![]() |
#841 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Dziękuję
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Piękna! ![]() Kochane, wstawiam fotki domku Jasia (35 tc + 1 dc). Fotka z ostatniej chwili, już w piżamie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
Zakorzenienie
|
Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Bebe sliczny domek!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 | ||||||
Zakorzenienie
|
Hej!
Fabi padł 10 minut temu... Idę nadrabiać ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Też muszę album kupić ![]() ![]() ![]() Łał! Ja mam liche 3% ![]() Co kupujesz, że tak Ci nabiło ładnie? Bo kosmetyki starczają na naprawdę długo... ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Śliczna jest ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- Dep, ja też czekam na książkowego bloga ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Zadomowienie
|
Wszystkiego najlepszego dla naszej małej miss R. i przyszłego papieża L.
![]() ![]() Ja jednym okiem nadrobiłam co pisałyście, dziękuję jeszcze raz za życzonka dla małej. Tak pochwaliłam S. że nie mamy problemów z wychodzeniem ząbków... no to mam za swoje. Dzisiaj jest masakra... biedna płacze i marudzi, nie chce jeść i dzisiaj jak Fabiś jest na cycku głównie. Nie może spać, popłakuje przez sen i co chwile się budzi... odkąd zasnęła już byłam z 15 razy ją usypiać... teraz idę się walne przy niej, mam nadzieje że jakoś prześpi tą nockę... jakby tego było mało nie zdążyłam zareagować i jak tylko wsadziłam ją do kąpieli to chwyciła rurkę co idzie do kranu i to tą z gorącą wodą... masarka jak się rozpłakała, nie dość że cały dzień byle jaka to jeszcze finisz dnia taki.. Niech wychodzi ta górna 4 szybciej... ps. Malwinka córcia przecudowna na avku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Zakorzenienie
|
Bebe ale duży brzucho
![]() Sol ja brałam najtańszą przesyłkę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
Odp: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Hejo witam z rana
![]() U nas pada i jest 16 stopnii brrr Bebe cudny brzusio ![]() Pumcia chwal się natychmiast gdzie jedziesz. Malwina super avatarek ![]() Nicki trzymam kciuki żeby zabek szybko wyszedł. Edytowane przez Mandragorrka Czas edycji: 2013-07-12 o 06:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Zakorzenienie
|
Ja tez sie witam z rana jeszcze z lozka.
Mam dzis wolne!!! Swieto bo dawno nie mialam piatku wolnego. Mala oddelegowana do zlobka na kilka godzin a ja w koncu pozalatwiam wszystkie sprawy i mam nadzieje wypoczne. Wczoraj babcia zrobila mi placki ziemniaczane, zjadlam prawie 4 wielkie grube i zdychalam do nocy tak mi bylo niedobrze. Rzadko jem az tak tluste rzeczy i az tyle! Co do wakacji to...lecimy sami! Blue o sosach pamietam. Wkrotce napisze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ja na chwilę tylko Sol głównie kaszki kupuje Bebe śliczny brzucho, i jaki duży!
#850 |
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() za nami fatalna nocka pod znakiem kataru ![]() idę do lekarza, przyjmuje od 9, to będę dzwonić-gil wisi non stop, pomimo odciągania i spływa do gardła, więc się Biedna wciąż krztusi i kaszle... Bebe-śliczny brzunio ![]() ![]()
#851 |
Zakorzenienie
|
Karolka lekarz niewiele pomoze. My mamy gila prawie zawsze i jedyna rada to odciaganie czyszczenie noska i tyle. Powodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
#852 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wiesz, my już też kilka razy mieliśmy katar, ale bez takich ceregieli z krztuszeniem się i kaszlem, dlatego idę....zobaczymy,niech zajrzy i osłucha-będę spokojniejsza, tym bardziej, że idzie weekend i jakby było gorzej nie mam gdzie iść.... a jutro mieliśmy we trójkę iść na festyn....ciekawe co lekarka na to ![]()
![]() |
#853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U takich małych dzieci wszystko się zmienia z godziny na godzinę, warto osłuchać i być spokojniejszą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My też idziemy o 12.45, tak kontrolnie, mała zdrowa, ale idziemy na taki roczkowy bilanas, bo pediatra jej nie wiedział od szczepienia w lutym. Poza tym, jutro robimy imprezę roczkową, jesteśmy jeszcze w lesie. No TZ o 8 pojechał na zakupy, tylko tyle. Przeczytałam książkę "Moje dziecko nie chce jeść" - jest świetna ![]() ![]() Obala wiele mitów np. ten pt. "musisz jeść, by urosnąć duży" Wielu ludzi sądzi, ze wzrost jest konsekwencją odżywiania, a tak nie jest. Tylko w przypadkach prawdziwego niedożywienia dochodzi do zaburzeń wzrostu. I podaje przykłąd: jeśli kupisz pudla, jego utrzymanie nie będzie cię wiele kosztować, jesli kupisz owczarka wydasz więcej na karmę. Czy myślisz że jeśli bedziesz dawać pudlowi więcej jedzenia, to wyrosnie z niego owczarek niemiecki? Nie, co najwyzej otyły pudel ![]() ![]() Podoba mi się fragment o propozycji zdjęcia wagi z piedestału. Autor pisze, ze przeważnie centralnym elementem kontrolnej wizyty u pediatry (standardowego bilansu) jest ważenie. Wygląda to tak jakby waga była najważniejsza by ocenić czy dziecko "ma się dobrze". W rzeczywistości najważniejsze jest to co mówi o dziecku matka, która jest z dzieckiem na codzień. Drugie w kolejności jest badanie, które pozwala ocenić zdrowie fiz. i rozwój dziecka. A najmniej istotna jest waga, która właściwie nie dostarcza żadnych nowych danych. Jeśli dziecko jest niedożywione lub otyłe, to widać i bez ważenia ![]() - czyli z tego co pani mówi wynika, że córeczka jest zupełnie zdrowa..." potem , podczas badnia, wyjaśnić: - osłuchowo w normie, ładnie wodzi wzrokiem..... I wreszcie rzucić: - Świetnie, Pani córka jest zupełnie zdrowa i rozwija się dobrze. Teraz, z ciekawości, zobaczymy ile waży ![]() Prawda, ze wygląda to inaczej u nas..? Jest rozdział o historii żywienia - o historii zaleceń pediatrycznych w zakresie żywienia. Okazuje się, ze do lat 30 dzieci były żywione zupełnie inaczej. Pokarmy stałe były wprowadzane b.ostożnie. Uważano, że przekarmianie to prawdziwa i niewyobrażalna zbrodnia. Do wieku 12 miesiecy nie zalecano absolutnie nic oprócz piersi. Potem wprowadza się jedną zupełę z mąki i wody ![]() ![]() No i nastepny mit przy okazji: mówi się że koniecznie trzeba przyzwyczajać dziecko do różnorodnych produktów bo potem nie bedzie chciało jeść. Nasi pradziadkowie nie dostawali "dorosłego jedzenia" do wieku 5 lat a mimo to byli doskonale przygotowani do dorosłej diety. Długo by pisać!! Bardzo ciekawa książka ![]() Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-07-12 o 09:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Wtajemniczenie
|
Hejka.
Przeporaszam,że się nie odezwałam ale mamy problem z Patrykiem . W środę miał szczepienie MMR ,od wczoraj ma biegunke ![]() Wczoraj robił luźniejszą kupkę 9 razy. Dzisiaj w nocy płakał od 2 do 4 ![]() ![]() Dzwoniłam do przychodni z pytaniem czy może to być reakcja po tym szczepieniu,to pielęgniarka powiedziała,że to na pewno nie jest od szczepionki,że może coś zjadł itd. Ale Patryk nic nowego do jedzenia nie dostał . Ogólnie humor ma bardzo dobry , śmieje się w głos praktycznie cały czas . Co robić? Iśc do lekarza czy poczekać? Na śniadanie dałam mu mleko ze smectą,na II śniadanie zrobiłam ryż z sokiem owocowym i dałam chrupki kukurydziane.
#856 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja bym chyba poszła do lekarza
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
Asiu, ja bym na pewno poszła do lekarza. Podawaj mu orsalit i dicoflor, ten pierwszy przeciw odwodnieniu, to są elektrolity, a drugi to probiotyk, warto podawać cały czas.
Myślałam, że tę szczepionkę podaje się trochę później - przynajmniej my mamy takie zalecenie, choć i tak wcześniej niż inne dzieci z racji chodzenia do żłobka i pogody - bo im cieplej, tym mniejsza szansa na infekcje, a od września mała znowu pójdzie do żłobka i ciężko będzie wstrzelić się w okres niechorobowy. Linka, opis i recenzja brzmią ciekawie. Zgadzam się, nigdy nie miałam innego zdania, jestem raczej matką intuicyjną i nie przejmującą się niską wagą dziecka - raczej patrzę na ogół rozwoju niż na cyferki. |
![]() ![]() |
![]() |
#858 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dziś na wizycie pewnie znowu usłyszę, ze mało, mało... no i obstawiam wagę około 7700 g ![]() Cytat:
Podaj może to co radzi Pumcia. No i lekarz, lepiej pójść. Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-07-12 o 09:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#859 |
Wtajemniczenie
|
Temperatura ciała u Młodego to 37,1 .
A. kończy dzisiaj wcześniej prace to pojedzie zapisać Patryka na wizytę,bo na popołudnie zapisy dopiero od 14:00 :/ Przeczytałam o tej szczepionce , w ulotce napisane jest : " Ponadto po zastosowaniu szczepionki może wystąpić: zapalenie ślinianek, nudności, wymioty, biegunka, miejscowe powiększenie węzłów chłonnych ,(...) " Kurcze to dałam ciała z tym sokiem ![]()
#860 | |
Zakorzenienie
|
A Nadka, zapomniałam w komentarzu jeszcze dopisać że uszy faktycznie więdną na koniec dnia
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
![]() nie wiem czy to faktycznie może ale mnie ostatnio pediatra zaleciła zrobić małemu domowy kisiel - no zrobiłam ale nie chciał go, w ten dzień nic poza mlekiem był bee. ![]()
![]() |
#861 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może i teraz podobnie. . . Same zmartwienia ![]()
![]() |
#862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pewnie od szczepionki, ale to nic groźnego. Ale lekarze i pielęgniarki mówią zawsze: na pewno nie od szczepionki. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#863 | |
Zakorzenienie
|
Blue, odnośnie sosów:
tzatziki tysiąca wysp aioli - czyli majonez plus czosnek - 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz. Zmiksować i gotowe ![]() jack daniels - wygoogluj, na pewno znajdziesz ![]() guacamole - proste i pyszne tatarski (ja robię domowym sposobem mojej mamy) własna kompozycja: pasta z suszonych pomidorów, czosnku, zielonej pietruszki, oliwy i papryczki chili - wszystko zmiksować i gotowe I to chyba tyle, zwykle te dipy goszczą u mnie na stole. ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
Linka ma rację z tymi sokami Asiu, nie podaje się przy biegunce. Podawaj kleik ryżowy i kukurydziany, czyli mogą być chrupki, biszkopty, marchewkę. I nie martw się, to tylko biegunka, przejdzie !! Być może od tej szczepionki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój ma co chwilę tak ![]() ![]() i jeszcze jedno - w przychodni zawsze powiedzą że to nie od szczepionki. u mnie w przychodni już nacisku nie ma od ostatniego telefonu. coraz większa wiedza jest wśród rodziców a tego się obawiają. nagle nie ma pośpiechu ![]() Pumcia, mnie więcej tyle samo waży synek szwagierki a roczek skończył pod koniec czerwca. Jest wesołym pełnym energii brzdącem ![]() Nie przejmujcie się tak tymi tabelkami i rzekomymi normami ![]()
Emilowe całusy ![]() Edytowane przez nel_a Czas edycji: 2013-07-12 o 10:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Bieda S, jak przespała noc?mogłaś jej dać coś przeciwbólowego. Cytat:
Cytat:
A ja dzisiaj caly dzień sama, małż już poszedł do pracy, pewnie posiedzi do 21, a pogoda taka do dupy, że nawet na spacer sie nie zanosi ![]() Dziękuję za miłe słowa o Agatce ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Linka bardzo ciekawe to, co napisałaś i cóż, utwierdza mnie w przekonaniu, że jak do tej pory trafiłam na tylko jednego naprawdę dobrego pediatrę! Babeczka na wizytach albo nie ważyła Lu w ogóle (nawet o tym nie wspominała), albo robiła to na moją prośbę, albo sama proponowała już na koniec wizyty, ale tak tylko właśnie z ciekawości, i nigdy nie usłyszałam od niej, że Lu za mało przybiera (jak od innych lekarzy), zawsze mówiła - najważniejsze, że przybiera, rośnie i jest zdrowa
Asiu moim zdaniem to może być od szczepionki, tego co pielęgniarki mówią nie słuchaj, im jest wygodniej olać skutki uboczne, bo oni przy każdym zgłoszonym przypadku muszą sporządzić informację do sanepidu, a to oczywiście dodatkowa papierkologia i im się nie chce. Tym sposobem Polska zgłasza do WHO najmniej(!) poszczepiennych skutków ubocznych
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2013-07-12 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Zakorzenienie
|
Malwina to albo macie mądrego pediatrę albo ... widzi, że dziecko jest duże, a ciekawe czy też by podszedł tak na luzie jakby zobaczył moją malą: rok i 7,700 kg.
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]() Albo też skomentuję wagę pani pediatry ![]() Ten autor pisze o tym, że zastanawianie się dlaczego jedno dziecko waży 7 kg a drugie, w tym samym wieku, 10 kg, to mniej więcej tak jakbyśmy zastanawiali sie idąc ulicą, dlaczego jedni ludzie których mijamy ważą 50 kg a inny 100 kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#869 |
Zakorzenienie
|
U nas ważenie, jest chyba tylko do uzuepłnienia danych w książeczce
![]() Lekarka spojrzała tylko na małą i mówi "ale ciałko to ma ładne" więc i ważenie by nie było potrzebne ![]() Jak ja się cieszę że moja pediatra w niczym mnie nie pouczała ... nawet nic nie wspominała o żywieniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeszcze jedno co mi się spodobało, troche filozoficznie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- a no właśnie, ładne bo dość pulchne nie? a jak dziecko szczupłe to ważenie już potrzebne? też nie i własnie tego większość osób nie pojmuje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.