![]() |
#61 |
BAN stały
|
Dot.: Antykoncepcja po ślubie
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7800190 1]Nie chodzi o dyscyplinę w powszechnym rozumieniu tego słowa, tylko o to, że nauka o antykoncepcji należy do "dyscypliny kościelnej" a nie dogmatyki, w związku z czym może zostać zmieniona. Podobnie celibat nie jest "dogmatem" tylko należy do "dyscypliny kościelnej" (w związku z czym są w KK żonaci księża).[/QUOTE]
Ok, czyli "grzechy" nie należące do dogmatów, ale do "dyscypliny" można sobie interpretować po swojemu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Jestem wierząca i wierzę w Boga a nie w księży. Uważam że kościół to zbiurokratyzowana instytucje, która coraz mniej przystaje do rzeczywistości.W dzisiejszym współczesnym świecie brat brata zabija, całkowity brak szacunku do drugiego człowieka, księża pedofile, co drugi homoseksualista a my zastanawiamy się czy ksiądz da nam rozgrzeszenie z tego że uprawiamy sex przed ślubem czy stosujemy antykoncepcje Duża część księży to grzesznicy i jak oni nie dając dobrego przykładu mogą wchodzić w nasze życie intymne . Każdy ksiądz to facet który ma potrzeby bo to czysta fizjologia, więc nie dajmy się ogłupiać , bądzmy dobrymi ludzmi a nie wyrządzajmy drugiemu krzywdy, bo często już w drodze do domu po spowiedzi grzeszymy myślą mową i uczynkiem.
Ja chciałabym wziąć w przyszłości ślub kościelny i wychowywać dzieci w wierze w Boga a nie w księży, bo uważam że kościół powinien iść z postępem i pasować do współczesnego świata. Jeśli kościół będzie stał w miejscu to następne pokolenia całkowicie się odsunie od wiary. Przynajmniej raz w roku idę do spowiedzi , chodz jestem za spowiedzią powszechną nigdy się nie spowiadam ze swojego życia intymnego ani antykoncepcji i nie zamierzam. Jeśli ktoś ma tak duże dylematy czy spowiadać się i czy dostanie rozgrzeszenie to powinien wybrać życie w czystości aż do ślubu a po nim stosować metody naturalne. |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z muffinka.
Ogólnie to coś dopowiem. Czym właściwie jest grzech? Grzech to złamanie nakazu Boga z pełną tego świadomością. Aby był grzech ciężki musi być on dobrowolny i świadomy. Zastosuje przykład. Morderstwo. Tutaj już każdy bez wyjątku powie, że to grzech. Ale czy na pewno to jest takie czarno białe? Ktoś może kogoś zabić świadomie , zdawać sobie sprawę z tego co robi. Ale np nastolatkowie w państwie islamskim mają prane mózgi, oni sami nie myślą. Czy można w takim razie te dwa przypadki ze sobą porównywać na równi? Nie. Tylko Bóg wie co kieruje człowiekiem, czemu uważa tak a nie inaczej. Tak samo jest z tą antykoncepcją. Jeśli ktoś nie widzi w tym grzechu to nie jest świadomym go popelniania, więc de facto nie grzeszy.
#68 |
Gazela inteligencji
|
Tu już trochę pojechałaś z teoriami
![]() Ja nie twierdze oczywiście, ze anty albo seks przed ślubem to coś złego, może tez grzechem nie jest, ale bardziej przekonuje mnie argumentacja Norine
![]() Edytowane przez kalor Czas edycji: 2017-10-15 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Nie. To znaczy, że ten grzech jest tak na prawdę nie ważny (w oczach Boga). Według Biblii, aby był grzech śmiertelny muszą zostać spełnione warunki.
#70 | |
Gazela inteligencji
|
Cytat:
Ale nie mój cyrk, nie moje małpy, każdy może sobie należeć do dowolnej organizacji, ignorować jej nauki i postępować, jak mu wygodnie ![]()
![]() Edytowane przez kalor Czas edycji: 2017-10-16 o 00:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
BAN stały
|
Jeszcze może wziąć ślub kościelny i antykoncepcji nie stosować. Urodzić szóstkę, brać na nią 500+ na każde, I jakoś żyć. Z pomocą opieki społecznej, bo przecież nie księdza który antykoncepcji zakazał.
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
Nie bo jeżeli wspólnie ustalili że ona bierze tabsy to grzesza oboje😀
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
podróż, infekcja (przeziębienie) nie wpływa na cykl, leki-możliwe, o tarczycy nic nie wiem w moim przypadku z prezerwatywy wystarczy wyspowiadać się na początku mszy św., tylko nie lubimy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Mam wrazenie, ze kazdy watek o KK jest taki irracjonalny. O pewnej slabosci tego tworu to bardzo swiadczy
![]() Pytalas czy mozna cale zycie bez slubu - no mozna, jesli sie nie ma potrzeby potwierdzania spojnosci Waszego zwiazku przez sily zewnetrzne - wymyslonego boga poprzez obojetnego nam ksiedza czy obojetna/neutralna pania z USC. Jakby spojrzec na to z boku, to wrecz na takiej ceremonii czulabym sie obrazona jako dorosla niezalezna osoba w znaczacym dla mnie zwiazku. |
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
po drugiej stronie szafy
|
Jest gdzieś na Wizażu wątek o NPR, kiedyś podczytywałam i byłam zaskoczona skutecznością
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Zarówno o słabości KK, jak i wiernych. Tacy wierzący, tacy głoszący Słowo, a każdy wybiera sobie z niego co chce. Zero spójności, a potem są właśnie takie dywagacje co tu można ominąć, co tu można zinterpretować tak, żeby było wygodniej.
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Wątek mnie nie dotyczy, więc w temacie się nie wypowiem, ale dziwią mnie niektóre wypowiedzi.
"Jestem wierząca, ale moim zdaniem coś tam coś tam, więc będę robić jak uważam, a nie tak, jak mówi kk, bo tak mi łatwiej". No nie wiem, zawsze myślałam, że wiara to pewne zasady, których się powinno trzymać. I potem w spisach wszyscy figurują jako wzorowi katolicy, państwo aspiruje do bycia wyznaniowym (ze wszystkimi tego konsekwencjami, także utrudniającymi życie niewierzącym), a każdy i tak robi, co chce. |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
1. Jeśli już o spowiedzi to to nie ksiądz ci wybacza tylko Bóg. Dlatego grzechy są jasno określone, a nie jak ksiądz będzie chciał interpretować.
2. Jestem po kościelnym, początkowo stosowalismy zabezpieczenia, bo ja ciężko chorowałam i ciąża w połączeniu z lekami byłaby pewnym upośledzeniem dziecka lub poronieniem. Teraz stosujemy NPR w ciąży nie jestem, choć nie ukrywam wymaga to sporego opanowania i systematyczności. Jak stosowalismy anty to się nie spowiadalismy nie było sensu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi to co tu piszecie brzmi abstrakcyjnie, albo biorę wszystko albo nic. A tak to potem mamy śluby dla białej sukienki czy "bo co ludzie powiedzą", chrzest, żeby potem nie było problemów z komunią itd... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
A ludzie korzystają, wiadomo, jak można coś ominąć żeby żyło się bez danego zakazu (jeden ksiądz nie da rozgrzeszenia, to się pójdzie do innego itp), to się omija ![]()
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To jest tak: grzechy dzielą się na ciężkie ("śmiertelne") i lekkie. Stan łaski uświęcającej ("możliwość przyjęcia Eucharystii) niszczą grzechy ciężkie - i z tych obowiązkowo trzeba się wyspowiadać. Zatajenie grzechu ciężkiego czyni spowiedź nieważną i świętokradczą, zatajenie grzechu lekkiego nie. Żeby zaistniał grzech ciężki muszą być spełnione jednocześnie trzy warunki: pełna świadomość, pełna dobrowolność i poważna materia. W, że tak powiem, mainstreamie ![]() Czy jest to absolutne? Praktyka pokazuje, że nie. Są księża, którzy kwestie dot. antykoncepcji pozostawiają sumieniu małżonków. Jeśli nie oznacza to "totalnego zamknięcia się na życie" (czyli żadnych dzieci ani teraz, ani później), ale np. małżonkowie planują dziecko w przyszłości, lub już swoje odchowali, to "w sumieniu" /po rozmowie ze swoim spowiednikiem/ mogą mieć wolną rękę, żeby z antykoncepcji korzystać. ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;78007196]Wątek mnie nie dotyczy, więc w temacie się nie wypowiem, ale dziwią mnie niektóre wypowiedzi. "Jestem wierząca, ale moim zdaniem coś tam coś tam, więc będę robić jak uważam, a nie tak, jak mówi kk, bo tak mi łatwiej". No nie wiem, zawsze myślałam, że wiara to pewne zasady, których się powinno trzymać. [/QUOTE] Spójrz na to tak: wiara w sensie ścisłym to przede wszystkim dogmatyka. Wierzysz w jednego Boga w trzech Osobach, w zmartwychwstanie, w obecność Chrystusa w Eucharystii, w obcowanie świętych. TO jest fundament wiary, to, co czyni z katolika katolika. Jeśli chodzi o kwestie związane z moralnością, grzechem, to niezmienne są tylko te wynikające z prawa naturalnego - zabójstwo, kradzież, cudzołóstwo. Oprócz tych dwóch stałych (dogmatyka i prawo naturalne) jest również cała masa zmiennych - spójrz jak na przestrzeni wieków rozumienie i stosunek Kościoła do różnych rzeczy ewoluował. Św. Tomasz dopuszczał aborcję do któregoś tam tygodnia, wspomniany już wcześniej przeze mnie celibat (ani tego nie było od początku, ani nie jest czymś absolutnym dzisiaj - są już żonaci księża w KK). To są absolutnie drugorzędne kwestie, w dodatku w każdej chwili mogą ulec zmianie. W Biblii nie ma ani słowa o antykoncepcji (choć przecież istniała już wtedy), o masturbacji czy in vitro, problemy te nie należą również do prawa naturalnego, więc z tych dwóch powodów trudno porównać je do kradzieży czy morderstwa. Jeżeli chodzi o mnie - ani wtedy, gdy byłam bardzo gorliwą katoliczką, ani teraz nie przyszło mi do głowy ocenianie czy ktoś ma prawo nazywać się katolikiem. A już na pewno nie "z powodu" 6. przykazania. Jest tyle innych grzechów codziennie popełnianych przez najbardziej prominentnych z katolików - oszczerstwa, kłamstwa, nienawiść - i im jakoś tego miana nikt nie próbuje odbierać. Stety niestety nie trzeba nie grzeszyć, żeby być katolikiem. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;78007196]I potem w spisach wszyscy figurują jako wzorowi katolicy, państwo aspiruje do bycia wyznaniowym (ze wszystkimi tego konsekwencjami, także utrudniającymi życie niewierzącym), a każdy i tak robi, co chce.[/QUOTE] Problemem jest chrzczenie dzieci przez niewierzących (57% polskich 'katolików' nie wierzy w zmartwychwstanie - absolutny fundament wiary), a nie przez tych, którzy stosują antykoncepcję zachowując cały depozyt wiary. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
1 znam osoby ktore sie spowiadaja i dostaja rozgrzeszenie
2 znam osobe ktora sie spowiadala ale juz tego nie robi bo jej ksiadz nie chcial dac rozgrzeszenia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | ||
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do przeklinania, ostatnio rozmawiałam z księdzem profesorem i się śmiał, że się ludzie z tego spowiadają, bo to nie grzech,a oznaka, że układ nerwowy pracuje... A poza tym, czuję słabe trollowanie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7800881 1]Nic nie wymyśla, coś jej dzwoni, tylko nie do końca wie w którym kościele
![]() To jest tak: grzechy dzielą się na ciężkie ("śmiertelne") i lekkie. Stan łaski uświęcającej ("możliwość przyjęcia Eucharystii) niszczą grzechy ciężkie - i z tych obowiązkowo trzeba się wyspowiadać. Zatajenie grzechu ciężkiego czyni spowiedź nieważną i świętokradczą, zatajenie grzechu lekkiego nie. Żeby zaistniał grzech ciężki muszą być spełnione jednocześnie trzy warunki: pełna świadomość, pełna dobrowolność i poważna materia. W, że tak powiem, mainstreamie ![]() Czy jest to absolutne? Praktyka pokazuje, że nie. Są księża, którzy kwestie dot. antykoncepcji pozostawiają sumieniu małżonków. Jeśli nie oznacza to "totalnego zamknięcia się na życie" (czyli żadnych dzieci ani teraz, ani później), ale np. małżonkowie planują dziecko w przyszłości, lub już swoje odchowali, to "w sumieniu" /po rozmowie ze swoim spowiednikiem/ mogą mieć wolną rękę, żeby z antykoncepcji korzystać. ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Spójrz na to tak: wiara w sensie ścisłym to przede wszystkim dogmatyka. Wierzysz w jednego Boga w trzech Osobach, w zmartwychwstanie, w obecność Chrystusa w Eucharystii, w obcowanie świętych. TO jest fundament wiary, to, co czyni z katolika katolika. Jeśli chodzi o kwestie związane z moralnością, grzechem, to niezmienne są tylko te wynikające z prawa naturalnego - zabójstwo, kradzież, cudzołóstwo. Oprócz tych dwóch stałych (dogmatyka i prawo naturalne) jest również cała masa zmiennych - spójrz jak na przestrzeni wieków rozumienie i stosunek Kościoła do różnych rzeczy ewoluował. Św. Tomasz dopuszczał aborcję do któregoś tam tygodnia, wspomniany już wcześniej przeze mnie celibat (ani tego nie było od początku, ani nie jest czymś absolutnym dzisiaj - są już żonaci księża w KK). To są absolutnie drugorzędne kwestie, w dodatku w każdej chwili mogą ulec zmianie. W Biblii nie ma ani słowa o antykoncepcji (choć przecież istniała już wtedy), o masturbacji czy in vitro, problemy te nie należą również do prawa naturalnego, więc z tych dwóch powodów trudno porównać je do kradzieży czy morderstwa. Jeżeli chodzi o mnie - ani wtedy, gdy byłam bardzo gorliwą katoliczką, ani teraz nie przyszło mi do głowy ocenianie czy ktoś ma prawo nazywać się katolikiem. A już na pewno nie "z powodu" 6. przykazania. Jest tyle innych grzechów codziennie popełnianych przez najbardziej prominentnych z katolików - oszczerstwa, kłamstwa, nienawiść - i im jakoś tego miana nikt nie próbuje odbierać. Stety niestety nie trzeba nie grzeszyć, żeby być katolikiem. Problemem jest chrzczenie dzieci przez niewierzących (57% polskich 'katolików' nie wierzy w zmartwychwstanie - absolutny fundament wiary), a nie przez tych, którzy stosują antykoncepcję zachowując cały depozyt wiary.[/QUOTE] Norine, powiem szczerze, że tyle mądrych słów nie usłyszałam nawet od księdza, bo jak już coś mówili na religii to wszystko złe. Rozumiem, że z tego co piszesz antykoncepcja jest "zmienna" to w takim razie mam do Ciebie pytania. 1. Czy sprawy (grzechy) te zmienne przez kościół, należy traktowąc poważnie-spowiadać się z nich, czy można omijać i trzymać się dogmatów tych (stałych grzechów) ? 2. Jeśli grzech antykoncepcji jest jakby nieuporządkowany (jeden ksiądz uważa tak inny inaczej) to nie spowiadać się z tego w ogóle, czy może jeśli jeden ksiądz nie rozgrzeszy, to iśc do drugiego? Ale czy to będzie na miejscu (takie chodzenie do spowiedzi aż się dostanie) ? 3, Jak naprawdę jest z grzechem nieczystości przed slubem? Ogólnie to podobno ciężki grzech, ale słyszałam, że jak się ma stałego partnera, jest miłość, i planuje się z nim przyszłość, to nie jest grzech, tylko miłość. Jak z tym dokładnie jest? Edytowane przez klaudia3217 Czas edycji: 2017-10-16 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Z tego co mi wiadomo to Bóg decyduje co jest grzechem, a co nie. A nie Kościół. Dlatego nie czuje, żebym sobie wybierała to co mi pasuje. Postępuje zgodnie ze swoim sumieniem i dla mnie antykoncepcja grzechem nie jest.
#86 |
BAN stały
|
Może jak ktoś nas zdenerwuje, to może wtedy oznaka że układ nerwowy działa, ale jak czasem idzie się ulicą a ktoś idzie sobie przed taki, i cały czas słowa na ch i k, na pełnym luzie, to już chyba styl bycia, wulgarny styl bycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
klaudia - odp na pytanie nr 3
Grzechem jest współżycie przed ślubem. ZAWSZE. Trochę dużo pisania dlaczego tak jest, więc po prostu poszukaj w Internecie.
#88 | |||
Konto usunięte
|
Nie wiem skąd wiecie, że to trol, bo mnie kompletnie nie dziwi, że pewien typ osób takie rozkminy może mieć.
W każdym razie jeśli to jednak było na serio to: Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7801247 6]Nie wiem skąd wiecie, że to trol, bo mnie kompletnie nie dziwi, że pewien typ osób takie rozkminy może mieć.
W każdym razie jeśli to jednak było na serio to: Dogmat to nie definicja "stałych grzechów" ale ok, wiem o co Ci chodzi. Spowiadać się trzeba ze wszystkich grzechów ciężkich. Definicja i warunki jakie muszą być spełnione - powyżej. Ja Ci nie powiem z czego masz się spowiadać albo nie. To Twoje sumienie i Twoje wybory. Jak wyżej.[/QUOTE] Temat i pytanie jak najbardziej poważne. Przyznam się, że spodziewałam się bardziej rozjaśniającej odp, na moje rozterki, ale OK. Może spytam trochę inaczej, jakbyś chciała odp, będę wdzięczna. Na tym forum czytałam wątki religijne i większość osób, piszę że religia-wiara to nie supermarket, i nie można sobie wybierać. Albo przyjmujemy zasady grzechów i tych biblijnych (stałych) nie wiem jak to dokładnie ująć, i także tych postanowionych przez kościól, albo wcale, i nie można być hipokrytką. Więc, chciałabym Cię zapytać. To jak z tym w końcu jest, można sobie wybrać? Np uznaję antykoncepcję, czy seks przedmałżeński ze swoją miłością, że to nie jest grzech, i mogę się z tego nie spowiadać? Czy kościół w ogóle dopuszcza coś takiego, czy to jest na zasadzie, kościół jedno, a ja jestem mądrzejsza i robię swoje? Może na koniec spytam, jak Ty byś postąpiła? Spowiadałabyś się ze wszystkiego co kościół uznaję za grzech czy dopuszczała "wybieranie sobie" A co jeśli....postanawiam postępowac jak kościół, np anty to grzech, spowiadam się się z tego, ale nie otrzymuję rozgrzeszenia, to rezygnować z kościoła, czy jednak iść i nie spowiadać się już? Gdzie jest granica dobrego katolika, a gdzie hipokryzji? Nie śmiej się-a które to są grzechy lekkie? Antykoncepcja, masturbacja, seks przedślubny z ukochanym? |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:20.