![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Strach przed jazdą
To prawda... drzwi się nie urwą, szczególnie, że pęd powietrza raczej ich nie wyrwie tylko przyciśnie do boków samochodu. Ot, prawo fizyki
![]() A co do patrzenia na obrotomierz, to ja czasami tak robie, ale z czystej ciekawości i jak nie ma nikogo przede mna na drodze. Normalnie jeżdże na słuch i wiem kiedy powinnam zmienić bieg. Nie mogłabym patrzeć co chwila na obrotomierz, bo jeszcze bym wypadek spowodowała. Trzeba przecież jeszcze patrzeć w lusterka i przed siebie, a czasami na prędkosciomierz żeby sprawdzić, czy aby nie przesadzam (lubie szybką i dynamiczną jazdę). ![]()
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale jeżli chodzi o podciwego poldka - na nim "stawiałam pierwsze kroki"! Oborotmierz mają WSZYSTKIE jego modele. Cienias także ma obrotomierz :P Z TŻ rok temu kupiliśmy samochód - Volkswagen Passat, b3, z roku 1990. Wielkim zaskoczeniem było brak obrotomierza. Po jakimś czasie kupiłam dla TŻ książkę z serii "Sam naprawiam samochód". Ku naszemu kolejnemu zaskoczeniu okazało się, ze seryjnie passaty z tego rocznika są wyposażone w ów obrotomierz. Dlaczego nasz nie ma? Nie wiem ![]() EDIT: Silnik slychać w każdym samochodzie ![]() Niedawno ciotka, z którą ćwiczyłam była pełna podziwu dla mnie. "Pierwszy raz siedziała w moim samochodzie i bez problemu rusza i w ogóle. Bez problemu czuje samochód!" (ha! raz jej na ręcznym ruszyłam ![]()
![]() |
![]() |
#63 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() samochody dla leniuchów ![]() Cytat:
![]() nie da się jeżdzić według sztywnych, ściśle określonych zasad typu: "bieg zmieniam przy 3000 obrotów" albo " w zakręt wchodzę z prędkością 15 km/h" bo to wszystko trzeba uzależnić od samochodu i sytuacji na drodze... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny, postaram się w pełni korzystać z przyjemności bycia pasażerem
![]()
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Zreszta wolę być pasażerem szczegolnie przy dłuzszych wyprawach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wszystko dlatego, ze kiedyś gdy wyjezdzalismy na weekend (chodził zaocznie na studia w miescie ponad 200 km od naszego domu - przeszłość lubi czasem się ciągnąć...), bardzo poźno wrócił z pracy i nie chciał odpocząć (a na 7 mial juz wykłady) więc zjadł, wykąpal sie i w droge. W Malborku po prostu zasnął!! Nigdy jeszcze tak się nie wystraszyłam. narobiłam hałasu (dobrze ze najechał tylko na krawężnik). Na początku myślałam, ze sobie zartuje :/ Niestety TŻ ma coś takiego, że jak czuje zmęczenie to zwyczajnie zasypia (jak narkoleptycy). I nigdy nie pozwalam mu po pracy wybierac sie w dluższą podróż... Ale moja rola "opiekuna" to także beztroskie podziwianie zmieniającego sie krajobrazu ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś przed marketem prawie godzine ćwiczyłam parkowanie. Czułam się głupio jak tak ludzie sie pojawiali ale w końcu "uczyłam sie". Wcześniej tylko TŻ pokazał mi ze dwa razy jak to powinno wyglądać i sama mykałam autem po parkingu. Później było juz parkowanie w wyznaczonym odgórnie miejscu a nie tam gdzie ja sobie wybrałam ![]() Sprzęgło + hamulec = parkowanie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#71 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w przypadku pasów też moze dojśc do ich blokady, ale je można czymś ostrym zawsze przeciąć, poza tym osobie więzionej w pasach można już udzielić doraźnej pierwszej pomocy, a jak się nie otworzy drzwi to sie nie pomoże nawet doraźnie. ja jestem uczulona na tym punkcie, po tym jak nasłuchałam się makabrycznych historii na kursie pierwszej pomocy w wypadkach drogowych... Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() były natomiast w wersji sporting w cintku to samo... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
A my z TŻ ostatnio mieliśmy dwie śmieszne sytuacje. Oboje bardzo lubimy prowadzić, oboje mamy samochody (tzn. ja mam swój, a on jest kierowcą rodzinnym, mimo że samochód jest de facto rodzicwó). Jakiś czast temu szlismy do mojego samochodu i nie chciało mi sie prowadzić więc dałam mu kluczyki. Zeszliśmy na dół do garażu a ja mykam do strony kierowcy, a TŻ mnie zaczął odganiać. Tak się przyzwyczaiłam, że automatycznie lazłam na stronę kierowcy.
![]() To samo było jak pojechalismy do salonu Renault zobaczyć używane samochody. Pojechaliśmy tam autkiem TŻ. Po załatwieniu spraw szlismy na parking do samochodu i ja oczywiście znowu leciałam na stronę kierowcy, a TŻ zaczął się śmiać i kazał mi spadać na właściwą stronę. ![]() Ale on też tak ma, że jak ja prowadzę to bezwiednie sie chce usadowić na miejscu za kółkiem. Nie ma to jak odruchy bezwarunkowe ![]()
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
A moze byśmy tak założyły wątek motoryzacyjny? Taki dla osób które lubią jeździc i tych, które chca sie nauczyc. O samochodach, przygodach, o kobietach za kierownicą itp. Ciekawe czy był taki wątek gdzie...
![]()
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale przydałby się o fankach motoryzacji ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a miało byc o przełamaniu strachu przed jazdą ![]() ![]() EDIT: to zakładajcie, bo ja już kończe prace i lece na miasto ![]() ![]() cmok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
To ja założę i dam linka tutaj
![]()
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Założyłam wątek dla fanek czterech kółek
![]()
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdaję sobie sprawę, ze w razie kolizji to właściciel ma kłopoty. Z resztą ja też. Bardzo dlugo o tym rozmiawiałam z instruktorem.Jeżdzenie samochodem bez uprawnień nawet z właścicielem samochodu jest prawie jak kradzież, bo nie mam dokumentów. Poza tym TŻ bardzo boi się dawać mi "swoje" auto. Jest dla niego jak dziecko ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No chyba , że droga się rozwidla np. na dwie , to jasne , że musisz zasygnalizować w którą stronę jedziesz . Ale jak jest jedna droga i zaraz jest zakręt w lewo lub w prawo to nie powinno się wrzucać kierunkowskazu - bo to jest błąd !!!! Nie mówię tu o skręcaniu w inną uliczkę - bo to jest jasne , że trzeba dać kierunkowskaz . Muszę Cię zmarwić ale robisz źle!!! Brak zdecydowania patrz punkt 7 - czasami bywa tak , że ktoś dopiero zaczął jeździć , przecież tego nie wiesz . I bardzo dobrze robi , że zaczeka . Z czasem się nauczy . Trzeba nauczyć się cierpliwości i wyrozumiałości |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie to nie jest logiczne tak jak dla Ciebie . Dlaczego ? Bo zakręt to zawsze będzie zakrętem a nie skręcaniem w uliczke. Przy skręcie owszem trzeba dać kierunkowskaz , ale przy zakręcie nie wolno !! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() i chyba dla ogolu zakret i skret to to samo (takie potoczne rozumowanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lain po pierwsze nie chodzi mi o polne drogi , tylko np. ulice poza warszawą , pod wrocławiem czy nawet w mieście , autostrada , droga ekspresowa , przecież tam są wszędzie zakręty .!! Dla mnie zakręt i skręt jest zupełnie czymś innym . Jedziesz marszałkowską i zakręcasz w Jana PAwła czy skręcasz w JAna Pawła ?? To jest zupełnie co innego . Poza tym zakręt nie jest niczym innym jak jazdą po łuku !!! inaczej mówiąc zakręt= jazda po Łuku !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() tyle, ze dla mnie w potocznym jezyku to jest gra w slowka i slow zakret/skret uzywam zamiennie nieprzywiazujac wiekszej roli to znaczen tych slow w kodeksie. i to pozwolilo mi doskonale zrozumiec o co chodzilo Shem ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wjeżdzasz w zakręt a skręcasz w prawo . Przecież nie zakręca się w prawo . Mylisz dwa słowa ze sobą lain, bo to są zupełnie dwa różne słowa . Ale ja nie mówie tego złośliwe , po prostu chciałam to wyjaśnić . Zamieniając te dwa słówka potocznie jak Ty to powiedziałaś , można narobić bałaganu na ulicy . To tyle ![]() Oj lain byś się zdziwiła co ludzie wyprawiają , własnie niektórzy tak właśnie robią , wrzucają kierunkowskaz na łuku a TY się zastanawiasz o co temu ludzikowi chodziło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Robie całkiem dobrze, tylko się nie wysłowiłam jasno. Chodziło mi o skręcanie w uliczkę, skręcanie na skrzyżowaniach i w drogi wjazdowe. To chyba logiczne jest, że sie na łuku nie daje migacza...
P.S. Jestem normalnym człowiekiem a nie instruktorem jazdy, więc gomene.. ale myśle, że i tak wszyscy dobrze wiedzieli o co mi chodzi.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.