![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciąża? mam 16 lat to jeszcze nie czas!
Ja też uważam że w 20 dniu cyklu zajście w ciążę jes mało prawdopodobne. Szkoda że nie znasz naturalnych metod obserwacji dni płodnych. Ale ja też nie za wcześnie je poznałam - w odróżnieniu od reklam tabletek anty tego nikt nie reklamuje - nikt z tego nie ma kasy. Przypomnij sobie jakie było wydzielanie śluzu i poczytaj np. http://www.lmm.pl/ to nic nie kosztuje, nie zagraża zdrowiu i bardzo pomaga związkom z dłuższym stażem. W Twoim wieku antykoncepcja hormonalna jest równie niebezpieczna jak sex. Zacznij obserwację swojego ciała od zaraz przyda Ci się na całe życie. Natura naprawdę wyraźnie daje znać o dniach płodnych. Wszystko będzie ok - nic nie dzieje się bez przyczyny !!!
#62 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 16-letnia mamusia? to mam byc ja? niee!
mówiąc szczerze rozbawil mnie ten watek i nie wiem co on ma na celu..gdybanie czy 16 latka jest w ciazty czy nie. Dziewczyno, kup test i juz. W sumie nie wiadomo jaki masz problem bo wydajesz sie byc taka ktora i tak sobie w zyciu poradzi swoimi wyszczekanymi sposobami
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja się tu wymadrzać nie chce... Bo sama mam 18 lat i 4 miesięcznego Synka. Ale zastanów się co Ty wogóle piszesz... Moja sytuacja jest taka, że mój facet po tym gdy zrobiliśmy test momentalnie znalazł PRACĘ... Mieszkam na razie u rodziców bo nie chce się nikomu zwalać na głowe, np. mamie mojego mena. Zreszta nie długo chcemy się wyprowadzić i zamieszkać razem. Ale teraz OBOJE pracujemy!!! Ja na szczęscie szkołe mam za sobą, tzn. Ekonomik i miałam możliwość robienia projektów... Całe szczęście, że moge je robić w domku, do firmy moge je dostarczać 2 razy w tygodniu. Studiuje zaocznie. Rodzicie pomagają nam. A Ty nie wiem jak sobie to wyobrażasz... Koleś nie pozwala Ci łykac tabsów- to nie łykasz... Jesteś w ciązy- to super... Rodzice wywalą Cie z domu- przynajmniej się wyrwiesz... Koleś się cieszy z dziecka- nakarmi go tą "radością"... Ty zawalisz szkołe- a co tam... Przecież tabletki szkodzą, dziecko to sama radość, mieszkać możesz w kartonie, a dzieko będziesz karmiła trawą z polany!!! Boże błagam Cie zastanów się chwilke nad tym co Ty mówisz (piszesz). Bo aż mi się palce rwą do napisania kilku ostrzejszych słów...
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Troche mnie śmieszy Twoje zachowanie , ale bardzo soe staram Cie zrozumieć.Sama zaczęłam współżyć w wieku 17 , mam do tej pory tylko jednego partnera z którym jestem szcześliwa.W wieku 18 lat zdarzyła nam sie wpadka z pękniętą prezerwatywą ... oczywiście w pierwszym momencie byliśmy przerażeni , ale nie ma co GDYBAĆ i sie na zapas zamartwiać !!! Jak na sama złość po tej wpadce jeszcze okres mi sie spóżniał ... , ale moim zdaniem trzeba mieć głowe na karku i zachować spokój , bo akurat w moim przypadku to opóżnienie było spowodowane właśnie NERWAMI .
No i ja od razu poszłam po test i go zrobiłam a mam wrażenie , że Ty tylko gadasz , lamentujesz , ale nic nie robisz w tym kierunku zeby sie dowiedziec czy tak naprawde jestes w ciąży ...Sorry za szczerość ,ale testy nowej genercji dostępne w każdej aptece są naprawde skuteczne juz po kilku dniach od domniemanego zapłodnienia! Więc weź nie w garść idź zrób ten test i wszystko bedzie jasne , a osobiście wątpie , ze jesteś w ciąży ... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
oj dziewczyny wszytko wytlumaczylam na spokojnie wiec nie rouzmiem dlaczego dalej na mnie nadajecie ze ejstem nieodpowiedzialna..tzn moze i ejstem ale chyba wytlumaczylam jak to ejst i keidy to zorbilam na spokojnie i sie skupilam mysle z enaprawde to oddalam a w poprzednich wypowiedziach robilam to dosc powierzchowanie poniewaz ja nie potrafie przelewac swoich mysli na klawiature. test zakupie oczywscie. a watek zalozylam po co? nie wiem no chyba przedewszytkim chcialam sie cso dowiedziec na temat metod naturalnych antykoncepcji i chcialam zapytac waszym zdaniem czy to mozliwe bardzo ze ejstem w ciazy bo zapytalam wieczorem a testu wieczorem nie kupie.. mam jednak wrazenie ze okres dostane niedlugo bo czuje sie tak jak typowo sie czuje pare dni przed. pozatym..z kupnem testu sie ociagam chyba tak naprawde dlatego ze nie mam wcale ochoty tego przyspieszac...juz taka jestem dziwna ale kupie go na pewno niedlugo.
#66 |
Zakorzenienie
|
no dobra wiec denerwuj sie dalej
![]() ja od razu kupiłam test ... a metody naturalne ? chyba nie ma oczy gadac jesli nawet nie wiesz jak obliczyc dni płodne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
nie bede krytykowac/moze troszeczke
![]() test oczywiscie nalezy zrobic(z ciekawosci/z obawy- sama zrobilam przed godzina-negatywny,a wzielam od soboty do poniedzialku po jednej pigulce diany zeby okres wywolac, a lekarka kazala czekac na niego, no ale czekac nie wiadomo ile to tez "nie tego" milo).sama nie wierze w naturalne metody /jesli juz to sie douczyc o tych metodach i skupic przy obliczaniach itp . nawet nie wierze w komputerek za 2 tyski i jego skutecznosc tam okolo 99 %? moj chlopak nic mi nie mowi na temat zdrowia/niezdrowia w stosowaniu pigulek, bo on i tak nie ma nic do gadania, (niech sie cieszy z seksu i z tego ze nic nie placi) ale i zreszty kieszonkowego od siostry i tradycyjengo mam na jakies kosmetyki no i na telefon nawet wpadl na pomysl chlopak zeby stosowac stosunek przerywany przy pigulkach bo chce miec jeszcze wiecej skutecznosci, ale nie chce sie meczyc i przy pigulkach bo nie po to placilam.jesli on(moj chlopak) woli pekajace gumki to moze zostac przy swoim ![]() ![]() ja za test ciazowy place 9,02 zl - Acon.(juz 3 raz go kupilam) tyle mniej wiecej bedzie kosztowal taki tescik - w granicach 10 zl. rzeczywiscie posty sa nie napisane starannie przez autorke.jak pisze post to czytam z 20 razy. jesli nie pigulki to mozna zastosowac globulki antykoncepcyjne-podajze patentex za 27 zl-12 sztuk , albo za 13 - 6 sztuk + gumki, gumki+ kalenadzryk lub gumki+krem ale cena sie wacha pomiedzy 40-50 zl a wrazie pekniecia samej gumki zastosowac postinor(napewno udac sie do lekarza i cos ustalic z nim ), jesli sie da bez seksu to metoda najskuteczniejsza .no albo przekonac chlopaka do pigulek, i jesli sie ma klopoty finansowe to zastosowac jakies refundowane?mysle ze w granicach 10 zl powinny byc. |
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#69 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Naprawdę uważasz, że w ten sposób zmienisz cokolwiek w podejściu młodych osób do współżycia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
wiecie co wam napisze... powinno sie KASOWAC!!! watki z pytaniem czy jestem w ciazy???? a co my materac jestesmy????????????? test kosztuje 10 zl i robi sie go w 5 min.... warto pisac i zasmiecac forum takimi rzeczami????
bo do cholery skad mamy wiedziec?????? i komus dni plodne obliczac kazdy jest inny wiec test i koniec a nie zamsiecanie forum takimi pytaniami
#71 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Następna wersja forum będzie obsługiwać wzierniki ginekologiczne na porty USB. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Natii czytam Twoje posty od dłuższego czasu i zauważyłam że wszystko krytykujesz
![]() Ale również to że dziewczyna niema jeszcze dowodu osobistego to znaczy że jest niedojrzała?? Dziewczyno sama masz 19 lat a przekonania jak u mojej babci! tabletki-złe, prezerwatywa-dobra. Niekażdy tak uważa. Dlatego metody antykoncepcji są indywidualnym wyborem. "Karmelkowa" napewno wiele dziewczyn ma podobny problem jak Ty, i myśle że powinnas psokojne poczekac do nastepnego okresu, lub kupić test i się nam pochwalić ![]() Rzeczywiście, dziewczyny mają racje, że uprawiając seks powinnaś zdawać sobie sprawy z tego konsekwencji. Ale konsekwencji nietylko dla Ciebie ale i innych. Mówie tu o Twojej rodzinie, o Twoim facecie i jego rodzinie. Sama zaczęłam współżyć moim TŻ w wieku 17lat. Ale była to nasza wpólna pzremyslana decyzja. Zdawaliśmy sobie sprawe z tego co robimy i jakie mogą być tego konsekwencje, więc zdecydowaliśmy się na pigułki. Uważasz że rodzice mogą wyrzucić Cie z domu, dlaczego tak myślisz? Jeżeli rzeczywiście jest takie prawdopodobieństwo to czy zastanawiałaś się co wtedy zrobisz? Możliwe że przeprowadzisz się do swojego chłopaka... Ale czy jesteś pewna że jego rodzice zaakceptują was i wasze dziecko? Mysle że powinnaś sie poważnie zastanowić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
no i tak bedzie najlepiej
![]() ![]() ![]()
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Udar mózgu Martiene jest podany po to,by dziewczyny wiedziały,że najnowocześniejsze tabletki nie zawsze są bezpieczne, wiele kobiet ma problemy w trakcie i po braniu tabletek. Nie czarujmy się,ale przecież branie tabletek to jest totalna rewolucja w naszym organizmie. Sama piszesz,ze każdy ma prawo wyboru środków antykoncepcyjnych-jeżeli mam wybierać pomiędzy prezerwatywą,która nie zrobi w moim ogranizmie spustoszenia,a tabletkami,które sprawią,że przestawi się moja gospodarka hormonalan i mogą pojawić się inne problemy ze zdrowiem to ja wybieram to pierwsze i proszę nie zarzucaj mi,że mam poglądy przestarzałe jak babcia,bo jakbym takie miała to byłabym to byłabym za metodami naturalnymi,a nie jestem ![]() Co do tego,że dzieczyna nie ma dowodu i jest niedojrzała to napisałam to coś innego,że to,iż dziewczyna ma dowód to nie oznacza,że jest dojrzała,poza tym czytając wypowiedzi autorki tego tematu widać,że do seksu nie dorosła. Poza tym polecam lekturę tego już starego wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=86938 o nastolatkach i seksie.
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
najlepiej zrób test jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś. A facet jeśli jest taki pewien, ze nie chce abyś się zabezpieczała inaczej i może poczekać z seksem to najlepiej niech czeka. To najlepsza antykoncepcja szczególnie dla 16-latki. Ale jesli nie chcecie się powstrzymywać oboje, to dobrze to przedyskutujcie i z pomocahttp://avatary.fuks.pl/karza dobierzcie najlepszy środek. Z doświadczenia, a pracowałam z niejedną nastolatka wiem, że facet zapewni o swojej odpowiedzialności dopóki nie urodzi mu się dzidziuś- a potem ulatnia sie jak kamfora i nieraz tego "który kochał dozgonnie" nijak nie idzie do ojcowania namówić. tak jest wg statystyk w 96/100 przypadków "nastoletnich" ciąż. Sorki ale jeśli masz własny rozum to go używaj- jeśli on teraz zabrania ci tego czy owego robić- co będzie jeśli będziecie np "małżeństwem"? A może po prostu żal mu kasy na zabezpieczenia? z czego wobec tego utrzymacie dziecko? Oj myśl laska głową, moja dobra rada. A co do pigułek to biorę je od 19 r.ż. w międzyczasie dwukrotnie robiłam przerwy na PLANOWANE ciąże- mam dwie piękne zdrowe córy. Sama robię regularne badania u lekarza i pomimo, że jestem w grupie "dużego ryzyka" dwie ciotki miały raka - to jest wszystko OK. Wszystko zależy od dobrego lekarza, przeprowadzonych wcześniej badań i doboru wg nich odpowiedniego środka.
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak a propos czytam właśnie ten wątek i zbieram szczękę z podłogi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Ponieważ wątek ma teraz charakter plotkowy - przenoszę na plotkowe. Nie widzę tutaj zastosowania wiedzy zawodowej p. doktora, która mogłaby pomóc w rozwiązaniu problemów poruszanych przez adwersarzy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie jest moje zdanie może się ktoś z tym niezgadzać,a już na bank dziewczyny młodsze ode mnie ![]()
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
A widzisz,pod tym względem się z Tobą zgadzam
![]() ![]()
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
Nati - co do tej świadomości młodych ludzi się zgodzę, ale nie generalizuj.
Bywają 18-latki, dla których seks jest nie tylko przyjemnością, ale też (a może przede wszystkim) wyrazem bliskości z partnerem, dopełnieniem związku itp...czyli wszystkim tym czym jest dla ludzi 'dorosłych (choć nie wiem, co to słowo oznacza w Twoim rozumieniu) Z drugiej strony, oczywiście, są 15 czy 16-latki, które najpierw biorą się za seks "bo to fajne", a dopiero później (często za późno) myslą o konsekwencjach. Ale nienawidzę takiego wrzucania wszystkich do jednego worka. A apropo antykoncepcji - bardzo wierzysz w prezerwatywy, ale to środek niezwykle zwodniczy. Naprawde wolałabyś bardzo ryzykować zajście w ciążę, zamiast pójść do dobrego lekarza, zrobić badania i dobrać odpowiednie pigułki? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednyną skuteczną metodą jest abstynencja,a pigułki też mogą być zwodnicze.
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o zaprzeczanie-są sprawy,które sprawiają,że człowiek czuje,że ma więcej lat niż jest napisane w jego metryce.
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edycja: Albo Ty dopisałaś zdanie, albo ja ślepawa jestem ![]() Ostatnie zdanie było apropo kogoś konkretnego (np Ciebie) ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie my tu gdybiemy o świadomości seksualnej, jak sama zauważyłaś u mniejszego odsetku młodzieży,ale jak pokazuje m.in. postawa autorki tego wątku wiele osób nie dorosło do seksu,a mimo to go uprawiają. Poza tym do seksu trzeba dwojga-mężczyźni później dojrzewają psychicznie niż kobiety i jak się pojawiają na hozyroncie problemy to ich nie ma. W takim wypadku dla mnie podjęcie decyzji o wpółżyciu nie było świadome. Taki off topic jak przyjdzie tu wisienk@-dlaczego mówisz,że masz 18 lat,a w profilu masz 20 kilka ![]()
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ciąża? mam 16 lat to jeszcze nie czas!
Boże jakie to przykre..XXI wiek! a nasze społeczeństwo jeszcze takie niedoinformowane..
Przepraszam za tę "szczerość" ale mi się "scyzoryk w kieszeni otwiera" jak takie coś słyszę / czytam... Też miałam 16 lat, też uprawiałam seks ale się zabezpieczałam, jak nie ze względu na siebie, to ze względu na dziecko...Chciałabym aby miało wszystko, nie bezrobotnych, nieletnich rodziców...
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.