![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy ktoś mi wierzy i rozumie?
Cytat:
Lepiej miec zawod i umiejetnosci niz polegac na lasce panstwa Oczywiście ze nie znamy sytuacji autorki podejrzewam ze ona tez niezbyt sobie zdaje sprawe jak wyglada zycie doroslego czlowieka odowiedzialnego w 100% za wlasne uttzymanie ,pewnie nawet nie wie ile oplat maja jej rodzice miesiecznie ile wydaja na jedzenie itp nigdy nie zyla samodzielnie wiec nie ma pojecia Ty tez taka tolerancyjna a histeryzowalas na temat wyboru drogi zyciowej własnej corki Jakos w tym temacie nie mialas takiej tolerancji na zyciowe postawy wybory i poglady Hipokrytka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Nie każda praca to ludzie i nie każdy lubi utrzymywać relacje ze wspolpracownikami (a niektórzy nie lubią prawie z nikim). Ja osobiście bardzo się ciesze, ze jestem na home office od ponad roku i nie muszę utrzymywać relacji z ludźmi, których nie lubię. Fajnie by było, żeby wszyscy lubili swoją prace, rzeczywistość jest jednak inna. Czemu robić to, co się lubi w czasie wolnym zamiast zrobić z tego zawód? Czy osoby wykonujące wolny zawód według Ciebie nie pracują?
Osobiście boję się o swoje finanse, choć zarabiam sporo i zazdroszczę ludziom, którzy mają na to bardziej wylane. Większość ludzi, których znam nie lubi swojej pracy i boi się odważyć robić coś, co sprawiałoby im przyjemność, bo to ryzyko. Stabilne prace są zazwyczaj potwornie nudne. Dlatego tak jak mówię, na miejscu autorki, czując względną stabilność finansową, pomyślałabym, co naprawdę lubię robić i zastanowiła się, czy da się na tym zarobić. Nie każdy musi być na etacie. |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Powiedziałaś, że w pracy najważniejsi są ludzie, więc odpowiedziałam Ci, że nie dla wszystkich. Ogólnie uważam, że praca to możliwie najgorsze miejsce do nawiązywania relacji koleżeńskich. Trzeba bardzo uważać.
Opinie o ludziach, których znam, wyraziłam na podstawie rozmów z nimi odbytych. I ba, sama mam tak samo. Boję się zaryzykować. Bynajmniej ich nie oceniam. Mówię tylko, że jeśli autorka nie odczuwa takiej potrzeby, może rzeczywiście nie warto pchać się na etat, a pomyśleć nad wykorzystaniem czasu produktywnie. Zresztą to i tak czcze gadanie, możliwe, że choćby chciała to by tej oracy nie znalazłe. U zdrowi mają z tym problem |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
lokalna gwiazda
|
Firmy mają profity za zatrudnianie ludzi niepełnosprawnych. Wystarczy zorientować się w biurze pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie ten watek jest troche dziwny. Ok, zycie nie kreci sie wokol pracy, ale za cos trzeba sie utrzymac.
Dla mnie autorka ma takie troche krotkowzroczne podejscie, bo na razie mieszka z rodzicami. Latwo pisac, ze jest wszystko git jak ma sie kogos, kto w razie czego wesprze, gorzej w momencie, w ktorym autorka zostanie sama. I wtedy te 2 czy 3 tysiace moga jej ledwie starczyc na zycie. Nie wiem o jakiej niepelnosprawnosci mowimy, ale moze kiedys bedzie potrzebna rehabilitacja, jakis opiekun do pomocy? Ja generalnie rozumiem, jakbym mogla, to tez bym nie pracowala, ale nie wyobrazam sobie tego przy zarobkach rzedu 2-3 tysiace (szczegolnie, ze spora czesc to zasilki - ten raz jest, a raz moze go nie byc). A co, jak cos sie stanie i bedzie potrzebna hospitalizacja? Co jak bedzie potrzebny nowy samochod? I tak, firmy maja profity za zatrudnianie osob niepelnosprawnych. Znam dwie osoby (jedna niepelnosprawnosc fizyczna, druga bardzo ciezka dwubiegunowka) i obie nigdy nie mialy problemu ze znalezieniem pracy.
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie da się być "wartościowym" elementem relacji z każdym. Po prostu nie, i to zupełnie naturalne. Nie umniejsza natomiast wartości człowieka samego w sobie. Natomiast pogrubione moim zdaniem kwalifikuje Cię do terapii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
Przyczajenie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88777617]Odpisalam ile musialaby zarabiac zeby czuc sie zabezpieczona
Lepiej miec zawod i umiejetnosci niz polegac na lasce panstwa Oczywiście ze nie znamy sytuacji autorki podejrzewam ze ona tez niezbyt sobie zdaje sprawe jak wyglada zycie doroslego czlowieka odowiedzialnego w 100% za wlasne uttzymanie ,pewnie nawet nie wie ile oplat maja jej rodzice miesiecznie ile wydaja na jedzenie itp nigdy nie zyla samodzielnie wiec nie ma pojecia Ty tez taka tolerancyjna a histeryzowalas na temat wyboru drogi zyciowej własnej corki Jakos w tym temacie nie mialas takiej tolerancji na zyciowe postawy wybory i poglady Hipokrytka[/QUOTE] Kobieto jak możesz porównywać tą sytuacje z sytuacją kiedy osoba, każe rodzić innym kobietom zdeformowane płody na głowę upadłaś? ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Ja myślę, że autorka boi się po prostu i tyle i nie wiadomo czy da się z tym coś zrobić. Poza tym tak czy siak chyba ci ludzie ją wpędzili w poczucie winy a nie ona sama. Może się komuś czyjeś życie nie podobać ale ciągłe mówienie jak ma się żyć jest do kitu. ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
Edytowane przez Matyldowa Czas edycji: 2021-06-27 o 12:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mówię o pracy. Mówię o wrażeniu paraliżu po braku sukcesu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie zasada powinna być taka, że "umiesz liczyć - licz na siebie". Nie wiadomo jaka będzie sytuacja ludzi na rencie za 20 lat, a Ty, nie robiąc zawodowo kompletnie nic, skazujesz się na łaskę bądź niełaskę rządzących. Plus pamiętaj, że generalnie renty, emerytury i inne świadczenia są zagrożone, bo mamy niż demograficzny i już teraz to wszystko ledwo ciągnie. Na Twoim miejscu pomyślałabym o zakręceniu się przy takich projektach dla niepełnosprawnych zawodowo, ewentualnie można też pomyśleć o dokształceniu się i na przykład nauce w stronę pozyskiwania dotacji dla osób niepełnosprawnych itd. Tych gałęzi jest sporo (i bardzo dobrze) plus w zasadzie nasz kraj dopiero wkracza wielkimi krokami do dostosowania np. przestrzeni publicznej dla osób takich jak Ty. Mam wrażenie, że zablokowałaś się na pracę, ponieważ z góry zakładasz, że to nie będzie dla Ciebie ciekawe zajęcie i nic w Twoje życie nie wniesie, lub jesteś zablokowana z obawy przed porażką. Ja myślę, że możesz pokombinować tak, że będzie wręcz przeciwnie - praca będzie Twoją pasją, więc będzie Ci w niej dobrze szło. Edytowane przez Magmag0194 Czas edycji: 2021-06-27 o 14:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ty nie tolerujesz ludzi z takimi pogladami a krzyczysz o tolerancji Zyj i dac zyc innym |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88778911]Normalnie moge porownywac
Ty nie tolerujesz ludzi z takimi pogladami a krzyczysz o tolerancji Zyj i dac zyc innym[/QUOTE] Jak na razie to chyba ty nie tolerujesz bo cały czas krytykujesz autorkę. |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rodzice wiecznie żyć nie będą. Plus znajomych każdy może sobie dobierać takich, jakich chce, według nawet najbardziej dziwnych kryteriów. Nie każdemu musi się to podobać, ale życie nie jest sprawiedliwe. Autorka trochę musi zacząć myśleć o przyszłości. Nie zmuszać się od razu ale pomyśleć poważnie, może porozmawiać z rodzicami, rodzeństwem, psychologiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jej nie wierze bo z tego co tu napisala to wcale nie jest zadowolona ze swojego "wyboru " zyciowego Pisze ze by moze I chciala cos zrobić ale sie boi porazki To raz Dwa ze boli ja to ze inni krytykuja jej podejscie do zycia ,gdyby byla przekonana ze jej droga jest wlasciwa to by ja to nie bolało Po trzecie unika zastanowienia sie nad przyszloscia co jest chowaniem glowy w piasek ,podejrzewam ze jej rodzina i znajomi rowniez to widzą i dlatego chca aby zmieniła swoje podejscie po kiedys będzie musiala stawic czola dorosłemu samodzielnemu zyciu i pewnie ich to martwi ze ona nie będzie dawala sobie rady Następna sprawa to to ze ty nie pojmujesz ze moge nie chciec miec kogos takiego jak autorka za znajomego i zarzucasz mi nietolerancje sama nietolerujac innych ludzi poglądów to sie nazywa hipokryzja Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2021-06-27 o 19:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;88778933]
Autorka trochę musi zacząć myśleć o przyszłości. Nie zmuszać się od razu ale pomyśleć poważnie, może porozmawiać z rodzicami, rodzeństwem, psychologiem. [/QUOTE] Musi? Nie, nie musi. Może chcieć, ale nie musi. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88779003]Musi? Nie, nie musi. Może chcieć, ale nie musi.[/QUOTE]Czepianie się słówek.
Jak za 30 lat zostanie sama z głodową rentą, rodzeństwo się wypnie, nie będzie nawet wiedziała jak wygląda normalna praca, to też powiesz, że oj oj, nic nie musi? Pewnie, że nie musi. Pracować też nikt nie musi. Zębów leczyć też nie ma obowiązku. Nawet nie trzeba mieszkania utrzymywać, można na ulicy mieszkać. Nie musi się przydarzyć najgorsza opcja, ale może, lepiej żeby autorka sobie to przemyślała wcześniej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;88779020]Czepianie się słówek.
Jak za 30 lat zostanie sama z głodową rentą, rodzeństwo się wypnie, nie będzie nawet wiedziała jak wygląda normalna praca, to też powiesz, że oj oj, nic nie musi? Pewnie, że nie musi. Pracować też nikt nie musi. Zębów leczyć też nie ma obowiązku. Nawet nie trzeba mieszkania utrzymywać, można na ulicy mieszkać. Nie musi się przydarzyć najgorsza opcja, ale może, lepiej żeby autorka sobie to przemyślała wcześniej. [/QUOTE] Nie chodziło o słówko, tylko o treść. Nie możesz powiedzieć, że inny dorosły człowiek coś musi, bo ty masz taki pomysł na tę osobę. Autorka jest dorosła, i nie musi robić nic, co ty uznasz za słuszne w jej sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88779022]Nie chodziło o słówko, tylko o treść. Nie możesz powiedzieć, że inny dorosły człowiek coś musi, bo ty masz taki pomysł na tę osobę. Autorka jest dorosła, i nie musi robić nic, co ty uznasz za słuszne w jej sytuacji.[/QUOTE]Pewnie, że nie musi.
Ci co nie pracują i na zasiłkach siedzą, też nic nie muszą. Tylko dziwnym trafem pracujących już nikt nie pyta, czy chcą się składać na tych, co nie muszą. Nie ma bata i składki trzeba odprowadzać. Więc to nie jest tak, że nikt nic nie musi. Zresztą ja już na początku napisałam, żeby żyła tak, jak uważa za sluszne i co ją uszczęśliwia, bo ludzie zawsze będą gadać, obojętnie co zrobi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88779022]Nie chodziło o słówko, tylko o treść. Nie możesz powiedzieć, że inny dorosły człowiek coś musi, bo ty masz taki pomysł na tę osobę. Autorka jest dorosła, i nie musi robić nic, co ty uznasz za słuszne w jej sytuacji.[/QUOTE]
Nie jest pustelnikiem, zyje w spoleczenstwie, wiec tak, sa rzeczy, ktore musi. Nikt jej za darmo nie da mieszkania, pradu czy zarcia, ona musi o to zadbac. Tzn bedzie musiala, jak zabraknie rodzicow.
#80 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88779067]Nie, to nie oznacza, że coś musi.[/QUOTE]
ale do czego zmierzasz ? ok nie musi ,powinna powinna sie powaznie zastanowic nad tym co sie z nia stanie jak zabraknie rodzicow i zasilki zostana powaznie ukrocone bo jest to bardzo prawdopodobny scenariusz chyba lepiej miec jakis plan niz isc na zywiol szczegolnie kiedy jest czas aby cos w tym kierunku zrobic |
![]() ![]() |
![]() |
#82 | ||
Femme fatale
|
Cytat:
Cytat:
![]() Też mi zajeżdża trollem i pamiętam pewien wątek o którym jest tu wspominane, jakiś nick na literę ''D'' bodajże i podobny wydźwięk wątku, styl pisania... Wątek do tworzenia guano burzy. Zdecydowanie. ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- [1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88779003]Musi? Nie, nie musi. Może chcieć, ale nie musi.[/QUOTE] Musi zacząć myśleć o przyszłości bo rodzice wiecznie żyć nie będą automatycznie tak jak chce żyć to musi jeść, a żeby jeść to musi mieć hajs na to jedzenie, chyba, że stanie się menelką i zacznie grzebać po śmietnikach ![]()
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. Edytowane przez MsN Czas edycji: 2021-06-27 o 22:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1275623 na bank to ten sam troll niezorientowany w zyciowych realiach |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Femme fatale
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88779444]ten wateczek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1275623 na bank to ten sam troll niezorientowany w zyciowych realiach[/QUOTE] Yeep, ten wątek to garnek złota. ![]()
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.