Czytanie lektur. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-29, 19:25   #61
Rosario
Zadomowienie

Dot.: Czytanie lektur.

Cytat:
Napisane przez witch_18
'Quo Vadis','Krzyzacy'-ani rusz
za to inne lektury-czyste sumienie
To dokładnie jak ja

Marianne Faithfull

Rosario jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 19:31   #62
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paris
No to ja byłam lepsza Ja się w wieku 3 lat nauczyłam literek, a płynnie czytałam w wieku ok. 3,5 Na czym? Na sarej grze którą miałam - Koło Fortuny. Podobno, jak miałam 4 lata, to czytałam siostrze Pana Tadeusza, bo jej się nie chciało Też jak miałam 3 latka, to liczyłam już super...
Żeby nie było, ze się czepiam ale jakoś trudno mi uwierzyć abyś w wieku 4 lat czytała siostrze Pana Tadeusza.

Edytowane przez monyczkaaa
Czas edycji: 2006-03-29 o 20:51
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 19:37   #63
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa
Żeby nie było, ze się czepiam ale jakoś trudno mi uwierzyć abyś w wieku 4 lat czytakła siostrze Pana Tadeusza.
Może to bylo takie [cytat]"orientalne"[koniec cytatu] czytanie
Stary 2006-03-29, 19:40   #64
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

to zalezy... niektóre są fajne aniektóre okropne!! poamiętam jak w IV kl. nie mogłam przeczytać "Sierotki Marysi"....Boshe... to było łokropne!! i nie przczytałam też Robinsona kruzoe, jakies takie bez wyrazu. Myślę że te książki które nie są lekturami czyta się chetaniej. swoją drogą to kto układa te spisy lektur?

droga gitaro, przepraszam, ale teraz moje palce Cię nienawidzą.
Milena13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 19:42   #65
różowiutka
Zakorzenienie

oprócz Antygony i Tristiana i Izoldy nie przeczytałam ani jednej lektury począwszy od 6 klasy podstawówki. (wcześniej wszyściutkie czytałam, stresując się że nie zdąże na czas)
różowiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 20:02   #66
aniess
Zadomowienie

GG do aniess

Cytat:
Napisane przez Lovisa
Może to bylo takie [cytat]"orientalne"[koniec cytatu] czytanie
Stary 2006-03-29, 20:18   #67
goga1001
Zadomowienie

GG do goga1001

Chłopi- okroooooooopność

goga1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-29, 21:11   #68
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

nigdy nie lubilam czytać lektur. Jk w ciągu całego roku przeczytałam ze 4 to był mój wielki sukces. Na szczęście już szkołę skończyłam więc lekturki to już przeszłość

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 21:11   #69
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paris
No to ja byłam lepsza Ja się w wieku 3 lat nauczyłam literek, a płynnie czytałam w wieku ok. 3,5 Na czym? Na sarej grze którą miałam - Koło Fortuny. Podobno, jak miałam 4 lata, to czytałam siostrze Pana Tadeusza, bo jej się nie chciało Też jak miałam 3 latka, to liczyłam już super...
przeciętnie dziecko zaczyna mówić całymi zdaniami i poprawnie wymawiać wyrazy w wieku ok 2,5-3 lat
a ty już umiałas wtedy czytać?
niektórzy jeszcze nei potrafili dobrze się komunikować ze światem, a ty już czytałaś?!

sory, ale muszeę to powiedzieć: widocznie wyższe sfery tak mają- wrodzony geniusz

sory ale w takie bajki to ja naprawdę nei wierzę, w księżniczkę jeszcze tak, ale w czytanie w wieku 3 lat? i to Pana Tadka
i liczenie
dodawałaś? mnożyłas i dzieliłaś też?? ułamki? i całki może również??
a jaki zakres? 1-10? czy może 1-10000??
to rodzice zaczęli cię uczyć/sama się uczyłaś liczyś w wieku 2 lat? czy może jak miałaś rok??
zanim nauczyłaś się mówić w miarę dobrze, oczywiście
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 21:26   #70
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez KasiaKatarzynka
przeciętnie dziecko zaczyna mówić całymi zdaniami i poprawnie wymawiać wyrazy w wieku ok 2,5-3 lat
niektórzy jeszcze nei potrafili dobrze się komunikować ze światem, a ty już czytałaś?!

sory, ale muszeę to powiedzieć: widocznie wyższe sfery tak mają- wrodzony geniusz

sory ale w takie bajki to ja naprawdę nei wierzę, w księżniczkę jeszcze tak, ale w czytanie w wieku 3 lat? i to Pana Tadka
i liczenie
to rodzice zaczęli cię uczyć/sama się uczyłaś liczyś w wieku 2 lat? czy może jak miałaś rok??
ee kasiakatarzynka bo ty chyba nie wiesz,ze teraz dzieci sie uczą jak są jeszcze plemnikami wiec wszystko by sie zgadzało
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 21:28   #71
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

taaa, powiem mężowi [kiedy już go będę miała] żeby czytał sobie do plemników książki, jakąś muzykę klasyczną puścimy wprost do jego plemników, no i obowiązkowo tabliczka mnożenia, bo mamusia mimo zdolności matematycznych tej długo pojąc nie mogła [oewnie dlatego, ze jej trzeba było się wyuczyć na pamięć, a mamusia, znaczy ja, nigdy nie potrafiła i nadal nei potrafi nic wykuć, mamusia musi zrozumieć, nie kuć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-29, 21:30   #72
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

i liczenie
a moze Paris dostała od razu przy urodzeniu magistra? Dobra, uwierzę w to wszystko jak Paris pokaże nam jakieś dowody, w koncu na szlacheckie pochodzenie ma "papiery", więc może i na swoje szczególne uzdolnienie też ma jakieś zaświadczenia

Edytowane przez monyczkaaa
Czas edycji: 2006-03-29 o 22:01
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-29, 21:34   #73
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

dobra
dziewczyny
dajmy spokój

bo znowu dziewczynę sprowokujemy i będzie na nas
a raczej ja daję spokój, bo sprowokuję i będzie na mnie

Paris, uwielbiam cię, zawsze potrafisz mnie rozśmieszyć, naprawdę, tak do rozpuku to komplement
Stary 2006-03-29, 22:02   #74
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

dobra
dziewczyny
dajmy spokój

bo znowu dziewczynę sprowokujemy i będzie na nas
a raczej ja daję spokój, bo sprowokuję i będzie na mnie

Paris, uwielbiam cię, zawsze potrafisz mnie rozśmieszyć, naprawdę, tak do rozpuku to komplement
Dobra, ja już też nic nie piszę Księżniczki mają slabe nerwy więc Paris może się szybko zdenerwować i co wtedy?

Wracam do tematu tego wątku:
Ja w wieku 10 lat miałam już przeczytane wszystkie lektury, które omawiałam do tej pory i nawet te, które będę miała w klasie maturalnej
dobra, to był ostatni żart w tym wątku, już mnie tu nie ma
Stary 2006-03-29, 22:33   #75
narcissa
Raczkowanie

Ja czytam wszystkie lektury, większość raczej ze względu na panią od polskiego, która uwielbia cytować fragmenty na kartkówkach i trzeba napisać ''o kim mowa'' lub ''kto wypowiedział te słowa''. Opracowania i ściągi, więc nie pomagają w takich sytuacjach ''Syzyfowe prace'' były czymś okropnym, strasznie mnie to nudziło Za to podobał mi się Mały Książę. Książka krótka, przyjemna, pełna ładnych myśli.
Po Mistrza i Małgorzatę sięgnęłam sama, także mi się podobało. Jak się później dowiedziałam, że jest opracowywana w liceum byłam zdziwiona Przeglądam właśnie listę lektur i chętnię przeczytałabym Alchemika, Sposób na Alcybiadesa, Córkę Czarownic. Też się nie spodziewałam, że to lektury, które kojarzą mi się wyłącznie z takimi pozycjami jak Pan Tadeusz, Quo Vadis, Dziady i Potop
narcissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-29, 22:52   #76
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

to Alchemik już się stał lekturą??
hmm dziwne jak dla mnie
bo książka pełna "złotych myśli", przez co niektórych może mocno irytować,

swoją drogą, cytowanie słów na kartkówkach - głupota
bo nei zawsze się pamięta wszystkie dialogi, itp
Stary 2006-03-30, 06:18   #77
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
to Alchemik już się stał lekturą??
hmm dziwne jak dla mnie
bo książka pełna "złotych myśli", przez co niektórych może mocno irytować,

Ja tez omawialam w gim. "Alchemika", ale on jest chyba w tych lekturach dodatkowych. Nie lubie tej ksiazki

Mysle,ze nauczycielka wybiera dialogi na tyle charakterystyczne, że mozna sie zorientować, z czyich ust padly. (jesli sie czytalo, rzecz jasna).

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 12:15   #78
narcissa
Raczkowanie

Cytat:

Moją nauczycielkę chyba takie argumenty by nie przekonały. Mamy czytać uważnie i ze zrozumieniem, to będziemy wszystko wiedzieć Tyaaaa, ale jak tu się skupić np. na takich ''Syzyfowych Pracach''
narcissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 12:20   #79
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez narcissa
Moją nauczycielkę chyba takie argumenty by nie przekonały. Mamy czytać uważnie i ze zrozumieniem, to będziemy wszystko wiedzieć Tyaaaa, ale jak tu się skupić np. na takich ''Syzyfowych Pracach''
Współczuję takiej nauczycielki. My często po przeczytaniu lektury mamy kartkówkę "z treści" ale są to pytania o np. miejsce jakiegoś wydarzenia z książki, bądź o bohaterów
Stary 2006-03-30, 12:33   #80
paula007
Zakorzenienie

Cytat:

i liczenie
Ta wypowiedź była skierowana chyba do Paris, ale moze i do mnie też, więc pozwolę sobie odpowiedzieć.
Może mi ktoś wierzyć lub nie, ale ja naprawdę zaczęłam czytać w wieku 3 lat. I wcale nie jestem żadnym geniuszem. Nie mówię, że czytałam "Pana Tadeusza" tak jak Paris, bo to lekkie przegięcie ale proste teksty naprawdę potrafiłam samodzielnie przeczytać. To tyle z mojej strony. Czy ktoś mi uwierzy czy nie, to jego sprawa.
Dziękuję za uwagę

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 12:35   #81
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Współczuję takiej nauczycielki. My często po przeczytaniu lektury mamy kartkówkę "z treści" ale są to pytania o np. miejsce jakiegoś wydarzenia z książki, bądź o bohaterów
My właściwie żadko mamy kartkówy z lektur za to cały czas pyta w treści w momencie przerabianie jakiejś książki. Ale da się to znieść, pytania nie są takie znowu szczegółowe Chociaż znam takich nauczycieli, którzy potrafili specjalnie zadać jakieś szczegółowe pytanko, na które osoba nawet po 3 'przeczytaniach' lektury miałaby problem z odpowiedzią... Na szczęście tacy nauczyciele to wyjątki

Stary 2006-03-30, 12:41   #82
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula007
Ta wypowiedź była skierowana chyba do Paris, ale moze i do mnie też, więc pozwolę sobie odpowiedzieć.
Może mi ktoś wierzyć lub nie, ale ja naprawdę zaczęłam czytać w wieku 3 lat. I wcale nie jestem żadnym geniuszem. Nie mówię, że czytałam "Pana Tadeusza" tak jak Paris, bo to lekkie przegięcie ale proste teksty naprawdę potrafiłam samodzielnie przeczytać. To tyle z mojej strony. Czy ktoś mi uwierzy czy nie, to jego sprawa.
Dziękuję za uwagę
nie, nie, to było do Paris, poprostu jakoś nei chce mi się wierzyć, ze czytała siostrze Pana Tadeusza i pewnie siostra wiedziała o co chodzi w Panu Tadeuczu, bo Paris już nei literkowała, ba!nie czytała sylabami, ona czytała całymi wyrazami, anawet zdaniami, wraz z przecinkami, wykrzyknikami,kropkami i taką tam interpunkcją.

wiesz, czytanie w wykonaniu dziecka w wieku lat trzech pewnie opierałos ie na pojedynczych literkach,

a czytanie to nie przebieganie po literkach/wyrazach i ewentualne wymawianie ich
czytanie to rozumienie treści

bo wypowiadanie po jednej literce może nazywa się całkiem inaczej

wierzę, no mo że nie do końca, bo większość dzieci jeszcze wtedy nei za dobrze wysławia sie, ale napewno nie uwierzę w Pana Tadeusza
bo to jest zbyt trudnw nawet dla niektórycj, których wiek powinen obligować do stiwerdzenia: rozumiem dzieła klasyki
Stary 2006-03-30, 12:48   #83
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

w gimnazjum miałam bardzo szczegółowe kartkówki
ale plusem był fakt, ze mozna byłomiec notatki z lektury i początkowo również książkę, w której można byo poszukac szybko odpowiedxi
[wiadomo, że jeśli ktoś nie przeczytał - nie będzie wiedział gdzie szukać ]
Stary 2006-03-30, 13:25   #84
Domina
Zakorzenienie

Ja mam tak cudowną polonistke że nie czytamy lektur wcale... A jestem w I LO.
Domina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 13:29   #85
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
nie, nie, to było do Paris, poprostu jakoś nei chce mi się wierzyć, ze czytała siostrze Pana Tadeusza i pewnie siostra wiedziała o co chodzi w Panu Tadeuczu, bo Paris już nei literkowała, ba!nie czytała sylabami, ona czytała całymi wyrazami, anawet zdaniami, wraz z przecinkami, wykrzyknikami,kropkami i taką tam interpunkcją.

wiesz, czytanie w wykonaniu dziecka w wieku lat trzech pewnie opierałos ie na pojedynczych literkach,

a czytanie to nie przebieganie po literkach/wyrazach i ewentualne wymawianie ich
czytanie to rozumienie treści

bo wypowiadanie po jednej literce może nazywa się całkiem inaczej

wierzę, no mo że nie do końca, bo większość dzieci jeszcze wtedy nei za dobrze wysławia sie, ale napewno nie uwierzę w Pana Tadeusza
bo to jest zbyt trudnw nawet dla niektórycj, których wiek powinen obligować do stiwerdzenia: rozumiem dzieła klasyki
Rozumiem Zresztą w tego "Pana Tadeusza" to ja też nie uwierzę. Toż to nawet dziecko-geniusz by tego nie przeczytało Gimnazjaliści, ba, licealiści mają problem z Mickiewiczem, a co dopiero 3-letnie dziecko A jeśli nawet nie mówić o samym zrozumieniu dzieła, ale tylko czytaniu to tym bardziej male dziecko by temu nie podołało. Przecież "Pan Tadeusz" jest pisany trudnym dla współczesnego człowieka językiem! Te wszystkie archaizmy... Ech

Stary 2006-03-30, 14:39   #86
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Domina
Ja mam tak cudowną polonistke że nie czytamy lektur wcale... A jestem w I LO.
Moim zdaniem nie jest ona taka cudowna skoro nic nie czytacia. Aż strach pomyśleć jak ona Was do matury przygotuje
Stary 2006-03-30, 14:52   #87
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

dokładnie,
bo nei zawsze dokładne opowiedzenie, opracowanie, nawet poprowadzone przez idealną polonistkę może pomóc podczas matury

chociaż teraz na pisemnej jest coś w stylu"zero własnych przemyśleń, myżl jak robot, myśl jak cyborg, myśljak inni, stereotypowo, zamknij swoje myśli w pewną klatkę i nie pozwól im się stamtąd wydostać" więc pewnie własne przemyślenia na temat danego dzieła nie są potrzebne
Stary 2006-03-30, 14:56   #88
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem nie jest ona taka cudowna skoro nic nie czytacia. Aż strach pomyśleć jak ona Was do matury przygotuje
Pomyslalam dokladnie to samo Dziekuje bardzo za taka polonistkę.

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

Stary 2006-03-30, 15:03   #89
lir391
Zakorzenienie

Cytat:

chociaż teraz na pisemnej jest coś w stylu"zero własnych przemyśleń, myżl jak robot, myśl jak cyborg, myśljak inni, stereotypowo, zamknij swoje myśli w pewną klatkę i nie pozwól im się stamtąd wydostać" więc pewnie własne przemyślenia na temat danego dzieła nie są potrzebne
Moim zdaniem, to nie jest dokladnie tak. Oczywiscie, klucz odpowiedzi jest schematyczny, ale mysle,ze zostal on stworzony, żeby nie pisac wszystkiego, co sie wie i wszystkiego, co przyjdzie. Umiejetnosc selekcjonowania posiadanej wiedzy i wlasciwego interpetowania zarowno prozy jak i poezji jest chyba cenniejsza niz zwykle bicie piany. Poza tym, klucz to kilka, a nie jedna odpowiedz. Polonosci zapewniaja nas,ze jesli odpowiedz jest madra to daja za nia punkt, nawet jezeli nie ma takiej w kluczu (chociaz takie podobno rzadko sie zdarzaja).

/Terry Pratchett/

Stary 2006-03-30, 15:08   #90
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

no tak, ale powiedzmy jak można poezję odczytywac jednoznacznie? i każdy tak samo?
przecieć to jest taka dziedzina, w której można różnie rozumieć

no niestety, mnie nei przyznano pkt - bo tego w kluczu nie było

zawsze z wypracowań miałam 4, 5, a tu nagle zostałam zamknięta w ramy, kazano mi pisać schematycznie i niefart - nie udało się na to 4.
co dziwne, bo polonistkę miałam naprawdę bardzo dobrą [podobnie w gimnazjum]

co prawda możesz dostać pkt za słownictwo i specjalne walory wypracowania
ale to jest nic, pestka, naprawdę mała ilosć
no i ta określona ilośc miejsca, zanim dobrze zaczęłam "trafiać w te pkt " juz musiałam kończyć

i wiesz kto uzyskał najlepsze wyniki z matury pisemnej?
ci, którzy w całej swojej karierze rpzeczytali kilka książek, 2-3 lektury
a całe swoje życie "lecieli" na opracowaniach
schematycznie wykuli to co pisało w opracowaniach. i gdzie tutaj sens i logika?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości