Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-03-02, 08:23   #61
Snowdrop_
Animal Liberation

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
A ja przeczytałam wszystkie wpisy u tej kobiety i jak początku, po tym tu wrzuconym, miałam takie "Coo? Powaliło ją??", tak już wiem o co jej chodziło. Nikt nie mówi, żeby wysyłać takie rzeczy na granicę, bo tam liczy się ciepło. Ale z tego co czytam, to ludzie zaczęli po prostu pozbywać się rzeczy, których sami w życiu by nie założyli.
Tutaj niektóre komentarze, zgadzam się z zakreślonym.

Załącznik 7768374
Ja w sumie też się z tym zgadzam i pomyślałam sobie, że za kilka dni bardzo chętnie zabiorę te "nasze" panie z dziećmi z Ukrainy, z biurowca na zakupy lżejszych ubrań, ja już mam tyle, że nawet zdrowo byłoby nie kupować i nie będę tego robić dla siebie w tym roku, a ludziom którzy uciekli przed wojną przyda się też bardziej elegancka odzież, czy po prostu wiosenna. Ojciec by na to nie wpadł jako niezainteresowany specjalnie modą, a mi ten post Karoliny Domaradzkiej dał do myślenia. Cieszę się, że zwróciła na to uwagę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Snowdrop_
Czas edycji: 2022-03-02 o 08:25
Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:26   #62
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snowdrop_ Pokaż wiadomość
Ja w sumie też się z tym zgadzam i pomyślałam sobie, że za kilka dni bardzo chętnie zabiorę te "nasze" panie z dziećmi z Ukrainy z biurowca na zakupy lżejszych ubrań, ja już mam tyle, że nawet zdrowo byłoby nie kupować i nie będę tego robić dla siebie w tym roku, a ludziom którzy uciekli przed wojną przyda się też bardziej elegancka odzież, czy po prostu wiosenna. Ojciec by na to nie wpadł jako niezainteresowany specjalnie modą, a mi ten post Karoliny Domaradzkiej dał do myślenia. Cieszę się, że zwróciła na to uwagę.

Nawet można przecież zabrać te kobiety do lumpka i coś fajnego za parę groszy na pewno się znajdzie.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:26   #63
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Dokładnie tak i ci mityczni kibole, wbrew debilnym wpisom co poniektórych, nie stoją tam żeby bić ukraińskie matki z dziećmi tylko dlatego, że na ulicach Przemyśla pojawiają się grupki młodych mężczyzn z bliskiego wschodu.

I to jest sposób na to? Robić zadymy i bić ludzi w miejscu gdzie trafiają ludzie z traumą wojenną?

Te straumatyzowane matki z dziećmi i starcy maja trafiać na polskie ulice gdzie wypasione łyse chuligaństwo tłucze się akurat z uzbrojoną policją i bije ludzi na ulicach?
Gdzie policja zamiast zapewniać bezpieczeństwo uchodźcom przed hienami zerującymi na ludzkim nieszczęściu musi sie ganiać z chuliganami?

Czy my aspirujemy do bycia jakimś dolnym bantustanem?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:27   #64
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89137937]No właśnie nie śladowe, samych studentów prawie 80 tys. Głównie z Indii, Maroka, Azerbejdżanu itp.

To oficjalne ukraińskie dane.

A dodajmy do tego jeszcze pracowników,[/QUOTE]No ale tacy oficjalni studenci i pracownicy na pewno mają paszport? Więc w czym problem się na szybko wylegitymować?

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:31   #65
sadandlonely
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
a ja widzę. Skoro budujemy zaporę na granicy z Białorusią, żeby nie przedzierali się do nas ci pseudo uchodźcy przywiezieni do Białorusi przez Łukaszenkę, to uważam, że oni nie powinni być wpuszczani również na granicy polsko-ukraińskiej. Znaleźli sobie teraz lepszą drogę z Białorusi, na Ukraine a później do Polski. Podobno na granicy kradną Ukraińcom koce, żywność i bagaże.
Też o tym słyszałam. Że wypychają z kolejek kobiety z dziećmi.

sadandlonely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:33   #66
britnay
Zakorzenienie

tu dodaje jeszcze jak wygląda dworzec w Kijowie, zobaczcie ile tam jest mężczyzn,
https://fb.watch/buVh8GkE_l/
Stary 2022-03-02, 08:34   #67
Zorzoli
Zakorzenienie

Ktoś jest ciekawy jak rosyjskie media przedstawiają sprawę? mam dla was filmik z kanału planeta abstrakcja gdzie pokazują fragmenty z polskimi napisami:
https://youtu.be/JqhxcYdjNps?t=414

oraz wpis polaka mieszkającego w rosji:
https://www.facebook.com/sambor1965/...80623311963253
Cytat:
Co w Moskwie piszczy - ale dziś z grubej rury czyli prawda z Prawdy i z Izwiestii. To oczywiście media przedstawiające oficjalną rosyjską wersję wydarzeń i rosyjskie spojrzenie na nie. Powinno pomóc Wam zrozumieć jak trudno będzie się porozumieć w sprawie zakończenia konfliktu.
Dzisiejszy serwis Pravdy pisze, że na Ukrainie jak dotąd zginęło 9 rosyjskich żołnierzy, podaje nawet ich nazwiska i z której są guberni (dwóch z Czeczeni). Tekst zaczyna od tego, że ukraińskie informacje o tysiącach poległych nie potwierdzają się. Nie ma ani słowa o wojnie, jest operacja specjalna. Mnisterstwo obrony Rosji dodaje, że są to straty wielokrotnie mniejsze niż unicestwionych nacjonalistów. Ławrow powtarza, że Rosja nie dopuści do tego, by Ukraina miała broń jądrową, a białoruski wywiad donosi ustami Łukaszenki o planowanym ataku na siły rosyjskie znajdujące się na Białorusi.
Prawda powołując się na serwis BBC twierdzi, że w mass mediach publikowane są zdjęcia mające dokumentować ukraińskie sukcesy to zdaniem Prawdy fragmenty gry komputerowej. Ataki z dronów zaś pochodzą z 2020 roku z Turcji.
Są również informacje o planowanych zamknięciach social mediów, którymi sa dystrybuowane fejkowe wiadomości na temat związane z operacją wojskową. Póki co ekspert ocenia, że 60 procent społeczeństwa popiera władze, a internet jest jedynie narzędziem ujścia emocji politycznych ekstremistów. Więc póki co zamykanie nie jest konieczne.
Minister obrony Szojgu powiedział, że nie ma mowy o okupacji Ukrainy - że wojskowi robią wszystko, by unikać ofiar wśród ludności cywilnej. Dlatego właśnie używają precyzyjnej broni. Generalnie nie ma mowy o wojnie rosyjsko - ukraińskiej. Chodzi wyłacznie o zabezpieczenie życia i zdrowia mieszkańsów Donbasu.
Last but not least - o samolotach dla Ukrainy. To zdaniem Prawdy tylko pokazówka, bo tak naprawdę nie ma nimi kto latać na Ukrainie. Zdaniem Jakowa Kedmi, którego cytuje Prawda, jeśli samoloty będą znajdowały się na terytorium Polski to oczywistym jest, że muszą być na tych polskich lotniskach unicestwione. Jeszcze zanim dolecą do granicy. Zaproponował, by użyć do tego zestawów S400. Jakow jest byłym oficerem wywiadu Izraela, pochodzi z Rosji i jest jest znaną w Rosji postacią telewizyjną.
Byście mieli pojęcie jakim to wszystko odbywa się językiem przytoczę znajdujący się na czołówce Prawdy tekst pt.
Zrozpaczony Zachód ciągnie świat na skraj przepaści
"Zdecydowane działania Rosji na rzecz ochrony słusznych praw ludności Donbasu, przeciwko której reżim kijowski od 8 lat popełnia zbrodnie wojenne, z jakiegoś powodu doprowadziły zachodnich polityków do szału. Ich plany wciągnięcia Ukrainy do NATO i wykorzystania jej jako militarnego przyczółka przeciwko Rosji upadają. Zachód nie odważył się rozpocząć trzeciej wojny światowej, ale wszczął przeciwko nam wojnę ekonomicznej destrukcji. (...)
Rosja nie zablokuje dostaw ropy i gazu do Europy, jeśli brukselscy biurokraci sami tego nie osiągną za pomocą szalonych sankcji przeciwko naszemu systemowi finansowemu. Ale Moskwa mogłaby zaakceptować restrykcje odwetowe w niektórych wrażliwych na nie obszarach, takich jak eksport niklu, palladu, tytanu, nawozów czy pszenicy.
(...)
Andrey Klishas, ​​przewodniczący Komisji ds. Ustawodawstwa Konstytucyjnego Rady Federacji, zauważa, że ​​sankcje praktycznie zniszczyły instytucje prawne Zachodu: w Europie i Stanach Zjednoczonych nie ma już gwarancji praw własności, ochrony kapitału i inwestycji . Zachód wkrótce zda sobie sprawę z katastrofalnych konsekwencji własnych działań dla ich krajów. Twarda reakcja Rosji na polu gospodarczym może być niezwykle bolesna dla krajów zachodnich z ich ogromnymi długami i niestabilnymi giełdami."
Wnioski musicie wyciągnąć sobie sami. Ja to tu tak zostawię.

https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-03-02, 08:38   #68
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89137956]No ale tacy oficjalni studenci i pracownicy na pewno mają paszport? Więc w czym problem się na szybko wylegitymować?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Padło pytanie o liczbę studentów z Afryki, Ty odpowiedziałaś, że pewnie śladowe ilości, więc prostuję, że nie, wcale nie śladowe.

Natomiast wszyscy są wrzucani przez niektóre środowiska do jednego wora.

Po internecie krążą już zdjęcia np. z Hindusami, którzy mają przecież te charakterystyczne nakrycia głowy (Sikhowie bodajże) z podpisami "paatrzcie jakie matki z dziećmi ratujemy" albo coś o arabskich książętach.

Niestety, ludzie nie potrafią odróżnić kto z jakiego kraju pochodzi, więc pytanie, na ile te relacje o imigrantach przechodzących z Białorusi są prawdziwe. Bo te grupki na mieście to mogą być właśnie Hindusi, czy rzeczywiście studenci z Ghany, ale u nas każdego z ciemniejszą skórą wrzuca się☠do szufladki "ciapak - terrorysta". Przodują w tym właśnie środowiska kibolskie.

Skąd wiesz, że oni przechodzą bez dokumentów?
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:40   #69
cava
Zakorzenienie

Cytat:
tu dodaje jeszcze jak wygląda dworzec w Kijowie, zobaczcie ile tam jest mężczyzn,

ja widzę ze mężczyźni stoją w koło wejścia i nie wsiadają tylko blokują wejście. do pociagu sa wciagane dzieci i kobiety. I jest 1 awantura z boku z 2 ciemnoskórymi którzy nie zostali do pociągu wuszczeni (wyciagnieto ich za kaptur). Przy czym widać że kłócą się z ukraińskim mężczyzną... wiec chyba władają językiem. Więc może to jednak uciekający studenci .

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:41   #70
Paprotka_
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89137920]Zastanawiam się, na ile prawdziwe informacje są o tym, że jest coraz więcej aktów kapitulacji, że coraz więcej Rosjan się poddaje.
Nie wiem, czy tego typu wiadomości nie są zbyt optymistyczne, żeby były prawdziwe.[/QUOTE]Też mam wątpliwości. Mam wrażenie, że wiele rzeczy może wyglądać inaczej niż jest nam to przedstawiane.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:42   #71
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Izraelski Jad Waszem potępia atak na Ukrainę, w oświadczeniu jest, że ludność powinna być bezpieczna, a poza tym to wzywają społeczność międzynarodową, żeby zapewnić bezpieczeństwo historycznym miejscom, gdzie w czasie II wś zabijano Żydów. Bo zniszczono miejsce pamięci w Babim Jarze.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...#s=BoxMMtCzol3
Trwa wojna, ludzie giną, ale ważniejsze pomniki tych, co zginęli 80 lat temu.

Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Czas edycji: 2022-03-02 o 08:45
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:44   #72
Konto usunięte

Cytat:
I właściwie co z tego?

Mnóstwo obcokrajowców mężczyzn (również Polaków) na Ukrainie mieszka. Ich obowiązek służby wojskowej nie dotyczy. Oni nie mają prawa uciekać?

A że się pchają, jakbym była tam teraz ze swoim TŻ, to też pewnie byśmy się pchali. Każdy chce jak najszybciej uciec. W takich sytuacjach działa strach i adrenalina.

Ty byś swojego ojca/męża/brata bez żalu zostawiła, niech czeka, czy za wszelką cenę chciałabyś żeby pojechał tym pociągiem razem z Tobą?
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:45   #73
Sally1642
Rozeznanie

A ja pozwolę sobie skopiować treść tweeta z kanału Instytutu Badań Internetu i Mediów Społecznościowych:

Cytat:
🔴ALERT🔴
W ost 24h o ponad 11000% wzrosła negatywna interakcja dot sytuacji na granicy #uchodzcy #Ukraina
➡️ Główny przekaz dot zmasowanej liczby „nie ukraińskich” uchodźców
➡️ post z negatywny przekazem jest najbardziej popularnym postem w #PL grupy anty #COVID19 i pro #Rosja
oraz jeszcze to:

Cytat:
⚠️KOMUNIKAT⚠️
W ostatnich 24h w przestrzeni polskich social mediów nastąpiło przegrupowanie większość kont/grup z komunikacji anty #COVID19 na komunikacje anty #uchodzcy #Ukraina
➡️ budowa poczucia zagrożenia #wojna #uchodzcy
➡️ Ataki na #wolontariuszy
➡️ Dezinformacja pro #Rosja
Zanim ktoś zacznie psioczyć, że łeee czarnoskórzy wypychają biedne kobiety i dzieci z kolejek to może się niech się zastanowi czy takie incydenty naprawdę miały miejsce bo w wielu przypadkach to zwykła próba dezinformacji (widziałam post z jakimś ataku imigranta w pociągu, natomiast PKP zdementowało i wyjaśniło że nic takiego nie miało miejsca). Ale co ludzie sobie użyli (hurr durr agresywni imigranci), to ich.
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:48   #74
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2022-03-02 o 08:54
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:55   #75
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
A ja pozwolę sobie skopiować treść tweeta z kanału Instytutu Badań Internetu i Mediów Społecznościowych:

oraz jeszcze to:

Zanim ktoś zacznie psioczyć, że łeee czarnoskórzy wypychają biedne kobiety i dzieci z kolejek to może się niech się zastanowi czy takie incydenty naprawdę miały miejsce bo w wielu przypadkach to zwykła próba dezinformacji (widziałam post z jakimś ataku imigranta w pociągu, natomiast PKP zdementowało i wyjaśniło że nic takiego nie miało miejsca). Ale co ludzie sobie użyli (hurr durr agresywni imigranci), to ich.
O to to. Ludzie znowu zaczynają powtarzać niesprawdzone bzdury. Zresztą, nawet jeżeli zdarzyły by się pojedyncze negatywne incydenty (przy takich masach ludzi tak, może być różnie), to co z tego? Po co od razu lecieć "w Internety" i to opisywać?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-03-02, 08:56   #76
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
ja widzę ze mężczyźni stoją w koło wejścia i nie wsiadają tylko blokują wejście. do pociagu sa wciagane dzieci i kobiety. I jest 1 awantura z boku z 2 ciemnoskórymi którzy nie zostali do pociągu wuszczeni (wyciagnieto ich za kaptur). Przy czym widać że kłócą się z ukraińskim mężczyzną... wiec chyba władają językiem. Więc może to jednak uciekający studenci .
Chyba jednak nie wladaja, bo on najpierw mowi po ukrainsku (czy rosyjsku?) kobiety i dzieci, a potem mowi po angielsku, kobiety i dzieci.
Chyba mu tylko tlumaczy zeby dal im najpierw wejsc.
I to jest dla mnie normalne, ze najpierw trzeba dzieci przewiezc w bezpieczne miejsce.

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
O to to. Ludzie znowu zaczynają powtarzać niesprawdzone bzdury. Zresztą, nawet jeżeli zdarzyły by się pojedyncze negatywne incydenty (przy takich masach ludzi tak, może być różnie), to co z tego? Po co od razu lecieć "w Internety" i to opisywać?
Aktualnie idzie fala miedzynarodowa nagonka na Polakow ''rasistow'' wiec chyba warto wiedziec jak wyglada sytuacja naprawde.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:56   #77
Linka25
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89137980]Izraelski Jad Waszem potępia atak na Ukrainę, w oświadczeniu jest, że ludność powinna być bezpieczna, a poza tym to wzywają społeczność międzynarodową, żeby zapewnić bezpieczeństwo historycznym miejscom, gdzie w czasie II wś zabijano Żydów. Bo zniszczono miejsce pamięci w Babim Jarze.
Trwa wojna, ludzie giną, ale ważniejsze pomniki tych, co zginęli 80 lat temu.[/QUOTE]

dla Żydów najważniejsze ich historyczne miejsca
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 08:58   #78
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89137984]I właściwie co z tego?

Mnóstwo obcokrajowców mężczyzn (również Polaków) na Ukrainie mieszka. Ich obowiązek służby wojskowej nie dotyczy. Oni nie mają prawa uciekać?

A że się pchają, jakbym była tam teraz ze swoim TŻ, to też pewnie byśmy się pchali. Każdy chce jak najszybciej uciec. W takich sytuacjach działa strach i adrenalina.

Ty byś swojego ojca/męża/brata bez żalu zostawiła, niech czeka, czy za wszelką cenę chciałabyś żeby pojechał tym pociągiem razem z Tobą?[/QUOTE]

Dokładnie. Tzw. i co w związku z tym? Po co od próbować z tego robić news?

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89137995]
(...)
Aktualnie idzie fala miedzynarodowa nagonka na Polakow ''rasistow'' wiec chyba warto wiedziec jak wyglada sytuacja naprawde.[/QUOTE]

Gdzie niby idzie? I jak to niby obrazuje sytuację? Próbujesz tu siać zamęt pod przykrywką "wiadomości podaję".
Stary 2022-03-02, 09:07   #79
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Codziennie jakieś lecą, z tego co obserwuje na niebie
A czasem to nawet kilka

To, że pasażerskie latają cały czas to wiem, w końcu wszyscy teraz omijają zachód. Ja się zastanawiam ile razy dziennie przelatują wojskowe patrolowce.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-03-02, 09:14   #80
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
To, że pasażerskie latają cały czas to wiem, w końcu wszyscy teraz omijają zachód. Ja się zastanawiam ile razy dziennie przelatują wojskowe patrolowce.
Praktycznie non stop.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 09:18   #81
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
W radiu 357 podali dziś rano po 8 informacje, że w Ukrainie studiowało 80 tys obcokrajowców, z czego 18 tys Hindusów i wiele tysięcy obywateli kilku krajów Afrykańskich.
Czy oni mają siedzieć nieskończoność w schronach???

Stary 2022-03-02, 09:19   #82
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Gdzie niby idzie? I jak to niby obrazuje sytuację? Próbujesz tu siać zamęt pod przykrywką "wiadomości podaję".
Wez moze troche ochlon i zastanow sie o co ci w ogole chodzi.
Fala idzie w zagranicznych social media. Ludzie mi to juz od wczoraj mowia, na zywo, na grupach na facebooku w ktorych sie udzielam odnosnie pomocy Ukrainie. Dokladnie narracja jest taka, ze Polska ciemnoskorych nie wpuszcza. Zapytalam sie tutaj jak to wyglada, bo nie wiem co ludziom odpowiadac.
Jaki ty masz wlasciwie problem?
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 09:20   #83
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
To raz, a dwa no to umówmy się: ilu studentów z Afryki może być na Ukrainie...?

Wiele tysięcy, w tym ok 5 tyś Marokańczyków, z wyglądu bardzo podobni do Arabów.
Wybierali Ukrainę że względu na niskie koszty utrzymania z wysoki poziom uczelni technicznych.

Stary 2022-03-02, 09:22   #84
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Mówię o wojskowych

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 09:25   #85
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Gdzieś mi mignęło, że więcej niż połowa studentów na Ukrainie to cudzoziemcy. Ale nie wiem, na ile wiarygodne było to źródło.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 09:27   #86
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2022-03-02 o 09:28
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 09:33   #87
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Wiesz, ja jestem lumpeksoholiczką, 90% mojej garderoby to rzeczy z drugiej ręki. Ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby wydawać stare, skulkowane, poplamione, z małymi dziurkami rzeczy czy bielizne. Wolę kupić mniej, ale nowe ewentualnie z lumpeksu (kurtki, kombinezony), ale wypranie i pachnące.

Stary 2022-03-02, 09:34   #88
Konto usunięte

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89138049]Gdzieś mi mignęło, że więcej niż połowa studentów na Ukrainie to cudzoziemcy. Ale nie wiem, na ile wiarygodne było to źródło.[/QUOTE]

Te kilkadziesiąt tysięcy na pewno i większość właśnie Indii, Afryki, i Bliskiego Wschodu. To są już takie liczby, że tych ludzi będzie widać, bo stanowią spory procent uciekających.

Dodam tylko, że jakby działo się to na granicy polsko-niemieckiej, to relacje wyglądałyby bardzo podobnie, bo u nas też miesza dużo Hindusów czy Pakistańczyków.
Stary 2022-03-02, 09:34   #89
Zorzoli
Zakorzenienie

wczoraj na insta irańczyka w polsce czytałam, ze na Ukrainie było jakieś 4000 (jak dobrze pamiętam) Irańczyków. Wczoraj wrzucał nawet screena z flightradar, że przyleciał już samolot z Iranu aby zabrać tych obywateli, którzy wykazali chęć powrotu.

https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 10:03   #90
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość

oraz jeszcze to:

Wczoraj już były ostrzeżenia, że przewiduje się wzmożenie ruskiej agentury w działalności na terenie Polski.
Każdy kto wali w ten bęben, to pożyteczny ruski idiota.
Szkoda, że ten temat tak szybko rezonuje w społeczności internetowej i to w sposób w jaki był zamierzony; nie świadczy to dobrze o kondycji moralnej wielu osób.

Oby Niemcom w godzinie próby podobały się te nasze słowiańskie, różowe buziaczki oraz porywista natura.

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Cytat:
Ja się zastanawiam ile razy dziennie przelatują wojskowe patrolowce.
Bardzo częto przelatują, praktycznie non stop (mieszkam pod Bydgoszczą, jest tu baza NATO) ale nic w tym dziwnego, bo przecież za naszą granicą trwa wojna.
Świetnie, że latają - po to są i na to idą nasze podatki.
Martwiłaby mnie cisza na niebie w takich okolicznościach.

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89137980]Izraelski Jad Waszem potępia atak na Ukrainę, w oświadczeniu jest, że ludność powinna być bezpieczna, a poza tym to wzywają społeczność międzynarodową, żeby zapewnić bezpieczeństwo historycznym miejscom, gdzie w czasie II wś zabijano Żydów. Bo zniszczono miejsce pamięci w Babim Jarze.
Trwa wojna, ludzie giną, ale ważniejsze pomniki tych, co zginęli 80 lat temu.[/QUOTE]

Zełeński jest żydem i już się odniósł do neutralności Izraela.

https://wiadomosci.wp.pl/ukraina-zel...2864692333056a

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2022-03-02 o 10:30
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości