Czy wierzycie w Boga-siłę energię? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-06-10, 20:40   #61
kontrowersiakk
BAN stały

Wasze przemyślenia na temat Boga

Jak temacie. Co sądzicie, w co wierzycie i dlaczego?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
kontrowersiakk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 01:24   #62
OldWorldBlues
mad lad

Dot.: Wasze przemyślenia na temat Boga

Cytat:
Napisane przez kontrowersiakk Pokaż wiadomość
Jak temacie. Co sądzicie, w co wierzycie i dlaczego?
W nic nie wierzę. Ufam metodzie naukowej.
Stary 2020-06-11, 06:45   #63
kontrowersiakk
BAN stały

Cytat:
Napisane przez OldWorldBlues Pokaż wiadomość
Nauka dzis twierdzi jedno, jutro drugie.
Do nie dawna Pluton byl planeta, teraz juz gwiazda.

Stary 2020-06-11, 08:09   #64
Snowdrop_
Animal Liberation

Dot.: Czy wierzycie w Boga-siłę energię?

Wszyscy moi eks w nic nie wierzyli, obecny nawet złożył akt apostazji... a ja od najmłodszych lat wierzę, brałam nawet pod uwagę życie inne niż świeckie, szkoły wybrałam salezjańskie i jestem z rodziną w grupie tych, którzy zawsze będą stali za KK i mu pomagali, najwyżej facet będzie mógł się ze mną rozwieść ale mi nawet nie chodzi o kler, nie zniose obrażania Boga gdyby mu to kiedyś przyszło do głowy.

Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 09:16   #65
kontrowersiakk
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Snowdrop_ Pokaż wiadomość
Wszyscy moi eks w nic nie wierzyli, obecny nawet złożył akt apostazji... a ja od najmłodszych lat wierzę, brałam nawet pod uwagę życie inne niż świeckie, szkoły wybrałam salezjańskie i jestem z rodziną w grupie tych, którzy zawsze będą stali za KK i mu pomagali, najwyżej facet będzie mógł się ze mną rozwieść ale mi nawet nie chodzi o kler, nie zniose obrażania Boga gdyby mu to kiedyś przyszło do głowy.

Ok. A dlaczego wierzysz? Bo wpoili Ci to rodzice?

Proszę się nie czuc atakowanym. Uprzejmie pytam, bo może ma Pani jakies przemyslenia, które do mnie trafią

Stary 2020-06-11, 10:10   #66
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usunięte

Cytat:

Słodziak z ciebie.

Nauka sprawiła, że człowiek wysłał stworzoną przez siebie aparaturę poza Układ Słoneczny, sprawiła też, że możesz siedzieć na forum i wypisywać takie farmazony, ale ponieważ naukowcy na podstawie nowych odkryć i konkretnych argumentów stwierdzili, że Pluton jednak nie spełnia definicji planety, to wszystkie osiągnięcia nauki zostały wyzerowane.
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 10:33   #67
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:

O kurczę. Sporo przegapiłam najwyraźniej...

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 10:43   #68
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Ok. A dlaczego wierzysz? Bo wpoili Ci to rodzice?

Proszę się nie czuc atakowanym. Uprzejmie pytam, bo może ma Pani jakies przemyslenia, które do mnie trafią

Wierzę, bo nie wyobrażam sobie, że po drugiej stronie nic nie ma, po prostu. W to nie wierzę. Z tego powodu nie mam problemu z uznaniem większości religii, nie dziwi mnie że ludzie w innych wyznaniach też w coś wierzą, gdyby coś mi kiedyś odstrzelilo to prędzej przeszłabym na inne wyznanie niż całkiem nie wierzyła, jak mój chłop. On to mnie dopiero dziwi...

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Oczywiście na dzień dobry powiedziałam mu, jak zapytał czy będzie dla mnie najważniejszy - że nie, bo nr 1 będzie zawsze Bóg, potem facet i rodzina itd. Nie był zadowolony z odpowiedzi, ale musiał to zaakceptować.

Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 10:51   #69
kontrowersiakk
BAN stały

[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;87922022]Słodziak z ciebie.

Nauka sprawiła, że człowiek wysłał stworzoną przez siebie aparaturę poza Układ Słoneczny, sprawiła też, że możesz siedzieć na forum i wypisywać takie farmazony, ale ponieważ naukowcy na podstawie nowych odkryć i konkretnych argumentów stwierdzili, że Pluton jednak nie spełnia definicji planety, to wszystkie osiągnięcia nauki zostały wyzerowane. [/QUOTE]A sprzeczności w nauce? Są badania, z ktorych wynika, ze całun turynski pochodzi z I w n. e. I sa badania ktore dowodzą ze pochodzi z XIII w n.e.
Komu zatem wierzyć? Naukę poznają i spisują ludzie, którzy są omylni.

Stary 2020-06-11, 11:04   #70
Swietusia
Bot

Credo in Deum.
Stary 2020-06-11, 11:10   #71
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Nie wierzę w żadne bóstwa, siły i energie. Wszelkimi religiami ( i wszekiej maści ideologiami) gardzę i uważam, że nie ma większej toksyny dla ludzkiego umysłu niż wyznawanie jakichś tam bogów i kultywowanie wszelkich rytuałów i wymysłów na bazie tych wyznań.

Po śmierci nie ma nic, a życie pozagrobowe jest teraz.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2020-06-11 o 13:10
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-06-11, 11:39   #72
jarzyniuchna
Raczkowanie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;87922174]Nie wierzę w żadne bóstwa, siły i energie. Wszelkimi religiami gardzę i uważam, że nie ma większej toksyny dla ludzkiego umysłu niż wyznawanie jakichś tam bogów i kultywowanie wszelkich rytuałów i wymysłów na bazie tych wyznań.

Po śmierci nie ma nic, a życie pozagrobowe jest teraz.[/QUOTE]W takim razie żyć sie odechciewa. Jestes pyłem istniejacym sekunde

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka
jarzyniuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 11:41   #73
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jarzyniuchna Pokaż wiadomość
W takim razie żyć sie odechciewa.
Komu ?

Cytat:
Jestes pyłem istniejacym sekunde
Ty też. Różnica jest taka, że ja sie nie oszukuję, że jest inaczej.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 11:44   #74
jarzyniuchna
Raczkowanie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;87922262]Komu ?

Ty też. Różnica jest taka, że ja sie nie oszukuję, że jest inaczej.[/QUOTE]Ja się cenie wyżej. I Ciebie tez.
Czy chcesz czy nie, masz duszę i po śmierci ciała się spotkamy. Milego dnia

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka
jarzyniuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 11:48   #75
Konto usunięte

Cytat:
Ja się cenie wyżej. I Ciebie tez.
Czy chcesz czy nie, masz duszę i po śmierci ciała się spotkamy. Milego dnia
Myślenie, że się jest pyłem we Wszechświecie nie jest umniejszaniem swojej wartości. Jest przyjęciem do wiadomości oczywistego faktu. Co nie znaczy, że życie człowieka staje się przez to jałowe i nic nie znaczy. Wręcz przeciwnie.

Nie wiem czy chcę mieć duszę czy nie, ale wiem, że po śmierci się nigdzie nie spotkamy. Zresztą po co mielibyśmy się spotkać ?

Też miłego.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2020-06-11 o 14:07
Stary 2020-06-11, 14:00   #76
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Chyba nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że ta wciąż się rozwija i zadaje nowe pytania, a odpowiedzi prowadzą czasami do rewizji starych poglądów. Dokładnie na tym polega nauka – bardzo rzadko konstruuje się w jej zakresie odgórnie narzucone aksjomaty, szczególnie w naukach badających powstanie wszechświata, bo na tym polu dopiero zaczynamy raczkować.
Cytat:
Założę, że jest to literówka. Kwestia Plutona to kwestia czysto terminologiczna. Aby ciału niebieskiemu w Układzie Słonecznym można było nadać status planety, to musi ono spełnić krótką listę wymagań:

– znajdować się na orbicie wokół Słońca;
– posiadać wystarczającą masę, aby wytworzyć kształt prawie kulisty;
– oczyścić swoją orbitę z innych względnie dużych w stosunku do niej obiektów.

Pluton nie spełnia ostatniego warunku, co pozwolił ocenić dopiero ówczesnie dokonujący się postęp technologiczny. Sama planeta przez ten czas przecież nie skarłowaciała.
Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
O kurczę. Sporo przegapiłam najwyraźniej...
Nooo. Ponad dwadzieścia lat życia w układzie z gwiazdą podwójną.
Cytat:
Komu zatem wierzyć? Naukę poznają i spisują ludzie, którzy są omylni.
I nauka, w przeciwieństwie do religii, doskonale zdaje sobie z tego sprawę; akceptuje fakt, że nigdy nie będziemy w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania oraz zamiast zbywać trudne/niewygodne pytania twierdzeniami Bóg tak chciał/Bóg tak to stworzył/ludzie nie są w stanie zrozumieć Boga, szuka obiektywnych, podpartych dowodami odpowiedzi. Owoce takiego podejścia otaczają cię dzisiaj z każdej strony.
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;87922300]Myślenie, że się jest pyłem we Wszechświecie nie jest umniejszaniem swojej wartości. Jest przyjęciem do wiadomości oczywistego faktu. Co nie znaczy, że życie człowieka staje się przez to jałowe i nic nie znaczy. Wręcz przeciwnie.[/QUOTE]
Najpowszechniejsze pierwiastki, z których zbudowany jest ludzki organizm są równocześnie najpowszechniejszymi pierwiastkami w całym wszechświecie. Dlatego osobiście nie nazywałbym nas pyłem, a raczej, bo to ładniej brzmi, inherentną częścią całego wszechświata. Jesteśmy wszechświatem.
Stary 2020-06-12, 08:52   #77
Voytkova
Zadomowienie

Czy wierzycie w Boga-siłę energię?

Cytat:
Napisane przez OldWorldBlues Pokaż wiadomość

Mam tak samo.
Uważam że religie to zło a ludzie wierzą albo ze strachu albo bo tak jest im wygodniej .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Voytkova
Czas edycji: 2020-06-12 o 08:54
Voytkova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-12, 12:01   #78
puchaty71
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Voytkova Pokaż wiadomość
...a ludzie wierzą albo ze strachu albo bo tak jest im wygodniej .
Ale przecież ludzie posługują się metodą naukową dokładnie z tych samych powodów.
Stary 2020-06-17, 10:07   #79
Sabrinasab
Raczkowanie

Ja całe życie byłam w rozterce, temat mnie od dzieciaka fascynował i po komunii zaczęłam powątpiewać (do komunii przykładny chrześcijanin), obecnie chyba nie wierzę w nic. Moja rodzina jest bardzo religijna i w niektórych momentach to bardzo pomaga. Jak umierała babcia, to po chwilach smutku, szybko potrafili się otrząsnąć i cieszyć spotkaniem w niebie, kiedy ja rozpaczałam jeszcze długi czas, rozpamiętując naszą ostatnią rozmowę.

Przeczytałam wiele książek o tej tematyce, w tym religijnych i na prawdę nie umiem sobie wyobrazić, że Bóg istnieje, wystawia ludzi na ciągłe próby i cierpienia dla swojej satysfakcji? Jak wyglądają małe dzieci w niebie (czy nawet płody nienarodzone)? Fruwające aniołki? Ludzie cały dzień śpiewają Bogu i się cieszą? Czy oglądają nas z góry i naśmiewają się z nas jak my z filmików na yt? Po głębszej analizie to na prawdę wszystko nie ma sensu.
Bardziej już przemawia do mnie teoria z energią. Wszyscy jesteśmy energią na tej ziemi, po śmierci ta energia z nas ulatuje i łączy się z resztą energii - oczywiście już bez naszej świadomości.

Kiedyś wierzyłam w opętania, śmierć kliniczną (krótkie epizody w niebie), ale na prawdę nasz mózg potrafi płatać nam takie figle, że głowa mała. Przecież przykładowo sny to tylko jego wymysły.
Sabrinasab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-18, 06:28   #80
puchaty71
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sabrinasab Pokaż wiadomość
Przeczytałam wiele książek o tej tematyce, w tym religijnych i na prawdę nie umiem sobie wyobrazić, że Bóg istnieje, wystawia ludzi na ciągłe próby i cierpienia dla swojej satysfakcji? Jak wyglądają małe dzieci w niebie (czy nawet płody nienarodzone)? Fruwające aniołki? Ludzie cały dzień śpiewają Bogu i się cieszą? Czy oglądają nas z góry i naśmiewają się z nas jak my z filmików na yt? Po głębszej analizie to na prawdę wszystko nie ma sensu.

Wydaje się, że jeśli znajdzie się w kimś odrobina odwagi aby zbadać swoje wewnętrzne doświadczenie, ten wniosek, który wysnułaś narzuca się sam. Wiara w jakąś odrębną ponadnaturalnie silną istotę, która nad nami czuwa i "chce dla nas dobrze" jest jedynie skutkiem poczucia bezradności, które pojawiało się, gdy dziesiątki tysięcy lat temu, gdy zamienialiśmy się ze zbieraczy na rolników i po zbiorach zaczęliśmy magazynować plony, chcieliśmy by były chronione przed atakiem innych, którym nie chciało się orać i siać, albo przed siłami natury. Skoro sam nie mogę tego ochronić to wymyślę sobie jakąś istotę, która mi w tym pomoże karząc "niesprawiedliwych" i wspierając "sprawiedliwych", czyli mnie i tych, którzy mi pomagają w tej orce.

Cytat:
Napisane przez Sabrinasab Pokaż wiadomość
Bardziej już przemawia do mnie teoria z energią. Wszyscy jesteśmy energią na tej ziemi, po śmierci ta energia z nas ulatuje i łączy się z resztą energii - oczywiście już bez naszej świadomości.
Też tak uważam, przy czym z zastrzeżeniami:
- nie ma żadnego momentu, w której jesteśmy "odłączeni" od tej energii (tak, by po śmierci się z czymś z powrotem łączyć).
- nasza świadomość nie jest "nasza", nie jest "moja". W niej pojawia się wrażenie mnie samego jako odrębnej jednostki i to wrażenie po śmierci znika. Znika też często podczas życia ciała, np w czasie głębokiego snu albo podczas jakichś skrajnych emocjonalnie chwil. Śmierć zatem nie jest przeciwieństwem życia a raczej przeciwieństwem narodzin.
Stary 2020-06-19, 14:04   #81
Shady_Lady
Raczkowanie

Nie wierzę w Boga. Zakładam, że jest jakis ulamek szans ze wierzący maja racje, ale to tylke z mojej wiary i wprowadzania jej w zycie.
Shady_Lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości