nazwisko dla dziecka - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-07, 08:16   #61
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: nazwisko dla dziecka

Cytat:
Napisane przez meili Pokaż wiadomość
Dziekuje wszystkim za odp. chilanes z tym nazwiskiem to nie jest takie proste w Indiach, skąd pochodzi mąż, nazwisko świadczy o przynależności kastowej i społecznej. A. urodził sie w czasie, kiedy dochodziło do wielu zamieszek, więc jego ojciec twierdził, że najbezpieczniej będzie, jak nada mu nazwisko "neutralne", nie zdradające przynależności kastowej. Niestety, ślubny uważa, że to nazwisko jest po prostu "nijakie" więc uznaliśmy, że nazwisko po dziadkach byłoby najlepsze Dlatego użyłam słowa "kontynuować" nazwisko w kontekście nazwiska rodziców, bo to, które A. teraz ma. jest po prostu wzięte z nikąd
W takim razie najpierw twój przyszły mąż powinien zmienić nazwisko na wcześniejsze rodowe, co powinno odbyć się bez kłopotu, a potem dzieci nosiły by nazwisko w spadku po nim.

A co do nazwisk w ogóle, to 2 nazwiska to straszny kłopot. Mam długie imię, do tego wzięłam nazwisko po mężu połączone ze swoim ze względu na pracę, rozmaite kursy i uprawnienia (po prostu byłby mega problem żeby to wszystko przepisać, uzupełnić itd.) ale wkurza mnie to. Mam nazwisko długie, razem z imieniem i pauzą ma 25 znaków, nie mieści się na standartowym dowodzie wpłaty... już się przyzwyczaiłam do nazwiska męża (często tylko nim się przedstawiam nowym osobom) i chętnie zmieniłabym teraz na krótsze, czyli na jedno. Zastanawiam się czy nie wystąpić z takim wnioskiem, ale to mam czas (może przy okazji zmiany jakichś dokumentów).

Co do podwójnego nazwiska dla dziecka - mam kolege, który miał 2 nazwiska i nie mógł się doczekać swojej 18-stki tylko dlatego, aby nazwisko zmienić - to była pierwsza rzecz, którą zrobił po uzyskaniu pełnoletności - jak widać jednak pomysł mamusi nie przypadł mu do gustu
Stary 2009-04-07, 08:49   #62
poppppy
Zadomowienie

Dot.: nazwisko dla dziecka

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A co do nazwisk w ogóle, to 2 nazwiska to straszny kłopot. Mam długie imię, do tego wzięłam nazwisko po mężu połączone ze swoim ze względu na pracę, rozmaite kursy i uprawnienia (po prostu byłby mega problem żeby to wszystko przepisać, uzupełnić itd.) ale wkurza mnie to. Mam nazwisko długie, razem z imieniem i pauzą ma 25 znaków, nie mieści się na standartowym dowodzie wpłaty... już się przyzwyczaiłam do nazwiska męża (często tylko nim się przedstawiam nowym osobom) i chętnie zmieniłabym teraz na krótsze, czyli na jedno.
Zgadzam sie z Toba Jesli obydwa nazwiska sa krotkie to jeszcze ujdzie......Ale ja np po mezu bede miala skladajace sie z 12 liter + imie to jest razem 17 ....i juz mi sie wydaje ze to duzo

Edytowane przez poppppy
Czas edycji: 2009-04-07 o 08:51
poppppy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 11:09   #63
Lasoteczka
Przyczajenie

Talking Dot.: nazwisko dla dziecka

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
no włąsnie a jak zreczyliscie sie ze swoimi TZ to potem co jak powiedzieliscie to rodzicom swoim ?
My byliśmy na wakacjach w górach Nic wcześniej nie wiedziałam ani nie podejrzewałam chociaż miałam kilka okazji, żeby odkryć Jego niecne plany... No ale na szczęście COŚ czuwało i nie udało mi się bo miałam dzięki temu naprawdę fajną niespodziankę
Po trzech godzinach marszu na Kasprowy Wierch i zjedzeniu kanapek (które wmuszałam w mojego Narzeczonego i nie rozumiałam, czemu nie chce jeść...) On wyjął z kieszeni pierścionek i zapytał czy zostanę Jego Żoną Rzuciłam się na Niego jak głupia
Był z nami Jego brat z żoną i z racji tego, że byli wtajemniczeni w całą akcję, mamy fajną pamiątkę bo nagrali filmik z nami w roli głównej Co prawda nie słychać na nim za dużo bo troszkę wiało ale jednak widać wszystko
Pierwszymi osobami, które powiadomiliśmy byli nasi przyszli świadkowie (dostali mmsy z naszym zdjęciem i pozdrowieniami "ode mnie i mojej/go narzeczonej/go), później różni dalsi znajomi i rodzina...
Rodzicom planowaliśmy powiedzieć po powrocie do domu ale doszliśmy do wniosku, że jednak ktoś może się wygadać zanim wrócimy i rodzice nas uduszą, że dowiedzieli się później
Po przejściu jeszcze kilku szczytów w kierunku Giewontu w końcu zebraliśmy się w sobie i zadzwoniliśmy Moja przyszła Teściowa zaczęła piszczeć, krzyczeć, ogólnie szok
Reakcji moich rodziców nie dało się przewidzieć więc baliśmy się zadzwonić Ale w końcu podjęłam męską decyzję i zadzwoniłam do mamy Nie było dzikich krzyków, pisków itp.... tylko pytanie "A Przemek to się w głowę gdzieś tam nie uderzył??" czyli OK rok wcześniej wyprawiali wesele mojej najstarszej siostrze więc na pewno pierwsze o czym pomyśleli, to "znowu wydatki...!!" ale mojego Narzeczonego lubią bardzo ( czasem się nawet zastanawiam, czy nie traktują Go przypadkiem lepiej ode mnie....) więc przygotowania do ślubu idą pełną parą
Lasoteczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 14:51   #64
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suarti Pokaż wiadomość
Bede miala podwojne nazwisko. Pierwszym czlonem bedzie nazwisko mojego przyszlego meza, drugim nazwisko bylego meza(ze wzgledu na corke).
Nasze dziecko mialoby tylko jedno nazwisko( nazwisko ojca), nie mogloby przeciez miec mojego nazwiska podwojnego. W ogole bedzie to u nas " poplatane z pomieszanym", ale innego wyjscia nie widze.

Pozdrawiam
U nas tez - ja i moja corka nieslubna mamy moje rodowe nazwisko S. (bylam samotna mama przez cale 10 lat)
Moja mlodsza corka nosi nazwisko mojego TZta, G.
Po slubie ja musze zostac S-G, chcac nie chcac... zeby to moje nazwisko bylo ogniwem wiazacym formalnie nas wszystkich. Choc to teoretycznie malo wazne, liczy sie milosc jaka nas laczy

Byc moze w dalszym etapie starsza coreczka rowniez dostanie podwojne nazwisko S-G. Za dlugo byla S., zebym miala jej to odbierac z powodu niebezpieczenstwa "szkolnych przesladowan"... nie wiem ale ona jest juz na tyle duza, ze ma wlasne sady na temat swiata

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Z reszta jedna moja bliska psiapsiola ma tak jak ty, Suarti - nazwisko podwojne, bylego i obecnego meza - a dzieci jedno tak, drugie tak i git wszyscy szczesliwi i kazdy wie, gdzie jego korzenie
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 17:03   #65
pau141
Raczkowanie

Moj przyjaciel ma dwuczlonowe nazwisko ( poniewaz jego mama po slubie zostala przy swoim) a jego obecna zona tez ma dwuczlonowe (takie samo jak on) a nie trzyczlonowe
pau141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości