Schrzaniłem relację z dziewczyną - czy jest jeszcze jakaś szansa? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-01-29, 14:32   #61
Viridian
Raczkowanie

Dot.: Schrzaniłem relację z dziewczyną - czy jest jeszcze jakaś szansa?

A ja polecam obejrzeć sobie ten wykład (niestety po angielsku - jeżeli ktoś ma linka na jakieś polskie tłumaczenie, proszę zapodać) Lundy Bancrofta:

https://www.youtube.com/watch?v=YmbrAWDft0s

To jest psycholog, który od dekad prowadzi terapie (najczęściej takie z nakazu sądu ) sprawców przemocy domowej. I nie owija w bawełnę. Bo w pierwszej wypowiedzi autora można odnaleźć kilka takich "czerwonych flag", o których w wykładzie jest mowa.
Viridian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-29, 14:42   #62
phnx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trzyrazypiec Pokaż wiadomość
Ja po prostu w to nie wierzę. Phnx, trollujesz albo, nie wiem, jesteś drugim wcieleniem autora. Albo żyłaś/żyjesz w przemocowej relacji i jesteś tak wytresowana, że zapomniałaś, gdzie są granice
Ani jedno, ani drugie, ani trzecie, ale masz prawo do swojej opinii.
phnx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-29, 14:43   #63
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Viridian Pokaż wiadomość
A ja polecam obejrzeć sobie ten wykład (niestety po angielsku - jeżeli ktoś ma linka na jakieś polskie tłumaczenie, proszę zapodać) Lundy Bancrofta:

https://www.youtube.com/watch?v=YmbrAWDft0s

To jest psycholog, który od dekad prowadzi terapie (najczęściej takie z nakazu sądu ) sprawców przemocy domowej. I nie owija w bawełnę. Bo w pierwszej wypowiedzi autora można odnaleźć kilka takich "czerwonych flag", o których w wykładzie jest mowa.
ogladam dzieki
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-29, 15:45   #64
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez phnx Pokaż wiadomość
Ja się jednak odnoszę do tego co napisał, bez domniemania, że na pewno wszystko przekręcił, uładził, że to były żarty, a ona ze strachu mało przez okno nie wyskoczyła.
Przecież nawet w jego wypowiedzi widać, że to nie były żarty.

Cytat:
Oczywiście być tak może. Ale może i nie, a jest tak, jak opisał autor. A tylko do tego mogę się odnieść.
My też się do tego odnosimy.

Cytat:
Powtarzam, celowe przetrzymywanie kogoś wbrew woli nie jest fajne i jest przemocą. Ale ja wciąż nie widzę w poście autora potwierdzenia, że tak właśnie to potraktowała opisana dziewczyna.
Ty założyłaś, że mogła to uznać za rozkoszne przekomarzanie się, szkoda tylko, że do dziś się do autora nie odzywa.

Cytat:
Dam Ci inny przykład:
Wyobraź sobie sytuację, że facet zawiązuje kobiecie, z którą się od jakiegoś czasu spotyka (!) oczy, mówiąc że ma dla niej niespodziankę i muszą tam pojechać autem. Ona całą drogę mówi ze śmiechem, że ją porwał, że to skandal i że wysiada, a on uśmiecha się i wciąż powtarza: wysiądziesz jak dojedziemy.
Prawdopodobnie facet chciał ją zawieźć na romantyczną randkę-niespodziankę, ale zastosował przemoc, bo tłumacząc to żartem/niespodzianką, wykorzystał fizyczną przewagę i trzymał ją w samochodzie. A ona całą drogę grała na czas na czas obawiając się, że on ją wiezie zgwałcić do lasu.
"Przetrzymywanie" w mieszkaniu czy w aucie..
A przemoc jest przemocą, czy tak?
Jeśli w pewnym momencie on dostaje szału, bo ona czegoś nie zrobiła, chociaż jej kazał, a ona więcej nie chce mieć z nim do czynienia - to nie ten przykład.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-29, 16:12   #65
kennedy
Zakorzenienie

Dla mnie to kosmos ze nawet przeprosic nie potrafil.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2017-01-29, 16:20   #66
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Dla mnie to kosmos ze nawet przeprosic nie potrafil.

To by niczego nie zmieniło. Wielu przemocowcow przeprasza i robi to samo.
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-29, 16:24   #67
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
To by niczego nie zmieniło. Wielu przemocowcow przeprasza i robi to samo.
No ba , przeprosiny nie skasuja tego co zrobil natomiast ich brak dodaje tylko do zlego.

Stary 2017-01-29, 16:29   #68
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
No ba , przeprosiny nie skasuja tego co zrobil natomiast ich brak dodaje tylko do zlego.

Może to i lepiej, że nie przeprosił, jeszcze by jej znajomi (jak tutaj wizazanki) wciskali, że przecież to tylko żarty były, a dodatkowo przecież przeprosił, więc z czym tu mieć problem

Jak widać dla niektórych tylko ten brak przeprosin jest problemem, bo przecież nic takiego tak naprawdę się nie stało
Stary 2017-01-29, 16:42   #69
adeedra
BAN stały

Cytat:
Staram się nie dopisywać czegoś, co nie zostało napisane, nawet jeśli mogło się darzyć.
Zostało napisane.
Zostało napisane przez AUTORA.
Zostało napisane przez OSOBĘ, KTÓRA BRAŁA UDZIAŁ W ZDARZENIU.
Cytat:
Całą sytuacja została przedstawiona w pewien sposób, może została przeinaczona przez autora, i może faktycznie dziewczyna uciekła w podskokach.
Nie bierzemy pod uwagę żadnego przeinaczania. Opieramy się na tym co napisał.
Cytat:
Ja się jednak odnoszę do tego co napisał, bez domniemania, że na pewno wszystko przekręcił, uładził, że to były żarty, a ona ze strachu mało przez okno nie wyskoczyła.
Sama w ostatnim poście używasz wielu przypuszczeń co do przebiegu sytuacji i jej opinii, co nie przeszkadza, na podstawie tych przypuszczeń, orzec, że autor to świr, patola i przemocowiec.
Nie "odnosisz się do tego co napisał" tylko interpretujesz sobie to w kosmiczną stronę, która nie ma oparcia nawet w jego słowach.
On sam napisał, że próbowała uciec oknem i że wybiegła stamtąd tak, że mało brakowało a by się przewróciła. Przekomarzanie się tak nie wygląda i nie skutkuje milczeniem i unikaniem kontaktu.
Cytat:
Oczywiście być tak może. Ale może i nie, a jest tak, jak opisał autor. A tylko do tego mogę się odnieść.
Nie odnosisz się do tego co napisał autor - powtórzę jako i ty powtarzasz.
Cytat:
Powtarzam, celowe przetrzymywanie kogoś wbrew woli nie jest fajne i jest przemocą. Ale ja wciąż nie widzę w poście autora potwierdzenia, że tak właśnie to potraktowała opisana dziewczyna.
Nie widzisz to nie widzisz. Ale jak decydujesz się pewne fragmenty pomijać a resztę interpretować na jego korzyść, to się nie dziw, że ktoś ma objekcje względem twojego deklarowanego opierania się na opisanej sytuacji.
Cytat:
Tu jest ważny kontekst sytuacji, który jest pomijany na rzecz "obiektywnej prawdy o przemocy". Dam Ci inny przykład:
Wyobraź sobie sytuację, że facet zawiązuje kobiecie, z którą się od jakiegoś czasu spotyka (!) oczy, mówiąc że ma dla niej niespodziankę i muszą tam pojechać autem. Ona całą drogę mówi ze śmiechem, że ją porwał, że to skandal i że wysiada, a on uśmiecha się i wciąż powtarza: wysiądziesz jak dojedziemy.
Prawdopodobnie facet chciał ją zawieźć na romantyczną randkę-niespodziankę, ale zastosował przemoc, bo tłumacząc to żartem/niespodzianką, wykorzystał fizyczną przewagę i trzymał ją w samochodzie. A ona całą drogę grała na czas na czas obawiając się, że on ją wiezie zgwałcić do lasu.
"Przetrzymywanie" w mieszkaniu czy w aucie..
A przemoc jest przemocą, czy tak?
Inny przykład przemocowego zachowania ma mnie przekonać, że któryś z opisanych tu świrów jest normalny a w jego postępowaniu nie ma absolutnie nic złego?
Wyśmienite.
Cytat:
Sam fakt wystąpienia pewnego schematu nie warunkuje zaraz przestępstwa lub sytuacji patologicznej z którą najbardziej się kojarzy, bo może być zależny od kontekstu sytuacji. I wcale nie chodzi o usprawiedliwianie przemocy.
Oczywiście możemy uznać, że zamykanie drzwi jest czynnością, z której nigdy nie należy robić sobie żartów, bo zrobienie sobie żartu z góry oznacza zaklasyfikowanie do bycia świrem i potencjalnym bandytą.
Oba konteksty są takie same. Psychol przegina a dziewczyny są zastraszone i przerażone sytuacją. Jakby psycholami nie byli, to pan z sytuacji pierwszej podniósłby kocyk i wyjaśnił, że jest mu on droższy od wszystkiego w życiu, a pan z drugiej zapytałby dziewczynę, czy ma ochotę na taką wycieczkę. Nie zrobili tego. Sorry Batory, dorośli ludzie robiąc coś takiego wiedzą co robią i jakie to ma konsekwencje dla innych, jeśli robią to nie zważając na to, jaki wpływ będzie to miało na innych, to powinni spędzić trochę czasu w więzieniu lub szpitalu psychiatrycznym.

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
Może to i lepiej, że nie przeprosił, jeszcze by jej znajomi (jak tutaj wizazanki) wciskali, że przecież to tylko żarty były, a dodatkowo przecież przeprosił, więc z czym tu mieć problem

Jak widać dla niektórych tylko ten brak przeprosin jest problemem, bo przecież nic takiego tak naprawdę się nie stało
Jak gwałt dokonany przez chłopaka jest zdaniem niektórych wizażanek pretekstem do focha, a sceptycyzm wobec głoszenia tej filozofii to dla reszty czepianie się i sianie gównoburzy to czego Ty się przepraszam bardzo spodziewasz po dyskusji z mecenaskami kultu przemocy?
adeedra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-29, 16:45   #70
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Niczego dobrego już się nie spodziewam, niestety.
Stary 2017-01-29, 17:58   #71
phnx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Nie "odnosisz się do tego co napisał" tylko interpretujesz sobie to w kosmiczną stronę, która nie ma oparcia nawet w jego słowach.
On sam napisał, że próbowała uciec oknem i że wybiegła stamtąd tak, że mało brakowało a by się przewróciła.
"Ona w pewnym momencie powiedziała, że jak nie otworzę to wyjdzie oknem."
"Przeszła koło mnie potykając się o próg"

Tak, "uciekała" i "wybiegła".
Ale to ja interpretuję sobie kosmicznie, w stronę która nie ma oparcia w jego słowach.

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Inny przykład przemocowego zachowania ma mnie przekonać, że któryś z opisanych tu świrów jest normalny a w jego postępowaniu nie ma absolutnie nic złego?
Wyśmienite.
Ok, to wiele wyjaśnia.
PS, nigdzie nie napisałam, że w jego zachowaniu nie ma nic złego. Przeciwnie. Zachował się beznadziejnie, co wielokrotnie zaznaczałam.
Nie twierdzę też, że dziewczyna nie robi słusznie, urywając ten kontakt.
Ale to, że ktoś zachował się jak palant NIE jest dla mnie z defaultu równoznaczne, że to świr, agresor i do psychiatryka.
W ostatnich postach właśnie do tego się odnosiłam, do takiej skrajnej opinii, a nie, że twierdzę, że zachowanie autora było cacy. Jeśli tak zinterpretowałaś moje posty, to źle zinterpretowałaś. Nie wiem jak mam to jaśniej napisać.

Nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać. Przedstawiłam własną opinię, a że jest taką a nie inną...
Cóż, możecie to uważać za trolling, skrzywienie psychiczne, jakąś tam tresurę, czy inną patologię z której wyszłam albo i nie wyszłam - co tam sobie chcecie
phnx jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości