|
|
#61 | |||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Bałagan u faceta czy was też nerwuje?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#62 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dodam jeszcze, że dla mnie opisane przez ciebie sytuacje są abstrakcyjne. Przede wszystkim nie traktuję pracy zarobkowej jako coś, co należy cenić bardziej niż czas wolny i pod to układać kto ma tyrać w domu więcej. Nie uznaję też tego przymusu robienia jakichkolwiek rzeczy tuż po powrocie z pracy, kiedy mi się po prostu nie chce. U mnie w domu nie będzie apokalipsy, jeśli nikomu się nie chce zrobić prania i poczeka sobie choćby i do następnego tygodnia. Po prostu wiemy czyja jest teraz kolej na zrobienie tego przykładowego prania i każde z nas robi je w dogodnym dla siebie momencie. A i też nikt z nas nie pójdzie na ludzie do roboty, z której się wraca do domu tylko po to, żeby spać, więc problem "braku czasu" nie występuje. |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;71527166]Sytuacja jest fair wtedy, gdy obie strony się zgodziły na taki układ i taki im odpowiada. U mnie jest jasny podział obowiązków i nie zależy on od czasu pracy i zarobków. Po prostu nie. Od samego początku mój facet wiedział, że taki jest warunek konieczny do bycia w związku ze mną i przystał na to bez oporu. Oboje jesteśmy tak samo zdolni to ogarnięcia mieszkania, oboje tak samo tego nie znosimy i poziom tolerancji bałaganu też mamy ten sam.
Dodam jeszcze, że dla mnie opisane przez ciebie sytuacje są abstrakcyjne. Przede wszystkim nie traktuję pracy zarobkowej jako coś, co należy cenić bardziej niż czas wolny i pod to układać kto ma tyrać w domu więcej. Nie uznaję też tego przymusu robienia jakichkolwiek rzeczy tuż po powrocie z pracy, kiedy mi się po prostu nie chce. U mnie w domu nie będzie apokalipsy, jeśli nikomu się nie chce zrobić prania i poczeka sobie choćby i do następnego tygodnia. Po prostu wiemy czyja jest teraz kolej na zrobienie tego przykładowego prania i każde z nas robi je w dogodnym dla siebie momencie. A i też nikt z nas nie pójdzie na ludzie do roboty, z której się wraca do domu tylko po to, żeby spać, więc problem "braku czasu" nie występuje.[/QUOTE] Widzisz wszystko rozbija się o to że Ty nie widzisz sensu by praca zarobkowa była bardzo ważna(dla mnie jest zaraz po rodzinie na drugim miejscu) dla Ciebie obowiązki domowe to tyranie (ja uwielbiam gotować, to mogę hobby, lubię sprzątać i mieć czysty dom), dla Ciebie nie ma znaczenia kiedy się coś zrobi bo nie planujesz dzieci (a przy dziecku lub dzieciach nie ma dowolności wyboru kiedy co robimy) także masz skrajnie inne podejście do życia niż ststystyczna większość. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skąd takie wnioski? |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dobrze, to dzieci. Ale to zamiłowanie do obowiązków domowych i niesamowita waga pracy zawodowej... serio? Bo ja na przykład zauważam w tych sferach coś zupełnie innego. A i z tymi dziećmi i zmianą priorytetów to bywa różnie |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to teraz kwestia środowiska, a wcześniej większość to to czy tamto xD |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście nie mam na myśli takiej sytuacji, że przychodzisz i mówisz chcę w tym miesiącu 3/4 etatu a w następnym 5/4. Tylko, że jednak większość osób pracujących długo pracuje tyle dlatego że bierze nadgodziny lub dodatkowe zlecenia. Np. lekarz może pracować spokojnie na 1 etat w szpitalu, po 8 godzin dziennie plus 1-2 dyżury w miesiącu (ale wtedy ma zapewniony kolejny dzień wolny). A jednak sporo lekarzy bierze po pracy dodatkowe godziny gdzieś w poradni albo dodatkowe dyżury. To jest ich wola, a nie obowiązek. To samo można powiedzieć o wielu innych zawodach. I jeśli jeden partner ma taką potrzebę i postanowi, że bierze nadgodziny czy dodatkową pracę, to dlaczego drugi ma nagle w ramach "odciążenia" go brać na siebie obowiązki w domu? Ciężko mi uwierzyć, że jest wiele zawodów, w których faktycznie trzeba pracować ponad 8 godzin dzień w dzień, bo inaczej w ogóle się w tym zawodzie pracy nie dostanie. Pewnie wyjątki są, np. rolnik, ale to też tylko w określonych miesiącach, nie cały rok non stop. |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;71528801]Nie, wcale nie o to wszystko się rozbija, że ja czegoś tam nie chcę i czegoś nie planuję. Zresztą nie wiem co ma planowanie dzieci do podziału obowiązków, kiedy tych dzieci i tak nie ma. Wszystko rozbija się o to (o czym już zresztą pisałam), że niektórzy tutaj myślą, że lepiej od innych wiedzą jak powinny wyglądać związki. Ja sobie w przeciwieństwie do niektórych tutaj nie roszczę prawa do orzekania czyj związek jest udany i czy ma sprawiedliwy podział obowiązków, bo o tym nie decyduje społeczność forum, tylko konkretne osoby, które w danym związku biorą udział.[/QUOTE]
Zgodziłabym sie z Toba gdybyś wykazywała szacunek dla decyzji osób, które mają nieróny podział obowiazków. Ale jak widać szanować trzeba Twoje poglądy, Ty innych już nie musisz. |
|
|
|
|
#74 |
|
Regulator reniferów
|
Idźcie do tematu o obowiązkach, a nie wątek zaśmiecacie.
|
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przecie tutaj, w tym wątku, to te osoby, które mają nierówny podział obowiązków krzyczą, że ja tak można, ze nie fair, itd. M.in. Cinderella, Ty, Hiiro. Poczytaj sobie, jak brzmią Wasze wypowiedzi. To jest wykazywany szacunek dla decyzji innych osób? XD |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież Lisbeth nigdzie nie pisze że nie ma szacunku do takich związków jak Ty. Jest wręcz przeciwnie, to Ty i kilka innych osób zarzuca, że jeśli partnerzy w związku nie dostosowują ilości obowiązków domowych do ilości godzin spędzanych w pracy to muszą być niedojrzałymi egoistami. Sama tak napisałaś i jeszcze zarzucasz, że ktoś inny nie szanuje Twojego stylu życia. Ty nie szanujesz stylu życia innych.
|
|
|
|
|
#78 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam na razie spokojnie, bo sztywne godziny od do, ale niedługo zmiana pracy na taką, że jak jest sezon to klienci muszą być obskoczeni i sie siedzi w pracy i do północy jak trzeba by dograć spotkania ludzi z różnych stron swiata, zorganizowac im hotele itd. A jak jest spokojniejszy sezon to i tak te 8 godzin trezba przesiedzieć, nie licząc ważnych i nagłych rzeczy, podróży słuzbowych z agranicę itd Także no cóż- biurowy klepacz od 8 do 16 jasne ze nie będzie nadawał swojej pracy wartości, bo jak czegos nie zrobi to nic się nie stanie i nie narazie firmy na milionowe straty. ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
No dobrze, już wiemy, że obydwoje jesteście grubymi rybami, nie to co plebs, teraz wróćmy do tematu
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym moi znajomi tez pracują ponad 8 h na dobę. Dziewczyny co pracują w marketingu, reklamie i social mediach pracują też w weekendy, kolega informatyk klepie kody po godzinach, koleżanka naukowiec ciągle jeździ po eksperymentach, nawet zanjomi pracujacy na kasie musza robić nadgodziny bo szef każe. Ludzie majacy działalnosc pracują 24 h/d, nauczycielki same sobie godzin nie wybierają i mają duże okienka nieraz. No mi jest cieżko znaleźć zawód inny niż korpo-klepacz który miałby 8 godzin co dzień i nara do domu. |
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą z tego co opisałaś wynika, że to był ewidentnie wybór Twojego TŻ. Wybrał wysokie stanowisko (raczej wyższych stanowisk nie dostaje się z przymusu) mając świadomość, że będzie musiał pozostawać dłużej w pracy. Więc nie jest to jakaś sytuacja wyjątkowa. Ot wybrał taką ścieżkę zawodową ze wszystkimi jej konsekwencjami. |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No wybrał. racja mógł nie awansować, ale wtedy zarabiałby mniej i czułby się źle bo na prawde kocha swoją prace. No coś trzeba wybrać. |
|
|
|
|
|
#83 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedynie znajomy pracujący na kasie wydaje się pozostawać w sytuacji bez wyjścia, jednak znaleźć pracę na kasie w innym sklepie nie stanowi większego problemu. Więc może spokojnie poszukać takiego sklepu, w którym szef nie zmusza do nagodzin. Reszta osób o których wspomniałaś pracuje tak, bo chce. Pracować 24/dobę się nie da, jest to awykonalne z biologicznego punktu widzenia. Bez jedzenia i spania taka osoba nie pociągnie dłużej niż kilka dni. Więc abstrakcyjna sytuacja. Nauczyciele akurat spokojnie mogą brać pojedyncze godziny w szkole, zresztą teraz wielu nauczycieli narzeka na brak pracy i czasem nawet pół etatu ciężko jest dorwać. Można regulować czas pracy udzielając korepetycji. ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
No i to był jego wybór. Jeden partner nie ma obowiązku dostosowywania ilości obowiązków domowych do potrzeb zawodowych drugiego partnera. |
||
|
|
|
|
#84 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie ma obowiazku, ale znowy kwestia jak się ktoś doada. Po prostu mój TŻ nie dogadałby się z taka Lisbeth w kwestii podziału obowiazków, ja tez bym się z nią dgadała. Dlatego ona ma swój zwiazek, a my swój. |
|
|
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
Januszpolak takie bzury piszesz ze tego sie nie da czytac.
Wiele ludzi nie ma wyboru. Wiele ludzi nie moze przebierac w ofertach. I jak te wiele ludzi nie zaakceptuje nadgodzin to wyladuja na ulicy bez pracy. Sa tez takie zawodu gdzie nadgodziny to standard i ze swieca mozna szukac firm bez tego. Taa powiesz zaraz zmien zawod. No i znowu to przeciez takie proste. Gadasz jak nasz prezydent: jak chcesz miec mieszkanie to zmien prace i wez kredyt. No pronlem chyba tylko w dolinach twoich jednorozcow.To ze twoi znajomo maja takie a nie inne zawody to nic nie znaczy. Trzeba spojrzec na to szerzej i nie pisac glupot jak sie nie ma o czyms zielonego pojecia. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#86 |
|
Konto usunięte
|
na wizazu każdy pracuje gdzie chce, na jakim chce stanowisku a ilość spędzanego w pracy czasu to jest jego świadomy wybór. Normalnie świat idealny.
załóżcie sobie jakiś wątek gdzie będziecie się przerzucać zakresami obowiązków, nazwami stanowisk i łatwością w pozyskaniu i utrzymaniu wybranej przez siebie pracy. ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;71529701]Januszpolak takie bzury piszesz ze tego sie nie da czytac. Wiele ludzi nie ma wyboru. Wiele ludzi nie moze przebierac w ofertach. I jak te wiele ludzi nie zaakceptuje nadgodzin to wyladuja na ulicy bez pracy. Sa tez takie zawodu gdzie nadgodziny to standard i ze swieca mozna szukac firm bez tego. Taa powiesz zaraz zmien zawod. No i znowu to przeciez takie proste. Gadasz jak nasz prezydent: jak chcesz miec mieszkanie to zmien prace i wez kredyt. No pronlem chyba tylko w dolinach twoich jednorozcow.To ze twoi znajomo maja takie a nie inne zawody to nic nie znaczy. Trzeba spojrzec na to szerzej i nie pisac glupot jak sie nie ma o czyms zielonego pojecia. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] taaa za 6 tysięcy to tylko idiota pracuje. Kurna świat idealny. |
|
|
|
|
#87 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Poza tym pytasz w kontekście pracy ze sztywnymi godzinami "jakiś przykład?" a potem podajesz za przykład pracę biurową, którą wykonuje... no nie oszukujmy się, MASA ludzi
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2017-03-04 o 16:00 |
||
|
|
|
|
#88 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Uprzejmie proszę o nie pisanie bzdur na temat elastycznych godzinach pracy nauczycieli i możliwości wyboru pracy na dowolną część etatu. Dziękuję.
wysłane telepatycznie
|
|
#89 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20140001145 Strona 67, 9 pracownicy wykonujący prace proste, i tam masz wyszczególnione: 911102 sprzątaczka domowa 911207 sprzątaczka biurowa 911208 sprzątacz pojazdów Cytat:
Nie przesadzajmy z tą elastycznością. Jednak zdecydowana większość miejsc pracy funkcjonuje wedle ustalonych reguł, w ustalonych ramach czasowych. Gdyby wszyscy ustalali sobie grafiki tak jak im się podoba, to byłby jeden wielki ☠☠☠☠☠☠☠nik.
|
||
|
|
|
|
#90 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Branie pojedynczych godzin w szkole mnie rozczulilo.... 😅
wysłane telepatycznie
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.

chyba tylko w dolinach twoich jednorozcow.
Nie przesadzajmy z tą elastycznością. Jednak zdecydowana większość miejsc pracy funkcjonuje wedle ustalonych reguł, w ustalonych ramach czasowych. Gdyby wszyscy ustalali sobie grafiki tak jak im się podoba, to byłby jeden wielki ☠☠☠☠☠☠☠nik.