|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Kawaii strona mocy
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Znalezione na fb kolegi, tak trochę ironicznie-sarkastycznie, widać nie tylko u nas ludzie chwytają się różnych metod i form perswazji, żeby dostać pracę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#842 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli tak to składaj do jakiejkolwiek korporacji, niemiecki jest teraz tak deficytowy w POZNANIU, że wymagają tylko języka - chyba, że chcesz się stricte rozwijać w kierunku ZZL. Jeśli chodzi o jakąkolwiek pracę biurową, to z niemieckim przyjmą Cię na masę stanowisk (korpo - głównie to są centra finansowo-logistyczne) ![]() Nawet nie bierz pod uwagę ich wymagań wymienionych na ofercie, oddzwonią jeśli tylko pochwalisz się w CV znajomością tego języka ![]() I negocjuj wysokie stawki w razie czego, póki jest taki boom na niemiecki - można sporo ugrać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#844 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#846 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#847 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Konto usunięte
|
Koleżanka pokazała mi wczoraj folder z cv ludzi, których pokonałam przy rekrutacji (ponad 600 osób aplikowało!) - 80% było do odstrzału już na starcie, głównie ze względu na fotki - ze ślubu, z rąsi, z łazienki (na jednym nawet papier toaletowy załapał się w kadr!), poza tym błędy, błędy, błędy, dosłownie ort na orcie - jeżeli tak wygląda większość cv moich rówieśników - prawników, to przestałam obawiać się o swoją przyszłość na rynku pracy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#849 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do błędów - zgadzam się - skrupulatnie sprawdzam, czy wszystko dobrze napisałam, czy nie ma literówek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Konto usunięte
|
Ja zawsze myślałam, że o tych fotkach w cv to jest jakaś urban legend - każdy słyszał, ale nikt nigdy nie widział. Niestety, bardzo się myliłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Konto usunięte
|
To rzeczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#852 |
Wtajemniczenie
|
taka jest polityka mojej firmy i przynajmniej kilku innych, w których pracują moi znajomi: szukają kogoś kto tylko umie język, do reszty przeszkolą - jest b.duży deficyt osób z niemieckim na rynku pracy poznańskim.
|
![]() ![]() |
![]() |
#853 |
Konto usunięte
|
Czy u Was w miastach są NORMALNE oferty pracy?
Bo w sumie zaczęłam myśleć jak bezrobotny, i przeglądając oferty - patrzyłam szerzej - jest tylko sprzedawczyni, sprzątaczka, call-center i przedstawiciel handlowy. Aby znaleźć ofertę pracy w biurze, trzeba głęboko szukać. Do urzędów pojawiają się średnio raz na kwartał. |
![]() ![]() |
![]() |
#854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#855 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
maszyna, nie człowiek
|
Pamiętam jak mieliśmy na uczelni spotkanie z panią z HR z mojej obecnej firmy i nam pokazywała jak wygląda złe CV - oczywiście żadnej konkretnej osoby, napisała kilka przykładowych wykorzystując błędy jakie widziała rekrutując studentów i absolwentów... Pomieszane rozmiary i kroje czcionek, dziwne kolory, dziwne nazewnictwo kierunków studiów (tak, ponoć niektórzy nie potrafią poprawnie napisać co studiują...), koszmarki językowe w stylu "język xyz - biegłość na poziomie podstawowym" (to zna się biegle czy jednak na poziomie podstawowym?), wpisywanie rzeczy których się nie potrafi (np. chwalenie się francuskim, kiedy się ledwo umie przedstawić, powiedzieć gdzie mieszka i się jest głodnym, zapytać o cenę i policzyć), o dziwnych zdjęciach też wspominała, szczególnie że jest to korpo rodem z USA i w ogóle nie powinno się wrzucać zdjęcia. A tu jak wrzucali to czasem właśnie np. wycięty kadr z wakacji...
#857 |
Zakorzenienie
|
Był kiedyś taki program "kolacja z szefem" i tam często pokazywali cv ale to wiecie profesje typu fryzjer, stylista, agencja modelek to w każdym było selfie z dzióbkiem
![]()
#858 |
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48488048]Szczerze mówiąc myślałam, że takie rzeczy robią tylko pracownicy kandydujący na stanowiska pracowników fizycznych, do sklepu itp. (oczywiście nie chcę nikogo obrazić, po prostu chodzi mi o miejsca gdzie nie trzeba mieć jakiś wyspecjalizowanych umiejętności żeby się dostać). Ale żeby przyszli prawnicy takie rzeczy odwalali, w pale się to nie mieści.
![]() U mnie biurowych jest dużo, czasem w nie klikam to wyglądają normalne (oczywiście nie wszystkie). ![]() Chyba po prostu tzw. otwarcie zawodu doprowadziło do takiej jego dewaluacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#859 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiałabym jeśli to praca na poziomie call center, jakaś prosta administracja gdzie język jest konieczny. Ale stanowiska specjalistyczne z płacą za przynajmniej średnią krajową? Nie spotkałam się nigdy z czymś takim a sama niemieckim mówię biegle. Osób po germanistyce/ lingwistyce/ językach specjalistycznych itp. jest cała masa... ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
Ale to nie jest zasada zawsze obowiązująca (a już zupełnie bawi mnie na fb albo forach, jak ludzie piszą, że zdjęcie dodaje się tylko w zaściankowej Polsce). W Niemczech nie wyobrażam sobie nie wysłania zdjęcia - przy każdej aplikacji zdjęcie ma być, chyba, że w ogłoszeniu podano inaczej. Zazwyczaj firmy - również duże amerykańskie korporacje - proszą o nie wprost, tzn. na stronie masz załadować zdjęcie, CV, list motyw. Staram się obecnie o pracę w korpo w Polsce. Firma bardzo uznana. Dodałam zdjęcie. Przeszłam już 2 rundy, jeszcze tylko ostatnia rozmowa. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2014-10-11 o 20:33 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#860 |
maszyna, nie człowiek
|
Temat już był tutaj wałkowany - w UK czy USA wklejanie zdjęcia jest oznaką ignorancji kandydata (w UK CV ze zdjęciem jest charakterystyczne dla Polaków), w polskich oddziałach firm CV ze zdjęciem "przeprocesują", ale bywa że muszą się z tego tłumaczyć "bo to Polska i nawet tłumaczenia na targach pracy, w ulotkach i spotkaniach na uczelniach nic nie dały". Póki byłam "tylko" studentką sama chodziłam na targi pracy i pytałam się przedstawicieli firm co w danej firmie wypada a co nie, jak wygląda rekrutacja, na co zwrócić uwagę w CV by dobrze wyeksponować swoje zalety itp.
Podchodząc do tematu z innej strony - lepiej nie wklejać żadnego zdjęcia niż to samo co na profilowe na fejsie ![]()
#861 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
*zakładam, że angielski jest oczywisty. Na poziomie B2, czyli matury mieć go trzeba wszędzie, więc to oczywiste. Przykładowe: http://www.pracuj.pl/praca/financial...oferta,3608765 http://www.pracuj.pl/praca/hr-recrui...oferta,3608827 http://www.pracuj.pl/praca/junior-ap...oferta,3609299 http://www.pracuj.pl/praca/mlodszy-s...oferta,3608609 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Konto usunięte
|
Z tym, że Polska to nie UK ani USA. A ogólnych zasad dla "zagranicy" ni ma. Tradycyjnie w Polsce zdjęcie zawsze się dodawało. Jak wymagają inaczej powinni pisać o tym w ogłoszeniu. Jak nie piszą a potem się burzą na zdjęcia to ich, HRu, brak profesjonalizmu, nie mój.
Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2014-10-11 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#863 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja to widze inaczej - jesli chcesz dostac prace w firmie X, to dowiadujesz sie skad ta firma sie wziela, czym sie zajmuje, co moglabys w niej robic lub, inną ścieżką, już wiesz co chcesz robic, znajdujesz firmę i dowiadujesz skąd się wzięła. Wchodzisz na stronę internetową i zakładkę związaną z rekrutacją, z której wnioskujesz jak skonstruować CV. Jesli masz dużo czasu, bo np. jesteś studentem możesz skorzystać z innych form kontaktu z firmą jak wybranie się na targi pracy/dzień otwarty w firmie i tym podobne "eventy" i dopytujesz osobiście jak dobrze wypaść w selekcji CV i dalszych etapach rekrutacji. Problem w tym, że nie każdy sobie zadaje tyle trudu by zajrzeć na stronę firmy i aplikuje np. wyłącznie przez strony typu pracuj.pl.
#864 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
maszyna, nie człowiek
|
Wtedy wysyłasz z nieszczęsnym zdjęciem. Jeśli informacji o takiej konieczności nie ma to (nie)zamieszczenie zdjęcia jest wyborem kandydata.
#866 | |
Zadomowienie
|
W takich wypadkach trzeba walczyć o swoje. Jakoś szefowi nie przeszkadzało gdy zatrudniał przez agencję zewnętrzną, żeby mu się bardziej opłacało
![]() No bo po co inaczej ktoś ma tracić czas w takiej firmie skoro nawet papiera ma nie dostać? ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
prezes przeogromnej i znanej firmy. nic nie zrobisz. tym bardziej, ze wiele osob jest zatrudnionych przez zewnetrzna firme (ale nie zadną agencję, tylko firmę ochroniarską). |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A takie rzeczy to od razu należy załatwiać przez HR i poprosić o zaświadczenie 'wykonywania obowiażków', bo takie rzeczy się tam wystawia. Trzeba tylko to dobrze sformułować - Pani X była zatrudniona w agencji zewnętrznej X i wykonywała obowiązki w firmie Y' Nikt nie robi łaski, że takie coś wystawi A to, że szef robił problemy to znak, że sam chyba jakiś nieświadomiony. Gdybym ja zresztą spotkała takiego szefa to próbowałabym uświadomić go, że nikt nie przyjdzie do pracy jeśli ma świadomość nieotrzymania referencji/zaświadczenia pracy, bo inaczej to strata czasu. Wbrew pozorom pracownicy zaczynają się teraz cenić i coraż ciężej jest o pracownika jeśli firma nie daje nic w zamian. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#869 | |
Wtajemniczenie
|
a swoją drogą tak się zastanawiam teraz. jeżeli wiadomo, że zateudnienie będzie przez zewnętrzną, to czy można już na rozmowie o pracę zapytać, czy dostanie się poźniej referencje? czy to raczej nie na miejscu....?
---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#870 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do HR, najczęściej takie coś po prostu podpisują bez pytania o zgodę prezesa ![]() A jeśli szef rzeczywiście taki szalony i robi obiekcje, to gdybym miała taką sytuację a byłaby to duża firma to zgłosiłabym to górze chociażby HR regionalnemu albo głównemu szefowi HR, a gdyby było trzeba to również szefowi swojego szefa, który stwarza problemy. Jakby to nie pomogło to gadałabym z agencją, żeby wpisali mi do umowy w jakiej firmie wykonywałam obowiązki. Oczywiście pod warunkiem, że wiedziałabym, że byłam dobrym pracownikiem i pracę wykonywałam jak najlepiej. Nie może być tak, że pracujesz przez długi czas w jednej firmie, wnosisz tam wartość dodatnią, poświęcasz się, a potem nawet bez głupiego zaświadczenia zostajesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.