|
|
#61 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rzeczy, które zachwycają wszystkich poza Wami
Cytat:
I Bogu dzieki za takich ludzi jak Ty ![]() Tez jestesmy z tych, ze predzej bym sie pochlastala niz psa czy dziecko oddala z adopcji, bo sama sie decydowalam, nikt mnie nie zmuszal i wiedzialam na co sie pisze, ze nie zawsze jest rozowo, ale to zywe stworzenia, ktos je powołal na świat to chce im pomóc Nam bajek nie opowiadano, wiedzialam, ze Misiek gryzie rozne rzeczy, bo sami sie dowiedzieli, tylko, ze to minęło Ja jakos znam tyle przypadkow adopcji i zero problemow, co to za problem podsikiwanie, czy warkniecie, na poczatku moze sie zdarzyc i co z tego i takich tez znam adoptujacych, a jacy szczesliwi, wiec to gadanie, ze te schroniskowe takie trudne, to troche na wyrost i taka prawda ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
Jak takie do psow jestescie to do wszystkiego tak samo podchodzicie do dzieci, facetow, bo moze sie okaze trudne Uswiadamiac to trzeba ludzi, zeby niepotrzebnie nie rozmnazali zwierzat, zeby sie ogarnęli w tym temacie i wtedy w tych schroniskach by tyle tych biednych psow nie bylo czy kotów. ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
Masz tak negatywne podejscie do adopcji wynikajace z tych tu twoich postow, ze wlasnie dla mnie czytajacej odstraszasz jakis odsetek ludzi do tych psow schroniskowych. To co piszesz to nie jest uświadamianie, tylko biadolenie. Jak sie idzie po psa to pracownik konkrety przedstawic ma i to mowi, co wie, a co nie. W schronisku jest ten problem, ze daja komu popadanie, albo jeszcze lepiej, ze kłamia. W Fundacjach przynajmniej sprawdzaja wlasciciela. ja slyszalam to uświadamianie, i tak wyszlo drugim uchem, a za jakis czas przy zwrocie mowi, no tak zesikal sie. Kurfa chyba logiczne to moze byc, ze pies z klatki z dworu, w jakims bloku moze sie zesikac, bo nie wie co to jest 3 razy dzienne wyprowadzanie Moze byc, ale nie musi i adoptujcie te psy jak chcecie, bo one sa normalne, a nie jak przedstawiaja co niektorzy, ze cos z nimi nie tak
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|||
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to w ogóle uważam, ze wiele osób nie powinno mieć tych psów i nie sa one im do niczego potrzebne. Nie rozumiem po co pies ludziom, których przez 10 godzin dziennie nie ma w mieszkaniu w bloku?
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestes po prostu bardzo niemila osoba w wypowiedziach tu do mnie. Dlatego odebralam te posty bardzo negatywnie. Nie bylo zadnego pozytywu, tak adoptuj psa, one sa cudowne, ale licz sie z tym i z tym. Tylko od razu nie jestem za naciskiem na adopcje ze schroniska. Troche empatii, nie wszyscy ludzie są źli i ida z morda, niektorzy naprawde przychodza po psa, bo chca i kochaja. I brzydkie to pisanie nic nie rozumiesz, nie dociera, bardzo niemila rozmowa. Moze tak mow do tych ludzi co chca psy ze schroniska, moze dotrze z czym sie wiąze adopcja. A ja sobie wypraszam. Bo akurat ja wiem z czym to sie wiąze. Dla mnie pies jest nad czlowiekiem, wiec Twoje niemile teksty sobie daruj akurat do mnie.
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym akurat się nie zgodzę, bo też oboje pracujemy i nie ma nas w domu 10 godzin a nie wyobrażam sobie domu bez psa.
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pies jest nad człowiekiem??????? |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Wielokrotnie zdarza mi się myśleć tak samo niestety, jak czytam o zboczeńcach, zwyrodnialcach itp. |
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8614914 3]pozatym ludzie, nie zyjemy w sredniowieczu, swiadomosc ludzi tak sie zmienia, ze jest ktos taki jak behawiorysta, jest mnostwo poradnikow dotyczacych opieki nad psami i kotami, ale to trzeba wyjsc poza swoje waskie myslenie, zebrac w sobie troche cierpliwosci i empatii i zrobic troche wiecej niz zlac zwierzaka za to, ze sie nudzil.
[/QUOTE] Ale widzisz właśnie, nie każdy ma na to czas. I teraz jak się rzuca teksty, że brać psa ze schroniska (czy w ogóle jakiekolwiek zwierzę skadkolwiek) to ludzie biorą. A potem się okazuje, że to nie jest taka sielanka. I moim zdaniem osoby naprawdę zainteresowane losem tych zwierząt powinny takie rzeczy uświadamiać ludziom. Bo niektórzy sprawdzą, poczytają. A inni się napalą na psa, dla którego nie mają czasu. Czy powinni sprawdzić? Tak. Ale świat nie jest idealny, ciężko od wszystkich oczekiwać, że będą przygotowani.
|
|
#69 |
|
Rozeznanie
|
ok, ale nie można tak uogólniać a z wypowiedzi poprzedniej wynika jakoby pies był ważniejszy niż każdy człowiek
|
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#72 |
|
Rozeznanie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;86150374]A może dla Groszka jest?[/QUOTE]
jeśli tak to jak dla mnie to nie jest normalne |
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
dlaczego?
|
|
|
|
#74 |
|
Rozeznanie
|
no jak pies może być ważniejszy od człowieka, przecież to oczywiste, chyba nie trzeba tego tłumaczyć
takim tokiem rozumowania to można przyjąć że jak np. zginie pies i człowiek to bardziej szkoda Groszkowi psa niż człowieka |
|
|
|
|
#75 | |
|
Czarna owca
|
Cytat:
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to troche egoistyczne “nie wyobrazam sobie domu bez psa”. Tez nie ma mnie mniej wiecej tyle w domu i z tego powodu nie decyduje sie na zwierzaka w tym momencie. Mozna zatrudnic kogos, kto bedzie 5 x w tyg przychodzil zabrac psa na 2 godziny do lasu, jesli wlasnie tak robisz, to zwracam honor. Tak czy siak kosztowne przedsiewziecie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8615052 4]chyba Tobie nie trzeba tlumaczyc, ze ludzie maja rozne priorytety a Tobie nic do tego
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A Tobie nic do tego, co ona o tym sądzi. ![]() Groszek moze wolec psy od ludzi - i nam nic do tego. jola 1000 moze uwazac, ze to zle podejscie - i nam nic do tego. Obydwie z pan mają pelne prawo do swoich opinii.
|
|
|
#79 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#80 |
|
Zakorzeniona
|
Błagam, tylko nie zaczynajmy znowu tematu, czy ktoś by wyciągnął z pożaru psa czy człowieka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
Masz rację, tak można przyjąć. Co Cię boli? Zdanie jest jak dupa, każdy ma swoje.
|
|
|
|
|
#83 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#84 |
|
Konto usunięte
|
Ja byłabym za jakąś ogólną akcją "nie bądź ignorantem", która uświadamiałaby, że z każdą decyzją trzeba przespać się przynajmniej z miesiąc, poczytać o danej sprawie, a nie tak hop siup kilka dni i kupujemy/przygarniamy zwierzaka. Albo dziecku na spacerze spodobały się chomiczki w pobliskim sklepie to kupmy chomika za 10zł, klatkę za 20, karmę za 5zł i gra gitara.
Może to ja jestem nienormalna, ale za każdym razem, jak do głowy mi przyjdzie wzięcie pod dach jakiegoś stworzenia, to daję sobie dwa miesiące "na wyzdrowienie", czyli albo odwidzi mi się, albo choruję dalej już terminalnie i czytam, oglądam, zbieram informację, patrzę ile co kosztuje, rejestruję się na jakimś forum i tam wypytuje ludzi o wszystko, co przyjdzie mi do głowy. Nie wyobrażam sobie inaczej. Dzięki temu nie mam żółwia, kraba, psa, kota, ślimaka afrykańskiego, burunduka, jeża afrykańskiego, mrówek, modliszek i wielu innych zwierząt. A jak już mam to do końca i np. leczę rybkę za 5 zł... |
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8614930 4]smutne jest też to, że po śmierci właściciela, pies trafia na ulicę. Spadek dej, bo bylem tako dobro rodzino, ale zwierze niech se radzi samo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Też bym od razu nie oceniała. Gdyby ktoś bliski mi umarł i posiadał psa, to postaralabym się zapewnić mu opiekę i znaleźć mu lepszy dom. Nie każdy się nadaje do opieki nad zwierzęciem, a oddanie go w dobre ręce nie jest niczym złym. Ja się nie znam, nie mam czasu, tyle co bym go karmiła, poiła i zapłaciła komuś, żeby go wyprowadzal. A tak nie powinna wyglądać opieką nad psem. Oczywiście wyrzucenie na ulice to przesada, ale nie jestem pewna, czy tylko do tego odnosiła się twoja wypowiedź. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#86 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a wlasnie w temacie dzieci. Nie jara mnie nacisk i wielka pogon za plodzeniem dzieci, bo "mlodsza juz nie bede". A pozniej wychowuja sie dzieci z dysfunkcjami psychicznymi, bo rodzice nie potrafili sie nimi zajac. No ale wazne, ze jest dziecko i rodzina nie suszy glowa "kiedy bejbik". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz oho i znowu moderacja przerzuca posty jak chce i kiedy chce
Edytowane przez 3bd0b7dc44484b2289b23277ed0b1e72d33d74ce Czas edycji: 2018-11-21 o 15:28 |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Pies z hodowli czy schroniska?
Jakim prawem bez mojej wiedzy tworzy się wątek z pierwszym moim postem? Czy moderatorzy mogliby może uprzedzać o czymś takim?
|
|
|
|
#88 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem w każdej sytuacji najważniejsza jest odpowiedzialność i przygotowanie się do tematu - a chyba z tym najwięcej osób ma problem i podejmuje głupie, nieprzemyślane decyzje. Biorąc psiaka ze schroniska trzeba się liczyć z tym, że może być problemowy, kupując rasowego szczeniaka z hodowli trzeba liczyć się uwarunkowaniami rasy, bo z buldogiem francuskim raczej się nie pojogginguje a akita inu nie będzie słodkim przytulasem dla dzieci (generalizuję, pewnie są wyjątki).
Zresztą, nie dotyczy to wyłącznie psów - są fundacje ratujące np. bezdomne króliki. Jest ich mnóstwo, bo ludzie to idioci i kupują króliki dla dzieci bo myślą, że to słodkie maskotki do noszenia na rękach, podczas gdy w rzeczywistości chyba trudno o zwierzę mniej nadające się dla małego dziecka. A wystarczy wpisać w google hasło "czy kupić królika", żeby znaleźć pierdyliard informacji na ten temat. Niestety świat jest pełen nieodpowiedzialnych idiotów, którzy wezmą psa ze schroniska dla Dżesiki bo to modne i piesek jest "w typie szitzu", kupią królika bo Brajanek zobaczył na wystawie w zoologu puchatą kulkę i się drze oraz zrobią sobie 5-te dziecko w dwukopojowym mieszkaniu, bo Pan Bóg i MOPS da na dzieci. |
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pies z hodowli czy schroniska?
ja też uważam, że jak pies w schronisku sprawia jakieś problemy, to pracownicy schroniska powinni dać jakiś maleńki chociaż hint, na co właściciel powinien się przygotować.
kilka lat temu wzięłam psa ze schroniska (nie szczeniaka), pracownica schroniska mówiła, że sunia nie sprawia żadnych kłopotów (no ale jak ma w zasadzie sprawiać, skoro wszystkie te psy w klatkach były i są takie strasznie... otępiałe? nie umiem tego nazwać, ale kto był w schronisku ten wie; nie da się poznać charakteru psa przebywającego w schronisku, bo pies jest okropnie zamknięty w sobie). w każdym razie okazało się, że pies jest z przeszłością. zaliczyliśmy kilku psichologów, ponad miesiąc załatwiania się w domu na drewnianą podłogę i atakowanie każdego napotkanego faceta i obcego psa. na szczęście sunia jest z tych mniejszych, więc obyło się bez ofiar. po kilku latach jest z nią o wiele lepiej, ale facetów i obcych psów nadal nie toleruje. ja jej nie oddałam, pracowałam z nią, jak tylko mogłam. ale ile osób by oddało? naprawdę lepiej ludzi uświadamiać, że o ile wzięcie psa ze schroniska to czyn godny pochwały, to jednak te psy to często nie taki cud, miód i orzeszki. liczenie na to, że ktoś się w problematycznym psie zakocha i go nie odda, jest dziecinne i naiwne. |
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:36.