![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: "Kler" Smarzowskiego.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86010321]No przecież to jest główny motyw filmu
![]() ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- A Braciak to przy okazji ten malec z migawek z przeszłości, którego ukarał starszy chłopiec w sierocińcu.[/QUOTE] Czekaj, a to nie było tak, że Braciak się przyglądał jak jakiś inny maluch był karany? Bo były zbliżenia na chłopca, który siedział na łóżku i się przyglądał z przerażeniem, wydaje mi się, że to był mały Braciak... ale już nie jestem pewna teraz ![]()
![]() |
#62 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Tak, Braciak to był ten mały chłopiec, który się przyglądał oprawcy. Często tak się dzieje, ofiara staje się oprawcą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak ---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
Niestety w bardzo wielu przypadkach. Co jeszcze mocniej podnosi rangę problemu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
A ja jednak uważam że ksiadz- Jakubik zgwałcił tego ministranta A Braciak tego chłopca z domu dziecka.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Tu nie ma co uważać, fabuła jest prosta i raczej nie do interpretacji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
No nie wiem, dla mnie pewne wątki budziły wątpliwości. Musiałabym obejrzeć ten film jeszcze raz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Film to typowy Smarzowski, z wszystkimi zaletami i wadami tego okreslenia. Niemniej podoba mi sie przekaz, krytykujący bądź co bądź patologiczną instytucje a nie sama wiarę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
No jak wy oglądacie, przecież to jasno podane było jak za przeproszeniem - na tacy.
Braciak to łasy na kasę pedofil i miał 2 ofiary. Więckiewicz próbował połączyć wiarę z miłością do kobiety, ku swojej zgubie. Jakubik był dobrym księdzem, chciał pomóc chłopcu, ale został oskarżony o nie swoje winy i ostatecznie dokonał samospalenia, jak Jezus ... odkupienie win, alegoria, metafora.... Ostatnia scena filmu też jest ciekawa, ludzi gromadzą się wokół niego w formie trójkąta, będącego w naszej kulturze metaforą "oka" Boga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
W tym tygodniu w "Uwadze" pokazano sprawę chłopaka-ministranta, którego ksiądz molestował od kilku lat. Wreszcie postanowił przerwać milczenie... a efekt był taki, że właśni rodzice się od niego nie odwrócili i nie stanęli za nim. Babcia, która prosiła, by zamieść sprawę pod dywan... Ojciec, który uważa, że syn przyniósł rodzinie i miejscowości wstyd... "Ale Ty wiesz że możesz taką krzywdę zrobić i księdzu i nam i całej rodzinie".
Zupełnie jakbym oglądała "Kler". Kwestia, którą podałam, jak wyjęta z filmu. Miałam łzy w oczach. I co tu się dziwić, że nic się nie zmienia? Jak można zrobić z dziecka ofiarę. To są rodzice? Indoktrynowani religijnie od pokoleń zatracili kompletnie rozeznanie co jest dobre a co złe. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Ja też, tylko co ten biedny chłopak ma zrobić ![]() Gdzie prokuratura, policja? Inny człowiek przyznający się do czynności seksualnych z nieletnim ( jak ksiądz z materiału ) od razu zostałby zatrzymany, a ten chodzi wciąż wolno... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W tym kraju ksiądz, który tygodniami gwałcił dziewczynkę (kilkadziesiąt gwałtów) dostał... nie dożywocie, nie 25 lat, ale... 4 lata! Taki kraj. Ona:4 próby samobójcze. on: wynajęty przez KK najlepszy prawnik i 4 lata za kilkadziesiąt gwałtów na dziecku. Oczywiście pracownik sądowy, który wydał taki wyrok chyba nie jest znany z imienia i nazwiska w kraju i dalej wydaje "wyroki". I "ksiądz" i "sędzia" to potwory. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2018-10-30 o 20:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Ważny, potrzebny. Każdy kto uważa, że księża nie są grzeszni powinni obejrzeć ten film.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Straszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Według mnie księża podobnie jak pop w cerkwi powinni mieć możliwość się ożenić. To są normalni faceci, więc tutaj do według mnie takie sytuacje nie powinny być dopuszczalne. Bo jak zostało wspomniane wcześniej, później osoba po takich przejściach przeważnie chłopcy idą w ślady oprawcy. Dlatego takie zachowanie nie powinny mieć miejsca w Polsce i tak jak również wspomniała _Sliwka_6, że ksiądz to dostaje 4 lata i jeszcze go kryją. Powinien trafić na znacznie dłużej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
Ja myślę, że to nie jest kwestia tego, na ile taki ksiądz jest skazany, tylko tego, że cała instytucja jaką jest Kościół, zamiata to pod dywan, broni oprawców, nie wspiera ofiar itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Nawet chyba celibat księży jest wbrew Biblii. Właśnie przeczytałem, że KK zmienił w katechizmie 10 przykazań w porównaniu z tymi z Biblii.
Zawsze 2 ostatnie przykazania brzmiały dziwnie i okazuje się, że to było kiedyś jedno przykazanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
Może zacznijmy od tego, że przekład Biblii na łacinę juz zmieniał sporo wzgledem hebrajskiego oryginału.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Nawet jeszcze na początku średniowiecza celibat nie obowiązywał. Wprowadzono go po to, by nie rozdrobnić kościelnych majątków i dóbr, co miało miejsce, gdy ksiądz miał synów. Ja uważam, że powinno się skończyć ze stawianiem księży na piedestale. Taki człowiek, jak i inni, ulepiony z tej samej gliny, a nie jakieś bożyszcze :/ Powinien być sądzony przez te same instytucje, co pozostali winni, na tych samych zasadach, bez taryf ulgowych. Do parafii mojej babci właśnie przeniesiono księdza-pedofila na "przeczekanie", aż cała sprawa ucichnie. Obrzydliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I wszyscy o tym wiedzą? Takie rzeczy się dzieją otwarcie? Co więcej wiadomo? Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2018-11-09 o 23:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
https://natemat.pl/251015,jacek-w-mo...-go-do-wegrowa Niby sprawa się już "przedawniła". Ugh :/ Był jeszcze wywiad z proboszczem, który go bardzo broni, ale dziennikarzowi udało się go zapędzić w kozi róg tak, że w końcu zamknął mu drzwi przed nosem, niestety, nie mogę znaleźć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
Straszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
I choćby dlatego wydaje mi się, że "Kler" to bardzo ważny film. On nie atakuje religii, atakuje przeżarty zgnilizną kościół - księża zapomnieli, tak jak politycy, że mają społeczeństwu służyć, a nie traktować w obrzydliwy sposób. Ja czasami łapię się za głowę, jak czytam o tym co się dzieje. Duszpasterz pedofilem... - a jego przełożony, zamiast przykładnie potępić, kryje jego obrzydliwe zachowania - bo sam ma coś na sumieniu. Na naszych oczach upadają wszystkie świętości... Teraz liczy się już tylko pieniądz i zaspokojenie najniższych instynktów. Nie ma autorytetów - bo jaki autorytet może mieć biskup, który kryje takiego potwora?. Brak słów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
A ja uwążam że to świetny film pokazujący prawdę o naszym tak ubóstwianym przez Pisiorów kościele!!!!!!Mam nadzieję że im w piętny poszedł ten film bo pokazał najprawdziwszą prawdę i to co się dzieje za naszymi plecami!!! Ja nie wyślę dzieci na religię ani myślę wpajać im tych strasznych kłamstw w głowę a jak tylko dorosną na tyle żeby zrozumieć ten film (myślę że jakoś 14 lat np) to na pewno im puszczę i pokażę prawdę o kościele!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.