Nasze (nie)typowe lęki i fobie - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-04-25, 12:30   #61
Ava_
Zakorzenienie

Dot.: Nasze (nie)typowe lęki i fobie

Cytat:
Napisane przez Lianhua Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o taką prawdziwą fobię, to mam arachnofobię.
Nie zabiję tego sama. Jeśli zobaczę jakiegoś, to potrafię nie spuszczać z niego wzroku (mimo, że mnie przeraża) do momentu, aż ktoś przyjdzie i to zabije. Jeśli nie ma nikogo w pobliżu i to gdzieś ucieknie - zamykam i nie wchodzę do tego pomieszczenia, aż do momentu kiedy to wyjdzie i ktoś tego nie zabije.
Mam tak samo. Niestety zycie zmusiło mnie do samodzielnego pozbycia się pająków kilka razy, ale zdecydowanie wspominam to jako traumę. Jak idę w gości do kogoś i dom nie jest czysty wg moich standardów to boje się opierać o ściany, siadać na sofie dosunietej do ściany itp bo może za meblem siedzi pająk. Niestety cześć osób wierzy w zabobony typu zabicie pająka przynosi pecha, wiec generalnie nie ufam ludziom w kwestii utrzymywania mieszkań pająk-free.

Mam trypofobie, nie mogę znieść widoku nieregularnych otworów, momentalnie pocę sie, nie mogę spać, bo obrazki wirują przed oczami cała noc. Normalnie w życiu mi to nie przeszkadza, dekoracje typu wysuszony lotos powodują u mnie dyskomfort, niektóre wzory na ubraniach. Horrorów nie oglądam, a tam można spotkać różne takie charakteryzacje.

Strachu przed złodziejami nie wrzucam do szuflady fobie. Mnie akurat spotkało włamanie i stad teraz zawsze gdzieś z tylu głowy mam myśl „a co jak się powtórzy?”. Po prostu niektóre doświadczenia powodują leki.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ava_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-25, 12:32   #62
this_witch
whatever

Ktoś pisał o gazie i pożarze, to ja znowu mam lęk przed wybuchem gazu albo że się będzie ulatniał i nas potruje. Nie byłabym w stanie spokojnie spać w domu z piecem gazowym, tak samo jak zdarzy mi się spać u rodziców, którzy mają gaz w kuchni to muszę sprawdzić kurki i kuchenkę 10 razy przed pójściem spać a i tak się martwię, że któryś z sąsiadów nas wysadzi w powietrze.
Cieszę się, że w moim bloku w ogóle nie ma gazu, bo mam jeden stres mniej.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-25, 12:38   #63
nie_powiem
Wtajemniczenie

Arachnofobię też mam na takim samym "poziomie", co pisałyście. No strach mi nawet zabić, boję się od razu, że skoczy czy coś. Jak np. mój partner czy ktoś mówi o tym, że chce mieszkać gdzieś w domu to ja nie widzę takich rzeczy jak "opalanie w ogrodzie" czy "grill na trawie" tylko jedno - wchodzące wszędzie pająki. Nie mogę po prostu znieść tej myśli, dlatego dla mnie działeczki i domeczki to koszmar.

A co do włamań to tak jak Ava_ napisała - ja np. przeżyłam kilka miesięcy temu "ciągnięcie za klamkę" - pewnie złodziej chciał się dostać do mieszkania po cichu, ale było zamknięte. Od tamtej pory to w ogóle ten strach przemienił się w kosmos.
Stary 2021-04-25, 16:22   #64
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez Ava_ Pokaż wiadomość
Mam trypofobie, nie mogę znieść widoku nieregularnych otworów, momentalnie pocę sie, nie mogę spać, bo obrazki wirują przed oczami cała noc. Normalnie w życiu mi to nie przeszkadza, dekoracje typu wysuszony lotos powodują u mnie dyskomfort, niektóre wzory na ubraniach. Horrorów nie oglądam, a tam można spotkać różne takie charakteryzacje.

Mam lekką odmianę tego - brzydzi mnie widok jaj bezkręgowców złożonych seryjnie w jednym miejscu. A już szczególnie brzydzi mnie pewien owad (jakiś duży chrząszcz/karaluch wodny, chyba z innego kontynentu), który nosi swoje jaja na swoim ciele pancerzu, dopóki nie wyklują się larwy.
Stary 2021-04-25, 16:42   #65
niemanicka
Wtajemniczenie

Czesto odczuwam lęk przed telefonami z nieznanych, a czasem i znanych numerów. Boje sie rozmów kwalifikacyjnych i ogolnie oceniania. Boje sie ze stracę prace i nie znajdę nowej. Boje sie samotności na starość. Boje sie tez wracac po zmierzchu samej do domu i ogolnie molestowania/gwałtu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-25, 17:23   #66
brandie
Wtajemniczenie

Nie odbieram nieznanych numerów, też się boję, sama w sumie nie wiem czemu i dlaczego.
brandie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-25, 18:29   #67
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez brandie Pokaż wiadomość
Nie odbieram nieznanych numerów, też się boję, sama w sumie nie wiem czemu i dlaczego.
Ja też nigdy nie odbieram, nie otwieram też drzwi nieznajomym, których się nie spodziewam. Dziś byłam sama w domu i do drzwi dzwonił jakiś domokrążca, spojrzałam tylko przez wizjer i uznałam, że nope, za dużo true crime się naczytałam żeby jakimś obcym chłopom otwierać.
Stary 2021-04-25, 18:32   #68
kasztanka3
Pani Mizantrop

Nigdy nie lubilam odbierac telefonu z obcych numerow. Ostatnio u mnie bylo glosno o scammerach podajacych sie za policje i twierdzacych, ze bylo na dana osobe zgloszenie w zwiazku z oszustwami finansowymi albo ze ktos zglosil probe kradziezy tozsamosci, i ci rzekomi "policjanci" prosza o wyplate wszystkich srodkow z konta i przekazanie im w gotowce w ramach wspolpracy celem zlapania oszusta. Podobno ludzie sie na to lapia
Stary 2021-04-25, 19:02   #69
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Nigdy nie lubilam odbierac telefonu z obcych numerow. Ostatnio u mnie bylo glosno o scammerach podajacych sie za policje i twierdzacych, ze bylo na dana osobe zgloszenie w zwiazku z oszustwami finansowymi albo ze ktos zglosil probe kradziezy tozsamosci, i ci rzekomi "policjanci" prosza o wyplate wszystkich srodkow z konta i przekazanie im w gotowce w ramach wspolpracy celem zlapania oszusta. Podobno ludzie sie na to lapia
Dopiero co czytałam na reddicie relację osoby, której żona się na to złapała. Masakra. Ale z plusów bycia zainteresowanym true crime i innymi takimi - mam wrażenie że ciężko byłoby mnie oszukać, bo ja wszędzie teraz widzę scam, podstęp i węszę drugie dno i analizuję na wszystkie sposoby zanim coś zrobię
Stary 2021-04-25, 19:05   #70
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Dopiero co czytałam na reddicie relację osoby, której żona się na to złapała. Masakra. Ale z plusów bycia zainteresowanym true crime i innymi takimi - mam wrażenie że ciężko byłoby mnie oszukać, bo ja wszędzie teraz widzę scam, podstęp i węszę drugie dno i analizuję na wszystkie sposoby zanim coś zrobię
Jakies 2 miesiace temu zlapali dwoch facetow, ktorzy wlasnie takie oszustwa uskuteczniali. I oni mieszkali doslownie na ulicy obok mojej Podobno sporo osob tylko w Sydney dalo sie oszukac.
Stary 2021-04-25, 19:08   #71
this_witch
whatever

Cytat:
Jakies 2 miesiace temu zlapali dwoch facetow, ktorzy wlasnie takie oszustwa uskuteczniali. I oni mieszkali doslownie na ulicy obok mojej Podobno sporo osob tylko w Sydney dalo sie oszukac.
Ta osoba była z USA, dzwonili do niej jako FBI i kazali przelać wszystkie oszczędności plus wydać ileś tysięcy w bonach do walmartu i przesłać im kody. Plus oczywiście nic nie mówić rodzinie. Szok, że ludzie od tak się na to nabierają, nie jestem w stanie sobie wyobrazić co czuje taka osoba i jej rodzina kiedy okazuje się, że to oszustwo. Podobno szanse na odzyskanie tych pieniędzy są zerowe.
Stary 2021-04-25, 19:17   #72
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Ta osoba była z USA, dzwonili do niej jako FBI i kazali przelać wszystkie oszczędności plus wydać ileś tysięcy w bonach do walmartu i przesłać im kody. Plus oczywiście nic nie mówić rodzinie. Szok, że ludzie od tak się na to nabierają, nie jestem w stanie sobie wyobrazić co czuje taka osoba i jej rodzina kiedy okazuje się, że to oszustwo. Podobno szanse na odzyskanie tych pieniędzy są zerowe.
Nie jestem w stanie w ogole ogarnac, jak mozna sie nabrac na takie cos.
Jaka policja zadalaby gotowki i bonow do marketu?
Stary 2021-04-25, 19:30   #73
pempek
Zakorzenienie

Cytat:

W PL laska dała się wkręcić ze gada z Willem Smithem na instagramie i przelała mu 45 tys na konto także ten

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-25, 19:33   #74
this_witch
whatever

Cytat:

Ja też nie jestem w stanie w to uwierzyć, ale ludzie na reddicie pisali, że ci scammerzy starannie dobierają te ofiary, być może obserwują je wcześniej tygodniami w internecie, może to być ktoś kto nabrał się na jakiś mniejszy scam wcześniej, albo wykazał się inną naiwnością typu udział w mlm i podobne. Do tego mają gadane, cały czas są z tą osobą na linii, nie pozwalają się rozłączyć, grożą że odłożenie telefonu lub zawiadomienie innej osoby będzie działać na niekorzyść w tym rzekomym "śledztwie". Jak ktoś nigdy nie miał do czynienia z prawdziwą policją i do tego jest średnio rozgarnięty to może się nabrać.
Stary 2021-04-25, 19:35   #75
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
W PL laska dała się wkręcić ze gada z Willem Smithem na instagramie i przelała mu 45 tys na konto także ten

Czytalam o tym

Cytat:
Ja też nie jestem w stanie w to uwierzyć, ale ludzie na reddicie pisali, że ci scammerzy starannie dobierają te ofiary, być może obserwują je wcześniej tygodniami w internecie, może to być ktoś kto nabrał się na jakiś mniejszy scam wcześniej, albo wykazał się inną naiwnością typu udział w mlm i podobne. Do tego mają gadane, cały czas są z tą osobą na linii, nie pozwalają się rozłączyć, grożą że odłożenie telefonu lub zawiadomienie innej osoby będzie działać na niekorzyść w tym rzekomym "śledztwie". Jak ktoś nigdy nie miał do czynienia z prawdziwą policją i do tego jest średnio rozgarnięty to może się nabrać.
Mozliwe. Dziwi mnie to, ze im sie chce tak wnikliwie do tego podchodzic, bo jednak ryzyko jest duze, a ewentualne zyski juz niekoniecznie, bo targetem sa raczej zwykle, srednio ogarniete osoby, a nie milionerzy.
Stary 2021-04-25, 19:44   #76
this_witch
whatever

Cytat:
Czytalam o tym

Mozliwe. Dziwi mnie to, ze im sie chce tak wnikliwie do tego podchodzic, bo jednak ryzyko jest duze, a ewentualne zyski juz niekoniecznie, bo targetem sa raczej zwykle, srednio ogarniete osoby, a nie milionerzy.
Nie wiem na jaką skalę oni działają jednocześnie, możliwe że wykonują te telefony z innego kraju więc pewnie ryzyko aż tak duże nie jest, niestety. Tamta osoba przelała im chyba koło 30k dolarów. Podobno przekręt z bonami do sklepu jest tak częsty, że teraz w niektórych sieciach kupno większej liczby kart podarunkowych wiąże się z rozmową z managerem przeszkolonym w wykrywaniu scamów.
Stary 2021-04-25, 19:50   #77
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Nie wiem na jaką skalę oni działają jednocześnie, możliwe że wykonują te telefony z innego kraju więc pewnie ryzyko aż tak duże nie jest, niestety. Tamta osoba przelała im chyba koło 30k dolarów. Podobno przekręt z bonami do sklepu jest tak częsty, że teraz w niektórych sieciach kupno większej liczby kart podarunkowych wiąże się z rozmową z managerem przeszkolonym w wykrywaniu scamów.
Przy dzialaniach lokalnych (u mnie sie umawiali ma osobisty odbior kasy w gotowce w centrum handlowym) jednak to ryzyko jest, bo nawet postronna osoba przechodzaca obok moze zglosic podejrzana aktywnosc.
Stary 2021-04-25, 20:30   #78
sublips
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce też to występuje; członek mojej rodziny dostał taki telefon, oczywiście nie podał żadnych danych, za co został zwyzywany. Później zadzwonił na policję, żeby zgłosić, że podają się za nich (konkretny posterunek), ale policjanci zignorowali kompletnie temat.
sublips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-25, 21:40   #79
nie_powiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość

Cudowna historia
Stary 2021-04-26, 04:44   #80
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
W Polsce też to występuje; członek mojej rodziny dostał taki telefon, oczywiście nie podał żadnych danych, za co został zwyzywany. Później zadzwonił na policję, żeby zgłosić, że podają się za nich (konkretny posterunek), ale policjanci zignorowali kompletnie temat.
Bardzo profesjonalne zachowanie
Stary 2021-04-26, 05:49   #81
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Boję się hałasów, krzyków, jakichś syren na zewnątrz. Właściwie od razu podskakuję. Nie znoszę, jak ktoś wokół mnie się kłóci. Kiedyś tego nie miałam, a teraz, szczególnie po 10 godzinach od pobudki, jest to dla mnie strasznie uciążliwe. Odczuwam wieczorem napięcie i zmęczenie całym dniem, na pewno będę chciała w niedalekiej przyszłości się tym zająć, bo to szalenie utrudnia mi życie Nie mogę zrozumieć, jak coś takiego mogło mi się stać, bo nie jestem ogólnie osobą z lękowym usposobieniem.
Boję się ciemności. Niestety nawet krótkie myśli o tym, że ktoś wbija do mnie jak jestem sama w domu powodują, że miewam takie koszmary. Na szczęście rzadko śpię sama Ostatnio obudziłam się o 2 w nocy, bez świadomości, dałabym sobie rękę uciąć, że widziałam człowieka przechodzącego przez duży pokój
Boję się/brzydzę wszystkich zwierząt mniejszych od kotów. Koty niestety akceptuję tylko u bliskich. Gdyby nagle wskoczył na mnie kot albo królik to zwymiotowałabym (chociaż nie wymiotuję)
Boję się też wszystkich stworzeń lotnych, zarówno ptaków, jak i owadów. Ćmy i motyle mnie totalnie obrzydzają. Z mniejszymi tematami sobie radzę. Z 10 lat temu nocowałam w hostelu, do którego wieczorem wpadł nietoperz i myślałam, że zejdę na zawał (byłam sama w pokroju i czułam się sparaliżowana, wstałam w jakimś impulsie odwagi, ale też nie wiedziałam, że to nietoperz) Odtąd nigdy nie dopuszczam do okna otwartego na oścież wieczorem.
Jak chodziłam do pracy w biurze to miałam taki lęk, że usnę przy biurku. Niestety miałam kilka lat problemów z bezsennością i to mi podskórnie nie uciekło.
Mam też lęk przed nowo poznanymi osobami (także w życiu, ale przede wszystkim w necie). Właściwie nigdy nie podaję sama z siebie swoich danych, jak najdłużej to odwlekam. Zniekształcam też pewne informacje o sobie bardzo długo, dopóki nie zaufam danej osobie, żeby ktoś nie mógł mnie odnaleźć itd. To chyba efekt naczytania się kryminałów i nasłuchania dziwnych historii. Niestety z wiekiem mi nie mija.
Odczuwam też lęk przed cierpieniem bliskich, ciężko mi unieść, że ktoś jest bardzo chory, nieszczęśliwy. O wielu rzeczach niestety wolałabym nie wiedzieć, bo mam wrażenie, że nie umiem w modelowe wsparcie.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-26, 06:01   #82
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Pomimo 30 lat na karku boję się ciemności. W ostatnim czasie jest już trochę lepiej, mogę wstać sobie w nocy nawet i światła nie zapalać, ale tylko wtedy, kiedy w domu jest też narzeczony. Kiedy czasem jestem kompletnie sama śpię przy zapalonym świetle. Nie wierzę w duchy itp ale zawsze podświadomie się boję, że COŚ w tej ciemności jest.

A druga rzecz, która na szczęście prawie calkiem mi przeszła, to strach przed opętaniem. Miał ktoś z was tak? Teraz jestem kompletną ateistką, ale byłam wychowywana mocno po katolicku. W wieku ok. 16 lat na jednym z wyjazdów ksiądz puścił naszej grupie film "egzorcyzmy Emily Rose" z komentarzem "tak było". Miałam po tym takie straszne schizy, że sobie nie wyobrażacie. Bałam się nawet do łazienki pójść i drzwi za sobą zamknąć. Budziłam się w nocy i bałam spojrzeć na zegarek, zimne poty ze strachu, matka musiała spać ze mną w jednym pokoju, koszmar. Ta najgorsza faza trwała rok. Pewnie powinnam była iść do jakiegoś psychologa/psychiatry ale małe miasto było a moja matka wolała się za mnie modlić. Po jakimś czasie ustąpiło, teraz praktycznie się tego strachu pozbyłam, bo zwyczajnie w to nie wierzę, chociaż podświadomość czasem się odzywa.

Każdy, kto wciska dzieciom pod płaszczykiem religii takie rzeczy, poiwnien zostać surowo ukarany.

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-26, 11:30   #83
natalcia250
sentimental animal

W sumie ja ogólnie jestem takim chodzącym lękiem i fobią czasami mam wrażenie, że boję się dosłownie wszystkiego, a wynika to z tego, że cokolwiek bym nie robiła, w głowie tworzą mi się natychmiast setki ewentualnych katastroficznych scenariuszy
w ciągu ostatniego roku mocno wkręciłam się w tematykę true crime i wszelkiej maści podcasty na ten temat. często zdarzało się, że słuchałam ich po 5-6 godzin dziennie, w trakcie pracy. tak się nakręciłam tym tematem, że bałam się wyjść z domu po zapadnięciu zmroku, a w zimie ciemno robiło się już po południu. dodam, że mieszkam w centrum miasta wojewódzkiego, na osiedlu emeryckim kiedy miałam zajęcia na uczelni do 20 to już poprzedniego dnia zaczynałam czuć niepokój i wyobrażać sobie jak ktoś zwija mnie z przystanku do samochodu. poza tym, mieszkając w bloku na 1 piętrze, zaczęłam wyobrażać sobie, że ktoś mógłby mi wejść przez okno do pokoju i bałam się otwierać okno w nocy.

oprócz tego od zawsze wszelkie zagadnienia paranormalne budzą we mnie niepokój, każdy horror to kilka nieprzespanych nocy, nawet nie dlatego, że jakiś konkretny duch z tego filmu mnie wystraszył, tylko niepokój, że w tej ciemności i ciszy coś jest. a że mam ogólnie problemy ze spaniem to często leżę w nocy nie mogąc zasnąć i wyobraźnia zaczyna pracować, a mieszkam sama
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-26, 11:37   #84
11bd71622419137abe56ddfdaa0fc1a26b0d8108_60b176031ff15
Konto usunięte

Odkąd zamordowano nauczycielkę na Zdrowiu podczas spaceru z psem w godz 18. Nie wychodzę już sama z psem jak jest ciemno, bo bardzo się boje. Nawet jeśli już musiałam to nerwowo się oglądałam, nie mówiąc o miejscach z krzakami..Mam wrażenie, że ktoś tam na mnie czeka..
11bd71622419137abe56ddfdaa0fc1a26b0d8108_60b176031ff15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-26, 11:38   #85
kasztanka3
Pani Mizantrop

[1=11bd71622419137abe56ddf daa0fc1a26b0d8108_60b1760 31ff15;88667749]Odkąd zamordowano nauczycielkę na Zdrowiu podczas spaceru z psem w godz 18. Nie wychodzę już sama z psem jak jest ciemno, bo bardzo się boje. Nawet jeśli już musiałam to nerwowo się oglądałam, nie mówiąc o miejscach z krzakami..Mam wrażenie, że ktoś tam na mnie czeka..[/QUOTE]

Tez sie boje wychodzic sama z domu noca. Zawsze sie balam.
Stary 2021-04-26, 11:39   #86
nie_powiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
W sumie ja ogólnie jestem takim chodzącym lękiem i fobią czasami mam wrażenie, że boję się dosłownie wszystkiego, a wynika to z tego, że cokolwiek bym nie robiła, w głowie tworzą mi się natychmiast setki ewentualnych katastroficznych scenariuszy
w ciągu ostatniego roku mocno wkręciłam się w tematykę true crime i wszelkiej maści podcasty na ten temat. często zdarzało się, że słuchałam ich po 5-6 godzin dziennie, w trakcie pracy. tak się nakręciłam tym tematem, że bałam się wyjść z domu po zapadnięciu zmroku, a w zimie ciemno robiło się już po południu. dodam, że mieszkam w centrum miasta wojewódzkiego, na osiedlu emeryckim kiedy miałam zajęcia na uczelni do 20 to już poprzedniego dnia zaczynałam czuć niepokój i wyobrażać sobie jak ktoś zwija mnie z przystanku do samochodu. poza tym, mieszkając w bloku na 1 piętrze, zaczęłam wyobrażać sobie, że ktoś mógłby mi wejść przez okno do pokoju i bałam się otwierać okno w nocy.

oprócz tego od zawsze wszelkie zagadnienia paranormalne budzą we mnie niepokój, każdy horror to kilka nieprzespanych nocy, nawet nie dlatego, że jakiś konkretny duch z tego filmu mnie wystraszył, tylko niepokój, że w tej ciemności i ciszy coś jest. a że mam ogólnie problemy ze spaniem to często leżę w nocy nie mogąc zasnąć i wyobraźnia zaczyna pracować, a mieszkam sama

Czyli okazuje się, że więcej jest takich osób, które po wciągnięciu się w jakąś historię kryminalną zaczynają mieć takie odczucia i lęki. Mam tak samo i powiem szczerze, że czasami mnie przeraża, jak bardzo na głowę mi wchodzą takie rzeczy. Nie oglądam horrorów, bo chyba bym padła trupem już w ogóle; ale tak czy siak historie z porwań, morderstw i czytanie kryminałów nie pomaga mieć spokojnego żywota. Wszyscy są zagrożeniem
Stary 2021-04-26, 12:09   #87
this_witch
whatever

[1=11bd71622419137abe56ddf daa0fc1a26b0d8108_60b1760 31ff15;88667749]Odkąd zamordowano nauczycielkę na Zdrowiu podczas spaceru z psem w godz 18. Nie wychodzę już sama z psem jak jest ciemno, bo bardzo się boje. Nawet jeśli już musiałam to nerwowo się oglądałam, nie mówiąc o miejscach z krzakami..Mam wrażenie, że ktoś tam na mnie czeka..[/QUOTE]Ja miałam podobnie zaraz po tym morderstwie. Ale czasami muszę wyjść wieczorem jak jestem sama, biorę gaz pieprzowy i liczę, że mój pies chociaż spróbuje odstraszyć napastnika
Stary 2021-04-26, 12:29   #88
NocnaWiedma
Lady in red.

Cytat:
Napisane przez nie_powiem Pokaż wiadomość
Czyli okazuje się, że więcej jest takich osób, które po wciągnięciu się w jakąś historię kryminalną zaczynają mieć takie odczucia i lęki. Mam tak samo i powiem szczerze, że czasami mnie przeraża, jak bardzo na głowę mi wchodzą takie rzeczy. Nie oglądam horrorów, bo chyba bym padła trupem już w ogóle; ale tak czy siak historie z porwań, morderstw i czytanie kryminałów nie pomaga mieć spokojnego żywota. Wszyscy są zagrożeniem
Ja po przesłuchaniu podcastów kryminalnych miałam tak, że uciekłam z piwnicy pobijając rekord prędkości jak zobaczyłam, że w którejś ktoś jest, a drzwi do piwnic otwierałam kluczem od zewnątrz bo były zamknięte.

Oczywiście brzydzą mnie karaluchy i pewno ileś innych owadów nie budziło by moich estetycznych zachwytów, ale jako takich robaków i innych zwierząt się nie boję.

Największym lękiem jest dla mnie chyba obarczone sprawdzanie e-maila. Zawsze mam wrażenie, że na bank ktoś napisał do mnie z jakimiś pretensjami albo z zawodem i czymś niemiłym i będzie mi bardzo przykro.

Lęk wysokości mi się czasem uaktywnia. Ostatnio przy wieszaniu firanek. Są brzydko powieszone, ale na razie się nie porywam na to żeby wchodzić na drabinę i je poprawiać.

Stary 2021-04-26, 12:39   #89
sublips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość

Mam tak samo; nie wiem w ogóle, czemu to sobie robię, nadal słucham tego true crime (choć tutaj szczerze mówiąc, widzę korzyści - bo kiedyś zdarzały mi się po prostu nieodpowiedzialne zachowania, a teraz jestem ostrożna aż w nadmiarze) i boję się po horrorach. Choć wiem, że to przecież nie jest prawda, nie ma duchów, zjaw, to nadal boję się, ale zdaję sobie sprawę, że to nie jest normalne. Mam nadzieję, że przejdzie mi z wiekiem, choć mam już 27 lat, więc chyba kiepskie szanse.
sublips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-26, 13:25   #90
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Ja dodaję jeszcze lęk przed spadnięciem ze schodów. Niestety jestem niezbyt ogarnięta, zawsze w coś walnę. Raz właśnie kilka lat temu prawie się przewróciłam z noworodkiem na rękach. Odtąd chodzę przy barierce, a jak jestem zmęczona to się za nią trzymam. Jak mam bagaż to już zawsze korzystam z windy.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości