Pytania do właścielek królików - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-30, 09:09   #61
joasia25
Raczkowanie

Dot.: Królik miniaturka

Cytat:
Napisane przez aniielica
Ja mam i królika i świniaka. Świniak jest dużo fajniejszy Mój reaguje na imię, na to jak ide do domu... Gwiżdże, cieszy sie. Wogóle jest fajniejszy od królika. Królik to dzikus. Moja Saba też na widok królika się oblizuje. Ale potem sie konczy tylko na lizaniu uszu

moja świnka reagowała tak samo, przesympatyczne są a pies może i miałby tylko ochotę polizać z tym, że bły to owczarek niemiecki więc nawet delikatne ściśnięcie zajączka łapą lub w paszczy mogłoby się tragicznie skończyć.
joasia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 09:11   #62
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja już nie chcę mieć żadnego zwierzęcia trzymanego w klatce Uważam, że takie zwierzątko nie jest do końca szczęśliwe i zadowolone, nawet jeśli wypuszcza sie je z tej klatki. Przy króliku nie mogłam trzymać go poza klatką zbyt długo, no, godzinę-1,5 max, wszystko gryzł i zawsze trzeba było przy nim być i pilnować. A kiedy był zamkniety - miałam wyrzuty sumienia. A już zupełnie nie rozumiałam klatek, w których zwierzak nie siedział na dnie - podłodze, tylko na takich pretach... Musiało mu być niewygodnie (koleżanka miała taką klatkę.
Moze byłoby lepiej, gdybym mogła kupić wieeelką klatkę, w której królikowi byłoby wygodnie. Albo gdybym miała chomika, taki mały gryzoń znajdzie sobie miejsce w klatce

Dlatego teraz mamy tylko 2 koty i myślę, ze ja pozostanę przy kotach i psach. Te zwierzaki przynajmniej mają pewną swobodę.

(to nie jest krytyka osób posiadających "klatkowe" zwierzątka, tylko moje odczucia )
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 09:12   #63
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Ale słodziiiiiiii kiółik
Chyba też sobie sprawię, tyle dzisiaj o tych królikach
co do sprzątania- tak czy siak, należy dbać...
Ps. Każdy człowiek myje się codziennie...
Królik i inne zwierzęta też muszą mieć czysto.
Mój york też ciągle sika i to w domu!
Potrafię stać z tym małym grzmotem pół godziny na dworze, a on ledwo
wejdzie do domu i zesra się.... No przecież czasem to..
wrrrrrrrrrrrrr
a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana.
A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje...

Juda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 09:15   #64
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Cytat:
Napisane przez lexie
Dlatego teraz mamy tylko 2 koty i myślę, ze ja pozostanę przy kotach i psach. Te zwierzaki przynajmniej mają pewną swobodę.
)
Oj tak Lexie... Mają wielką swobodę. Moje 3 psy są do tego stopnia wyswobodzone że śpią w łóżku.... A ja skulona pod ścianą

;/

No alew przynajmniej ciepło w nogi

Stary 2005-09-30, 14:53   #65
olka222
Zadomowienie

Ja zamiast trocin sypie królikowi takie granulki drzewne dla kotów i gryzoni, nazywa się "pigwa". Zmieniam ściułke raz na tydzień. Nauczylismy królika załatwiać swoje potrzeby do osobnej kuwetki, która stoi obok klatki, dzięki temu w klatce ma czyściej i mozna nie sprzątać przez około 1,5 tygodnia. królik jeśli tylko jest ktoś w domu to jest wypuszczany i kica po całym mieszkaniu, trzeba tylko pochować wszystkie kable.
Stary 2005-09-30, 14:57   #66
olka222
Zadomowienie

A żeby za bardzo nie broił to ma swoje "zabawki" : drewienko do gryzienia, kartonik od rolki po papierze toaletowym ( rzuca nim po całym pokoju) , kawałek materiału, który szarpie pazurkami.
Stary 2005-09-30, 14:58   #67
rybkad
Zadomowienie

GG do rybkad

Ja ma krolika tzw bezklatkowego czyli caly czas ma otwarta klatke ale wiekszosc dnia przebywa gdzie indziej, biega po mieszkaniu, wskakuje do mnie na lozko, spi z psem na poslaniu, zalatwia sie w klatce, mam specjalna kuwetke, zmieniam mu tam wiorki 2 razy dziennie a cala klatke sprzatam raz na tydzien i nic nie czuc, mysle ze jak nauczy sie zwierzatko zalatwiania do kuwetki nie bedzie problemu
Kroliczek jest slodki i smieszny, gania po domu, czasem wskakuje na stol zeby nadgryzc jakies warzywo
rybkad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 15:07   #68
soulsweeper
Zadomowienie

Miałam kiedyś królika miniaturkę, ale chyba tego z większych... kupiony z niepewnego źródła Był inteligentny, naprawdę spora pociecha, ale gdy kiedyś z powodu remontu nie mogliśmy go wypuszczać i siedział w takim kojcu, miał z nami mniej kontaktu- szybko zdziczał, stał się agresywny. Ale to też chyba zależy od konkretnego zwierzątka- miałam kiedyś szczurka, po prostu super, mądre zwierzątko, od razu nas polubił. Jakiś czas temu kupiłam sobie drugiego (tamten już dawno nie żyje) i ten z kolei za nic nie dał się oswoić. Na dodatek zdechł po roku bez wyraźnego powodu. Może to była jednak inna odmiana, choć wyglądały tak samo...
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 15:29   #69
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

Ostatnio oglądałam takie mini mini króliczki przeurocze sama bym takiego chciała!! Ale ja już mam szynszylą rodzinę co do trzymania zwierzątek w klatkach - one żyją tak od urodzenia więc nie wiedzą co to taka dosłowna wolność i tak jest im dobrze ALE oczywiście warunkiem jest opiekuńczy właściciel odpowiednio duża klatka oraz zapewnienie czystości i niezbędnego pokarmu najlepiej witaminizowanego lub osobne witaminki, które się miesza z pokarmem, sianka... Jeszcze jak sie je wypuszcza pohasać na wybieg kontrolowany to juz wogóle są uradowane aż miło popatrzeć jak wydziwiaja a potem same wymęczone wskakują doklatki i śpią jeden na drugim
Ja moim szylkom sprzątam co dwa dni (jak był jeden to 2x w tygodniu) na dno klatki daję 2-3 kartki ze środka gazety na to trociny i codziennie świeże sianko

P.S. tak jak pisze Olka222 dobrze dać zwierzakom zabawki którymi sie zajmie przede wszystkim drewienko - gryzonie ścierają sobie nim zęby dlatego dobrze sobie nazbierać w lesie reklamówkę drewna, kory wtedy nie będą sie "zajmowały" meblami
Rossi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 15:38   #70
takasobieania
Zadomowienie

GG do takasobieania

A to jeden z dwóch króliczków mieszkających w studenckiej chacie w Beskidzie Żywieckim. Cały dzień kicają koło chaty a na noc wchodzą do środka. Wyobraźcie sobie zdziwienie turystów którzy wychodząc z lasu widzą nagle w górach króliki miniaturki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1106.jpg (71,0 KB, 106 załadowań)

moje obrazki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117813
takasobieania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 15:56   #71
xre
BAN stały

Dot.: Nie Daje Rady Z Moim Krolikiem! Pomocy!!!!!

Cytat:
Napisane przez kiniusia
Hej
Nie Wiedzialam Gdzie Mam O Tym Napisac Zeby Uzyskac Jakies Rady I Wskazowki....
Moja Sytuacja Jest Taka
Jakies 2 Tyg Temu Kupilam Sobie Kroliczka Miniaturke Ogolnie Wszystko Jest Ok
Wypuszczam Go Na Troche Z Klatki Zeby Sobie Pohasal Ale
Jak Tylko Go Zamkne W Klatce Zqaraz Szarpie Drutami I Jest Straszny Halas
Jak Go Tego Oduczyc Zwlaszcza W Nocy?
Czy On Zrozumie Ze To Ja Mu Moge Otworzyc Klatke A On Sam Nic Nie Zdziala?
Wszystkich Wlascicieli Krolikow Prosze O Pomoc

byc moze tak robi bo go zeby swedza albo cos! Czesto jest tak ze kroliki roznosci (bo non stop im zeby razna) byc moze on probuje zeby tepic wlasnie na pretach klatki! Ja mojemu MANKOWI kupilam specjalne wapno do scierania zebow i po klopocie... wyzywa sie na nim
xre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-30, 16:01   #72
olka222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiniusia
Hej
Moja Sytuacja Jest Taka

Ja wystawiałam na noc klatkę z pokoju, nie humanitarne, ale podziałało. Poźniej mój królik rzucał miska po klatce, był zaprogramowany na 5:45, ale jakoś mu przeszło.
Stary 2005-09-30, 16:18   #73
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

tez jestem szczesliwa posiadaczka królisi i powiem ci tak.. kroliki w sobie to maja ze jakas melodie muszą robic jak nie na prętach od klatki , to ćwiczą rzut miską albo czymś co da sie podnieść. Moj krolik jezeli gryzie szczebelki to albo:
1. jest glodny
2. chce wode bo wszystko wyduldał
3. chce pokicać po mieszkaniu
4. chce być głaskany
wbrew opiniom mój krolik kocha głaskanie i sie rozkłada pod nogami i zaczepia tak dlugo az sie doprosi pieszczoch co do gałązek to najlepiej sprawdza sie wierzba i brzoza, nie podawaj z owocowych drzewek. jezeli masz jeszcze jakies problemy z nowym zwierzatkiem to pisz bo króliki to dla mnie temat rzeka
Stary 2005-09-30, 16:24   #74
Sophie86
Zadomowienie

Sa takie specjalne kolby dla gryzoni z ziarnem ,zje sobie troche samkolyku a przy okazji zetrze siekacze.
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 16:30   #75
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

inwestowalam w takie kolby ale teraz nie popelnilabym tego bledu po raz drugi , ja lubie jak krolisia ma czym oddychac ale nie chce zeby bylo jej cieżko a ostatnio tak bylo, teraz ma diete i chyba nie narzeka. po za tym wiszaca kolba obgryzana przez krolika to dopiero robi hałas.

doczytalam ze krolik w nocy ci na gra na szczebelkach. jezeli ma jedzenie i wode to znaczy ze za malo biegał. moja biega po calym mieszkaniu gdzes z 2 godziny przed spaniem a pozniej to juz nie ma sily grac na szczebelkach i wysypia sie do 6.50 kroliś ma za duzo energi i musi ja rozladowac na zewnarz inaczej stanie sie leniwy , ospaly a to przyczynia sie do chorób

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-30, 16:43   #76
bunny-pie
Zakorzenienie

Hej,
ja mam swinke, jej zeby tez rosna non stop, ja podaje codziennie suchy chleb (raz ciemny, raz mieszany, tosta albo bulke), z zabkami nie ma problemów bo sie zcieraja i co najwazniejsze, bardzo jej to smakuje.
Z tym chlebem to dowiedzialam sie od weterynarza i z ksiazek

Pozdrawiam, Tinker
Stary 2005-09-30, 20:37   #77
kiniusia
Raczkowanie

DZIEKUJE WAM BARDZO ZA RADY

JESTESCIE KOCHANE
NO I ZBLIZA SIE NOC .... HEHE
PUSZEK MA SIANKO,GRANULAT,WODE
TROSZKE SOBIE POBIEGAL
ZOBACZYMY JAK BEDZIE
JAK BEDZIE HALASOWAL TO NIESTETY ALE ZOSTANIE WYEKSMITOWANY DO INNEGO POMIESZCZENIA
KOSTKE DO SCIERANIA ZEBOW TEZ MA
kiniusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:05   #78
Agrafka_20
Raczkowanie

Olka222 - mam pytanko! Jak nauczyć takiego małego króliczka załątwiania się do kuwety? Ja mieszkam na stancji (studiuję)...w domu mam psa, a tu m9i jakoś cicho "nic sie nie dzieje" taki spokój trzeba mi żeby "coś się ruszało". W dzieciństwie miałam świnki morskie a teraz chciałabym tu kupić króliczka miniaturkę. Ale ważna jest czystość (w mieszkaniu jest nas dużo)... co możesz doradzić w tej kwestii (i jak jest z transportem tych stworzonek - chodzi mi o wyjazdy do domu powiedzmy raz na 2 miesiące) POradźź (poradźcie)
Agrafka_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:22   #79
metaxa
Zakorzenienie

Kochana ja mam to samo ale dwa króliki
jedyna rada przywiązać do prętów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-30, 21:23   #80
Sylwiasta
Zadomowienie

Moja przyjaciolka, ktora ma 2 kroliki miniaturowe, poleca www.forum.kroliki.com
Do czytania artykulow nie trzeba sie rejestrowac - znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie pytania. Dobra jest tez strona www.uszata.com
Kroliki sa slodkie, ale niestety trzeba je miec caly czas na oku
Sylwiasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:29   #81
olka222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agrafka_20
Olka222 - mam pytanko! Jak nauczyć takiego małego króliczka załątwiania się do kuwety? Ja mieszkam na stancji (studiuję)...w domu mam psa, a tu m9i jakoś cicho "nic sie nie dzieje" taki spokój trzeba mi żeby "coś się ruszało". W dzieciństwie miałam świnki morskie a teraz chciałabym tu kupić króliczka miniaturkę. Ale ważna jest czystość (w mieszkaniu jest nas dużo)... co możesz doradzić w tej kwestii (i jak jest z transportem tych stworzonek - chodzi mi o wyjazdy do domu powiedzmy raz na 2 miesiące) POradźź (poradźcie)

Z tym załatwianiem do kuwetki to było troche zachodu. Najpierw było tak, że królik siusiał w jedno miejsce obok klatki, więc kładłam tam gazety. Po jakims tygodniu, kiedy przyzwyczaił się do siusiania na gazety, co trwało jakiś tydzień, włozyłam je do kuwetki. Na trociny oczywiście. Z gazetami to było tak, że jak nasiusiał to wyrzucałam. A teraz jest trociny zamieniłam na "pigwę".
To był taki trochę przypadek z tą kuwetką, bo jeśli królik nie załatwiał by swoich potrzeb na dywan, to nie musiałabym mu podstawiać w tym miejscu kuwety.

Ja mojego królika transportuję w koszyku wiklinowym wyłożonym ręcznikiem. W aucie krolik zawsze siedzi na kolanach. W ogóle to króliki podobno lubią jazdę autem.

Na stancję radziłabym kupić świnke morską, bo łatwiej ja oswoic i wychować. Wiem, bo miałam przed królikiem. Chyba, że moja była jakaś wyjątkowa, bo zachowywała się jak piesek siadała na stopach, domagała się pieszczot i w ogóle słodka była, a królik to miał chyba jakieś traumatyczne dzieciństwo, bo jakiś taki dziki jest. Ze świnką było łatwiej.

Nie za bardzo chyba pomogłam
Stary 2005-09-30, 21:35   #82
Sylwiasta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiniusia
Hej
Moja Sytuacja Jest Taka
Nakryc klatke np. recznikiem, zeby krolik nie widzial co sie dzieje dookola. Uspokoi sie i pojdzie spac
Jesli masz jeszcze jakis pytania odnosnie opieki nad kroliczkiem zajrzyj na www.forum.kroliki.com albo www.uszata.com
Mialam przez ostatni miesiac dwie krolicze dziewczynki mojej przyjaciolki, ktora pojechala na wakacje. Dziewczyny byly slodkie i jest teraz bez nich w domu strasznie smutno! Rozwazamy z TZ zakup walasnego egzemplarza.
Wszystkim kupujacym takiego kroliczka przypominam, ze one zyja, jak psy, nawet do 13 lat! Wiec to powazna inwestycja! Oraz, ze maja inne zwyczaje niz psy - ja mialam psa przez kilkanascie lat i przyznam sie, ze niektore krolicze zwyczaje wprawily mnie w zdumienie.
Na kroliczym forum, jest tez dzial dla osob chcacych oddac swojego klapoucha do adopcji - moze naszego wezmiemy z takiego miejsca
Stary 2005-09-30, 21:36   #83
Sylwiasta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sophie86
Sa takie specjalne kolby dla gryzoni z ziarnem ,zje sobie troche samkolyku a przy okazji zetrze siekacze.
Te kolby tucza i szkodza, troche jak my i batony w czekoladzie
Stary 2005-09-30, 21:45   #84
olka222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sylwiasta
Te kolby tucza i szkodza, troche jak my i batony w czekoladzie
To dobrze, że mój tego nie lubi
Stary 2005-09-30, 22:12   #85
BeataWi
Wtajemniczenie

GG do BeataWi

Moim zdaniem on po prostu zdziera zeby Nasz krolik ma juz 7 lat, na poczatku kupowalam najrozniejsze kamienie wapniowe, ktore po 2-3 dniach byly nasiakniete moczem lub sie rozpadaly na kawalki. Pozniej gdzies wyczytalam, ze mozna mu podawac czerstwe pieczywo (najlepiej pelnoziarniste) wiec zawsze susze kilka kromek specjanie dla niego. Krolik zadowolony, pochrupie, zabki troche zedrze a my ciszej mamy

Becia69

http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 22:33   #86
Meariel
调解人

Cytat:
Napisane przez kiniusia
DZIEKUJE WAM BARDZO ZA RADY

JESTESCIE KOCHANE
NO I ZBLIZA SIE NOC .... HEHE
PUSZEK MA SIANKO,GRANULAT,WODE
TROSZKE SOBIE POBIEGAL
ZOBACZYMY JAK BEDZIE
JAK BEDZIE HALASOWAL TO NIESTETY ALE ZOSTANIE WYEKSMITOWANY DO INNEGO POMIESZCZENIA
KOSTKE DO SCIERANIA ZEBOW TEZ MA
Muszę Cię zmartwić- jestem już weteranką w posiadaniiu królików miniaturowych i żaden nie mógł się pogodzić z utratą wolności czyli zamykaniem w klatce na noc. Miały wszystko- kolby, zabawki, marchewkę itp. ale jednak każdy z nich musiał się trochę podenerwować po zamknięciu w klatce.
Po około 2 tygodniach otwerały sobie same klatkę (musiałam zamykac na małą kłódeczkę).
Do hałasów przyzwyczaiłam się błyskawicznie Jak zrobiło się cicho i ciemno w pokoju, to królik też dawał sobie spokój z buntem.

Pozdrawiam
Stary 2005-09-30, 22:39   #87
Agrafka_20
Raczkowanie

dzięki wielkie olka222 pomogłaś sylwia tobie też wielkie dzięki pozdrawiam i biorę się za lekturę
Agrafka_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-30, 22:45   #88
olka222
Zadomowienie

Sylwia dzięki za link, ta strona to kopalnia wiadomośco
Stary 2005-10-01, 00:16   #89
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

A mój nie dawał spokoju choćby nie wiem co Moim zdaniem nudził się po prostu - chciał prowadzić nocny trub życia, a my woleliśmy pozostać przy dziennym Więc kiedy w domu robiło się cicho, ona zaczynała hałasy. Czasem jakoś udawało mi się przeczekać, czasem (choć rzadko) chciałam się wyspać i wystawiałam ją z pokoju albo chociaż przykrywałam czymś (ale zawsze martwiłam się, ze jej duszno będie i trochę zostawiałam odsłonięte

Mój królik żył ponad 10 lat... więc raczej długo trzeba dobrze przemyśleć kupienie króliczka, to nie myszka czy chomik
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 00:43   #90
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Cytat:
Napisane przez lexie
Mój królik żył ponad 10 lat... więc raczej długo trzeba dobrze przemyśleć kupienie króliczka, to nie myszka czy chomik
To dopiero maratończyk
Lexie mój chomik to był wyjątkowy okaz-
może go z królikiem połączyli skoro one tak długo żyją?

Mój Maxio przeżył pięknych cudownych 5 lat ;-)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości