![]() |
#61 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Zapomniałam jeszcze o Kwiatkach Jana Pawła II
i pozycjach anglojezycznych, które dostałam od babci trzy tygodnie temu ![]() -C.S Lewis-The Horse and his boy -J.R.Wyss-The Swiss Family Robinson -S.Cooper-Dad in Blue |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
właśnie czekam na moje pierwsze zamówienie z Merlina (bo je raczej w kwestii zakupów jestem tradycjonalistką), ale jak zobaczyłam, że "Nowe przygody Mikołajka" taniej prawie o 15 zł niż w księgarni... Nie mogłam sie powstrzymać
![]() Oprócz tego kupiłam: "Kronika ptaka nakręcacza" Murakami "Pani Dalloway" V. WOolf "Porządek alfabetyczny" juan Jose Millas "Niewiedza" Milan Kundera A na kiermaszu książek "Trzynastą damę" Somozy |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | ||
Zakorzenienie
|
Gosiu, miło zobaczyć zaoceanową biblioteczkę
![]() Z ciekawości chciałam zapytać o dwie pozycje tematycznie ściśle związane z wizażem - 'Dress your best' i 'The skin type solution'. Dobre, pomocne? ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Co zaś się tyczy La Mure - niestety nic więcej nie czytałam, dlatego, że ciężko było mi znaleźć w księgarniach jakąkolwiek jego pozycję. Niedawno odkryłam urok zakupów internetowych i na mojej liście must-have znajduje się już wspomniana przez Ciebie książka. Po Twojej opinii, tym bardziej muszę ją mieć ![]() Cytat:
![]() A poniżej moje ostatnie książkowe nabytki, właśnie z Merlinu. Jak na razie są to OSTATNIE OSTATNIE nabytki - mam nieprzeczytanych ponad 20 pozycji i muszę ponadrabiać zaległości ![]() ![]() Opis książek poniżej - opiszę może począwszy od lewej strony, żeby było wygodniej ![]() 1) Gary S. Becker 'Ekonomia życia' 2) Roman Tokarczyk 'Prawo amerykańskie' 3) Piotr Kłodkowski 'O pęknięciu wewnątrz cywilizacji' 4) Robert Cooper 'Pękanie granic' 5) Tomasz Lis 'Nie tylko Fakty' 6) Tomasz Lis 'Co z tą Polską?' 7) Paulo Coelho 'Weronika postanawia umrzeć' 8) Andrew Taylor 'Zabójcze powietrze' 9) ukochane midsomerki Caroline Graham: 'Pisane krwią', 'Śmierć pustego człowieka', 'Śmierć w przebraniu' 10) Jorge Molist 'Pierścień' i 'Zdrada' (te jeszcze z wcześniejszego zamówenia ![]() 11) Lenoir 'Obietnica anioła' 12) Khoury 'Ostatni templariusz' 13) Cauwelaert 'Objawienie' Koniec, uff ![]() Buziaki! Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2006-07-04 o 19:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja z kolei zachęcam do sięgnięcia po kroniki brata cadfaela, naprawdę warto! zwłasza dwa pierwsze tomy serii są godne uwagi. mój ostatni nabytek, to zakup na allegro trzech książek susanny gregory, czyli kryminały rozgrywające się w średniowiecznym oksfordzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- czyta się ciekawie, język stylizowany na epokę wiktoriańską, ale rzadko nieprzystępny - akcja wartka, ale nie tak błyskawiczna jak we współczesnych kryminałach, tu wszystko dzieje się powoli i dość ospale, jednak w decydujących momentach stanowczo przyśpiesza - może to moje wrażenie, ale czasami Taylor przeskakuje, omija kolejne etapy dedukcji swojego bohatera. Tj. nie sumuje w monologu wewnętrznym bohatera wszystkich przesłanek, które skłoniły go do danej myśli/do wypowiedzenia danego twierdzenia. Po prostu je wypowiada i już. Dlatego trzeba zachować czujność, bo czasem coś może umknąć ![]() - tak jak i w przypadku innych książek pisanych przez Anglika dla Anglików, czasami pewne przytaczane informacje, czy żarty mogą być niezrozumiałe, np. dialog: - Dobrze zna pan parafię St. Giles? - Spacerowałem tam kilka razy. - Dla przyjemności? - Milczałem, a on uraczył mnie kolejnym ze swoich parsknięć śmiechem. Nie wiedząc, że w XIX wieku St. Giles było dzielnicą ubogą, której mieszkanki trudniły się prostytucją, trudno wyłapać ironię ![]() Tak samo dużo jest nawiązań do wojen brytyjsko-amerykańskich, głównie wspomina się o nich przy zarysowywaniu sylwetek bohaterów. Zatem i wiedza historyczna się kłania ![]() Podsumowując, póki co 'Amerykański chłopiec' jawi mi się jako dobre wakacyjne czytadło. Nie nazwałabym go 'Thrillerem gotyckim w duchu E.A. Poego', gdyż wg mnie takie twierdzenie jest nadużyciem ze strony wydawcy. To po prostu powiastka zawierająca fantazje nt. 'tajemniczego' okresu z życia Poe'go. Dla miłośników mistrza opowieści niesamowitych może stanowić miłą lekturę ![]() Swoją drogą tak jak wcześniej Dante ('Klub Dantego', 'Klątwa mozaiki'), tak teraz modny jest Poe ('Amerykański chłopiec', 'Cień Poego'). Ciekawe, kogo następnego wezmą na tapetę ![]() Shachownico, napisz mi proszę coś więcej o Mrs. Gregory ![]() ![]() Buziaki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czytanie o Waszych łowach to rozkosz
![]() ![]()
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jeśli chodzi o cadfaela to najlepszym terenem łowieckim jest allegro, można znaleźć tam wszystkie wydane u nas tomy - naprawdę tanio! no i oczywiście tania książka ale tam mają tylko kilka tytułów,albo na stronie zysku, prowadzą firmową księgarnię internetową. serię susanny gregory można polecić tym którzy polubili ellis peters i w ogóle kryminał historyczny. głównym bohaterem jest matthew bartholomew, medyk, wykładający na nowo powstałym uniwersytecie w oksfordzie. czasy są niespokojne, anglia i europa dochodzi do siebie po pierwszym ataku 'czarnej śmierci', a oksford musi bronić się przed intrygami cambrige, którego władze uważają, że anglia jest za mała, żeby pomieścić dwa uniwersytety. bardzo przyjemnie się to czyta, autorka kreśli bardzo udany portret społeczności uniwersyteckiej tamtych czasów. w polsce wyszły trzy powieści, w tej chwili osiągalne tylko na allegro. albo w krakowie w wbp na rajskiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Odpowiedź na pytanie zadane w wątki brzmi: zdecydowanie za dużo! I wciąż za mało
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muszę przyznać, ze jestem prawdziwym książkowych chomikiem. Najchętniej gromadziłabym książki, głaskała je, tuliła ![]() ![]() ![]() Uwielbiam też stare książki! Najchętniej sama prowadziłabym antykwariat, ale wiem, że nie jest to opłacalny pomysł - mam znajomą parę antykwariuszy i wybili mi ten pomysł z głowy. ![]() A co najciekawsze moja kuzynka z drugiego końca Polski, ma niezależnie ode mnie identyczną pasję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Cudowną masz pasję Elsi, naprawdę
![]()
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A trylogia o Emilce? Nauczyła elsi-nastolatkę wrażliwości na piękno natury i cieszenia się każda małą rzeczą. I tak zostało mi do dziś ![]() By nie było tak zupełnie OT dodam, że własnie poluję na przedwojenne wydanie "Błękitnego zamku" ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja wydaje tyle na książki, w ciągu ostatnich 5 dni wydałam ponad 180zł. Nie dam rady wyjść z księgarni bez książek. Najczęściej kupuję książki po angielsu, ze względu na studia, a one są niestety trochę droższe od tych po polsku. Poza klasyką, zazwyczaj kosztują między 35-45zł
![]() A w ciągu ostatnich dwóch tygodni kupiłam: -Tony Parsons "Stories we could tell" -Nick Hornby "A long way down" -Jane Austen "Emma" -China Mieville "Iron Council" -Charles Dickens "Bleak House" -Haruki Murakami "Norwegian Wood" -Haruki Murakami "A Wild Sheep Chase" -Mike Gayle "Brand New Friend" -Henning Mankell ''The Return of the Dancing Master" -Agatha Christie "Murder on the Orient Express" -Jose Carlos Somoza "Szczegół. Trzy krótkie powieści". |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kocham stare książki, marzę o tym, żeby zaopatrywać się w antykwariatach, ale niestety są one jeszcze droższe niz księgarnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
ojej..widze że nie tylko ja tak mam, z tym pozyczaniem ksiażek. Ja poprostu tego nie znoszę robić, bo ludzie często nie potrafia uszanować czyjejś własności i wartości pozyczonego przedmiotu. Strasznie mnie to drażni..Kiedyś absolutnie nikomu nie pożyczałam swoich książek i płyt, bo dla mnie to są zbyt drogocenne przedmioty.Teraz zaczynam powoli przekonywać się do pożyczania książek i mam grono osób dla których robię ten wyjątek. Zawsze jednak wolę miec "oko" na swoje książki, nawet jak je pożyczę. I też jestem takim fetyszystą książkowym.Uwielbiam je kupować, głaskać,przegladać karteczki i wąchać, wąchać, wachać..
Acha..płyt CD ciągle nie pożyczam, nie mogę się przekonać że oddaję je w dobre ręce..;-))
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oj!książki A Christie w oryginale sa o niebo lepsze od tłumaczeń , własnie wczoraj nabyłam w antykwariacie The secret of chimneys,sad cypress,after the funeral,a niedawno cards on the table ( znakomita, czytałam w tłumaczeniu takze, ale to już nie to) i body in the library. Niestety za te dwie książki ostatnie dałam dość dużo, bo jak słusznie zauważyłaś, sa one niemiłosiernie drogie ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
o mój boże....jak to przeczytałam to dopiero sobie uzmysłowiłam że moje serce by jednak nie przeżyło takiego traktowania płyt;-) Ale tak na serio, to wiem że ludzie tak robią a ja mam tyle trudnych do zdobycia pozycji że bym sie normalnie zapłakała na śmierć jakby ktos miał je dotykać brudnymi rekoma, czy rzucać nimi po dywanie..Z książkami robią tak samo, a to boli bo człowek ciężko pracuje na to żeby sobie książke kupić (czy płytę CD)a inny tego nie uszanuje.Eeee...tak musiałam sobie pogadać.
#78 |
Zakorzenienie
|
Co do płyt, to ostatnio na szczęście prośby o pożyczenie ustały. A może muzyczni znajomi mieszkają za daleko? A może mają juz dość moich wymówek?
![]() ![]() A co do maniaków książkowych, to mój TŻ jest jeszcze większym niż ja. Nie daj Boże, by zdarzyło mi się położyć otwartą książkę stronami do dołu! Zaraz jest krzyk, że ją niszczę ![]() Swoją drogą przeraża mnie wizja wyprowadzki z domu. Transport tych wszytkich książek - koszmar. Żyć bez nich? Niewyobrażalne! ![]() I smutna wiadomość. Nie udało mi się wylicytować "Błekitnego Zamku" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam księgarnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
ja srednio jedna ksiazke na miesac kupuje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do "Błękitnego Zamku", to na pewno jeszcze nie raz będzie wystawiony, kiedyś na pewno go upolujesz. ![]()
![]() |
#82 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Natomiast ja... skończyłam wczoraj 'Amerykańskiego chłopca'. Shachownico -teraz mogę powiedzieć to z pełnym zdecydowaniem, warto. Książka nabiera tempa i rozmachu jeśli chodzi o gatunkowe smaczki, dopiero od połowy. I właśnie od tego momentu, zupełnie nie byłam się w stanie od niej oderwać. Rzuciłam w kąt wszystko i skończyłam czytać o 1.00 w nocy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Jednak racja, że książki obcojęzyczne są w Polsce strasznie drogie. Mam ten komfort, że dość często podróżuję i dużo taniej jestem w stanie nabyć niektóre pozycje. Np. za tomik Agathy płacę $5.99, co w przeliczeniu daje niecałe 20 zł., czyli tyle ile Prószyński i S-ka chce za tomik w polskim przekładzie. Agathkę mam głównie w wydaniu The Berkley Publishing Group i te same książki w Krakowie widziałam za... 35.90 zł. za sztukę. Zdzierstwo ![]() ![]() No nic, zmykam do notatek ![]() Buziaki! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tyle ,że ja jeszcze często sypiam z książkami ![]() ![]() Natomiast jutro wybieram się do empiku i planuję przytaszczyć jakies 2 tytuły...Tak czytam Wasze wypowiedzi i zywcem nie mogę się zdecydować co wybrac ![]() Osiołkowi w złoby dano ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
witam koleżanki czytelniczki! Wczoraj miałam zły humor więc w ramach naprawiania go zakupiłam sobie 5 książek
![]() John Irving- "Modlitwa za Owena" (bo jeszcze jej nie mam a znalazłam fajną promocję) Carmen Posadas "Pięć błękitnych much" Pierre La Murre "Moulin Rouge"-czytałam kiedyś i byłam zauroczona tą książką "Opowiadania letnie, a nawet gorące"-opowiadania różnych autorów Jose Carlos Somoza-"Szkatułka z kości słoniowej" -uwielbiam tego autora!! Teraz juz tylko czekam na przesyłkę. ![]()
#86 | |
KWC
|
Cytat:
![]() Na ksiązki wydaję maksymalnie 40 zł miesięcznie. Ksiązki kupuję głownie w antykwariatach, albo wybieram te w miękkich obwolutach. W tym miesiącu wydałam na takie przyjemności dokładnie 31,80. Na swzczęscie mój apetyt czytelniczy rekompensuje fakt, że mam blisko do biblioteki, no i do Empiku, gdzie sobie mogę strzelić kawkę, usiąść na sofie i czytać rozdziałami same bestsellery, o. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Ciekawa jestem, czy w ramach akcji "oszczędzanie na książkach"
![]() o nowościach i promocjach, poprzez e-mail. Dzięki temu zdobyłam już kilka książek w niesamowicie niskich cenach. Były to np. nowości, których egzemplarze leżały na wystawie księgarni itp. Ostrzegano, ze mogą być np. przykurzone, ale nigdy mi się to nie zdarzyło. Do pewnego czasu był to raj na ziemi, bo z racji istnienia magazynu WL w Krakowie nie musiałam nawet płacić za przesyłkę. Wystarczył spacerek na ulicę Długą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
ja bardzo często korzystam ze stron internetowych przy zakupach książek. Ze stron różnych wydawnictw również.Kupiłam w ten sposób bardzo fajne książki, po niskich cenach (korzystałam ze stron wydawnictwa "Iskry" czy "Muza"). Generalnie to szukam, szukam ile się tylko da, żeby trochę zaoszczędzić na zakupach. No i znalazłam sprzedającego na Allegro, który jest pracownikiem wydawnictwa "Muza" i kupuję u niego nowe książki które są zwrotami z księgarni, albo takimi książkami które długo leżą w magazynie. W ten sposób kupiłam nowego Marqueza za 10zł (sztywna okładka) Somozę za jakieś 13 zł, ksiazki Isabel Allende tez w podobnej cenie (jakies 15 zł)Naprawdę warto poszukać.
Szkoda tylko że ten pan sprzedaje co jakiś czas te ksiazki i nie ma ich w ciągłej sprzedaży.
#89 |
Zakorzenienie
|
Olunia, podaj jego nazwę na Allegro. Proszę!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Ja też bardzo chętnie poznam namiary na tego pana :tak:
Natomiast ze swojej strony informuję, że w Merlinie przedłużono rozpustną promocję. A piszę o tym dlatego, że wypatrzyłam tam kilka fajnych tytułów. Sama dziś złożyłam zamówienie na sześć kolejnych pozycji: - 'Ewangelia wg Piłata' Schmitta - 'Pejzaż śmierci' Lowell - testuję tzw. kobiece thrillery ![]() - wszystkie 3 tomy Susanny Clarke 'Jonathan Strange i pan Norrell' - kilkanaście osób mi polecało tę serię, aż w końcu uległam ![]() - i również na testy - Mary Higgins Clark 'Córeczka tatusia'. Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.