Utrzymywanie przez rodziców w trakcie studiów. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-16, 13:27   #61
megamag
BAN stały

Dot.: Utrzymywanie przez rodziców w trakcie studiów.

Cytat:
Napisane przez Mad_Max Pokaż wiadomość
To czego nauczymy się w pracy zależy od nas samych.
Za dużo coachingu, za mało zdrowego rozsądku. Jak myjesz kible, to myjesz kible, a nie zdobywasz wiedzę z bakteriologii.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 13:35   #62
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Cóż, z pewnym poziomem nie mam zamiaru dyskutować.
Masz rację, niektórzy tutaj reprezentują taki poziom, że nie warto...
natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 13:36   #63
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Za dużo coachingu, za mało zdrowego rozsądku. Jak myjesz kible, to myjesz kible, a nie zdobywasz wiedzę z bakteriologii.
Nauczysz się dokładności i będziesz mogła przeanalizować rynek armatury łazienkowej i detergentow (wow, aż dwie różne branże!). Przy odrobinie szczęścia, jak uda Ci wreszcie przylapac tego obsikujacego deskę delikwenta, to nauczysz się trudnej sztuki negocjacji. to wszystko przekujesz potem na zawodowy sukces, bo jak przez 8h tylko je mechanicznie myjesz, to nie masz ambicji :/

Edytowane przez patusiaa23
Czas edycji: 2018-11-16 o 13:42
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 13:39   #64
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież po godzinach może zgłębiać składy najlepszych środków czyszczących i kto wie, może dzięki temu w przyszłości stworzy nową, lepszą formułę. Jak ktoś jest ambitny i nie podchodzi lekceważąco do tego, co los mu dał, to w takiej pracy też się czegoś nauczy.
Stary 2018-11-16, 13:43   #65
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Studenci raczej nie myją kibli, za to ostatnio bardzo miła studentka w, nomen omen, Decathlonie właśnie, wytłumaczyła mi, dlaczego nie powinienem przepłacać za Merrelle w konkurencyjnym 4F-ie czy czymś podobnym. Była ambitna, chciało jej się dowiedzieć i zyskała nowego klienta.

I to nie coaching przeze mnie przemawia, ale 17 lat pracy.

Edytowane przez Mad_Max
Czas edycji: 2018-11-16 o 13:45
Mad_Max jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 13:47   #66
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Studenci raczej nie myją kibli, za to ostatnio bardzo miła studentka w, nomen omen, Decathlonie właśnie, wytłumaczyła mi, dlaczego nie powinienem przepłacać za Merrelle w konkurencyjnym 4F-ie. Była ambitna, chciało jej się dowiedzieć i zyskała nowego klienta.

I to nie coaching przeze mnie przemawia, ale 17 lat pracy.
No ok, a jak ta wiedza, którą pewnie posiadała na obowiązkowym szkoleniu produktowym, a nie przez własną ambicje, wpływa na jej karierę (pomijam, że dany producent może mieć po prostu lepsze warunki dla danego sklepu i mimo tańszych produktów, sklep będzie lepiej na nich zarabiał, bo handel od dawna nie wygląda "wcisne co mam najdroższego", tylko to producenci zabiegają o sieci handlowe na swoje znane sposoby)?Przecież nikt tu nie mówił, żeby nie mieć ambicji i mieć swoją pracę gdzieś, tylko zwracamy raczej uwagę, że oderwane od kierunku prace studenckie raczej nie są super cennym doświadczeniem ZAWODOWYM (życiowym owszem)

Czas edycji: 2018-11-16 o 13:49
Stary 2018-11-16, 13:48   #67
megamag
BAN stały

Cytat:
Studenci raczej nie myją kibli, za to ostatnio bardzo miła studentka w, nomen omen, Decathlonie właśnie, wytłumaczyła mi, dlaczego nie powinienem przepłacać za Merrelle w konkurencyjnym 4F-ie czy czymś podobnym. Była ambitna, chciało jej się dowiedzieć i zyskała nowego klienta.
Czyli po prostu wcisnęła Ci produkt, który kazali jej akurat wciskać klientom.

PS Moja dobra koleżanka akurat myła kible, bo na sprzątaniu mieszkań mogła najwięcej zarobić z tych wszystkich dorywczych prac, a musiała się utrzymać sama na studiach. Wcale nie była szczęśliwa z tego powodu, bo przez to utrzymywanie się nie mogła iść na wymarzony staż w MSZ.
Stary 2018-11-16, 14:03   #68
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
No ok, a jak ta wiedza, którą pewnie posiadała na obowiązkowym szkoleniu produktowym, a nie przez własną ambicje, wpływa na jej karierę (pomijam, że dany producent może mieć po prostu lepsze warunki dla danego sklepu i mimo tańszych produktów, sklep będzie lepiej na nich zarabiał, bo handel od dawna nie wygląda "wcisne co mam najdroższego", tylko to producenci zabiegają o sieci handlowe na swoje znane sposoby)?Przecież nikt tu nie mówił, żeby nie mieć ambicji i mieć swoją pracę gdzieś, tylko zwracamy raczej uwagę, że oderwane od kierunku prace studenckie raczej nie są super cennym doświadczeniem ZAWODOWYM (życiowym owszem)
W Decathlonie nie ma szkoleń z konkurencyjnych marek "premium". Idź do najbliższego zapytaj o Merrelle czy Contigo to większość zrobi wielkie oczy.

Jak to wpływa na jej karierę? No cóż, z racji tego, że chętne do niej wrócę, to zapewne nauczyła się tworzyć relacje długoterminowe, co przyda jej się w mnóstwie branż. Podobnie jak i analiza konkurencji. A to tylko jeden klient i jeden przykład. Ambitna nauczy się wiele, inni oleją sprawę z góry na dół.

Cytat:
Czyli po prostu wcisnęła Ci produkt, który kazali jej akurat wciskać klientom.
Niczego mi nie wciskała, bo nie kupiłem tam butów. Rozmowa o butach była niejako przy okazji.
Stary 2018-11-16, 14:12   #69
megamag
BAN stały

Cytat:
zapewne nauczyła się tworzyć relacje długoterminowe
Bardzo jej się przyda, jak już zostanie chirurgiem. Co prawda zaszyje ci nożyczki w brzuchu, bo na zajęciach przesypiała ze zmęczenia, ale chociaż stworzy z Tobą długoterminową relację (na przykład w sądzie, jak już ją pozwiesz za ubytek na zdrowiu).
Stary 2018-11-16, 14:21   #70
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Bardzo jej się przyda, jak już zostanie chirurgiem. Co prawda zaszyje ci nożyczki w brzuchu, bo na zajęciach przesypiała ze zmęczenia, ale chociaż stworzy z Tobą długoterminową relację (na przykład w sądzie, jak już ją pozwiesz za ubytek na zdrowiu).
Jak zostanie chirurgiem, to wykorzysta inne rzeczy, których się nauczyła w pracy. Np pracę w zespole, umiejętność rozmawiania z trudnym pacjentem, radzenie sobie w stresie itd.
Stary 2018-11-16, 14:27   #71
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Jak zostanie chirurgiem, to wykorzysta inne rzeczy, których się nauczyła w pracy. Np pracę w zespole, umiejętność rozmawiania z trudnym pacjentem, radzenie sobie w stresie itd.
Pracy w zespole nauczy się też w (cały czas podkreślam sensownym) kole naukowym, czy organizacji studenckiej, pracy z trudnymi ludźmi też, dodatkowo posiadzie wiedzę kierunkowa, a nie taka o butach, a relacje długoterminowe może nawiązać z ludźmi stricte z branży, oczywiście wcześniej też ucząc się je budować, dlatego dalej nie wiem, co Cię tak rozbawilo stronę wcześniej. A z tym Decathlonem tak rzucilam, przecież nie mam pojęcia gdzie autorka pracuje, to zupełnie nie zmienia sensu mojej wypowiedzi o tym jak działa handel.

Czas edycji: 2018-11-16 o 14:31
Stary 2018-11-16, 14:29   #72
Callir
Przyczajenie

Dziewczyny, troszkę mnie martwi to, co się tutaj dzieje. Co z ludźmi, którzy to faktycznie robią, bo mają ciężką sytuację i za coś muszą żyć? Wiem, że to niezbyt ambitne pracować np. w Macu, ALE ambicją nie opłaca się mieszkania. Ja jestem zadowolona, że w swojej "karierze" pracowałam we wcześniej wymienionym Macu. Dlaczego?
1. Nauczyłam się pracować w dużym stresie,
2. Nauczyłam się komunikacji z trudnym klientem,
3. Nauczyłam się reagować na nieprzewidziane sytuacje.

Czyli w skrócie: nabyłam jakieś tam umiejętności miękkie.
Callir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 14:34   #73
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Callir Pokaż wiadomość
Dziewczyny, troszkę mnie martwi to, co się tutaj dzieje. Co z ludźmi, którzy to faktycznie robią, bo mają ciężką sytuację i za coś muszą żyć? Wiem, że to niezbyt ambitne pracować np. w Macu, ALE ambicją nie opłaca się mieszkania. Ja jestem zadowolona, że w swojej "karierze" pracowałam we wcześniej wymienionym Macu. Dlaczego?

Ale autorka nie musi, dlatego rozmawiamy przez pryzmat jej sytuacji, a nie ogólnie, przecież nikt tu się nie nasmiewa z dorabiania i nikt nie powiedział, że niczego człowiek się nie nauczy, więc nie wiem co Cię martwi. W jej sytuacji umiejętności miękkie możne nabyć w inny sposób, dodatkowo rozszerzając wiedzę kierunkowa, dodatkowo mając spokojna głowę o bardziej przyziemne rzeczy. To niesamowity komfort, dlatrgo po prostu uważamy, że powinna z niego skorzystać, jaki to ma związek z ludźmi, którzy z przyczyn losowych muszą pracować? Żaden

Czas edycji: 2018-11-16 o 14:37
Stary 2018-11-16, 14:35   #74
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, troszkę mnie martwi to, co się tutaj dzieje. Co z ludźmi, którzy to faktycznie robią, bo mają ciężką sytuację i za coś muszą żyć?
To wtedy ci ludzie idą i robią to, bo muszą. Nie wiem o czym tu dyskutować.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 14:39   #75
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:

No i ok. Już wiele takich wątków było i nikt nie ma nic do pracowania w czasie studiów. Po prostu dziwne jest wmawianie pasożytowania na rodzicach ludziom, których rodzice chcą ich utrzymywać i których na to stać.
Stary 2018-11-16, 14:43   #76
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Pracy w zespole nauczy się też w (cały czas podkreślam sensownym) kole naukowym, czy organizacji studenckiej, pracy z trudnymi ludźmi też, dodatkowo posiadzie wiedzę kierunkowa, a nie taka o butach, a relacje długoterminowe może nawiązać z ludźmi stricte z branży, oczywiście wcześniej też ucząc się je budować, dlatego dalej nie wiem, co Cię tak rozbawilo stronę wcześniej. A z tym Decathlonem tak rzucilam, przecież nie mam pojęcia gdzie autorka pracuje, to zupełnie nie zmienia sensu mojej wypowiedzi o tym jak działa handel.
W gronie kolegów-studentów, którzy mają tam samo niewielkie doświadczenie życiowe nie nauczy się za wiele.
Stary 2018-11-16, 15:12   #77
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
W gronie kolegów-studentów, którzy mają tam samo niewielkie doświadczenie życiowe nie nauczy się za wiele.
Przecież w molochach pokroju ELSA, AISEC koordynatorami i całą górą są "dorosłe" osoby z doświadczeniem, praktycy zawodowi etc, właśnie z tego powodu, podczas nawiązywania współpracy z innymi ośrodkami czy firmami też ma się styczność z "poważnymi" ludzmi, to nie jest tak, że spotyka się grupa 10 20 latków w wynajętej salce cwiczeniowej. No ale to też jak cały czas podkreślam jaka jest to organizacja czy koło.

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

No a autorka utrzymuje że jej koło i działalność to właśnie takie superduper i poważna sprawa, jeśli tak, to nie widzę w tym dalej nic śmiesznego

Czas edycji: 2018-11-16 o 15:13
Stary 2018-11-16, 15:24   #78
InterferonAlfa
BAN stały

A poza tym jest cała masa innych możliwości budowlania doświadczenia i CV.
Ja leżąc w szpitalu włamałem się do lekarskiego i przeczytałem dokumentacje łącznie 300 osób.
Co im było (to samo, co mi), jak ich leczono, jak reagowali, jakie błędy popelniono. Praktyczna wiedza jest na wyciągnięcie ręki
InterferonAlfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 15:30   #79
Mad_Max
BAN stały

Niestety nie masz racji. Ostatnio (w wakacje) moja Druga Połówka miała w pracy studentów z wymiany z AISEC. Wiesz kto był koordynatorem? Studentka 3-go roku, która ledwo była w stanie dogadać się z 20-latkiem z Indii po angielsku. Pic na wodę i fotomontaż w jednym. Student administracji trafił do domu dziecka. Studentka filozofii do przedszkola.
Takie to poważne, że ręce opadają.
Stary 2018-11-16, 15:35   #80
natalia_t
Zakorzenienie

Na tej podstawie wyciągasz wnioski, że wszystkie organizacje są do pupy?
Stary 2018-11-16, 15:39   #81
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natalia_t Pokaż wiadomość
Na tej podstawie wyciągasz wnioski, że wszystkie organizacje są do pupy?
Na tej podstawie wyciągam wniosek, że student więcej przydatnych rzeczy nauczy się w pracy zarobkowej), niż w kółku wzajemnej studenckiej adoracji.
Stary 2018-11-16, 15:39   #82
patusiaa23
BAN stały

Była koordynatorem danego projektu, a projekt projektowi nierówny, tak samo jak oddział oddziałowi, chyba nie wierzysz w to, że nikt nad nią nie stał. A co autorka by koordynowala w sklepie sportowym?
Stary 2018-11-16, 15:40   #83
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Była koordynatorem danego projektu, a projekt projektowi nierówny, tak samo jak oddział oddziałowi, chyba nie wierzysz w to, że nikt nad nią nie stał. A co autorka by koordynowala w sklepie sportowym?
Dostawy, ceny, grafiki, zamówienia, reklamacje itd. Roboty jest ogrom.
Stary 2018-11-16, 15:50   #84
InterferonAlfa
BAN stały

Owszem miesiąc w sklepie nikomu nie zaszkodzil.
Przez miesiąc czegoś się można tam dowiedzieć, ale potem szansę na jakąkolwiek nowa wiedze sa zerowe
InterferonAlfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 15:52   #85
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Napisane przez InterferonAlfa Pokaż wiadomość
Owszem miesiąc w sklepie nikomu nie zaszkodzil.
Przez miesiąc czegoś się można tam dowiedzieć, ale potem szansę na jakąkolwiek nowa wiedze sa zerowe
W miesiąc to nawet nie opanujesz podstaw negocjacji.
Stary 2018-11-16, 15:53   #86
szugarbejb
Zakorzenienie

No cóż, ja również jestem z tych, dla których każda praca, nawet mycie kibli przez jakiś czas, jest lepsza niż studia dzienne jakieśtam i hiszpański po godzinach. Mój mąż, i nie tylko, bo wiele osób takich znam, o wiele lepiej wyszedł na pracy od 15 roku życia niż ja po 3 kierunkach studiów i 4 językach.

Tak jak mówię - rozumiem medycynę czy polibudę, ale całą resztę można, bez większej szkody dla wiedzy, studiować wieczorowo lub zaocznie.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 15:57   #87
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Przyznam, że pogląd jakoby mycie kibli było bardziej wartościowe od nauczenia się języka obcego uważam za dość... osobliwy.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 16:00   #88
Mad_Max
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86128196]Przyznam, że pogląd jakoby mycie kibli było bardziej wartościowe od nauczenia się języka obcego uważam za dość... osobliwy.[/QUOTE]

A ktoś tu chce się uczyć obcego języka na pełny etat? 8 godzin dziennie? Czy coś nas ominęło?
Stary 2018-11-16, 16:11   #89
motyla
Zakorzenienie

mnie tam kiedyś podczas rozmowy w sprawie pracy zapytali wprost, dlaczego między studiami a pierwszą konkretną pracą wpisaną w CV mam lukę prawie 2-letnią, więc odpowiedziałam, że pracowałam, ale właśnie w takiej gównopracy, i nie widziałam sensu jej wpisywać, bo nie miała większego związku z pracą, do której wtedy startowałam. byli mocno zdziwieni, że wolałam zostawić lukę w CV niż wpisać robotę, która moim zdaniem była kiepska. tak więc ciężko trafić za rekruterami.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-16, 16:11   #90
szugarbejb
Zakorzenienie

No cóż, mycie kibli ma kilka zalet pragmatycznych - daje pieniądze i straż pracy, ja również uważam że uczy pokory (mój mąż mył tramwaje w zajezdni). Nauka języka - cóż jest tylko przyjemnością

To wszystko oczywiście z przymrużeniem oka, no bo właśnie, mycie kibli przez bite 5 lat zalet ma oczywiście niewiele Ale już 5 lat pracy w sklepie i jednoczesne studia zaoczne - to może zaowocować sporą i fajną karierą - manager, regionalny itd. Czy osoba tylko po studiach dziennych, ale z działalnością w kołach i językiem hiszpańskim miałaby takie same szanse? Wątpię.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości