![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jaki fotelik samochodowy?- Zebrane wątki
Zenith ma tylko jeden przedzial 9-25 kg. T tym wyginaniem chodzi mi o to, że jak go chwycisz dwoma rękami (np w miejscach pod czerwonymi klamrami na pas u góry oparcia ) to nie trzeba dużej siły żeby go sobie w rękach wyginać tzn. zgniatać/rozszerzać- tak się właśnie zachowują fotele które nie są zrobione na zamkniętym profilu. Ja nie wiem czy to dobrze ujęłam ale tak najlepiej to sprawdzić. Mi nie chodzi o to, że ten fotel jest zły bo jest dobry ale w swojej "grupie cenowej" ja bym go nie kupiła ale często go sprzedaję bo nie każdego przecież stać na to żeby dziecku zafundować fotel np za 600zł lub chociaz taki, który przeszedł test zderzeniowy
Co do pytania o regulecję pasów to ma na 100% i o ile dobrze pamiętam 4 stopnie (sprawdzę w środę "na żywo" i jak się pomyliłam to napiszę). Nie znam się jakoś szczególnie na nazwach materiałów ale ja bym to "podpieła" pod welur albo coś weluro podobne. Czy się dziecko poci? i tak i nie-zależy do dziecka, spotkałam się z różnymi opiniami
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
kasiaorga - porównując te dwa foteliki ( w sumie trzy z tym linkiem co podałam) mam wrażenie że ten uni baby ma mniej wysunięte do przodu boki fotelika (chroniące dziecko) - czy pamiętasz by tak było rzeczywiście?
I ten uni baby nie ma tej regulacji wysokości pasów? Miotam się bo chce by małej było wygodnie a tylko ten z mojego linka ma taką poduszkę jakby pod pupcię która podwyzsza mniejsze dziecko, ale ten znowu jest węższy i płytszy i to może oznaczać że nie zmieści mi się w niego dochodząc do 25kilo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
ja myslę, ze w żadnym z nich nie zmieści sie (nie mówiac o komforcie podróżowania) dziecko o wadze 25 kg czyli ok 8 lat (no chyba że 8-latek chińskiej narodowości). Dla mnie jest to chwyt marketingowy i ja je traktuje jako fotele do 18 kg czyli do ok 4 lat ale to tylko moje zdanie z którym oczywiście moze sie ktos nie zgodzić. Dziecko 4 letnie wymaga zupełnie innego fotela, nizej osadzonego. Jak jakims cudem uda sie wcisnąć do zenita 8-latka to kierowca będzie musiał gryść zębami kierownicę żeby sie dziecku nogi z tyłu pomieściły
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- uni baby i zenith maja tą samą skorupę zupełnie jakby były zrobiene w tej samej chińskiej fabryce pod różne firmy. Fotele sa identyczne pomijając: haft firmy,kolorystykę i wstawki z innego materiału w niektórych kolekcjach zanitha
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
kasiaorga - to może tak: jest jakis fotelik jaki polecasz ok 300zł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
To może tak za 300 zł polecam coneco zenith i berber hektor (kazdy hektor ma wkładkę tez pod pukpą dziecka tylko one jak sa oryginalnie pakowane to wkładke trzeba dopiero założyć i na zdjeciach może być osobno wkładka pokazana)
http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=berber+hektor http://allegro.pl/search.php?string=...personal_rec=0 do zenita mnie przekonuje to, że w razie kolizji dostaje sie nowy do hektora to że ma wkładke na całość i jest szerszy Ja bym chyba wzięła hektora
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, pogubiłam się w tych przedziałach rozmiarowych fotelików. Czy po takim foteliku 0-13 kupije się 9-18??
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
po 0-13kg można kupić 0-18kg, 9-25kg lub 9-36kg zależy na jakie podróże potrzebujesz i ile miesięcy ma dziecko, które chcesz przesadzić do większego fotela
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
kasiu, dzięki. Na razie jeszcze jeździmy w 0-13, ale pytam tak na zapas. A jaki przedział wagowy jest najbardziej praktyczny? Jezdzimy dosyć dużo.
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
jak jeździcie dość duzo i chcesz by twoje dziecko miało duży komfort jazdy bez wzgledu na to czy będzie miało 2 lata czy 7 to nastaw sie na to że czeka cie kupno jeszcze dwóch foteli jeden tak do ok 4 lat (do 18 lub 25kg) a potem do ok 10-12 lat (do 36kg). Oczywiście można kupic tylko jeden a potem podkładke ale to już nie to samo co cały fotel. Zwłaszcza na długie trasyjak dziecko zasypia a jeżeli chodzi z kolei o krótkie przejazdy to statystycznie właśnie najczęściej w takich zdarzaja sie kolizje wiec moje zdanie jest takie że tak czy inaczej dobrze jest gdy dziecko maksymalnie długo jeździ w całym fotelu a nie na podkładce.
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Znależliśmy tez Maxi cosi - ale nie potrafimy znależć czym różńi się Maxi Cosi Priori Xp od Maxi Cosi Priori SPS ![]() Jak już pisałąm wcześniej mój synek ma niecałe poł roku a waży już 9.4 i zacyzna być mu ciasno w pierwszym foteliku. Jeżdzimy dosyć często. Chciałabym aby fotelik był wygodny do spania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
kasiu, dzięki. Rozumiem w czym rzecz.
A czy polecasz Maxi Cosi Priori XP? Bo na dtym się zastanawiamy. No i własnie..jaka jest róznica pomiędzy tymi dwoma Maxi Cosi???
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
kasiaorga - a hektor nie ma regulacji pasów?
![]() dziękuję ci bardzo za odpowiedzi i rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Hej Drogie Panie...
...czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy fotelikami Maxi Cosi Priori Xp i SpS? Bylibyśmy wdzięczni za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Ktoś tu pytal o Coneco Zenith, tak, nasz ma welurowy pokrowiec, jasno szary z niebieskimi wstawkami, syn sie poci w nim tylko w upaly, ale nie jakos przesadnie, zazwyczaj tylko po dlugiej podróży. Nie mam do niego żadnych zastrzeżen, tylko pasy lubią sie w nim zwijac, skręcac, co mnie troche irytuje. Pasy mają regulacje wysokosci oraz można ich dlugosc latwo i szybko dopasowac, naciągając na zwolnionym przycisku jedną ręką, aby dobrze trzymaly dziecko. Poza tym bardzo gladko chodzi regulacja oparcia, nic sie nie zacina, super. To prawda, że do 25 kg to ten fotel jest za maly, syn ma narazie 2 latka i jest ok. Bardzo wygodny. Mysle, że 3 lata mu jeszcze napewno posluży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Korah - to ja się pytałam, dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzeniona Zmorah
|
One są identyczne. Różnią sie tylko zewnętrznym designem, po prostu raz na pól roku czy raz do roku producent wypuszcza nową kolekcje dla urozmaicenia. Mnie osobiscie sie bardziej podoba ta Sea, no ale o gustach sie nie dyskutuje. Też zależy czy dla chlopca czy dziewczynki, no i nie wszystkie kolory są trafione. Jeżeli to jest oryginalny Coneco Zenith, to musi miec regulacje wysokosci pasów. Nie ma czegos takiego, że jedne foteliki mają, a drugie w tym samym modelu już nie. Więc sprawdz dokladnie zrodlo, bo może ktos chce sprzedac jakąs podrobke. Na "all" jest dużo tych fotelikow od kilkunastu sprzedawców. Ceny też są różne, no i każdy sprzedawca dodaje inne gratisy. Ja równo rok temu zaplacilam za ten fotelik 289 zl + jeżdzidelko, pchacz jako gratis i pare innych dodatków, jak oslonki na okna, oslona przed zabrudzeniem przez buty dziecka oparcia przedniego fotela, maly telefonik na baterie. Ale teraz już są nowe kolekcje, ladneijsze, moją już wycofali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
korah - dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Ja mam Coneco Zenith z Sea (czerwono-szary), pasy regulowane.
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Powtarzam się, ale czy ktoś wie czym zasadniczo różnią się te dwa foteliki Maxi Cosi?:
http://www.bobowozki.com.pl/product_...roducts_id=798 http://www.bobowozki.com.pl/product_...oducts_id=1144 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() ![]() najstabilniejszy jest system montażu "isofix" to takie haki w siedzeniach pomiedzy oparciem a siedziskiem do których mocuje sie fotelik ![]() ale fotelik drugi który wkleiłaś ma 3 gwiazdki bezpieczeństwa..a ten sam w wersji mocowania isofix ma 4 ![]() a wyglada tak: http://www.allegro.pl/item683274899_...te_9_18kg.html ta noga z przodu to dodatkowe usztywnienie.. edit: po foteliku 0-13kg najlepiej kupic 9-18 kg (podobno ma slużyć do ok 4 lat) foteliki z grupy 9-25 niby służa dłuzej ale mają dużo gorsze wyniki testów zderzeniowych.. a chodzi chyba o bezpieczeństwo dziecka a nie tylko o to by nie złapać mandatu... polecam strone www.fotelik.info sporo można sie dowiedzieć ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-07-13 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
BAN stały
|
Moze taki fotelik
http://www.amko.com.pl/fotelik-c-car...1-id-2151.aspx i coo to chyba dobra firma a cena jest atrakcyjna. Zwróciłam na niego uwage bo wiem ze zajoma kupowała dla dziecka i wszystko było w porzadku. Jest zadowolona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
A co sądzicie o foteliku Bebe Confort Iseos TT dla prawiedziesięciokilogramo wegopółroczniaka?
Edytowane przez anja00 Czas edycji: 2009-07-15 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bez bazy ma troche mniej punktów..rozważałam zakup tego fotelika ale on ma regulowana szerokośc i te boki takie chybotliwe jakoś i nie wzieliśmy.. poza tym dziecko najlepiej jak najdłuzej wozić tylem do kierunku jazdy ze wzgledu na jego delikatną budowe(dziecka) w razie kolizii jadacemu przodem dziecku mogło pewne rzeczy pourywać.... no i dziecko musi pewnie siedzieć by przesiąść sie do fotelika 9-18 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |||
Przyczajenie
|
Dot.: jaki fotelik samochodowy ??
Ramatti nie ma podanych testów ....przeszedł ale nie ujawniono wyników...podejrzewam ze by to była lipa jak by ujawniono
---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: jaki fotelik samochodowy ??
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
ten maxi cosi i conord (o których była mowa) maja identyczne wyniki na ADAC ale mi osobiscie bardziej przypada do gustu concord (dlatego własnie moj synus w nim jeździ), na plus concorda przemawia to ze zrobiony na zamknietym profilu i mozliwość przerobienia go na lifta za pół ceny. Ale oba fotele bez wątpienia sa juz "z wyższej półki"
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Ja kupilam swojemu dziecko wlasnie maxi cosi priorifix z isofixem, przekonaly mnie testy bezpieczenstwa. Poza tym podoba mi sie ten fotelik.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.