|  2006-03-28, 21:14 | #61 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-12 
				 | 

Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...?

Ale smakowity watek    Ja najbardziej tesknie za pysznymi polskimi wedlinami  Kabanosy, frankfuterki, szynki roznego rodzaju, kielbaski podsuszane...  No i za slodyczami... mleczne Prince Polo i Princessa  I jeszcze dorzuce ogorki kiszone, szczegolnie z jednego sklepu. Wiekszosc rzeczy mozna tu dostac, wiec az tak bardzo nie tesknie za nimi. A pierogi, kopytka, czy golabki sama robie  No i przez Was chyba jutro beda pierogi z kapusta i grzybami, podsmazane na boczku  Elfie, daj znac, jak pierozki Ci wyszly  Jak ostatnio zrobilam (czyli jakis rok temu  ), to byly strasznie koslawe i takie jakies duze  Ale smaczne...   
				__________________ Verändere dich nie um anderen zu gefallen... Wenn einer dich nicht mag so wie du bist, hat er dich anders auch nicht verdient... | 
|     |   | 
|  2006-03-28, 21:24 | #62 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

Witam wszystkich! Ja mieszkam chwilowo w Szwajcarii i najbardziej brakuje mi tytaj ruskich pierogow  Ogorki kiszone robimy sobie same z kolezanka(tez Polka)wiec ich braku az tak bardzo nie odczuwam...Brakuje tu tez przepszysznych polskich wedlinek. Zdarza sie ze mozna zjesc cos dobrego(np.fondu lub raclette) jednak to nie to, co nasza kuchnia | 
|     |   | 
|  2006-03-28, 21:36 | #63 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

A o slodkosciach juz nie wspomne! Uwielbiam szarlotke i na szczescie umiem ja sama zrobic, ale takie paczki lub buleczki z serkiem, albo sernik na zimno...

| 
|     |   | 
|  2006-03-28, 21:36 | #64 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-12 Lokalizacja: Anglia 
				 |  Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...? 

O mój ulubiony temat. Czesto o tym rozmawiamy z koleżankami   Bigos, pierogi z kapusta i grzybami, Kurczak z rożna , ostatnio naszla mnie ochota na niego i kupiłam sobie w Asdzie, ale to nie to samo co w Polsce, sernik, makowiec, na szczescie mam blisko sklep w którym są polskie produkty, wiec czasem coś polskiego zjem  Piwo też tam jest  Pozdrawiam A jak za miesiąc pojade do Polski do będę jeść i jeść   | 
|     |   | 
|  2006-03-28, 21:45 | #65 | 
				 | 

Zapomnialam o przepysznych kolaczykach z budyniem napisac   I o rurkach z bita smietana  Za nimi baaaaardzo tesknie   
				__________________ Verändere dich nie um anderen zu gefallen... Wenn einer dich nicht mag so wie du bist, hat er dich anders auch nicht verdient... | 
|     |   | 
|  2006-03-28, 22:38 | #66 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-12 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

a ja ostatnio kupilam w ruskim sklepie wyprodukowane w Polsce ruskie pierogi   ... mhmmm... bo ruskie ruskie juz przetestowalam i zdecydowanie czegos im brakuje        ... do tego salatka z kiszonej kapustki... ma ktos ochote  ... kupilam 4 paczki  ... ale za to zjadlabym zurek w chlebku    ... | 
|     |   | 
|  2006-03-28, 22:48 | #67 | |
				 | 

Cytat: 
  Wprawdzie za ruskimi nie przepadam, ale "jak sie nie ma, co sie lubi, to sie lubi, co sie ma"    To juz je pakuj i wysylaj  Chyba, ze wolisz osobiscie przywiezc   
				__________________ Verändere dich nie um anderen zu gefallen... Wenn einer dich nicht mag so wie du bist, hat er dich anders auch nicht verdient... | |
|     |   | 
|  2006-03-28, 22:58 | #68 | |
				 | 

Cytat: 
      ... i wysle hurtem  ... tylko podejrzewam, ze przy tej wiosennej pogodzie... troszke sie moga zazielenic  przy takiej dlugiej podrozy... | |
|     |   | 
|  2006-03-28, 23:03 | #69 | |
				 | 

Cytat: 
  Nieee, ja musze jutro pierogi zrobic   Nooo, zzielenialy by szybko...  Dobra, to sama sobie jakies zrobie  Ale dziekuje za dobre checi     
				__________________ Verändere dich nie um anderen zu gefallen... Wenn einer dich nicht mag so wie du bist, hat er dich anders auch nicht verdient... | |
|     |   | 
|  2006-03-28, 23:08 | #70 | 
				 | 

o w koncu pierozki to wcale nie taka trudna sprawa       ... tylko fajnie jak ktos je za nas zrobi  ... | 
|     |   | 
|  2006-03-29, 02:18 | #71 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-05 Lokalizacja: USA 
				 | 

Zrobilam te pierogi-zajelo mi to jakies 2 godziny-ale mowie Wam pierwszy i ostani raz chyba robie. Wyszly jakies duze koslawe i jakies takie zolto-brunatny kolor maja-nie wygladaja estetycznie-nie moge na nie patrzec a co dopiero jesc hihi ale ladnie pachna-niewiem moze to wina maki? Wogole strasznie mi sie kleily a braklo mi maki i polowe wywalilam bo nie moglam ich odkleic od talerza i sie rozlecialy-mowie Wam koszmar-ja podziwiam moja mame  Ciekawe co TZ na nie powie-moze sie nie kapnie?Powiem mu ze to takie xxl w amerykanskim stylu  Tak offf topic-wkurzylam sie bo zamowilam sobie probke bezplatna mikrodembrazjii Mary Kay-przyszedl mi katalog a w nim probki nie ma-widac ze ktos wyrwal ja z katalogu-ale hamstwo. | 
|     |   | 
|  2006-03-29, 16:41 | #72 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2003-05 Lokalizacja: Opole 
				 | 

"Ciekawe co TZ na nie powie-moze sie nie kapnie?Powiem mu ze to takie xxl w amerykanskim stylu"    no nie moge, dziewczyny  )) w amerykanskim stylu! dobre... I co, jadl juz? Zorientowal sie, ze cos nie gra? I jakiej maki uzylas? Bo ja robilam trzy razy i zauwazylam, ze maka musi miec jak najnizszy numer, tzn. przy zwyklej najtanszej pszennej 405 najlepiej mi wychodzily! A raz uzylam jakiegos numeru ponad 600 (a moj luby sie zapieral, ze to przeciez zwykla 405) i wcale sie nie chcialy kleic, poza tym ciasto wyszlo naprawde twarde. Aha, i jeszcze jedno: Woda, z ktora laczysz make, musi byc goraca, ja dbam o to, zeby byl to zawsze wrzatek, a jak mi troche wystygnie, to zaraz nowa biore, goraca. I pomyslec, ze 6 miesiecy temu nie potrafilam ugotowac zupelnie niczego oprocz makaronu z sosem z torebki... | 
|     |   | 
|  2006-03-29, 17:16 | #73 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2002-05 
				 | 

Wczoraj zrobilam placki ziemniaczane, mniam, mniam - pochwale sie, ze wyszly jak u mojej mamy.    Nie wiem jak u was w domach, ale u mnie zajada sie je z cukrem i smietanka, niestety moj chlopina nie mogl sie przekonac do takiego sposobu, hehe, pojac nie mogl jak to tak z cukrem mozna  i zjadl je na slono z kielbaska, albo z sosem ostrym, meksykanskim... Ech, to nie bylo to...    
				__________________ "I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk | 
|     |   | 
|  2006-03-29, 19:36 | #74 | |
				 | 

Cytat: 
   Uzylam tez najtanszej maki-juz nie pamietam jakiej-opakowanie wyrzucilam.TZ jadl i stwierdzil ze dobre-po polaniu boczkiem nie wygladaly tak zle  Reszte zamrozilam i beda na pozniej. ooooo to juz chyba wiem dlaczego-uzylam zimnej wody    | |
|     |   | 
|  2006-03-29, 19:38 | #75 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2006-03-29, 23:24 | #76 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-11 Lokalizacja: USA 
				 | 

.

Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-04-27 o 20:12 | 
|     |   | 
|  2006-03-30, 01:48 | #77 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2003-01 Lokalizacja:  CA, USA 
				 | 

Elfie, ja tez kiedys robilam pierogi i to bylo koszmarne.. do czasu, jak mama mi powiedziala, ze babcia dodaje do maki, jajek (wlasciwie to moze byc tylko jedno zoltko-bo ciasto bedzie twarde) i wody..dodaje ugotowane, rozgniecione na miazge ziemniaki.. i wtedy ciasto jest zupelnie inne.

| 
|     |   | 
|  2006-03-30, 02:12 | #78 | |
				 | 

Cytat: 
  Wole cos prostszego-nastepnym razem planuje schabowego albo mielone z ziemniakimi z koperkiem i mizeria . | |
|     |   | 
|  2006-03-30, 10:24 | #79 | |
| BAN stały | 

Cytat: 
  Super,sezamki      Bede szukac w chinskim sklepie,dzieki. A jak kopytka? Wiesz,ze nie wolno robic ich z cieplych ziemniakow? | |
|     |   | 
|  2006-03-30, 10:51 | #80 | 
| BAN stały | 

Ale bym sobie zjadla flaki-ciekawe czy w USA da sie je zrobic-nawet niewiem jakich skladnikow szukac-moze ktos wie?  [/quote] Ok,kochaniutkie,przepis mamusi pojdzie w swiat.Jesli powinien byc w innym watku to prosze przesunac i przepraszam. Flaczki 1 kg flakow warzywa jak do rosolu -marchew,seler,korzen pietruszki,zabek czosnku wywar rosolowy lub kostki lisc laurowy pieprz sol imbir majeranek Zalac flaki zimna woda,doprowadzic do wrzenia,zlac wode.Ponownie gotujemy flaki zalane goraca woda.To bylo odparzanie  Zlewamy wode i zalewamy ponownie czysta,goraca gotujac je do miekkosci ok.godzine czasami troche dluzej,jesli trzeba. Po tym czasie,jesli nie byly wczesniej pokrojone w paseczki teraz mozemy je pokroic. Nastepnie dodajemy marchew pokrojana w plasterki (krazki),pietruche i selera,lisc laurowy.Wywar z rosolu dolewamy wedle uznania-szklanke,poltora ewentualnie kostki rosolowe.Na koniec solimy i dodajemy szczypte,dwie,trzy imbiru rowniez wedle smaku.Zostaje majeranek na samiutkim koncu. Przepraszam,ze nie podaje dokladnie ilosci skladnikow.Naprawde trudno mi powiedziec precyzyjnie ile czego jest poniewaz robie zawsze na oko   W razie problemow prosze pytac. | 
|     |   | 
|  2006-03-30, 10:53 | #81 | 
| BAN stały | 

Zapomnialam dodac,ze mozna rowniez dodac do nich miesko z kurczaka.Ale i bez tego sa wysmienite.   | 
|     |   | 
|  2006-03-31, 15:54 | #82 | 
				 | 

Czarny Elfie- goraca woda niezbedna, na pewno tu sie nacielas.  A moja mama zadzwonila do mnie dzisiaj o 7.30 (czytaj: w srodku nocy) i spytala, czy ma mi zrobic pierogi na moj przyjazd, i z czym!  )) Ciekawe, skad wiedziala, nic jej o pierogach nie mowilam. O Boze, a moze ona jakims cudem czyta te watki na wizazu?!?  Piszesz, ze sie zniechecilas do pierogow, to Cie pociesze: Jak ja robilam tutaj pierogi (a nikt mi wczesniej tego nie pokazywal), to nie mialam ani walka, ani stolnicy, ani niczego do zmielenia ziemniakow (na pierogi ruskie), musialam to wiec robic recznie, a w dodatku bylam szczerze zaskoczona, ze tam sie w ogole jakies ziemniaki dodaje. Moj facet zyl wczesniej jak typowy kawaler, wiec nic takiego mu nie bylo potrzebne, a teraz ja sie mecze, bo nawet miksera nie mamy! Musimy sie wreszcie wybrac do sklepu i cos pokupowac. A przy pierogach zamiast walka uzywalam butelki po winie  FEMME BANALE, swieze pyszne placuszki z kielbacha i sosem meksykanskim? Toz to tylko zabija ten wspanialy smak! Straszne.. Czysta zbrodnia na placuszkach! Za takie cos to Ty normalnie faceta  ! A tak a propos tematu: Mi sie marza chipsy o smaku zielonej cebulki, czy tam szczypiorku! Np. Lay'sy!  Tutaj wszedzie na polkach sa tylko chipsy paprykowe, a solonych to juz trzeba poszukac (chyba, ze pringlesy, ale tych to nie lubie), a o smaku szczypiorku czy zielonej cebulki to nie wytropilam jak dotad. I oczywiscie teskni mi sie za Flipsami truskawkowymi i czekoladowymi. Taka prosta, ale b.dobra przekaska... W Niemczech znalezc mozna czasem korzen pietruszki w warzywnych sklepach tureckich. Np. w Stuttgarcie znalazlam, ale u siebie jeszcze nie, chociaz zbyt dokladnie to ja nie szukalam. | 
|     |   | 
|  2006-03-31, 15:58 | #83 | 
				 | 

Aha, i jeszcze teskni mi sie strasznie za kartaczami!! Chociaz ja nie jem miesa, ale tesknie za takimi bez miesa  Pewnie tez mozna samemu zrobic, ale to mnostwo roboty, i jak sie nie ma sprzetu, i jest sie w dodatku antytalenciem kulinarnym, to ciezko. Ja nawet nie probowalam. Moze mame namowie   | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2006-03-31, 18:13 | #84 | 
				 | 

hmmm... w wiekszych marketach sa wszelkie mozliwe odmiany chipsow   ... ja tez lubie te z cebulka... i jakies takie creme cos tam... trzy rozne firmy je oferuja  ... ------ a oczyszczone i pokrojone flaczki mozna kupic w Kaufladzie i Realu... choc te z Kaufladu sa lepsze  ... tak samo z korzeniem pietruszki... kupuje w marketach  ... | 
|     |   | 
|  2006-03-31, 20:00 | #85 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

Cytat: 
 A ostatnio znajoma przywiozla nam pierogi, gdzies w specjalnym sklepie we Wroclawiu kupowane, niebo w gebie   | |
|     |   | 
|  2006-03-31, 20:18 | #86 | 
				 | 

Luba ja ostatnio kupilam wyprodukowane w Polsce pierogi w ruskim sklepie w Ambergu... i smaczne byly   choc wiadomo mrozone zawsze pozostana mrozonymi... zreszta az sie zdziwilam ile polskich produktow tym razem mieli... i twarog od innego producenta... pyszny byl  ... tylko ptasiego mleczka nie bylo  ... | 
|     |   | 
|  2006-04-01, 01:17 | #87 | 
				 | 

Cosik mi sie zdaje, ze sie przejde do Reala wkrotce po pietruszke... A cebulkowe chipsy sa tu jakies takie ... kwasne, moze dlatego, ze w PL ja kupowalam zawsze raczej zielona cebulke (a ta tutaj to chyba nie jest zielona  )) Czesto maja tu tez ten creme costam, no i wlasnie tego ja nie lubie. A jakby ktoras z Was gdzies wyczaila te dobre i nie kwasne, to niech poda dokladne namiary, nazwy, itp itd., bede dzwieczna! Co do jedzenia, to jeszcze denerwuje mnie to, ze nie mozna tu znalezc swiezych slonecznikow w sezonie, a co najwyzej samo ziarno, i to jakies juz posolone, gorzkie i paskudne (np. w sklepach tureckich). Podobno to dlatego, ze Niemcy uzywaja tego wlasciwie tylko jako karmy dla zwierzat (tak mi juz nieraz powiedzieli). Widziala ktoras z Was kiedys moze w lecie sloneczniki (tzn. kwiaty z ziarnami) do kupienia? Jej, dla mnie to nieodlaczna czesc kazdych wakacji! Konia z kopytami dam w lecie za slonecznika! :konzkopytami:   | 
|     |   | 
|  2006-04-01, 09:59 | #88 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

Ja widziałam słoneczniki w lecie, ale nie w sklepie, ale na takich targach które są w sobote w prawie każdym miescie. Tam na straganach czasami można dostać słonecznik. Ale same te targi mnie rozczarowały, bo warzywa te same co w sklepach a ceny za to dwa razy wieksze.

| 
|     |   | 
|  2006-04-01, 13:23 | #89 | 
				 | 

Dzieki Luba!!!!! Na pewno wyprobuje!     | 
|     |   | 
|  2006-04-02, 11:38 | #90 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2003-11 Lokalizacja: Watford, Anglia 
				 | 

Chyba wiecej tu nie bede zagladac, zaslinilam caly monitor   Bardzo chetnie zjadla bym: -ogorkow kiszonych -truskawek, ale takich z wlasnego ogrodka tzn. prawidziwych, a nie wielkich, bez smaku - pomidorow j.w. - wedlinke -nalesnikow zrobionych przez mame, podawanych jeszcze na cieplo z dzemem truskawkowym, a do tego zimne mleko Do domu jade w sierpniu i mam nadzieje wszystkiego sprobowac. Juz sie nie moge doczekac   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Emigrantki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.