Utrzymanie i żywienie kota OT z wątku o kosztach życia - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-08-02, 15:48   #61
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Koszty życia 2019, czyli ile wydają wizażanki i wizażanie

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Może mi ktoś podrzucić faktyczne badania naukowe o wyższości BARFa nad innymi dietami? Bo na razie to się zaczyna ocierać w moich oczach o ten sam odpał co odpieluszkowe zapalenie mózgu.

To badanie BARFa odradza: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003575/
Gdzie napisałam coś pochwalnego na temat BARF? Napisałam jedynie, że poza BARF nie powinno się tak często podawać kotom surowego mięsa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-02, 15:50   #62
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Utrzymanie i żywienie kota OT z wątku o kosztach życia

I wszyscy kociarze śpiewają razem!

https://www.youtube.com/watch?v=YcXzU4JOiDE

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-02, 16:37   #63
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Są kobiety, które piły całą ciążę, a na dziecku to się nie odbiło. Są takie, które karmią dzieci tylko w maku i KFC, a dziecko mimo to jest okazem zdrowia i jest szczupłe. Czy to oznacza, że to jest ok?

Mleko, gotowane ryby dla kota i mięso podawane tak często bez BARFa - masakra. Co do tych karm - czytałaś kiedykolwiek ich skład?

Ale co jest nie tak z surowym mięsem dla kota
I ugotowanym dorszem
Surowe źle, ugotowane źle, jak coś zapytać to w odpowiedzi : wcale tak nie pisałam, ale łeeee źle.
Bo serio nie wiem, mam tego kota karmić czym?

Tak, czytałam te składy, co konkretnie jest z nimi nie tak, biorąc pod uwagę ze białka mojemu kotu nie brakuje bo je mieso

O mleko kłócić się nie będę, bo znam koty które po mleku mają biegunkę, a znam takie które nie mają sensacj. Mój nie ma, dostanie czasem trochę, nie jest to częsty produkt w ogóle w moim domu, wiec i kot go dostaje tylko czasami.

Dyskusja jest trochę z dupy za przeproszeniem, tylko wszyscy czepiają się innych ze tragicznie strasznie źle robią, ale jak robić dobrze nie pisze konkretnie nikt.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-02, 16:57   #64
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
I ugotowanym dorszem
Surowe źle, ugotowane źle, jak coś zapytać to w odpowiedzi : wcale tak nie pisałam, ale łeeee źle.

Tak, czytałam te składy, co konkretnie jest z nimi nie tak, biorąc pod uwagę ze białka mojemu kotu nie brakuje bo je mieso

O mleko kłócić się nie będę, bo znam koty które po mleku mają biegunkę, a znam takie które nie mają sensacj. Mój nie ma, dostanie czasem trochę, nie jest to częsty produkt w ogóle w moim domu, wiec i kot go dostaje tylko czasami.

Dyskusja jest trochę z dupy za przeproszeniem, tylko wszyscy czepiają się innych ze tragicznie strasznie źle robią, ale jak robić dobrze nie pisze konkretnie nikt.
daj spokój dziewczyno.
masz 17letniego zdrowego kota w formie i to jest kluczowe, jakbyś coś robiła źle to by tyle i dalej nie żył, proste.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-02, 17:21   #65
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cavo,
kieruj się tym, co radzi Ci weterynarz i własnym zdrowym rozsądkiem (a tego Ci nie brak) oraz obserwacją kota. Jeśli widzisz, że kot się dobrze czuje, nie ma problemow zdrowotnych to znaczy, że dobrze go żywisz.

Możemy się sprzeczać o Royal Canin, który ma dość ubogi skład ale zawiera "polepszacze" smaku i zapachu, które są dla kota bardzo atrakcyjne i później ciężko przestawić go na inne, zdrowsze dla niego karmy (np. Acana). Z tym, że fajnie jest poczytać opnie i rady innych ale nie jest miło wpierać komus, że dana metoda jest lepsza, niż inna i ja nie zamierzam tego robić.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2019-08-02, 17:31   #66
syyyyyylwia
cat lady

Cytat:
I ugotowanym dorszem

Generalnie główny problem w surowym mięsie bez bilansowania barfa to niedobory minerałów, głównie tauryny, której w mięsie jako takim (tkance mięśniowej) jest niewystarczająco a jest dla kotów baaardzo ważna.
Powiedziałabym że jakby dodać kotu rozrobiona w wodzie tauryne do posiłków i ze dwa surowe żółtka jajka na tydzień to by mu zdecydowanie pomogło

syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-02, 17:53   #67
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Generalnie główny problem w surowym mięsie bez bilansowania barfa to niedobory minerałów, głównie tauryny, której w mięsie jako takim (tkance mięśniowej) jest niewystarczająco a jest dla kotów baaardzo ważna.
Powiedziałabym że jakby dodać kotu rozrobiona w wodzie tauryne do posiłków i ze dwa surowe żółtka jajka na tydzień to by mu zdecydowanie pomogło

:/
Tauryny brak w _ gotowanym_ mięsie.
Surowe mięso jest jej źródłem!
Tauryna jest magazynowana w mięśniach, najwiecej w sercowym -oraz mózgu i oczach) wiec jak jej tam może akurat nie być???
( tak, to wiedza z siłki, ale serio nie wiem dlaczego pakerstwo mające obsesję na punkcie tauryny nagle by miało nie wiedzieć gdzie jej szukać i gdzie ona potem ląduje? )

Poza tym pisałam, mój kot dostaje też żółtka, ryby, oraz jogurty, śmietany, twaróg, mleko o które jest afera ( nabial też jest źródłem tauryny), jak jem krewetki kot dostaje. To są wszystko źródła tauryny.

Poza tym, on jest _czarny_ jakby miał niedobór, by było widać ze traci na wybarwieniu, zmienia kolor.
A jak na razie, nawet nie siwieje jeszcze.

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2019-08-02 o 17:56
Stary 2019-08-02, 18:00   #68
awia
Zakorzenienie

Łoo, jak ja lubie takie wątki

Sama byłam swego czasu w temacie kociego żywienia nawiedzona, bo moja królewna ma alergie pokarmowe liczne i gwałtowne (biegunka + rozdrapywanie do krwi uszu/pyszczka)
Ostatecznie udało się znalezc suchą karmę, która jej nie uczula (jedyne 160 zl za 5,44kg) + bezzbożowka 1,5kg bo tylkow takich proporcjach jest ok, z mokrych dostaje filetówki bo niestety bezzbozowych mielonek nie tknie - wiec sucha to jedyny sposób na uzupelnie witamin i minerałow. Dziekuje zooplusowi za Cosme i Shesira.
I tak wychodzi mi na kota ze 150 zl miesiecznie. Ale nie bede mowic ile miesiecznie kosztuje mnie koń

I ja rozumiem i popieram uświadamiane ze whiskasy, puriny i inne sheby to gówno i są lepsze i do tego tansze karmy, ale ten wątek to kosmos.

Czekam na tych co podrzucaja kotom martwe myszy, albo i nie martwe, zeby bylo w 100% jak na wolnosci, chociaz juz mi ktos tu z czyms takim mignął...

A, zeby nie bylo, nie biore udzialu w waszym pissing contest, jestem beznadziejnym opiekunem kota i wypadałoby mi go odebrac. Yessir.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-02, 18:36   #69
syyyyyylwia
cat lady

Cytat:
:/
Tauryny brak w _ gotowanym_ mięsie.
Surowe mięso jest jej źródłem!
Tauryna jest magazynowana w mięśniach, najwiecej w sercowym -oraz mózgu i oczach) wiec jak jej tam może akurat nie być???
( tak, to wiedza z siłki, ale serio nie wiem dlaczego pakerstwo mające obsesję na punkcie tauryny nagle by miało nie wiedzieć gdzie jej szukać i gdzie ona potem ląduje? )

Poza tym pisałam, mój kot dostaje też żółtka, ryby, oraz jogurty, śmietany, twaróg, mleko o które jest afera ( nabial też jest źródłem tauryny), jak jem krewetki kot dostaje. To są wszystko źródła tauryny.

Poza tym, on jest _czarny_ jakby miał niedobór, by było widać ze traci na wybarwieniu, zmienia kolor.
A jak na razie, nawet nie siwieje jeszcze.
Kiedy się w końcu nauczę nigdy nie odzywać w temacie gdzie się ludzie kłócą, no zawsze ktoś stwierdzi że też zamierzam się kłócić....

Generalnie mysz ma ok 7000mg tauryny na kg suchej masy, mięso wołowe jakieś 1200. Wiadomo że są mięsa z większą zawartością tauryny (ciemne mięso z indyka np), ale kot karmiony surowym mięsem bez suplementacji nigdy nie będzie mieć w pełni dostarczonej odpowiedniej dawki tauryny jeden kot będzie ok przez całe życie w tej sytuacji, inny już nie. taka rada dla czytających po prostu, nie jest trudno ją dodać jeśli ktoś chce w ten sposób karmić a to już sporo zmieni,wraz z karmieniem tlustszymi kawałkami mięsa.

Stary 2019-08-02, 18:39   #70
chacaos
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
I ja rozumiem i popieram uświadamiane ze whiskasy, puriny i inne sheby to gówno i są lepsze i do tego tansze karmy, ale ten wątek to kosmos.
Każdy tu chce dobrze, ma jakieś swoje racje albo podpiera się opinią kogoś, komu ufa. Można się nie zgadzać, dyskutować, wymieniać się badaniami, ale tyle tu agresji, jakby ktoś karmił kota whiskasem wymieszanym z gnojem.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-02, 19:33   #71
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:

:DStwierdzenie na miarę kultowego biegaczowego memu, ze nie po to Bóg stwarzał człowieka ze stopami w kształcie butów, żeby bieganie boso mogło być zdrowe.
Znak czasów.

Wzięłam 2 koty, ten który nie chciał się przestawić na jedzenie mięsa tylko jadł suche dożył tylko 8 lat. Ale też może kwestia ze rasowy.
A mój 17 to latek od malutkiego 2 razy dziennie je mięso surowe także z drobnymi kostkami.
Do tego rybki, śmietany kwaśna i słodka, jogurty, mleko czasem - nie szkodzi mu, żółtka, melony ( nie ogarniam, ale koty kochają melony, tylko trzeba im skrobać na miazgę bo nie umie sam tego jeść z kawałka)
Wychodzi mi około do 1 kilograma mięsa tygodniowo dla 1 kota + te dodatki.

Suche stoi zawsze w misce bo chcę żeby umiał je jeść na wypadek jak musi sam zostać na dobę czy 2 - dojada trochę. Kupuję RC lub BRIT , wychodzi mi 4 kilo na jakieś 3-4 miesiące, nawet jak kupię po cenie regularnej w sklepie to jest 80 zł na 3-4 m-ce.
Mokrej nie daję bo zawsze po nich wymiotował, zresztą po co mu przetworzona karma jak ma mięsa po uszy.

Kot mimo ze jak na kota już mocno stary, jest w wyśmienitej formie i każdego kolejnego będę karmić właśnie tak. Nie uwierzę ze żarcie z puszki czy obruszony granulat z fabryki jest zdrowszy niż normalne podstawowe produkty.

Mojej siostry i mamy kot tez tak "po domowemu" głównie, karmiony (np. śmietaną, mlekiem raczej nie, melonem też nie, ale jakies warzywa tez czasem jadła, ogórka kiszonego bodajże), suchego troche tylko. Mały dachowiec - przeżyła 19 lat.

Mój kot nie chciał jeść za bardzo mokrej karmy, mięso surowe tez czasem niezbyt, musiałam sie "naprosic", a za suche chrupki by sie dał pokroić.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-03, 08:12   #72
MaryJaneKS
Raczkowanie

Mi na kota w normalnym miesiącu wychodzi około 300 zł. Fakt, da się to zrobić taniej, ale mój kot akceptuję tylko mokra karmę w saszetkach i filetowki. Oczywiście na kocich grupach wszyscy się zachwycają, jakie to zdrowe żywienie jest tanie, że przecież można kupić puszkę dobrej karmy 800g i pomrozic, ale mój kot w życiu by tego nie tknął. Karma jest dla niej dobra tylko zaraz po otwarciu, jak stoi jeden dzień w lodówce już nie zje. Tak więc kupę kasy idzie na te saszetki. Do tego kilka razy w tygodniu dostaje filetowke bo po prostu lubi. Surowego mięsa chwilowo jej nie podaje, bo jestem w ciąży i nie przechodzilam jeszcze toksoplazmozy. Czasami dostaje sucha karme, wcześniej była to porta 21 niebieska, służyła jej i nie jest droga, więc ten koszt pomijam w moich obliczeniach, ale ostatnio musi dostawać karme weterynaryjna i ta już do tanich nie należy. Oczywiście wszystkie kociary na forach i FB pewnie by mnie zjadły za tą karme od weterynarza, bo przecież tam często wszyscy krzyczą że karma nie jest od leczenia tylko leki, ale czasami nie ma wyjścia, najprawdopodobniej przez problemy zdrowotne (jesteśmy w trakcie diagnozowania) mój kot zrobił się bardzo agresywny i nie jestem jej w stanie podać tabletki bez pogryzienia mnie. Wkruszonej do mokrej karmy też nie zje, więc nie mam wyjścia.

W czerwcu kot miał planowany zabieg, poszło na to 500 zł co daje już okolo 800/zł na miesiąc. Jakby doliczyć do tego koszty paliwa na dojazdy do weta na wszystkie badania i kontrole pewnie byłoby to 900 zł. Kiedy myślałam że w lipcu będzie trochę mniej wydatków na kota okazało się że ma dość poważny uraz. Niestety zauważyliśmy to dopiero kiedy łapa miała już nieprzyjemny zapach (kot wcześniej nie pokazywał żadnych objawów, chodził i zachowywał się normalnie, dopiero kiedy poczułam zapach ropy wpadłam na to żeby go dokładnie obejrzeć) i znowu myślę że lekką ręką na weta i antybiotyki poszło jakieś 5 stów. Teraz po tych wszystkich przejściach kot zaczął być agresywny i posikiwac (w sumie jej się nie dziwię, bardzo ją to bolalo plus te wszystkie wycieczki do weta bardzo ją stresowały) więc już zastanawiam się ile w sierpniu wydam na behawioryste, weterynarza, feromony do kontaktu, zylkene, leki i cała resztę....
Także jeśli pojawiają się jakieś problemy zdrowotne u kota to 1000 zł na miesiąc jest całkiem realną kwotą, można wydać nawet więcej. Mój kot przez kilka lat też był okazem zdrowia i to 200-300 zł miesięcznie starczało. Zaczęło się sypać w czerwcu i teraz już 3 miesiąc z rzędu pewnie wydam na nią kwotę zbliżona do 1000 zł.

MaryJaneKS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-03, 08:24   #73
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Każdy tu chce dobrze, ma jakieś swoje racje albo podpiera się opinią kogoś, komu ufa. Można się nie zgadzać, dyskutować, wymieniać się badaniami, ale tyle tu agresji, jakby ktoś karmił kota whiskasem wymieszanym z gnojem.
Fakt, momentami niektórzy za ostro pisali, ale.....

Spójrz, jest dobra strona. Skoro żywienie i utrzymanie kota budzi takie emocje to jednak świadczy to o tym, że ludzie naprawdę kochają swoje koty i bardzo się starają żeby ich kotom niczego, poza przysłowiowym ptasm mlekiem nie brakowało.

Tak swoją drogą, kociarze, kto rzadzi u Was w domu? Też Wasz kot? Bo w sumie to jest tak, że w końcu dwunożny i tak zrobi to, czego życzy sobie jego kot

No pasaran!
Stary 2019-08-03, 09:20   #74
cava
Zakorzenienie

MaryJane,
A czy kot twój nie ma jakiegoś mega przysmaku z którym można mu wcisnąć tabletkę?
Mój dałby się pokroić za tuńczyka z puszki i w razie problemu mam to wyjście, ze z odrobina tuńczyka da sobie wcisnąć leki bez walki.
Po to w ogóle czasami kupuje tuńczyka i mu daje trochę z gotowanym ryżem, choć tak, nie jest to zdrowe jedzenie dla kota, ale trochę Raz na parę miesięcy nie zaszkodzi nijak a kot pamięta ten smak na wszelki wypadek, jakby przyszła potrzeba przemycania leków.

Wiele kotów tak szaleje też za śledziami i ludzie zawijają tabletki w plasterek śledzia ( nie solonego)
Mój śledzia je ale szału nie ma takiego, żeby leki przemycać .

Mój kot po wciśnięciu tabletki na sile, niestety idzie gdzieś w kąt i wymiotuje. Chyba ze stresu.
Tak ze tego. Tylko w tuńczyku nadzieja jakby co.

Liz Williams
Stary 2019-08-03, 09:23   #75
syyyyyylwia
cat lady

Kiedy mój przewlekle chory kot był diagnozowany, spokojnie szedł z tysiak na miesiąc (2 koty). Karma żwirek wychodzi pod 500-600. Mam alergika. I nie da się lecieć na dużych puszkach, bo są fe maja też małą porcję suchej o 3 w nocy z automat miski, bo z wet uznalysmy że z problemami gastrycznymi drugiego kota lepiej żeby był ten dodatkowy posiłek nocny. Myślę że z 800 na miesiąc za ostatnie pół roku wychodzi, było parę wizyt u weta i badań, leków. Paliwa nie wliczam, a mamy z 25-30km drogi biznes te koty

Stary 2019-08-03, 09:29   #76
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja też przemycam tabletki w tuńczyku
Nie da się inaczej. Kot wypluje każdą tabletkę, którą się mu poda bezpośrednio.

Względnie rozkruszam tabletkę i mieszam ze skondensowanym mlekiem i podaję powoli strzykawką bez igły z boku pyszczka, kot instynktownie zlizuje (tylko powoli trzeba to robić).

Żeby nie było- nie podaję kotom mleka, bo dorosłym kotom nie podaje się mleka (kociętom podaje się mieszanki dla kociąt) ale rzadko który kot oprze się mleku skondensowanemu.

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2019-08-03 o 10:07 Powód: literówka
Stary 2019-08-03, 09:37   #77
syyyyyylwia
cat lady

Co do leków, mój dostaje pół kapsułki gdzie proszek jest gorzki. Co działa to dodanie glukozaminy (kapsulki na odporność). Więc wsypuje ten lek do strzykawki, dosypuje wystarczająca na przykrycie smaku ilość proszku z glukozamina, co rano do takiej strzykawki woda i do pyszczora. Pije chętnie. Przygotowuje oczywiście więcej strzykawek i rano tylko podać z zarciem się nie da oszukać, wyczuwa
Zastrzyki i tabletki załatwiam nagrodą (cosma snackies). Wie że dostanie przysmak to znosi leki.
Kotka za to to wieczna walka, na szczęście to nie ona ma leki na całe życie

Stary 2019-08-03, 10:04   #78
MaryJaneKS
Raczkowanie

Próbowałam już wszystkiego jeśli chodzi o leki jeszcze kiedyś mój kot nie miał problemów behawioralnych wystarczyło jej wcisnąć tabletkę do pyszczka i po problemie, teraz niestety coś takiego mogłoby się skończyć dla mnie pogryzieniem...
Pokruszonej tabletki nie zje w żadnej formie, ani z karma, ani z tuńczykiem, ani z filetowka. Będzie stało w misce aż zacznie śmierdzieć. Myślę że smakowo przeszloby zawinięte w wędlinie, ale niestety nie pogryzie czegoś tak dużego, szybciej wypluje i zacznie skubać to mięso. Niestety póki co karma wet to jedyne rozwiązanie, mam nadzieję że tylko czasowe.

Stary 2019-08-03, 10:22   #79
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MaryJaneKS Pokaż wiadomość
Próbowałam już wszystkiego jeśli chodzi o leki jeszcze kiedyś mój kot nie miał problemów behawioralnych wystarczyło jej wcisnąć tabletkę do pyszczka i po problemie, teraz niestety coś takiego mogłoby się skończyć dla mnie pogryzieniem...
Pokruszonej tabletki nie zje w żadnej formie, ani z karma, ani z tuńczykiem, ani z filetowka. Będzie stało w misce aż zacznie śmierdzieć. Myślę że smakowo przeszloby zawinięte w wędlinie, ale niestety nie pogryzie czegoś tak dużego, szybciej wypluje i zacznie skubać to mięso. Niestety póki co karma wet to jedyne rozwiązanie, mam nadzieję że tylko czasowe.

a próbowałaś z pastą odkłaczającą albo jakąś inną smaczną witaminową? ja podaję starszej tak tabletki, bo zwykłe włożenie do pyszczka skutkowało tym, że tabletka lądowała daleko. teraz nabieram pasty do strzykawki, na czubek 'przyklejam' tabletkę, wsuwam strzykawkę bokiem do pyszczka i wstrzykuję całą zawartość za jednym razem, masując przy tym gardziołko. kota zawinięta w koc, bo inaczej by drapała i gryzła.

Edytowane przez 0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Czas edycji: 2019-08-03 o 10:23
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-03, 10:36   #80
MaryJaneKS
Raczkowanie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;87050694]a próbowałaś z pastą odkłaczającą albo jakąś inną smaczną witaminową? ja podaję starszej tak tabletki, bo zwykłe włożenie do pyszczka skutkowało tym, że tabletka lądowała daleko. teraz nabieram pasty do strzykawki, na czubek 'przyklejam' tabletkę, wsuwam strzykawkę bokiem do pyszczka i wstrzykuję całą zawartość za jednym razem, masując przy tym gardziołko. kota zawinięta w koc, bo inaczej by drapała i gryzła.[/QUOTE]Próbowałam z sosikami miamor, które bez dodatków bardzo lubi, ale z tabletka już nie chciała. Podawanie w strzykawce odpada, to musi być coś co kot zje z wlasnej, nieprzymuszonej woli. Nie mogę robić nic na siłę, bo wtedy stres i objawy agresji tylko się nasilają. Na chwilę obecną zalecenia mam takie żeby jak najbardziej ograniczać stresujące sytuacje dla kota, nie dotykać go kiedy sobie tego nie życzy, nie wykonywać przy nim gwałtownych ruchów bo inaczej wszystko kończy się atakiem i niestety nie jest to tylko drapanie i podgryzanie ale poważne pogryzienia na które w ciąży tym bardziej nie mogę sobie pozwolić. Generalnie chodzi o to, że kot musi mieć suplementowana kazeinę i tryptofan więc póki istnieje karma która zawiera te składniki w ilościach takich samych jak tabletki to jest dla mnie jedynym wyjściem...

Stary 2019-08-03, 10:40   #81
Konto usunięte

Cytat:
Próbowałam z sosikami miamor, które bez dodatków bardzo lubi, ale z tabletka już nie chciała. Podawanie w strzykawce odpada, to musi być coś co kot zje z wlasnej, nieprzymuszonej woli. Nie mogę robić nic na siłę, bo wtedy stres i objawy agresji tylko się nasilają. Na chwilę obecną zalecenia mam takie żeby jak najbardziej ograniczać stresujące sytuacje dla kota, nie dotykać go kiedy sobie tego nie życzy, nie wykonywać przy nim gwałtownych ruchów bo inaczej wszystko kończy się atakiem i niestety nie jest to tylko drapanie i podgryzanie ale poważne pogryzienia na które w ciąży tym bardziej nie mogę sobie pozwolić. Generalnie chodzi o to, że kot musi mieć suplementowana kazeinę i tryptofan więc póki istnieje karma która zawiera te składniki w ilościach takich samych jak tabletki to jest dla mnie jedynym wyjściem...

rozumiem współczuję i Tobie, i kotu. i trzymam kciuki, żeby było lepiej.
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-03, 10:50   #82
MaryJaneKS
Raczkowanie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;87050766]rozumiem współczuję i Tobie, i kotu. i trzymam kciuki, żeby było lepiej.[/QUOTE]Dla nas ta sytuacja tez jest bardzo ciężka, mamy tego kota od kilku lat i nigdy nie było żadnych problemów, nagle pewnego dnia zrobiła się bardzo agresywna, lezala że mną w łóżku i się miziala a po chwili bez powodu zaatakowała tak, że skończyło się to dla mnie w szpitalu. Zbieglo się to z jej problemami zdrowotnymi więc cały czas szukamy i mamy nadzieję że przyczyną był ogromny ból i stres związany z częstymi wyjazdami do weterynarza. Póki co próbujemy wszystkiego, ale za 3 miesiące w domu pojawi się noworodek i jeśli do tej pory nie da się tego opanować to nie mam pojęcia co wtedy zrobimy...

Stary 2019-08-03, 10:54   #83
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Próbowałam z sosikami miamor, które bez dodatków bardzo lubi, ale z tabletka już nie chciała. Podawanie w strzykawce odpada, to musi być coś co kot zje z wlasnej, nieprzymuszonej woli. Nie mogę robić nic na siłę, bo wtedy stres i objawy agresji tylko się nasilają. Na chwilę obecną zalecenia mam takie żeby jak najbardziej ograniczać stresujące sytuacje dla kota, nie dotykać go kiedy sobie tego nie życzy, nie wykonywać przy nim gwałtownych ruchów bo inaczej wszystko kończy się atakiem i niestety nie jest to tylko drapanie i podgryzanie ale poważne pogryzienia na które w ciąży tym bardziej nie mogę sobie pozwolić. Generalnie chodzi o to, że kot musi mieć suplementowana kazeinę i tryptofan więc póki istnieje karma która zawiera te składniki w ilościach takich samych jak tabletki to jest dla mnie jedynym wyjściem...

Ciężka sprawa.

Jeśli ta karma może zastąpić tabletki to nawet bym się nie zastanawiała . Stres okropnie wyniszcza koty.

Liz Williams
Stary 2019-08-03, 11:00   #84
Konto usunięte

Cytat:
Dla nas ta sytuacja tez jest bardzo ciężka, mamy tego kota od kilku lat i nigdy nie było żadnych problemów, nagle pewnego dnia zrobiła się bardzo agresywna, lezala że mną w łóżku i się miziala a po chwili bez powodu zaatakowała tak, że skończyło się to dla mnie w szpitalu. Zbieglo się to z jej problemami zdrowotnymi więc cały czas szukamy i mamy nadzieję że przyczyną był ogromny ból i stres związany z częstymi wyjazdami do weterynarza. Póki co próbujemy wszystkiego, ale za 3 miesiące w domu pojawi się noworodek i jeśli do tej pory nie da się tego opanować to nie mam pojęcia co wtedy zrobimy...

masakra agresja jak najbardziej może wynikać z dyskomfortu wynikającego z bólu. u mojej koty tak było, też właśnie zbiegło się to z ogromnymi problemami zdrowotnymi. mocno zaciskam kciuki i życzę zdrowia!
Stary 2019-08-03, 11:52   #85
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Mam nadzieję, ze nikogo nie obrażę "kociarskim" humorem:
https://www.wykop.pl/wpis/9328524/ja...ota-na-rece-i/

No pasaran!
Stary 2019-08-03, 12:29   #86
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
I wszyscy kociarze śpiewają razem!

https://www.youtube.com/watch?v=YcXzU4JOiDE

jakie tam znalazłam w propozycjach słodkie filmiki o zwierzakach

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
Mam nadzieję, ze nikogo nie obrażę "kociarskim" humorem:
https://www.wykop.pl/wpis/9328524/ja...ota-na-rece-i/
chomik?

Raczej złota rybka!
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-03, 12:41   #87
natash88
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję modce za wyodrębnienie wątku. Fajie, że kociarze mają własny!

80 zł za 4 kg karmy? Co to za karma jest?

Kot powinien mieć dostęp do "chrupków" właśnie dlatego, że kot je niewiele ale za to czesto. Taki ma obyczaj. Mokra karma pozostawiona w miseczkach dość szybko wysycha i kot traci nią zainteresowanie. No i mokra nie powinna być podstawą żywienia, mokrą daje się 1-2 razy na dzień.

Jesli chodzi o żwirek, to także używam Cat's Best eco plus. Moje koty bardzo go lubią ale fakt, jak się nie odkurzy rano i wieczorem to ten zwirek rano będe mieć nawet we włosach.
Niedawno na szkoleniu nt. kotow laska mowila, ze kot powinien byc karmiony czesto i dostawac male porcje, ale nie powinien miec dostepu do jedzenia non stop. Jesli dostaje jedzenie raz na kilka h i nie ma dostepu zawsze to jedzenie dostarcza mu takiego samego pobudzenia jak polowanie i zaspokaja te potrzebe (obok oczywiscie zabawy, obserwowania natury, spacerow ewentualnych etc.). Kot z ciaglym dostepem do jedzenia 'dziadzieje' tzn.odczuwa mniej pozytywnych emocji, bo jedzenie juz go nie stymuluje.

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-03, 12:41   #88
tave
Raczkowanie

MaryJaneKS też mamy agresywnego kota, którego suplementujemy tryptofanem. Możesz spróbować tej metody, co my. Czasochłonna, ale jedyna, która dała efekt. Wcześniej było mieszanie z karmą, robienie klopsików z tabletką w środku i nic.
Weź ulubione przysmaki kota z miękkim środkiem (coś takiego jak dreamies), odetnij kawałek, wydłub środek i upchnij tam proszek z tabletki (np. malutkim szydełkiem), a na koniec zaklej tym wydłubanym środkiem. I przemycisz tabletkę i pobawisz kota, gdy będziesz mu rzucać smaczki.
tave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-03, 12:48   #89
MaryJaneKS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tave Pokaż wiadomość
MaryJaneKS też mamy agresywnego kota, którego suplementujemy tryptofanem. Możesz spróbować tej metody, co my. Czasochłonna, ale jedyna, która dała efekt. Wcześniej było mieszanie z karmą, robienie klopsików z tabletką w środku i nic.
Weź ulubione przysmaki kota z miękkim środkiem (coś takiego jak dreamies), odetnij kawałek, wydłub środek i upchnij tam proszek z tabletki (np. malutkim szydełkiem), a na koniec zaklej tym wydłubanym środkiem. I przemycisz tabletkę i pobawisz kota, gdy będziesz mu rzucać smaczki.
Ooo, to jest jakiś sposób, lubi smakołyki Gim Cat, ale żeby wydłubywać środek to nie wpadłam na to

Stary 2019-08-03, 12:55   #90
tave
Raczkowanie

Cytat:
Ooo, to jest jakiś sposób, lubi smakołyki Gim Cat, ale żeby wydłubywać środek to nie wpadłam na to

Mąż był już tak zdesperowany, a ja załamana robieniem mikro klopsiczków wielkości małego paznokcia, że trzeba było coś wykombinować
Próbowałaś włączać radio kotu? Mojemu bardzo pomogło takie rozpraszanie.
tave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości