![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Licealisci 2019 - kumulacja roczników.
Gimnazjum po ktorym jest matura.
Szkola realna, po ktorej albo sie wybiera nauke zawodu albo mature. Hauptschule czyli zwykla szkola, po ktorej jedyna opcja jest nauka zawodu, ale mozna sie przeniesc do szkoly realnej, zeby pisac mature jak ma sie dobra srednia. Nie wiem jak to przetlumaczyc, szkola glowna? Jest jeszcze Berufsschule, czyli zawodowka 2-3 letnia, w ktorej ma sie lekcje podczas nauki zawodu po 10. klasie. Edytowane przez 7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 Czas edycji: 2019-07-05 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Ty piszesz o 10 klasie, może w każdym landzie jest inaczej? Bo na pewno syn znajomego ma 11 lat i w tym wieku była selekcja do szkół
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
Ale 10 klasa to wiek 15 lat?
Jest selekcja po 4. Klasie na te trzy szkoły, ale potem można się przenieść. No i Hauptschule to nie jest zawodówka, po niej się dopiero uczy zawodu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma to nic wspólnego z konformizmem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Rekrutacja nie zależy wyłącznie od średniej, ale również od wyników egzaminu. Wszystko jest przeliczane na punkty i wg zdobytych punktów sa przydzielane miejsca, wiec jest pierwszeństwo dla lepszych, tych z wyższą punktacją, ale trzeba z głową ułożyć listę.
Progi rekrutacyjne nie sa z gory sztucznie ustalane. Ustalają je same dzieci biorące udział w rekrutacji. Jesli dziecko nie dostało się do żadnej z wybranych szkół, to znaczy że dostali się lepsi, a ono nie jest wystarczająco dobre do tych szkól. Dokumenty niesie się tylko do 1 szkoły- do szkoły I wyboru. W razie zakwalifikowania się do innej szkoły trzeba zabrać dokumenty z I szkoły i zanieść do tej własciwej. Zawsze tak było, ze chętnych do liceów jest więcej niż miejsc. Częśc dzieci pójdzie do techników i szkół branżowych, albo do prywatnych liceów. Są też licea w sąsiednich miasteczkach, tam nie ma aż tylu chętnych. W ubiegłym roku były dokładnie te same problemy, ale nie tak nagłaśniane. Sistrzenica akurat brała udział w rekrutacji, jej koleżanki z czerwonymi paskami nigdzie się nie dostały, bo wybrały tylko topowe licea i zabrakło im punktów. Bo dostały się dzieci lepsze, z wyższą punktacja. Więc to nie jest problem reformy, tylko ogarnięcia zasad rekrutacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Kochana, syn złożył do 6 szkół, nie 47 (47 to liczba pół- klas z podziałem najęzyki, pisałam o tym wyzej). Wniosek z listą preferencji wypełnioną elektronicznie składa się tylko do 1 szkoły. Były w szkołach szkolenia dla dzieci, gdzie zachecano do takiej własnie strategii rekrutacyjnej.
---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Widocznie tak jakie samo zdanie jak ty miały te dzieci (i ich rodzice), ktore się nie dostały. Tu nie chodzi o histerię tylko o taktykę. A to tłumaczono dzieciom na szkoleniach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
no ale gdyby ta osoba ze średnią 4.9 składała do mniej obleganego liceum, to też by się dostała w pierwszym naborze
![]() ![]()
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba chodzi o to, że w normalnym roku bez kumulacji roczników taka osoba dostałaby się do obleganego liceum z palcem w nosie, a w tym roku może nie dostać się nigdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
BAN stały
|
Jak tylko rodzice pozwolą, to może sobie zrobić rok przerwy. Edukacja jest obowiązkowa tylko do ukończenia gimnazjum, nikt go nie zmusi.
Trochę mnie śmieszą te elitarne licea, szczerze mówiąc. Oczywiście dobre liceum jest ważne i to nie dziwne, że każdy chce się dostać do jak najlepszego. Ale nazywanie kogoś, kto ma 15 lat elitą... no trochę zabawne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Widzę, że w Poznaniu w liceach też zwiększono liczbę klas i np. do oddzielnych przyjmują tych co będę 3 lata się uczyli, a do innych tych co 4 lata
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Nope, jedno i drugie trwa do ukończenia ósmej klasy (kiedyś gimanzjum), ale nie dłużej niż do ukończenia 18. roku życia, jak kiblujesz.
https://reformaedukacji.men.gov.pl/o...szkolnego.html Nie ma obowiązku chodzenia do szkoły średniej. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-07-06 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Tegoroczny nabór to nie jest tylko problem z liceami, ale w technikach jest wbrew pozorom podobnie. Niestety ale sporo osób miało problem by dostać się do technikum o wybranym kierunku.
Wiele szkół musiało ograniczyć liczbę osób w klasach z uwagi na to, że muszą utworzyć w zasadzie 2 klasy o tym samym profilu ale z różnymi podstawami programowymi. Załóżmy, że w ubiegłym roku w danej szkole były dwie klasy po 30 osób o danym profilu czyli łącznie mogło się kształcić 60 osób, tak w obecnym roku szkoła również utworzyła 2 klasy po 30 osób, ale po 1 klasie dla danego rocznika. Tak więc obecnie naukę może podjąć o połowę mniej chętnych niż rok wcześniej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"W grupie z pierwszeństwem są też: uczniowie z rodzin wielodzietnych (z co najmniej z trojgiem dzieci); z rodzin zastępczych; wychowywani przez samotnych rodziców; niepełnosprawni lub mający niepełnosprawnego rodzica, oboje rodziców albo rodzeństwo." Znajome dziecko nie dostało się w pierwszym naborze do wymarzonej szkoły o mały włos, dyrektor wprost powiedział, że z "punktami socjalnymi" nie miałaby problemu. Edytowane przez Nimve Czas edycji: 2019-07-07 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
BAN stały
|
Wy sobie jaja robicie, że jest coś takiego jak punkty za pochodzenie do liceum? Jak za bycie z rodziny robotniczej w PRL-u?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Inez
|
Dowiadywałam się jak wygląda sprawa w moim liceum. Była i jest to jedna z tych "elitarnych" szkół, wysoki poziom, co roku (jak ja chodziłam był dokładnie tak samo) było więcej chętnych niż miejsc, kilkukrotnie więcej. Teraz mają tam zrobić tak, że zamiast 10 klas, będzie 12, w tym po 6 dla każdego rocznika. Nie wiem jak zmieszczą tam tyle ludzi, bo ja doskonale pamiętam korki na korytarzach, a teraz ma tam być jeszcze więcej dzieciaków. Dwa roczniki to kompletnie inne programy, inne podręczniki. Nauczyciele będą tak przeskakiwać. Podręczniki swoją drogą pisane na kolanie, byle zdążyć. Jeśli dany rocznik ma 6 klas zamiast 10, to automatycznie oznacza też, że będzie im trudniej dostać się do tej szkoły, bo miejsc będzie zwyczajnie mniej. Negatywne skutki tej tragicznej reformy można by wymieniać godzinami. Jestem temu przeciwna. Nie podoba mi się chaos, zamieszanie, pytania bez odpowiedzi. Szkoda mi dzieci, bo na dobrą sprawę tutaj nikt za bardzo nic nie wie, ot taki eksperyment.
Ale też niezbyt podoba mi się płacz, że dziecko ze świadectwem z paskiem się nigdzie nie dostało. Każdy rodzic będzie twierdził, że jego dziecko jest mądre i zdolne, ale skoro się nie dostało to widać byli inni, zdolniejsi kandydaci. Chyba wszyscy zorientowani w temacie mogli się spodziewać, że w tym roku będzie trudniej się dostać i należy się jakoś zabezpieczyć. Punkty są nie tylko za pasek na świadectwie, ale też za m.in. wyniki egzaminu. Jeśli osoba z paskiem rekrutowała tylko do jakiś najlepszych szkół to sorry, ale trzeba było liczyć się z tym, że taka sytuacja może mieć miejsce. Bo prawdopodobnie, gdyby to samo dziecko wysłało zgłoszenie do mniej obleganej placówki to dostałoby się bez problemu. I no cóż, tak było zawsze, tylko w tym roku progi są znacznie wyższe i należałoby zabezpieczyć się jeszcze bardziej. Chociaż szczerze mówiąc jak ja składałam dokumenty to mogłam wybrać tylko 3 szkoły. Możliwość wybrania 47 opcji (boooziu) chyba trochę ułatwia sprawę, bo możne sobie kliknąć do każdej w promieniu X kilometrów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wizażowy Kot Igor
|
Przecież nauka w liceum nie jest obowiązkowa. Przy czym tu punkty socjalne?
Może komuś się coś pomyliło i chodziło o pukty za oceny na świadectwie ukończenia gimnazjum/podstawówki? Swoją drogą, to też chyba nie bardzo sprawiedliwe bo są podstawówki/gimnazja, w których naprawdę trzeba zasuwać na te piątki i szóstki a są takie, które nie wymagają za wiele.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-07-08 o 05:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
są punkty za wielodzietność, wypisywałam jakieś oświadczenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Też byliśmy zdziwieni i wkurzeni, ale "socjalni" mają fory. Tak. W liceum.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- wyrażony w procentach wynik z każdej części egzaminu gimnazjalnego pomnożony przez 0,2 - razem 100 punktów - oceny z polskiego, matematyki i dwóch innych przedmiotów - razem 72 punkty (w zależności od oceny - 18/17/14/8/2 punkty za przedmiot) - świadectwo z paskiem - 7 punktów - szczególne osiągnięcia - maksymalnie 18 punktów - wolontariat - 3 punkty. Dodatkowo do określonych typów klas (sportowe, dwujęzyczne) mogą obowiązywać testy predyspozycji. Za to do przedszkoli czy podstawówek jak najbardziej, tam kryteria mogą być przeróżne i chyba są dużo bardziej zróżnicowane lokalnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
To może niech na studiach mają też fory
![]() Niech mi ktoś powie choć jeden argument dlaczego? Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Wrócę do domu to zarzucę linkiem. Jeśli dzieciaki mają taka samą ilość punktów to pierwszeństwo ma socjalny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przesadą jest tu mówienie o jakichś punktach, które magicznie przesuwają wielodzietnych i pochodzących z niepełnych rodzin na wyższe miejsca - zastosowanie ma to wyłącznie w przypadku tej samej liczby punktów na końcu listy. Równie dobrze jako kryterium można by przyjąć w takim przypadku kolejność alfabetyczną albo ocenę z konkretnego przedmiotu - i zawsze ktoś będzie czuł się pokrzywdzony ![]() ![]() Tu akurat wycinek z regulaminu rekrutacji w moim rodzinnym mieście: ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
No przesuwają, kiedy dzieciaki mają taka samą ilość punktów. Co ma do tego koniec listy?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzeniona
|
Punkty socjalne przy rekrutacji do liceum to absolutna żenada.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.