![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
A co do nazwisk w ogóle, to 2 nazwiska to straszny kłopot. Mam długie imię, do tego wzięłam nazwisko po mężu połączone ze swoim ze względu na pracę, rozmaite kursy i uprawnienia (po prostu byłby mega problem żeby to wszystko przepisać, uzupełnić itd.) ale wkurza mnie to. Mam nazwisko długie, razem z imieniem i pauzą ma 25 znaków, nie mieści się na standartowym dowodzie wpłaty... już się przyzwyczaiłam do nazwiska męża (często tylko nim się przedstawiam nowym osobom) i chętnie zmieniłabym teraz na krótsze, czyli na jedno. Zastanawiam się czy nie wystąpić z takim wnioskiem, ale to mam czas (może przy okazji zmiany jakichś dokumentów). Co do podwójnego nazwiska dla dziecka - mam kolege, który miał 2 nazwiska i nie mógł się doczekać swojej 18-stki tylko dlatego, aby nazwisko zmienić - to była pierwsza rzecz, którą zrobił po uzyskaniu pełnoletności - jak widać jednak pomysł mamusi nie przypadł mu do gustu ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Dot.: nazwisko dla dziecka
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2009-04-07 o 08:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Po trzech godzinach marszu na Kasprowy Wierch i zjedzeniu kanapek (które wmuszałam w mojego Narzeczonego i nie rozumiałam, czemu nie chce jeść... ![]() ![]() ![]() ![]() Był z nami Jego brat z żoną i z racji tego, że byli wtajemniczeni w całą akcję, mamy fajną pamiątkę bo nagrali filmik z nami w roli głównej ![]() ![]() Pierwszymi osobami, które powiadomiliśmy byli nasi przyszli świadkowie (dostali mmsy z naszym zdjęciem i pozdrowieniami "ode mnie i mojej/go narzeczonej/go), później różni dalsi znajomi i rodzina... Rodzicom planowaliśmy powiedzieć po powrocie do domu ale doszliśmy do wniosku, że jednak ktoś może się wygadać zanim wrócimy i rodzice nas uduszą, że dowiedzieli się później ![]() Po przejściu jeszcze kilku szczytów w kierunku Giewontu w końcu zebraliśmy się w sobie i zadzwoniliśmy ![]() ![]() ![]() Reakcji moich rodziców nie dało się przewidzieć więc baliśmy się zadzwonić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja mlodsza corka nosi nazwisko mojego TZta, G. Po slubie ja musze zostac S-G, chcac nie chcac... zeby to moje nazwisko bylo ogniwem wiazacym formalnie nas wszystkich. Choc to teoretycznie malo wazne, liczy sie milosc jaka nas laczy ![]() Byc moze w dalszym etapie starsza coreczka rowniez dostanie podwojne nazwisko S-G. Za dlugo byla S., zebym miala jej to odbierac z powodu niebezpieczenstwa "szkolnych przesladowan"... nie wiem ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Z reszta jedna moja bliska psiapsiola ma tak jak ty, Suarti - nazwisko podwojne, bylego i obecnego meza - a dzieci jedno tak, drugie tak ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Moj przyjaciel ma dwuczlonowe nazwisko ( poniewaz jego mama po slubie zostala przy swoim) a jego obecna zona tez ma dwuczlonowe (takie samo jak on) a nie trzyczlonowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.