|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odwyk od zakupów kosmetycznych (grupa wsparcia) - część X
Zużyłam balsam do ciała White Passion Balea.
|
#842 |
|
Kuźnia inspiracji
|
Zużyłam Avon, Incadessence Blossom 50ml EDT
no, nareszcie przyszedł czas na SEP, pogoda idealna |
|
|
|
#843 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A tak serio to sprzedaj może najpierw te zamienniki, po co Ci tyle tego? Niestety, ten wątek tak nie działa. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie dzisiaj 2 zużycia: Pharmaceris, balsam brązujący 150 ml Bielenda, tonik z kwasem migdałowym 200 ml |
|||||||||
|
|
|
#844 |
|
Zakorzenienie
|
Faktycznie, policzyłam wszystkie produkty do ust. Nie zauważyłam, że są tam też ujęte balsamy. Tak czy inaczej doliczyłam się 25 szminek i 11 błyszczyków. Używanych od wielkiego dzwonu. Chyba, że błyszczyków używasz na co dzień. To i tak dalej mamy 25 szminek używasz raz na jakiś czas. To chyba nadal dużo za dużo?
|
|
|
|
#845 | |
|
Ekspert ds. fantastyki
|
Cytat:
Ja mam 8 szminek, a używam codziennie jakiejś i i tak uważam, źe to za dużo. |
|
|
|
|
#846 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#847 | |
|
Ekspert ds. fantastyki
|
Cytat:
To je wyrzuć, nie ma sensu mieć składu nieużywanych kosmetyków w domu. Zostaw kilka które pasują Ci kolorami i które zużyjesz |
|
|
|
|
#848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z resztą kto powiedział, że ja ich nie używam? Jak nie ja, to mama sobie podbiera
|
|
#849 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możesz sprzedać np. na Allegro w zestawie albo wymienić się na Targowisku. Cytat:
Ty? |
||
|
|
|
#850 |
|
Ekspert ds. fantastyki
|
Ja postanowiłam w przyszłym roku nie kupować nic z kategorii w których mam zapas, pełną listę zamieszczę wam przed wigilią bo teraz mam zapieprz na uczelni ;( i sukcesywnie pozbywać się rzeczy których nie używam, bo nie ma sensu trzymać tego wszystkiego
|
|
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie sądzę, żeby używane szminki miały "powodzenie", to jak kupowanie napoju, który już ktoś pił ![]() Według mnie też stanie się, ale przecież wytłumaczyłam Ci... Ja powiedziałam tylko, że nie używam na co dzień = codziennie, ale przecież mogę sobie pomalować usta szminką w niedzielę, czy na jakąś imprezę, prawda?
|
|
#852 |
|
Kuźnia inspiracji
|
Cytruskowa, mam wrażenie, że nie za bardzo chcesz się odwykować, bo odwyk polega też na minimalizacji zapasów i używania tylko tego, co jest potrzebne. Jakoś wątpię, że jest Ci potrzebne tyle szminek i pomadek
![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- zresztą, niech każdy się odwykuje jak chce
|
|
|
|
#853 |
|
Ekspert ds. fantastyki
|
Jeśli masz 25 szminek to albo część z nich to kolory które do Ciebie nie pasują albo masz całkiem sporo dubli ergo i tak nie ma sensu ich trzymać
|
|
|
|
#854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak Wy odwykujecie inaczej, to Wasza sprawa
|
|
#855 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie wyczyn oddać, sprzedać czy wyrzucić ponad połowę zbiorów. dlatego ja nie ujmuje takich kosmetyków w bilansach. ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
Ktoś nie będzie chciał to nie kupi - proste.Ja wystawiam używane kosmetyki, nawet ciut po terminie (zawsze o tym piszę!). Jak komuś nie odpowiada, to nie licytuje. Ktoś może kupić tylko dla 1 czy 2 kosmetyków, a resztę wyrzucić.
|
|
#856 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co kupiłam wykorzystuje. Nad sprzedażą można myśleć jak coś jest nie trafione, a nie jak jest dobre tylko ilość nie ta. Zresztą ja jakoś zupełnie nie mogę się przełamać do sprzedawania czy oddawania to dla mnie sytuacja nie do przejścia. Nie wiem czy to przez chomikowy charakter czy też z innej przyczyny |
|
|
|
|
#857 |
|
Zakorzenienie
|
Cieszę się, że nie tylko ja myślę w ten sposób
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
Troche przesadzacie, jak wyrzucanie ma pomóc w odwyku?
Ktoś nie chce wyrzucić itp to znaczy że nie chce się odywkować? Odwyk to nie wyrzucanie a sukcesywne zużywanie tego co się ma i opieranie się kolejnym zakupom. To jest odwyk od zakupów kosmetycznych a nie odwyk od kosmetyków. Jasne wiąże się z tym dążenie do mnimalizacji ilości ale nie przez wyrzucanie. Jeśli chodzi o kupno używanych pomadek, to jasne raczej nikt nie kupi uzywanej pomadki która kosztuje normalnie 5 zł, ale zawsze mozesz wystawić kilka sztuk na raz itp. Może się nikt nie znajdzie może jednak ktoś się skusi, a wiadomo lepiej sprzedać te rzeczy których i tak nie używasz, ale nie rób tego na siłe w stylu muszę mieć 5 pomadek i reszty się pozbywam, tylko spójrz na swój zbiór obiektywnie oceniając czy dobrze czujesz się w tej pomadce, czy faktycznie kiedyś jej użyjesz itp. |
|
|
|
#859 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mogę sprzedać bo są moje. Kupiłam wczoraj jeansy za 140 i od razu mnie naszło że mogłam dołożyć 4dychy i bym miała paletkę Dziś na obiedzie za 100 znowu ta myśl że była by z tego paletka Paranoja
|
|
|
|
|
#860 |
|
Zakorzenienie
|
Zużyłam emulsję do mycia twarzy z granatem Alterry
|
|
#861 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Mam dylemat prawie kosmetyczny , otóż chodzi za mną zakup termoloków(moje włosy są dość niezdecydowane bo potrafie mieć jedną stronę prostą jedną kręconą, wiec zrobienie z nimi cokolwiek jeśli chce w rozpuszczonych chodzić to mus) tylko, ze ja mam już i lokówkę i prostownicę i nie wiem czy to nie za dużo, lokówka świetna jest, ale ja na nią nie zawsze mam czas, a termoloki zawinęłabym i robiła co mam robić w tym czasie. Sama nie wiem.... Cytat:
oj ja pamietam jak zeby sobie usprawiedliwić nawet jakiś drobny zakup to szukałam gdzieś oszczędności i tak sobie mówiłam, że o zaoszczędziłam 10zł to mogę kupić lakier ![]() Wogóle widzę wielki odwykowy progres w moich zakupach, dla niektórych to bedzie brak odwyku, ale wierzcie zemna było naprawdę źle nie będę tu podawać kwot jakie potrafiłam wydać na kosmetyki, bo zaraz komenatrze odpowiednie popłyną, ale powoli wychodzę na prostą. Cieszę się ze potrafiłam sama przed sobą się przyznać, że kolorówka też stanowi problem i czas przystopować z zakupami, kolejnych cieni pomadek choć to naprawdę ciężkie kiedy MAC wypuszcza tanie pigmenty albo całkiem dobra paletka jest w cenie 20zł. |
||
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie niewielkie postępy - nie mam już zapasów w kategoriach peeling do ciała i peeling do stóp
|
|
#863 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stanie się, ale jednak byś kupiła nowe. Gdzie tu logika? Oczywiście, że możesz, ale po co Ci do tego 25 szminek? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Po 2. chodzi mi o oddawanie/sprzedawanie/wymienianie się np. za ciemnym czy za różowym podkład albo kremem, który mnie uczula. Lub zwyczajnie szminką, w której jednak źle wyglądam i od tygodni leży nieużywana. A nie wyrzucanie 10 balsamów, żeby został 1 i było fajnie...O tym właśnie pisałam Cytat:
Edytowane przez Nusia7 Czas edycji: 2014-12-14 o 16:42 |
|||||
|
|
|
#864 |
|
only smart shopping
|
Nusia, myślę, że Cytruskowa oczekuje od grupy wsparcia właśnie owego wsparcia, a nie ataków. Każda z nas odwykuje się (bądź nie) własnymi metodami i ważny jest efekt.
|
|
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy ma inny sposób podejścia do odwyku i pozbywanie się rzecz przychodzi z czasem, nie ma nic na siłę, bo tylko się można zniechęcić. Sama mam multum lakierów w niemoich kolorach, ale cóż zebrać sie do wystawienia nie mogę, bo jak mam 7zł za 20 lakierów dostać to mi sie na pocztę za tyle nie chce iść. |
|
|
|
|
#866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zamierzam kupować, dopóki nie zużyję zapasu. Jak zużyję zapas, to kupię. Proste i logiczne.
|
|
#867 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życzę udanego odwyku!
|
|
#869 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#870 | |
|
Ekspert ds. fantastyki
|
Cytat:
Być może źle się wyraziłam. Uważam, że kupując niepotrzebne rzeczy (a 25 szminek to moim zdaniem niepotrzebne rzeczy) traci się pieniądze, a nie wyrzucając je. Wkręciło mi się ostatnio decluttering i widzę w tym drogę do wyjścia z nałogu kupowania niepotrzebnych przedmiotów. Miałam kiedyś fazę trzymania swoich ponad stu lakierów na wierzchu i wmawiałam sobie, że widzac ile ich mam ograniczę kupowanie. Oczywiście w żaden sposób się to nie sprawdziło, kupowałam więcej lakierów przekonując się że inwestuje w lepsze firmy, lepszą jakość, a starych i tak nie wyrzucałam, żeby przypominały mi ile ich jest i żeby więcej nie kupować. W końcu zrobiłam z tym porządek, podzieliłam na kolory, zadałam sobie pytanie "którego z tych kolorów użyłam w ciągu ostatniego ROKU?" I odłożyłam do pudła wszystkie, których nie użyłam. Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że używam tylko 30-40 z nich, a cała reszta po prostu leży. Wyrzucając je nie miałam wrażenia, że wyrzucam pieniądze, bo pieniądze straciłam dużo wcześniej, kupując je wszystkie niepotrzebnie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.

A siostra od razu " specjalnie to zrobiłaś żeby kupić sobie ten nowy rozświetlacz !! "