Nerwica sie pogłębia , pomocy :( - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-04-26, 11:40   #61
Taranka
Zakorzenienie

Dot.: Nerwica sie pogłębia , pomocy :(

Pamiętam Twój post o tym, że teściowa zabrała Twoje dziecko z przedszkola bez Twojej wiedzy i wiozła je bez fotelika. To było już jakiś czas temu i nadal ona jest wpisana na listę i może je odbierać z przedszkola?

Jesteś nieasertywna i dajesz sobą pomiatać. Jakby ktoś zabrał moje dziecko bez mojej wiedzy i je w taki sposób narażał to bym chyba zrobiła awanturę stulecia.

Sprawę trzeba załatwić z teściową, nie baw się w załatwianie rzeczy z jej córką, chciałabyś żeby ktoś załatwiał rzeczy związane wprost z Tobą za Twoimi plecami?

Wolisz nie mieć słowa do powiedzenia w sprawie własnego dziecka tylko po to żeby rodzinka ładnie wyglądała i nikt nie gadał?

Musisz być stanowcza i postawić granice. Co to w ogóle za teksty że ona o 18 czeka na wnuka? W planach mamy obiad i oglądanie świnki Peppy, a teściowa niech sobie siedzi i czeka, nie ona powinna rządzić Twoim planem dnia, a właśnie tak jest.
Powiedziałaś jej kiedykolwiek nie? Czemu się jej tak boisz, że wolisz oddać swoje dziecko babie która naraża je na niebezpieczeństwo i kwestionuje Twoje zdanie? Mąż też tak bagatelizuje wożenie dziecka bez fotelika? Jest to takie nic dla niego?

Musisz poważnie porozmawiać z mężem, powiedzieć że tak nie może być, trzeba wyznaczyć jakieś granice, sami decydujecie o swoim dziecku, teściowa nie ma nic do tego. Zabrać jej klucz do bramy/furtki, jak ktoś nie umie się zachować to nie ma dla niego przywilejów.

To jest jakiś cyrk, żeby we własnym domu się nie można było zrelaksować bo ci chodzi teściowa i zagląda w okna, albo zabiera dziecko kiedy się jej podoba.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Edytowane przez Taranka
Czas edycji: 2020-04-26 o 11:42
Taranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 11:54   #62
lulka19
Zakorzenienie

Nie wypisalam jej , bo nawet nie było Kiedy. Syn od początku lutego siedzi w domu. Czeka go zabieg. Po drugie nie mam kompletnie nikogo awaryjnie zeby odebrał . Na szczęście u nas może czasem zostać dłużej.

Co do furtki nie mamy zamknięcia na klucz. Jest inny mechanizm , zatrzask , ale osoby . które do nas regularnie przychodzą znaja to , i same sobie otwierają.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:01   #63
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Nie wypisalam jej , bo nawet nie było Kiedy. Syn od początku lutego siedzi w domu. Czeka go zabieg. Po drugie nie mam kompletnie nikogo awaryjnie zeby odebrał . Na szczęście u nas może czasem zostać dłużej.

Co do furtki nie mamy zamknięcia na klucz. Jest inny mechanizm , zatrzask , ale osoby . które do nas regularnie przychodzą znaja to , i same sobie otwierają.

Naprawdę nie dziwię się, że masz nerwicę skoro w każdym momencie inni ludzie mogą wejść do domu i wymagać od ciebie różnych rzeczy. Nawet rodzinie trzeba wyznaczać granice. Już dzieci wiedzą, że np. mama odpoczywa i teraz mają się zająć same sobą przez godzinę, a tu teściowa wparowuje do was jak chce i tyle. Im więcej piszesz tym bardziej patologiczna sytuacja mi się kreśli. Nie możesz uprawiać seksu z mężem kiedy chcesz, bo rodzina w każdej chwili może wejść. Nie możesz decydować o swoim dziecku, bo teściowa żąda dostępu do wnuka. Nie możesz leżeć do góry brzuchem i oglądać serialu, bo zaraz mamusia męża przyjdzie na kontrolę. To jest koszmar a nie życie! Twój mąż nie widzi nic niestosownego w takim zachowaniu?
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:07   #64
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
I wiem , ze wychodzę na czarna owce.
Ale przed kim i co z tego? To sobie wychodź na czarną owcę. Nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą cię lubić.
Cytat:
Mam pomysł by zaangażować w to jej dzieci. Może gdy pogadam z jej corka , która sama ma dziecko to wtedy ona jej przemowi do rozumu.
Z drugiej strony boje sie , żeby to sie nie skończyło wieksza draka.
Przecież to jakiś absurd. Ja bym chyba umarła ze śmiechu gdyby mi partnerka brata wyskoczyła z propozycją, żebym rozwiązywała JEJ problemy z moją matką.
Cytat:
Zgadlas. Tak wygląda jej życie.
A wozi ja mąż. Osoby bez prawa jazdy tez sie przemieszczaja...
To nie pisz, że ona wiozła. W tej sytuacji wychodzi na to, że dziadek jest takim samym dzbanem, jak babcia, więc tym bardziej nie rozumiem jak ty i twój mąż możecie bez słowa pozwalać na zabieranie waszego dziecka pod dach kompletnie nieodpowiedzialnych osób.
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;87791129]Nie odpowiadasz na niewygodne pytania [/QUOTE]No dokładnie. Też kilka zadałam i autorka zlała.
Np. co mąż miał do powiedzenia na temat wożenia samochodem niezapiętego dziecka, dlaczego oboje pozwalają na takie swobodne kontakty w czasie epidemii i jak to się stało, że babcia nadal ma upoważnienie do odbierania dziecka z przedszkola.
Tam chyba wszyscy są siebie warci. Tylko dziecka szkoda.
Cytat:
Gdybym mieszkala w innym miejscu to luz , ale my mieszkamy blisko. Mam obawę , ze gdy sie sklocimy teściowa będzie opowiadała wszystkim swoja wersję. Bedzie mówiła jak utrudniam jej kontakty z wnukiem , a ona tak go kocha...
Kim są ci wszyscy i dlaczego bardziej ci zależy na (swoim wyobrażeniu na temat) ich opinii niż na zdrowiu i bezpieczeństwie własnego dziecka?
Cytat:
U nas w rodzinie jest jedna kobieta , która jest skrócona z tesciami do tego stopnia , ze pojawila sie na pogrzebie ,a wcześniej nie postawiła nogi przez wiele , wiele lat. Dla mnie jednak rodzina jest ważna ,chce zyc w zgodzie.
Aha. Rodzina jest ważna, tylko twoje dziecko nie. Baba naraża dziecko na niebezpieczeństwo, daje mu do jedzenia syf i podważa twój autorytet jako rodzica, a ty nic. Niepojęte jest dla mnie dlaczego ty w ogóle chcesz mieć z kimś takim poprawne relacje. Albo jakiekolwiek relacje.
Przyszło ci do głowy, że ta skłócona z rodziną kobieta miała poważny powód, by się odciąć? I że ty też taki masz?

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
To załóż zamek?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:11   #65
luks_baba
Raczkowanie

Cytat:

Ok, ja już zrozumiałam skąd u Ciebie ta bezwolnosc i czemu nic z tym nie zrobisz.
Ty po prostu się boisz, że umkną Ci potencjalne profity jeżeli teściowa się obrazi, bo już miałaś do niej żal, że nie chce się zgodzić na pewną propozycję którą jej w związku z synem złożyłaś. Niby Ci przeszkadza, że teściowa zabiera syna, ale z drugiej strony jak się tak zastanowić to jej pomoc może Ci się jeszcze kiedyś przydać, więc zwyczajnie wchodzenie z nią na wojenną ścieżkę Ci się nie opłaca.
Dawno już pisałaś o tym, że teściowa zabiera dziecko bez fotelika i nadal nic z tym nie zrobiłaś, pomimo że już wtedy miałaś takie same rady, żeby ją wykreślić z listy, a to że syn nie chodzi teraz do szkoły to jest żadne wyjaśnienie. Teraz też nic z tym nie zrobisz, ale mogłabyś chociaż przyznać że piszesz tutaj, bo chcesz po prostu pogadać, a nie chcesz żadnych rad.

Edytowane przez luks_baba
Czas edycji: 2020-04-26 o 12:12
luks_baba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:14   #66
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Jakby mi ktoś dziecko bez fotelika do samochodu wpakował to zrobiłabym niezła aferę. Spoko mąż, że nawet mamusi nic na to nie powiedział.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:17   #67
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87791940]Jakby mi ktoś dziecko bez fotelika do samochodu wpakował to zrobiłabym niezła aferę. Spoko mąż, że nawet mamusi nic na to nie powiedział.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

No dokładnie mąż kuli uszy i jeszcze mówi jej, że przesadza , więc tak spoko mężuś

Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Czas edycji: 2020-04-26 o 12:18
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:18   #68
lulka19
Zakorzenienie

Na większość pytań odpowiadam , ale jest ich tyle , ze nie wyrabiam.
Maz oczywiście zwrócił uwagę na ten fotelik , nie rozpetal awantury . Ja tez mówiłam , ze to nie sa czasy ich młodości , i to , ze oni jada wolno nie oznacza , ze unikna wypadku.
Nie mam żadnych profitów od teściowej. Nie ma na mnie żadnych haków. Oprócz tego , ze czasem kupujemy sobie coś w mieście...

Od Nowego roku szkolnego nie wpisze jej już na liste. Bo dziekuje za takie coś.

Stary 2020-04-26, 12:20   #69
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez luks_baba Pokaż wiadomość
Ok, ja już zrozumiałam skąd u Ciebie ta bezwolnosc i czemu nic z tym nie zrobisz.
Ty po prostu się boisz, że umkną Ci potencjalne profity jeżeli teściowa się obrazi, bo już miałaś do niej żal, że nie chce się zgodzić na pewną propozycję którą jej w związku z synem złożyłaś. Niby Ci przeszkadza, że teściowa zabiera syna, ale z drugiej strony jak się tak zastanowić to jej pomoc może Ci się jeszcze kiedyś przydać, więc zwyczajnie wchodzenie z nią na wojenną ścieżkę Ci się nie opłaca.
Też doczytałam poprzednie wątki autorki. No trochę to zmienia pogląd na niedobrą teściową, nie ukrywam.

Autorko, podejmujesz decyzję i bierzesz konsekwencje na klatę, bez względu na to czy zdecydujesz się dostosować, czy wyznaczać granice. No nie ma innej opcji, przecież doskonale to wiesz i to od lat.
Stary 2020-04-26, 12:21   #70
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
Naprawdę nie dziwię się, że masz nerwicę skoro w każdym momencie inni ludzie mogą wejść do domu i wymagać od ciebie różnych rzeczy. Nawet rodzinie trzeba wyznaczać granice. Już dzieci wiedzą, że np. mama odpoczywa i teraz mają się zająć same sobą przez godzinę, a tu teściowa wparowuje do was jak chce i tyle. Im więcej piszesz tym bardziej patologiczna sytuacja mi się kreśli. Nie możesz uprawiać seksu z mężem kiedy chcesz, bo rodzina w każdej chwili może wejść. Nie możesz decydować o swoim dziecku, bo teściowa żąda dostępu do wnuka. Nie możesz leżeć do góry brzuchem i oglądać serialu, bo zaraz mamusia męża przyjdzie na kontrolę. To jest koszmar a nie życie! Twój mąż nie widzi nic niestosownego w takim zachowaniu?
Sęk w tym , ze nikt nam nie zagląda do garów. Nie sprawdza czystości itd. Możemy robić co chcemy. Uwaga teściów koncentruje się tylko na moim dziecku. Nic więcej ich nie interesuje. Mężowi to nie przeszkadza, bo babcia nie krzywdzi dziecka. Bawi sie z nim , karmi je. Wg niego to ja generuje konflikty.

Stary 2020-04-26, 12:25   #71
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Sęk w tym , ze nikt nam nie zagląda do garów. Nie sprawdza czystości itd. Możemy robić co chcemy. Uwaga teściów koncentruje się tylko na moim dziecku. Nic więcej ich nie interesuje. Mężowi to nie przeszkadza, bo babcia nie krzywdzi dziecka. Bawi sie z nim , karmi je. Wg niego to ja generuje konflikty.

???
Nie krzywdzi? A jazda bez fotelika, a karmienie słodyczami i kwestionowanie twoich metod wychowawczych?

Tak bardzo nie chcesz 'wyjsc na czarną owcę' i się boisz konfrontacji, że sama zamiatasz problemy pod dywan.

Stary 2020-04-26, 12:30   #72
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taranka Pokaż wiadomość
???
Nie krzywdzi? A jazda bez fotelika, a karmienie słodyczami i kwestionowanie twoich metod wychowawczych?

Tak bardzo nie chcesz 'wyjsc na czarną owcę' i się boisz konfrontacji, że sama zamiatasz problemy pod dywan.

Dla mnie to pierwsze już sie nie powtórzy. Nie widzę innej opcji. Co do reszty to nie akceptuje tego. Niestety nie da sie upolować dziecka cala dobę. Babcia sie nie zmieni. Sto razy mówiła nam , ze nie daje słodyczy , bo nie daje. Lecz wtedy gdy my jesteśmy. Gdy nas nie ma robi co chce..

Bardzo ciężko jest wypracować właściwy schemat. Mało kto ma do dyspozycji dziadków non stop. Teraz większość ludzi pracuje , a jeśli nie to ma jakieś zainteresowania. Ja trafiłam tak jak trafiłam.

Stary 2020-04-26, 12:32   #73
Konto usunięte

Cytat:
Maz oczywiście zwrócił uwagę na ten fotelik , nie rozpetal awantury.
Jak wyglądało to jego zwrócenie uwagi?
Cytat:
Nie mam żadnych profitów od teściowej. Nie ma na mnie żadnych haków. Oprócz tego , ze czasem kupujemy sobie coś w mieście...
W takim razie jakim cudem jej nazwisko wylądowało na liście upoważnionych do zabierania twojego dziecka z przedszkola?
Cytat:
Mężowi to nie przeszkadza, bo babcia nie krzywdzi dziecka. Bawi sie z nim , karmi je. Wg niego to ja generuje konflikty.
Gdzie wg twojego męża zaczyna się krzywda dziecka? Przypominam: baba naraża dziecko na obrażenia w wypadku samochodowym, daje do jedzenia syf oraz podważa twój autorytet jako rodzica.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:34   #74
Konto usunięte

Moje pytanie też zostało pominięte więc powtórzę: co by się stało gdyby teściowa przyszła, a Ty byś jej powiedziała że np. przyprowadzisz syna za godzinę, bo teraz będziecie np. Czytać książeczki dla dzieci czy coś tam innego.

07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:35   #75
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie to pierwsze już sie nie powtórzy. Nie widzę innej opcji. Co do reszty to nie akceptuje tego. Niestety nie da sie upolować dziecka cala dobę. Babcia sie nie zmieni. Sto razy mówiła nam , ze nie daje słodyczy , bo nie daje. Lecz wtedy gdy my jesteśmy. Gdy nas nie ma robi co chce..

Bardzo ciężko jest wypracować właściwy schemat. Mało kto ma do dyspozycji dziadków non stop. Teraz większość ludzi pracuje , a jeśli nie to ma jakieś zainteresowania. Ja trafiłam tak jak trafiłam.

Babcia się nie zmieni, ale wy nie musicie jej tolerować.
Zamontować w furtce zamek, klucz masz ty i mąż, skończy się zaglądanie w okna, niezapowiedziane wizyty i zabieranie dziecka.

Bez urazy, ale wychodzisz na bardzo bezwolną.

Stary 2020-04-26, 12:39   #76
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:

Jaką masz pewność, że to się nie powtórzy skoro dziadkowie robią co chcą i mają Cię w odwłoku? Szczyt naiwności, serio. Pewnie dowiesz się o nowych sposobach wychowawczych babci i dziadka dopiero jak się stanie jakaś tragedia typu wypadek samochodowy albo wszystkie zęby do wyrwania z powodu słodyczy. Pomijam już fakt, że dziecko ma swój rozum i na 100% widzi co się w domu dzieje. Nie zdziw się, że Ci kiedyś wszystko wygarnie.

Z mojej strony OOT, Autorka jest z tych co sobie pomarudzą, ale nic nie zmienią, bo "milion wymówek". Tylko dziecka mi w tym wszystkim strasznie szkoda.

Edytowane przez Nuova
Czas edycji: 2020-04-26 o 12:40
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 12:43   #77
lulka19
Zakorzenienie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87792018]Moje pytanie też zostało pominięte więc powtórzę: co by się stało gdyby teściowa przyszła, a Ty byś jej powiedziała że np. przyprowadzisz syna za godzinę, bo teraz będziecie np. Czytać książeczki dla dzieci czy coś tam innego.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Babcia przychodzi po 10 rano. Nic mi nie da jeśli odwleke to o godzinę , bo przylezie o tej 11, a to jest na tyle wczesna godzina , ze i wieczorem znajda się dwie godzinki.

Dlaczego miałam nie wpisać babci ,skoro to jest jedyna rodzina jaka mamy tu na miejscu. Gdyby nie ona to nie miałabym kogo dac na listę.

Maz stanowczo i ostro zwrócił im uwagę dlaczego dzieci nie można przewozić bez fotelika . Nie było mnie przy tym.
Ja awanturowalam sie w momencie gdy pojechali do miasta ze źle zapietym fotelikiem.

Stary 2020-04-26, 12:46   #78
Konto usunięte

Cytat:
Babcia przychodzi po 10 rano. Nic mi nie da jeśli odwleke to o godzinę , bo przylezie o tej 11, a to jest na tyle wczesna godzina , ze i wieczorem znajda się dwie godzinki.

Dlaczego miałam nie wpisać babci ,skoro to jest jedyna rodzina jaka mamy tu na miejscu. Gdyby nie ona to nie miałabym kogo dac na listę.

Maz stanowczo i ostro zwrócił im uwagę dlaczego dzieci nie można przewozić bez fotelika . Nie było mnie przy tym.
Ja awanturowalam sie w momencie gdy pojechali do miasta ze źle zapietym fotelikiem.

No to jakie widzisz rozwiązanie skoro nie wyznaczysz granic, nie chcesz jej zwrócić uwagi, maz też nie chce i każe Ci to zaakceptowac. Możesz jedynie faktycznie to zaakceptować, weź od psychiatry większą dawkę leków na nerwice i tyle.

Stary 2020-04-26, 12:49   #79
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Babcia przychodzi po 10 rano. Nic mi nie da jeśli odwleke to o godzinę , bo przylezie o tej 11, a to jest na tyle wczesna godzina , ze i wieczorem znajda się dwie godzinki.
No i co z tego, że przychodzi?

Dzień dobry, dziękujemy za troskę, mamy plany na dziś, do widzenia.

Stary 2020-04-26, 12:55   #80
Konto usunięte

Cytat:
No zastanówmy się dlaczego Może dlatego, że twoja teściowa naraża twoje dziecko na niebezpieczeństwo, daje mu do jedzenia syf i podważa twój autorytet?
Nie gadaj, że to jedyna rodzina, bo jest jeszcze dziadek, chociaż tak samo nieodpowiedzialny sądząc po historii z fotelikiem. A kolejna sprawa jest taka, że mogliście nie wpisywać na tę listę nikogo. Po prostu.
Stary 2020-04-26, 13:07   #81
Mimiko
BAN stały

Cytat:

Może naczytałam się za dużo thrillerów, ale dla mnie to wygląda jakby teściowa chciała zastąpić ciebie. Skoro nie interesują ją kontakty z wami a tak jest zafiksowana na wnuczku. To nie jest zdrowe i powinnaś to od razu uciąć. Na razie dziecko jest małe, ale jak podrośnie i będzie wolało pograć na kompie albo iść do kolegów po szkole a nie do babci, to co zrobisz? Będziesz mu kazała iść do babci? Wiem, że teraz to się wydaje odległa perspektywa, ale problem nie zniknie, a wręcz urośnie. A tak na marginesie to jak twój syn reaguje na wizyty u babci? Lubi tam chodzić? Zawsze jest zadowolony jak babcia go zabiera?

Cytat:

Kurde, skoro aluzje nic nie pomagają to ja bym powiedziała stanowczo, że wnuk spotyka się z babcią np. w poniedziałek i czwartek po południu na 2-3 godziny. Poza wyznaczonymi terminami dziecko jest u siebie w domu i nie ma odwiedzin. Teściowa przychodzi dwa razy dziennie i pomimo protestów zabiera dziecko? To koszmar i tyrania.

Cytat:
No i co z tego, że przychodzi?

Dzień dobry, dziękujemy za troskę, mamy plany na dziś, do widzenia.

Pisałam o tym też, ale autorka stwierdziła, że teściowa po prostu ładuje się do domu/ogrodu i bierze dziecko za rękę i wyprowadza. Normalnie jak zabawkę albo za przeproszeniem zwierzaka na spacer. Dramat.
Stary 2020-04-26, 13:10   #82
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałam o tym też, ale autorka stwierdziła, że teściowa po prostu ładuje się do domu/ogrodu i bierze dziecko za rękę i wyprowadza. Normalnie jak zabawkę albo za przeproszeniem zwierzaka na spacer. Dramat.
Dlatego pisałam też o wstawieniu zamka.

Stary 2020-04-26, 13:14   #83
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Dlatego pisałam też o wstawieniu zamka.

Zamka nie wstawią, bo mają jakiś tam inny mechanizm otwierania, który wszyscy znajomi znają. Założę się, że jakby wstawili zamek to teściowa i tak dostałaby klucze.
Stary 2020-04-26, 13:42   #84
Hultaj
BAN stały

Problem polega na tym że boisz się konfrontacji z teściową.
Swoje zdanie możesz jej narzucać stanowczo ale bardzo grzecznie. Jeśli się obrazi - trudno na to już wpływu nie masz.
Mogłabyś jej powiedzieć że bardzo się cieszysz że tak przepada za wnukiem i mają taki super kontakt ale jesteś matką i macie z synem swoje zajęcia w ciągu dnia. (Naprawdę to że szukasz wymówek by spędzać czas z własnym dzieckiem to jest w twoim wykonaniu taka sama dziecinada jak u niej despotyzm). I bardzo chętnie będziesz B. do niego wysyłać ale wprowadzasz pewne ustalenia. Np. dzien wcześniej wieczorem na telefon ustalacie godziny w jakich syn pójdzie do dziadków. I żeby nie przychodziła wcześniej ani o innej porze. Zamek w furtce powinien być priorytetem, nie powinna ani ona ani nikt tak do was wchodzić łatwo na podwórko.
Nigdy jej się w niczym nie sprzeciwiłaś i takie są tego skutki.

Możesz albo sytuację zaakceptować i dla świętego spokoju już nie czekać na jej przyjście tylko sama od razu zawieźć wnuka po przedszkolu prosto do teściów.
Przede wszystkim kupić dla teściów fotelik skoro i tak młodego wiozą gdzie chcą bez twojego pytania.

Możesz stosować drobne sztuczki, o ile miałyby sens, parkować na innej ulicy, wchodzić na podwórko od innej strony (np. zrobić dodatkową furtkę), innymi drzwiami do domu (jeśli masz miejsce by je dodatkowo wybić a nie masz np. tylnego wejścia; czy wejście do garażu też jest od frontu/podjazdu).

I zrób sobie takie ogrodzenie że nic przez nie nie widać. Tuje, pełne panele w bramie i furtce, żywopłoty.

Możesz jak wyżej zbuntować się i zacząć się zachowywać jak dorosła a nie ostatnia mimoza.

Możesz się wyprowadzić.
Idź na tą terapię.

Mąż cię nie rozumie i nie wspiera z 2 powodów:
- doskonale zna charakterek mamusi i nie chce jej się sprzeciwiać, szczególnie że pewnie zaczęłaby mu smęcić że się gorzej czuje jak nie robi się tego co ona chce.
- tak obiektywnie rywalizujesz z teściową dla zasady. Wnuczek i tak idzie do babki, więc tak szczerze co za różnica czy pójdzie po 5 minutach od wejścia do domu czy po 40.
Widzi że pohuczysz pohuczysz ale nic z tym nie robisz więc ma wywalone. Jakby się realnie bał że się przez to z nim rozwiedziesz ustawiłby matkę w 1 popołudnie.

Nie do pomyślenia jest dla mnie że wchodzi na twoje podwórko jak do przysłowiowej obory i bierze twojego syna bez słowa za rękę i ciągnie. Albo uciekasz z własnego domu bo teściowa mieszka 3 domu dalej, widzi twój podjazd i nawiedza cię jak tylko trzasniesz drzwiami do auta.

Cóż, jeśli faktycznie kiedyś ''wybuchniesz'' problem i tak może nie rozwiązać się sam. Będziesz mieć w niej jawnego wroga ale jeśli po wybuchu emocjonalnym dalej nie będziesz umiała babie dać po łapach (opieprzyć, dla ścisłości i zdjąć jej rękę z ręki dziecka) jak chwyta twojego syna ani zamknąć furtki do ogrodu - i tak dalej będzie robiła co zechce.

Życzę Ci szczerze powodzenia. Ale to musisz z teściową rozwiązać sama. Tobie jedynej przeszkadza co ona robi. Albo postawić mężowi warunek że coś z tym robi lub się wyprowadzasz i rozwodzisz. W taki sposób żeby traktował cię serio.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2020-04-26 o 13:46
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 14:28   #85
niemanicka
Wtajemniczenie

Rad było tu mnóstwo, sytuacja jest do rozwiązania, ale jeśli autorka woli wygodę i nie zmieniać nic, to jej wybór. Ale wybór=konsekwencje, więc nie ma co potem narzekać zbytnio. Gdyby Ci zależało, na pewno byś coś zrobiła. Jedyna opcja, która przychodzi mi do głowy, dlaczego tak nie jest mimo twojej realnej troski i problemów to to, że ta babcia jest mega toksykiem i każdy się jej boi. Wiem, że są takie osoby, one są trudne, ale z nimi też można sobie poradzić, naprawdę. Moim zdaniem mimo wszystko jest wam wygodnie tak, jak jest, a wizażankom bardziej zależy na rozwiązaniu twoich problemów, niż tobie.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

I jeśli babcia rzeczywicie taka jest, tym bardziej dziecko nie powinno z nią przebywać. Jak to dziecko musi się czuć przedmiotowo, że jest tak zabierane i ciągnięte (?).
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 14:42   #86
lulka19
Zakorzenienie

Dziecko nie jest ciagnięte. Ono lubi babcie. Wiadomo , u babci nie ma zasad , a nagrod w opór.

Dziękuję Hultaj za ciekawe rady. Zaraz sie wczytam.

Stary 2020-04-26, 14:49   #87
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Ok, tylko takie rozpuszczanie przez babcię jest fajne i zdrowe od czasu do czasu, a jak on to ma na co dzień, to raczej nic dobrego z tego nie wyniknie. Jak myślisz, jakie będą efekty twojego wychowania, jak dziecko CODZIENNIE będzie spędzało po kilka godzin u babci, która twoje metody i zalecenia ma w nosie?
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 15:17   #88
Hultaj
BAN stały

Spróbuj pogadać z teściową na spokojnie, bez pretensji, dziękując jej że tak fajnie zajmuje się wnukiem, ale potrzebujecie pewnych zmian. I że np. m.in. będziesz z wyprzedzeniem planować następny dzien i umawiać się z nią na konkretne godziny. Serio nie musisz się jej tłumaczyć z przebywania w domu, jak cię będzie wypytywać powiedz że też chcesz spędzać czas z synem i macie swoje zajęcia i zabawy i tyle. Młody dorośnie i będzie wolał towarzystwo rówieśników a nie zabawy z matką czy babcią.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 20:04   #89
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Może naczytałam się za dużo thrillerów, ale dla mnie to wygląda jakby teściowa chciała zastąpić ciebie. Skoro nie interesują ją kontakty z wami a tak jest zafiksowana na wnuczku. To nie jest zdrowe i powinnaś to od razu uciąć.

Też mi to przyszło do głowy. Ja bym się bała w takiej sytuacji, co dziecko ma wtłaczane do głowy. Mnie się nóż w kieszeni otwiera od samego czytania, a co dopiero przechodzić to w realu.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Spróbuj pogadać z teściową na spokojnie, bez pretensji, dziękując jej że tak fajnie zajmuje się wnukiem, ale potrzebujecie pewnych zmian. I że np. m.in. będziesz z wyprzedzeniem planować następny dzien i umawiać się z nią na konkretne godziny. Serio nie musisz się jej tłumaczyć z przebywania w domu, jak cię będzie wypytywać powiedz że też chcesz spędzać czas z synem i macie swoje zajęcia i zabawy i tyle. Młody dorośnie i będzie wolał towarzystwo rówieśników a nie zabawy z matką czy babcią.
Może to i jest jakieś rozwiązanie.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-26, 20:58   #90
lulka19
Zakorzenienie

Duzym błędem było to , ze od początku na to pozwoliłam. Teściowa się nauczyła , i dlatego teraz jest tak ciężko. A nauczyła się dlatego , ze ponad rok mieszkaliśmy z nią . Moja koleżanka spotkała ja na mieście , i ta ze łzami w oczach żalila sie , ze nie wie co teraz ze sobą zrobi , no wprowadzamy sie 3 domy dalej.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości