![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Czytanie lektur.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez monyczkaaa Czas edycji: 2006-03-29 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
to zalezy... niektóre są fajne aniektóre okropne!! poamiętam jak w IV kl. nie mogłam przeczytać "Sierotki Marysi"....Boshe... to było łokropne!! i nie przczytałam też Robinsona kruzoe, jakies takie bez wyrazu. Myślę że te książki które nie są lekturami czyta się chetaniej. swoją drogą to kto układa te spisy lektur?
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
oprócz Antygony i Tristiana i Izoldy nie przeczytałam ani jednej lektury począwszy od 6 klasy podstawówki. (wcześniej wszyściutkie czytałam, stresując się że nie zdąże na czas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Chłopi- okroooooooopność
![]()
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
nigdy nie lubilam czytać lektur. Jk w ciągu całego roku przeczytałam ze 4 to był mój wielki sukces. Na szczęście już szkołę skończyłam więc lekturki to już przeszłość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ty już umiałas wtedy czytać? niektórzy jeszcze nei potrafili dobrze się komunikować ze światem, a ty już czytałaś?! sory, ale muszeę to powiedzieć: widocznie wyższe sfery tak mają- wrodzony geniusz sory ale w takie bajki to ja naprawdę nei wierzę, w księżniczkę jeszcze tak, ale w czytanie w wieku 3 lat? ![]() ![]() i liczenie ![]() dodawałaś? mnożyłas i dzieliłaś też?? ułamki? i całki może również?? a jaki zakres? 1-10? czy może 1-10000?? to rodzice zaczęli cię uczyć/sama się uczyłaś liczyś w wieku 2 lat? czy może jak miałaś rok?? zanim nauczyłaś się mówić w miarę dobrze, oczywiście |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
taaa, powiem mężowi [kiedy już go będę miała] żeby czytał sobie do plemników książki, jakąś muzykę klasyczną puścimy wprost do jego plemników, no i obowiązkowo tabliczka mnożenia, bo mamusia mimo zdolności matematycznych tej długo pojąc nie mogła [oewnie dlatego, ze jej trzeba było się wyuczyć na pamięć, a mamusia, znaczy ja, nigdy nie potrafiła i nadal nei potrafi nic wykuć, mamusia musi zrozumieć, nie kuć.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez monyczkaaa Czas edycji: 2006-03-29 o 22:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
![]() dobra dziewczyny dajmy spokój bo znowu dziewczynę sprowokujemy i będzie na nas ![]() a raczej ja daję spokój, bo sprowokuję i będzie na mnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Paris, uwielbiam cię, zawsze potrafisz mnie rozśmieszyć, naprawdę, tak do rozpuku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wracam do tematu tego wątku: Ja w wieku 10 lat miałam już przeczytane wszystkie lektury, które omawiałam do tej pory i nawet te, które będę miała w klasie maturalnej ![]() dobra, to był ostatni żart w tym wątku, już mnie tu nie ma ![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Ja czytam wszystkie lektury, większość raczej ze względu na panią od polskiego, która uwielbia cytować fragmenty na kartkówkach i trzeba napisać ''o kim mowa'' lub ''kto wypowiedział te słowa''. Opracowania i ściągi, więc nie pomagają w takich sytuacjach
![]() ![]() Po Mistrza i Małgorzatę sięgnęłam sama, także mi się podobało. Jak się później dowiedziałam, że jest opracowywana w liceum byłam zdziwiona ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
to Alchemik już się stał lekturą??
hmm dziwne jak dla mnie bo książka pełna "złotych myśli", przez co niektórych może mocno irytować, swoją drogą, cytowanie słów na kartkówkach - głupota bo nei zawsze się pamięta wszystkie dialogi, itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mysle,ze nauczycielka wybiera dialogi na tyle charakterystyczne, że mozna sie zorientować, z czyich ust padly. (jesli sie czytalo, rzecz jasna).
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może mi ktoś wierzyć lub nie, ale ja naprawdę zaczęłam czytać w wieku 3 lat. I wcale nie jestem żadnym geniuszem. Nie mówię, że czytałam "Pana Tadeusza" tak jak Paris, bo to lekkie przegięcie ![]() ![]() Dziękuję za uwagę ![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz, czytanie w wykonaniu dziecka w wieku lat trzech pewnie opierałos ie na pojedynczych literkach, a czytanie to nie przebieganie po literkach/wyrazach i ewentualne wymawianie ich czytanie to rozumienie treści bo wypowiadanie po jednej literce może nazywa się całkiem inaczej ![]() wierzę, no mo że nie do końca, bo większość dzieci jeszcze wtedy nei za dobrze wysławia sie, ale napewno nie uwierzę w Pana Tadeusza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
w gimnazjum miałam bardzo szczegółowe kartkówki
ale plusem był fakt, ze mozna byłomiec notatki z lektury i początkowo również książkę, w której można byo poszukac szybko odpowiedxi [wiadomo, że jeśli ktoś nie przeczytał - nie będzie wiedział gdzie szukać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tak cudowną polonistke że nie czytamy lektur wcale... A jestem w I LO.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
dokładnie,
bo nei zawsze dokładne opowiedzenie, opracowanie, nawet poprowadzone przez idealną polonistkę może pomóc podczas matury chociaż teraz na pisemnej jest coś w stylu"zero własnych przemyśleń, myżl jak robot, myśl jak cyborg, myśljak inni, stereotypowo, zamknij swoje myśli w pewną klatkę i nie pozwól im się stamtąd wydostać" więc pewnie własne przemyślenia na temat danego dzieła nie są potrzebne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
no tak, ale powiedzmy jak można poezję odczytywac jednoznacznie? i każdy tak samo?
przecieć to jest taka dziedzina, w której można różnie rozumieć no niestety, mnie nei przyznano pkt - bo tego w kluczu nie było zawsze z wypracowań miałam 4, 5, a tu nagle zostałam zamknięta w ramy, kazano mi pisać schematycznie i niefart - nie udało się na to 4. co dziwne, bo polonistkę miałam naprawdę bardzo dobrą [podobnie w gimnazjum] co prawda możesz dostać pkt za słownictwo i specjalne walory wypracowania ale to jest nic, pestka, naprawdę mała ilosć no i ta określona ilośc miejsca, zanim dobrze zaczęłam "trafiać w te pkt " juz musiałam kończyć i wiesz kto uzyskał najlepsze wyniki z matury pisemnej? ci, którzy w całej swojej karierze rpzeczytali kilka książek, 2-3 lektury a całe swoje życie "lecieli" na opracowaniach schematycznie wykuli to co pisało w opracowaniach. i gdzie tutaj sens i logika? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:25.