![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
Cytat:
Poza tym, kościół to jakies miejsce kultu, i myślę, że ludzie chcą się tam pomodlić, wyciszyć, co jest trudne, gdy obok płacze/krzyczy/biega/bawi się kilkulatek. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
Parę razy poruszałam temat dzieci w kościele i uważam, że rozsądni rodzice nie zabierają dzieci na wszystkie nabożeństwa. Rozumiem, że chcą razem uczestniczyć we mszy, ale nie kosztem innych. W mojej parafii księża są bardzo przyjaźnie nastawieni do rodzin z dziećmi i złego słowa nie powiedzą nawet jeśli kilkulatki biegają po kościele, wdrapują się na ołtarz czy krzyczą. Nie ukrywam, że mnie to przeszkadza, bo kościół jest mały i właściwie nie ma takiej mszy, na którą nie przychodziłyby małe dzieci. Dla mnie gorzkie żale, droga krzyżowa czy inne tego typu nabożeństwa to nie czas na to, żeby słuchać marudzenia czy płaczu dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
3. Oczywiście jeżeli ktoś chce wychowywać w wierze dziecko powinien chodzić z nim od początku. Ale od tego są takie wynalazki jak msza dla dzieci. Jak pisałam wyżej - z takich dla dorosłych może się co najwyżej obrzydzenia do kościoła nabawić, bo będzie mu się tylko kojarzyło z wielką nudą. ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- A propos jeszcze - fajnie mają to rozwiązane u mojej siostry w DE - przed mszą dzieci można zaprowadzić do salki przy kościele - tam dzieci mają jakieś nauki ze śpiewaniem/ rysowaniem - tak by dzieci zainteresować. W tym czasie rodzice mogą w skupieniu się pomodlić. U nas podejrzewam by nie przesżło, bo by było że dzieci w niedzielę nie uczestniczą we mszy świętej! Jakby coś z niej rozumiały... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Z tego co słyszałam, to w pierwszych latach życia nie jest najważniejsze, żeby rozumiały wszystko, to przyjdzie potem. Chodzi o obcowanie z Bogiem, zaznajamianie dzieci z rytuałami, przyzwyczajanie ich...
No cóż, niemiecki kościół ogólnie jest postępowy, zwłaszcza jeśli chodzi o wymazywanie grzechów
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;72553551]
Kalendarz i ilość szczepień jest zależna od sytuacji epidemiologicznej danego kraju. I nawet to, że dziecko jest u nas szczepione w pierwszej dobie ma sens, dopóki Grażyny nie przestaną przyprowadzać na porodówkę piątki swoich pozostałych dzieci, ośmiorga kuzynów i dziesięciu wujków Staszków charlających nad noworodkiem. [/QUOTE] wlasne mnie to kiedys zastanawialo, po co w Polsce w pierwszych dniach zycia szczepi sie noworodki na zoltaczke? naprawde taki problem jest z nia w polskich szpitalach? w UK nie szczepia, nawet przed operacja a kojarze ze w Polsce byl/jest wymog zeby szczepic sie zwlaszcza przed operacjami.
![]() |
#67 | |
Pyskatka
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- nie wszędzie sa msze dedykowane dla dzieci.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
b) nie ma raczej gorzkich żali dla specjalnie dla dzieci, więc rodzice je zabierają na normalne A co do specjalnych mszy dla dzieci - według mnie faktycznie to właśnie na te msze powinno się zabierać dzieci. W jednym z kościołów u mnie jest msza niedzielna o 21 - taka dość młodzieżowa, nie ma już organów i śpiewów. Zazwyczaj są sami dorośli i nastolatki, bardzo mało osób starszych, małych dzieci w ogóle. Ale ostatnio przyszła para z trójką dzieci. Jedno spało w wózku, takiej mini-gondoli jakby. Dwójka pierwsze dziesięć minut siedziała i przysypiała na ławkach, wiek tak na oko 3 i 4 latki. Później dzieci wpełzły na rodziców i resztę mszy przespały w ramionach rodziców. Nikomu nie przeszkadzały, w pewnym momencie jak dziewczynka zapłakała to cichutko i mama ją uspokoiła szybko, ale mnie smutno było jak myślałam jakie te biedactwa muszą być zmęczone. Ogólnie według mnie rodzice powinni dzieci zabierać na msze dla dzieci (u mnie są też drogi krzyżowe dla dzieci), a na gorzkie żale i podobne - tylko gdy dziecko jest na to gotowe i potrafią nad nim zapanować. No ale ja sobie chcieć mogę, ludziom wychodzi różnie
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Msza dla dzieci to fajny pomysł ale jak tu już wspomniano nie w każdym kościele jest, a nawet jeśli to nie każdemu pasuje, bo np. plany ma. I może cię to zdziwi ale 4 czy 5 latek może być bardziej uciążliwy niż 2 latek
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#73 | ||||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- [1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7255530 1]półgodzinne śpiewy ala pogrzebowe o męce Pańskiej. rozrywka dla kilkulatka przednia.[/QUOTE] Dokladnie. Idiotyzm księdza, ze do tego zacheca dzieci. Skutek jest przeciwny do zamierzonego. ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
Moim zdaniem dziecko jest w stanie uczestniczyc i ogarnac to co sie mowi na mszy DZIECIECEJ gdzies po ukonczeniu przez nie 5-6 lat. ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
Ja pamietam z pierwszych lat chodzenia do kosciola, ze wiecznie bolaly mnie nogi i chcialam na raczki. Kompletnie mnie nie interesowalo to co sie tam dzieje.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2017-04-04 o 17:28 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() niestety często spotykam się z tym, że starsze pokolenie nie ogarnia idee fotelików samochodowych :/ ja już usłyszałam pytania typu "po co dziecko z gondoli przesadzasz do fotelika? tylko 5 minut będziesz jechać" itp... i oczywiście "jak wy byliście mali to tego nie było i żyjecie" ale nie ogarniają, że ja byliśmy mali to też samochodów było 5 na krzyż i chociażby konieczność nagłego zahamowania zdarzała się znacznie rzadziej (bo teraz trudno do sklepu pojechać po spożywkę i nie zaliczyć jakiegoś ostrzejszego hamowania) Cytat:
generalnie katolik, który nie lubi dzieci w kościele to jakiś oksymoron jest ![]() Cytat:
oczywiście samo zabieranie dzieci to jedno a pilnowanie ich to drugie
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do pierwszego - niestety, ale to zatacza coraz szersze kręgi i jest coraz więcej zwolenników takiego myślenia. Co do kościoła - zgadzam się. BTW jedno z moich pierwszych wspomnień z kościoła to jest jak sobie łaziłam i jedna babcia mnie ochrzaniła właśnie, że w kościele się nie spaceruje. A ja należałam raczej do spokojnych dzieci, nie waliłam na pewno niczym w konfesjonał. I ja sobie akurat mojego dziecka w kościele nie wyobrażam wcale. Możliwość skupienia się takiego dziecka na czymkolwiek przez więcej niż 20 minut jest słaba. Na czymkolwiek, a tym bardziej na modlitwach. Dziecko w tym wieku zaznajamia się z tym, że rano świeci słońce, a wieczorem księżyc, a nie z takimi totalnymi abstrakcjami, jak gorzkie żale. Ergo musiałabym mu chyba przynieść do tego kościoła kolorowankę, a wtedy też by było źle, pamiętam już wpisy tutaj, że "a tu mama wyjęła jedną zabawkę, a tu drugą" itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Wlaczanie malych dzieci w obrzędy(nie mowie tu o malowaniu jajek i tego typu prostych sprawach) jest orka na ugorze, syzyfowa praca czy jak jeszcze mozna to nazwac. Dziecko ani tych obrzedow nie zapamieta ani nie pojmie. Sukcesem jest jak wie ktora reka i w ktora strone sie przezegnac i sie nie myli. Jeszcze Boze Narodzenie to mysle ze latwo takiemu dziecku(4 latkowi, a nie 2) wytlumaczyc, bo takie sprawy jak matka, dziecko, milosc sa mu bliskie. Ale wezcie mi wytlumaczcie w jaki sposob mu wytlumaczyc ze Pan Jezus umarl na krzyzu dla zbawienia ludzi? Toz to dorosli ludzie(wierzacy) nie do konca ogarniaja. Jak dziecku wytlumaczyc sens mszy i ze jakis niewidzialny stwór zwany Bogiem go kocha i chce zeby do tego kosciola co niedziele chodzilo, kiedy ono woli sie pobawic? No ja nie widze ani mozliwosci ani sensu tlumaczenia tego od najmlodszych lat. Dziecko moze poznawac Boga w domu, przeciez zgodnie z wiara Bog jes wszedzie😝. I mysle ze rozsadny katolik to rozumie i nie bedzie wszedzie swojego dziecka za soba ciagnal, bo Jezus powiedzial "pozwólcie dzieciom przychodzic do mnie"
#77 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I niestety, ale oprócz dzieci w kościele są inni ludzie, ktorzy chcą spokojnie się pomodlić, w ciszy, skupieniu. Nie każdy musi znosić wrzaski, bieganie, płacz, szelest papierów. Dlatego powstały msze dla dzieci - bo tam takie zachowania są akceptowalne Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Ja nie zabieram moich dzieci do kościoła, bo nie lubię ganiac za nimi całą mszę. Ide w koncu na msze zeby sie pomodlic a nie pobiegac. Chodzę sama i często widuje kolegę syna z przedszkola. Chlopiec ma 4 lata i jest niesamowicie grzeczny na mszy. Wydaje mi się że jeśli dziecko jest do kościoła zabieranie "od malego" to szybciej się przyzwyczaja i jest grzeczne. Moje nie są więc się nudzą.
#79 |
Konto usunięte
|
Mnie ciągali po kościołach od małego i fakt, byłam grzeczna bo ogólnie byłam spokojnym dzieckiem. Niestety nudziłam się zwykle makabrycznie, ale szybko nauczyłam się wyłączać tuż po wejściu do budynku; po prostu stałam lub siedziałam i na maksa bujałam w obłokach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ani moje ani wasze zdanie nie ma znaczenia - taka jest idea religii, że wierzy się w to co ta religia sobą przedstawia a nie zajmuje się kwestionowaniem sensowności owej religii (bo jak się ją uważa za bezsensowną to znaczy, że się w nią nie wierzy) jak macie własne zdanie na temat dzieci w kościołach to przecież nikt nie broni wam założyć własnej religii i głosić własnego zdania jako prawdy objawionej - jestem przekonana, że znajdą się nawet chętni do dołączenia do takiej wspólnoty ![]() ja też nie przepadam za małymi dziećmi biegającymi samopas w miejscach publicznych ani nie ogarniam obecności małych dzieci np. w kinach (a widziałam np. seanse dla mam z dziećmi 6 msc) bo tak jak nie ogarniają mszy tak nie ogarniają filmu ale też nie mam potrzeby zbawiania kościoła katolickiego tylko dlatego, że nie po drodze mi z jego naukami równie dobrze można dyskutować o składkach na ZUS - ja tam czuję się w ramach tej składki okradana ale nie zmienia to faktu, że albo zostaję przy polskim obywatelstwie i się godzę z warunkami albo sobie obywatelstwo zmieniam
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2017-04-04 o 19:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Inez
|
Nie jestem ekspertem ani od kościoła ani od dzieci. Ostatnio byłam w kościele ze względu na uroczystość rodzinną i przed nami siedziała właśnie para z małym (może półtora roku) dzieckiem. Przed nimi ławki były wolne, więc miejsca sporo. Dziewczynka przez całą mszę "zajmowała się swoimi sprawami". Śmiała się do ludzi😍😂, potem zaczęła spacerować. Któryś z rodziców ciągle musiało po nią chodzić. Najpierw jadła paluszki, potem chrupki kukurydziane. Pod koniec była już tak znudzona, że na czworakach zasuwała gdzie tylko było miejsce.
I nie mówię, że mi ten dzieciak przeszkadzał. Po prostu dalej nie wiem, po co tak małe dziecko w kościele. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja to przez 15 lat jak jeżdżę kilka razy zaliczyłam mocniejsze hamowanie. No ale jeżdzę przepisowo, nie za... 2.No to jestem oksymoronem ![]() A tak serio jak ktoś potrafi panować nad swoim dzieckiem to ok. Ale jak ktoś uprawia jogging po kościele za dzieckiem - no to sorry... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Eyo bezsensowne porownanie, bo nasza(tj katolicyzm) religia nie nakazuje zabierania dzieci do kosciola od najmłodszych lat. Wymaga wychowania dzieci w wierze, ale to nie jest rownoznaczne. Wbrew temu co napisalas, ja tego wymogu nie kwestionuje.
Btw wychodzi jakie ksieza maja pojecie o dzieciach skoro je namawiaja na gorzkie żale...
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2017-04-04 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
osobiście spotkałam się ze stanowiskiem, że wspólnota kościelna powinna wspierać rodziców w radzeniu sobie z niesfornymi dziećmi ![]() Cytat:
poza tym zasadniczo to trudno np. ochrzcić dziecko nie zabierając go do kościoła (jasne, nie ma przymusu chrztu - ale w ogóle nie ma przymusu niczego, można wcale nie chodzić) więc logicznym wynikiem sakrmentu jest wizyta w kościele eot w tej kwestii bo się robi temat o kościele a nie OZM
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2017-04-04 o 20:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na fotelu pasażera mam zawsze torebkę - oczywiście nie jest przypięta pasami ani nie spoczywa w foteliku ![]() Choć oczywiście miejsce dziecka jest w foteliku - tego nie neguję. Tylko tak mały offtopik uprawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeżeli twoim zdaniem obecna ilość samochodów na drogach w porównaniu z ilością samochodów na drogach np. 25 lat temu nie generuje większego ryzyka dla dzieci podczas jazdy - nawet w założeniu, że nie dojdzie do typowego wypadku/stłuczki - to cóż trudno, Twój brak wyobraźni to nie mój kłopot piszesz tak jakby Twoja jazda zależała tylko od Ciebie a drogi były puste, żadnych idiotów w okolicy którzy generują zagrożenie mimo, że Ty jedziesz bezpiecznie
![]() ![]() |
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I jeszcze dobra rada - pisz pełnymi zdaniami. Twoje posty strasznie ciężko się czyta. EOT |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
![]() |
#89 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
#90 | |
Inez
|
Cytat:
Jak było dwoje rodziców mogli się dogadać i pójść na inne mszę. Nie chcę robić gównoburzy, bo to nie o to chodzi, do kościoła i tak raczej nie chodzę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.