Koszty dojazdu do pracy - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-04-15, 23:54   #61
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Koszty dojazdu do pracy

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość

Napisała wyżej - 5.000 zł. Za golfa IV w dobrym stanie faktycznie można chyba tyle dać - tylko że tutaj sporo trzeba wkładać miesięcznie. No ale czasem tak bywa, że się trochę wtopi.
Rzeczywiście, umknęło mi.
Tak, czy inaczej, w 20-letnim aucie ma prawo psuć się to i owo i trzeba się liczyc, że to będą koszty. Ech, wszystko byłoby lepsze gdyby nie te pieniądze.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 06:41   #62
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

I w sumie dość typowa reakcja, jak się okazuje, że nie wszyscy podzielają zdanie Autorki.

Napisała wyżej - 5.000 zł. Za golfa IV w dobrym stanie faktycznie można chyba tyle dać - tylko że tutaj sporo trzeba wkładać miesięcznie. No ale czasem tak bywa, że się trochę wtopi.
za golfa w dobrym stanie można tyle dać. tyle że on ma popsute liczniki, traci obroty w czasie jazdy... już po samych tych dwóch wadach średnio mi to na dobry stan wygląda.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 12:36   #63
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztaki Pokaż wiadomość
O masakra dziewczyny, ile w Was jadu.
Samochód kupiłam za 5 tys. zł. Pieniądze na zakup pożyczyli mi rodzice, ale potrzebują tych pieniędzy, w związku z tym muszę ich jak najszybciej spłacić.
Mam rozpisać po kolei, co w każdym kolejnym miesiącu wymieniałam? Serio?! Samochód kupiłam w zeszłym roku w czerwcu od kobiety, która dojeżdżała nim kilka km do pracy, ja jeżdżę ponad 80km dzień w dzień, to chyba normalne, że to mi przypada wymiana zużytych części, które nie były od dłuższego czasu wymieniane?! Nigdzie też nie napisałam, że wymieniam płyny co miesiąc! Może wspomniałam o nich w ogóle, bo ostatnio miałam zapowietrzone przewody i zużyłam dwie butle płynu chłodniczego. Mogłam w ogóle nie wspominać, to nie byłoby komentarza.
To, że napisałam, że studiuję, to nie po to, by się wyżalić, tylko po to, by wyjaśnić, że boję się o bezpieczeństwo swoich pasażerów w poniedziałek po zjeździe. Nie doszukuj się proszę drugiego dna.
Nie oczekuję głaskania po główce i roztkliwiania nad swoją osobą, bo tego nie cierpię w stosunku do swojej osoby. Oczekiwałam tylko próby zrozumienia sytuacji. Może też dlatego niepotrzebnie opisałam zarys całej sytuacji. W pierwszym poście zadałam pytanie, czy stawka 4 zł to dużo. Niepotrzebnie, bo sama utwierdziłam się w przekonaniu, że 4 zł za 20 km to wystarczająca stawka.
Aha, i nie otrzymuję 240 zł co miesiąc. Jedna koleżanka, jak już wspomniałam, często zabiera się ze mną tylko na koniec miasta, za co mi nie płaci, a jak już jedzie dalej z nami, to też nie płaci. Przynajmniej nie mam płacone już od 3 tygodni. I tak, już Was uprzedzę, jestem głupia, że się nie upominam, ale to moja szefowa i mi niezręcznie.
To jest naprawdę dziwne, że postronni, obcy ludzie w realu uważają stawkę 3 zł za małą, jak na taką trasę, a na forum uważana jest dużą, a nawet zbyt dużą. W realu nazywali mnie niemal dosłownie frajerką, że jak ja mogę dawać się tak wykorzystywać, a w internetach to mi mówią, że to ja je naciągam i 3 zł to za dużo. Chyba cokolwiek bym nie napisała, to i tak wyjdę na pazerną bajkopisarkę.
Ja tam uważam,że 4zl jest spoko. Nawet 5 by było ok. Dziwią mnie po prostu koszty eksploatacji auta i uważam że wtopilas.ja mam obecnie Peugeota od 7 lat,auto ma 13 lat i na palcach jednej ręki naprawy policzę przez ten czas. W tym roku nic,w zeszłym ok 500zl. Może z 50zeta miesięcznie mi wyjdzie łącznie. Na Twoim miejscu myślałam ostro o zmianie auta.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:

I w sumie dość typowa reakcja, jak się okazuje, że nie wszyscy podzielają zdanie Autorki.

No u niej to chyba nie jest dobry stan.
Swoją drogą,znajomy kupił 20letniego lanosa.za 1200zl. Silnik jak złoto,auto śmiga aż strach. Przegląd bez problemu,jakby się uprzec i coś powymieniac to może z 1000 by poszło,aczkolwiek póki co nie trzeba

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 14:08   #64
NattiTt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
za golfa w dobrym stanie można tyle dać. tyle że on ma popsute liczniki, traci obroty w czasie jazdy... już po samych tych dwóch wadach średnio mi to na dobry stan wygląda.
Dokładnie.
Gdyby autorka płaciła tylko za paliwo, a nie byłoby tych wszystkich napraw, to przecież byłoby super finansowo...

500 zł miesięcznie za paliwo
- 147 zł dodatek z firmy
- 150 zł od koleżanek

=to płaciłabyś 200 zł miesięcznie za dojeżdżanie 80 km dziennie do pracy (i możliwe że jeszcze w weekendy na uczelnię czy okazjonalnie do sklepu).

Żyć i nie umierać. Ja bym zazdrościła takiej kwoty.

Problemem jest tu twój rzęch i nic innego.

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-16, 16:41   #65
Heledore
Zakorzenienie

Tak problemem jest auto które trzeba będzie zmienić prędzej niż pozniej. I to nawet nie chodzi o wiek ale o stan. Też mam pełnoletnie auto, moi rodzice nawet starsze i żadne nie generuje takich kosztów no chyba że w skali roku.

Ja dojeżdżam do pracy z koleżankami ale robimy to na zasadzie kolejki.raz jadę ja, raz koleżanka 1 raz koleżanka 2 . Pracujemy na zmiany więc nie zawsze zaczynamy tak samo pracę i nie zawsze jedziemy razem zwłaszcza wszystkie 3na raz. Ale jakoś potrafimy zrobić sobie grafiki i się dogadać. Nie mieszkamy też w jednym miejscu. Mamy taki swój "punkt spotkania" w okolicy.

W opisanym przypadku przeliczyłabym uczciwie koszt za 1km i policzyła koleżankom tylko za koszt zużytego gazu. To nie ich wina że psuje ci się auto.

Ewentualnie jeśli nie jesteś w stanie tego obliczyć to policzyła bym im 50% kosztu autobusu.

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2018-04-16 o 18:15
Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 07:55   #66
Rena
Zakorzenienie

Moim zdaniem mozesz wynajac tez pokoj kolo pracy i uczelni. Na razie wyglada na to, ze rodzice na sile chca Cie zatrzymac. Mimo, ze ani ich ani Ciebie nie stac na taki tryb zycia. A Twoja obecna lokalizacja nie oferuje pracy czy kontynuacji edukacji.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 09:42   #67
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Twoje auto, ty ustalasz koszty.
Tez mam auto w gazie- bezawaryjne na szczęście. I często jeździmy w trasy 300 km. Nie przeliczam ile wyjdzie na osobę za gaz, biorę tyle ile wg mnie się należy, czy to znajomy czy obca osoba. Zawsze mam komplet pasażerów i jeszcze jestem finansowo na plusie. 2 osoby- wychodzi nam podróż za darmo i jeszcze coś tam gazu zostanie. Przy trzech osobach 30- 40zł co najmniej na plusie, ale to tylko gdy maż jedzie sam, max 2 osoby na tylnym siedzeniu, choć auto duże. I nie uważam że jestem pazerna. Nie pasuje jedź pociągiem 2 godz dłużej i prawie 2 razy drożej, albo ciśnij się w busie szemranej firmy. i jeszcze nie raz z tobołkami takimi że cały bagażnik zapakowany.

Lepiej jeździć z obcymi- dać ogłoszenie i może ktoś się znajdzie i zechce wspólnie z tobą jeździć do pracy bez marudzenia.
Gadanie że 3 zł to dużo mnie śmieszy. W aucie jest zupełnie inny komfort. Jak im nie pasuje to niech się cisną w busikach albo stoją przy rurce a autobusie, który tarabani się 3 razy dłużej i staje na każdym przystanku.

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
W opisanym przypadku przeliczyłabym uczciwie koszt za 1km i policzyła koleżankom tylko za koszt zużytego gazu. To nie ich wina że psuje ci się auto.

litości

1000zł wydane na rozrząd nie oznacza, że auto jest gratem. to się przecież wymienia co jakiś czas- zależnie od tego ile km się przejedzie. To nie awaria- to normalna wymiana eksploatacyjna. Tak jak opony np. I nie będzie wymieniać tego rozrządu za chwilę znowu, bo to jest na kilka lat.

Wizaż zawsze ci powie że jesteś głupia, pazerna i nawet wie w jakim stanie masz auto.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2018-04-17 o 10:03
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 12:53   #68
Pani_Mada
BAN stały

edyta_13
owszem, kierowca może sobie ustalić nawet 20 zł za przejazd. ale potem nie ma co płakać, że ludzie uciekają do konkurencji
Stary 2018-04-17, 12:56   #69
Heledore
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8298608 6]Twoje auto, ty ustalasz koszty.
Tez mam auto w gazie- bezawaryjne na szczęście. I często jeździmy w trasy 300 km. Nie przeliczam ile wyjdzie na osobę za gaz, biorę tyle ile wg mnie się należy, czy to znajomy czy obca osoba. Zawsze mam komplet pasażerów i jeszcze jestem finansowo na plusie. 2 osoby- wychodzi nam podróż za darmo i jeszcze coś tam gazu zostanie. Przy trzech osobach 30- 40zł co najmniej na plusie, ale to tylko gdy maż jedzie sam, max 2 osoby na tylnym siedzeniu, choć auto duże. I nie uważam że jestem pazerna. Nie pasuje jedź pociągiem 2 godz dłużej i prawie 2 razy drożej, albo ciśnij się w busie szemranej firmy. i jeszcze nie raz z tobołkami takimi że cały bagażnik zapakowany.

Lepiej jeździć z obcymi- dać ogłoszenie i może ktoś się znajdzie i zechce wspólnie z tobą jeździć do pracy bez marudzenia.
Gadanie że 3 zł to dużo mnie śmieszy. W aucie jest zupełnie inny komfort. Jak im nie pasuje to niech się cisną w busikach albo stoją przy rurce a autobusie, który tarabani się 3 razy dłużej i staje na każdym przystanku.

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

litości

1000zł wydane na rozrząd nie oznacza, że auto jest gratem. to się przecież wymienia co jakiś czas- zależnie od tego ile km się przejedzie. To nie awaria- to normalna wymiana eksploatacyjna. Tak jak opony np. I nie będzie wymieniać tego rozrządu za chwilę znowu, bo to jest na kilka lat.

Wizaż zawsze ci powie że jesteś głupia, pazerna i nawet wie w jakim stanie masz auto.[/QUOTE]W pierwszym poście wyraźnie pisze że przynajmniej raz w miesiącu naprawia coś w aucie. Sorry ale takim autem to strach jechać.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 13:23   #70
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8298608 6]Twoje auto, ty ustalasz koszty.

litości

Wizaż zawsze ci powie że jesteś głupia, pazerna i nawet wie w jakim stanie masz auto.[/QUOTE]Nie zawsze jazda autem to super komfort wszystko zależy od umiejętności kierowcy. Mam znajome, z którymi nie jeżdżę bo lubie swoje życie - wtedy komfort pociągiem jest o wiele większy.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 13:45   #71
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
W pierwszym poście wyraźnie pisze że przynajmniej raz w miesiącu naprawia coś w aucie. Sorry ale takim autem to strach jechać.

Strach to cokolwiek napisac na wizazu.

019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 13:46   #72
siarka40
Szef ds. Wymianek

Tez mam auto w gazie- bezawaryjne na szczęście. I często jeździmy w trasy 300 km. Nie przeliczam ile wyjdzie na osobę za gaz, biorę tyle ile wg mnie się należy, czy to znajomy czy obca osoba. Zawsze mam komplet pasażerów i jeszcze jestem finansowo na plusie. 2 osoby- wychodzi nam podróż za darmo i jeszcze coś tam gazu zostanie. Przy trzech osobach 30- 40zł co najmniej na plusie[/quote]
A masz wykupioną polisę NNW?

Cytat:
Napisane przez edyta_13
Wizaż zawsze ci powie że jesteś głupia, pazerna i nawet wie w jakim stanie masz auto.
Wiesz, z tym autem Autorki wychodzi tak, że wymaga miesięcznie wkładu regularnego w wysokości 200-300 zł, to raczej nie świadczy o dobrym jego (auta) stanie. Poza tym coś nie tak jest z obrotami podczas jazdy oraz wskaźniki nie działają.

Cytat:
edyta_13
owszem, kierowca może sobie ustalić nawet 20 zł za przejazd. ale potem nie ma co płakać, że ludzie uciekają do konkurencji
Ano, w sumie o to tutaj najbardziej chodzi.
Stary 2018-04-17, 13:46   #73
Pani_Mada
BAN stały

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8299385 1]Strach to cokolwiek napisac na wizazu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

bo może się okazać, że jednak nikt nie klepie po główce?
Stary 2018-04-17, 21:17   #74
Frezja_1
Raczkowanie

Cytat:
edyta_13
Moim zdaniem w opisywanej sytuacji nie chodzi głównie o pieniądze, ale lekceważące traktowanie autorki przez pasażerki. Bo moim zdaniem ustalona przez autorkę cena za przejazd taką trasa z wybranego miejsca ( a nie z dworca do dworca) jest niewielka, to koszt niższy niż 1- razowego biletu komunikacji miejskiej. Takie pieniądze, i to nieregularnie wpłacane, nie rekompensują złośliwych uwag na temat jazdy czy minutowego spóźnienia. Do tego kierowca ponosi koszty niematerialne w postaci stresu, zmęczenia i konieczności skupiania uwagi na drodze, przez co może być później mniej wydajny w pracy.
Frezja_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 21:28   #75
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Frezja_1 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem w opisywanej sytuacji nie chodzi głównie o pieniądze, ale lekceważące traktowanie autorki przez pasażerki. Bo moim zdaniem ustalona przez autorkę cena za przejazd taką trasa z wybranego miejsca ( a nie z dworca do dworca) jest niewielka, to koszt niższy niż 1- razowego biletu komunikacji miejskiej. Takie pieniądze, i to nieregularnie wpłacane, nie rekompensują złośliwych uwag na temat jazdy czy minutowego spóźnienia. Do tego kierowca ponosi koszty niematerialne w postaci stresu, zmęczenia i konieczności skupiania uwagi na drodze, przez co może być później mniej wydajny w pracy.
ja to rozumiem. koleżanki zachowują się karygodnie i nie dziwię się, że to autorkę frustruje. niemniej jednak podniesienie stawki to żadne rozwiązanie tego problemu. autorka z tego co napisała, to czai się, nic nie mówi wprost, głupio jej. a powinna sprawę postawić jasno. np. piątek to dzień zapłaty za bieżący tydzień. zastrzega sobie prawo do spoźnienia się np do 10 min. zakaz komentowania stylu jazy. i co tam jeszcze chce. to rozwiązałoby problem głupiego zachowania koleżanek. nie podniesienie stawki.
i tak jak pisałam wcześniej. mało kiedy można mieć wszystko, a więc czasem trzeba wybrać czy bardziej potrzebuje się kasy (którą dają jej koleżanki) czy spokoju.
dodatkowo autorka pakuje mnóstwo kasy w samochód co moim zdaniem nie jest winą podwożonych koleżanek i nie powinny być tym obciążane. znaczy się, oczywiście kierowca może tego wymagać, ale koleżanki mają zupełne prawo nie poczuwać się do sponsorowania napraw.

oczywiście to już jest teoretyzowanie. autorka wybrała moim zdaniem jedną z lepszych opcji dla siebie - a więc część trasy pociągiem.
Stary 2018-04-17, 21:30   #76
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Bo moim zdaniem ustalona przez autorkę cena za przejazd taką trasa z wybranego miejsca ( a nie z dworca do dworca) jest niewielka, to koszt niższy niż 1- razowego biletu komunikacji miejskiej.
Co Wy macie z tym odnoszeniem się do ceny biletu jednorazowego? Przecież osoby regularnie jeżdżące na jakiejś trasie kupują bilety miesięczne.
Stary 2018-04-17, 21:32   #77
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
już bez przesadyzmu, że od przejechania takiej odległości będzie taaaaaka zmęczona i będzie mniej wydajna w pracy.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 21:33   #78
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
już bez przesadyzmu, że od przejechania takiej odległości będzie taaaaaka zmęczona i będzie mniej wydajna w pracy.
poza tym to też nie jest wina koleżanek. jeżdżąc sama byłaby tak samo zmęczona
Stary 2018-04-17, 21:49   #79
Frezja_1
Raczkowanie

Nie kupuję biletów miesięcznych i nie znam ceny i nawet nie wiem jak przeliczyć taki dojazd częściowo poza miastem a częściowo w mieście. Moim zdaniem kolezanki płaca bardzo mało za to że są odbierane z konkretnego punktu i dowożone bezpośrednio do pracy. Autobusem czy pociągiem nie miałyby takiej wygody. Oszczędzają czas i nie muszą marznąć na przystanku podczas gdy autorka musi np. zimą odśnieżyć samochód.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Policz ile to godzin jazdy w tygodniu i pomyśl sobie, ze zawodowemu kierowcy za to by zapłacono (za usługę), a nie tylko za paliwo.
Stary 2018-04-17, 21:58   #80
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 22:05   #81
Frezja_1
Raczkowanie

A co ma do tego podatek. Autorka przecież na kolezankach nie zarabia.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Odśnieża, ale dla siebie. Nie widzisz różnicy?
Stary 2018-04-17, 22:13   #82
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2018-04-17, 22:15   #83
Frezja_1
Raczkowanie

Te obliczenia to czyste teoretyzowanie, bo bo pierwsze nie wiemy ile jej samochód pali, a po drugie zuzycie w korkach jest większe niż na drodze poza miastem.
Ja się nie dziwię że dziewczyna nie chce być jeleniem wożącym do pracy księżniczki.

Edytowane przez Frezja_1
Czas edycji: 2018-04-17 o 22:17
Stary 2018-04-17, 22:16   #84
Ebba_M
Raczkowanie

Kiedyś sama dojeżdzałam do pracy podmiejskimi autobusami i bym po rękach całowała i płaciła więcej niż 4 zł, gdyby ktoś mnie mógł podwozić.

Nie rozumiem tego porównywania ceny przejazdu do ceny biletu na busa/pociąg (pal licho czy jednorazowy czy miesięczny). Dlaczego nie porównujecie do ceny taxi? Komunikacja zbiorcza raczej nie podjeżdża pod dom i nie wysadza w określonym miejscu. No i niestety nie zmieni godzin kursowania, żeby się w konkretne godziny pracy wpasować.
Ebba_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 22:20   #85
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2018-04-17, 22:23   #86
Frezja_1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dokładnie tak samo uważam.
Stary 2018-04-17, 22:32   #87
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

Policz ile to godzin jazdy w tygodniu i pomyśl sobie, ze zawodowemu kierowcy za to by zapłacono (za usługę), a nie tylko za paliwo.
co za dyrdymały piszesz. podajesz tak z dupy argumenty, że się odechciewa dyskusji.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 22:42   #88
Frezja_1
Raczkowanie

Twój wpis wniósł do dyskusji badzo wiele, zgłosiłam do moderacji.

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
co za dyrdymały piszesz. podajesz tak z dupy argumenty, że się odechciewa dyskusji.
.
Stary 2018-04-18, 06:44   #89
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
A co ma do tego podatek. Autorka przecież na kolezankach nie zarabia.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Odśnieża, ale dla siebie. Nie widzisz różnicy?
jak już Timon i Pumba wspomniała... autorka zarabia na nich. obliczenia robiłam ja, dla dużego samochodu (większego niż golf IV) i przy jeździe głównie po mieście. a autorka głównie po mieście nie jeździ. jestem więc pewna że obliczenia w przybliżeniu są prawidłowe. z resztą sama podała że tankuje miesięcznie za 500 zł a do pracy jeździ 1220 km. a więc już nawet nie licząc tego co jeździ po pracy, to wychodzi jej mniej niż 3zł/osobę/20km

i też nie widzę różnicy. tak samo będzie musieć odśnieżyć jakąc sama, jak i zabierając kogoś po drodze. tu nie ma żadnej różnicy. tak samo też będzie musieć skupiać się na drodze, tak samo będzie zmęczona.
Stary 2018-04-18, 12:01   #90
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
A Ty zauważyłaś różnicę pomiędzy przewozem profesjonalnym a zabieraniem kogoś "po drodze"? Autorka i tak by jechała daną trasą, byłaby równie zmęczona prowadzeniem, musiałaby odśnieżać auto i płacić za naprawy - niezależnie czy jechałaby sama, czy z kimś. A biorąc koleżanki była do przodu o te 200 zł (które normalnie musiałaby sama dokładać). Koleżanki z kolei były do przodu o to, że miały transport spod domu i o dogodnej porze.
Autorka miała prawo zażądać więcej za przejazd, a koleżanki mogły skorzystać z tańszego transportu. I tak się stało w tym przypadku.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Nie kupuję biletów miesięcznych i nie znam ceny i nawet nie wiem jak przeliczyć taki dojazd częściowo poza miastem a częściowo w mieście.
Również nie kupuję biletów miesięcznych, ale obliczenie jest proste - cena biletu przez ilość dni roboczych (nie rozumiem tego o przeliczaniu "częściowo poza miastem a częściowo w mieście", bo z reguły można kupić bilet "mieszany", tj. miejsko-podmiejski, albo nawet jeśli kupi się dwa bilety: miejski i podmiejski, to ich sumę dzieli się następnie przez ilość dni). I OK, nie znasz ceny biletu miesięcznego, ale bez sensu jest podawanie w takiej sytuacji ceny za bilet jednorazowy, skoro z oczywistych względów cena ta jest nieproporcjonalnie wyższa od ceny jednego przejazdu w ramach biletu miesięcznego.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości