Honorowe krwiodawstwo - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-20, 22:10   #841
moniczka795
Zakorzenienie

Dot.: Honorowe krwiodawstwo

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
u mnie przed oddaniem herbata, w po kawa
dokładnie No chyba że ktoś woli po - herbatkę to dostanie A kawa do wyboru, albo z expresu albo zwykła...

Raz trafiłam na świetnego pączka - z makiem! Ale nadzienia to nie żałowali! Wyśmienity był! Przeważnie trafiałam na bułkę słodką albo pączek z dżemem...

hihihi, moja koleżanka coś słyszała, że teraz jakieś karty u nas w rckik można wyrabiać, wiesz coś o tym?
moniczka795 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:11   #842
carmennn
Raczkowanie

Ja od paru dni łykam Ascofer (5 tabl. dziennie ptzez 2 tygodnie) i zawsze ledwo przekraczam granicę. Orientujecie się, czy mając I stopień, czyli po oddaniu 5 l Ascofer jest za darmo na receptę? Kiedyś był refundowany w 100% dla ZK, a czy teraz też?
carmennn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:15   #843
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka795 Pokaż wiadomość
dokładnie No chyba że ktoś woli po - herbatkę to dostanie A kawa do wyboru, albo z expresu albo zwykła...

Raz trafiłam na świetnego pączka - z makiem! Ale nadzienia to nie żałowali! Wyśmienity był! Przeważnie trafiałam na bułkę słodką albo pączek z dżemem...

hihihi, moja koleżanka coś słyszała, że teraz jakieś karty u nas w rckik można wyrabiać, wiesz coś o tym?
o takiego pączka nie jadłam ale te zwykłe z dżemem też czasem dobre są
karty grupy krwi? czy jakie? nic nie słyszałam, miałam iść teraz oddać krew, ale trochę przeziębiona byłam, więc muszę poczekać ;/

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:24   #844
moniczka795
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
o takiego pączka nie jadłam ale te zwykłe z dżemem też czasem dobre są
karty grupy krwi? czy jakie? nic nie słyszałam, miałam iść teraz oddać krew, ale trochę przeziębiona byłam, więc muszę poczekać ;/
Koleżanka jak była to widziała, słyszała że coś ktoś mówił, że zamiast tej białej 'książeczki' mają być karty i na nich będą zapisywać kto ile oddał krwi itp. ... Nie wiem dokładnie.

Swoją drogą też będę musiała się wybrać, ale teraz mnie katar wziął a poza tym sesja, więc w lutym pójdę

Pamiętam jak na wakacjach do mnie zadzwonili z rckik, ja taka zdziwiona nie wiedziałam o co może chodzić że dzwonią, ale jak powiedzieli że potrzebują krwi to aż tak miło się mi zrobiło, takie fajne uczucie, że się jest potrzebnemu... Krew regularnie oddawałam co 3m-ce wtedy, a oni zadzwonili jak ok.2,5 minęło to się zdziwiłam ale poszłam i oddałam. Więc teraz nie zawsze czekam pełne 3m-ce.

To co, za oddanie 5l jest I stopień? Co to oznacza?
moniczka795 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:35   #845
carmennn
Raczkowanie

Krwiodawcy z I stopniem mają prawo wejść bez kolejki do lekarza w przychodni lub podejść do kasy w aptece. Są też niektóre leki bezpłatne i ciekawi mnie, czy dotyczy to Ascoferu.
Stary 2013-01-20, 22:35   #846
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka795 Pokaż wiadomość
Koleżanka jak była to widziała, słyszała że coś ktoś mówił, że zamiast tej białej 'książeczki' mają być karty i na nich będą zapisywać kto ile oddał krwi itp. ... Nie wiem dokładnie.

Swoją drogą też będę musiała się wybrać, ale teraz mnie katar wziął a poza tym sesja, więc w lutym pójdę

Pamiętam jak na wakacjach do mnie zadzwonili z rckik, ja taka zdziwiona nie wiedziałam o co może chodzić że dzwonią, ale jak powiedzieli że potrzebują krwi to aż tak miło się mi zrobiło, takie fajne uczucie, że się jest potrzebnemu... Krew regularnie oddawałam co 3m-ce wtedy, a oni zadzwonili jak ok.2,5 minęło to się zdziwiłam ale poszłam i oddałam. Więc teraz nie zawsze czekam pełne 3m-ce.

To co, za oddanie 5l jest I stopień? Co to oznacza?
a to nie wiem, nie słyszałam o tych kartach ja też chyba po sesji się dopiero wybiorę do mnie jeszcze nigdy nie dzwonili, to musi być naprawdę fajne uczucie

po oddaniu 5 litrów jest III stopień zasłużonego honorowego dawcy krwi. chyba po każdym stopniu są jakieś zniżki na leki itd. a jak masz I stopień to w niektórych miastach masz za darmo komunikację miejską

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:43   #847
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemonka Pokaż wiadomość
chyba tak, skoro lekarz polecal.. no i u mnie w centrum krwiodawstwa jest kawiarnia w ktorej za free wszyscy dostaja kawe przed oddaniem krwi..
A to nie wiedziałam, u mnie można dostać jedynie wodę
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 23:38   #848
lemonka
Zakorzenienie

a kartkę też mam taka ala bankomatowa z grupą krwi, datą jej badania itd..

...tylko oczy podkrążone i zgubiłam gdzieś koronę

nie lubię: zimnej herbaty, nijakich potraw, letnich uczuć
lemonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 09:24   #849
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemonka Pokaż wiadomość
a kartkę też mam taka ala bankomatowa z grupą krwi, datą jej badania itd..
Ale na tej karcie to chyba tylko to jest? I ona w sumie nie jest do niczego potrzebna?
Bo u mnie można taką wyrobić po 3 oddaniach krwi (za 3zł ), a ja ciągle o tym zapominam i wciaż jej nie mam.

ALe pamiętam kiedyś nad jeziorem robiliśmy ognisko, nie mieliśmy noża i jeden mój kolega nacinał kiełbasę tą kartą
Stary 2013-01-21, 23:47   #850
lemonka
Zakorzenienie

w sumie? nie przydaje się.. babka mi ją wyrobiła sama ostatnio.. ale stwierdzila, że to raczej taki gadżet.. bo nie ma żadnych mocy heh..

Stary 2013-01-27, 11:03   #851
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

A jeżeli ktoś z taką kartą miałby wypadek i potrzebowałby krwi, to wtedy już ufają karcie i nie potrzeba robić badań, czy i tak badania by robili?

Bo tak to nie wiem do czego to może być potrzebne Ale chyba jak będę w marcu oddawać krew, to poproszę, żeby mi wyrobili taką kartę Bo chcę
Stary 2013-02-18, 20:52   #852
lidkas102
Raczkowanie

Jak kiedyś pisałam oddaję krew i jestem w PCK . Po oddaniu 5 litrów u kobiet dostaje się odznakę . Ktoś pisał że do niego dzwonili , kobiety mogą oddawać krew co osiem tygodni ale na rok cztery razy . Jak oddam krew w marcu to będę miała przeszło 10 litrów . Osoby z poza miasta dostają zwrot za dojazd . To co wiem to u mnie nie ma tańszych leków za pięć litrów . Kiedyś do lekarza było bez kolejki a teraz nie . Ale jesteśmy honorowe
lidkas102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 09:02   #853
NibyNic
Zakorzenienie

u mnie są tańsze leki - pochodne penicyliny, i kilka innych -0 tylko lekarz który wydaje receptę musi zapisać na niej że to HDK
co do przepuszczania w kolejce3 - to zależy od lekarza, a właściwie od tych w rejestracji, ja się spotkałam z tym, że miałam krótszy termin oczekiwania na wizytę

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 10:43   #854
No air
Zakorzenienie

Hej dziewczyny.
Mój mąż jest HDK, dostał odstatnio nawet pierwsze odznaczenie.
Ja, w sumie nie wiem jak to się stało, że tylko raz w życiu oddałam krew , później jakoś nigdy się nie składało, dwa razy podchodziłam i nie mogłam oddać... Teraz w poniedziałek chcemy razem pójść, może mi się uda, chociaż jakos kiepsko się ostatnio czuję...

Natomiast to co chcę napisać dotyczy pierwszeństwa w kolejce do lekarza. Mąż mój ostatnio paskudnie się przeziębił (tragedii jaką jest przeziębiony facet chyba nie musze nikomu tłumaczyć... ) i najzwyczajniej w świecie chcial udać się do lekarza, żeby nie "załatwić" naszej córeczki. Był rano w pracy, więc od punkt 8:00 wydzwaniam do przychodni-efekt wiadomy. Wydzwania również mąż-udało się dodzwonic. ;/ oczywiście 2 minuty po ósmej nie ma już miejsc (jak to możliwe?) więcd tłumaczy, że on w pracy, a żona z dzieckiem w domu, więc jak ma przyjść osobiście, że chory, że może jednak... nic to. Więc sięga po argument, że jest HDK, więc może jednak znalazłoby się dla niego miejsce, że przecież właściwie to ma przecież to prawo by bez kolejki...
Odpowiedź pani: Mamy dużo krwiodawców (!!!) nie możemu każdego przepuszczać.
Na co małżonek, któremu puściły nerwy stwierdził, że takim gadaniem to pani szybko zniechęci do krwodawstwa.
Pani powtórzyła: Mamy dużo krwodawców, nic się nie stanie jak jasniepan zrezygnuje (!!!).

Poszłam dwa dni później zrobić awanturę, bo chamstwa nie zniesę.

Odpisujecie krew od podatku? ;>

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 16:39   #855
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Odpisujecie krew od podatku? ;>
Tak

Odnosnie przychodni - ja jeszcze nigdy nie korzystałam z przywileju krwiodawców, ale chyba i tak bym tego nie zrobiła mam wrażenie, że recepcjonistki by mnie wyśmiały, że głowę im zawracam czymś takim, i że nie dośc że młoda to zamierzam wykorzystywać fakt krwiodawstwa, chociaż nic by sie nie stało, jakbym posiedziała w poczekalni tak samo jak wszyscy inni.
a w aptece bym się bała że inni klienci podniosą larum. No bo jak to - wchodzi se młoda dziewczyna, macha książeczką HDK i receptą od lekarza i "proszę mnie obsłużyć pierwszą"?
Stary 2013-02-19, 18:45   #856
No air
Zakorzenienie

A w aptece też można bez kolejki? Bo nie wiedziałam.
Napewno mozna dostać tańsze leki, bo jak się memu małżowi udało do lekarza dostać to właśnie takie otrzymał. Pan doktor na recepcie zrobił odpowiednią adnotację.

MOJA WYMIANKA!
Stary 2013-02-20, 10:39   #857
201604200942
Konto usunięte

Dziewczyny, po jakim czasie mogę oddac krew, jeśli brałam antybiotyki i oddawałam krew do badania?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 11:25   #858
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Dziewczyny, po jakim czasie mogę oddac krew, jeśli brałam antybiotyki i oddawałam krew do badania?
Myślę, że odpowiedź masz w tych pytaniach z kwestionariusza dawcy

2. Czy czuje się Pan/Pani obecnie zdrowy/a?
3. Czy w ciągu ostatnich 7 dni przechodził/a Pan/Pani jakieś zabiegi stomatologiczne?
4. Czy w ciągu ostatnich 4 tygodni chorował/a Pan/Pani lub pozostawał/a pod opieką lekarza albo miał/a gorączkę powyżej 38'C?
5. a) Czy w ciągu ostatnich 4 tygodni przyjmował/a Pan/Pani lekarstwa (tabletki, zastrzyki, czopki)?
(Dotyczy także leków Proscar przeciw przerostowi prostaty i Roaccutan przeciw trądzikowi) Jeżeli tak, to jakie?
b) Czy w ciągu ostatnich 3 dni przyjmował/a Pan/Pani piroxicam (Felden), aspirynę lub jakikolwiek inny lek, którego składnikiem jest aspiryna?
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 19:07   #859
lemonka
Zakorzenienie

w piątek się wybieram! kolejne ml

Stary 2013-03-07, 10:40   #860
carmennn
Raczkowanie

Wiecie jak się rozliczyć w PICie z krwiodawstwa?
Stary 2013-03-07, 14:58   #861
No air
Zakorzenienie

Jeżeli się nie mylę to w punkcie krwiodawstwa powinnaś wziąć zaświadczenie, że oddawałas krew i ile i takie zaświadczenie oddajesz z pitem do rozliczenia.

Jeżeli się mylę, to proszę by ktoś mnie poprawił.

MOJA WYMIANKA!
Stary 2013-03-07, 18:23   #862
maudy
Wtajemniczenie

zaswiadczenie zostaje w domu na wypadek kontroli czy czegoas
Aby rozliczyć się z krwi dodatkowo trzeba wypełnić pit 0 tam w kolumnuie pozostale darowizny ( lub cos podobnego) i potem na picie (podejrzewam ze wypelniasz pit 37) w odpowiedniej komorce wpisuejsz kwote z pitu 0, ale najlepiej bedzie wypelnic sobie puta w programie do rozliczania pitow zeby sie ptoem nie pomylic
maudy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-07, 18:43   #863
No air
Zakorzenienie

Mój mąż oddał zaświadczenie w PCK gdzie rozliczaliśmy PITy, tam wszystko za nas wypełnili i zaświadczenie rzeczywiście dostał spowrotem.

MOJA WYMIANKA!
Stary 2013-03-07, 19:31   #864
maudy
Wtajemniczenie

wiadomo ze takie dokumenty zawsze sobie lepiej w domu trzymac bo nigdy nie wiadomo jak wyjdzie z ta skarbowka nasza kochana
maudy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 21:59   #865
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Poszłam na spontanie, żelaza dawno nie brałam, więc się nie nastawiałam optymistycznie, a tutaj niespodzianka- popłynęło kolejne 450 ml
Stary 2013-04-09, 23:03   #866
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Ja po mojej hemoglobince 11,6, biorę regularnie żelazo i, gdy 2 tygodnie temu oddałam krew, to miałam 13,8

Ale spotykam się z opiniami, że regularne branie żelaza, to niezdrowo ?
Stary 2013-04-10, 02:30   #867
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Ja po mojej hemoglobince 11,6, biorę regularnie żelazo i, gdy 2 tygodnie temu oddałam krew, to miałam 13,8

Pozwolę sobie podpiąć się pod Ciebie, bo mam podobną hemoglobinę - tzn ok. 13 - i zastanawiam się, czy będę mogła oddać krew albo osocze w takiej sytuacji? (na kartce z wynikami mam zaznaczone L, czyli poniżej normy) Tym bardziej, że wyszła mi eozynopenia, cholesterol całkowity poniżej normy, kwas moczowy też i hematokryt również, oprócz tego kreatynina i jakieś takie pierdoły mniej ważne Dla mnie to jest BRAK problemów ze zdrowiem ale nie wiem, co mi powiedzą w RCKiK i czy w ogóle opłaca mi się tam iść. Jakieś doświadczenia?

Edytowane przez szarri
Czas edycji: 2013-04-10 o 02:34
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 17:57   #868
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
, bo mam podobną hemoglobinę - tzn ok. 13 - i zastanawiam się, czy będę mogła oddać krew albo osocze w takiej sytuacji? (na kartce z wynikami mam zaznaczone L, czyli poniżej normy)
Ale jak poniżej normy? Jak miałam 13, to się cieszyłam zawsze Minimum to 12,5 i od tego poziomu przyjmują

Gdy inne składniki krwi są nieco poniżej normy, ale hemoglobina jest ok, to i tak przyjmują

W sumie zresztą niektóre stacje krwiodawstwa podobno przy badaniach pobierają próbkę, w której sprawdzają jedynie hemoglobinę. Moja stacja daje mi wyniki pełnej analizy krwi
Stary 2013-04-11, 22:06   #869
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale jak poniżej normy? Jak miałam 13, to się cieszyłam zawsze Minimum to 12,5 i od tego poziomu przyjmują

Gdy inne składniki krwi są nieco poniżej normy, ale hemoglobina jest ok, to i tak przyjmują

W sumie zresztą niektóre stacje krwiodawstwa podobno przy badaniach pobierają próbkę, w której sprawdzają jedynie hemoglobinę. Moja stacja daje mi wyniki pełnej analizy krwi
Tak właśnie mi się wydawało, że to nie jest źle, ale na kartce z wynikami mam jako "L" i normę podaną 14-18 - czyli mnie okłamali, chamy jedne Dzięki za odpowiedź
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 22:26   #870
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:

Pierwsze słyszę. Spytam się o to pani doktor przy następnej donacji
Btw., fajny podpis
Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Pozwolę sobie podpiąć się pod Ciebie, bo mam podobną hemoglobinę - tzn ok. 13 - i zastanawiam się, czy będę mogła oddać krew albo osocze w takiej sytuacji? (na kartce z wynikami mam zaznaczone L, czyli poniżej normy) Tym bardziej, że wyszła mi eozynopenia, cholesterol całkowity poniżej normy, kwas moczowy też i hematokryt również, oprócz tego kreatynina i jakieś takie pierdoły mniej ważne Dla mnie to jest BRAK problemów ze zdrowiem ale nie wiem, co mi powiedzą w RCKiK i czy w ogóle opłaca mi się tam iść. Jakieś doświadczenia?
Ja oddawałam krew przy Hgb na poziomie 12,8. Hematokryt mam zawsze tuż pod progiem(podkreślam: jest to bardzo małe odchylenie od normy), natomiast wydaje mi się, że skoro kilka innych parametrów jest u Ciebie nie tak, to średnio chyba z donacją

Edytowane przez Olkaaaa_s
Czas edycji: 2013-04-11 o 22:27
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości