![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tegoroczne maturzystki
Chce was pocieszyc, wszystkie moje starsze o rok kolezanki w trakcie matury bardzo schudly. Stres to najlepsza dieta
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() pozatym musialam historie wybrac, poniewaz nasz kochany minister edukacji czy jakis inny "koles" zmienil liczbe przediotow wchodzacych w sklad "do wyboru" jako obowiazkowe i w ten sposob z listy przedmiotow obowiazkowych znikl moj wos....a moge go wybrac ylko jako dodatkowy..a ze zmuszona jestem wybrac obowiazkowy takze bedzie nim nieszczesna historia..boje sie ze nie nadrobie 2 klasy w ktorej sobie pofolgowalam i nic nie pamietam... tak samo jak zmienily sie punkty ( %) za prezentacje z polskiego...teraz piekna prezentacja ktora rok temu dawala 100% zaliczonej maturki to etraz tylko 25%calej matury ustnej reszta to rozmowa z przemilymi egzaminatorami,poprawnosc jezyka,dykcja...brak jakania sie bez wzgledu na stres ![]() ![]() marzy mi sie socjologia, politologia, dziennikarstwo, ehhh....moze pedagogika resocjalizacyjna ![]() takie moje skromne plany ehhhhh....
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
dodam, że w tegoroczni maturzyści będą mieć o wiele mniejsze problemy z dostaniem się na studia, bo będzie obowiązywała już tylko nowa matura. Mój rocznik '86 miał problemy z dostaniem się na studia, ponieważ były jeszcze jakieś durne egzaminy,np. z matematyki, a gdy ktoś zdawał matmę na maturze to egzaminu nie pisał, więc jesli poszło mu źle nie miał szans na poprawę
![]() ![]() z mojej klasy na studia dzienne dostały się zaledwie 2 osoby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Zaczynam dzisiaj watpic... na ustna mature prowizorycznie wybralam sobie temat: Walka o godna smierc. Przedstaw literackie obrazy obozow zaglady. Sek tkwi w tym, ze wszystkie dziela ktore przedstawie beda o jednej tematyce - wiem taki temat, ale ja w kolko bede mowic o jednym
![]() ![]() Jesli bym zmieniala to moze na: - Na podstaiwe 3 wybranych epok literackich przedstaw milosc w 3 odslonach. Wskaz roznice w sposobie jej pojmowania. - Przedstaw motywy cierpienia i ofiary, winy i kary w literaturze romantycznej. - Aby zyc trzeba sie buntowac - A. Camus. Udowodnij, ze w literaturze istnieja tacy bohaterowie, ktorzy zbuntowali sie przeciw istniejacym porzadkom. Bez sensu... jak tak patrze na ta kartke, to moge wymieniac dalej - SAMA NIE WIEM JAKI CHCE TEMAT i z jakim sobie poradze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ja też zdaje w tym roku. A zdecydowałam się na polski (to normalne), francuski i biologie (dziwne żebym jej nie zdawała skoro nasz kochany pan dyrektor dowalił nam 3 godziny tygodniowo + fakultety, więc sądze, że sobie poradzę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na Twoim miejscu wybrałabym temat o buntownikach ![]() ten który masz obecnie był bardzo oklepany w tym roku, i z tego co wiem w naszej szkole osoby prezentujące go nie uzyskały zbyt duzej ilości punktów, ponieważ nie znały historii i dat, a przecież to też się liczy ![]() Zastanów się jeszcze dobrze zanim ostatecznie wybierzesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy dobrze odbieram ten temat - mysle, ze moge opisac milosc do kobiety, do ojczyzny i np. do pieniedzy. O to tutaj chodzi??? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o ten temat miłosny to moja dobra kumpela go miała i zdała na 60% także nie jakoś rewelacyjnie. Po prostu za dużo tego jest nawet tylko w 3 epokach, chociażby romantyzm
![]() A z tym ile osób wybierze wybrany temat to się nie przejmuj ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. Kto sie buntowal? Tak mysle i mysle i skojarzyc nie moge ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Melduje się kolejna maturzystka
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
ja miałam portret matki na swojej maturze
![]() ![]() ![]() służę pomocą ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Ja też jeszcze nie dostałam tematów na polski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
jeszcze ja
![]() ![]() ![]()
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Dostałam dzis temty z polskiego. Z tego co przeglądałam to jest kilka ciewkawych,trzeba bedzie cos wybrac
![]() Na swojej liście znalazłam podobny temat: "Dokonaj anlizy 3 wybranych obrazów matki w utworach literackich róznych epok..." |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Wtajemniczenie
|
Smerfetko moja kochana!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ja rozpoczęłam od jakiegoś cytatu pokazując ogólną rolę matki w życiu każdego człowieka - przyjscie na świat, wychowanie. Następnie jako wzór dla każdej matki, matkę każdego z nas przedstawiłam Maryję ( "bogurodzica" i "lament świętokrzyski"), później pokazałam matkę dobrą, czułą i troskliwą, przykładem była Hanka z "dziadów" ( musi je dokładnie przeczytać!!!) w odwołaniu do p.Raskolnikowej ze "zbrodni i kary". no i kontrast - czyli matka zła, tu najbardziej pasuje postać Anieli Dulskiej. Na końcu pokazałam cierpienie współczesnych matek na przykładzie "opowiadań" borowskiego. I chyba na koniec dałam jeszcze jakiś cytat podsumowujący całość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
No to zgłaszam się jeszcze ja.Mnie tez czeka matura w tym roku
![]() ![]() ![]()
#79 |
Zakorzenienie
|
Ja także jestem w gronie tegorocznych maturzystek i wcale nie jest mi do śmiechu...wręcz jestem załamana
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
Eh, Smerfetko, dziękuję za pomoc
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja nie wiem czemu prawie każda z was pisze że nie można zdawać WOSu jako przedmiot obowiązkowy, ten projekt ma wejść dopiero w przyszłym roku dokładnie dziś rozmawiałam z moim dyrektorem na ten temat. Dyrektor dostał już deklaracje dla maturzystów na których jest wpisany WOS jako przedmiot do wybrania obowiązkowy i spokojnie można go zdawać
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaczęłam "tworzyć" mniej więcej od ferii zimowych, czyli pod koniec lutego ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
a ja odswiezam moj watek bo mam pytanko, a nie chce zakladac nowego (no chyba, ze tutaj mi nikt nie odpowie, to zaloze
![]() Zastanawiam sie nad zdawaniem ustnej matury z angielskiego na poziomie rozszerzonym, ale bardzo duzo osob mowi mi, ze nie ma sensu sie meczyc (no chyba, ze w celu zaspokojenia swoich ambicji) bo to egzamin wewnetrzny i uczelnie nie biora tego pod uwage - czy na prawde tak jest? |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
gaga musisz sie dowiedzieć dokładnie czy na kierunek na który chcesz jest potrzebny rozszerzony angielski. ja go zdawalam bo byłam w klasie językowej i jakos mi głupio było zdawac podstawowy i w sumie nidgzie mi się to nie liczyło atrochę się pouczyć musiałam nie tyle z jęsyka co na wiele tematów np. o ochronie środowiska czy kulturze krajów anglojęzycznych bo sątam właśnie tematy na których nawet znają język możeszsie wyłorzyć. z tego co wiem to mało gdzie liczą punkty z ustnej. jak ci to nie potrzebne to nie masz po co zdawac rozszerzonej. będziesz miała jedno z głowy
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
Gaga, ja zdawałam język niemiecki rozszerzony. Fakt był taki, że zrobiłam to dla własnej przyjemności, bo ani na pedagogice ani na psychologii nie brali pod uwagę ustnych, tylko 2 pisemne przedmioty :/ Jeżeli już byś się zdecydowała zdawać rozszerzony angielski, to radzę uczyć się gotowych tekstów na wybrane tematy, tak jak to robiła roksanka. Polecam to, niż wkuwanie słówek, których potem ze stresu się zapomni. Aha,a co do pisemnych... tutaj już naprawdę warto pofatygować się i zdawać również poziom rozszerzony.
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
poza tym jest przktycznie niemożliwe żebyś obu temarów nie zrozumiala. polecenie nie są raczej pisane trudnym językiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Szczepcio, a gdzie sie dostalas? (kierunek i miasto). Trudno bylo?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.