![]() |
#841 |
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#842 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42293796]A jaki to drugi kierunek, jesli to nie tajemnica?
![]() ekonomia ![]() ![]() A tak poza tym, to szukam nieustannie pracy dorywczej. Ale nic nie ma niestety dla mnie... Szukam pracy związanej z językiem, ale w szkołach nikogo nie potrzebują, a firmy rekrutują ale na stałe. A pieniążki by się przydały, oj tak. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiem coś o tym. Mnie udało się załapać tylko na wolontariat/umowę o współpracę, ale zawsze to jakieś doświadczenie, tym bardziej, że dokładnie w zawodzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42294250]Ooo, super! Sama o tym myślałam, ale jak już dawniej pisałam, ja nastawiam się na podyplomówkę z handlu zagranicznego.
Wiem coś o tym. Mnie udało się załapać tylko na wolontariat/umowę o współpracę, ale zawsze to jakieś doświadczenie, tym bardziej, że dokładnie w zawodzie.[/QUOTE] Moja mama mówi, że zwariowałam, że mi mało tej nauki, ale ja tak szczerze to chciałabym zrobić taką karierę "naukową" ![]() ![]() Ja się zastanawiałam nad handlem, ale nie wiem w sumie czemu nie wybrałam ![]() Teraz mnie czekają praktyki szkolne, ale tak mi się nie chce... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#845 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja jestem po praktykach zawodowych i niesamowicie mi się podoba taka praca. O ile studia mnie wkurzają, o tyle mam już potrzebną motywację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42294390]Spokojnie, nie będzie tragedii
![]() Ja jestem po praktykach zawodowych i niesamowicie mi się podoba taka praca. O ile studia mnie wkurzają, o tyle mam już potrzebną motywację.[/QUOTE] Ja w tamtym roku miałam praktyki zawodowe i w sumie było okej, choć to nie byłoby konkretnie to co chciałabym robić ![]() Ale we wrześniu tamtego roku chodziłam cały miesiąc na praktyki szkolne i jak sobie pomyślę, że znów trzeba będzie chodzić, pisać konspekty, załatwiać to wszystko to aż się niedobrze robi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#847 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiedz mi, jak z tą ekonomią? Nie obawiasz się o mniejszy zasób wiedzy, niż będą mieli inni, którzy studia już kontynuują, a także o to, czy sobie poradzisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#848 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42294766]Z tego co mi wiadomo, wielu nauczycieli okrutnie uskarża się na te papierki i całą z nimi zabawę.
Powiedz mi, jak z tą ekonomią? Nie obawiasz się o mniejszy zasób wiedzy, niż będą mieli inni, którzy studia już kontynuują, a także o to, czy sobie poradzisz?[/QUOTE] A studenci mają o tyle gorzej, że to wszystko co zrobimy na tych zajęciach mamy dokładnie opisać w konspektach ![]() Ja zaczynam ekonomię zaocznie od 1 roku licencjatu ![]() ![]() ![]() ![]() Ale póki co mam motywację i stwierdziłam, że skoro taki pomysł na 2 kierunek mi przyszedł do głowy, to warto spróbować. Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2013-08-16 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#849 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bardzo żałuję, że w ubiegłym roku (gdy jeszcze mogłam bez dodatkowych opłat) nie zdecydowałam się na drugi kierunek. Co prawda w planach miałam drugą filologię, ale jakoś tak wszystko się potoczyło, że bardziej chciałam jak najszybciej kończyć to, co zaczęłam i z mojego uniwerku uciekać. Nastawienie i sytuacja trochę się zmieniły i przypuszczam, że kontynuacja magisterki także będzie miała tutaj miejsce, oczywiście o ile otworzą tłumaczeniówkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#850 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42294892]Rozumiem
![]() Bardzo żałuję, że w ubiegłym roku (gdy jeszcze mogłam bez dodatkowych opłat) nie zdecydowałam się na drugi kierunek. Co prawda w planach miałam drugą filologię, ale jakoś tak wszystko się potoczyło, że bardziej chciałam jak najszybciej kończyć to, co zaczęłam i z mojego uniwerku uciekać. Nastawienie i sytuacja trochę się zmieniły i przypuszczam, że kontynuacja magisterki także będzie miała tutaj miejsce, oczywiście o ile otworzą tłumaczeniówkę.[/QUOTE] U nas bardzo dużo osób ma 2 kierunek zaoczny. Fakt, kosztuje to niemało, ale można się czegoś dodatkowego nauczyć. Ja w planach mam naukę języka, ale samodzielnie, bo wiem już jak wygląda filologia ![]() Ja też myślałam, że na pewno na magistra pójdę gdziekolwiek indziej, byle nie tu. Ale tak wyszło, że zostałam ![]() Ja chciałabym w kierunku filologii zrobić jeszcze tłumacza przysięgłego i ostatnio nawet się tym zaciekawiłam i widzę, że nie jest to coś, czego nie można osiągnąć ![]() A ceny teraz tego 2 kierunku stacjonarnego to jakiś kosmos. U nas na uniwerze najdroższa jest matematyka - za 3 lata stacjo. cena coś ponad 60 tys. ![]() Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2013-08-16 o 17:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#851 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#852 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42295142]To prawda. Trzeba jednak szalenie dobrze opanować najróżniejsze działy języka. Mnie jeszcze bardziej ciekawi tłumaczenie specjalistyczne-techniczne. Zastanawiam się bardzo poważnie nad szkołą dla tłumaczy i specjalizacją z tłum. technicznych a właśnie tym handlem. Myślę jednak, że handel pójdzie na pierwszy rzut. Bardzo fajnym pomysłem u mnie są praktyczne zajęcia z tłumaczami przysięgłymi, ale o tym już mówiłam. Jedno mogę powiedzieć- to naprawdę profesjonaliści i uwielbiam zajęcia tłumaczeniowe, choć należą do trudniejszych.[/QUOTE]
Dokładnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tak zrobiłam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;42303466]Jeżeli zaczęłaś I kierunek w 2010 lub wcześniej, to mogłaś złożyć w tym roku na II kierunek licencjacki stacjonarnie za darmo.
Ja tak zrobiłam ![]() ![]() Ale chodziło mi o to, że ja nie mam matury, żeby mnie przyjęli na stacjonarne ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 |
Konto usunięte
|
Odp: Hejsterskie filolożki
Czemu idziecie na praktyki do szkoly, skoro nie myslicie pracowac w szkole?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#859 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Hejsterskie filolożki
Wiesz, skoro można zrobić kurs pedagogiczny w trakcie studiów to warto go zrobić chociażby tylko dlatego, aby mieć papier, bo kiedyś może się przydać. Ja bym bardzo chciała pracować w szkole, ale dostać pracę nauczyciela teraz jest bardzo trudno, zwłaszcza w roli nauczyciela języka rosyjskiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
Też mam praktyki w szkole, bo jestem w nauczycielskim kolegium ale dużo ludzi ode mnie ze studiów nie chce być nauczycielami. Dodatkowe uprawnienia kiedyś się mogą przydać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#861 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie chcę się teraz wytrząsać nad tym ![]() Ja miałam iść na drugą filologię ale wiecie...Coraz częściej rozważam pójście na nią... po studiach (tych studiach) a tak w ogóle to do kiepskiej prywatnej uczelni. Mam dosyć tego uniwerka, nienawidzę tego miejsca. Do prywatnej mam tak blisko że z buta będę mogła chodzić (aktualnie 10 minut to idę na sam przystanek w stronę uczelni...) może w końcu ktos mnie będzie traktował jak człowieka. Może głupio zrobię bo trochę wstyd mieć w CV takiego szmatławca ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A chciałabym się bardzo nauczyć innego języka, ale do konwersacji, a nie do rozmów o literaturze dawnej, czy prajęzykach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#863 |
Konto usunięte
|
Nie no ja mam zamiłowanie do języka...
Tzn powiem jak to było ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- No ale właśnie nie poszłabyś na uniwerek ![]() No ale z drugiej strony tak podniecam się podciągnięciem języka co może nie mieć miejsca na tym prywatnym szicie w jaki celuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#864 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 |
Konto usunięte
|
Nie no ja bardzo chcę studiować drugą filologię. Wiecie co jest zabawne? Pojechałam teraz jako lektor językowy na wyjazd dla dzieci.
I... prowadziłam zajęcia z języka którego nie studiuję. Z tego który chcę zacząć studiować. Dopiero teraz widzę że jeśli chcę myśleć poważnie o nauczaniu to powinnam wziąć drugi kierunek. Wiecie u was jest trochę inna sytuacja, chcecie być tłumaczami, to jest inna bajka faktycznie... A ja... Nie wiem ja się biję z myślami czy uniwerek czy to prywatne... Bo zrobić drugą filologię stwierdziłam że muszę. No po prostu muszę, jeśli kiedyś chcę trafić do szkoły to z tym co mam będzie kiepsko. A mając dwie filologie z języków obcych (na oba jest popyt) szanse się zwiększają. Z resztą, trochę teraz marudzę ![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Jedyny kierunek jaki rozważam obok filologii to pedagogika ale patrząc trzeźwym okiem większe szanse na rynku pracy będę miała jako nauczyciel dwóch powszechnych języków obcych, niż nauczyciel jednego ze skończoną pedagogiką (którą sobie mogę zrobić jako np pasjonat ![]() ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- A no i zaraz się spytacie czemu nie zrobię certyfikatu językowego... ...uważam że to lekka strata kasy, skoro chcę to studiować to raz, dwa: teraz mogę nauczać języka A mając z niego certyfikat ale skończoną magisterkę nauczycielską z języka B... jednak to wszystko się tak zmienia, kilka lat temu można było uczyć mając FCE ![]() ![]() No ale masz racje, to prywatnie... nie wiem, ciężki orzech do zgryzienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#866 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I dlatego nie popełniłabym drugi raz błędu idąc na filologię. Bo po co mi te 3 lata siedzieć nad książkami, jak tempo jest takie, że albo je przeczytam w przekładzie polskim albo przeczytam streszczenie i "byle zaliczyć". Myślę, że zwykły kurs dał by mi szybsze przyswojenie języka niż studia. Jedynie co jest dobre, to pieczęć uniwerka na moim dyplomie, bo jednak zostajesz wysunięty na wyższą pozycję przy rekrutacji na dane stanowisko, bo co uniwerek to nie jakaś wyższa szkoła. Po filologii jedynie co można zrobić to przerobić ten język jeszcze raz samodzielnie - powtórzyć gramatykę i czytać, słuchać i mówić cały czas na wszelkie możliwe tematy żeby zwiększyć zasób słownictwa, by nikt ci nie zarzucił, że skończyłaś uniwersytet, a nie potrafisz poprowadzić prostej rozmowy. ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
![]() I chce ci się iść na filologię skoro bardzo dobrze ci idzie z tym 2 językiem bez tego zbędnego kierunku? Bo mi by się osobiście nie chciało jak już na starcie bym wiedziała co mnie czeka ![]() ![]() ![]() No i wiesz sama, że jak zrobisz prywatnie, to twoje szanse na dostanie się do dobrej szkoły maleją, bo większość nawet nie sprawdzi twoich umiejętności a tylko zerknie na CV gdzie ukończyłaś studia. Żenujące to jest, bo wielu ludzi ma na prawdę potencjał, pasjonuje się czymś, ale nie ma możlwości albo chęci by to studiować i są na starcie do pracy już odrzuceni ![]() Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2013-08-17 o 15:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 |
Konto usunięte
|
Hmmm chociazby sama metodyka nauczania bedzie sie roznic
![]() Ech nic mi nie mow ja jestem zalamana miejscami w szkolach... Mam ogromnego hejta na zycie za to |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 |
Konto usunięte
|
Generalnie podjęcie tematu "robić drugą filo czy też nie robić" jest trudne, z prostego powodu. Filologia nie jest kierunkiem, który podejmuje się ze względów zarobkowych, super perspektywy pracy a zazwyczaj zwyczajnie z pasji. Są osoby, które ją tracą i tracą do języków serce, choć uczą się ich, bo wiedzą, że są szalenie przydatne. Są osoby, które wiążą z tym całe życie i przyszłość i to dwa zupełnie odmienne poglądy, dlatego moim zdaniem jakkolwiek trudno tu dyskutować "czy decydować się na drugi i czy warto"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#870 |
Konto usunięte
|
Ja bardziej mam dylemat czy drugi robić na uniwerku (ok poziom jest, ale traktują studenta jak gówno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.