|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 552
|
Dot.: NPR - naturalne planowanie rodziny
Cytat:
Czy NPR to "kalendarzyk ma³¿eñski". "Kalendarzyk ma³¿eñski", zwany tak¿e metod± rytmu opracowany zosta³ w latach 1920 - 1930, to metoda ma³o skuteczna, historyczna. Opiera³ siê na obliczeniach z d³ugo¶ci ostatnich 12 cyklów miesi±czkowych. Od tamtego czasu dokonano wielu odkryæ w tej dziedzinie. NPR nie mog± stosowaæ kobiety maj±ce nieregularne cykle. NIE JEST TO PRAWDA Poniewa¿ wiêkszo¶æ metod NPR to metody obserwacyjne, a nie kalkulacyjne. D³ugo¶æ cyklu nie ma znaczenia. W cyklu mo¿e wyst±piæ dodatkowe, spontaniczne jajeczkowanie. NIE JEST TO PRAWDA Teoretyczne rozwa¿ania na temat mo¿liwo¶ci wystêpowania jajeczkowania sprowokowanego nie znalaz³y potwierdzenia w faktach naukowych. Faza p³odna w cyklu wystêpuje tylko raz. Osoby twierdz±ce, ¿e mo¿e wyst±piæ dodatkowe spontaniczne jajeczkowanie zdradzaj± sw± niewiedzê w zakresie roli progesteronu i estriolu, które to hamuj± dojrzewanie kolejnych pêcherzyków wzrostowych w sytuacji, gdy owulacja ju¿ nast±pi³a. Fakt wystêpowania ci±¿ bli¼niaczych dwujajowych (b±d¼ wielorakich) wynika z wystêpuj±cego jednorazowo dojrzewania kilku jajeczek. Kolejne owulacje mieszcz± siê w granicach 24 godzinnego przedzia³u czasu. Metod NPR nie mo¿na stosowaæ u kobiet, u których wzrost temperatury nie jest wyra¼ny. NIE JEST TO PRAWDA B³êdem rzeczowym jest sprowadzanie metody naturalnej wy³±cznie do metody termicznej. U¿ytkownik metody Billingsa mo¿e w ogóle nie interesowaæ siê wska¼nikiem podstawowej temperatury cia³a. Metody NPR stosowaæ mog± wy³±cznie kobiety zdrowe. NIE JEST TO PRAWDA Je¿eli wystêpuj±ce schorzenie nie wyklucza wspó³¿ycia w ogóle, tym bardziej nie wyklucza obserwowania oznak p³odno¶ci. Bywaj± choroby nie maj±ce wp³ywu na zmianê objawów p³odno¶ci. Gdyby jednak zmiany takie wyst±pi³y, metody obserwacyjne pozwol± je ³atwo zauwa¿yæ. Wielo¶æ objawów p³odno¶ci uwzglêdnianych przez metody NPR umo¿liwi± wybór. Notowanie na karcie cyklu, oprócz obserwowanych wska¼ników p³odno¶ci, tak¿e informacji o aktualnie wystêpuj±cej chorobie stwarza mo¿liwo¶æ uwzglêdniania ewentualnie wystêpuj±cych zmian przy interpretacji karty cyklu. Prawid³owo (podkre¶lam to) stosowane metody npr maj± tak± sam± skutecznosæ jak antykoncepcja hormonalna. |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 711
|
Ja by³am bardzo zachwycona t± metod±. Dla mnie by³o bardzo interesuj±ce, ¿e codziennie musia³am siê obserwowaæ, mierzyæ temperaturê, wszystko notowaæ, nanosiæ do tabelki itp. Bardzo mi siê to podoba³o. Nawet umia³am okre¶liæ kiedy dostanê okres
![]() WIedzê o tej metodzie zdoby³am w internecie. Jest tego mnóstwo. S± te¿ gotowe tabelki do obserwacji cyklu. Jednak nawet lekkie przeziêbienie czy wypicie alkoholu itp. mo¿e zak³óciæ cykl. Wtedy ¿adne obserwacje organizmu nie s± miarodajne. Ja niestety jutro idê na wy³y¿eczkowanie, bo stosuj±c t± metodê zasz³am w ci±¿ê i poroni³am, a wszystko z powodu anginy ![]() Metoda jest fajna, ale raczej dla osób pragn±cych dok³adnie zaplanowaæ ci±¿ê, a nie siê przed ni± ustrzec. |
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymaj siê cieplutko. |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 418
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
stosuje z zona metode objawowo-termiczna wg. prof. dr med. J. Rötzera. Objawami badanymi sa: rano temperatura przed wstaniem, sluz w ciagu dnia, szyjka macicy wieczorem. i teraz dlaczego tylko 8 dni. nie mozemy miec dzieci i koniec. mogloby sie urodzic kalekie dziecko, wiec nie wolno dopuscic do tego. Wiec nalezy zrezygnowac z wspolzycia na poczatku cyklu gdyz nigdy nie wiadomo co sie wydarzy. Pozostaje teoretyczne 14 dni na koniec cyklu. Z tym ze moja zona owuluje ok. 12 dni przed miesiaczka. nastepnie nalezy odczekac kilka dni by potweirdzic owulacje (zwyzka temperatury + zanik objawow). Wiec odpada powiedzmy 3-5 dni. roznie to bywa. wiec srednio 12-4=8. OK? wszystko gra?
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 364
|
Cytat:
Niestety Weronisia opisa³a nam bardzo smutny tego przyk³ad.Weronisiu trzymaj siê cieplutko!!!!!!! )
|
|
|
|
|
|
#67 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po wypiciu alkoholu temp mo¿e byc nastêpnego dnia podniesiona- po prostu trzeba odnotowaæ, ze by³ pity alkohol i je¶li jest to akurat czas skoku temp- wtedy nale¿y pomin±æ ten dzien z zak³óceniem. Tak samo katar i przeziebienie czy pó¼niejsz pora pomiaru temp- podnosi temp. Natomiast wcze¶niejsza godzina pomiaru czy os³abienie- wp³ywa na obnizenie temp. |
||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 069
|
Do rkalinow:
Przepraszam, nie pomy¶la³am,¿e tym, jak odpowiedzia³am,¿e mog³am Ciê uraziæ.W takim wypadku to rzeczywi¶cie jest to problem.Stosujê tê sam± metodê i na pewno nie wychodzi z tego tylko 8 dni.Rozumiem,¿e w takim wypadku jest trudno.Jeszcze raz przepraszam. |
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 976
|
W cyklu kobiety p³odnych jest zazwyczaj tylko 5-6 dni.Dni niep³odne wystêpuj± nie tylko po owulacji,ale tak¿e przed ni±.Wiêc tych 8 dni to naprawdê do¶æ skromnie ,¿e tak powiem.
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 553
|
Cytat:
odwracajac sprawe ,zawsze moze sie urodzic kalekie albo zdrowe dziecko. co by bylo gdyby jednak? oddac ,zostawic? eshh takie rozmyslania troche OT. |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 014
|
Mo¿e ja co¶ powiem na ten temat. O ile dobrze rozumiem to autorem postu jest mê¿czyzna i pisze, ¿e ta medota (NPR) jest mêcz±ca. mam pytanie dla kogo ? bo chyba nie dla niego ?! Po drugie metoda nie jest a¿ tak trudna do opanowania jak siê mo¿e wydawaæ. Obawy wynikaj± bardziej z niewiedzy o niej ni¿ z jej zawodno¶ci. O ile wiem-tabletki antykoncepcyjne te¿ nie daj± 100% gwarancji, a przy tym szkodz± zdrowiu-o tym ju¿ jak gdyby siê nie mówi, mê¿czy¼ni milcz±, bo to im nie szkodzi-sami ich nie przyjmuj±. Na pocz±tku metoda mo¿e wydawaæ siê trudn±-mierzenie temp., obserwacja ¶luzu. Niej est to a¿ takie przera¿aj±ce, kilka cyklów i kobieta poznaje swój organizm-wcze¶niej pewnie nie wiedzia³a niejedna, ¿e w ró¿nych okresach cyklu wystêpuje co¶ takiego jak zmienny ¶luz. Stosujê tê metodê od 3 lat i jak narazie mam jedno dziecko, o które siê starali¶my.A tak poza tym to ciekawiej jest czasami poczekaæ kilka dni, które s± p³odne, ni¿ byæ gotow± w ka¿dej chwili na zawo³anie.
Dodam dla sceptyków, ¿e w chwili obecnej nie mierzê ju¿ temperatury. Obserwacja ¶luzu wystarcza w zupe³no¶ci i tej metody proszê nie myliæ z KALENDARZYKIEM ! Kalendarzyk to wy³±cznie matematyka, która ma siê nijak do rzeczywisto¶ci.
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Mariola13- ja z wypowiedzi rkalinow wywnioskowa³am,¿e znaj± oni zasady stosowania metody, za¶ "trudno¶ci±" jest krótki (rozumujê-zbyt krótki) czas niep³odno¶ci bezwzglêdnej.
Ale nie jestem pewna... mo¿e rkalinow siê wypowie? |
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#76 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
osobiscie znam swoj organizm i doskonale wiem kiedy mam owulacje ,jednak nigdy nie zdecydowalabym sie na az takie zaufanie do bilogii,no i lubie sex spontaniczny a nie kiedy mozna ,byloby to mecz±ce tak samo dla mnie jak dla T¿. no i ten stres czy dobrze wszytsko zinterpretowa³am ,czy lampka wina nie miala czasami wplywu ,czy ten stres,itd. jest to sposób dla par dla ktorych kolejne dziecko nie bedzie tragedia i rozpacz±. |
||||
|
|
|
|
#77 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1. wieczorem przygotowuje termometr, zeby rano mozna bylo sprawdzic oraz ustawiam budzik na 5:55 2. budzik dzwoni, ja podaje zonie termometr, ona mierzy. ja pilnuje by to trwalo np. okolo 7 minut. zabieram jej termometr. notuje temperature. potem myje termometr i klade go w odpowiednie miejsce 3. wieczorem musze pamietac zeby zonie sprawdzic szyjke macicy + sluz. notuje to. i tak w kolko. ja robie praktycznie wszystko zamiast zony. dla mnie to jest meczace. ale tak na razie musi byc. szczeka opadla? inne metody nie wchodza w gre. z powodu religii. sadze, ze metoda NPR jest ok, ale jest z nia duzo zabawy w przeciwienstwo do pigulek prezerwatyw itd.
|
|
|
#78 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro tak to po co to biadolenie?tak zdecydowaliscie i trzeba niesc ten krzy¿. |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
a nie moge sie spytac co sadza inni o tym i jakie maja doswiadczenia itd.?
|
|
#81 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 320
|
rety... nawet tu sa jakies spiecia miedzy rozmowcami... co za ludzie...
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
,ale jak dla mnie co¶ malutko tych dni-oszczêdni s± .Odszczepieniec-wielkie brawa za konkluzjê
|
|
|
#84 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#85 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 983
|
Podstawowa wada/zaleta "naturalnego planowania rodziny" - pewnie mo¿na jedynie naturalnie zaplanowaæ poczêcie dziecka, a nie - niepoczêcie.
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest na wiza¿u mnóstwo w±tków o pigu³kach, plastrach, spiralach (!) - w których dziewczyny dyskutuj±, wymieniaj± siê opiniami, rozmawiaj± o problemach - czy je¶li która¶ napisa³a, ¿e ma np os³abione libido po tabletkach- pisa³a¶ jej o niesieniu krzyza lub o ¿aleniu siê obcym osobom? Wychodz±c z takiego za³o¿enia- to ca³e forum by³oby niepotrzebne, bo przecie¿ o wszystkim mo¿emy porozmawiaæ z najbli¿szymi,zamiast z obcymi
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
chyba wolno mi wyrazic swoja opinie ,prawda?
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Poczyta³am sobie troche ta stronê o NPR i w sumie mam takie jedno spostrze¿enie. Otó¿ zwolennicy tej metody mówi±, ¿e nie jest to metoda antykoncepcyjna, bo s³u¿y nie zapobieganiu ci±¿y tylko jej planowaniu. Jak dla mnie to brzmi troche jak spór czy szklanka jest do po³ówy pe³na czy pusta. Ró¿nica tak naprawdê ¿adna... Co ciekawe na tej stronie pisze sie negatywnie o antykoncepcji, ale g³ównie chemicznej. Natomiast jako¶ cie¿ko mi znale¼æ cokolwiek o prezerwatywie. Przecie¿ to te¿ jest metoda antykoncepcji i na dodatek nie przeszkadza w byciu p³odnym, Mo¿na byc p³odnym ile sie chce. Nie dzia³a te¿ ¼le na zdrowie, chocia¿ wiadomo, ¿e nie jest jako¶ super komfortowa i co poniektórzy uwa¿aj±, ¿e ¼le wp³ywa na psychikê, bo trzeba przerywaæ grê wstêpn±, ¿eby ja za³o¿yæ i podobno doznania nie s± te same. Ale tak naprawdê to na psychikê gorzej by wp³ynê³o oczekiwanie czy siê bêdzie mia³o okres czy nie.
Zwyk³a antykoncepcja tak naprawdê te¿ s³u¿y planowaniu rodziny. Jakby cz³owiek wogóle nie chcia³ miec dzieci to by po prostu wyjecha³ za granicê i sie ciachn±³. Ja bra³am tabletki anty przez 5 lat i od roku nie biorê, bo jednak czu³am sie po nich niezbyt dobrze, zbiera³am wodê, nie chcia³o mi sie seksu i mia³am humory. Nie uwa¿am, ze NPR jest z³± metoda, bo na pewno wspaniale jest poznaæ swoje cia³o, wiedzieæ co i jak, no i przede wszystkim na pewno przydaje siê przy planowaniu dzieci. Wtedy wiadomo co i jak i kiedy nale¿y sie postaraæ, czyli generalnie dzia³a to w dwie strony. Ale tak naprawdê, ró¿nica miêdzy antykoncepcj± a NPR jest niewielka. Moim zdaniem polega ona tylko na samo¶wiadomo¶ci swojego cia³a i rozumieniu zach±dz±cych w nim procesów. Antykoncepcja jest po prostu ³atwiejsza. Nie trzeba sie zastanawiaæ co, jak i kiedy, tylko ³yka sie procha czy zak³ada gumeczkê i ju¿. Ale idea NPR i antykoncepcji tak naprawdê jest podobna, tzn. ¿eby mieæ dziecko wtedy kiedy sie chce.
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 320
|
o o o...chyba dobrze to podsumowalas S.
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 014
|
Cytat:
Musicie o tym otwarcie i szczerze porozmawiaæ-nie mo¿esz tego w sobie dusiæ, bo fakt, ¿e poruszy³e¶ ten problem na tym forum, ¶wiadczy o tym, ¿e nie czujesz siê z tym dobrze i winê sk³adasz na NPR, które wymaga zaanga¿owania dwóch osób. Osobi¶cie rolê mê¿czyzny w NPR widzê w uszanowaniu stosowania tej metody, tzn. np. nie obra¿anie siê, ¿e dzisiaj nie mo¿na, ale stworzeniu takich warunków, ¿eby Wasz zwi±zek na tym nie ucierpia³. Obserwacjê zmian zachodz±cych w organi¼mie kobiety pozostawi³abym jednak kobiecie.
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.

)