Mamy listopadowe 2018 - część III - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-07-24, 22:08   #61
sara3008
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2018 - część III

Cytat:
Napisane przez lady isss Pokaż wiadomość
Samotnej matce tez nie daja jeszcze rok temu mieszkalam z moja babcia bo na wynajem isc samej z dzieckiem to bylaby wegetacja. Nie mozesz przekroczyc dochodu 800 zl na osobe czyli tak jak jest to w przypadku penej rodziny. Na wszystjo bylam za bogata. Teraz ojciec malej woli zataczac sie w swoim alkoholizmie i wogole nie pracowac to komornik nie ma z czego alimentow sciagac, ale fundusz alimentacyjny tez ma warunki - tu z kolei nie mozna przekroczyc dochodu na osobe ok 700 zl. Takze zycie samotnej matki jest serio samotne. I nie zale sie, nie wymagam wspolczucia bo to, ze zwiazalam sie z nieodpowiednim czlowiekiem to juz moj blad i nie wymagam ze teraz panstwo ma mnie traktowac jakos priorytetowo, choc milo by bylo gdyby jednak wzieto pod uwage, ze samotna matka tez niekoniecznie zostaje sie z wyboru, a chocby dla dobra dziecka i czasami jest ciezko

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Serio? Trzeba miec niski dochod zeby alimenty z funduszu dostac? Masakra, co za kraj...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
sara3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 22:09   #62
lady isss
Wtajemniczenie

Dziewczyny tak samo jest z ta cala akcja ochrony zycia od narodzin. Rodzic jak leci zdrowe, chore, z gwaltow... nie wazne czy umrze zaraz po porodzie czy bedzie zylo jak roslinka. Afera wielka bo aborcja no ale kto tym rodzicom pomoze pozniej w wychowaniu takiego chorego dziecka. No nie wiem na moja logike skoro rzad chce zeby rodzic to powinien pozniej zapewnic jakis byt takim rodzinom. Rodzic z gwaltow bo przeciez mozna odac do adopcji - tak, ale niech cholera uproszcza procedury tej adopcji. Zaczynaja ze wszystkim od dupy strony..

lady isss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 22:10   #63
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Jak to becikowe ma próg ? Serio ?
Lady współczuję chyba lepiej w pl nie będzie.. wydaje mi się że gorzej.
Jeszcze jak ustawa antyaborcyjna przejdzie to będzie dramat dla rodziców i dla dzieci .

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Karolkowa_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 22:10   #64
sara3008
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolkowa_86 Pokaż wiadomość
Jak to becikowe ma próg ? Serio ?
Lady współczuję chyba lepiej w pl nie będzie.. wydaje mi się że gorzej.
Jeszcze jak ustawa antyaborcyjna przejdzie to będzie dramat dla rodziców i dla dzieci .

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Dosyc wysoki bo ponad 1900 na osobe, ale jest!

sara3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 22:11   #65
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny tak samo jest z ta cala akcja ochrony zycia od narodzin. Rodzic jak leci zdrowe, chore, z gwaltow... nie wazne czy umrze zaraz po porodzie czy bedzie zylo jak roslinka. Afera wielka bo aborcja no ale kto tym rodzicom pomoze pozniej w wychowaniu takiego chorego dziecka. No nie wiem na moja logike skoro rzad chce zeby rodzic to powinien pozniej zapewnic jakis byt takim rodzinom. Rodzic z gwaltow bo przeciez mozna odac do adopcji - tak, ale niech cholera uproszcza procedury tej adopcji. Zaczynaja ze wszystkim od dupy strony..

No jak to pomaga , daja jednorazowo 4 tys ... To jest smieszne

Vicarika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 22:12   #66
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Oni na niepełnosprawne dziecko jednorazowo dają 4000 tys. Ale co to jest ?
To kropla w morzu potrzeb .

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-07-24, 22:14   #67
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Oni na niepełnosprawne dziecko jednorazowo dają 4000 tys. Ale co to jest ?
To kropla w morzu potrzeb .

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
No wlasnie gdzie czasami glupi turnus to koszt 3-5 tys , a gdzie leki , Rehabilitacje ... No jeszcze sie distanie z mopsu jakies 100 pare zloty co miesiac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-07-24, 22:18   #68
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Taa i zasiłek rehabilitacyjny koło 200 zł.
Dziewczyny ja bym nie dała rady patrzeć jak moja córka cierpi, z powodu bezpłodności, stomii i braku pęcherza moczowego, jeżdżąc na wózku.
Nie miałabym siły patrzeć w jej oczy gdyby patrzyła na mnie z wyrzutem .
Zresztą nie wiadomo ile by żyła.
Ale mam nadzieję że wybaczyła nam

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-07-24, 22:20   #69
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jajoanka Pokaż wiadomość
Przykro mi...

Wysłane z mojego PSP3530DUO przy użyciu Tapatalka
Wiesz ja jestem szczesliwa, ale fakt jest taki, ze z ktorej striny by nie ugruzc tematu to wcale nie jest tak kolorowo. To sie niby takie proste wydaje bo przeciez np chocby jest fundusz alimentacyjny, ale jak ktos nie siedzi w temacie to nawet nie ma pojecia, ze sa ograniczenia - dochod to jedno, ale fundusz tez nie wyplaci wiecej jak 500 zl na dziecko nawet jesli jest zasadzine wiecej. To teraz sobie wyobraz 700 zl × 2 daje 1400 zl - mniej niz najnizsza krajowa. Taki gnojek nie placi alimentow jeszcze. Jak zapewnic za takie pieniadze sobie i dziecku mieszkanie, wyzywienie i np opiekunke, bo przeciez pracowac trzeba.. znalazlam prace w ktorej na tej umowie mam niecale 3k brutto no ale co z tego skoro mieszkanie i oplaty to jest u mnie w miescie (kawalerka) koszt ok 1000 zl jak dobrze trafisz. Wez to umebluj chociaz, oplac, zyj, opieka dla dziecka tez czesto kosztuje, a wydatki w szkole... to sa takie naprawde podstawowe rzeczy... przeciez to jest niemozliwe, a sporo ludzi za takie pieniadze pracuje a czesto i mniejsze

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez sara3008 Pokaż wiadomość
Serio? Trzeba miec niski dochod zeby alimenty z funduszu dostac? Masakra, co za kraj...

No tak. I fundusz nie wyplaci wiecej niz 500 zl na dziecko. Czyli dziala to tak ze jak masz zasadzine 300 to dostaniesz 300, a jak zasadzone 700 to dostaniesz 500

Stary 2018-07-24, 22:22   #70
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ja bym nie dała rady patrzeć jak moja córka cierpi, z powodu bezpłodności, stomii i braku pęcherza moczowego, jeżdżąc na wózku.

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Powiem Ci ze chyba bym taka sama decyzje podjela jak Ty

Stary 2018-07-24, 22:23   #71
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vicarika Pokaż wiadomość
No jak to pomaga , daja jednorazowo 4 tys ... To jest smieszne

No jednorazowo... przy chorym dziecku co to jest raz 4k dostac? Wystarczy spojrzec jak rodzice zbiorki prowadza na operacje i czar pryska. Przeciez te pieniadze czasami sa po prostu nieosiagalne dla przecietnego Kowalskiego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-24, 22:24   #72
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz ja jestem szczesliwa, ale fakt jest taki, ze z ktorej striny by nie ugruzc tematu to wcale nie jest tak kolorowo. To sie niby takie proste wydaje bo przeciez np chocby jest fundusz alimentacyjny, ale jak ktos nie siedzi w temacie to nawet nie ma pojecia, ze sa ograniczenia - dochod to jedno, ale fundusz tez nie wyplaci wiecej jak 500 zl na dziecko nawet jesli jest zasadzine wiecej. To teraz sobie wyobraz 700 zl × 2 daje 1400 zl - mniej niz najnizsza krajowa. Taki gnojek nie placi alimentow jeszcze. Jak zapewnic za takie pieniadze sobie i dziecku mieszkanie, wyzywienie i np opiekunke, bo przeciez pracowac trzeba.. znalazlam prace w ktorej na tej umowie mam niecale 3k brutto no ale co z tego skoro mieszkanie i oplaty to jest u mnie w miescie (kawalerka) koszt ok 1000 zl jak dobrze trafisz. Wez to umebluj chociaz, oplac, zyj, opieka dla dziecka tez czesto kosztuje, a wydatki w szkole... to sa takie naprawde podstawowe rzeczy... przeciez to jest niemozliwe, a sporo ludzi za takie pieniadze pracuje a czesto i mniejsze

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

No tak. I fundusz nie wyplaci wiecej niz 500 zl na dziecko. Czyli dziala to tak ze jak masz zasadzine 300 to dostaniesz 300, a jak zasadzone 700 to dostaniesz 500

Ja pobieralam alimenty z funduszu na siebie . Moj ojciec wyjechal do Anglii i tyle go widzieli , ale mama miala zasadzone na dziecko 250 zł ... Co to jest smiech na sali... A ten dupek zyje bezkarnie w innym panstwie i jeszcze Ci powie ze on lozy na dzieci bo kiedys bedzie musial splacic fundusz grrr

Stary 2018-07-24, 22:24   #73
Karolkowa_86
Zakorzenienie

To wyobraź sobie że oni chcą tego zakazać.
I co wtedy zrobią rodzice ?

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-07-24, 22:27   #74
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
No jednorazowo... przy chorym dziecku co to jest raz 4k dostac? Wystarczy spojrzec jak rodzice zbiorki prowadza na operacje i czar pryska. Przeciez te pieniadze czasami sa po prostu nieosiagalne dla przecietnego Kowalskiego

No wlasnie o to chodzi chca zachecac rodzicow tymi 4 tys zeby ridzic kazde dziecko bez wyjatku , dostaniesz jednorazowo a pozniej kolejki do specjalistow za 10 lat , lekow nie refonduha , Rehabilitacje raz w tygodniu przy dobrych lotach ... No zeby te 4 tys chociaz na jedna rzecz starczylo

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
To wyobraź sobie że oni chcą tego zakazać.
I co wtedy zrobią rodzice ?

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Szczerze nie bylabyn w stanie uridzic tak chorego dziecka i skonczy sie na tym ze matki beda wyjezdzac za granice albo okladac sie po brzuchu zeby poronic , do tego doprowadza

Stary 2018-07-24, 22:28   #75
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Dla kazdego rodzica to naprawde trudna decyzja, ale z drugiej strony tak jak mowisz patrzec na cierpienie czy smierc swojego dziecka jest chyba najgorsza rzecza jak moze sie przytrafic... nie bedac w danej sytuacji nie mamy prawa nikogo oceniac z gory czy wywierac presji - NIGDY.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-07-24, 22:32   #76
dews
Zakorzenienie

Karolkowa podjęłabym taką samą decyzję jak ty, bo sama nie chciałabym tak żyć.

dews jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 22:33   #77
lady isss
Wtajemniczenie

Gdzies kiedys czytalam, ze w jakims kraju jest zakaz przerywania ciazy calkowity i nawet jak matka poroni to jest traktowana jak przestepca - przesluchania, badania czy aby nie z jej winy... serio jakby tak bylo i u nas to wyobrazcie sobie, ze nie dosc ze przezywacie strate to jeszcze jestescie tak traktowane. Ja naprawde kocham dzieci i nie wyobrazam sobie stanac przed tak trudnym wyborem, ale jestem zdania, ze zmuszanie kobiet do rodzenia za wszelka cene jest barbarzynstwem...

Stary 2018-07-24, 22:35   #78
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Ale ile ja łez wylałam ile pytań lekarzom zadawałam czy są pewni, czy jest jakaś nadzieja?
Matko coś okropnego przez co musi przechodzić matka stając przed taką decyzja naprawdę. .
Najgorsza i najtrudniejsza w życiu

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-07-24, 22:45   #79
jajoanka
Zakorzenienie

Karolkowa - to juz za Toba... teraz czekaja Cie sam radosne chwile! Masz nad glowa malego Aniolka, ktory zaopiekuje sie braciszkiem. I to najwazniejsze :-*

Wysłane z mojego PSP3530DUO przy użyciu Tapatalka
jajoanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 22:48   #80
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale ile ja łez wylałam ile pytań lekarzom zadawałam czy są pewni, czy jest jakaś nadzieja?
Matko coś okropnego przez co musi przechodzić matka stając przed taką decyzja naprawdę. .
Najgorsza i najtrudniejsza w życiu

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Nigdy nie chcialabym stanac na twoim miejscu.. mimo wszystko po burzy wychodzi slonce i wierze w to, ze teraz bedzie juz tylko lepiej

Stary 2018-07-24, 22:53   #81
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Mały kopie a to uczucie nie równa się z żadnym innym hihi bo Amelka sparaliżowana więc się nie ruszała. A jego czuję
Także laski moje powiem Wam że ☠☠☠☠☠☠☠i się w tym kraju
Sobie premie takie wielkie dają a jest tyle ludzi co by chcieli dostać choć 200-300 zł więcej do budżetu rodzinnego !

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-07-24, 22:55   #82
Vicarika
Zakorzenienie

A zebys wiedziala , my z mezem zle az tak nie mamy ale nie powiem te 500 plus na Maryske by sie przydalo . A co najlepsze raz poszlam zlozyc wniosek do mopsu o dodatek mieszkaniowy . No i tak metraz ok dochody nie przekraczaja ale jednak mamy tyle ze nas stac by oplacic caly czynsz ... Wtf dochod nie przekroczyl ale i tal wam nie damy :-/ Wez to skumaj . Teraz jak mam isc skladac o becikowe i 500 plus to juz mnie trzesie

Stary 2018-07-24, 22:57   #83
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
Mały kopie a to uczucie nie równa się z żadnym innym hihi bo Amelka sparaliżowana więc się nie ruszała. A jego czuję
Także laski moje powiem Wam że i się w tym kraju
Sobie premie takie wielkie dają a jest tyle ludzi co by chcieli dostać choć 200-300 zł więcej do budżetu rodzinnego !

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Moj tez sie cos przeciagal, ale na szalenstwa nie ma ochoty za to mloda mnie oszukala i cala noc na kompie siedziala. Wstala wczoraj kolo poludnia i moze z godzine spala dzis, a lata i gada jak katarynka. Jak padnie to chyba dobe przespi ja nie wiem jakim cudem ona jeszcze funkcjonuje

Stary 2018-07-24, 22:59   #84
Karolkowa_86
Zakorzenienie

A sprawdzałaś czy oni prawnie Wam nie dadzą tego dodatku ? Bo skoro dochody nie przekraczają to nie rozumiem ☠☠☠☠a czemu nie dają? Haha ej to wygląda tak no dobra, nie macie aż tyle na mieszkanie ale dacie radę i se oplacicie dziwne .
Bo jedno przeczy drugiemu

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-07-24, 23:01   #85
Vicarika
Zakorzenienie

Powiem Ci ze jest tak ze jest prog dochodowy ale oni wewnetrznie obliczaja jeszcze swoj . Czyli dajmy zarabiamy 2 tys , czynsz mamy 400 zl to zostaje nam 1600 zł wiec o co chodzi stac Cie to plac , dalam sobie spokoj wiecej latania zalatwiania i w☠☠☠☠u niz to warte

Stary 2018-07-24, 23:04   #86
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Ale masz dziecko prąd i woda też trzeba zapłacić i za co wtedy żyć ? A nie daj Boże kredyt ? Patologia

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-07-24, 23:05   #87
dews
Zakorzenienie

Cytat:
Także laski moje powiem Wam że i się w tym kraju

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie

Bardzo Ci współczuję przeżyć, sama świadomość, że z dzieckiem jest coś nie tak i bycie w sytuacji, gdzie trzeba podjąć tak niewyobrażalnie smutną decyzję to co, przez co nikt nigdy nie powinien przejść ;( bardzo się cieszę, że mały cie teraz dobrze kopie ) niech rośnie silny tam w brzuchu <3

dews jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-24, 23:05   #88
Vicarika
Zakorzenienie

No wlasnie mam jeszcze kredyt na mieszkanie , moja siostra jak miala jeszcze mala corke napisala o jednorazowa zapomoge do mopsu to jej nie dali bo napisali ze jest mloda i moze isc do pracy ...

Stary 2018-07-24, 23:06   #89
lady isss
Wtajemniczenie

Slyszalyscie jaki wypadek byl na obwodnicy Gdanska dzis? Masakra... osobowka wjechala w tyl ciezarowki. Moj juz do mnie kolo 19 dzwonil i mowil, ze droga zamknieta i kombinowal jak do potru dojechac. W aucie 5 osob - 2 dorosle i 3 dzieci. Jedno dziecko na moejscu zginelo, druge zmarlo w szpitalu a 3 dziecko i dwojka dorosych w ciezkim stanie. Tz mowil, ze to tak wygladalo jakby ten z osobowki chcial do zjazdu jechac i wpakowal sie pod naczepe ciezarowki. Mowi, ze gosc z osobowki jeszcze przyczepke ciagnal to i auto i przyczepka normalnie pod naczepa i podejrzewa, ze skoro tir jechal nawet to 90km/ h to ten z osobowki chyba ze 150, ze tak sie wbil... i powiedzial, ze gdyby on tym osobowym kierowal i by przezyl to by sie powiesil bo nie dal by rady zyc ze swiadomoscia, ze zabil... niektorzy naprawde nie zdaja sobie sprawy, ze osobowka z taka ciezarowka nie ma szans zadnych... raz ze ciagnie tony to nawet hamowanie nie jest latwe, widocznosc ma baaaardzo ograniczona to jeszcze nawet dobrze noe poczuje, ze ciagnoe osobowke wbita za soba...masakra...

Stary 2018-07-24, 23:09   #90
Vicarika
Zakorzenienie

U mnie facet z dwojka dzieci wbil sie specjalnie w tira bo chcial popelnic samobojsywo , wczesniej zabil zone ... Ale jak mozna wbic sie w tira to duze widoczne kurna no nie rozumiem , przeciez prowadzic trzeba z glowa

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości