Kuchnia polska - za czym tesknicie...? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-28, 21:14   #61
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...?

Ale smakowity watek
Ja najbardziej tesknie za pysznymi polskimi wedlinami Kabanosy, frankfuterki, szynki roznego rodzaju, kielbaski podsuszane... No i za slodyczami... mleczne Prince Polo i Princessa I jeszcze dorzuce ogorki kiszone, szczegolnie z jednego sklepu.
Wiekszosc rzeczy mozna tu dostac, wiec az tak bardzo nie tesknie za nimi. A pierogi, kopytka, czy golabki sama robie No i przez Was chyba jutro beda pierogi z kapusta i grzybami, podsmazane na boczku

Elfie
, daj znac, jak pierozki Ci wyszly Jak ostatnio zrobilam (czyli jakis rok temu ), to byly strasznie koslawe i takie jakies duze Ale smaczne...

Love to be loved by You...
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 21:24   #62
mabell
Raczkowanie

Witam wszystkich!
Ja mieszkam chwilowo w Szwajcarii i najbardziej brakuje mi tytaj ruskich pierogow Ogorki kiszone robimy sobie same z kolezanka(tez Polka)wiec ich braku az tak bardzo nie odczuwam...Brakuje tu tez przepszysznych polskich wedlinek. Zdarza sie ze mozna zjesc cos dobrego(np.fondu lub raclette) jednak to nie to, co nasza kuchnia
mabell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 21:36   #63
mabell
Raczkowanie

A o slodkosciach juz nie wspomne! Uwielbiam szarlotke i na szczescie umiem ja sama zrobic, ale takie paczki lub buleczki z serkiem, albo sernik na zimno...
mabell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 21:36   #64
Zmijka
Zakorzenienie

Smile Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...?

O mój ulubiony temat. Czesto o tym rozmawiamy z koleżankami
Bigos,
pierogi z kapusta i grzybami,
Kurczak z rożna , ostatnio naszla mnie ochota na niego i kupiłam sobie w Asdzie, ale to nie to samo co w Polsce,
sernik,
makowiec,

na szczescie mam blisko sklep w którym są polskie produkty, wiec czasem coś polskiego zjem Piwo też tam jest

Pozdrawiam
A jak za miesiąc pojade do Polski do będę jeść i jeść
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 21:45   #65
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Zapomnialam o przepysznych kolaczykach z budyniem napisac I o rurkach z bita smietana Za nimi baaaaardzo tesknie

Stary 2006-03-28, 22:38   #66
desti
Zakorzenienie

a ja ostatnio kupilam w ruskim sklepie wyprodukowane w Polsce ruskie pierogi ... mhmmm... bo ruskie ruskie juz przetestowalam i zdecydowanie czegos im brakuje ... do tego salatka z kiszonej kapustki...

ma ktos ochote ... kupilam 4 paczki ...

ale za to zjadlabym zurek w chlebku ...
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 22:48   #67
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desti
a ja ostatnio kupilam w ruskim sklepie wyprodukowane w Polsce ruskie pierogi ... mhmmm... bo ruskie ruskie juz przetestowalam i zdecydowanie czegos im brakuje ... do tego salatka z kiszonej kapustki...

ma ktos ochote ... kupilam 4 paczki ...

ale za to zjadlabym zurek w chlebku ...
Ja chce, ja chce Wprawdzie za ruskimi nie przepadam, ale "jak sie nie ma, co sie lubi, to sie lubi, co sie ma" To juz je pakuj i wysylaj Chyba, ze wolisz osobiscie przywiezc

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-28, 22:58   #68
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~~~JOLA~~~
Ja chce, ja chce Wprawdzie za ruskimi nie przepadam, ale "jak sie nie ma, co sie lubi, to sie lubi, co sie ma" To juz je pakuj i wysylaj Chyba, ze wolisz osobiscie przywiezc
w takim razie podpuszcze tesciowa zeby zrobila pierozki z miesem ... i wysle hurtem ...
tylko podejrzewam, ze przy tej wiosennej pogodzie... troszke sie moga zazielenic przy takiej dlugiej podrozy...
Stary 2006-03-28, 23:03   #69
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desti
w takim razie podpuszcze tesciowa zeby zrobila pierozki z miesem ... i wysle hurtem ...
tylko podejrzewam, ze przy tej wiosennej pogodzie... troszke sie moga zazielenic przy takiej dlugiej podrozy...
Z miesem?? Nieee, ja musze jutro pierogi zrobic
Nooo, zzielenialy by szybko... Dobra, to sama sobie jakies zrobie Ale dziekuje za dobre checi

Stary 2006-03-28, 23:08   #70
desti
Zakorzenienie

o w koncu pierozki to wcale nie taka trudna sprawa ... tylko fajnie jak ktos je za nas zrobi ...
Stary 2006-03-29, 02:18   #71
CzarnyElf
Zakorzenienie

Zrobilam te pierogi-zajelo mi to jakies 2 godziny-ale mowie Wam pierwszy i ostani raz chyba robie.

Wyszly jakies duze koslawe i jakies takie zolto-brunatny kolor maja-nie wygladaja estetycznie-nie moge na nie patrzec a co dopiero jesc hihi ale ladnie pachna-niewiem moze to wina maki?
Wogole strasznie mi sie kleily a braklo mi maki i polowe wywalilam bo nie moglam ich odkleic od talerza i sie rozlecialy-mowie Wam koszmar-ja podziwiam moja mame

Ciekawe co TZ na nie powie-moze sie nie kapnie?Powiem mu ze to takie xxl w amerykanskim stylu

Tak offf topic-wkurzylam sie bo zamowilam sobie probke bezplatna mikrodembrazjii Mary Kay-przyszedl mi katalog a w nim probki nie ma-widac ze ktos wyrwal ja z katalogu-ale hamstwo.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-29, 16:41   #72
Sylwia***
Wtajemniczenie

"Ciekawe co TZ na nie powie-moze sie nie kapnie?Powiem mu ze to takie xxl w amerykanskim stylu" no nie moge, dziewczyny )) w amerykanskim stylu! dobre... I co, jadl juz? Zorientowal sie, ze cos nie gra?

I jakiej maki uzylas? Bo ja robilam trzy razy i zauwazylam, ze maka musi miec jak najnizszy numer, tzn. przy zwyklej najtanszej pszennej 405 najlepiej mi wychodzily! A raz uzylam jakiegos numeru ponad 600 (a moj luby sie zapieral, ze to przeciez zwykla 405) i wcale sie nie chcialy kleic, poza tym ciasto wyszlo naprawde twarde. Aha, i jeszcze jedno: Woda, z ktora laczysz make, musi byc goraca, ja dbam o to, zeby byl to zawsze wrzatek, a jak mi troche wystygnie, to zaraz nowa biore, goraca.

I pomyslec, ze 6 miesiecy temu nie potrafilam ugotowac zupelnie niczego oprocz makaronu z sosem z torebki...
Sylwia*** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 17:16   #73
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Wczoraj zrobilam placki ziemniaczane, mniam, mniam - pochwale sie, ze wyszly jak u mojej mamy.
Nie wiem jak u was w domach, ale u mnie zajada sie je z cukrem i smietanka, niestety moj chlopina nie mogl sie przekonac do takiego sposobu, hehe, pojac nie mogl jak to tak z cukrem mozna i zjadl je na slono z kielbaska, albo z sosem ostrym, meksykanskim... Ech, to nie bylo to...

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 19:36   #74
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia***
"Ciekawe co TZ na nie powie-moze sie nie kapnie?Powiem mu ze to takie xxl w amerykanskim stylu" no nie moge, dziewczyny )) w amerykanskim stylu! dobre... I co, jadl juz? Zorientowal sie, ze cos nie gra?

I jakiej maki uzylas? Bo ja robilam trzy razy i zauwazylam, ze maka musi miec jak najnizszy numer, tzn. przy zwyklej najtanszej pszennej 405 najlepiej mi wychodzily! A raz uzylam jakiegos numeru ponad 600 (a moj luby sie zapieral, ze to przeciez zwykla 405) i wcale sie nie chcialy kleic, poza tym ciasto wyszlo naprawde twarde. Aha, i jeszcze jedno: Woda, z ktora laczysz make, musi byc goraca, ja dbam o to, zeby byl to zawsze wrzatek, a jak mi troche wystygnie, to zaraz nowa biore, goraca.

I pomyslec, ze 6 miesiecy temu nie potrafilam ugotowac zupelnie niczego oprocz makaronu z sosem z torebki...

Uzylam tez najtanszej maki-juz nie pamietam jakiej-opakowanie wyrzucilam.TZ jadl i stwierdzil ze dobre-po polaniu boczkiem nie wygladaly tak zleReszte zamrozilam i beda na pozniej.
ooooo to juz chyba wiem dlaczego-uzylam zimnej wody
Stary 2006-03-29, 19:38   #75
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FEMME_BANALE
Wczoraj zrobilam placki ziemniaczane, mniam, mniam - pochwale sie, ze wyszly jak u mojej mamy.
Nie wiem jak u was w domach, ale u mnie zajada sie je z cukrem i smietanka, niestety moj chlopina nie mogl sie przekonac do takiego sposobu, hehe, pojac nie mogl jak to tak z cukrem mozna i zjadl je na slono z kielbaska, albo z sosem ostrym, meksykanskim... Ech, to nie bylo to...
mniammm ja tez lubie jesc placki posypane cukrem i smietanka .Co do TZ-moj nie moze sie nadziwic ze ja jem platki kukurydziane czy inne musli z jogurtem-bo on nauczony jest tylko z mlekiem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-29, 23:24   #76
Reign of light
Zakorzenienie

.

Edytowane przez Reign of light
Czas edycji: 2012-04-27 o 20:12
Reign of light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 01:48   #77
nineczka
Wtajemniczenie

Elfie, ja tez kiedys robilam pierogi i to bylo koszmarne.. do czasu, jak mama mi powiedziala, ze babcia dodaje do maki, jajek (wlasciwie to moze byc tylko jedno zoltko-bo ciasto bedzie twarde) i wody..dodaje ugotowane, rozgniecione na miazge ziemniaki.. i wtedy ciasto jest zupelnie inne.
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 02:12   #78
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nineczka
Elfie, ja tez kiedys robilam pierogi i to bylo koszmarne.. do czasu, jak mama mi powiedziala, ze babcia dodaje do maki, jajek (wlasciwie to moze byc tylko jedno zoltko-bo ciasto bedzie twarde) i wody..dodaje ugotowane, rozgniecione na miazge ziemniaki.. i wtedy ciasto jest zupelnie inne.
Ooo dzieki za porade-moze sprobuje ale nie nastapi to szybko bo zniechecilam sie po ostatnim robieniu
Wole cos prostszego-nastepnym razem planuje schabowego albo mielone z ziemniakimi z koperkiem i mizeria .
Stary 2006-03-30, 10:24   #79
betka72
BAN stały

GG do betka72 Send a message via Skype™ to betka72

Cytat:
Napisane przez Reign of light
Umiesz robic golabki i flaczki? Wow! Podziwiam!
Wiesz, gdzie mozesz kupic sezamki? W chinskim markecie. Ja mieszkalam w Strasbourgu, byl taki duzu, niedaleko Place des Halles, chinski sklep. Nawet byl traiteur, moglas sobie kupic juz gotowe jedzonko, no i zakupy w sklepie. Napewno byly sezamki, bo moje siostry uwielbiaja i jak u mnie byly to tam kupowalam.
A ja ostatnio zrobilam kopytka
Pozdrawiam!
Super,sezamki Bede szukac w chinskim sklepie,dzieki.
A jak kopytka? Wiesz,ze nie wolno robic ich z cieplych ziemniakow?
betka72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-30, 10:51   #80
betka72
BAN stały

Ale bym sobie zjadla flaki-ciekawe czy w USA da sie je zrobic-nawet niewiem jakich skladnikow szukac-moze ktos wie?
[/quote]

Ok,kochaniutkie,przepis mamusi pojdzie w swiat.Jesli powinien byc w innym watku to prosze przesunac i przepraszam.

Flaczki

1 kg flakow
warzywa jak do rosolu -marchew,seler,korzen pietruszki,zabek czosnku
wywar rosolowy lub kostki
lisc laurowy
pieprz
sol
imbir
majeranek

Zalac flaki zimna woda,doprowadzic do wrzenia,zlac wode.Ponownie gotujemy flaki zalane goraca woda.To bylo odparzanie Zlewamy wode i zalewamy ponownie czysta,goraca gotujac je do miekkosci ok.godzine czasami troche dluzej,jesli trzeba.
Po tym czasie,jesli nie byly wczesniej pokrojone w paseczki teraz mozemy je pokroic.
Nastepnie dodajemy marchew pokrojana w plasterki (krazki),pietruche i selera,lisc laurowy.Wywar z rosolu dolewamy wedle uznania-szklanke,poltora ewentualnie kostki rosolowe.Na koniec solimy i dodajemy szczypte,dwie,trzy imbiru rowniez wedle smaku.Zostaje majeranek na samiutkim koncu.

Przepraszam,ze nie podaje dokladnie ilosci skladnikow.Naprawde trudno mi powiedziec precyzyjnie ile czego jest poniewaz robie zawsze na oko
W razie problemow prosze pytac.
Stary 2006-03-30, 10:53   #81
betka72
BAN stały

Zapomnialam dodac,ze mozna rowniez dodac do nich miesko z kurczaka.Ale i bez tego sa wysmienite.
Stary 2006-03-31, 15:54   #82
Sylwia***
Wtajemniczenie

Czarny Elfie- goraca woda niezbedna, na pewno tu sie nacielas.
A moja mama zadzwonila do mnie dzisiaj o 7.30 (czytaj: w srodku nocy) i spytala, czy ma mi zrobic pierogi na moj przyjazd, i z czym! )) Ciekawe, skad wiedziala, nic jej o pierogach nie mowilam.

O Boze, a moze ona jakims cudem czyta te watki na wizazu?!?

Piszesz, ze sie zniechecilas do pierogow, to Cie pociesze: Jak ja robilam tutaj pierogi (a nikt mi wczesniej tego nie pokazywal), to nie mialam ani walka, ani stolnicy, ani niczego do zmielenia ziemniakow (na pierogi ruskie), musialam to wiec robic recznie, a w dodatku bylam szczerze zaskoczona, ze tam sie w ogole jakies ziemniaki dodaje. Moj facet zyl wczesniej jak typowy kawaler, wiec nic takiego mu nie bylo potrzebne, a teraz ja sie mecze, bo nawet miksera nie mamy! Musimy sie wreszcie wybrac do sklepu i cos pokupowac. A przy pierogach zamiast walka uzywalam butelki po winie

FEMME BANALE, swieze pyszne placuszki z kielbacha i sosem meksykanskim? Toz to tylko zabija ten wspanialy smak! Straszne.. Czysta zbrodnia na placuszkach! Za takie cos to Ty normalnie faceta !

A tak a propos tematu: Mi sie marza chipsy o smaku zielonej cebulki, czy tam szczypiorku! Np. Lay'sy! Tutaj wszedzie na polkach sa tylko chipsy paprykowe, a solonych to juz trzeba poszukac (chyba, ze pringlesy, ale tych to nie lubie), a o smaku szczypiorku czy zielonej cebulki to nie wytropilam jak dotad. I oczywiscie teskni mi sie za Flipsami truskawkowymi i czekoladowymi. Taka prosta, ale b.dobra przekaska...

W Niemczech znalezc mozna czasem korzen pietruszki w warzywnych sklepach tureckich. Np. w Stuttgarcie znalazlam, ale u siebie jeszcze nie, chociaz zbyt dokladnie to ja nie szukalam.
Stary 2006-03-31, 15:58   #83
Sylwia***
Wtajemniczenie

Aha, i jeszcze teskni mi sie strasznie za kartaczami!! Chociaz ja nie jem miesa, ale tesknie za takimi bez miesa Pewnie tez mozna samemu zrobic, ale to mnostwo roboty, i jak sie nie ma sprzetu, i jest sie w dodatku antytalenciem kulinarnym, to ciezko. Ja nawet nie probowalam. Moze mame namowie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-31, 18:13   #84
desti
Zakorzenienie

hmmm... w wiekszych marketach sa wszelkie mozliwe odmiany chipsow ... ja tez lubie te z cebulka... i jakies takie creme cos tam... trzy rozne firmy je oferuja ...

------

a oczyszczone i pokrojone flaczki mozna kupic w Kaufladzie i Realu... choc te z Kaufladu sa lepsze ...

tak samo z korzeniem pietruszki... kupuje w marketach ...
Stary 2006-03-31, 20:00   #85
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desti
hmmm... w wiekszych marketach sa wszelkie mozliwe odmiany chipsow ... ja tez lubie te z cebulka... i jakies takie creme cos tam... trzy rozne firmy je oferuja ...

------

a oczyszczone i pokrojone flaczki mozna kupic w Kaufladzie i Realu... choc te z Kaufladu sa lepsze ...

tak samo z korzeniem pietruszki... kupuje w marketach ...
Pietruszke tez kupuje w Real, nawet kiszone ogorki maja...
A ostatnio znajoma przywiozla nam pierogi, gdzies w specjalnym sklepie we Wroclawiu kupowane, niebo w gebie
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 20:18   #86
desti
Zakorzenienie

Luba ja ostatnio kupilam wyprodukowane w Polsce pierogi w ruskim sklepie w Ambergu... i smaczne byly choc wiadomo mrozone zawsze pozostana mrozonymi...
zreszta az sie zdziwilam ile polskich produktow tym razem mieli...
i twarog od innego producenta... pyszny byl ...

tylko ptasiego mleczka nie bylo ...
Stary 2006-04-01, 01:17   #87
Sylwia***
Wtajemniczenie

Cosik mi sie zdaje, ze sie przejde do Reala wkrotce po pietruszke...
A cebulkowe chipsy sa tu jakies takie ... kwasne, moze dlatego, ze w PL ja kupowalam zawsze raczej zielona cebulke (a ta tutaj to chyba nie jest zielona )) Czesto maja tu tez ten creme costam, no i wlasnie tego ja nie lubie. A jakby ktoras z Was gdzies wyczaila te dobre i nie kwasne, to niech poda dokladne namiary, nazwy, itp itd., bede dzwieczna!

Co do jedzenia, to jeszcze denerwuje mnie to, ze nie mozna tu znalezc swiezych slonecznikow w sezonie, a co najwyzej samo ziarno, i to jakies juz posolone, gorzkie i paskudne (np. w sklepach tureckich). Podobno to dlatego, ze Niemcy uzywaja tego wlasciwie tylko jako karmy dla zwierzat (tak mi juz nieraz powiedzieli). Widziala ktoras z Was kiedys moze w lecie sloneczniki (tzn. kwiaty z ziarnami) do kupienia? Jej, dla mnie to nieodlaczna czesc kazdych wakacji! Konia z kopytami dam w lecie za slonecznika! :konzkopytami:
Stary 2006-04-01, 09:59   #88
Luba
Zakorzenienie

Ja widziałam słoneczniki w lecie, ale nie w sklepie, ale na takich targach które są w sobote w prawie każdym miescie. Tam na straganach czasami można dostać słonecznik. Ale same te targi mnie rozczarowały, bo warzywa te same co w sklepach a ceny za to dwa razy wieksze.
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-01, 13:23   #89
Sylwia***
Wtajemniczenie

Dzieki Luba!!!!! Na pewno wyprobuje!
Stary 2006-04-02, 11:38   #90
zalika
Rozeznanie

Chyba wiecej tu nie bede zagladac, zaslinilam caly monitor Bardzo chetnie zjadla bym:
-ogorkow kiszonych
-truskawek, ale takich z wlasnego ogrodka tzn. prawidziwych, a nie wielkich, bez smaku
- pomidorow j.w.
- wedlinke
-nalesnikow zrobionych przez mame, podawanych jeszcze na cieplo z dzemem truskawkowym, a do tego zimne mleko

Do domu jade w sierpniu i mam nadzieje wszystkiego sprobowac. Juz sie nie moge doczekac
zalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości