![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak odmawiać? O to jest pytanie
Cytat:
![]() Załóżmy, że mam firmę sprzątającą. Jedna że sprzątaczek ma super metodę na mycie toalety. Ale nie nauczy koleżanek, bo ona nie chce się dzielić i z jakiej paki w ogóle ma to robić. No nie musi i ja jej przecież nie nakażę. Ale wolałabym, żeby moi pracownicy byli zespołem, w którym sobie pomagają i mogą na siebie wzajemnie liczyć. Czyli nie zatrudniłabym autorki, która dzielić się nie chce, ale tej jej koleżanki również, jeśli was to w jakiś sposób pocieszy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87650615]przecież nie napisałam że zmusiłaś, tylko pisałam o potencjalnej przyszłości, a jak wiadomo twoje poglądy mogą się zmienić.[/QUOTE]Szczerze wątpię, bo niezmuszanie nikogo do niczego i wolność jednostki to dla mnie kluczowe i najważniejsze aspekty życia społecznego.
Ale tak, niewykluczone, że zmienię zdanie. Ale każdy inny pracodawca też może zmienić swoje poglądy, więc najlepiej od razu załóż firmę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I oczywiście masz rację, że roszczeniowe osoby nie nadają się do pracy zespołowej. Ale chodzi tutaj bardziej o to, że autorka nie chce dawać notatek, bo czuje się pokrzywdzona, a przecież i tak je robi. To nie jest tak, że koleżanką ją wysyła specjalnie na zajęcia, które nie są z jej kierunku, i każe notować. Obie studiują to samo i ona robi notatki, ale czuje się pokrzywdzona, bo skorzysta z nich ktoś więcej niż ona sama? Nie wiem, dla mnie to nie jest koleżeńskie i prowadzi do takich postaw, o jakich pisałam - że ludzie mają pretensje do innych o pierdoły, choć nie dotyczy to ich wcale bezpośrednio i nic na tym nie tracą. A podejście "należy mi się X' (wstaw za X, co tylko chcesz) oczywiście nie robi dobrze na ducha zespołu również, to jakby według mnie nie podlega dyskusji, że ta koleżanka autorki nie jawi się jako miła persona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Nie wiem w czym problem. Powiedz, że nie, bo nie dostajesz nic w zamian, ale jesteś otwarta na wymianę, jeśli ona zdobędzie inne materiały.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Cytat:
dla mnie oburzenie, że ktoś nie chce udostępniać notatek jest takimi samymi pretensjami o pierdoły, jak nieudostępnienie notatek. więc skąd taki atak na autorkę? koleżanka nie wygląda z opisu na miłą i zapewne miła nie jest skoro między prośbami o notatki, to nie ma między nimi żadnej interakcji. dlaczego autorka ma się przejmować kimś kto nawet nie jest dla niej miły? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu uważam, że jeśli dając notatki, Ty sama nie tracisz tak naprawdę na niczym, to oburzenie jest bez sensu. A jeśli ktoś nie chce dawać, to ok, ale ja nie chciałabym mieć takiego współpracownika po prostu, bo wierzę, że to idzie w parze z czepialstwem o wiele innych rzeczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
Rekrutując pracownika, pytacie o to czy dawal notatki na studiach?
I jeszcze raz powtarzam - poczucie straty jest względne i nie mozna kogoś tym wartościować. Po prostu każde podejście jest tak samo dobre. Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 Czas edycji: 2020-03-11 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pogrubione: no, sama piszesz, że tamta dziewczyna Twoim zdaniem nie powinna korzystać z tych notatek, skoro sama nikomu nie pomaga Może po prostu nie każdy był w takiej sytuacji, ale to jest zwykle męczące, kiedy jedna osoba się stara, a reszta ma to w dupie. Tylko o to chodzi, że każdy mógłby pomóc innym, a nie tylko 1 osoba i jeszcze miałaby być nielubiana, bo odmówiła w końcu po x miesiącach |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisała już przecież, że nie.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
@Limonka2738 ale taka sprzątaczka by się sama zwolniła i założyła własną firmę, gdzie mogłaby wykorzystywać swoją super metodę
![]() Studis to nie gimnazjum i takie roszczeniowe zachowanie i wymaganie, żeby ktoś robił notatki czy odwalal za ciebie inna pracę, kiedy ty ucinasz sobie pogaduszki, w ogóle nie ma racji bytu. W porządnej pracy taka osoba jak pseudo koleżanka autorki w ogóle nie utrzymałaby się, bo nikt by nie miał zamiaru odwalać za nią jej pracy, kiedy ona sobie ucina pogaduszki albo wychodzi na papieroska. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jprdl. Przecież nikt nie broni koleżanki. ![]() No i taka sprzątaczka bez problemu może o zrobić. Przecież się nie obrażę.
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ja tam jestem złośliwa i nigdy nie dałabym notatek osobie, która nie utrzymuje ze mną kontaktu, nie jest ze mną w żadnej grupie i w dodatku jest śmierdzącym leniem. Tak, czerpalabym z tego przyjemność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Zdaje się, że jestem po prostu zbyt naiwna.
Bo sublips słusznie olała pytanie, skoro już na nie odpowiedziała ze dwa posty wyżej i nie daje z siebie robić idiotki. Muszę się od niej uczyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za bardzo to logiczne nie jest, że skoro nie podoba mi się zachowanie X, to musi podobać mi się zachowanie Y. [1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87651601]Rekrutując pracownika, pytacie o to czy dawal notatki na studiach? I jeszcze raz powtarzam - poczucie straty jest względne i nie mozna kogoś tym wartościować. Po prostu każde podejście jest tak samo dobre.[/QUOTE] Notatki są tylko przykładem. Co do straty jest to względne, natomiast niektórzy dorośli ludzie skupiają się na błahostkach i ja to uważam za małostkowe. Inaczej kiedy ktoś jest dzieckiem, nastolatką, ma np. depresję, wtedy nie oceniam. Cytat:
Powiedzcie mi - dlaczego rozpisujecie się w tych postach o koleżance autorki, skoro ja już napisałam dobitnie, że mnie się jej zachowanie nie podoba? Nie, nie rozumiem krzywdy w momencie, kiedy i tak robi te notatki, i nie robiłaby ich inaczej, nawet jeśli koleżanka by ich nie brała. No wybacz, po prostu tego nie rozumiem. I byłam w takich sytuacjach, skąd wniosek, że nie? Co jak co, ale to, że mogę się podzielić swoją wiedzą czy umiejętnościami, zawsze uważałam za komplement dla siebie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
Rozumiem, że żeby nie być ocenioną w takiej sytuacji trzeba ci przedstawić opinię lekarską, że ma się zdiagnozowaną depresję? Bo depresji nie widać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87653024]Rozumiem, że żeby nie być ocenioną w takiej sytuacji trzeba ci przedstawić opinię lekarską, że ma się zdiagnozowaną depresję? Bo depresji nie widać[/QUOTE]
Dziękuję, że mnie o tym poinformowałaś, bo nie wiedziałam. Myślałam, że każdy chodzi i ma napis na czole "Depresja", a tę informację zapisują mu też w dowodzie i tablicy rejestracyjnej. Autorka założyła wątek na forum i zapytała o opinię. Ktoś ma inną np. niż Ty, to reagujesz agresją i w ogóle argumentami tak mało powiązanymi z jakąkolwiek logiką, że trudno się do tego odnieść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 Czas edycji: 2020-03-12 o 07:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87653061]To pytanie jest agresywne? Po prostu pytam, forum publiczne jest w końcu. Możesz odpowiedzieć na to pytanie czy będziesz udawała wielką damę?[/QUOTE]
Odnoszę się do Twojego napastliwego tonu. Ale jakie jest Twoje pytanie, bo nie rozumiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87653076]Pytanie jest takie: "Cyz żeby nie być ocenioną w takiej sytuacji trzeba ci przedstawić opinię lekarską, że ma się zdiagnozowaną depresję?"
wystarczy odpowiedź "tak" lub "nie".[/QUOTE] Wyskocz jeszcze z Hitlerem i nazizmem, żeby użyć bardziej oklepanej argumentacji. Autorka zapytała o opinię. Zakładam, że nie ma depresji, bo o tym nie wspomniała. Jakby wspomniała, że ma spadek nastroju, ludzie ją drażnią, to uznałabym to za istotny wątek w tej opowieści o notatkach. Ogólnie, tak przyjęłam, że jak ktoś o czymś nie wspomina, to jednak tego nie ma. Nie oceniam na głos zachowania innych ludzi - o ile nie celuje ono bezpośrednio we mnie, nie tracę na tym nic obiektywnie ani żaden mój bliski/ członek rodziny - jeśli nie pytają mnie sami o opinię, radę czy pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87653151]To ty wyskoczyłaś z Hitlerem, na myśl by mi to nie przyszło, ale widać kto tu ma pokrętną logikę. Ale ja się odnoszę teraz do twojej ogólnej opinii, a do postu autorki się odniosłam dużo wcześniej. Padały tutaj przykłady o sprzątaczkach też niezwiązane z pierwszym postem autorki, zatem moje pytanie również ma prawo istnieć w tym wątku.[/QUOTE]
Odniosłam się do Prawa Godwina. Sądzę, że Twoje spostrzeżenia o depresji i o tym, czego ja wymagam, żeby kogoś ocenić, nijak mają się do tematu wątku. Wyciągnęłaś sobie to z mojej wypowiedzi, a miałam na myśli coś zupełnie innego. "Sprzątaczki" to analogia między dwoma zjawiskami ![]() Ty po prostu tak wszystko literalnie rozumiesz, że jestem zdumiona. Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-03-12 o 08:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiem, że w wątku nie można się odnieść w ogóle do wypowiedzi innych osób, które nie są autor-ami/-kami? Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 Czas edycji: 2020-03-12 o 08:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87653076]Pytanie jest takie: "Cyz żeby nie być ocenioną w takiej sytuacji trzeba ci przedstawić opinię lekarską, że ma się zdiagnozowaną depresję?"
wystarczy odpowiedź "tak" lub "nie".[/QUOTE]Wybacz, ale to pytanie jest tak... nierozsądne i wyraźnie nastawione na wyzłośliwienie się, że każdy racjonalny człowiek w najlepszym wypadku uznałby, że jest retoryczne, a w najgorszym za agresję i chęć konfrontacji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I ja nie piszę o koleżance, tylko o autorce, że w ogóle mnie nie dziwi, że ją to męczy, że ktoś ją wykorzystuje, ktoś kto odzywa się tylko gdy czegoś chce. No, ale przecież sama napisałaś, że jeżeli ktoś nie dzieli się materiałami, no to nie powinien korzystać z tych udostępniony przez innych. A dokładnie tak robi przecież tamta koleżanka, a jednak ciągle z tych materiałów korzysta. I ja przecież cały czas mówię, że krzywdą nie jest dzielenie się notatkami, tylko fakt, że autorka jako jedyna się tutaj stara, a inni to wykorzystują. To fajnie, że Ty lubisz jak inni wykorzystują Twoją pracę i jako jedyna się starasz, a reszta się obija i potem wypisuje o notatki z połowy semestru i odbierasz to jako komplement. Natomiast zarówno autorka, jak również ja byłam już zmęczona sytuacją gdy np. jako jedyna co tydzień wrzucałam kilkanaście stron notatek z zajęć, a kiedy ja potrzebowałam pomocy to jakoś nikt jej nie dał. Przecież nikt nie czuje się pokrzywdzony kiedy raz kogoś poratuje, ale nie kiedy nagminnie ktoś wykorzystuje jego pracę, a tak poza tym ma kompletnie wywalone na niego i sam nikomu nie pomaga |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle jedno mnie zastanawia. Dlaczego ludzie tak pragną już atakować mnie personalnie i wyciągać jakieś wnioski z czterech liter o mnie, bo mam inne spojrzenie na daną sytuację, a do tego wciskają mi jakieś rzeczy, których nie napisałam ![]() Nie. Napisałam, że jeśli ktoś ma materiały i ma taki problem z udostępnieniem ich, to nie powinien korzystać z innych, ogólnodostępnych, np. na Facebooku. Bo w końcu inni się też napracowali, nie? I co więcej, nie wiem, czego nie napiszecie, ja nadal pozostanę przy swojej opinii. Wielka krzywda za podzielenie się notatkami. Notatki to nie jest jakaś ciężka praca. To notowanie tego, co słyszą i widzą wszyscy. I tak to robi dla siebie. A więc dlaczego inni nie mogliby od razu z tego korzystać? Czy wyrządziłoby jej to jakąś krzywdę? Jak ktoś opracowuje później notatki, przepisuje je i udostępnia (tak zrobiła moja koleżanka, opracowała przedmiot w pdfie), to już jest jakaś praca i brawa dla niej, że w ogóle to zrobiła, ale no nikt mnie nie przekona, że zapisanie kilku stron to jakaś ciężka praca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 Czas edycji: 2020-03-12 o 11:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.