Dieta paleo. - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-02, 14:09   #841
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Dot.: Dieta paleo.

Cytat:
Napisane przez pirisand Pokaż wiadomość
tęczowa wczoraj zrobiłam mleko kokosowe z Twojego przepisu i wyszło ekstra! dzisiaj pozostalo już po nim tylko wspomnienie muszę znowu zrobić!
użyłam jednak gotowych wiórek.

cieszę się że się udało

jak mam lenia lub brak kokosów też robię z wiórek

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 15:43   #842
201604280909
Konto usunięte

Mam od jakiegos czasu dostep do jajek ze wsi, wzieliśmy teraz też kurkę na rosołek, piekne zapachy czuć aż na klatce schodowej. Ogólnie nie spożywam drobiu, bo do tej pory zaopatrywalismy sie u zwykłego rzeźnika-mięso jałowe,bez smaku, obrzydliwe jak dla mnie. Dziś w talerzu rosołku zagościła również noga, spróbowałam kęs.... i jakby coś we mnie wstąpiło, zaczełam łapczywie jeść te mięso aż obgryzłam ta kość ze wszystkiego, nawet skóre zjadłam. Wyglądałam jakbym nie jadła przez 3 dni i ktoś dopuścił mnie do jedzenia Nie miałam pojęcia,że te mięso może być aż tak dobre!!! Co do rosołu to poezja
201604280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 10:46   #843
Kostka09
Zakorzenienie

Witajcie, Czy ktoś ma doświadczenia z paleo w ciąży? szukam informacji w tym temacie

Baby_Spice - też mam takie odczucia, mam wrażenie że mięso z naturalnej chodowli smakuje po prostu jak mięso, może cięzko to wytłumacz ale ma pełny smak a nie jakis taki rozwodniony, czasem śmierdzący..fuju, tak samo wędliny robione domowo tez nijak sie mają do przemysłowych - nie wspominając o wiejskich jajkach...
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-04, 09:16   #844
201604280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
Witajcie, Czy ktoś ma doświadczenia z paleo w ciąży? szukam informacji w tym temacie

Baby_Spice - też mam takie odczucia, mam wrażenie że mięso z naturalnej chodowli smakuje po prostu jak mięso, może cięzko to wytłumacz ale ma pełny smak a nie jakis taki rozwodniony, czasem śmierdzący..fuju, tak samo wędliny robione domowo tez nijak sie mają do przemysłowych - nie wspominając o wiejskich jajkach...
Mieso sklepowe jest takie jałowe, bez smaku...

O ciekawe jak w ciąży sprawdza sie paleo, wydaje mi się,że nie powinno być przeciwwskazań.
Stary 2014-03-04, 18:35   #845
blairinne
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny.
Już od dawna podczytuję Wasz wątek i postanowiłam w końcu dołączyć-jeśli można.
Kilka lat temu miałam robione testy na nietolerancję pokarmową i wyszły nieciekawie, w związku z czym byłam na diecie bezglutenowej 4 lata, ponadto rok także bez mleka i jajek, które wprowadzałam później w małych ilościach jedząc "raz na jakiś czas". Niestety nie podchodziłam do całej sprawy rozsądnie, zamiast jeść zdrowo wciąż tylko szukałam zamienników racząc się bezglutenowym chlebem, makaronem itd. Czułam wiecznie frustrację (wszyscy wokół opychający się pizzą i pączkami bez żadnych przykrych konsekwencji, a ja wciąż jako dziwadło na diecie, której celu nikt nie rozumiał), a żadnych efektów. Można powiedzieć, że wręcz przeciwnie, bo o ile przed rozpoczęciem diety miałam tylko problemy skórne, to po jakimś czasie jej stosowania zaczęła się prawdziwa rewolucja żołądkowo-jelitowa i jeszcze większa frustracja z mojej strony. Nie pomagało odstawienie mleka, jajek, zawsze coś było "nie tak", czyste objawy ZJD, na pewno stres też zrobił swoje, bo powoli to wszystko stawało się źródłem nerwicy, a każdy kontakt z jedzeniem, przebywanie wśród ludzi wyzwaniem. Wyprowadziłam się z rodzinnego miasta, rozpoczęłam studia, życie na własną rękę i zupełnie pofolgowałam sobie z dietą jedząc praktycznie wszystko. Oczywiście objawy wcale nie zniknęły, raz jest gorzej, raz lepiej, jednak nie chcę tak żyć. Dzisiaj po kolejnym dniu zmagania się ze swoim żołądkiem powiedziałam dość. Chcę zmienić swoje życie, wkroczyć na dobry tor, pozbyć się złych nawyków, pozbyć się tych dolegliwości i zacząć normalnie funkcjonować. Mam nadzieję, że nie będzie mi tak trudno, bo już wiem jak to "jest" bez zboża, ale przeraża mnie trochę wizja regularnego przygotowywania posiłków, bo często brakuje mi czasu na przygotowanie lunchu na uczelnię czy do pracy i idę na łatwiznę kupując w sklepie coś gotowego. Poza tym to mięso jako baza-nie oszukujmy się, te z lepszych źródeł jest dużo droższe, a sklepowego po prostu się "boję" mając wizję tych antybiotyków i innego syfu. ;/ Uff...trochę się naprodukowałam, musiałam to chyba gdzieś z siebie wyrzucić, bo jednak ciężko o takich sprawach rozmawiać ze znajomymi. Mam nadzieję, że razem tutaj uda nam się żyć i jeść zdrowo.
Stary 2014-03-04, 19:27   #846
akot80
Zadomowienie

Blairinne, to idziemy łeb w łeb, bo też znów próbuję się wyleczyć. Od 21 lutego jestem bez zbóż. Jak na razie bez poprawy. Od jutra odstawiam nabiał (zostawię tylko masło klarowane).

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-04, 19:50   #847
blairinne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Blairinne, to idziemy łeb w łeb, bo też znów próbuję się wyleczyć. Od 21 lutego jestem bez zbóż. Jak na razie bez poprawy. Od jutra odstawiam nabiał (zostawię tylko masło klarowane).
Ja planuję zacząć od razu bez zbóż i nabiału (także z wyjątkiem masła no i ewentualnie mleka migdałowego). Chciałabym także odstawić 9albo chociaż ograniczyć) jajka, bo nie mam pewności czy mi nie szkodzą, ale z drugiej strony ciężko mi będzie ze śniadaniami bez nich i może dopiero z czasem je wykluczę całkowicie.
Stary 2014-03-04, 21:35   #848
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blairinne Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny.
Już od dawna podczytuję Wasz wątek i postanowiłam w końcu dołączyć-jeśli można.
Kilka lat temu miałam robione testy na nietolerancję pokarmową i wyszły nieciekawie, w związku z czym byłam na diecie bezglutenowej 4 lata, ponadto rok także bez mleka i jajek, które wprowadzałam później w małych ilościach jedząc "raz na jakiś czas". Niestety nie podchodziłam do całej sprawy rozsądnie, zamiast jeść zdrowo wciąż tylko szukałam zamienników racząc się bezglutenowym chlebem, makaronem itd. Czułam wiecznie frustrację (wszyscy wokół opychający się pizzą i pączkami bez żadnych przykrych konsekwencji, a ja wciąż jako dziwadło na diecie, której celu nikt nie rozumiał), a żadnych efektów. Można powiedzieć, że wręcz przeciwnie, bo o ile przed rozpoczęciem diety miałam tylko problemy skórne, to po jakimś czasie jej stosowania zaczęła się prawdziwa rewolucja żołądkowo-jelitowa i jeszcze większa frustracja z mojej strony. Nie pomagało odstawienie mleka, jajek, zawsze coś było "nie tak", czyste objawy ZJD, na pewno stres też zrobił swoje, bo powoli to wszystko stawało się źródłem nerwicy, a każdy kontakt z jedzeniem, przebywanie wśród ludzi wyzwaniem. Wyprowadziłam się z rodzinnego miasta, rozpoczęłam studia, życie na własną rękę i zupełnie pofolgowałam sobie z dietą jedząc praktycznie wszystko. Oczywiście objawy wcale nie zniknęły, raz jest gorzej, raz lepiej, jednak nie chcę tak żyć. Dzisiaj po kolejnym dniu zmagania się ze swoim żołądkiem powiedziałam dość. Chcę zmienić swoje życie, wkroczyć na dobry tor, pozbyć się złych nawyków, pozbyć się tych dolegliwości i zacząć normalnie funkcjonować. Mam nadzieję, że nie będzie mi tak trudno, bo już wiem jak to "jest" bez zboża, ale przeraża mnie trochę wizja regularnego przygotowywania posiłków, bo często brakuje mi czasu na przygotowanie lunchu na uczelnię czy do pracy i idę na łatwiznę kupując w sklepie coś gotowego. Poza tym to mięso jako baza-nie oszukujmy się, te z lepszych źródeł jest dużo droższe, a sklepowego po prostu się "boję" mając wizję tych antybiotyków i innego syfu. ;/ Uff...trochę się naprodukowałam, musiałam to chyba gdzieś z siebie wyrzucić, bo jednak ciężko o takich sprawach rozmawiać ze znajomymi. Mam nadzieję, że razem tutaj uda nam się żyć i jeść zdrowo.
Jeśli nie masz wstrętu do kokosa, to pamiętaj, że kokos bardzo ułatwia paleo i do tego jest bardzo zdrowy.
Stary 2014-03-04, 21:42   #849
blairinne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość
Jeśli nie masz wstrętu do kokosa, to pamiętaj, że kokos bardzo ułatwia paleo i do tego jest bardzo zdrowy.
Dzięki. Nie mam wstrętu, jak najbardziej będę próbować z kokosem.
Stary 2014-03-05, 07:25   #850
readthelabel
Raczkowanie

Cytat:
A propos kokosowa - czy któraś z Was ma może problem z jego trawieniem? Kokosem zajadam sie od dłuższego czasu, natomiast od kilku miesięcy zauważyłam, że powoduje u mnie problemy. Takie produkty jak płatki, czy krem kokosowy są u mnie zupełnie nie trawione, i wyhodzą w takiej formie jak weszły :/ Na mleko reaguję jeszcze jako tako, na mąkę, wióki czy świeżego kokosa - bardzo średnio. Czytałam, że część ludzi ma takie problemy, zastanawia mnie tylko, dlaczego teraz, a nie wcześniej? Uwielbiam kokosa ;(

http://readthelabel.pl
https://www.facebook.com/doreadthelabel
readthelabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 07:46   #851
dacn
Zakorzenienie

W temacie kokosa, to który olej kokosowy polecacie? Znacznie różnią się ceną i jak na razie kupiłam jeden i byłam zadowolona średnio, głównie z masłowatej i glajdowatej konsystencji.
http://www.indiaonline.pl/catalog/im...500mlx2_IO.jpg
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 09:34   #852
201604280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
W temacie kokosa, to który olej kokosowy polecacie? Znacznie różnią się ceną i jak na razie kupiłam jeden i byłam zadowolona średnio, głównie z masłowatej i glajdowatej konsystencji.

O to samo chcialabym sie zapytać, wszedzie widze w przepisach olej kokosowy,a ja jeszcze nigdy takowego nie zakupilam, w sklepach nie widzialam,nie wiem gdzie dobry i nie za drogi mogłabym się zaopatrzyć. Poproszę o jakieś linki
Stary 2014-03-05, 10:34   #853
Kuningatar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez readthelabel Pokaż wiadomość
A propos kokosowa - czy któraś z Was ma może problem z jego trawieniem? Kokosem zajadam sie od dłuższego czasu, natomiast od kilku miesięcy zauważyłam, że powoduje u mnie problemy. Takie produkty jak płatki, czy krem kokosowy są u mnie zupełnie nie trawione, i wyhodzą w takiej formie jak weszły :/ Na mleko reaguję jeszcze jako tako, na mąkę, wióki czy świeżego kokosa - bardzo średnio. Czytałam, że część ludzi ma takie problemy, zastanawia mnie tylko, dlaczego teraz, a nie wcześniej? Uwielbiam kokosa ;(
Mi lekko wywala brzuch, szczególnie jak przesadzę z suchym kokosem typu wiórki czy mąka. Świeży kokos czy mleko raczej ok. Problemów stricte trawiennych nie mam. Powiedziałabym nawet, że mleko uspokaja mój żołądek Myślę, że te wzdęcia to wina sporej ilości błonnika, bo np. surowizny też nie toleruję. Podobnie jak u Ciebie, problemy (z surowymi warzywami) pojawiły się po dłuższym czasie na paleo (ok. 5 miesięcy). Jak u Ciebie jest z trawieniem ogólnie?
W tym tygodniu boleśnie przekonałam się, że kiepsko toleruję selerowate, w tym nawet (głównie?) marchew A myślałam, że to kwestia "tylko" FODMAPS... Ogólnie zostało mi już tak niewiele opcji warzywnych, że poważnie zastanawiam sie nad keto. Cóż, widocznie węgle nie są dla każdego. I takim sposobem jestem w punkcie wyjścia, bo jako dziecko lubiłam jedynie śledzie w oleju, karkówkę, jajka w majonezie, orzechy laskowe, cukinię i sałatę. Być może rację mają ci, którzy zalecają jedzenie intuicyjne?
Stary 2014-03-05, 22:14   #854
readthelabel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kuningatar Pokaż wiadomość
Mi lekko wywala brzuch, szczególnie jak przesadzę z suchym kokosem typu wiórki czy mąka. Świeży kokos czy mleko raczej ok. Problemów stricte trawiennych nie mam. Powiedziałabym nawet, że mleko uspokaja mój żołądek Myślę, że te wzdęcia to wina sporej ilości błonnika, bo np. surowizny też nie toleruję. Podobnie jak u Ciebie, problemy (z surowymi warzywami) pojawiły się po dłuższym czasie na paleo (ok. 5 miesięcy). Jak u Ciebie jest z trawieniem ogólnie?
W tym tygodniu boleśnie przekonałam się, że kiepsko toleruję selerowate, w tym nawet (głównie?) marchew A myślałam, że to kwestia "tylko" FODMAPS... Ogólnie zostało mi już tak niewiele opcji warzywnych, że poważnie zastanawiam sie nad keto. Cóż, widocznie węgle nie są dla każdego. I takim sposobem jestem w punkcie wyjścia, bo jako dziecko lubiłam jedynie śledzie w oleju, karkówkę, jajka w majonezie, orzechy laskowe, cukinię i sałatę. Być może rację mają ci, którzy zalecają jedzenie intuicyjne?
No właśnie zjadłam dwie łyżki mąki kokosowej i znów to samo - nudności, bóle jelit :/ Pewnie błonnik niestety, zastanawia mnie tylko, skąd te problemy teraz? Przedtem potrafiłam zjeść paczkę wiórek bez problemu

Z trawieniem u mnie różnie bardzo - mięso, ryby, jaja - faktycznie dobrze trawię, Ostatnio coraz gorzej z orzechami, papryką, cebulą. Nie są to dobre wieści :/ Intuicja jedzeniowe trochę mi niestety zanikła odkąd mam ścisłą dietę. I też okazuje się, że zamiast być coraz lepiej - coraz mniej rzeczy mogę. I to mimo enzymów trawiennych!

Stary 2014-03-05, 22:40   #855
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Bo kupiłaś rafinowany. To był mój pierwszy zakup, nadaje się wyłącznie do smażenia. Ja właśnie zjadam drugi słoik tego
http://allegro.pl/promocja-olej-koko...817687727.html (jest super), a wcześniej miałam http://allegro.pl/olej-kokosowy-900-...992856935.html (tez bardzo dobry), ale ten co teraz jem chyba troszkę lepszy.

Stary 2014-03-05, 23:39   #856
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Błonnik albo problem z trawieniem jakiegoś składnika.

Jeśli problemy są tylko przy wiórkach to może znaczyć, że wiórki są siarkowane, a producent tego nie podał

Jeśli tylko przy dużych ilościach, tzn że trzeba po prostu ograniczyć.
Stary 2014-03-06, 07:15   #857
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Bo kupiłaś rafinowany. To był mój pierwszy zakup, nadaje się wyłącznie do smażenia. Ja właśnie zjadam drugi słoik tego
http://allegro.pl/promocja-olej-koko...817687727.html (jest super), a wcześniej miałam http://allegro.pl/olej-kokosowy-900-...992856935.html (tez bardzo dobry), ale ten co teraz jem chyba troszkę lepszy.
Dzięki.
Stary 2014-03-06, 07:31   #858
readthelabel
Raczkowanie

Cytat:
Błonnik albo problem z trawieniem jakiegoś składnika.

Jeśli problemy są tylko przy wiórkach to może znaczyć, że wiórki są siarkowane, a producent tego nie podał

Jeśli tylko przy dużych ilościach, tzn że trzeba po prostu ograniczyć.
Niestety tak jak pisałam - problem dotyczy też mąki kokosowej, kremu kokosowego i płatków kokosowych (również bio). I aktualnie przy każdej ilości.

Trzeba ograniczyć, wiem Natomiast zastanawia mnie kwestia nagłego pojawienia się problemu. Z tego, co czytałam, kokos raczej nie uczula więc jaki może być powód?

Stary 2014-03-06, 09:21   #859
201604280909
Konto usunięte

Na komercyjnej stronie pojawił się jak na tego typu witrynie w miare sensowny artykuł o tym,że makarony chleb itp u podstawy piramidy żywienia to nie najlepszy pomysł KLIK
Coś chyba powoli kiełkuje w polskiej świadomości, a może mi sie zdaje
Stary 2014-03-06, 09:36   #860
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baby_Spice Pokaż wiadomość
Na komercyjnej stronie pojawił się jak na tego typu witrynie w miare sensowny artykuł o tym,że makarony chleb itp u podstawy piramidy żywienia to nie najlepszy pomysł KLIK
Coś chyba powoli kiełkuje w polskiej świadomości, a może mi sie zdaje
Niestety zdaje się tobie.
Nie mówię tu nawet o paleo, ale w polskiej świadomości ( i nie tylko) niejedzenie białego chleba i pyz jest dziwne a żywienie sie warzywami jest głupie mięso natomiast szkodzi.
Stary 2014-03-06, 16:07   #861
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety tak jak pisałam - problem dotyczy też mąki kokosowej, kremu kokosowego i płatków kokosowych (również bio). I aktualnie przy każdej ilości.

Trzeba ograniczyć, wiem Natomiast zastanawia mnie kwestia nagłego pojawienia się problemu. Z tego, co czytałam, kokos raczej nie uczula więc jaki może być powód?
Mogą być jakieś problemy z wątrobą np., albo też zwyczajnie przejadłaś się i organizm mówi stop.
Stary 2014-03-10, 21:44   #862
dacn
Zakorzenienie

Jupiii odstawiłam mleko i twarożki, pozostały sery i masło oraz maślanka. Brzuch uspokoił się całkowicie.
W diecie pozostaje ryż ( bo tak) i zwykłe ziemniaki a także cześć strączkowych, cieciorka zawsze robiła mi krzywdę, fasola w sumie też za to zielona soczewica jest super podobnie jak groszek i fasolka szparagowa.
Posiłkami się już najadam
Paleo jest fajne.
Stary 2014-03-11, 20:55   #863
Kuningatar
Raczkowanie

Cytat:
Jupiii odstawiłam mleko i twarożki, pozostały sery i masło oraz maślanka. Brzuch uspokoił się całkowicie.
W diecie pozostaje ryż ( bo tak) i zwykłe ziemniaki a także cześć strączkowych, cieciorka zawsze robiła mi krzywdę, fasola w sumie też za to zielona soczewica jest super podobnie jak groszek i fasolka szparagowa.
Posiłkami się już najadam
Paleo jest fajne.
To raczej taki liberalny primal

Ja na razie zawieszam IF, bo będzie rewolucja w makro Nadal w ramach paleo oczywiście.
Zamówiłam sobie crock pot. Już się nie mogę doczekać rosołku
Stary 2014-03-13, 13:40   #864
malvinus
Raczkowanie

witajcie, mozna dolaczyc?

fajnie czytac wypowiedzi ludzi "uswiadomionych", ja na kazdym kroku musze tlumaczyc, bronic i sluchac tekstów "jak nie gluten/nabial/straczki, to co jesc"?

jem w stylu paleo od jakiegos czasu, ostatnie 1,5 miesiaca przykladam sie jak moge. jest to raczej moj sposob odzywiania ze wzgledu na swiadomosc wplywu jedzenia na zdrowie i jakos zycia, niz rodzaj leczenia jakiegos schorzenia. mam tradzik ale jest tylko nieznacznie lepiej od kiedy jestem paleo. jem zboza bezglutenowe (nie mam zadnych problemow zoladkowo-jelitowych), dodaje troche mleka do kawy (rozpuszczalnej) ale staram sie ograniczac i pije 4-5x tydz. robie chleb z pestek, orzechow i maki gryczanej- moze powinnam ograniczyc te wszelkie pestki, ale poza tym chlebem ograniczam orzechy wiec chyba nie wychodza tego jakies duze ilosci. ubostwiam kokosa, kupuje cale (jem z ta brazowa skorka) i wiorki.

probowalam roznych wersji rozkladu makro, zle funkcjonuje na zbyt malej jak i zbyt duzej ilosci weglowodanow. oprocz warzyw i jednego owoca dziennie jem dwie porcje wegli (czasem jedna) w postaci bialego ryzu, kaszy jaglanej czy gryczanej (ok 50gr suchego). i lepiej sie czuje jak jem to na obiad i kolacje niz na sniadanie i obiad.

chce schudnac z oponki na brzuchu, mam podejrzenie pcos. chce poprawic wrazliwosc insulinowa. problemow narobilam sobie wielkim obzarstwem slodyczami, czesto przeplatanym jedzeniem zbyt malej ilosci kalorii. teraz jem na zero zeby to wyregulowac, nie chudne ale mam nadzieje ze "samo sie zrobi" jak hormony sie wyreguluja...na lekarzy nie mam co liczyc bo jak wchodze do ginekologa to od razu mi daje recepte na tabletki anty...

co do oleju kokosowego to ja bralam ten rafinowany, do smazenia i pieczenia, bo jem duzo kokosa swiezego wiec wydaje mi sie ze powinno tam byc wszystko to co opisuja ze jest w oleju nierafinowanym...ale teraz sie zastanawiam czy nie wziac tez nierafinowanego, tylko drogi...
Stary 2014-03-13, 22:42   #865
akot80
Zadomowienie

Malvinus, Na prawdę polecam nierafinowany olej kokosowy. Znajdź na allegro najtaniej z odbiorem w paczkomacie. Ja zamawiam od sprzedawcy o nicku Sostevia. I polecam przerzucić się na kawę mieloną, jak się przyzwyczaisz to rozpuszczalnej już nie tkniesz.

Stary 2014-03-14, 04:51   #866
dacn
Zakorzenienie

Kupiłam olej nierafinowany, był drogi ale jest dużo od rafinowego lepszy

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2014-03-14 o 19:22 Powód: T9 w telefonie przeinacza wyrazy i wypisuje po swojemu
Stary 2014-03-14, 09:15   #867
Kuningatar
Raczkowanie

Hej Malvinus, pamiętam Cię z innego wątku

Co do oleju i kawy, to zgadzam się z dziewczynami. Po pierwsze dlatego, że olej rafinowany i kawa rozpuszczalna to produkty przetworzone, a po drugie dlatego, że po prostu gorzej smakują Dodatkowo zauważyłam, że po kawie rozpuszczalnej robił mi się cellulit, a po naturalnej nie. Osobiście polecam też nieprażone ziarna kakao zamiast tradycyjnego gorzkiego w proszku. Mała ilość starcza na długo i przynajmniej w moim przypadku skutecznie zabija ochotę na słodycze.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Aha, jeśli chodzi o trądzik, to z doświadczenia wiem, że to cieżka sprawa, nawet przy 100% przestrzeganiu paleo. Nie chcę się mądrzyć i Cię przekonywać, że zboża bezglutenowe i wszelakie pestki/orzechy/nasiona są "be" przy trądziku (choć uważam że są ). Różnica między ograniczeniem a eliminacją może być ogromna, a brak problemów żoładkowych i jelitowych nie zawsze oznacza, że możemy coś bezkarnie jeść. Wiem, wiem, każdy jest inny ale może warto poeksperymentować z tymczasową eliminacją?
Stary 2014-03-14, 17:24   #868
malvinus
Raczkowanie

dzieki za odpowiedzi

kupilam dzis olej kokosowy rafinowany do smazenia i naturalny do jedzenia "na surowo"

co do tych pestek itp, to wiem mam swiadomosc ze nie dokonca jem czysto. ale zmiany wprowadzam stopniowo, ograniczam owoce (jeden dziennie), wykluczam slodycze, nabial, duzo zmian, wiec powoli wprowadzam kolejne.

o eliminacji mysle blizej lata kiedy bedziemy miec swoje warzywa, nie pryskane, mysle ze wtedy sie odwaze wyeliminowac wiecej produktow, bo bede miala nieograniczona ilosc warzyw do dyspozycji. zreszta zle wspominam low-carb, bylam slaba, wszystko mnie meczylo, nie chcialo mi sie wstawac, zle spalam...boje sie ze znow tak bedzie..nie jestem typem ktory moze zyc na low carb. w same warzywa nie daja mi takiego efektu jak ryz czy kasza. zreszta szkoda mi rezygnowac ze wszystkiego, trudno jest funcjonowac w naszym spoleczenstwie jak wiekszosci standardowego jedzenia sie unika...
Stary 2014-03-14, 18:04   #869
akot80
Zadomowienie

Ja jestem na low-carb (max. 35 g) ponad tydzień. Jest ok, ale zaczynam mieć ochotę na coś "niedobrego". Więc powoli zwiększam W i zobaczę jaka ilość mi pozwoli uniknąć zachcianek.

Stary 2014-03-14, 22:13   #870
blairinne
Raczkowanie

Dziewczyny, a macie jakieś doświadczenia/przemyślenia na temat stosowania aloesu?

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości