Ząbkowanie -wątek zbiorczy - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-06, 20:56   #61
AnQś
Zadomowienie

Dot.: Ząbkowanie -wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A to nie jest lek homeopatyczny? Bo coś tak mi się wydaje.

----------------
Moje dziecię ma 2 zęby, zanim one wyszły nie jadła 2 tygodnie, potem miesiąc jadła jak szalona, a teraz od ponad miesiąca jest jakaś masakra, przy czym od wczoraj nie je wcale Smaruję jej dziąsła, dawałam czopki przeciwbólowe i nie ma poprawy, a mała ma chyba jakiś jadłowstręt na widok jedzenia płacze...

Co można zrobić?
U mnie bylo tak samo.Lekarka kazała podawać ibum, bo działa też przeciwzapalnie. I rzeczywiśćie po tym się poprawiło.
AnQś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 23:26   #62
Bakteryika
Wtajemniczenie

Czy ktos uzywal Viburcol na zabkowanie? Moj synek ma 5 miesiecy i wlasnie wyzynaja mu sie dolne jedynki - placze jak opetany. Podawalam paracetamol do tej pory.

I jeszcze pytanie jesli chodzi o higiene zabkow. Czy jak te pierwsze zabki wyrastaja myjecie/uczycie maluszki myc juz zabki?
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 01:13   #63
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
Czy ktos uzywal Viburcol na zabkowanie? Moj synek ma 5 miesiecy i wlasnie wyzynaja mu sie dolne jedynki - placze jak opetany. Podawalam paracetamol do tej pory.

I jeszcze pytanie jesli chodzi o higiene zabkow. Czy jak te pierwsze zabki wyrastaja myjecie/uczycie maluszki myc juz zabki?
Na poczatku sama dziecku myłam, a od 8 miesiąca uczyłam córkę żeby myła samodzielnie, teraz ma 15 m-cy i już sama myje ząbki, czasem za krótko to jej muszę podpowiadać, że jeszcze trochę Viburcolu nie stosowałam.
Stary 2012-01-10, 08:08   #64
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość

Małemy wyszły pierwsze ząbki jak miał skończone 7 miesięcy - kupiłam szczoteczkę i w czasie kąpieli szoruję ząbki (czasami lepiej, czasami gorzej, zależy na ile mały pozwoli ), a później jemu daję szczoteczkę i on sam sobie wkłada do buzi - na razie ją tylko gryzie

My Viburcolu nie używaliśmy - mamy maść Dentinox, ale u nas nie było płaczu - raczej mały mniej jadł przez ok. tydzień.
Kilka razy widziałam, że mu ewidentnie w buźce źle, więc posmarowałam.
Ale nie wiem czy cokolwiek trafiło na dziąsła, bo mały starał mi maść najpierw z palca zlizać

"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie"

Jan Lubiński
madalena83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 13:37   #65
boska latynoska
Zadomowienie

Jak długo może się utrzymywać gorączka przy ząbkowaniu? U nas co prawda stan podgorączkowy,zastanawiam się czy to tylko zęby, czy to nie wymaga konsultacji lekarskiej?

Edytowane przez boska latynoska
Czas edycji: 2013-01-14 o 18:20
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 19:43   #66
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

chyba wymaga konsultacji, gdzieś coś czytałam, że jak do końca 3 doby nie spadnie to do lekarza.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 00:46   #67
Glodomorek
Zakorzenienie

Moja córka na dzień dzisiejszy ma:
wszystkie jedynki
wszystkie czwórki
dwie górne dwójki
w drodze idą na raz wszystkie trójki

Martwi mnie brak dolnych dwójek. Są dla nich miejsca, ale nic się nie dzieje. Słyszałam kiedyś, że czasem dzieciom niektóre ząbki nie wyrastają w ogóle Spotkałyście się z tym? Jak wygląda życie kiedy brakuje ząbków, chodzi mi głównie o wady zgryzu, nie ukrywam że estetykę też. Wiem, że mogę sprawdzić na zdjęciu rtg czy są zawiązki, ale nie planuję tego robić.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 12:04   #68
katja_22
Zadomowienie

Mój synek odkąd skończył 3 m-ce zaczął się bardziej ślinić, pchać łapki do buzi, a potem wszystko, co w ręce wpadło i spać niespokojnie... Ząbki zaczęły mu iść na poważnie jakieś 2 m-ce później, stał się marudny, momentami bardzo... Kupiliśmy żel calgel - opinia mojego lekarza i pielęgniarki jest taka, że wszystkie te żele pomagają tylko na chwilę, a sam żel nie należy zbyt często stosować, gdyż jego skład nie jest obojętny dla dziecka. Ja smarowałam tylko, gdy widziałam taką konieczność, to było kilka razy, raz dałam czopek viburcol (tzn. nie cały, tylko kawałek). Poza tym masowałam dziecku dziąsła, dawałam mu wtedy gryźć swoją rękę, gryzak średnio mu przypadł do gustu, nosiłam go i mówiłam uspokajająco, a kiedy już był spokojny kołysałam na rękach, żeby zasnął. Na szczęście przy pierwszych ząbkach nie trwało to długo, przed skończeniem 6 m-cy pojawiły się dwie dolne jedyneczki, a takie trudniejsze dni/wieczory (z płaczem, krzykiem) można policzyć na palcach jednej ręki. Gorączki nigdy nie miał. To dopiero początek, na kolejne czekamy... Niestety trzeba to po protu przeżyć.
katja_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 13:15   #69
Sara_UK
Przyczajenie

Hej wszystkim Mamuska!.
Mojemu Alankowi pierwszy zabek wyszedl w sylwestra mial 2 miesiace i 3 tygodnie dzis ma 3 miesiace i tydzien i sa juz dwie jedynki..strasznie szybko!!!...troche mnie to zaszokowalo,zreszta nie tylko mnie,podobno jak dziecko ma tak wczesnie zabki to potem sa slabe;/.
Ja uzywam zelu Calgel nie wiem czy w Polsce tez jest,ale jestem w miare zadowolona....mojemu synkowi pomaga.Pozdrawiam!
Sara_UK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 18:10   #70
katja_22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sara_UK Pokaż wiadomość
Hej wszystkim Mamuska!.
Mojemu Alankowi pierwszy zabek wyszedl w sylwestra mial 2 miesiace i 3 tygodnie dzis ma 3 miesiace i tydzien i sa juz dwie jedynki..strasznie szybko!!!...troche mnie to zaszokowalo,zreszta nie tylko mnie,podobno jak dziecko ma tak wczesnie zabki to potem sa slabe;/.
Ja uzywam zelu Calgel nie wiem czy w Polsce tez jest,ale jestem w miare zadowolona....mojemu synkowi pomaga.Pozdrawiam!
Kurcze też tak słyszałam, ale może jednak tak źle nie będzie

A Calgel w Polsce też jest, zresztą pisałam w poście nad Twoim, że też go stosujemy :P ale z tego co się słyszy u nas te leki (i nie tylko leki) jakieś takie wybrakowane... Może i jest ok, ale działa na krótką metę i trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo jego skład nie jest obojętny dla dziecka! U nas ząbki (dwa naraz) wyszły na krótko przed świętami, synek miał ok. 5,5 m-ca
Stary 2013-01-15, 01:43   #71
Sara_UK
Przyczajenie

W Wielkiej Brytanii to wogole jest cieżko sie doprosić o jakieś leki , oni tu uważają ze wszystko powinno przejść samo i na wszystko rozdają ich ukochany Paracetamol-.- Masz sraczke? Paracetamol skurcze porodowe? Paracetamol zabkowanie ? Paracetamol ból kręgosłupa ? Paracetamol ah szkoda gadać ludzie narzekają na polskich lekarzy a tutaj naprawdę musisz umierać żeby ci pomogli mam nadzieje ze mój Alan nie będzie chorowitkiem bo będzie kiepsko a tak powracając do tematu zelu to słyszałam ze są tez lepsze zele niż calgel w sensie bardziej chodzące o kojace osobiście nie sprawdzalam tego bo ten jak narazie niesie ulgę mojemu małemu szczerbolkowi
Stary 2013-01-15, 12:36   #72
katja_22
Zadomowienie

Cytat:
W Wielkiej Brytanii to wogole jest cieżko sie doprosić o jakieś leki , oni tu uważają ze wszystko powinno przejść samo i na wszystko rozdają ich ukochany Paracetamol-.- Masz sraczke? Paracetamol skurcze porodowe? Paracetamol zabkowanie ? Paracetamol ból kręgosłupa ? Paracetamol ah szkoda gadać ludzie narzekają na polskich lekarzy a tutaj naprawdę musisz umierać żeby ci pomogli mam nadzieje ze mój Alan nie będzie chorowitkiem bo będzie kiepsko a tak powracając do tematu zelu to słyszałam ze są tez lepsze zele niż calgel w sensie bardziej chodzące o kojace osobiście nie sprawdzalam tego bo ten jak narazie niesie ulgę mojemu małemu szczerbolkowi
Pewnie są, choć jak pytałam swojego pediatrę przy okazji szczepienia odpowiedziała, że wszystkie działają tak samo i nie potrafiła polecić nic innego, lepszego, więc ciężko stwierdzić
Stary 2013-01-15, 20:54   #73
Sara_UK
Przyczajenie

Wazne zeby pomagalo! swoja droga mam wrazenie ze moj synek ostatnio jest strasznie marudny,ciagle chce zeby go nosic i robi cyrki wieczorem jak ma isc spac..budzi sie co chwile..to chyba przez te zeby;(
Stary 2013-01-16, 07:34   #74
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Wczoraj na szczepieniu pediatra powiedziała, że naszemu synowi zaczynają wychodzić zęby (3 miesiące i tydzień) i ja zaczynam panikować. Ostatnio mało jadł i każdy posiłek kończył się płaczem, kiedy już on nie chciał a ja próbowałam mu jeszcze podać. Nad ranem bardzo się rzuca, ale niby nic nie chce a smoczka baaaardzo ssie i nawet ostatnio w nocy musiałam mu podawać, co wcześniej się nie zdarzało, bo jak zasypiał to w nocy już nie chciał. Czy to mogą być początkowe objawy? Ale się boję
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 09:46   #75
katja_22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Wczoraj na szczepieniu pediatra powiedziała, że naszemu synowi zaczynają wychodzić zęby (3 miesiące i tydzień) i ja zaczynam panikować. Ostatnio mało jadł i każdy posiłek kończył się płaczem, kiedy już on nie chciał a ja próbowałam mu jeszcze podać. Nad ranem bardzo się rzuca, ale niby nic nie chce a smoczka baaaardzo ssie i nawet ostatnio w nocy musiałam mu podawać, co wcześniej się nie zdarzało, bo jak zasypiał to w nocy już nie chciał. Czy to mogą być początkowe objawy? Ale się boję
Mój się ślinił, pchał wszystko co mu się tylko nawinęło do buźki, zaczął gorzej sypiać, więc to mogą być początkowe objawy, z tym że objawy mogą wyprzedzić zęby nawet 2 m-ce... Do przyjemnych rzeczy to nie należy, ale trzeba przeżyć Może zaproponuj mu gryzak? Może polubi Mój też marudził z jedzeniem, nie chciał ciepłego przez jakiś czas, jak ostygło coś tam zjadł...
Stary 2013-01-16, 10:18   #76
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Taki smoczkowy gryzak? Bo takie wkładane jak zabawki to on ma, ale to ledwie trzymiesięczniak i ciężko mu idzie wkładanie ich sobie do buzi - często zamiast gryzaka trafia rączka i się złości
Pediatra mówiła, że ma już napuchnięte dziąsła
Stary 2013-01-17, 14:07   #77
Sara_UK
Przyczajenie

Wlasnie a propo placzu po jedzeniu ,myslicie ze to od zabkowania? wczesniej moj Alanek sie tak nie zachowywal , polozna mi powiedziala ze moze chce wiecej mleczka ,ale wiemze nie bo gdyby chcial wiecej to bylby szybciej glodny a nie jest no i raz sprobowalam dac mu wiecej i zwymiotowal takze to na pewno nie rozchodzi sie o porcje;/ dodam ze i tak je 150 ml co 3 godziny z tym ze w nocy nie je wcale bo przesypia cala ,wazy 7.4 wiec mysle ze to sporo i wlasnie dlatego nie chce mu dawac wiekszych porcji.
Stary 2013-01-17, 17:55   #78
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Mogą byc...z tym że nie jest powiedziane że od objawów to wyjścia pierwszego ząbka krótka droga.
Moja ma objawy od 4 miesiąca- aktualnie ma 10,5 miesiąca i ani pół zęba
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 18:42   #79
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Pediatra powiedziala, ze ma juz cos z dzaslami - po nich poznala ze mu ida zeby. To chyba jednak znaczy, ze potrwa to krocej, mam nadzieje?
U nas placz pod koniec jedzenia sie nasila wieczorem a czasami znika. Mniej je przez to, ale przybiera regularnie. Teraz ma68 cm i 5,96 kg.
Stary 2013-01-18, 00:24   #80
katja_22
Zadomowienie

Cytat:
Taki smoczkowy gryzak? Bo takie wkładane jak zabawki to on ma, ale to ledwie trzymiesięczniak i ciężko mu idzie wkładanie ich sobie do buzi - często zamiast gryzaka trafia rączka i się złości
Pediatra mówiła, że ma już napuchnięte dziąsła
No ten drugi bardziej miałam na myśli Ale faktycznie taki maluch może mieć ciężko
Stary 2013-01-18, 09:08   #81
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Pediatra powiedziala, ze ma juz cos z dzaslami - po nich poznala ze mu ida zeby. To chyba jednak znaczy, ze potrwa to krocej, mam nadzieje?
U nas placz pod koniec jedzenia sie nasila wieczorem a czasami znika. Mniej je przez to, ale przybiera regularnie. Teraz ma68 cm i 5,96 kg.
Tego Ci życzę
U nas ząbkowanie to masakra.
Bez nurofenu na noc nie ma szansy na przespanie dłużej jak 2 godzin ciągiem.

--------
A u nas po 2 godzinnym pisku w nocy przebiła się w końcu prawa jedynka.

Cieszę się bo już jeden za nami...ale jak tak ma wyglądać przebijanie sie wszystkich to mi serce pęknie.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 21:12   #82
yZa90210
Raczkowanie

Cytat:
Hej wszystkim Mamuska!.
Też mam ten żela ale nic nie pomaga. Moa córcia ma 10,5 tygodnia. Już od 6 tygodnia wkładała rączki do buzki (przy wizycie u lekarza pytalismy czy moze być to ząbkowanie. mowił, że to raczej nie to) , jednak co się dzieje od 3 dni, to jakaś masakra. Wręcz zajada sie swoimi rączkami, zasypia z nimi w buzce i jak sie budzi, to zaraz wkłada je do buzki. Bidulka. Widać już napuchnięte dziąsła, jednak dziwna sprawa, ale przebijają jej się górne 3, lewa w sumie już sie przebiła, wyczuwalny i widoczny zalążek. Zmartwiło mnie to, że własnie 3 jest pierwsza, ale pediatra powiedziała , że to też jest możliwe. Nie wiem jak jej ulżyć. Gryzaka nie weźmie, a rączki jednak zbyt pomocne nie są. Mi zęby zaczęły wychodzić od 3 miesiąca, także widać ma to po mnie. Mam bardzo zdrowe i mocne zęby, więc to chyba nie prawda, że im wcześniej tym słabsze.

Edytowane przez yZa90210
Czas edycji: 2013-03-23 o 21:42
yZa90210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 21:19   #83
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A to lekarz ci nie uświadomił, że wkłądanie rączek to ETAP ROZWOJU, niemający nic wspólnego z zabkowaniem? Tak czy siak łapska by pchała.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 21:39   #84
yZa90210
Raczkowanie

tak wiem. niedokładnie napisałam. wkładała rączki do buzi, zagryzała i się zaczęłą strasznie ślinić. wiem, że to ETAP ROZWOJU! ale pytałam go o ząbkowanie czy możliwe, że się zaczyna. Powiedział, że możliwe, ale to na pewno nie to. Więc tak to przyjęłam. A jednak...ząbki wychodzą. Martwi mnie tylko, że to trójka. a skoro ten sam lekarz teraz mówi, że to całkiem możliwe i normalne. to już sama nie wiem

Edytowane przez yZa90210
Czas edycji: 2013-03-23 o 21:49
Stary 2013-03-23, 21:43   #85
Konto usunięte

Ale czego nie wiesz? skoro czujesz zęba, to znaczy że wychodzi. I tak, to, że teoretycznie kolejność wychodzenia jest inna nie znaczy, że każde dziecko zaczyna od jedynek i między 6-8 mcem. Moja córa w drugą stronę poszła starsza - kilka dni przed 14mcem ząbek wyszedł
Tyle, że będziesz musiała bardzo dbać o ząbki i już.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 21:49   #86
yZa90210
Raczkowanie

tak, dokładnie chodzi mi o tą kolejność. wszędzie gdzie czytam jest napisane "pierwsze wychodzą dolne siekacze..." A kły niby dużo później. I tak też miały wszystkie dzieci z mojej rodziny. Niby sprawa indywidualna, ale wole wiedzieć. Dlatego jestem ciekawa czy ktoś miał może przypadek taki jak naszej córci. Może panikuje, ale faktycznie wszędzie jest tak napisane i to mnie jednak martwi

Edytowane przez yZa90210
Czas edycji: 2013-03-23 o 21:58
Stary 2013-03-23, 22:09   #87
Konto usunięte

No ale powiedz mi, co zrobisz, jeśli ktoś ci napisze że to źle? kolejności wychodzenia zębów nie zmienisz i tyle, tu nic nie zrobisz, wyjdą jak będą chciały i kiedy będą chciały. A tak na zdrowy rozum - zastanów się, co miałoby dziać się strasznego? Nic, wychodzą w nietypowej kolejności i tyle.
Stary 2013-03-23, 22:37   #88
yZa90210
Raczkowanie

poszłabym z nią do dentysty hehe... niby nie chce panikować, a jednak panikuje. Może dlatego, że miałam koleżankę, której 2ki w ogóle nie wyrosły :| wiem, wiem. Dziwna jestem. Ale w sumie moja córcia od początku wszystko ma inaczej więc pewnie taka jej natura. Choc i tak nie będę całkiem spokojna dopóki nie zobaczę jedynek
Stary 2013-03-24, 06:18   #89
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ząbkowanie -wątek zbiorczy

Wiesz, ja bylam pewna, ze synowi wyrosna trojki najpierw, bo zrobilo sie zgrubienie przy prawej dolnej i mialam wrazenie, ze czuje. I w wieku 3,5 miesiaca (tak, nie ksiazkowo) wyszla dolna jedynka, tydzien pozniej druga a zgrubienie przy trojce jest nadal takie samo teraz ma za to spuchniete dziasla nad gornymi jedynkami, ale ile to bedzie trwalo to sie zobaczy
Stary 2013-03-24, 09:13   #90
Konto usunięte

yZa, i co ci ten dentysta? wyrwie 3 i wygrzebie 2 najpierw? no taka prawda, nic nie zrobisz i olej, zdrowsza psychicznie będziesz.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości