![]() |
#841 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
Tak się ucieszyłaś, że pomyślałam, ze naprawdę w to wierzysz.
Jeśli wiedziałaś to wybacz, że zwątpiłam w Twą inteligencję. ![]()
#842 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakbyś o smaku frytek dyskutowała, to zaczęłabyś od tegow jakiej glebie ziemniak rósł? ![]()
![]() |
#843 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#844 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przecież, zauważ proszę, nikt tu nie mówił, że naprawdę chamskie zachowania można usprawiedliwić. Co do frytek, to tak i nie żartuję ![]()
![]() |
#845 |
Konto usunięte
|
Błagam o zdjęcia, jak to już się stanie
![]() A tak btw nie wierzę w żadne połączenie sił matek z tego forum - kłócą się między sobą, kłócą z bezdzietnymi, z tymi, które mają za małe/duże/wyjątkowe dziecko. Aż dziwi mnie ten brak jedności. |
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Ekspert od Dupy Strony
|
![]()
#847 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tu chodzi o dzieci, które ciągle sie rozwijają, są jeszcze na etapie wychowywania ich i ciągle mogą się zdarzyć wpadki. nie, nie twierdzę, że "to tylko dziecko" i blablabla. Ale że trzeba czasem brać pod uwagę jego etap rozwoju. I przykłady z płaczącymi dziećmi w sklepach i niereagującymi mamai właśnie sa takimi przykładami nie na ozm mam, ale na to, że dziecko się rozwija i ma te 2 czy 3 lata. ![]() ![]()
![]() |
#848 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43891567]Błagam o zdjęcia, jak to już się stanie
![]() A tak btw nie wierzę w żadne połączenie sił matek z tego forum - kłócą się między sobą, kłócą z bezdzietnymi, z tymi, które mają za małe/duże/wyjątkowe dziecko. Aż dziwi mnie ten brak jedności. [/QUOTE] No bo to jest tak, ze każda ma poczucie, że wie lepiej niż reszta a jej zdanie jest najmojsze. Tylko za Boga żadna się nie przyzna.
#849 |
Zakorzenienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43891567]Błagam o zdjęcia, jak to już się stanie
![]() A tak btw nie wierzę w żadne połączenie sił matek z tego forum - kłócą się między sobą, kłócą z bezdzietnymi, z tymi, które mają za małe/duże/wyjątkowe dziecko. Aż dziwi mnie ten brak jedności. [/QUOTE] A to niby dlaczego? To, że ktoś jest matką znaczy, że ma się we wszytskim zgadzać z innymi matkami? Kobiety z kobietami? Mieszancy wsi tylko z mieszkancami wsi? Murarz z murarzem? A jesli to się czasem wyklucza, to co? ![]() To, że się jest matką to nie znaczy, że ma się jednakowe poglądy z połową ludzkosci. Czasem się z kims zgadzam a czasem nie i nie jest to zależne od tego jaką ten ktoś pełni rolę społeczną.
#850 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Ale tu nie chodzi o wyśmiewanie dzieci, tylko ICH MATEK. Ich matek, które zachowują się, jakby miały kaszkę zamiast mózgu. Matka to chyba zwykle dorosły, ukształtowany człowiek. Ja się płaczących dzieci nie czepiam i przesadą jest mówienie, że np. ludziom przeszkadzają dzieci płaczące z powodu rozbitego czoła. Jak żyję nie widziałam takiej sceny i wątpię, bym kiedykolwiek ją zobaczyła. Tyle, że za dziecko jest odpowiedzialny rodzic. I jeśli płacze/krzyczy/niszczy, to powinien działać, żeby ani dziecko, ani otoczenie nie ucierpiało. I jeśli nie działa, tylko mówi "to tylko dziecko!", to słusznie inni mogą mieć pretensje. No i posiadanie dziecka w pewnym wieku rodzi ograniczenia, np. kiedy jest się z 2-latkiem w trakcie buntu w restauracji, to dobrze jest wyjść, kiedy zaczyna się akcja. Niestety, tak jest. I nie dziwię się, że ludzie chcą miejsc, do których przychodzi się bez dzieci, bo choć dzieci uwielbiam, to jednak czasami nie mam ochoty na uśmiechanie się gdy przez godzinę non stop słyszę wrzask.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-11-26 o 11:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#851 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zachowan chamskich, to nikt ich tu nie popierał, zauważcie, piszę to po raz kolejny. Oczywiscie rodzic powinien pilnować dziecka, by nie niszczyło rzeczy innych ludzi i tego też nikt tu nie kwestionował. Po prostu, jesli zdarza się przykład który wynika z chamstwa, głupoty matek, to nikt nie pisze, że "to tylko dziecko". Ale jeśli podajecie przykład, który nie jest przykładem na złe postępowanie rodzica to wtedy sie odzywamy.
![]() |
#853 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jakbym była ateistką to nie miałabym dziwnego zafiksowania żeby wchodzić w wątki i oświecać ludzi, że Boga nie ma i po co oni w ogóle cokolwiek piszą.
![]() |
#854 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
nie jest aniołem, o czym pisałam na "tamtym " wątku. wiem co to histeria w sklepie, wiem co to nagła potrzeba siku na plaży, itp itd. co więcej, u siebie też zauważyłam w początkowej fazie OZM (z resztą jak zwał tak zwał), wiem, że pewnie i dziś czasem mi odwala, bo wiadomo, że mam świra na punkcie dziecka. z tą tylko różnicą, że chętnie posłucham (poczytam), jak to wygląda z boku, choćby po to, żeby nie tracić dystansu, żeby się pośmiac, pocieszyć, że nie jest ze mną najgorzej, albo własnie cos przemyśleć. Sama tez obserwuje dziwaczne zachowania matek. mam koleżanki, które własnie po urodzeniu dziecka zmieniły się o 180 stopni, itp itd. i za jasną cholerę nie rozumiem tego całego oburzenia części piszących tu matek-jakby ktoś je palcem wskazywał i z nich szydził. serio Was to dotyczy tylko dlatego, że macie dzieci? i szkoda mi tego wątku, serio. staram tu nie pisac i nie zaglądać, bo dziwi mnie agresja i zapalczywość niektórych mam, a kiedy próbuję zrozumiec bezdzietnych, moge usłyszeć jak Sublime, że udaję równiachę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też mi żal tego wątku.
![]() |
#856 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A miejsce dziecka wcale nie jest w domu. Należy pokazywać dziecku świat i SOCJALIZOWAĆ je dbając o jego i otoczenia dobro. Należy wyznaczać granice i uczyć. Są pewne normy ustalane przez środowisko i w tym wątku mówimy właśnie o braku poszanowania tych norm. Uważam również, że narodziny dziecka zmieniają życie i pchanie się w miejsca z przyzwyczajenia (np. do pubów) pokazuje tylko niedojrzałość do nowej roli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Zadomowienie
|
Ja się z Lubą zgodzę, że są zachowania, na które nie ma innej rady jak przeczekać. Typu leżenie plackiem w hipermarkecie.
![]() ![]() Jasne, że z urodzeniem dziecka nie spada łaska nadprzyrodzona, ale jednocześnie zdobywa się doświadczenie w nowej sytuacji i małego człowieczka do kochania. I dobrze, kiedy kocha się mądrze. A chyba z ozm, jak rozumiem, chodzi nie o mądrą miłość. Ja np. nie chodzę do galerii handlowych z dzieckiem (obecnie niespełna 5 lat), jeśli nie idę mu kupić czegoś konkretnego i nie muszę tego przymierzyć. Wolę iść z nim na spacer, a na zakupy lubię chodzić sama, bo to dla mnie żadna atrakcja oglądać ciuchy i jeszcze pilnować dziecka albo się użerać z nim w przebieralni. I abstrahując od sytuacji, kiedy naprawdę nie ma z kim dziecka zostawić (bo nie każdy ma męża/babcię/opiekunkę), to uważam, że świat sklepów i reklam ma jeszcze czas, aby go omamić. Dzieci w starszym wieku płaczą w galeriach z buntu. Tylko moim zdaniem często jest tak, że się nudzą/jest im gorąco / chcą jeść, pić / biegać. Problem jest w tym, że nie chce się myśleć o alternatywach dla takiego dziecka. Dodam, że wiem o czym piszę, bo moje dziecko to żywe srebro i na pewno nie raz bezdzietne mnie za plecami skomentowały, jak goniłam za nim po chodniku. ![]() Natomiast na pewno trzeba z ozm też wypośrodkować. Bo jeśli ktoś zwraca uwagę kaszlącej osobie czy kichającej w komunikacji miejskiej, to nie ma się czemu dziwić. Ja z dzieckiem jeżdżę komunikacją publiczną bardzo często i przyznaję, że wiele osób w okresie zachorowań nawet nie interesuje zasłonięcie ust chusteczką. Podsumowując nie da się i nie należy sprawiać, że matka z dzieckiem zamknie się w domu. Dziecko ma poznawać świat, ale jako matka mam obowiązek reagować. Jeśli nie dla innych to dla siebie, aby nie wychować sobie narcyza i egoisty. Przynajmniej tak mnie uczono w domu i takie wartości chcę przekazać dziecku.
![]() Edytowane przez AniaKW Czas edycji: 2013-11-26 o 11:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#858 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Może tylko nie do konca z tym, że dziecko zawsze da się tak szybko uspokoić, żeby innym nie zdążyło przeszkodzić (nadia) ![]() Zresztą jeszcze raz przypomnę, że żadna z matek wypowiadających się tutaj nic innego nie pisała. nie popierała chamstwa, głupoty czy nieuwagi matek. Po prostu nie wszytsko co znalazło się w tym watku to przykłady ozm ( dziękuję, że Ania zwróciła uwagę na to kaszlenie i kichanie)
![]() |
#859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze,że rozwiałaś wątpliwości, bo koleżanki nakreśliły obraz anioła, a nie dziecka,poza tym mogłyby się rozczarować posiadając własne dziecko, że nie jest uroczym bobaskiem, którego zawsze można ustawić jak się chce ![]() A bezdzietnych rozumiem świetnie, bo kiedyś sama taka byłam ![]() Edytowane przez golgie Czas edycji: 2013-11-26 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#860 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#861 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- [1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43892477]Oczywście, że matki nie muszą się zgadzam z innymi matkami z racji tego, że obie mają dzieci. Zastanawia mnie coś innego: jest to już wątek w obu ten sam schemat. Ktoś pisze kilka historii, które wg. niego są oznaką ozm, zlatuje się stado matek, które krytykuje każdą historię oraz jako powód podaje bezdzietność. Trwa to jakiś czas bezdzietne stają się mniej aktywne, wtedy matki zaczynają się kłócić między sobą. Jeśli jakaś matka również zażartuje sobie z ozm, to nagle dowiaduje się, że jej bobas jest za mały ona nic nie wie albo cokolwiek innego. Co takiego jest w wychowywaniu dzieci, że powoduje taką agresję i chęć dosrania każdemu kto się napatoczy bez względu na to czy ma dziecko, czy nie. [/QUOTE] Może,to ,że wychowanie dziecka to ogromny trud i nie lada wyzwanie i gdy napatoczy się nagle ktoś(teoretyk), komu się wydaje, że zna się na temacie i poucza Ciebie/wyśmiewa Twój sposób postępowania z dzieckiem, nie mając racji, to może Cię z deka trafić, ot i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#864 |
Konto usunięte
|
To skąd dosrywanie innym matkom? I nie tylko matkom malutkich dzieci, ale tych większych też? One też są teoretykami?
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- [1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43892477]Oczywście, że matki nie muszą się zgadzam z innymi matkami z racji tego, że obie mają dzieci. Zastanawia mnie coś innego: jest to już wątek w obu ten sam schemat. Ktoś pisze kilka historii, które wg. niego są oznaką ozm, zlatuje się stado matek, które krytykuje każdą historię oraz jako powód podaje bezdzietność. Trwa to jakiś czas bezdzietne stają się mniej aktywne, wtedy matki zaczynają się kłócić między sobą. Jeśli jakaś matka również zażartuje sobie z ozm, to nagle dowiaduje się, że jej bobas jest za mały ona nic nie wie albo cokolwiek innego. Co takiego jest w wychowywaniu dzieci, że powoduje taką agresję i chęć dosrania każdemu kto się napatoczy bez względu na to czy ma dziecko, czy nie. [/QUOTE] nie, nie każdą historię. Matki też mają różne wizje rodzicielstwa Matki też mogą coś omyłkowo uznać za ozm, ponieważ może mają inną wizję, może tego nie przeszły (bo dziecko za małe albo ich dziecko było inne) itd. To nie jest chęć "dosrania" ale przedstawienie swojego zdania na dany temat. A że z reguły to znanie jest inne niż przedmówcy (bo ma się swoje, inne spojrzenie) to wywiązuje się rozmowa. Powtarzam raz jeszcze, nikt tu nie przyklaskiwał zachowaniom chamskim, niebezpiecznym. Tłumaczone były zachowania dla niektórych będące ozm a wg niektórych matek były spowodowane czym innym.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-11-26 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Tak jak liczba pi jestem nieobliczalna Edytowane przez dooorra Czas edycji: 2013-11-26 o 12:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Zakorzenienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;43892670]To skąd dosrywanie innym matkom? I nie tylko matkom malutkich dzieci, ale tych większych też? One też są teoretykami?[/QUOTE]
Problem w tym, że o ile pewne zachowania dzieci są takie same i pewne standardy obowiązują je wszystkie, to są drobne niuanse, a czasem większe ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#868 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#869 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Poważnie przynajmniej przyznaj się co napisałaś wcześniej. ![]() ![]() Dokładnie twoje dziecko dla Ciebie jest pępkiem świata ale dla innych już nie.
Tak jak liczba pi jestem nieobliczalna Edytowane przez dooorra Czas edycji: 2013-11-26 o 12:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#870 | |
Zadomowienie
|
Też tak Ciebie odbieram niestety. Trochę wyluzuj
![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.