NPR, obliczanie dni p³odnych - w±tek zbiorczy! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi zwi±zane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-04-04, 14:55   #61
primavera
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 552
Dot.: NPR - naturalne planowanie rodziny

Cytat:
Napisane przez kasiasiar
W dzisiejszych czasach ta metoda jest baaardzooo baaaardzooo ma³o skuteczna! Stres,alkohol,papierosy,l eki,zanieczyszczenie ¶rodowiska,konserwanty,za burzenai hormonalne...itp,itdWszys tko to powoduje,¿e gospodarka hormonalna wariuje i na prawdê pewnego dnia mo¿ecie siê zdziwiæ kiedy oka¿e siê, ¿e bêdziecie mieæ dzidziusia

Czy NPR to "kalendarzyk ma³¿eñski".
"Kalendarzyk ma³¿eñski", zwany tak¿e metod± rytmu opracowany zosta³ w latach 1920 - 1930, to metoda ma³o skuteczna, historyczna. Opiera³ siê na obliczeniach z d³ugo¶ci ostatnich 12 cyklów miesi±czkowych. Od tamtego czasu dokonano wielu odkryæ w tej dziedzinie.

NPR nie mog± stosowaæ kobiety maj±ce nieregularne cykle.
NIE JEST TO PRAWDA

Poniewa¿ wiêkszo¶æ metod NPR to metody obserwacyjne, a nie kalkulacyjne. D³ugo¶æ cyklu nie ma znaczenia.

W cyklu mo¿e wyst±piæ dodatkowe, spontaniczne jajeczkowanie.
NIE JEST TO PRAWDA

Teoretyczne rozwa¿ania na temat mo¿liwo¶ci wystêpowania jajeczkowania sprowokowanego nie znalaz³y potwierdzenia w faktach naukowych. Faza p³odna w cyklu wystêpuje tylko raz. Osoby twierdz±ce, ¿e mo¿e wyst±piæ dodatkowe spontaniczne jajeczkowanie zdradzaj± sw± niewiedzê w zakresie roli progesteronu i estriolu, które to hamuj± dojrzewanie kolejnych pêcherzyków wzrostowych w sytuacji, gdy owulacja ju¿ nast±pi³a. Fakt wystêpowania ci±¿ bli¼niaczych dwujajowych (b±d¼ wielorakich) wynika z wystêpuj±cego jednorazowo dojrzewania kilku jajeczek. Kolejne owulacje mieszcz± siê w granicach 24 godzinnego przedzia³u czasu.

Metod NPR nie mo¿na stosowaæ u kobiet, u których wzrost temperatury nie jest wyra¼ny.
NIE JEST TO PRAWDA

B³êdem rzeczowym jest sprowadzanie metody naturalnej wy³±cznie do metody termicznej.
U¿ytkownik metody Billingsa mo¿e w ogóle nie interesowaæ siê wska¼nikiem podstawowej temperatury cia³a.

Metody NPR stosowaæ mog± wy³±cznie kobiety zdrowe.
NIE JEST TO PRAWDA

Je¿eli wystêpuj±ce schorzenie nie wyklucza wspó³¿ycia w ogóle, tym bardziej nie wyklucza obserwowania oznak p³odno¶ci. Bywaj± choroby nie maj±ce wp³ywu na zmianê objawów p³odno¶ci. Gdyby jednak zmiany takie wyst±pi³y, metody obserwacyjne pozwol± je ³atwo zauwa¿yæ. Wielo¶æ objawów p³odno¶ci uwzglêdnianych przez metody NPR umo¿liwi± wybór.
Notowanie na karcie cyklu, oprócz obserwowanych wska¼ników p³odno¶ci, tak¿e informacji o aktualnie wystêpuj±cej chorobie stwarza mo¿liwo¶æ uwzglêdniania ewentualnie wystêpuj±cych zmian przy interpretacji karty cyklu.

Prawid³owo (podkre¶lam to) stosowane metody npr maj± tak± sam± skutecznosæ jak antykoncepcja hormonalna.
primavera jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 15:24   #62
Weronisia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 711
Cool Dot.: NPR - naturalne planowanie rodziny

Ja by³am bardzo zachwycona t± metod±. Dla mnie by³o bardzo interesuj±ce, ¿e codziennie musia³am siê obserwowaæ, mierzyæ temperaturê, wszystko notowaæ, nanosiæ do tabelki itp. Bardzo mi siê to podoba³o. Nawet umia³am okre¶liæ kiedy dostanê okres
WIedzê o tej metodzie zdoby³am w internecie. Jest tego mnóstwo. S± te¿ gotowe tabelki do obserwacji cyklu.

Jednak nawet lekkie przeziêbienie czy wypicie alkoholu itp. mo¿e zak³óciæ cykl. Wtedy ¿adne obserwacje organizmu nie s± miarodajne.

Ja niestety jutro idê na wy³y¿eczkowanie, bo stosuj±c t± metodê zasz³am w ci±¿ê i poroni³am, a wszystko z powodu anginy

Metoda jest fajna, ale raczej dla osób pragn±cych dok³adnie zaplanowaæ ci±¿ê, a nie siê przed ni± ustrzec.
Weronisia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 15:32   #63
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia
Ja niestety jutro idê na wy³y¿eczkowanie, bo stosuj±c t± metodê zasz³am w ci±¿ê i poroni³am, a wszystko z powodu anginy
Weronisiu- przykro mi z powodu poronienia
Trzymaj siê cieplutko.
Stary 2006-04-04, 16:09   #64
Marilyn
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 418

Cytat:
Napisane przez primavera

NIE JEST TO PRAWDA

Teoretyczne rozwa¿ania na temat mo¿liwo¶ci wystêpowania jajeczkowania sprowokowanego nie znalaz³y potwierdzenia w faktach naukowych. Faza p³odna w cyklu wystêpuje tylko raz. Osoby twierdz±ce, ¿e mo¿e wyst±piæ dodatkowe spontaniczne jajeczkowanie zdradzaj± sw± niewiedzê w zakresie roli progesteronu i estriolu, które to hamuj± dojrzewanie kolejnych pêcherzyków wzrostowych w sytuacji, gdy owulacja ju¿ nast±pi³a. Fakt wystêpowania ci±¿ bli¼niaczych dwujajowych (b±d¼ wielorakich) wynika z wystêpuj±cego jednorazowo dojrzewania kilku jajeczek. Kolejne owulacje mieszcz± siê w granicach 24 godzinnego przedzia³u czasu.

metody npr maj± tak± sam± skutecznosæ jak antykoncepcja hormonalna.
No ciekawe ciekawe. Poproszê o ¼ród³o. Kto i gdzie robi³ te badania?
Marilyn jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 17:04   #65
rkalinow
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
GG do rkalinow

Cytat:
Napisane przez madana
... Za³o¿yciel w±tku stsouje co¶ dziwnego, co w ¿adnym przypadku NPR nie jest.Pozdraiwam....
niezle. skad wiecie co ja stosuje?
stosuje z zona metode objawowo-termiczna wg. prof. dr med. J. Rötzera. Objawami badanymi sa: rano temperatura przed wstaniem, sluz w ciagu dnia, szyjka macicy wieczorem.

i teraz dlaczego tylko 8 dni. nie mozemy miec dzieci i koniec. mogloby sie urodzic kalekie dziecko, wiec nie wolno dopuscic do tego. Wiec nalezy zrezygnowac z wspolzycia na poczatku cyklu gdyz nigdy nie wiadomo co sie wydarzy. Pozostaje teoretyczne 14 dni na koniec cyklu. Z tym ze moja zona owuluje ok. 12 dni przed miesiaczka. nastepnie nalezy odczekac kilka dni by potweirdzic owulacje (zwyzka temperatury + zanik objawow). Wiec odpada powiedzmy 3-5 dni. roznie to bywa. wiec srednio 12-4=8. OK? wszystko gra?
Stary 2006-04-04, 17:20   #66
kasiasiar
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 364

Cytat:
Napisane przez primavera

Czy NPR to "kalendarzyk ma³¿eñski".
"Kalendarzyk ma³¿eñski", zwany tak¿e metod± rytmu opracowany zosta³ w latach 1920 - 1930, to metoda ma³o skuteczna, historyczna. Opiera³ siê na obliczeniach z d³ugo¶ci ostatnich 12 cyklów miesi±czkowych. Od tamtego czasu dokonano wielu odkryæ w tej dziedzinie.

NPR nie mog± stosowaæ kobiety maj±ce nieregularne cykle.
NIE JEST TO PRAWDA

Poniewa¿ wiêkszo¶æ metod NPR to metody obserwacyjne, a nie kalkulacyjne. D³ugo¶æ cyklu nie ma znaczenia.

NIE JEST TO PRAWDA

Metod NPR nie mo¿na stosowaæ u kobiet, u których wzrost temperatury nie jest wyra¼ny.
NIE JEST TO PRAWDA

B³êdem rzeczowym jest sprowadzanie metody naturalnej wy³±cznie do metody termicznej.
U¿ytkownik metody Billingsa mo¿e w ogóle nie interesowaæ siê wska¼nikiem podstawowej temperatury cia³a.

Metody NPR stosowaæ mog± wy³±cznie kobiety zdrowe.
NIE JEST TO PRAWDA

Je¿eli wystêpuj±ce schorzenie nie wyklucza wspó³¿ycia w ogóle, tym bardziej nie wyklucza obserwowania oznak p³odno¶ci. Bywaj± choroby nie maj±ce wp³ywu na zmianê objawów p³odno¶ci. Gdyby jednak zmiany takie wyst±pi³y, metody obserwacyjne pozwol± je ³atwo zauwa¿yæ. Wielo¶æ objawów p³odno¶ci uwzglêdnianych przez metody NPR umo¿liwi± wybór.
Notowanie na karcie cyklu, oprócz obserwowanych wska¼ników p³odno¶ci, tak¿e informacji o aktualnie wystêpuj±cej chorobie stwarza mo¿liwo¶æ uwzglêdniania ewentualnie wystêpuj±cych zmian przy interpretacji karty cyklu.

Prawid³owo (podkre¶lam to) stosowane metody npr maj± tak± sam± skutecznosæ jak antykoncepcja hormonalna.
Czyli jednak praktyka wziê³a górê nad teori± i to co napisa³am,¿e wystarczy bardzo ma³y czynnik np katar lub alkohol i metoda przestaje byæ skuteczna...
Niestety Weronisia opisa³a nam bardzo smutny tego przyk³ad.Weronisiu trzymaj siê cieplutko!!!!!!!)
kasiasiar jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 18:06   #67
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marilyn
No ciekawe ciekawe. Poproszê o ¼ród³o. Kto i gdzie robi³ te badania?
Nie wiem- zaczerpnê³am te informacje ze stron, do których wcze¶niej poda³am linki (s± to pierwsze strony wy¶wietlajac esiê po wpisaniu w wyszykiwarkê has³a:npr). By³y tam podane jakie¶ ¼ród³a- zerknij na stronê.

Cytat:
Napisane przez kasiasiar
Czyli jednak praktyka wziê³a górê nad teori± i to co napisa³am,¿e wystarczy bardzo ma³y czynnik np katar lub alkohol i metoda przestaje byæ skuteczna...
No oczywiste jest, ze praktyka jest gór±- w koñcu npr opiera siê g³ównie na praktyce po³±czonej z teori±.
Po wypiciu alkoholu temp mo¿e byc nastêpnego dnia podniesiona- po prostu trzeba odnotowaæ, ze by³ pity alkohol i je¶li jest to akurat czas skoku temp- wtedy nale¿y pomin±æ ten dzien z zak³óceniem. Tak samo katar i przeziebienie czy pó¼niejsz pora pomiaru temp- podnosi temp. Natomiast wcze¶niejsza godzina pomiaru czy os³abienie- wp³ywa na obnizenie temp.
Stary 2006-04-04, 18:22   #68
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 069

Do rkalinow:
Przepraszam, nie pomy¶la³am,¿e tym, jak odpowiedzia³am,¿e mog³am Ciê uraziæ.W takim wypadku to rzeczywi¶cie jest to problem.Stosujê tê sam± metodê i na pewno nie wychodzi z tego tylko 8 dni.Rozumiem,¿e w takim wypadku jest trudno.Jeszcze raz przepraszam.
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 18:40   #69
Fresa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 25 976

W cyklu kobiety p³odnych jest zazwyczaj tylko 5-6 dni.Dni niep³odne wystêpuj± nie tylko po owulacji,ale tak¿e przed ni±.Wiêc tych 8 dni to naprawdê do¶æ skromnie ,¿e tak powiem.

Fresa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 19:25   #70
paula78
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 34 553

Cytat:
Napisane przez rkalinow
i teraz dlaczego tylko 8 dni. nie mozemy miec dzieci i koniec. mogloby sie urodzic kalekie dziecko, wiec nie wolno dopuscic do tego
istnieje ryzyko kalekiego dziecka ,potwierdzone przez lekarzy jak rozumiem a wy bawicie sie w obserwacje ¶luzu???? a na dodatek cie to mêczy.

odwracajac sprawe ,zawsze moze sie urodzic kalekie albo zdrowe dziecko.

co by bylo gdyby jednak?

oddac ,zostawic?

eshh takie rozmyslania troche OT.

paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 19:32   #71
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa
W cyklu kobiety p³odnych jest zazwyczaj tylko 5-6 dni.Dni niep³odne wystêpuj± nie tylko po owulacji,ale tak¿e przed ni±.Wiêc tych 8 dni to naprawdê do¶æ skromnie ,¿e tak powiem.
Ale z lektury stron po¶wiêconych npr wynika,i¿ w celu, aby by³ skuteczny, zak³ada siê ¿eplemniki mog± przetrwaæ w drogach rodnych kobiety nawet do 7 dni - st±d (w przypadku przestrzegania regu³ npr) po obliczeniach z tych dni zostaje np 8.
Stary 2006-04-04, 19:49   #72
Mariola13
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 014

Mo¿e ja co¶ powiem na ten temat. O ile dobrze rozumiem to autorem postu jest mê¿czyzna i pisze, ¿e ta medota (NPR) jest mêcz±ca. mam pytanie dla kogo ? bo chyba nie dla niego ?! Po drugie metoda nie jest a¿ tak trudna do opanowania jak siê mo¿e wydawaæ. Obawy wynikaj± bardziej z niewiedzy o niej ni¿ z jej zawodno¶ci. O ile wiem-tabletki antykoncepcyjne te¿ nie daj± 100% gwarancji, a przy tym szkodz± zdrowiu-o tym ju¿ jak gdyby siê nie mówi, mê¿czy¼ni milcz±, bo to im nie szkodzi-sami ich nie przyjmuj±. Na pocz±tku metoda mo¿e wydawaæ siê trudn±-mierzenie temp., obserwacja ¶luzu. Niej est to a¿ takie przera¿aj±ce, kilka cyklów i kobieta poznaje swój organizm-wcze¶niej pewnie nie wiedzia³a niejedna, ¿e w ró¿nych okresach cyklu wystêpuje co¶ takiego jak zmienny ¶luz. Stosujê tê metodê od 3 lat i jak narazie mam jedno dziecko, o które siê starali¶my.A tak poza tym to ciekawiej jest czasami poczekaæ kilka dni, które s± p³odne, ni¿ byæ gotow± w ka¿dej chwili na zawo³anie.
Dodam dla sceptyków, ¿e w chwili obecnej nie mierzê ju¿ temperatury. Obserwacja ¶luzu wystarcza w zupe³no¶ci i tej metody proszê nie myliæ z KALENDARZYKIEM ! Kalendarzyk to wy³±cznie matematyka, która ma siê nijak do rzeczywisto¶ci.
Stary 2006-04-04, 20:01   #73
primavera
Zakorzenienie

Mariola13- ja z wypowiedzi rkalinow wywnioskowa³am,¿e znaj± oni zasady stosowania metody, za¶ "trudno¶ci±" jest krótki (rozumujê-zbyt krótki) czas niep³odno¶ci bezwzglêdnej.

Ale nie jestem pewna... mo¿e rkalinow siê wypowie?
Stary 2006-04-04, 20:23   #74
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez primavera
Ale z lektury stron po¶wiêconych npr wynika,i¿ w celu, aby by³ skuteczny, zak³ada siê ¿eplemniki mog± przetrwaæ w drogach rodnych kobiety nawet do 7 dni - st±d (w przypadku przestrzegania regu³ npr) po obliczeniach z tych dni zostaje np 8.
W takim razie lepiej wybierzcie inn± metodê antykoncepcji,bo przy naturalnej ¿aden dzieñ nie wydaje siê bezpieczny.

Stary 2006-04-04, 20:35   #75
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa
W takim razie lepiej wybierzcie inn± metodê antykoncepcji,bo przy naturalnej ¿aden dzieñ nie wydaje siê bezpieczny.
Ja wypowiedzi rkalinow odbieram w ten sposób, ¿e w³a¶nie zostaje im 8 bezpiecznych dni
Stary 2006-04-04, 21:07   #76
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mariola13
Mo¿e ja co¶ powiem na ten temat. O ile dobrze rozumiem to autorem postu jest mê¿czyzna i pisze, ¿e ta medota (NPR) jest mêcz±ca. mam pytanie dla kogo ? bo chyba nie dla niego ?! Po drugie metoda nie jest a¿ tak trudna do opanowania jak siê mo¿e wydawaæ. Obawy wynikaj± bardziej z niewiedzy o niej ni¿ z jej zawodno¶ci.
co do zawodnosci to chcialbym zobaczyc jak wyglada wskaznik pearla ,metoda naturlana jest mniej skuteczna niz gumki,globuki, wszytskie ciaze podacz jakiejkowiel antykomcecpcji wynikaja z niewiedzu,zaniedban lub losu jednak w przypadku metod naturlanych jest to jednak ruletka.

Cytat:
Napisane przez Mariola13
O ile wiem-tabletki antykoncepcyjne te¿ nie daj± 100% gwarancji, a przy tym szkodz± zdrowiu-o tym ju¿ jak gdyby siê nie mówi, mê¿czy¼ni milcz±, bo to im nie szkodzi-sami ich nie przyjmuj±.
owszem zgadzam sie jednak stres i oczekiwanie na okres co miesiac tez moz eszkodzic zdrowie,prawda? ,poza tym nie jest to spontaniczny sex ,nie wyobrazam sobie domawiac sobie przyjemnosci bo nie dzis nie mozna.

Cytat:
Napisane przez Mariola13
Na pocz±tku metoda mo¿e wydawaæ siê trudn±-mierzenie temp., obserwacja ¶luzu. Niej est to a¿ takie przera¿aj±ce, kilka cyklów i kobieta poznaje swój organizm-wcze¶niej pewnie nie wiedzia³a niejedna, ¿e w ró¿nych okresach cyklu wystêpuje co¶ takiego jak zmienny ¶luz.
ta metoda a raczej nawyk obserwacji organizmu powinnien byc uczony w szkole ,przed sexem ,w okresie dojrzewania a by przed wyborem osttaecznej antykoncepcji kazda dziewczynka wiedziala co sie dzieje w jej organizmie i jak kazda metoda ma plusy i minusy.

Cytat:
Napisane przez Mariola13
A tak poza tym to ciekawiej jest czasami poczekaæ kilka dni, które s± p³odne, ni¿ byæ gotow± w ka¿dej chwili na zawo³anie.
na zawolenia ?zabrzmialo to jak z 18 wieku kiedy tylko mê¿czyzni chcieli i brali co im sie nalezy.
osobiscie znam swoj organizm i doskonale wiem kiedy mam owulacje ,jednak nigdy nie zdecydowalabym sie na az takie zaufanie do bilogii,no i lubie sex spontaniczny a nie kiedy mozna ,byloby to mecz±ce tak samo dla mnie jak dla T¿.
no i ten stres czy dobrze wszytsko zinterpretowa³am ,czy lampka wina nie miala czasami wplywu ,czy ten stres,itd.

jest to sposób dla par dla ktorych kolejne dziecko nie bedzie tragedia i rozpacz±.

Stary 2006-04-04, 21:27   #77
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

Cytat:
Napisane przez Mariola13
O ile dobrze rozumiem to autorem postu jest mê¿czyzna i pisze, ¿e ta medota (NPR) jest mêcz±ca. mam pytanie dla kogo ? bo chyba nie dla niego ?!
jestem mezczyzna. rzeczywiscie. u mnie to wyglada tak. nie pytajcie dlaczego tak jest. nie bede sie wglebial.

1. wieczorem przygotowuje termometr, zeby rano mozna bylo sprawdzic oraz ustawiam budzik na 5:55
2. budzik dzwoni, ja podaje zonie termometr, ona mierzy. ja pilnuje by to trwalo np. okolo 7 minut. zabieram jej termometr. notuje temperature. potem myje termometr i klade go w odpowiednie miejsce
3. wieczorem musze pamietac zeby zonie sprawdzic szyjke macicy + sluz. notuje to.

i tak w kolko. ja robie praktycznie wszystko zamiast zony. dla mnie to jest meczace. ale tak na razie musi byc.

szczeka opadla?

inne metody nie wchodza w gre. z powodu religii. sadze, ze metoda NPR jest ok, ale jest z nia duzo zabawy w przeciwienstwo do pigulek prezerwatyw itd.
Stary 2006-04-04, 21:29   #78
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

Cytat:
Napisane przez primavera
Mariola13- ja z wypowiedzi rkalinow wywnioskowa³am,¿e znaj± oni zasady stosowania metody, za¶ "trudno¶ci±" jest krótki (rozumujê-zbyt krótki) czas niep³odno¶ci bezwzglêdnej.

Ale nie jestem pewna... mo¿e rkalinow siê wypowie?
dobrze wywnioskowalas.
Stary 2006-04-04, 21:35   #79
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rkalinow
inne metody nie wchodza w gre. z powodu religii.

skoro tak to po co to biadolenie?tak zdecydowaliscie i trzeba niesc ten krzy¿.

Stary 2006-04-04, 21:45   #80
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

a nie moge sie spytac co sadza inni o tym i jakie maja doswiadczenia itd.?
Stary 2006-04-04, 21:57   #81
odszczepieniec
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 320

rety... nawet tu sa jakies spiecia miedzy rozmowcami... co za ludzie...
odszczepieniec jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 22:33   #82
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rkalinow
a nie moge sie spytac co sadza inni o tym i jakie maja doswiadczenia itd.?
mozna ,mozna ,³atwiej po¿alic sie obcym niz najbli¿szym.

Stary 2006-04-04, 22:33   #83
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez primavera
Ja wypowiedzi rkalinow odbieram w ten sposób, ¿e w³a¶nie zostaje im 8 bezpiecznych dni
Czyli odbieramy tak samo ,ale jak dla mnie co¶ malutko tych dni-oszczêdni s± .
Odszczepieniec-wielkie brawa za konkluzjê

Stary 2006-04-05, 08:30   #84
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

Cytat:
Napisane przez paula78
ja sie nie zale, tylko stwierdzam fakty.... dziekuje wszystkim tym, ktorzy cos konstruktywnego wniesli do tego watku.
Stary 2006-04-05, 09:22   #85
marcelina73
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 983

Podstawowa wada/zaleta "naturalnego planowania rodziny" - pewnie mo¿na jedynie naturalnie zaplanowaæ poczêcie dziecka, a nie - niepoczêcie.
marcelina73 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-05, 10:11   #86
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78
Paula- nie chcia³abym wyj¶æ na "czepialsk±", ale po co takie komentarze? Nic to nie wnosi, nie odpowiadasz na pytania zadane przez za³o¿yciela w±tku.

Jest na wiza¿u mnóstwo w±tków o pigu³kach, plastrach, spiralach (!) - w których dziewczyny dyskutuj±, wymieniaj± siê opiniami, rozmawiaj± o problemach - czy je¶li która¶ napisa³a, ¿e ma np os³abione libido po tabletkach- pisa³a¶ jej o niesieniu krzyza lub o ¿aleniu siê obcym osobom?

Wychodz±c z takiego za³o¿enia- to ca³e forum by³oby niepotrzebne, bo przecie¿ o wszystkim mo¿emy porozmawiaæ z najbli¿szymi,zamiast z obcymi
Stary 2006-04-05, 10:15   #87
paula78
Zakorzenienie

chyba wolno mi wyrazic swoja opinie ,prawda?

Stary 2006-04-05, 11:10   #88
Shemreolin
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 065
GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Poczyta³am sobie troche ta stronê o NPR i w sumie mam takie jedno spostrze¿enie. Otó¿ zwolennicy tej metody mówi±, ¿e nie jest to metoda antykoncepcyjna, bo s³u¿y nie zapobieganiu ci±¿y tylko jej planowaniu. Jak dla mnie to brzmi troche jak spór czy szklanka jest do po³ówy pe³na czy pusta. Ró¿nica tak naprawdê ¿adna... Co ciekawe na tej stronie pisze sie negatywnie o antykoncepcji, ale g³ównie chemicznej. Natomiast jako¶ cie¿ko mi znale¼æ cokolwiek o prezerwatywie. Przecie¿ to te¿ jest metoda antykoncepcji i na dodatek nie przeszkadza w byciu p³odnym, Mo¿na byc p³odnym ile sie chce. Nie dzia³a te¿ ¼le na zdrowie, chocia¿ wiadomo, ¿e nie jest jako¶ super komfortowa i co poniektórzy uwa¿aj±, ¿e ¼le wp³ywa na psychikê, bo trzeba przerywaæ grê wstêpn±, ¿eby ja za³o¿yæ i podobno doznania nie s± te same. Ale tak naprawdê to na psychikê gorzej by wp³ynê³o oczekiwanie czy siê bêdzie mia³o okres czy nie.

Zwyk³a antykoncepcja tak naprawdê te¿ s³u¿y planowaniu rodziny. Jakby cz³owiek wogóle nie chcia³ miec dzieci to by po prostu wyjecha³ za granicê i sie ciachn±³. Ja bra³am tabletki anty przez 5 lat i od roku nie biorê, bo jednak czu³am sie po nich niezbyt dobrze, zbiera³am wodê, nie chcia³o mi sie seksu i mia³am humory.

Nie uwa¿am, ze NPR jest z³± metoda, bo na pewno wspaniale jest poznaæ swoje cia³o, wiedzieæ co i jak, no i przede wszystkim na pewno przydaje siê przy planowaniu dzieci. Wtedy wiadomo co i jak i kiedy nale¿y sie postaraæ, czyli generalnie dzia³a to w dwie strony.

Ale tak naprawdê, ró¿nica miêdzy antykoncepcj± a NPR jest niewielka. Moim zdaniem polega ona tylko na samo¶wiadomo¶ci swojego cia³a i rozumieniu zach±dz±cych w nim procesów. Antykoncepcja jest po prostu ³atwiejsza. Nie trzeba sie zastanawiaæ co, jak i kiedy, tylko ³yka sie procha czy zak³ada gumeczkê i ju¿. Ale idea NPR i antykoncepcji tak naprawdê jest podobna, tzn. ¿eby mieæ dziecko wtedy kiedy sie chce.

Shemreolin jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-05, 13:36   #89
odszczepieniec
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 320

o o o...chyba dobrze to podsumowalas S.
odszczepieniec jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-05, 15:05   #90
Mariola13
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 014

Cytat:
Napisane przez rkalinow
jestem mezczyzna. rzeczywiscie. u mnie to wyglada tak. nie pytajcie dlaczego tak jest. nie bede sie wglebial.

1. wieczorem przygotowuje termometr, zeby rano mozna bylo sprawdzic oraz ustawiam budzik na 5:55
2. budzik dzwoni, ja podaje zonie termometr, ona mierzy. ja pilnuje by to trwalo np. okolo 7 minut. zabieram jej termometr. notuje temperature. potem myje termometr i klade go w odpowiednie miejsce
3. wieczorem musze pamietac zeby zonie sprawdzic szyjke macicy + sluz. notuje to.

i tak w kolko. ja robie praktycznie wszystko zamiast zony. dla mnie to jest meczace. ale tak na razie musi byc.

szczeka opadla?

inne metody nie wchodza w gre. z powodu religii. sadze, ze metoda NPR jest ok, ale jest z nia duzo zabawy w przeciwienstwo do pigulek prezerwatyw itd.
Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi uwa¿am, ¿e macie problem i dla dobra Waszego zwi±zku nale¿y go jak najszybciej rozwi±zaæ. Oboje podjeli¶cie, jak rozumiem, decyzjê o stosowaniu NPR i jest to wspólna odpowiedzialno¶æ. Dlatego nie rozumiem jakby dlaczego ca³a "robota" spad³a na Ciebie ?!?! Wyobra¼i³am sobie jak to wszystko robisz i nasun±³ mi siê obraz "obs³ugiwania maszyny", gdzie Ty jeste¶ obs³uguj±cym. Nie rozumiem dlaczego ¿ona nie anga¿uje siê do tego ???Nie wiem czy to z wygody wynika czy z czego¶ innego ? Ty sprawdzasz jej szyjkê macicy ?!! To ju¿ chyba lekka przesada. I nie piszê tego, ¿eby Ci w jaki¶ sposób dokuczyæ, bo to naprawdê powa¿ny problem. Pogadajcie o tym, bo inaczej wasz sex zamieni siê w jakie¶ beznamiêtne dzia³anie, bo w koñcu Ci siê to znudzi-obs³ugiwanie urz±dzenia zwanego ¿on±, czy jest gotowe czy nie gotowe. Bardzo ³atwo przez to zniszczyæ uczucie Was ³±cz±ce.
Musicie o tym otwarcie i szczerze porozmawiaæ-nie mo¿esz tego w sobie dusiæ, bo fakt, ¿e poruszy³e¶ ten problem na tym forum, ¶wiadczy o tym, ¿e nie czujesz siê z tym dobrze i winê sk³adasz na NPR, które wymaga zaanga¿owania dwóch osób. Osobi¶cie rolê mê¿czyzny w NPR widzê w uszanowaniu stosowania tej metody, tzn. np. nie obra¿anie siê, ¿e dzisiaj nie mo¿na, ale stworzeniu takich warunków, ¿eby Wasz zwi±zek na tym nie ucierpia³. Obserwacjê zmian zachodz±cych w organi¼mie kobiety pozostawi³abym jednak kobiecie.

Nowe w±tki na forum Ginekologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2019-08-02 23:56:11

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.