Tabletki a libido - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-27, 11:01   #61
tula1980
Raczkowanie

Dot.: tabletki a poped seksualny

Cytat:
Napisane przez kiciulka1985
Zmianilam tabletki (ze Stedirilu30 na Regevidon) i poped mi wrocil
Dziś kupiłam Regevidon bo Stedirilu nadal nie ma zobaczymy jak bedzie z moim libido
Stary 2006-04-27, 14:27   #62
kiciulka1985
Zakorzenienie

Nom i Stedirilu nie bedzie juz... zrezygnowali bo im sie nie oplacalo
Stary 2006-04-27, 18:50   #63
guga1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ray
z mojego dosiawdczenia sadze ze wina tabletek a chec sexu to bardzo maleo prawdopodobienstwo ja tez bralam diane i to okolo 2 lat.. owszem moze nawilzenie zmniejsza.. tez sadzilam ze przez nie mam brat ochoty na sex zla bylam chcialam rzucac tabletki.. ale z czasem doszlam ze to nie jest wcale wina tabeltek moze sie ma zadziej chote niz bez nich ale nie do rpzesady... chec sexu rodzi sie w glowie a nie przez tabletki a tabletki chyba na swiadomosc nie wyplywaja moim zdaniem.. ja bym ravczej pooxperymentowala w lozku... i mowie dosc powaznie ja dopiero z czasem z partnerem doszlam ze po prostu nie potrafil mnie rozbudzic tak bym miala na sex ochote.. kazda kobieta jest inna innych podzcow ptorzebuje my nie jestesmyw zrokiowcami jak facet ze spojrzy na kobiete i mu " sie chce" nam potrzeba bodzca dotyku itp.. moze pokaz chlopakowi jak chcesz byc pieszczona kochana jak sobie wyborazasz wasz sex... warto od tego sprobowac.. druga sprawa to psychika... moze masz jakas bareire pdoswiadoma.. czegos sie boisz.. np ciazy.. bolu bo ja np bardzo balam sie bolu bardzo czesto go odczuwalam.. prawie za kazdym stosunkiem sadzilam ze mam zla budowe po czym elakrz stwierdzil ze ze mna wszystko dobrze.. dopiero po dlugim czasie bol znikal bo przestalam sie bac i stressowac.. a co do orgazmu.. to jesli wspolczyjesz pierwszy dopiero dwa lata to nic zlego.. kazda kiedy indziej uczy sie dostawac orgazmu bo nie wiem jak to napisac.. a rpawdopodobnie nie masz go co spowodowane jest tym ze chlopak nie moze cie odpowiednio : nakrecic: i boisz sie.. to moje zdanie

aha co do bolu podczas stosunku moge dac jedna rade do wyprobowania moze postarajcie sie zeby twoj parner " wchodzil" kiedy nie ebdzie mial pelnego wzwodu.. wtedy wydaje mi sie bol sie zmniejsza to taka rada

niezgodze sie z tym ze to kwestia podejscia itd. Moj facet zaspokaja mnie w 100% a sex mioedzy nami jest idealny. Ale co z tego skoro tuz przed okresem robie sie nerwowa drazliwa, a o sexie nawet nei chce mi sie myslec, zwykly dotyk z jego strony mnei drazni. Za to tuz po okresie jest calkowicie na odwroc w lozku jest idealnie ja mam ochote wszystko jest ok . Acha nie biore tabl;etek, bo po nich mialam niesamowita depresje i bylam nie do wytrzymania o sexie nie bylo mowy. Moj facet stwierdzil ze on woli juz sie nie kochac, skoro i tak teog nie robimy, ale zebym byla normalna i kazal mi odstawic. A moje obserwacje libido- okres prowadze od jakis 7-8 miesiecy. W sumie to wiem kieyd dostane okres po tym jaka mam ochote na sex

Ponawiam pytanie o to ile kosztuja te badania na hormony!!!!!
guga1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-27, 21:54   #64
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez koculek
Ja balam tabletki antykoncepcyjne przez 5 lat. Niestety teraz cierpie przez to. Nie biore anty od poltora roku i nadal nie mam swojego naturalnego okresu
Jak to Od półtora roku wogóle nie masz okresu ?????
magrest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 10:05   #65
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magrest
Jak to Od półtora roku wogóle nie masz okresu ?????
mojego naturalnego, tak. Biore progynove21 aby wywolac okres co miesiac. Za jakies 2 miesiace chce odstawic i zobaczyc co sie bedzie dalej dzialo.
Stary 2006-04-28, 15:06   #66
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez guga1
Ponawiam pytanie o to ile kosztuja te badania na hormony!!!!!
No tak, odpowiadałam na to pytanie, ale faktycznie nie na forum tylko na prosbę Forumowiczki prywatnie. Oczywiście to nie tajemnica, ja płaciłam po 25 zł za hormon, ale to pewnie od laboratorium zależy. Pozdrawiam
bergamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 16:30   #67
koculek
Zakorzenienie

I ja placilam po 25 zl za hormony, tylko testosteron kosztowal 3 zl wiecej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-28, 20:16   #68
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez koculek
mojego naturalnego, tak. Biore progynove21 aby wywolac okres co miesiac. Za jakies 2 miesiace chce odstawic i zobaczyc co sie bedzie dalej dzialo.
To trzymam kciuki, żeby wszystko wróciło do normy
magrest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 20:23   #69
Sovilo
Zakorzenienie

Mi libido wręcz wzrosło Nie wiem czy przez tabletki(biorę Novynette, mają najniższą zawartość hormonów, więc chyba nie ingerują w organizm tak bardzo, prawda?) czy przez to, że pozbyłam sięlęku przed ciążą czy przez to, że ''nauczyłam się'' czerpać radość z seksu
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 20:42   #70
mabell
Raczkowanie

Ja biore tabletki od 8 lat. Nigdy nie narzekalam i nie narzekam na libido. Kiedys bralam Cilest, ale mi nie sluzyl, od kilku lat biore Rigevidon i jestem bardzo zadowolona. No i brak obaw przed niechciana ciaza tez pomaga .
Stary 2006-04-29, 21:04   #71
paipai
Raczkowanie

Ja też odstawilam tabletki, bo po co brać, skoro ochoty nie ma wcale...
U mnie prawdziwe efekty uboczne były widoczne dopiero po pewnym czasie. Zawroty głowy, omdlenia, migreny, mdłości, depresje, zero nawilżenia to wszystko pikuś. Teraz widzę, jak wiele sobie spaprałam w organiźmie.

Odstawiłam, bo miałam dość niszczenia sobie zdrowia. Postawilam faceta przed faktem dokonanym. Strasznie się obraził i teraz wyrzuca mi, że nie możemy się kochać 70% skutecznośi prezerwatyw to la mnie za mało). Cóź, takie doswiadczenie też może nauczyć wiele o partnerze i o tym, jak Cie naprawde traktuje...

A szkoda...
paipai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-29, 22:12   #72
igausia
Przyczajenie

Też się boję, ze libido mi spadnie po Cileście!!!!!! AAAAAA!!! Czy jest na to rada jakaś??? Chętnie skorzystam z rady
igausia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-29, 22:19   #73
Sovilo
Zakorzenienie

Chyba sama musisz sie przekonać jak bedziesz się czuła po Cilescie;-) I nie używa tylu znaków zapytania i wykrzykników, proszę.
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 19:49   #74
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez paipai
...Strasznie się obraził i teraz wyrzuca mi, że nie możemy się kochać 70% skutecznośi prezerwatyw to la mnie za mało). Cóź, takie doswiadczenie też może nauczyć wiele o partnerze i o tym, jak Cie naprawde traktuje...

A szkoda...
Paipai, masz rację, chociaż u mnie jest odwrotnie niż u Ciebie, kiedy odstawiłam tabletki stres był nieziemski, ale właśnie w tym czasie dowiedziałam się dużo o moim facecie. Teraz jest dużo lepiej między nami, on zauważył różnicę w moim zachowaniu i docenił to. Przy tabletkach byłam okropna, rozdrażniona, oziębła, z migreną, okropieństwo. Teraz leczę "rany" potabletkowe takie jak rozregulowany cykl, ale i tak czuję się o niebo lepiej i psychicznie i fizycznie. Jestem przekonana, że piguły wpływają również na psychikę. A co do Twojego faceta...nic nie dzieje się bez przyczyny, dobrze że odstawiłaś tabletki...tak myślę. Twoje zdrowie najważniejsze, a "tego kwiatu jest pół światu" Pozdrawiam
bergamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 13:08   #75
michalina121
Raczkowanie

yasmine?

czy jakoś tak to się pisze - podobno nie zatryzmują wody - nie wpływają ubocznie na psyche
brałam przed ciażą - triqular i triregol - sczerze - to libido było takie tyciusieńkie - ale teraz znowu chciałabym wrócic do hormonów
michalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-05-15, 12:55   #76
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25
Tabletki a libido

Witam wszystkich serdecznie .To moj pierwszy dzien na forum i pierwszy post(szukalam postow na interesujacy mnie temat ale nic doslownie nie znalazlam*, zdecydiwalam sie na odwiedziny tej srt, poniewaz moje zycie i zwiazek ulega rozpadowi, a wszystko przez te tabletki. Biore tabletki od ok 6 lat bez przerwy, najpierw minulet pozniej mikrogynon21, a teraz stediril30.Moje libido spadło do zera mogla bym wogole zyc bez seksu, chcialam odstawic hormony ale co wtedy? dzieci jeszcze nie planujemy przez dluższy czas-mam25 lat-, spirala jest dla kobiet po 30 i ktore juz rodzily, prezerwatywy i tego typu bajery mnie nie bawia a kalendazyk zbyt ryzykowny.Czy jest ktos z podobnym problemem, albo podobny problem mial i jakos temu zaradzil, czy sa tabletki ktore podwyzszaja libido?a i jeszcze do dziewczyn mlodych ktore dopiero zaczynaja brac tabletki , nie chce was martwic ale nie cieszcie sie ze wam libido nie spada albo nie cierpicie na suchosc pochwy biorac rok tabletki, bo to przyjdze u jednych za rok u innych za dwa, a jeszcze inne beda miec to za 3miesiace.Ja przez pierwsze 3 moze 4 lata myslalam ze tabletki to cud swiata zadnych skutkow ubocznych nie mialam. Prosze o jakies odp napiszcie dziewczyny czy jakies tabletki wam pomogly w takim przypadku czy jedyne wyjscie to je odstawic. Mam tez prośbe do Pabna doktora aby mi rowniez udzielil rady bo od pol roku mieszkam w Niemczech i nie ufam tutejszym lekarzom. Z gory dziekuje i czekam na odp.
dzastina/25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 13:58   #77
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki a libido

Witam ja tez mieszkam w Niemczech i chodzilam tu do 2 lekarzy Polakow i jestem z obu bardzo zadowolona.

Ja tez mam problem z libido. Jestem w tej dobrej sytuacji, ze juz urodzilam interesujaca mnie ilosc dzieci

Bralam rozne tabletki.
Po 3-fazowych czulam sie idealnie, a z lozka moglabym wcale nie wychodzic. Moj TZ za mna nie nadazal ale za to bardzo przytylam, wiec postanowilam po urodzeniu dziecka przejsc na mikropigulki, czyli te najmodniejsze. Fakt, ze nie przytylam, ale po krotkim czasie moje libido spadalo do 0.

Zmienialam kilka razy pigulki, ale nie za szybko. Czekalam zawsze jakies pol roku czy moze tabletki dobrze sie przyjma.

W koncu wybralam sie do ginekologa z lista wszystkich pigulek, ktore w zyciu zazywalam. Obok wpisalam wszystko co sie ze mna dzialo, a wiec skutki uboczne.

Kazalam mu wyszukac idealne dla mnie pigulki.

Chcialam nawet zdecydowac sie na spirale MIRENE, ale ona tez zawiera Levonogestrel, a ten hormon powodowal u mnie zwiekszenie apetytu, wiec zrezygnowalam.

Moj gin w koncu porownal sklad wszystkich moich pigulek. Jest tyle roznych pigulek, ze na prawde jest w czym przebierac. Teraz moje pigulki biore 3 lata i jestem z nich bardzo zadowolona, mimo ze spadek libido tez odczuwam, ale nie tak mocno jak przy moich poprzednich pigulkach.

Dobor antykoncepcji to sprawa indywidualna. Nieraz niestety bez metody prob i bledow sie nie obedzie. Ale mysle, ze podstawa to znalezc lekarza, ktoremu mozna zaufac i pogadac z nim o swoich watpliwosciach i problemach.

Zycze powodzenia.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 15:46   #78
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Dziekuje za rady, na pewno udam sie do lekarza tez tak myslalam ze to nie możliwe zeby wszystkie mialy takie dzialanie na mnie, ale mam za soba trzy rodzaje tabletek no moze 4 bo bralam tez cilest ale tylko jedno opakowanie bo zle sie czulam.Wiec bedzie trudniej ale jak nie sprobuje bedzie gorzej dziekuje za wsparcie duchowe.Pozdrowienia dla pociech.
Stary 2006-05-15, 15:50   #79
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

A tak przy okazji jestem z Krefeld to nie daleko do Koln.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-15, 15:54   #80
Weronisia
Zakorzenienie

Dzastina jeśli się zdecydujesz na pigułki, to pamiętaj, że skutki uboczne i działania nieporządane pojawiają się nawet przez 3 opakowania, a więc dopiero po skończonym 4 opakowaniu można mieć jakiekolwiek pojęcie, czy pigułki są OK czy też nie.

Przez pierwsze 3 miesiące możesz mieć mdłości czy wymioty, bóle podbrzusza, bóle głowy, brak apetytu lub wręcz wzrost apetytu.

Ja miałam zawsze wszystkie możliwe działania uboczne.

Teraz po 3 latach stosowania moich obecnych pigułek mam tylko potworne migreny w przerwie 7-dniowej, ale nie mam innych skutków ubocznych, więc nie rezygnuję z piguł
Stary 2006-05-15, 16:15   #81
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

To widze ze wiele miesiecy szukania, ale dzieki nie wiedzialam ze trzeba czekac do 4 miesiecy,zrezygnowac nie zrezygnuje, mialam taki moment ze myslalam o spirali ale nie mirenie bo ona z hormonami, tylko takiej bez hormonow ale poczytalam i wiem ze to nie mozliwe wiec musze jakos ten problem rozwiazac przy pomocy pigul.Jestem w niemczech od pol roku ale w krefeld jest przychodnia z polskimi lekarzami nie umiem dobrze jezyka zeby isc do niemieckiego gin, jakos dam rade dobrze ze sa szanse wogole na zmiany.
Stary 2006-05-15, 16:23   #82
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Dzieki nie wiedzialam ze trzeba 4 miesiace czekac, nie zrezygnuje z tabletek, mialam tylko taki moment ze chcialam je na spirale zamienic ale taka bez hormonow, poczytalam i wiem ze to nie mozliwe, W krefeld jest polska przychodnia to mi ulatwi sprawe bo jestem tu od pol roku i nie umiem dobrze jezyka.Ale dzieki Tobie wiem ze sa jakies szanse na zmiany, nawet nie wiesz jak to mnie cieszy , kocham meza i nie chcialabym zeby to wplywalo na nasz zwiazek, a sama widze ze zmienilam sie o 180 stopni, jak sie poznalismy 5 lat temu bylam inna kobieta.
Stary 2006-05-15, 16:24   #83
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

O wyslalam dwa podobne teksty bo 1 mi sie nie ukazal komp mi muli cos. Sorrki

REKLAMA
Stary 2006-05-16, 10:45   #84
Monika :)
Raczkowanie

Ja brałam tabletki jednofazowe przez 3 lata. Potem zrobiła sobie przerwe "zdrowotna" i stwierdziałam, że dopiero po odstawieniu poczułam co to jest chęć na seks!!! Przez 3 lata wydawalo mi sie że tak musi być bo moj organizm jest "mało wymagający" Teraz wiem, że prze tabletki starciłam chęć na wszsytko co było związane z seksem. We wrześniu będą 3 lata jak odstawiłam pigułkę i czuje się rewelacyjnie. Infekcje kobiece też już nie pojawiają się tak często jak w ciagu tych 3 lat. A teraz nauczyłam się kontrolować swoje ciało i cykl i wiem kiedy mogę poszaleć a kiedy nie (prezerwatywa). Seks jest też cudowniejszy a doznania są nie do opisania. Tak więc polecam tą naturalną metode (ale nie neguję oczywiście innych) bo dla mnie jest jak najbardziej ok.
Monika :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 12:51   #85
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Moniczko wiesz ja nie jestem na tyle odwazna zeby ufac swojemu organizmowi , u mnie to nie czas na malenstwo, wiem ze jak bym odstawila tabletki to wszystko zniknie, ale nie moge sobie na to pozwolic. Boje sie takich naturalnych metod mam duzo kolezanek ktore przez to zaszly w ciaze.Dlatego nie mam wyjscia musze szukac innego rozwiazania, jak mowila Weronisia nie wszystkie tabletki powoduja obnizenia libido trzeba tylko poszukac ale zmienilam nastawienie, nie jestem taka zrezygnowana juz.
Stary 2006-05-16, 15:32   #86
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia

Teraz po 3 latach stosowania moich obecnych pigułek mam tylko potworne migreny w przerwie 7-dniowej, ale nie mam innych skutków ubocznych, więc nie rezygnuję z piguł
ja tez tak milam ,okropne bole glowy ,lekarz kazal natychmiast przerwac branie pigul i sprawdzenie czy tez bole beda wystepowaly w naturalnym okresie ,nic mnie nie bolalo a wiec przyczyna byly pigulki,odstawilam i nie wrocilam do nich

libido mi skoczylo az TZ uciekał przez pierwszy miesiac,owulacji mialm chyba z 4 w miesiacu ,potem sie wszytsko unormowalo i juz nie narzekam na brak ochoty

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 17:22   #87
Weronisia
Zakorzenienie

Cool Dot.: Tabletki a libido

Oj Paula zazdroszczę Ci Twojego libido

Cytat:
Napisane przez Monika :)
A teraz nauczyłam się kontrolować swoje ciało i cykl i wiem kiedy mogę poszaleć a kiedy nie
Ja też tak uważałam dopóki nie zaszłam w ciążę

Ja też odstawiłam pigułki, żeby wyleczyć m.in. libido. Mimo ogromnej wiedzy na temat Naturalnego Planowania Rodziny, codziennego nanoszenia danych do specjalnej tabelki itp. zaszłam w ciążę Niestety wystarczy nawet niewielkie przeziębienie czy zakłócenie snu, a obserwacje można sobie wsadzić gdzieś
Niestety to bardzo ryzykowna metoda.

No chyba, że komuś nie przeszkadzają prezerwatywy, można się nimi w niepewne dni zabezpieczyć ... to czemu nie.

REKLAMA
Stary 2006-05-17, 10:34   #88
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Hallo dziewczynki czy jest nas tak malo z tym problemem , czy nie chcecie pisać?? Dziekuje serdecznie za dotychczasowe wypowiedzi
Stary 2006-05-17, 19:15   #89
Ray
Zakorzenienie

heh.... ja teraz doszlam ze chyba moj problem dotyczy tabletek heh... szczerze ja nie mam porownania bo odkad zaczelam wspolzyc biore pigulki... i nie wiem jak to jest miec mega ochote.. raz zrobilam przerwe mc miedzy opakowaniami i czulam ochote na sex wiec wydaje mi sie to chyba ich wina tabletek.... obecnie libido mam z3ero zmuszam sie do sexu tylko dlatego zeby nie zrobic przykrosc tz...... a ogolnie mogla bym sie kochac raz na 3 tyg a w trakcie w ogole wstac jak by sie nic nie dzialo... nie mam jakis zawrotow super mocnych orgazmow czy taka ochote ze moglabym sie rzuci na tz.. w ogole nie mysle o sexie nie podnieca mnie nic... nawet jakies dobierania sie tz na mnie nie dziala ogolnie czuje sie z tym zle bo sex jest przyjemny przez dwa lata moglabym policzyc na palcach jednej reki kidy bylo mi tak dobrze jak bym chciala... ogolnie po stosunku jeszcze mnie piecze boli i sa obtarcia wiec trace na niego zuplenie ochote... i nie wiem co robic.. chcialabyn odstawic tabletki i stosowac prezerwatywy ale w obecnej sytuacji nie chialabym ciazy mimo ze za rok bierzemy slub... chce zeby bylo bez na szybko planowania slubu czy miszkania takze wolabym pare mc poczekac z zabawa w prezerwatywy tylko pare mc nie czuc checi na sex tez nie ejst dobrze...... ja ide w pt do ginekologa po tabletki trojfazowe moje kolezanki sa z nich zadowolone podobno reguluja naturalny cykl kobiety i jakos jest lepiej z libido po nich jak to nie pomoze chyba rzucam tabletki na dobre tez nie wiem co robic
Stary 2006-05-17, 20:22   #90
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Ray ja mam identycznie, seks moglby nie istniec ja nawet nie zauwazylam zmian i bylo mi z tym dobrze dopuki moj tz nie zaczal sie skarzyc mowi ze mnie nie poznaje, zaczelam sobie przypominac jak to bylo na poczatku i rzeczywiscie bylam inna kobieta, lubialam sie seksi ubrac i wogole a teraz staram sie dla tz ale nie bawi mnie to jak kiedys Weronisia pisala o tych trojfazowych tabletkach tylko mowila ze mocno po nich przytyla, a tego bym nie chciala, popytaj kolezanki jak to u nich z wagą po trojfazowych ja tez na dniach ide do gina i tez chce o nie poprosic. Tak nie moze byc zeby mloda kobieta ochoty nie miala i przyjemnosci zadnej to jest chore, moj tz na glowie nie raz staje a ja nic, czasem jest ok ale nie czesto.

Pozdrawiam dzieki za to ze piszecie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości