|
|
#841 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Najlepsze wymówki gości weselnych
W okresie wakacyjnym nagminne są "wyjazdy na urlop", tylko ciekawe, dlaczego dziwnym trafem danego osobnika widać w tym czasie na mieście. Mógłby już chociaż z domu nie wychodzić, żeby się w oczy nie rzucać XD
|
|
|
|
|
#842 |
|
Rozeznanie
|
U mnie była taka sytuacja, że musieliśmy zmieniać datę ślubu, bo nasza pierwsza sala weselna, którą mieliśmy zaklepaną, okazała się zwykłymi oszustami. Podpisali umowę, wzięli zaliczkę i zwinęli biznes. Oczywiście kasy od prawie 1,5 roku nie możemy odzyskać
![]() No ale w sumie niewiele zmienialiśmy datę i wiadomo było, że zostaje wrzesień tego roku. Ja chciałam zacząć jeździć na 3 miesiące wcześniej z zaproszeniami, ale niestety nie daliśmy rady ze względu na moją obronę magisterską i zamieszanie z nią. Jak tylko się obroniłam zaczęliśmy rozwozić zaproszenia i w sumie wyrobiliśmy się w niecałe 3 tygodnie zaczynając od tych gości, którzy byli zaproszeni na wesele, bo to przede wszystkim oni czują się bardziej zobowiązani do przyjścia niż ci, co są proszeni tylko na ślub. Kiedy nas wcześniej ktoś pytał o datę ślubu, bo chce wiedzieć bo planuje urlop to się cieszyli, że nie w wakacje. Jak potem jeździliśmy to się okazywało, że na wrzesień wiele par planuje ślub, więc wrześniówkom radzę jeździć znacznie wcześniej Cieszyłam się, że wszyscy co powiedzieli że będą to przyszli i nikt nie zrobił nam niespodzianki w stylu, że nie przyszedł. Jedynie mój brat cioteczny specjalnie zaplanował sobie wyjazd z partnerką na też czas. Wiem, ze nie chcieli przyjść bo wcześniej pytali "kiedy macie ślub, bo planujemy urlop no i chcemy u was być na weselu". Powiedzieliśmy im, a oni potem "ojej, a my akurat wyjeżdżamy na 2 tygodnie" - te 2 tygodnie okazały się być jednodniowym festynem gdzieś pod Warszawą :p Jedynymi co mieli się pojawić, ale się nie pojawili byli goście na sam ślub, ale tego to nawet nie odczuliśmy różnicy
|
|
|
|
|
#843 |
|
Raczkowanie
|
A my ostatnio uslyszelismy wymowke od kuzyna Tżta iz oni nie przyjda bo jego zona nie ma zębów
|
|
|
|
|
#844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze czegoś takiego nie słyszałam
|
|
|
|
#845 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#846 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#847 |
|
Przyczajenie
|
Mojemu znajomemu odpadla dosc duza grupa gosci z powodow roznych i rozniejszych i zapytalam go czy nie nie jest mu przykro, jego odpowiedz naladowala mnie pozytywna energia na caly tydzien: "Nie przeszkadza mi jak ktos nie przyjdzie, wazne, ze bedzie tam "xxx" (jego nazeczona), bo jedyne czego pragne, to zeby zostala moja zona!" <3
|
|
|
#848 |
|
Raczkowanie
|
U Nas wymówki były takie że....
Nie bo mam za daleko czyli max(50km) Nie bo mam małe dziecko (dziecko ma 4lata) Nie bo maluje kuchnie w tym czasie (do wesela zostało ok 81dni skąd wiedzą że akurat wtedy będą malować kuchnie) A najlepsze w tym wszystkim jest to że jeszcze nie rozwieliśmy dobrze zaproszeń a tu od strony przyszłego męża dzwoni rodzinka i mówi że jego przyszła żona jest w ciąży czyli (JA) To już nie można zawrzeć związku małżeńskiego z miłości tylko wtedy kiedy jest ciąża nie rozumiem niektórych ludzi, |
|
|
|
|
#849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#851 |
|
Raczkowanie
|
Osoba która ma dziecko 4letnie i pracuje oczywiście że ma prawo nie przyjść, tylko że u nas ta osoba nie pracuje lub pracuje dorywczo w domu.
Jej mąż również pracuje w domu. Ma się po prostu do takiej osoby żal, że ona nie chce przyjść na uroczystość która się już niepowtórzony nie mówię tu o zabawie weselnej tylko o samej uroczystości w kościele. Jest to strasznie przykre że ludzie uważają że niemożna się związać z miłości. Każda z Nas nie chciałaby usłyszeć czegoś takiego, zwłaszcza że nowa rodzina jej w ogóle nie zna. Jednym słowem jest to po prostu wkurzające. |
|
|
|
|
#852 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
I mnie ten przykład naładował pozytywną energią.
|
|
|
|
|
|
#853 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#854 |
|
Rozeznanie
|
Nasz ślub będzie 1 marca. Jedna ciocia, wydawało mi się, że bliska osoba
powiedziała, że pewnie nie przyjdzie, bo jedzie na badania do Gliwic... w styczniu Powiedzieli to mojej mamie, ciekawe co będzie, jak dziś lub jutro zajedziemy do nich z zaproszeniami.
|
|
|
|
|
#855 |
|
BAN stały
|
Nie miałam jeszcze takiej sytuacji, ale co odpowiedzieć na tego typu wymówki jesli się zdarzą?
Rozumiem, że jak ktoś mówi, że nie będzie mógł bo zdrowie, odległość czy coś. Ale co odpowiedzieć jeśli ktoś mi odpowie na przykład "nie będzie mnie bo robicie w sali X a nie y" albo "planuję chorować w maju" ?
|
|
|
|
|
#856 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli to goście, na których mi nie zależy, to olewam.
Jeżeli to osoby, które chciałabym widzieć przy sobie w tym dniu, to delikatnie zagajam: "Ale wiecie, że nie zapraszamy Was dla głupiej koperty?" Dla mnie to oczywiste, że te wszystkie wymówki mają tuszować brak kasy na prezent. Kto nie chciałby balować, jeść i pić przez cała noc?
|
|
#857 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wszyscy lubią takie imprezy :POstatnio moja siostra wspominała że u niej jedna osoba się wymówiła tym że jest zaproszona na sam ślub, więc jej się nie opłaca jechać (z innego osiedla, miasto to samo) a inna tym że ma specjalną dietę z powodu choroby, no to jeszcze jestem w stanie zrozumieć
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2014-01-23 o 00:48 |
|
|
|
|
|
#859 |
|
Raczkowanie
|
A w takim odmawianiu najgorsze jest to ,że jakby człowiek wiedział wcześniej kto odmówi to szukałoby sie mniejszej sali.U mojego syna odmówiło 30 osób z rodziny,szukali sali na 150 osób a mogli szukać na 110.Córka jest juz w lepszej sytuacji ,bo wesele za rok ,to tych co odmówili bratu nie policzyła do liczby gosci i zapraszać nie będzie.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#861 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#862 |
|
Raczkowanie
|
Ja wiem ,ze po weselu to ja oberwe.Synowi było bardzo przykro bo ci goście wiedzieli od samego początku o weselu,i wiedzieli że będą zaproszeni,nieraz mówili że niedługo pobawią i popiją.Od wesela syna minęło ponad pół roku i dopiero teraz jeden kuzyn przeprosił że nie był bo nie mieli kasy.A reszta nawet kartki nie przysłała i nikt wiecej życzeń nie złożył.Córka juz zarezerwowała mniejszą sale a ja nie chcę im nic narzucać.
|
|
|
|
|
#863 |
|
BAN stały
|
Jak na razie mamy chyba dość normalne odmowy, nic szczególnego:
Babcia Tz jest niewidoma Babcia z dziadkiem Tz czują się za starzy i w ogóle nie na siłach Wujek jest po operacji Jego syn jedzie w delegację A jego córka sama z chłopakiem nie przyjedzie bo nie mówią po polsku Chyba dopiero czekają mnie te lepsze odmowy ![]() Wysłane z telefonu |
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam cały wątek i nie mogę uwierzyć w niektóre wymówki :O zapraszanie jeszcze przede mną, zobaczymy jak to będzie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#865 |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
my będziemy dawać zaproszenia na pół roku przed ślubem, z racji tego, że TŻ pracuje za granicą i przyjeżdża co 3 miesiące.
a co do wymówek, to moja przyjaciółka usłyszała, że nie przyjdzie jej ciotka z mężem i córką gimnazjalistką. A bo córcia nie została zaproszona z osobą towarzyszącą i nie będzie miała się z kim bawić (w dupach się poprzewracało... ). ja znowu usłyszałam od swojej chrzestnej, żebym o rok przełożyła ślub (a co tam, że umowy podpisane i zaliczki wręczone..). chrześnica jej męża tydzień przed nami bierze ślub na drugim końcu Polski i się finansowo nie wyrobią (miesięczny dochód na 4 osoby to 9 tys zł - do ubogich nie należą...). nie wspomnę, że o naszym ślubie wiedzieli od początku grudnia, a o tamtym dowiedzieli się w marcu... |
|
|
|
|
#866 |
|
Zadomowienie
|
Ja to mam problem
![]() Po mojej stronie gości jest sześcioosobowa rodzina, która już mojemu kuzynowi rok temu zapowiedziała, że będzie na weselu... Po czym nie przyszli. A później okazało się, że "wstydzili się przyznać, że ich nie będzie". A teraz pomnóżcie sobie tych sześć osób przez koszt talerzyka. Mi jeszcze nie powiedzieli, czy będą, czy nie, ale jeśli potwierdzą, to mam nadzieję, że nie wywiną tego samego numeru :/
|
|
#867 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja bym tak zrobiła
|
|
|
|
|
|
#868 |
|
BAN stały
|
U mnie właśnie zaczęły się odnowy osób które wcześniej potwierdziły :/
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#869 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Niefajnie... Z jakich powodów? Myślę, że jak ktoś robi duże wesele, takie +150 to jeszcze jak odmówi nawet 50 osób to jakoś to wygląda. A jak ktoś robi 100 i ze 30 mu odmówi to gości jak na taki większy obiad zostaje...
|
|
#870 |
|
BAN stały
|
Jedna jak się okazało była zmuszana przez mamę - chłopak ponad 18 lat, nie wnikam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

jeszcze czegoś takiego nie słyszałam
16.06.2012 

I mnie ten przykład naładował pozytywną energią.
powiedziała, że pewnie nie przyjdzie, bo jedzie na badania do Gliwic... w styczniu
?