|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca dla nastolatki
Cytat:
- nieco wrednie - choc przypadkiem - ''udało Ci się'' sformułowac pogląd - i dlatego przeczytałaś potem to, co przeczytałaś.
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dobrze mnie rozumiesz - co mam na myśli. (Chyba ''miałyście'' za krótkie bany ![]() Nie obraziła. Wyszła jedynie na cyniczną. W tym wcześniejszym, nie w 39.
|
|
|
|
#64 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#66 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Wracajac do tematu.
Osobiście nie pochwalam pracy w wieku 13 lat. Według mnie to marnowanie i tak krótkiego dzieciństwa. Jeszcze w życiu się napracujesz. Nie wiem jaka jest sytuacja w Twoim domu. Być może chcesz pomóc rodzinie - wtedy jeszcze jestem w stanie to zrozumieć. Ale jezeli Twoi rodzice mogą Ci zapewnić godne warunki to naprawdę, poczekaj. Masz jeszcze czas. Zresztą w Twoim wieku naprawdę trudno bedzie Ci coś znaleźć, szczególnie jeżeli to ma być legalna praca.
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#69 |
|
Zadomowienie
|
Nie wydaje mi się że praca przy zbieraniu truskawek przez dwa miesiące zmarnuje dzieciństwo ale może mi się tylko tak wydaje
Zresztą 13 lat to teraz już nie takie dzieciństwo( głupio bawić się lalkami czy malować kredkami) Mam 17 lat(rocznikowo) i uwieżcie mi człowiek naprawde nudzi się w wakacje a chyba lepiej pozbierać trochę truskawek(lub roznosić ulotki) niż łazić niewiadomo gdzie
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że dla osób w tym wieku (zrestzą nie tylko w tym) wakacje są czasem, w którym powinno się odpocząć, a nie pracować. Przecież zbieranie truskawek wbrew pozorom wcale nie jest takie lekkie.
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Edit: wyświetliły mi się posty tylko do 18.28 i mój komentarz stał się nieaktualny.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zadomowienie
|
Po co sie kłócicie przeciez i tak nie ma o co,jezeli chce pracowac niech pracuje,ale to bedzie nielegalna praca z tego co wynika,i dokładnie mysle tak samo jak moja poprzedniczka,ze zbieranie truskawe czy innych owoców w wakacje lub inna dorywcza praca wcale nie zmarnuje jej dziecinstwa
|
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem to bardzo dobrze, że chce pracować!
To świadczy o jej dojrzałości Ja kiedy miałam 13 lat rozdawałam ulotki z przyjaciółką. Jej mama miała galerie i z tej galerii roznosiłyśmy Mile to wspominam! Fajnie było
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiunia uwazam tak samo
13 lat-wtedy tez juz pracowałam w wakacje,co prawda u rodziny na owocach ale kasa zawsze jakas z tego była na drobne przyjemnosci Pomysł z korepetycjami dla dzieci niezły co do dzieciństwa-ja sie niezle nudziłam po miesiącu wakacji,co mozna robic tyle czasu w jednym miejscu?? warto zarobic i cos kupic za to,miec "pamiątkę"z pierwszej pracy
|
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
Hey. Dzięki za te wszystkie wasze odpowiedzi. Chcę Was zapewnić, ze nie mam zamiaru sobie marnować dzieciństwa
(jak któraś pisała) tylko po prostu dorobić troszkę.A i nie dlatego, żebym była biedna, tylko po prostu na jakieś "dodatkowe" ciuchy czy kosmetyki. Zamierzam iść do II stopnia S.M. Uczę się grać na fortepianie i w Studium na gitarze. W sumie to mogłabym kogos uczyć, tylko wątpię żeby się znaleźli chętni. Teraz to nic nikomu się nie chce, a tym bardziej uczyć. Za darmo może i by się ktoś znalazł... Może kiedys zastąpię naszego organistę, bo już ma swoje lata i śpiewa dwa razy wolniej niż wszystkie babcie Pozdrawiam Was serdecznie
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), albo taniej. Mysle, ze gdybys Ty pobierala oplaty mniejsze niz inne osoby dajace lekcje moglabys znalesc wiele mlodych osob ktore chca sie uczyc
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
|
a ja mysle, ze takie dorabianie sobie moze byc takze traktowane jako ciekawe doswiadczenie, przygode
co jak co mozesz sobie zawsze podjesc truskawki, ulotki z kolezankami poroznosić, a korepetycje-poznasz nowe osoby i wyrobisz sobie reputacje
|
|
|
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
Proszę nie uogólniać! Ja w wieku 13 lat to jeszcze dzieciuch że hej byłam
W ogóle długo się bawiłam itepe, ale mi już przeszlo...chociaż czasem szkoad... No, ale nie o tym mowa. Nie kłucić mi się tu, wszyzstko zostało powiedziane i już
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Zmarnowane dzieciństwo przez max. 2 miechy zbierania truskawek ?
![]() Wydaje mi się,że jak w głowie Marcie dorabianie na kosmetyki czy ciuchy to juz wcale taka zdziecinniała i malutka nie jest. 'Dorobić' sobie dziewczyna chce i tyle. ![]() To nie jest żadne marnowanie dzieciństwa Tymbardziej jak widac nie ma ona zamiaru zbierać truskawek czy roznosić ulotki ![]() Chciała dorobic sobie na swoje przyjemności,robiac jednocześnie to co lubi i potrafi robić. Proste. |
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
),ale byłam na tyle dojrzała,że w piaskownicy,ssącej paluszka byś mnie nie zastała.Mówiąc ogólnie i obrazowo. ![]() Nie każda praca to harówa i ewidentne marnowanie tych najlepszych(względnie) lat. |
|
|
|
|
|
#82 |
|
|
Dziewcyzny, bez przesady, nie można zmarnować sobie dzieciństwa przez miesiąc czy dwa zbierając truskawki... Dla mnie to zwyczajnie śmieszne...
Według mnie taka praca "na wakacje" uczy wartości pieniądza
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to się łapie każdej pracy w okresie letnim, już mam "nagraną" robote u sąsiadki, będę malowała jej płot ![]() Z pomocą brata ale kaska jest
|
|
|
#84 | |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
Niektore z Was pisza, ze praca wakacyjna jeszcze nikomu nie zmarnowala dziecinstwa. Zgadzam sie z tym.
Ale zalozycielka watku nigdzie nie powiedziala, ze chce pracowac tylko w czasie wakacji. Powiedziala, ze chce pracowac. Ja zrozumialm ja tak, ze chce pracowac nie w czasie wakacji ale ogolnie chce sobie dorobic. Nie uwazam tego za dobry pomysl. Sama napisala, ze do biednych nie nalezy. Uczy sie w szkole muzycznej, dodatkowo uczy sie w ognisku grac na gitarze, jeszcze dochodza do tego normalne lekcje i nauka. Gdzie tu czas na prace? Moim zdaniem czlowiek w tym wieku powinien sie uczyc, tym bardziej jesli ma do tego warunki, a Marta podobno ma. Co innego pracowac w wakacje np jeden miesiac a drugi odpoczywac. Jestem za. Ale praca dla 13latki, w dodatku majacej tyle obowiazkow zwiazanych z nauka nie jest dobrym pomyslem.
|
|
#87 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale chyba i tak nic z tego nie wyjdzie, bo w wakacje nikomu się uczyc nie chce(no chyba że ktoś jednak się znajdzie) a do czego innego mnie nie przyjmą ze względu na wiek. CHyba że do szkólki leśnej, do plewienia drzewek. Ale tam płacą 2,50 za godzinę. Chyba po prostu zacznę oszczędzać, bo jak pomyslę, ze godzinę na słońcu, albo w deszczu, bo jak na razie słonka nie ma, mam się pracować(za 2 zł)to mi sie odechciewa...
|
|
|
#88 |
|
Zadomowienie
|
praca w wakacje,tez bym chciala bo juz mam wakacje od maja
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Fakt faktem ciężko dostać pracę gdy ma się mniej niż 18 lat. Ja mam 16lat, warunki finansowe w domu średnie choć nie najgorsze. Gdybym nie chciała pracować wcale bym nie musiała, ale tak jak pisały niektóre z Was powyżej: naprawdę to miłe móc dorobić swoje pieniądze, na swoje wydatki. W zeszłym roku(szkolnym) dorabiałam sobie z koleżanką roznosząc ulotki, a na wakacje jeździłam z siostrą do sadu, zbierałyśmy wiśnie albo truskawki. Jakieś pieniążki z tego zawsze były. Ale postanowiłam zrobić coś pożytecznego a zarazem przyszłościowego i zapisałam się na kurs ratowników. Zdobyłam uprawnienia i w tym roku jadę do pracy jako młodsza ratowniczka nad jezioro Tak więc połącze przyjemne z pożytecznym.Wszystkim szukającym pracy na wakacje i nie tylko życzę powodzenia
|
|
#90 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Re: praca dla nastolatki?
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

- nieco wrednie - choc przypadkiem - ''udało Ci się'' sformułowac pogląd - i dlatego przeczytałaś potem to, co przeczytałaś.

**
Pomysł z korepetycjami dla dzieci niezły