|
|
#61 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zasady Savoir vivre
Cytat:
Nie ma co się zniżać do czyjegoś poziomu tylko dlatego, że ta osoba zachowuje się tak a nie inaczej , nauczenie się traktowania niektórych z dużą uprzejmością ale jednocześnie i dużym dystansem z początku może się wydawać trudne ale po jakimś czasie ta osoba nabierze do Ciebie szacunku. |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Przyczajenie
|
Zapraszam do wypełnienia ankiety dotyczącej savoir-vivru (na potrzeby mojej pracy licencjackiej). Króciutka, ciekawa, pomaga uporządkować sobie naczelne informacje o kulturze osobistej.
https://wizaz.pl/forum/newreply.php?...te=1&p=1855939 |
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
to chyba nie jest link do ankiety
|
|
|
|
|
#64 |
|
Przyczajenie
|
Haa, mój błąd. Dzięki za info
![]() W takim razie raz jeszcze zapraszam do wypełnienia ankiety dotyczącej savoir-vivre'u: http://www.ankietka.pl/ankieta/42113...-narracji.html |
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie! Postanowiłam napisać, ponieważ nie wiem, jak się zachować w pewnej sytuacji. Lekarz, do którego często chodzę, pod koniec wizyty mówi mi "dziękuję". Zawsze także mu dziękuję, ale zastanawiam się, czy dobrze robię. Nie wiem, jak inaczej miałabym się zachować w tej sytuacji. Wiem, że to wydaje się banalne, ale proszę o poradę.
|
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam inne pytanie: czy w sms zwroty grzecznościowe typu "Ty", "Twój" itp należy pisać z wielkiej litery (tak jak to było wymagane kiedyś w tradycyjnej korespondencji)?
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zazwyczaj piszę z wielkiej w smsach, na chacie itd., chyba, że się bardzo śpieszę.
|
|
#68 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
odpowiadając - moim zdaniem skoro to zwroty grzecznościowe, to grzeczność nakazuje pisać je z wielkiej litery forma nie ma tu znaczenia.
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
Ja też piszę z dużej litery, ale zauważyłam że moi znajomi w sms używają raczej małej
Nie wiem czy wynika to z ich niewiedzy czy też uważają, że sms/gg są nowoczesnymi środkami komunikacji i pisanie z wielkiej nie jest konieczne... Może to i głupie stwierdzenie ale nic innego mi do głowy nie przychodzi
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.

forma nie ma tu znaczenia.