|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Przychodzę z pracy i nie mam na nic siły. Ktoś jeszcze?
Cytat:
Nie do końca rozumiem urabianie sobie rąk na działce przy hodowaniu warzyw, gdy jesteś piekielnie zmeczona. Po co ci to dziewczyno? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#842 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#843 |
|
Konto usunięte
|
Ja obecnie robię obiad, które się robi w max. 20 minut. Mieszkanie sprzątam doraźnie. Przychodzę z pracy, jem i wychodzę z dzieckiem na dwór.
W życiu nie bawiłabym się w żadne warzywa ani nie pucowała mieszkania, o ile nie sprawiałoby mi to jakiejś ogromnej frajdy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#844 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego wszelkie domy i dzialeczki to nie dla mnie. Po co to :p
|
|
|
|
|
#845 |
|
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87938436]Dlatego wszelkie domy i dzialeczki to nie dla mnie. Po co to :p[/QUOTE]Same here.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#846 |
|
Zakorzeniona
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87938436]Dlatego wszelkie domy i dzialeczki to nie dla mnie. Po co to :p[/QUOTE]O Jezu tak. Jak słyszę koleżanki, ile roboty jest przy ogrodzie i ogólnie domu, to doceniam po stokroć mieszkanko w bloku.
|
|
|
|
#847 |
|
BAN stały
|
drzewosandalowe spróbuj wyluzować trochę, ważniejsze jest zdrowie psychiczne niż bycie idealną panią domu
|
|
|
|
|
#848 | |
|
Zadomowienie
|
Heej
Cytat:
caly czas wolałam , że nie chce domu bo tam dużo pracy . No chyba , że byłoby mnie stać na ogrodnika , panią do sprzątania itp..Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#849 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, naprawdę mało śpisz. Może wytrzymaj w ciągu dnia a choć wyśpisz się w nocy. To dużo da, ale jesteś na max obrotach dużo ponad 10 h. Masz prawo być zmęczona.
Mam podobne warunki, więc też to przerabiałam: 1. Obiady mega szybkie lub na kilka dni, robione też w weekend. Jak nie lubisz tego samego, to nadwyżka do zamrażarki/słoika na gorąco i za tydzień do jedzenia. 2. Jesz coś w rodzaju obiadu w domu i pracy? Możesz do pracy robić coś prostego lub się przestawić. Nawet na owoce/jogurt/warzywa/hummus/płatki/mleko. Byle nie czasochłonne. Ja kiedyś tak traciłam pół h dziennie (obieranie, mycie, przygotowanie, zmywanie) 3. Nic się nie stanie jak posprzątasz co kilka dni, popierzesz co tydzień itp. Co drugi dzień nie rób nic, jak wyżej pisano ![]() Spróbuj, przecież to wszystko nie zaszkodzi? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#850 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po co Ci te warzywa skoro nie masz na nie czasu? Po co gotujesz i sprzątasz codziennie? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#851 |
|
cat lady
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87938436]Dlatego wszelkie domy i dzialeczki to nie dla mnie. Po co to :p[/QUOTE]
Alternatywnie, domy i działeczki na tak, z pokochaniem bycia ch***wa panią domu ️Je się z talerza, a nie blatu lub podłogi. Jak można codziennie sprzątać? Polecam np obczaić kwestie wolnowaru. Skroić co trzeba, wrzucić, zapomnieć na kilka godzin, mieć kilka porcji obiadów Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#852 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#853 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale to są takie dania w sosie lub duszone? To co sobie wyobrażam to że charakterystycznie smakują długim gotowaniem, nie wiem czy byłyby ok (Jak mięsa w sklepach już tak przygotowane)
Bałabym się też włączenia sprzętu na kilka godzin, zwarcia czy coś, jestem z tych co im pralka wylała w nieobecności. Ale mimo to za zaciekawiłaś mnie, pooglądam. Np taki termomix absolutnie wykluczam, nie znalazłam dosłownie nigdy nic z propozycji co bym chciała zjeść, nienawidzę zup kremów i in. takich, do reszty używam garnka lub szybkowaru. Nie widzę potrzeby kolejnego...? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#854 | |
|
cat lady
|
Cytat:
️, ale ja tam jem jedną miske a reszta idzie w foremki do kostek lodu i do każdego sosu wrzucam), nawet pieczenie. Ludzie robią w nim dżemy. Wolno gotowane żeberka są wow. Nawet dania śniadaniowe, pamiętam że robiłam zapiekanki z warzyw i jajek latem i były spoko. Ja nie mogę glutenu, od czasu izolacji nie jeżdżę w okolice dobrej piekarni to nawet chleb robię w wolnowarze żeby nie być skazana na niesmaczny paczkowany. Rozrobienie to z 15-20 min na dwa doskoki wieczorem, wrzucić na 2,5h do wolnowaru, rano wstaje i czeka pyszny. Z raz w tyg się mogę poświęcić ![]() Nie mam problemu z zostawieniem go włączonego jak śpię lub jestem poza domem, więc ten problem mnie nie dotyczy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#855 | |
|
Zadomowienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87937683]A nie myślałaś nad zmniejszeniem etatu (jeśli się da)?
Albo zmianie środka transportu (o ile coś to da)? Albo gotowaniu na kilka dni, tak jak pisały wcześniej dziewczyny? Ewentualnie skorzystanie z cateringu dietetycznego, dostarczanego pod drzwi domu (jeśli się da)? Ja też robiłam drzemki po przyjściu z pracy. Tak samo się to kończyło, że szłam spać grubo za późno w nocy. Czasem warto się przełamać i nie zrobić drzemki a zasnąć nieco wcześniej na całą noc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Myślałam, nad zmniejszeniem etatu,ale obecnie nie mam takiej możliwości, bo mam specyficzną sytuację w pracy. 10 h jest to ze wstawaniem i dojazdem oraz pracą. Mam auto,więc nie da się bardziej czasu zmniejszyć. 30 minut w jedną, 30 w drugą, do tego godzina ogarnięcia przed pracą (makijaż,śniadanie etc). A jedzenie robię na kilka dni,a potem i tak to znika, bo wyjadamy :P ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też. A o mało nie wpadliśmy w ten kołchoz Czas pandemii i praca z domu pokazały mi jaka to jest super opcja
|
|
|
#857 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
do pary z wolnowarem polecam parowar- z niego z kolei warzywa sa pyszne w 20 min mozna miec ugotowane kilka rodzai warzyw, dodac mieso z wolnowara i obiad gotowy lodowka jest non stop podpieta do 230V, tez moze byc zwarcie czy cos
|
|
|
|
|
|
#858 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiscie w normalnym trybie (dojezdzam godzine w jedna strone) juz tak rozowo nie jest i czesto czuje sie dokladnie tak jak autorka watku, ale mimo wszystko nie wrocilabym do mieszkanka w centrum miasta i pomidorow z supermarketu |
|
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny "Wolnowarki", jako że odchodzę od jedzenia mięsa kopytnych coraz bardziej, to mam pytanie - kojarzycie jakieś fajne blogi kulinarne z ciekawymi przepisami na wolnowar, ale bezmięsnymi (mogą być ryby, bo mięso ryb tak, chociaż nie wiem na ile ryby można robić w wolnowarze). Do tej pory robiłam w nim właśnie głównie mięsa.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2020-06-19 o 14:19 |
|
|
|
|
#860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś zawsze kojarzyłam Pinterest z taką bardziej galerią do oglądania fajnych pomysłów, ale głównie w formie zdjęć. Nie za bardzo umiem tam coś skutecznie poszukiwać. W sensie wyskakuje tyle tego, że się gubię.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2020-06-19 o 15:57 |
|
|
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
Tak naprawdę to jest po prostu wyszukiwarka, jak wpiszesz sobie np. "vegetarian slow cooker recipes" to wyświetli Ci mnóstwo propozycji. Zamiast szukać na jednym blogu masz dostęp do tysięcy najróżniejszych, w języku polskim też.
|
|
|
|
#863 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
żaden argument, nie masz czasu - nie uprawiasz warzyw. naucz się odpuszczać rzeczy nieistotne Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-06-19 o 19:20 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#864 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Dla mnie relikt przeszlosci- nie przekonuje mnie fakt, że warzywa z działki są tańsze, niż te z zieleniaka. "Mojej robocizny" nikt już nie liczy. Czas, energia... No nieee. To też są koszta, lecz niematerialne ![]() Tym bardziej, jakbym na pysk padała, to bym sobie odpuściła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#865 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
drzewo, sprawa jeszcze jest taka, że rodzice mogli uprawiać ta działkę, bo to lubią, relaksuje ich to i odpręża. Na przykład moja teściowa relaksuje się sprzątając, a najbardziej to myjąc gary.
Mój ojciec jak nie porobi przez weekend jakiś budowlanych remontów na działce, albo teść nie przesadzi drzew z lewej na prawą, a za tydzień z powrotem, to jest wręcz chory. Ja natomiast najbardziej relaksuje się leżąc i nic nie robiąc myślę, że nie warto oglądać się na innych, tylko noooo jesteśmy dorośli, żyjmy jak chcemy i jak nam dobrze czasem naprawdę lepiej jest poczytać książkę, a podłogę umyć dzień później, niż zapieprzac na szmacie nic nie mając z życia.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#867 |
|
Raczkowanie
|
Jak wracam z pracy to czuję sie jak denat normalnie, Leżę jak zwierzę zanim dojdę do siebie, W pracy cieżarów nie dźwigam ale pracuję na emocjach (dzieci ze szczególnymi potrzebami ed i rozwojowymi) i jestem wykończona . Bardzo mi pomogło kupno odkurzacza samojezdnego, po prostu lepiej się czuję jak jest odkurzone. Naprawdę polecam, Dzięki za cynk o wolnowarze, muszę sobie o tym urządzeniu poczytać, ciekawe czy przepisy są skomplikowane i czy da się łączyć mięso z warzywami, kaszą ip.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#868 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I generalnie to na zmęczenie też polecam po prostu odpuścić sobie. Padlabym jakbym musiała codziennie do pracy gotować. Ja w ogóle rzadko miewałam obiady w pracy, raczej kanapka, jakiś jogurt, warzywa, owoce, wafle ryżowe. A w domu szybki obiad typu makaron, duża sałatka z kurczakiem czy choćby mrożona pizza czy frytki z jajkiem i sałatka (mam sprawdzone takie fryty z ok skladem). Teraz wróciłam na pół etatu narazie więc nie odczuwam póki co zajobu. Ale przy 8 h to trzeba sobie odpuścić, nie ma bata, że wszystko będzie na tip top. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#869 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87941841]Nie zawsze. Nie trzeba mieć dużej działki 1500 m i miliona rabatek i warzyw. Ja wsadziłam sadzonki ziół, mam 3 kwiatki na krzyż i kilka krzaków lawendy, a przy tym, oprócz podlania, nie robi się nic. Ja kocham.dom, bo właśnie wywalam się na taras i mam relaks na leżaczku pośród śpiewu ptaszków, a dziecko obok się bawi w piaskownicy czy jeździ sobie na rowerku w okol chałupy.
I generalnie to na zmęczenie też polecam po prostu odpuścić sobie. Padlabym jakbym musiała codziennie do pracy gotować. Ja w ogóle rzadko miewałam obiady w pracy, raczej kanapka, jakiś jogurt, warzywa, owoce, wafle ryżowe. A w domu szybki obiad typu makaron, duża sałatka z kurczakiem czy choćby mrożona pizza czy frytki z jajkiem i sałatka (mam sprawdzone takie fryty z ok skladem). Teraz wróciłam na pół etatu narazie więc nie odczuwam póki co zajobu. Ale przy 8 h to trzeba sobie odpuścić, nie ma bata, że wszystko będzie na tip top. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Mam tak samo. Doceniam dom. Dziecko wypuszczam do ogrodu ,i ono się bawi A ja mam czas dla siebie. Gdy sa takie dni jak dziś , ze caly czas pada nie mam pomysłów na zagospodarowanie nam czasu. Moj syn to dziecko podwórka , zdecydowanie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#870 |
|
Konto usunięte
|
To zazdro. My mamy ogródek i ile razy z nim tam idę, to zawsze i tak jęczy, że się mam z nim bawić. To już serio wolę przydomowy plac zabaw, gdzie są inne dzieci.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.

️

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
Mój ojciec jak nie porobi przez weekend jakiś budowlanych remontów na działce, albo teść nie przesadzi drzew z lewej na prawą, a za tydzień z powrotem, to jest wręcz chory. Ja natomiast najbardziej relaksuje się leżąc i nic nie robiąc
myślę, że nie warto oglądać się na innych, tylko noooo jesteśmy dorośli, żyjmy jak chcemy i jak nam dobrze
czasem naprawdę lepiej jest poczytać książkę, a podłogę umyć dzień później, niż zapieprzac na szmacie nic nie mając z życia.