![]() |
#61 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Dot.: Gdzie tu grzech?
Kręcisz się w kółko:
- Skąd wiesz, że Pismo Święte mówi prawdę? - Bo napisał je Bóg. - Skąd wiesz, że napisał je Bóg? - Bo tak jest napisane w Piśmie Świętym. - Skąd wiesz, że Pismo Święte mówi prawdę? ... i wracamy do początku. W tym rozumowaniu wszystkie argumenty popierają się nawzajem, ale żaden nie ma podstaw. Więc jeszcze raz, tym razem słowami Lisbeth: [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85382976] skąd wiesz, że to napisał bóg, a nie jakiś lokalny semicki bajkopisasz, któremu przecież wolno było zmyślać co zechce.[/QUOTE] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Bo Pismo Święte jest natchnione Duchem Świętym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Aż zaczynam podejrzewać, że trollujesz, szkoda by było. Masz takie trzy tezy:
- Pismo Święte jest napisane przez Boga - Pismo Święte mówi prawdę - Pismo Święte jest natchnione Duchem Świętym Żadna z nich nie jest udowodniona, więc nie możesz używać jednej do udowodnienia drugiej. Ale udowodnij jedną i reszta też zostanie udowodniona. Więc jeszcze raz: skąd wiesz, że te powyższe stwierdzenia są prawdziwe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
To kwestia wiary.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Tęczowa Jaszczurka
|
No to czemu nie powiedziałaś tego od razu? Dlaczego wymyślasz argumenty, a dopiero gdy doprowadzą cię donikąd, tłumaczysz się wiarą? Już na pierwsze pytanie trzeba było odpowiedzieć: "wierzę, że tak jest, mimo że nie potrafię tego udowodnić". Nie wiesz, czyreligia katolicka jest bardziej prawdziwa niż inne, nie wiesz, czy została założona przez Boga, nie wiesz, czy Jezus było Bogiem, nie wiesz, czy Pismo Święte zostało napisane przez Boga i natchnione Duchem Świętym. Uważasz, że to wszystko to prawda, ale bez żadnych dowodów. Wiara nie jest dowodem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Eh...pisałam kilka razy, że wiary nie można udowodnić. No ale przynajmniej teraz to już jest jasne.
![]() Cieszę się, że doszłyśmy do porozumienia. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytanie nie jest złośliwe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest też wiele rzeczy, które przyjmuje się na wiarę, bez możliwości zmysłowego ich doświadczenia. Ot choćby to, że świat zbudowany jest z atomów albo drgających strun. Ktoś coś zbadał, coś udowodnił na miarę swoich możliwości badawczych, my zaś uczymy się tego w szkole i WIERZYMY, że tak jest (nie chcę tutaj podważać żadnych teorii badanych metodą naukową, ale każdy naukowiec wie, że nie ma 100% pewności co do czegokolwiek, jest co najwyżej bardzo wysokie prawdopodobieństwo, co udowodniono, gdy zagłębiono się w fizykę najmniejszych cząstek). Jakby się dokładnie przyjrzeć to jest tylko jedna "rzecz", której możemy być pewni, ponieważ jej nie doświadczamy, będąc niejako podmiotem tego doświadczenia. To poczucie swojego istnienia.
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, że istnieję. Ponieważ nawet, jeśli nie istnieje naprawdę, to w mojej własnej rzeczywistości jestem żywa i podlegam jej prawom. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#72 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chociaż cały ten konstrukt z wierzeniem w to, że się istnieje wydaje mi się naciągany, ponieważ pojawia się pytanie KTO wierzy, że istnieje. Więc w istocie to, że nie wierzy w swe istnienie i tak samo to, że w wierzy, jest dowodem na to, że istnieje. Dowodem dla siebie samego oczywiście.
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zupełnie inny poziom niż istnienie czegokolwiek paranormalnego czy metafizycznego. Mam racjonalne dowody, żeby przypuszczać, że istnieje. Nawet bym tego wiarą nie nazwała. Mam obliczenia, historię wpisaną, zeznania innych ludzi, mogę się zwazyć, sprawdzić ile mam wzrostu, zbadac swój genom. Więc nie mam 100% pewności, że istnieje, ale mam namacalne dowody. Więc nazwałbym to założeniem, a nie wiarą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co z resztą wcale nie wydaje się takie unikalne, wystarczy zauważyć że wydajemy się sobie przywiązani do tego materialnego świata, który da się zmierzyć i zważyć, uzasadnić logicznie, a na samym takim Wizażu widać, że całkiem spora część świata odbierana jest przez ludzi za pomocą emocji, co determinuje ich życie często bardziej, niż ograniczenia materii.
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
Chcecie DOWODY? Proszę, oto DOWÓD
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polsk...rxjp7g#slajd-1 https://www.fakt.pl/wydarzenia/polsk...k3sbt8#slajd-3 https://wpolityce.pl/kosciol/288487-...-kawalek-serca https://www.google.pl/search?q=hosti...w=1366&bih=662 https://kosciol.wiara.pl/doc/491356....m-miasteczku/2 https://dzieckonmp.wordpress.com/201...-w-argentynie/ https://www.deon.pl/religia/duchowos...-lanciano.html https://blog-n-roll.pl/en/naukowcy-o...i#.W28CHiQzbIU http://www.pomorska.pl/polska-i-swia...ania,id,t.html http://www.zjawiskaniewyjasnione.pl/...jace-nagranie/ Ostatnie najfajniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Trollujesz na sto procent. Twoje źródła są przekomiczne
![]() http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...na-hostii.html
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że może. Może też założyć, że ma milion dolarów na koncie i się mocno zdziwić. Ja po prostu nie polecam takiego rozwiązania.
![]() |
![]() |
#78 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale jak wytłumaczysz to? Również z twojej szatańskiej lewizny: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...specjalny.html 3. Analiza fragmentu materii z hostii wskazuje na ludzkie pochodzenie tkanki Skąd w badaniach w tym i innym cudzie, a badaniach wyszedł fragment mięsnia sercowego? Bakteria spowodowała że "opłatek" zmienił się w mięsień sercowy? Serio? ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- CYTAT Trudno mi uwierzyć, aby doświadczony histopatolog mógł pomylić komórki bakterii Serratia marcescens z bardzo charakterystycznymi komórkami ludzkimi, które są na dodatek o wiele większe - mówi biotechnolog, która zwróciła się do kurii legnickiej o szczegółowe informacje na temat przeprowadzonych badań, ale wciąż czeka na odpowiedź. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Gazela inteligencji
|
Prędzej podejrzewałbym jakieś machlojki, które w artykule są wspomniane. I tak moja osobista szatańska lewizna by to wytłumaczyła.
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Nie wierzę, że to czytam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Odnosząc się do wypowiedzi Limonki. Zgadzam się, że swoje istnienie można potwierdzić badaniami genomu. To jest namacalny dowód.
Idąc dalej a porpo tego trolla ![]() >< Ale btw to mam niezły ubaw jak czytam te trollowe wątki >< ktoś powinien wydać w formie zbioru opowiadań. xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Jasne, niczego nie wiemy na pewno, ale jeśli stworzymy pewne założenia, to w ich zakresie pewność jest możliwa (np jeśli 2+2=4, to 4-2=2—na 100%, o ile wierzymy w założenia). Jeśli założymy, że logika pozwala nam dojść do "prawdziwych" wniosków, to nie możemy później odrzucić części wniosków, bo "nic nie wiemy na pewno". Albo wierzymy w logikę, w racjonalne myślenie, albo nie. Domaganie się (i uznawanie) dowodów wszędzie, poza rzeczami, w które chcemy wierzyć, to nieuczciwość intelektualna. Cytat:
Natomiast wiara w Boga opiera się: a) na ignorancji ("no bo jak inaczej wyjaśnisz...") b) nieakceptacji rzeczywistości ("i po śmierci miałoby już nie być nic??") c) tradycji, przyzwyczajeniu ("jasne, że Bóg istnieje, co to za pytanie w ogóle?") d) argumentacji błędnego koła ("wierzę, że Pismo Święte mówi prawdę, bo napisał je Bóg, a to, że napisał je Bóg, jest udowodnione przez Pismo Święte") e) emocjach ("czuję obecność Boga, czuję Jego miłość") Cytat:
---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Napiszę ci coś, co pisałam już raz w innym wątku: Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"No cóż, zatem The Silent też może sobie "założyć", że Bóg istnieje. Wystarczy, że zamiast zmysłów i logiki, korzystać będzie z uczuć, aby opisywać świat." I odnosząc się do tego, co wyżej napisałaś i co wydaje mi się kluczem do tego, abyśmy mogli się zrozumieć: otóż wg mnie założenia nie stają się częścią naszej rzeczywistości. Założenia to są filty, które nakładamy na rzeczywistość, aby funkcjonować w niej na sposób, na który się przyzwyczailiśmy funkcjonować. Ale one tą rzeczywistość ograniczają. Logika również jest takim ograniczeniem. Bardzo ułatwiające zwykłe życie, nie przeczę, można dzięki niej spodziewać się takich albo innych zachowań bliźnich. Niemniej gdy w grę wchodzą uczucia nagle logika staje się nieprzydatna (a istnienie lub nieistnienie Boga leży w sferze uczuć, i tą sferą ma się zajmować). Podobnie nieprzydatna wydaje się, gdy bada się naturę. W istocie więc służy do tego, aby regulować relacje między ludźmi i to na płaszczyznach nie koniecznie najważniejszych dla sporej części ludzi. Zdaję też sobię sprawę z tego, że w tej dyskusji również posługuję się logiką, inaczej pewnie by do niej nie mogło dojść. Gdybym miał kierować się uczuciami, to opisywałbym co dzieje się we mnie gdy czytam lub piszę. To pewnie nikogo kompletnie by nie zainteresowało, chyba, że ktoś znalazłby w sobie uczucia, które korespondują z takim tekstem i uznałby je za jakąś "prawdę". Podobnie z prawdą o Bogu. Inny układ odniesienia.
Takie tam moje oszopeny. Edytowane przez puchaty71 Czas edycji: 2018-08-15 o 18:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Cytat:
Istnienie Boga leży w sferze uczuć? Według mnie są dwa rodzaje istnienia: fizyczne (coś ma na nas materialny, możliwy do zbadania wpływ, np promieniowanie gamma) i "metafizyczne" (coś istnieje jako koncepcja w umyśle i ma wpływ jedynie na psychikę, np moralność). Jeśli Bóg istnieje "metafizycznie", to nie mógł stworzyć świata fizycznie—a więc, w sensie stricte, nie jest bardziej prawdziwy niż Harry Potter. A jeśli istnieje fizycznie i ma/miał fizyczny wpływ na nasz fizyczny świat, to da się ten wpływ zbadać—tak jak badamy wszystkie inne rzeczy, które istnieją. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Caudofemoralis, zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś i dzięki, że to zrobiłaś, bo ja mam trochę urwanie głowy w pracy i nie mogłam tego tak dyplomatycznie i jasno wyrazić, więc moje posty były pisane na kolanie na czerwonym świetle.
Pewnie jakbym miała więcej czasu, to też bym tego aż tak dobrze nie zrobiła. ![]()
![]() |
#86 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem po co argumentujesz, że rozum jest lepszy od uczuć. Przecież kompletnie nie o tym mowa. Sam jednak fakt, że porównujesz oba te "stany" świadczy o tym, że przyjęłaś istnienie innego pryzmatu, co mnie cieszy, bo to chciałem udowodnić. O istnieniu czegoś fizycznie wiemy tylko stąd, że posługujemy się zmysłami i korzystamy z rozumu, który to przetwarza. Nie ma żadnego obiektywnego faktu, który potwierdzi istnienie fizyczne, bez wcześniejszego założenia, że nasze zmysły i rozum się nie mylą. To, że inni ludzie twierdzą podobnie trafia do nas również za pomocą zmysłów i jest przetwarzane przez ten sam rozum. W istocie jednak fizyka doszła już do momentu, w którym stwierdza się, że nie można nic określić na pewno. Być może więc rzeczywistość jest dużo bardziej złożona, niż ta, którą obserwujemy za pomocą konstruktu, w który zostaliśmy wtłoczeni (ciało, umysł). Więc nie pisz, proszę, o obiektywnych faktach, bo poszliśmy chyba już trochę dalej w tej dyskusji.
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę, nie chce mi się wchodzić w jeden z ulubionych błędów logicznych wierzących - po tym, a więc z powodu tego. Post hoc ergo propter hoc. Ale niech będzie. Jeżeli zjem jajecznicę na śniadanie, a potem w ciągu dnia skręcę kostkę, to mam założyć związek przyczynowo-skutkowy tych dwóch wydarzeń i już nigdy nie zjeść jajecznicy na śniadanie, bo nie chcę skręcić kostki znowu? ![]() EDIT. Dorzucę jeszcze info, że moja mama jeździ z obrazkiem świętego Krzysztofa i miała dwie stłuczki nie ze swojej winy. Ja obrazek, który mi podarowała, wyrzuciłam (uprzedzałam, że nie wezmę, bo to głupie i wyrzucę, więc wyrzuciłam) i nie miałam ani jednej kolizji. Idąc tym absurdalnym tropem, analogicznym do modlitwy do świętego Antoniego, to święty Krzysztof powoduje kolizje.
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2018-08-15 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wracając do przykładu z rzeczą zgubioną, nie możesz mieć pewności, że ktoś, kto szukając wierzy, że jest jakaś siła, która pomaga mu znaleźć, nie uspokaja się choć trochę i nie szuka efektywniej. Cytat:
Zabawne wydaje się to Wasze przekonanie co do wyższości rozumu nad uczuciami. Wystarczy jednak, gdy przeanalizujemy sam fakt pisania w tym wątku, by zobaczyć, że uczucia i emocje stoją i tutaj na pierwszym miejscu. Jako doświadczone forumowiczki doskonale zdajecie sobię sprawę, że w dyskusjach światopoglądowych na tego typu forach w zasadzie nigdy nie dochodzi do przekonania drugiej strony. CZUJEMY SIĘ lepiej, gdy udowodnimy swoją rację, jest PRZYJEMNIEJ, gdy okazuje się, że wśród czytelników znajdzie się ktoś, kto podziela nasze zdanie. Gdy pojawia się IRYTACJA lub jakaś inna forma DYSKOMFORTU związana z przekonaniem o absurdalności czyichś poglądów, staramy się zwalczyć, obalić, czy zdyskredytować to przekonanie. W zasadzie nie pojawi się żadna relacja wobec czyjegoś wpisu, jeśli nie pojawi się jednocześnie jakakolwiek emocja. Nawet jeśli pisane jest tutaj z NUDÓW, to i tak chodzi o to, żeby przez te kilka chwil nie było NUDNO, bo PRZYJEMNIEJ jest, jak umysł może się czymś zająć. Najwięksi naukowcy również starają się odkrywać mechanizmy rządzące naturą ponieważ chcą zmniejszyć NIEPEWNOŚĆ, czy kieruje nimi CIEKAWOŚĆ. Zaspokajanie ciekawości jest PRZYJEMNE. Przyjemnie jest być pożytecznym albo uznanym. Nawet jeśli teraz robisz coś, co nie daje Ci satysfakcji to i tak robisz to, bo w perspektywie masz, że skutki tych działań dadzą SATYSFAKCJĘ. Że będziesz się CZUĆ lepiej. Swoją drogą przekonany jestem, że zgodzicie się, że działania, które idą w zgodzie z UCZUCIAMI, czyli związane z jakąś pasją, z pragnieniem są zwykle dużo skuteczniejsze niż te, które wykonuje się z poczuciem przymusu narzuconego sobie samemu lub przez otoczenie. Wydaje się więc, że aby wywoływać lub likwidować w sobie te czy inne uczucia i emocje postanowiłyście używać tylko logiki. Są jednak ludzie, którzy chcą (lub logika im nie wystarcza) używać również emocji w tej konfrontacji samych z sobą.
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proszę bardzo, badania związku modlitwy o wstawiennictwo z wystąpieniem powikłań operacji wszczepienia bajpasów. Kiedy puszczam długopis i spada, to nie kieruję się uczuciami. Żeby nie wiem, jakie uczucia mi mówiły, że będzie lewitował, to dowody mówią co innego. Inna sprawa, że mylisz determinację, która jest przydatna, z okreslaniem rzeczywistości. Rzeczywistości nie określam swoimi uczuciami. Określa ją zbiór praw fizycznych. Mogłam latami być tak kurewsko zdeterminowana, żeby schudnąć, myśleć o tym bez przerwy, ale biologii nie oszukasz - potrzebowałam diety. Tak samo dzieci w Afryce naprawdę, naprawdę chcą jeść, chorzy na raka wyzdrowieć etc. I nie pomagają im uczucia, tylko rzeczywistość i nauka. Dodatkowo, osoba X czuje, że istnieje biblijny Jahwe. Osoba Y, że Allah. Osoba Z jest buddystą. To której uczucia są tak mocne, że kreują rzeczywistość lub ją najlepiej odzwierciedlają? Jak to sprawdzisz? Gdybyś pewnego dnia dostał wezwanie do sądu w roli oskarżonego i bez żadnych dowodów został skazany na 25 lat za morderstwo osoby, której nie znasz, a w uzasadnieniu wyroku sędzia podał, że on tak czuje, to stwierdziłbyś, że zostałeś sprawiedliwie osądzony? Bez uczuć było by nudno? To idź do jaskini, przeżyj tam resztę życia i zobaczymy, jak dobrze się bawisz. Bo uczucia nas z jaskini nie wyprowadziły. Oczywiście uczucia są ważne i mają swoje miejsce. Ale nie tak się bada świat, nie tak się stwierdza, co istnieje i co nie, co jest prawdą, a co kłamstwem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2018-08-16 o 07:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.