![]() |
#61 |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Zostać czy wrócić?
No właśnie. Polska to co? Konkrety, co w Polsce jest takiego, co daje Wam jako rodzinie stabilizację, widoki na przyszłość?
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ciężko opisać to co chce przekazac, 30 lat żyłam we własnym kraju a teraz siedziec w innym,tak samotnie. Różni ludzie różne charaktery,mi ciężko otworzyć sie do kogoś od tak mimo że mi tu jest źle poprostu, szukać na siłe znajomych. nieeee,trudno mi to opisac ![]() ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Jednym wystarczy partner i dziecko a ja potrzebuje więcej bliskich ludzi dookoła. Trudno mi to wyrazić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przestan narzekac i zacznij dzialac. Poznawac kobitki z polski Uczyc sie jezyka Poznawac okolice. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#65 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
To Ty piszesz o robieniu listy plusów i minusów życia w Polsce, jak na razie podałaś nam tu bardzo istotne minusy, więc pytam o plusy, które to według Ciebie równoważą.
![]() |
![]() |
#66 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Jeśli wybierzecie stabilność finansową, jak zrealizować potrzeby emocjonalne - jak często możesz jeździć do Polski, jak często "Polska" może odwiedzać Ciebie, jakie formy jak najczęstszego kontaktu z "Polską" wchodzą w grę, jakie masz możliwości nowych znajomości - może wątek emigrantek na Wizażu? Może grupy na fb gdzie są Polacy w Twoim mieście? Inaczej się człowiek czuje, jak ma kontakt z ludźmi. Jeśli wybierzecie stabilność emocjonalną, jak zrealizować potrzeby finansowe - jakie są szanse na znalezienie legalnej pracy przez Twojego męża, jakie macie szanse na samodzielne zamieszkanie, zarówno jeśli chodzi o lokalizację, jak i o finanse. Jeśli wybierzecie życie na odległość - jak często i na jak długo będziecie mogli się widywać, czy dacie radę żyć przez te dwa lata na odległość, jakie będą plany na przyszłość jeśli i jemu się powiedzie tam, a Tobie w Polsce - co planujecie robić za te dwa lata?
![]() |
![]() |
#68 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Masz trzydziesci lat. Twoim priorytetem powinno byc zabezpieczenie dziecka i swojego bytu. Bez wzgledu na to gdzie dziecko zyje: Polska, Niemcy czy koniec świata. A Ty? Co proponujesz w Polsce czy tam gdzie teraz jesteś? Siedzisz jakby miało ci z nieba kapac. Ogarnij sie. Jak? Rady zostały podane. Będziesz mieć pieniądze i czas będziesz częściej odwiedzać Polskę, a i rodzina będzie mogła cię odwiedzać (co stoi na przeszkodzie?). Piszesz o tym, że charaktery sa różne w kontekście trudności poznawania nowych ludzi. Mam jednk wrażenie, że ty się w ogóle nie robisz wiele w kierunku poznawania nowych ludzi, i że twoje powody to czysta wymówka.
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Trudno mi zrozumiec kogos kto najpierw bierze slub i ma dziecko a potem zastanawia sie gdzie i za co bedzie zyc. Troche nie ta kolejnosc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
dlaczego nie chcesz sprobowac pojsc do pracy nawet tego sprzatania i nauczyc sie jezyka
w pracy poznasz ludzi i nie bedzesz czula sie tak samotna nie robisz nic zeby sprobwac cokolwiek zmienic przyszlas na forum zadalas pytanie: co lepsze? a pozniej piszesz : "tylko jedna co mnie rozumie" wielu ludzi cie rozumie ja cie doskonale rozumiem ze jest ciezko bez jezyka w obcym kraju jak sie nie ma znajomych ale poniewaz bylam w takiej sytuacji i to nawet w gorszej bo nie mialam tam meza! wiec mowi ci idz do pracy to wszystko zmienia. odpoczniesz od dziecka poznasz ludzi poczujesz sie lepiej wracajac do polski bedziesz mieszkala znowu z tesciami,twoj maz z praca na czarno bez zadnej stabilizacji bez szansy na kredyt na mieszkanie bo praca na czarno takiej opcji nie daje a jak sobie wyobrazasz swoja starosc kiedy on nie bedzie mial nawet emerytury? widzisz ja podjelam decyzje o wyjezdzie glownie ze wzgledu na moje dzieci ktore byly starsze od twojego i musialy zmienic cale zycie dzis sa juz dorosle, sa dwujezyczne maja skonczone dobre szkoly(jedno juz pracuje i zaraz wyprowadzi sie na swoje,drugie studjuje),mam swoj dom(splacam kredyt),zrobilismy wszyscy prawo jazdy(w polsce nie bylo mnie stac)kazdy z nas ma samochod(zajelo mi to 10 lat tylko 10 lat z niczego !) nie zastanawialabym sie nawet sekundy na twoim miejscu,owszem jest tesknota ale twoja rodzina to maz i dziecko i powinnas patrzec co dla was jako rodziny bedzie najlepsze,co dla twojego dziecka jest najlepsze? jak wyobrazasz sobie zycie z tesciami z nastoletnim dzieckiem? dziadkowie sa wazni to prawda ale dziecko masz jeszcze male moze do dziadkow jezdzic na cale wakacje na ferie itp tak moje jezdzily nigdy nie zalowalam swojego wyboru i mysle ze jesli ty bys zaczela myslec mniej egoistycznie tez bys mogla byc szczesliwa tam gdzie jestes bo zycie to nie plotki z przyjaciolka czy kawa u mamusi a dbanie o przyszlosc swojego dziecka i poleganie przedewszystkim na sobie a nie na innych(tesciach,mamie czy zasilkach) Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2017-01-01 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;69155866]dlaczego nie chcesz sprobowac pojsc do pracy nawet tego sprzatania i nauczyc sie jezyka
w pracy poznasz ludzi i nie bedzesz czula sie tak samotna nie robisz nic zeby sprobwac cokolwiek zmienic przyszlas na forum zadalas pytanie: co lepsze? a pozniej piszesz : "tylko jedna co mnie rozumie" wielu ludzi cie rozumie ja cie doskonale rozumiem ze jest ciezko bez jezyka w obcym kraju jak sie nie ma znajomych ale poniewaz bylam w takiej sytuacji i to nawet w gorszej bo nie mialam tam meza! wiec mowi ci idz do pracy to wszystko zmienia. odpoczniesz od dziecka poznasz ludzi poczujesz sie lepiej wracajac do polski bedziesz mieszkala znowu z tesciami,twoj maz z praca na czarno bez zadnej stabilizacji bez szansy na kredyt na mieszkanie bo praca na czarno takiej opcji nie daje a jak sobie wyobrazasz swoja starosc kiedy on nie bedzie mial nawet emerytury? widzisz ja podjelam decyzje o wyjezdzie glownie ze wzgledu na moje dzieci ktore byly starsze od twojego i musialy zmienic cale zycie dzis sa juz dorosle, sa dwujezyczne maja skonczone dobre szkoly(jedno juz pracuje i zaraz wyprowadzi sie na swoje,drugie studjuje),mam swoj dom(splacam kredyt),zrobilismy wszyscy prawo jazdy(w polsce nie bylo mnie stac)kazdy z nas ma samochod(zajelo mi to 10 lat tylko 10 lat z niczego !) nie zastanawialabym sie nawet sekundy na twoim miejscu,owszem jest tesknota ale twoja rodzina to maz i dziecko i powinnas patrzec co dla was jako rodziny bedzie najlepsze,co dla twojego dziecka jest najlepsze? jak wyobrazasz sobie zycie z tesciami z nastoletnim dzieckiem? dziadkowie sa wazni to prawda ale dziecko masz jeszcze male moze do dziadkow jezdzic na cale wakacje na ferie itp tak moje jezdzily nigdy nie zalowalam swojego wyboru i mysle ze jesli ty bys zaczela myslec mniej egoistycznie tez bys mogla byc szczesliwa tam gdzie jestes bo zycie to nie plotki z przyjaciolka czy kawa u mamusi a dbanie o przyszlosc swojego dziecka i poleganie przedewszystkim na sobie a nie na innych(tesciach,mamie czy zasilkach)[/QUOTE] ooooooo toś mi powiedziała..az mi głupio,szczerze.. ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
![]() moge 3 razy do roku jeździc do polski-zależnie od męża internet mamy słaby więc rozmowy na kamerce odpadaja ![]() z polski do mnie nie przyjada bo nie maja kasy i czasu i jak-przyjaciółka mówi ze za daleko i za drogo,mama taka prace że jak weźmie urlop to juz po pracy,rodzenstwo tez nie bardzo.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
sissy that walk
|
Ja za to nie rozumiem jednego - co to jest za człowiek, który w Polsce nie ma szans na legalne zatrudnienie? Dlaczego niby żadna umowa nie wchodzi w grę w przypadku męża?
Co do dylematu - rozumiem, bo sama wolę Polskę mimo wszystko, ale trzeba myśleć życiowo i realistycznie. Jesteś sfrustrowana - jak dla mnie - w dużej mierze z powodu zamknięcia w domu. Nienajomość języka jest paraliżująca i nie dziwię się, że czujesz się tu fatalnie. Jednak skoro wszyscy dają radę, na czele z Twoim mężem, to czemu niby Ty miałabyś nie dać? Trzeba zacząć po prostu - samo się nie zrobi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
sluchaj dasz rade tylko zrob pierwszy krok
ja chyba dwa lata mialam depresje ale jakos to wszystko ciagnelam,glownym problemem bylo utrudnione porozumiewanie sie . dlatego naprawde polecam ci prace i bycie miedzy ludzmi ja pisalam wczesniej moja pierwsza praca tez bylo sprzatanie ,pracowalam tez w fabryce jedyna dobra rzecza bylo to ze dzieciaki byly juz na tyle samodzielne( jesli mozna cos takiego powiedzec o dziecku lat 8 i 11 )ze chodzily same do szkoly i same z niej wracaly wiec moglam pracowac i nie martwic sie o to jak wroca ze szkoly (szkoly byly blisko domu) ta bariera jezykowa jest taka przygnebiajaca ale pomalu cos mi w mozgu przeskoczylo i zaczelam coraz wiecej rozumiec coraz wiecej mowic(glupio sie czulam co prawda ale sie nie poddawalam) poszlam do collegu 2 razy w tygodniu po 2 godziny tu poznalam nastepnych ludzi(emigrantow jak ja)nawiazalam nowe znajomosci ale najwiecej pomoglo mi wlasnie to ze pracowalam tylko z tubylcami i musialam sie nauczyc jezyka bo nie mialam wyjscia ;-) nie jestes w wiezieniu ,jestes wolnym czlowiekiem,sprobuj zostac jesli bedziesz okropnie tesknic,nie bedziesz dawac rady zawsze mozesz wrocic nic nie stoi na przeszkodzie piszesz ze szefowa nie bedzie trzymac pracy wiecznie ,ok nic w zyciu nie jest wieczne ,wrazie czego poszukasz innej pracy,nie jestes w tragicznej sytuacji to nie jest jakis wybor ktory kompletnie zamyka ci droge na powrot tak do tego podejdz ja nie mialam tego komfortu tzn moglabym wrocic do rodzicow ale to by byla dla mnie zyciowa porazka wiec zostalam i przetrwalam ;-) idz do pracy daj dziecko do przedszkola zobaczysz jak szybko zacznie lapac jezyk jakie bedzie szczesliwe bawiac sie z innymi dziecmi,ty bedziesz miala szanse poznac ludzi i nauczyc sie jezyka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;69157496]sluchaj dasz rade tylko zrob pierwszy krok
ja chyba dwa lata mialam depresje ale jakos to wszystko ciagnelam,glownym problemem bylo utrudnione porozumiewanie sie . dlatego naprawde polecam ci prace i bycie miedzy ludzmi ja pisalam wczesniej moja pierwsza praca tez bylo sprzatanie ,pracowalam tez w fabryce jedyna dobra rzecza bylo to ze dzieciaki byly juz na tyle samodzielne( jesli mozna cos takiego powiedzec o dziecku lat 8 i 11 )ze chodzily same do szkoly i same z niej wracaly wiec moglam pracowac i nie martwic sie o to jak wroca ze szkoly (szkoly byly blisko domu) ta bariera jezykowa jest taka przygnebiajaca ale pomalu cos mi w mozgu przeskoczylo i zaczelam coraz wiecej rozumiec coraz wiecej mowic(glupio sie czulam co prawda ale sie nie poddawalam) poszlam do collegu 2 razy w tygodniu po 2 godziny tu poznalam nastepnych ludzi(emigrantow jak ja)nawiazalam nowe znajomosci ale najwiecej pomoglo mi wlasnie to ze pracowalam tylko z tubylcami i musialam sie nauczyc jezyka bo nie mialam wyjscia ;-) nie jestes w wiezieniu ,jestes wolnym czlowiekiem,sprobuj zostac jesli bedziesz okropnie tesknic,nie bedziesz dawac rady zawsze mozesz wrocic nic nie stoi na przeszkodzie piszesz ze szefowa nie bedzie trzymac pracy wiecznie ,ok nic w zyciu nie jest wieczne ,wrazie czego poszukasz innej pracy,nie jestes w tragicznej sytuacji to nie jest jakis wybor ktory kompletnie zamyka ci droge na powrot tak do tego podejdz ja nie mialam tego komfortu tzn moglabym wrocic do rodzicow ale to by byla dla mnie zyciowa porazka wiec zostalam i przetrwalam ;-) idz do pracy daj dziecko do przedszkola zobaczysz jak szybko zacznie lapac jezyk jakie bedzie szczesliwe bawiac sie z innymi dziecmi,ty bedziesz miala szanse poznac ludzi i nauczyc sie jezyka[/QUOTE] Dziękuje za te słowa. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Ja autorke rozumiem, jesli chodzi o tesknote za Polska. Jestem na emigracji 9 lat i wybaczcie, ale nie kazdy po kilku latach spedzonych za granica i podszlifowaniu jezyka, bedzie sie czul dobrze.
Na poczatku emigracji, czulam sie wspaniale, inny kraj, troche inna kultura. Poznej bylo coraz gorzej. Za poznawanie ludzi w pracy, to podziekuje. Lokalni wola trzymac sie ze swoimi a przez Polakow mialam mase problemow, bo zeby sie podlizac pracodawcy, rzucali innym klody pod nogi. W zyciu bym juz nie chciala pracowac w jednym miejscu z Polakami na emigracji. Moze autorka bedzie miala wiecej szczescia, ale to tez nie daje gwarancji, ze nie bedzie jej ciagnelo do kraju. Mnie ciagnie coraz bardziej. Autorko, jesli Twoje samopoczucie sie nie zmieni i nie oswoisz sie z zyciem na emigracji, to daj wam chociaz szanse na odlozenie pieniedzy. Rozejrzyj sie za jakas praca, we dwojke z mezem szybciej cos odlozycie, niz on sam. Uzbierajcie na mieszkanie, jak nie calosc, to chociaz wieksza czesc i wtedy pomyslicie nad powrotem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
ja nie mam zadnego problemu z ludzi z ktorymi pracuje ,nie pracowalam z polakami wiec nie moge sie wypowiedziec ale z tego co slyszalam to dosyc plotkarskie srodowisko wiec wole omijac
moi znajomi to tylko tubylcy nie czuje sie obco w ich towarzystwie,jestem przez nich w 100% zaakceptowana polakow znam tylko na czesc nie utrzymuje z zadnym bliskich kontaktow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
po drugiej stronie szafy
|
Tyle że tu chyba nikt nie napisał, że nie rozumie tęsknoty za Polską.
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Autorka teskni za totalna beztroska, gdyby wczesniej musiala patrzec z czego i gdzie zyje nie strzelilaby sobie slubiku i bobaska z facetem bez stalej pracy i chociaz skromnej kawalerki. Kobiety, ktore naprawde musza sobie radzic same w zyciu nie pozwalaja sobie na takich partnerow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.