowienie
|
Szangala też w podobny sposób chodzę po domu - z piersiami w rękach
TZ sie smieje i mówi że mi pomoże...![]() a 1 usg miałam w 6tc i dotąd zawsze dowcipne. na pierwszym nic nie było widac poza pęcherzykiem. a do lekarza chodzę prywatnie, próbowałam na nfz ale 2 lekarzy bardzo źle mnie potraktowało i dla własnego spokoju płace... rodzić też zamierzam w tej prywatnej klinice - przynajmniej mam szanse że będzie po ludzku a nie loteria w państwowym szpitalu...![]() lecę do miasta - mam nadzieje że się nie rozpuszcze... ![]() Aliszcze to duży maluch to moje pewnie podobnie... już we wtorek sprawdze
|
#869 |
|
Rozeznanie
|
my już po śniadanku wszamaliśmy owsiankę z owocami... ja z bananami i truskawkami, Michas z truskawkami i rodzynkami...
![]() moje piersi w pierwszej ciąży były bardziej bolesne teraz w miarę ![]() za to dzisiaj zauważyłam niebieskie linie podskórne jakby sieć żyłek na brzuchu... i nastąpiła zmiana... nie mogłam wczoraj zasnąć... ehhh chyba z tego gorąca... |
|
|
|
#870 |
|
Przyczajenie
|
Dziś ide do innego ginekologa bo o tym moim chodzą plotki że nie dba o kobiety w ciąży. Jest nierzetelny
Ciekawa jestem co ten mi powie.... Denerwuje się...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

ja w poprzednij ciazy bylam na watku, gfdzie dziewczyna stracila dziecko w 9 miesiacu
ale chuda jest i to jej drugie dziecko wiec moze dlatego. ja poki co nie mam brzuszka, za to OKROPNE wzdecia i gazy, ajk wiele z was.... niestety nic nie pomaga poza "odgazowaniem" i raz wzielam espumisan... ale boli bardzo brzuch wtedy 

to co ja mam malej nie nosic juz??
Podnoszenie ciężkich rzeczy/osób jest bardzo niebezpieczne w ciąży i to często ono prowadzi do poronień 
chyba póki będę dobrze się czuła to będę robić pełne bikini...zobaczymy 

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm