|  2006-03-04, 22:48 | #61 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Dot.: dziedziczenie barwy oczu

mOn!k@ sie nie przejmuj ta genetyka, ja mialam na biologii (co prawda juz nic z tego nie pamietam) ale wtedy tez nie kumalam (ale z biologii noga bylam:P )... A swoja droga przykro mi ze od Was musialam sie dowiedziec ze jakas taka mi sie do Lupina przystawia:P Nic mi nie powiedzial:P Chyba sie na niego obraze   
				__________________ Paznokciowe konto na Instagramie @lynieczka. Zapraszam!   | 
|     |   | 
|  2006-03-04, 22:53 | #62 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-03 Lokalizacja: Centrum 
				 | 

Dokładnie tak jak piszą dziewczyny   
				__________________ 'You tell me we can start the rain.  You tell me that we all can change You tell me we can find something to wash the tears away.' | 
|     |   | 
|  2006-03-04, 23:03 | #63 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-03 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Cytat: 
 Może zielone to mutacje genetyczne  (Pozwoliłam sobie na taki żart bo sama mam naprawdę brązowo-zielone). A tak na serio, to ja się nie znam, ale jak wymieszasz niebieską farbkę z żółtą to powstaje zielona. Może z oczami jest podobnie jasno niebieski z brązowym może dać zielony.  Też mnie to interesuje. Kto wie? Kokainko, szkoda mi kotka na Twoim avatarze. Nie moge na to patrzeć   | |
|     |   | 
|  2006-03-04, 23:34 | #64 | 
				 | 

przepraszam za off topic ale sie powstyrzamc nie mogalam  http://www.allegro.pl/item89601944_l...a_lupina_.html sikam   
				__________________ Paznokciowe konto na Instagramie @lynieczka. Zapraszam!   | 
|     |   | 
|  2006-03-05, 00:21 | #65 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-02 
				 | 

Są ludzie, którzy mają np. jedno oko brązowe, a drugie niebieskie.

| 
|     |   | 
|  2006-03-05, 01:13 | #66 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-06 Lokalizacja: Żabkowo 
				 | 

Widać jak uważnie czytacie wątki  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  Przecież ja pisałam że za zielone odpowiedzialny jest poziom m.in melaniny  i na zielone oczy nie ma takiej 'szkolnej' krzyżówki genetycznej. Bo zielone oczy nie są ani dominujące ani recesywne. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2006-03-05, 20:05 | #67 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Czyli i tak nic nie rozumiem  Ja chyba taka mocno humanistyczna, bo naprawde nic nie czaje  Froggie ja zaesze taka roztargniona, ze albo czegos nie zauwaze, albo przeocze   Kiciulka niezly zestaw znalazlas  Nie ma tam takiego drugiego??  :P PS A sksd sie biora szare oczy?? | 
|     |   | 
|  2006-03-05, 22:51 | #68 | |
				 | 

Cytat: 
  Jak patrzylam byly dwa   
				__________________ Paznokciowe konto na Instagramie @lynieczka. Zapraszam!   | |
|     |   | 
|  2008-06-08, 10:15 | #69 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

moja mama ma piwne, tylko tata ma niebieskie i ja też mam niebieskie, jak mój brat zresztą

| 
|     |   | 
|  2008-06-08, 10:48 | #70 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-07 Lokalizacja: . 
				 | 

u mnie tata ma niebieskie, a mama zielone. swoich nie potrafię już odróżnić, jedni mówią zielone, inni niebieskie, a jeszcze inni, że szare. weź i bądź mądry.    
				__________________ "Bo na twych stopach chodzi szczęście moje!" Leopold Staff | 
|     |   | 
|  2008-06-08, 11:05 | #71 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 Lokalizacja: dolny śląsk 
				 | 

to ja mam duzo melaniny troche genu dominujacego brazowego i w jednym oku kropeczke genu recesywnego niebieskiego   no ale skoro wieszkosc jest zielona to ide z wami do hogwartu ale nie mam zamiaru sie bic o facetow... od razu biore sie za Voldermorta   jeee   | 
|     |   | 
|  2008-06-08, 12:46 | #72 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

heh ,to całkiem normalne zjawisko,ponieważ  geny się mieszają "pokoleniami" przez crossing over ,jeśli dobrze pamiętam   
				__________________ PROFIL NIEAKTUALNY | 
|     |   | 
|  2008-06-08, 14:06 | #73 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-04 Lokalizacja: UK 
				 | 

To geny moich rodziców troszkę poświrowały, bo jedno oko mam brązowe a drugie zielone    
				__________________ ------------------------------ wege   happy, happy, happy, happy!  always so cheerful xxx  | 
|     |   | 
|  2008-06-08, 15:17 | #74 | |
| ... choć nie Westwood Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: Polska B 
				 | 

Cytat: 

__________________  Dopóki nie skorzystałem z Internetu,  nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem | |
|     |   | 
|  2008-06-08, 15:58 | #75 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2008-06-08, 18:30 | #76 | 
| Raczkowanie | 

hmm...a ja sie właśnie zastanawiałam skąd się biorą takie różnokolorowe oczy. Z zapałem przeglądałam krzyżówki genetyczne wielogenowe nawet, w moim podręczniku, ale nic nie znalazłam. Sama mam jedno zielone, drugie niebieskie, śmiesznie to wygląda:P Mama- niebieskie, Tata- zielone. Zawsze się śmiejemy, że każde chciało, żebym miała po nim oczy i wyszło jak wyszło -po równo    
				__________________ Właściwie to aine21, jak ten czas leci... zapinajcie pasy, zawsze! mistrzowie Europy w ceili, Stuttgart 2010 !  | 
|     |   | 
|  2008-06-08, 20:02 | #77 | 
| Raczkowanie | 

No moim zdaniem dwukolorowe oczka sa sliczne!!!  a oto moj kotek  : http://img337.imageshack.us/my.php?i...8061933cu6.jpg sliczna ale niestety jej juz nie ma ze mna  [*] miala jedno oko brazowe a drugie zielone   | 
|     |   | 
|  2008-06-08, 20:18 | #78 | 
| ... choć nie Westwood Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: Polska B 
				 | 

Wiem   Tak to wygląda u mojego TŻa   
				__________________  Dopóki nie skorzystałem z Internetu,  nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem | 
|     |   | 
|  2008-06-08, 22:32 | #79 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-02 
				 | 

Cytat: 
 w czasie podzialu komorkowego embrionu musial zostac niedokladnie skopiowany pojedynczy gen chromosomu 19 w ten sposob jestes mozaika - czesc komorek masz inna genetycznie od reszty | |
|     |   | 
|  2008-06-09, 15:43 | #80 | 
| Raczkowanie | 

Gabi, śliczna koteczka, oczy faktycznie niesamowite. Ushia - bardzo dziękuję za dokładne wytłumaczenie  dodaję zdjęcie efektu tej właśnie mutacji   
				__________________ Właściwie to aine21, jak ten czas leci... zapinajcie pasy, zawsze! mistrzowie Europy w ceili, Stuttgart 2010 !  | 
|     |   | 
|  2008-06-09, 16:13 | #81 | 
| Raczkowanie | 

hehe dziekuje   bez blysku fleszy jej oczka tak mocno sie nie rzucaly dopiero z bilska  a po zrobieniu fotki i wrzuceniu ja a kompa mialam niezly ubaw widzac takie cos  <hahaha> | 
|     |   | 
|  2008-06-09, 16:36 | #82 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-02 Lokalizacja: Malinowa chatka 
				 | 

wyszło ja wyszło mam oczy po tacie mam jasno zielono żółte takie miszmasz

Edytowane przez Agula 88 Czas edycji: 2009-01-06 o 23:09 | 
|     |   | 
|  2008-06-09, 17:55 | #83 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-05 Lokalizacja: miasto bandyckiej miłości 
				 | 

sporo genów dziedziczy się po dziadkach. ja i mój brat jesteśmy dobrymi przykładami, ja podobna do babci, on do dziadka  przy czym niepodobni do żadnego z rodziców, zabawne nie? 
				__________________  Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa | 
|     |   | 
|  2008-06-09, 18:36 | #84 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: Zadupie zwane Warszawą 
				 | 

kolor oczu, włosów, skóry można odziedziczyć nawet po praprapraprapradziadku. Był niedawno dokument o białym małżeństwie, któremu urodziło się czarne dziecko. Okazało się, że praprapra dziadek matki był murzynem i ich synek odziedziczył kolor skóry po nim. Ja odziedziczyłam kolor oczu po babci - błękitny, choć moi rodzice mają szaro niebieskie oczy

__________________ MÓJ CEL: Zapuszczam włosy  !!!!!!! Start - 01.12.2007 Stop - 01.12.2047 ->   | 
|     |   | 
|  2008-06-09, 21:58 | #85 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-05 
				 | 

Jeju, to mi się skojarzyło z genetyką, bo właśnie ją przerabiamy... ;O . U mnie jest prosto  mam brązowe oczy, tata ma brązowe, a mama szare, ale i tak jestem bardziej do taty podobna więc wiadomo po kim odziedziczyłam  . | 
|     |   | 
|  2008-06-24, 18:06 | #86 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2006-12 
				 | 

Cytat: 
 Prawda jest taka, że znając tylko kolory tęczówek oczu a nie znając dokładnie genów rodziców możemy jedynie z pewnym prawdopodobieństwem określić kolor oczu potomstwa i jeśli oboje rodzice mają jednocześnie zarówno gen dominujący jak i gen recesywny to każdy kolor oczu jest możliwy u dziecka np. w wyniku połączenia akurat genów recesywnych, które mogą pochodzić od dalszych przodków a zostały przesłonięte genem dominującym w kolejnych pokoleniach. Pozdrawiam. | |
|     |   | 
|  2008-06-24, 18:49 | #87 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-10 
				 | 

Moj tata ma brazowe, mama niebieskie, a ja... zielone xD skad ja sie wzielam <lol> hahah

__________________  Czasami trzeba usiąść obok i czyjąś dłoń zamknąć w swojej dłoni, wtedy nawet łzy będą smakować jak szczęście.   | 
|     |   | 
|  2008-06-24, 18:55 | #88 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: małopolska 
				 | 

moja mama ma zielone oczy, tata brązowe   ja i dwoch braci mamy oczy brązowe, a najmłodszy brat niebieskie  zastanawiałam się jak to się stało, ale babcia i dziadek ze strony mamy mają niebieskie oczy więc doszłam do wniosku, że brat odziedziczył po nich :P 
				__________________ M  M   | 
|     |   | 
|  2011-11-05, 14:20 | #89 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2011-09 Lokalizacja: Irlandia 
				 | 

Babcia ze strony taty miała zielono-brązowe oczy, dziadek niebieskie, dziadek ze strony mamy niebieskie, babcia niestety zmarła kiedy mama była mała, więc nie wiem.  Mama ma szaro-niebieskie, tata zielone. Ja mam zielone, brat zielone, drugi brat szaro-niebieskie, a siostra brązowo-zielone. Ładna mieszanka  Mój TŻ ma brązowe (tzw. piwne), a moja córa szaro-niebieskie  (czyli poszła po babci i moim bracie:P) Genetyka jest bardzo ciekawa. Kolor oczu zależy od kilku czynników, w tym właśnie dziedziczonych genów. Mieszają się 3 barwy, tj. brązowa, niebieska i żółta. I od tego, ile którego barwnika, zależy kolor oczu   | 
|     |   | 
|  2011-12-04, 14:20 | #90 | |
| Raczkowanie | 

Cytat: 
 mutacja somatyczna? mutacja somatyczna, mutacja zachodząca w komórkach somatycznych organizmu, NIE PRZEKAZYWANA potomstwu, gdyż nie dotyczy komórek szlaku płciowego; jeśli taka zmutowana komórka dalej się dzieli, powstaje grupa komórek mających inny genotyp niż pozostałe komórki organizmu, co może prowadzić do powstania choroby nowotworowej. cos dziwnie brzmi w googlach opis tego terminu inaczej niz ty opisalas   | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.

flejksy
flejksy