"Kler" Smarzowskiego. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-10-19, 13:20   #61
joanstark
Rozeznanie

Dot.: "Kler" Smarzowskiego.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86010321]No przecież to jest główny motyw filmu

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

A Braciak to przy okazji ten malec z migawek z przeszłości, którego ukarał starszy chłopiec w sierocińcu.[/QUOTE]

Czekaj, a to nie było tak, że Braciak się przyglądał jak jakiś inny maluch był karany? Bo były zbliżenia na chłopca, który siedział na łóżku i się przyglądał z przerażeniem, wydaje mi się, że to był mały Braciak... ale już nie jestem pewna teraz
125 - 2018
13 - 2019

LC

Kanał książkowy na YT: Thejoanstark
joanstark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-19, 13:46   #62
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez joanstark Pokaż wiadomość
Czekaj, a to nie było tak, że Braciak się przyglądał jak jakiś inny maluch był karany? Bo były zbliżenia na chłopca, który siedział na łóżku i się przyglądał z przerażeniem, wydaje mi się, że to był mały Braciak... ale już nie jestem pewna teraz
Też mi się tak wydaje

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-19, 15:02   #63
Loriin
Przyczajenie

Tak, Braciak to był ten mały chłopiec, który się przyglądał oprawcy. Często tak się dzieje, ofiara staje się oprawcą.
Loriin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-19, 17:04   #64
zksiezyca
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joanstark Pokaż wiadomość

Tak

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Loriin Pokaż wiadomość
Tak, Braciak to był ten mały chłopiec, który się przyglądał oprawcy. Często tak się dzieje, ofiara staje się oprawcą.

Niestety w bardzo wielu przypadkach. Co jeszcze mocniej podnosi rangę problemu.
zksiezyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-19, 18:09   #65
Ingrid80
BAN stały

A ja jednak uważam że ksiadz- Jakubik zgwałcił tego ministranta A Braciak tego chłopca z domu dziecka.

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-19, 18:34   #66
zksiezyca
Raczkowanie

Tu nie ma co uważać, fabuła jest prosta i raczej nie do interpretacji
zksiezyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-22, 13:40   #67
Silea
Przyczajenie

No nie wiem, dla mnie pewne wątki budziły wątpliwości. Musiałabym obejrzeć ten film jeszcze raz.
Silea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-22, 15:14   #68
Carole95
Przyczajenie

Film to typowy Smarzowski, z wszystkimi zaletami i wadami tego okreslenia. Niemniej podoba mi sie przekaz, krytykujący bądź co bądź patologiczną instytucje a nie sama wiarę.
Carole95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-23, 23:40   #69
Marietta_K
Przyczajenie

No jak wy oglądacie, przecież to jasno podane było jak za przeproszeniem - na tacy.

Braciak to łasy na kasę pedofil i miał 2 ofiary.
Więckiewicz próbował połączyć wiarę z miłością do kobiety, ku swojej zgubie.
Jakubik był dobrym księdzem, chciał pomóc chłopcu, ale został oskarżony o nie swoje winy i ostatecznie dokonał samospalenia, jak Jezus ... odkupienie win, alegoria, metafora.... Ostatnia scena filmu też jest ciekawa, ludzi gromadzą się wokół niego w formie trójkąta, będącego w naszej kulturze metaforą "oka" Boga.
Marietta_K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-24, 10:59   #70
Arova
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marietta_K Pokaż wiadomość
No jak wy oglądacie, przecież to jasno podane było jak za przeproszeniem - na tacy.

Braciak to łasy na kasę pedofil i miał 2 ofiary.
Więckiewicz próbował połączyć wiarę z miłością do kobiety, ku swojej zgubie.
Jakubik był dobrym księdzem, chciał pomóc chłopcu, ale został oskarżony o nie swoje winy i ostatecznie dokonał samospalenia, jak Jezus ... odkupienie win, alegoria, metafora.... Ostatnia scena filmu też jest ciekawa, ludzi gromadzą się wokół niego w formie trójkąta, będącego w naszej kulturze metaforą "oka" Boga.
O, z tym trójkątem to nie wiedziałam, dzięki za wyjaśnienie!
Arova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-27, 19:34   #71
_Sliwka_6
Zadomowienie

W tym tygodniu w "Uwadze" pokazano sprawę chłopaka-ministranta, którego ksiądz molestował od kilku lat. Wreszcie postanowił przerwać milczenie... a efekt był taki, że właśni rodzice się od niego nie odwrócili i nie stanęli za nim. Babcia, która prosiła, by zamieść sprawę pod dywan... Ojciec, który uważa, że syn przyniósł rodzinie i miejscowości wstyd... "Ale Ty wiesz że możesz taką krzywdę zrobić i księdzu i nam i całej rodzinie".

Zupełnie jakbym oglądała "Kler". Kwestia, którą podałam, jak wyjęta z filmu. Miałam łzy w oczach. I co tu się dziwić, że nic się nie zmienia? Jak można zrobić z dziecka ofiarę. To są rodzice? Indoktrynowani religijnie od pokoleń zatracili kompletnie rozeznanie co jest dobre a co złe.
_Sliwka_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-27, 19:49   #72
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez _Sliwka_6 Pokaż wiadomość
W tym tygodniu w "Uwadze" pokazano sprawę chłopaka-ministranta, którego ksiądz molestował od kilku lat. Wreszcie postanowił przerwać milczenie... a efekt był taki, że właśni rodzice się od niego nie odwrócili i nie stanęli za nim. Babcia, która prosiła, by zamieść sprawę pod dywan... Ojciec, który uważa, że syn przyniósł rodzinie i miejscowości wstyd... "Ale Ty wiesz że możesz taką krzywdę zrobić i księdzu i nam i całej rodzinie".

Zupełnie jakbym oglądała "Kler". Kwestia, którą podałam, jak wyjęta z filmu. Miałam łzy w oczach. I co tu się dziwić, że nic się nie zmienia? Jak można zrobić z dziecka ofiarę. To są rodzice? Indoktrynowani religijnie od pokoleń zatracili kompletnie rozeznanie co jest dobre a co złe.
Straszne ale niestety nie pierwszy raz słyszę o takiej historii

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 06:28   #73
mariamalaria
BAN stały

Cytat:

Oglądałam to. Masakra!!! Wyrzeklabym się takiej rodziny.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-30, 17:42   #74
_Sliwka_6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
Oglądałam to. Masakra!!! Wyrzeklabym się takiej rodziny.

Ja też, tylko co ten biedny chłopak ma zrobić Życie na własny rachunek w tak młodym wieku mogłoby być trudne. Nie chcę sobie wyobrażać, co on teraz przechodzi, cała wieś krzywo na niego patrzy, że śmiał donieść na księżulka, a we własnej rodzinie zamiast oparcia, oskarżenia.

Gdzie prokuratura, policja? Inny człowiek przyznający się do czynności seksualnych z nieletnim ( jak ksiądz z materiału ) od razu zostałby zatrzymany, a ten chodzi wciąż wolno...
Stary 2018-10-30, 20:04   #75
bibi1234
Zadomowienie

Cytat:
Ja też, tylko co ten biedny chłopak ma zrobić Życie na własny rachunek w tak młodym wieku mogłoby być trudne. Nie chcę sobie wyobrażać, co on teraz przechodzi, cała wieś krzywo na niego patrzy, że śmiał donieść na księżulka, a we własnej rodzinie zamiast oparcia, oskarżenia.

Gdzie prokuratura, policja? Inny człowiek przyznający się do czynności seksualnych z nieletnim ( jak ksiądz z materiału ) od razu zostałby zatrzymany, a ten chodzi wciąż wolno...

W tym kraju ksiądz, który tygodniami gwałcił dziewczynkę (kilkadziesiąt gwałtów) dostał... nie dożywocie, nie 25 lat, ale... 4 lata!

Taki kraj.

Ona:4 próby samobójcze.

on: wynajęty przez KK najlepszy prawnik i 4 lata za kilkadziesiąt gwałtów na dziecku.

Oczywiście pracownik sądowy, który wydał taki wyrok chyba nie jest znany z imienia i nazwiska w kraju i dalej wydaje "wyroki".

I "ksiądz" i "sędzia" to potwory.

Edytowane przez bibi1234
Czas edycji: 2018-10-30 o 20:06
bibi1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-30, 21:35   #76
_Sliwka_6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bibi1234 Pokaż wiadomość
W tym kraju ksiądz, który tygodniami gwałcił dziewczynkę (kilkadziesiąt gwałtów) dostał... nie dożywocie, nie 25 lat, ale... 4 lata!

Brak słów na podobne bestialstwo.
Stary 2018-11-01, 19:10   #77
topole
Raczkowanie

Ważny, potrzebny. Każdy kto uważa, że księża nie są grzeszni powinni obejrzeć ten film.
topole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-06, 10:04   #78
Voaltie
Przyczajenie

Straszne Ja też czekam na dokument Sekielskiego.
Voaltie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-06, 13:40   #79
kczajka
Raczkowanie

Według mnie księża podobnie jak pop w cerkwi powinni mieć możliwość się ożenić. To są normalni faceci, więc tutaj do według mnie takie sytuacje nie powinny być dopuszczalne. Bo jak zostało wspomniane wcześniej, później osoba po takich przejściach przeważnie chłopcy idą w ślady oprawcy. Dlatego takie zachowanie nie powinny mieć miejsca w Polsce i tak jak również wspomniała _Sliwka_6, że ksiądz to dostaje 4 lata i jeszcze go kryją. Powinien trafić na znacznie dłużej.
kczajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-08, 11:38   #80
Halry
Przyczajenie

Ja myślę, że to nie jest kwestia tego, na ile taki ksiądz jest skazany, tylko tego, że cała instytucja jaką jest Kościół, zamiata to pod dywan, broni oprawców, nie wspiera ofiar itd.
Halry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-08, 17:28   #81
bibi1234
Zadomowienie

Nawet chyba celibat księży jest wbrew Biblii. Właśnie przeczytałem, że KK zmienił w katechizmie 10 przykazań w porównaniu z tymi z Biblii.
Zawsze 2 ostatnie przykazania brzmiały dziwnie i okazuje się, że to było kiedyś jedno przykazanie.
Stary 2018-11-09, 12:08   #82
Deedo
Przyczajenie

Może zacznijmy od tego, że przekład Biblii na łacinę juz zmieniał sporo wzgledem hebrajskiego oryginału.
Deedo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-09, 12:30   #83
_Sliwka_6
Zadomowienie

Nawet jeszcze na początku średniowiecza celibat nie obowiązywał. Wprowadzono go po to, by nie rozdrobnić kościelnych majątków i dóbr, co miało miejsce, gdy ksiądz miał synów. Ja uważam, że powinno się skończyć ze stawianiem księży na piedestale. Taki człowiek, jak i inni, ulepiony z tej samej gliny, a nie jakieś bożyszcze :/ Powinien być sądzony przez te same instytucje, co pozostali winni, na tych samych zasadach, bez taryf ulgowych. Do parafii mojej babci właśnie przeniesiono księdza-pedofila na "przeczekanie", aż cała sprawa ucichnie. Obrzydliwe.
Stary 2018-11-09, 14:32   #84
Calgartie
Przyczajenie

Cytat:
Nawet jeszcze na początku średniowiecza celibat nie obowiązywał. Wprowadzono go po to, by nie rozdrobnić kościelnych majątków i dóbr, co miało miejsce, gdy ksiądz miał synów. Ja uważam, że powinno się skończyć ze stawianiem księży na piedestale. Taki człowiek, jak i inni, ulepiony z tej samej gliny, a nie jakieś bożyszcze :/ Powinien być sądzony przez te same instytucje, co pozostali winni, na tych samych zasadach, bez taryf ulgowych. Do parafii mojej babci właśnie przeniesiono księdza-pedofila na "przeczekanie", aż cała sprawa ucichnie. Obrzydliwe.
O Boże. I takie babcie chodzą jeszcze do takiego kościoła. Masakra.
Calgartie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-09, 23:06   #85
bibi1234
Zadomowienie

Cytat:

I wszyscy o tym wiedzą? Takie rzeczy się dzieją otwarcie?

Co więcej wiadomo?

Edytowane przez bibi1234
Czas edycji: 2018-11-09 o 23:18
Stary 2018-11-09, 23:20   #86
_Sliwka_6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bibi1234 Pokaż wiadomość
LOL i wszyscy o tym wiedzą? Takie rzeczy się dzieją otwarcie?

Co więcej wiadomo?
Pewnie, wszystko wiadomo. Szczególnie rodzice małoletnich dzieci się burzyli, ale co mogą zrobić, skoro proboszcz murem stoi za zwyrodnialcem? Można o tym poczytać tutaj:

https://natemat.pl/251015,jacek-w-mo...-go-do-wegrowa

Niby sprawa się już "przedawniła". Ugh :/ Był jeszcze wywiad z proboszczem, który go bardzo broni, ale dziennikarzowi udało się go zapędzić w kozi róg tak, że w końcu zamknął mu drzwi przed nosem, niestety, nie mogę znaleźć.
Stary 2018-11-13, 09:46   #87
Leoya
Przyczajenie

Straszne
Leoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-14, 19:18   #88
MonikaKalin
Raczkowanie

I choćby dlatego wydaje mi się, że "Kler" to bardzo ważny film. On nie atakuje religii, atakuje przeżarty zgnilizną kościół - księża zapomnieli, tak jak politycy, że mają społeczeństwu służyć, a nie traktować w obrzydliwy sposób. Ja czasami łapię się za głowę, jak czytam o tym co się dzieje. Duszpasterz pedofilem... - a jego przełożony, zamiast przykładnie potępić, kryje jego obrzydliwe zachowania - bo sam ma coś na sumieniu. Na naszych oczach upadają wszystkie świętości... Teraz liczy się już tylko pieniądz i zaspokojenie najniższych instynktów. Nie ma autorytetów - bo jaki autorytet może mieć biskup, który kryje takiego potwora?. Brak słów
MonikaKalin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-15, 10:28   #89
SobieR
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MonikaKalin Pokaż wiadomość
I choćby dlatego wydaje mi się, że "Kler" to bardzo ważny film. On nie atakuje religii, atakuje przeżarty zgnilizną kościół - księża zapomnieli, tak jak politycy, że mają społeczeństwu służyć, a nie traktować w obrzydliwy sposób. Ja czasami łapię się za głowę, jak czytam o tym co się dzieje. Duszpasterz pedofilem... - a jego przełożony, zamiast przykładnie potępić, kryje jego obrzydliwe zachowania - bo sam ma coś na sumieniu. Na naszych oczach upadają wszystkie świętości... Teraz liczy się już tylko pieniądz i zaspokojenie najniższych instynktów. Nie ma autorytetów - bo jaki autorytet może mieć biskup, który kryje takiego potwora?. Brak słów
No, masz rację. Mówi o Kościele jako Instytucji wspierającej pewne, niedopuszczalne zachowania.
SobieR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-15, 10:59   #90
Guziu_12
Przyczajenie

A ja uwążam że to świetny film pokazujący prawdę o naszym tak ubóstwianym przez Pisiorów kościele!!!!!!Mam nadzieję że im w piętny poszedł ten film bo pokazał najprawdziwszą prawdę i to co się dzieje za naszymi plecami!!! Ja nie wyślę dzieci na religię ani myślę wpajać im tych strasznych kłamstw w głowę a jak tylko dorosną na tyle żeby zrozumieć ten film (myślę że jakoś 14 lat np) to na pewno im puszczę i pokażę prawdę o kościele!!!!!!!!
Guziu_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości