|
|
#61 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Omlet
a ja ostatnio nie przewrcam omleta tylko wkładam patelnie na chwil ę do piekarnika włączonego z górna grzałka :P
|
|
|
|
#62 |
|
Przyczajenie
|
ja robie tak:
Wersja na sŁodko: 2 jajka wrzucam do miseczki + 2 Łyżeczki cukru+ dwie Łyżki stoŁowe mąki i póŁ szklanki mleka. to wszystko miksuje i wylewam na dużą patelnię. z przewracaniem radzę sobie nieźle przy pomocy dwóch Łopatek później dodaje dżem, ser, jogurt owocowy= jak kto lubi Wersja na ostro: 2 jajka wrzucam do miseczki + 2 Łyżeczki cukru+ dwie Łyżki stoŁowe mąki i póŁ szklanki mleka+ troszkę wody gazowanej do uzyskania puszystości, szczypta proszku do pieczenia i szczypta soli, gdy przewracam omlet dodaję pokrojoną szynkę w kosteczkę, paprykę, ogórka kiszonego a n a wierzchu posypuję serem żóŁtym. to wszystko pięknie się roztapia. SkŁadam omlet na póŁ i wykŁadam na talerz. MNIAM Przepraszam za duże Ł ale maŁe nie dziaŁa :PP
|
|
|
#63 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Omleciki
ja zawsze jak robie omlet to ok 2-3 jaj i do srodka wrzucam: sól, pieprz, ogórek kwaszony pokrojony w koste lub starty na tarce z dużymi dziurkami, szynke (tak samo jak z ogórkiem), majeranek/oregano/ziola prowansalskie/bazylia(uwielbiam
),papr yka w kostke pokrojona, pomidor w kostke pokrojony, oliwki w plasterki i co jesze mam w lodówce![]() pozniej wlewam na patelnie jak sie jajo troce zetnie to dodaje starty ser(badź pokrojony w kosteczke) i przewracam na druga strone(jak robie na małej patelni) albo na poł i jeszce chwile smaze mniammm
|
|
|
#64 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ma jakiegoś systemu na to?
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
ojej - zrobic omlet !
jajko, 2 lyzki maki, mleka ile potrzeba troche cukru. jak wyjda grudki - to nic, nic sie nie stanie. a potem posmarowac miodem....mmmm...
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
hej
|
|
#67 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: jak przyrządzić puszysty omlet ?
A jak robilas ten omlet, ze Ci nie wyszedl
?Ja robie w wersji ekonomicznej czyli z jednego jajka :- 1 jajko - 1 lyzka maki - 1 lyzka cukru - troche proszku do pieczenia - 2 lyzki oleju - odrobinka soli Oddzielam zoltko od bialka i z bialka (z odrobina soli) ubijam sztywną pianę. Pod koniec dodaje cukier i zoltko, make i proszek do pieczenia. Na rozgrzany olej wylewam ciasto i przykrywam pokrywka (omlet ma byc smazony na lekkim ogniu!!!). Nastepnie obracam i smaze jak sie zarumieni na zloty kolor.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Wyszukiwarka nie gryzie
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=omlet
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie podobnie.. 2 jajka, maka, sol,woda.. Ubilam osobno białka, dodałam żółtka, mąkę, odrobinę wody i soli. Smażyłam na średnim ogniu i wyszedł naleśnik. Następnym razem spróbuję zrobić to tak jak Ty dzięki
|
|
|
#70 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#71 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja nawet nie oddzielam białaka od żółtka. Daję 3 jajka, trochę proszku do pieczenia, trochę cukru waniliowego lub trochę wiecej cukru pudru wszystko miksuję i pach na rozgrzany olej
. A potem smaruję dżemem lub czekoladą
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, a bez trzepaczki czy miksera, da rade? wyjdzie "trzepany widelcem"?
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no sprobuj moze wyjdzie tylko trzep szybko i mocno
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
a ja robie omleta bez mleka, wody i proszku do pieczenia.
2 bialka ubijam na sztywno, dodaje pozniej zoltka i mieszam. do masy dodaje troszke maki i czasami lyzke smietany (jak jest w lodowce, ale bardzo zadko). sol, czasami ziola prowansalskie. do tej masy dodaje to co mam w lodowce: utwarty ser, pomidory pokrojone w male kawaleczki (z pestkami i skorka), jakas wedlina, kukurydza z puszki. mase wylewam na rozgrzany olej i na malym ogniu smaze. gdy od dolu sie zetnie i lekko zarumieni za pomoca drewnianej szpatulki\lopatki i dlugiego tasaka powoli odrwacam na druga strone. przyznam sie, ze na poczatku jak sie nauczylam robic omlety to zawsze mi sie lamaly, ale cwiczenia czynni mistrza. a wiec radze probowac, wyjdzie kazdemu ![]() a co do wersji na slodko to zamiast soli i ziol dodaje cukier. a na usmazony to juz pomysly rozne. dzemik, czekolada starta\w proszku, brzoskwinie\ananas z puszki, bita smietana. jednym slowem wszystko
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
omlet razowy
3 jajka 3 lyzki maki razowej 1lyzka smietany (kwasnej) odrobina proszku do pieczenia cukier (ja daje 2 male lyzyczki) bialka ubic, pozostale skladniki zmiksowac- delikatnie polaczyc z bialkiem podaje z dzemem najprostrzy omlet 3 jajaka, odrobina soli-dokladnie zmiksowac i usmazyc
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
ja uwielbiam wszelkiego rodzaju frittaty, moja ulubiona to z karczochami lub ziemniakami - pycha
![]() najpierw podsmażam ziemniaki/ karczochy (do wyboru) jajko bełtam z mlekiem i startym parmezanem i zalewam tym np. karczochy, z przewróceniem nie mam nigdy problemów - przykrywam patelnię pokrywką (bez zagiętych boków - może być ew. duży talerz) następnie w jednej ręce trzymając patelnię a w drugiej przytrzymując pokrywkę, energicznie przewracam patelnię aby omlet znalazł się na pokrywce, następnie ostrożnie zsuwam go na patelnię i mamy przewrócony omlet
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
Podam wam przepisy na omlety z książki...Nie robiłam ich,ale być może wam się przydadzą...
OMLETY PO LIGURYJSKU - 6 jaj - 300 g różnych warzyw - mąka - mleko - sól,pieprz - oliwa z oliwek extra vergine. Roztrzepać dobrze jajka dodając mleko i mąkę (2 łyżki mąki i 2 łyżki mleka na jedno jajko). Dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać dużą ilość oliwy i kiedy zacznie dymić, wlać masę jajeczną. Smażyć z jednej strony. Przełożyć na drugą stronę za pomocą dużego płaskiego talerza. Dosmażyć. Omlet można również serwować na zimno. OMLET PO GENUEŃSKU - Może byćzrobiony z resztką gotowanego makaronu z warzywami lub bez. Do roztrzepanych jajek można dodać resztki spaghetti, rurek, itp., nawet jeśli są w sosie. Nie wskazane są jedynie ravioli i tortellini. OMLET Z ZIEMNIAKAMI I BAZYLIĄ - 8 jajek - 4 ziemniaki - 2lub 3 listki bazylii - 2 łyżki mleka - 2 łyżki startego parmezanu - oliwa z oliwek extra vergine - sól,pieprz. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać jajka, mleko.Roztrzepać jak na zwykły omlet.Dodać kilka całych listków bazylii, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser.Wlać na patelnię niewielką ilość oliwy, dobrze rozgrzać, wlać przygotowane jajka z ziemniakami. Smażyć z obydwu stron.Podawać bardzo gorące. |
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
W końcu znalazłam świetny przepis na omleta na słodko (wychodzą z tego 2 omlety na średniej patelni) i nawet przewracać mi się udaje
3 jajka (duże) 3 łyżki mąki pół łyżki cukru cukier waniliowy Rozgrzewać patelnię na 2 (w 3-stopniowej skali), następnie ustawić na 1 przed dodaniem mąki. Miksować na najwyższych obrotach jajka z cukrami, przy czym powinno się to robić naprawdę długo, aż masa się rozjaśni (jakieś 10 minut). Następnie przesiewać po łyżce mąki i za każdym razem wolno zbierać mikserem mąkę na wolnych obrotach. wylać połowę masy na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć 8 minut. Powinno wystarczyć jeśli patlenia się dobrze nagrzała. Po tym czasie brzegi omleta podważyć i podnieść na płaskim przedmiocie - np. nóż. ułożyć patelnię pod kątem około 80 stopni w stosunku do pierwotnego położenia i po kawałku kłaść omleta. Jeśli to się nie udaje, widać za krótko się smażyło - wszystko zależy od patelni i kuchenki. Ja najbardziej lubię z dżemem, ale pyszne też z jagodami i ubitą śmietanką. Smacznego!!
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:03.

później dodaje dżem, ser, jogurt owocowy= jak kto lubi

mniammm