|
|
#61 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mieszkanie TZ a spłata kredytu
Cytat:
Liczmy teraz że autorka ma 200 tysięcy złotych oszczędności. 120 tysięcy potraktuje jako wkład własny do kredytu hipotecznego. 80 tysięcy zostawi sobie na wykończenie. Rata kredytu utrzymajmy na tym samym poziomie czyli 2000 zł. Wynajmie je za 2500-3000 zł. Koszty jej życia jako osoby nie będącej współwłaścicielką lokalu w którym mieszka wynosić będą 300 zł. Odejmując tą kwotę od tego co zostało po spłaceniu kredytu na czysto miesięcznie miałaby od 200 zł do 700 zł. Czyli albo może być stratna co miesiąc 1300 zł i będą mieli jedno mieszkanie albo może być do przodu 700 zł i będą mieli dwa lokale ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mieszkanie TZ a spłata kredytu
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89359262]No mój finansowy umysł nie może odpuścić 🤣[/QUOTE]
Widzę właśnie ![]() Tyle, że o ile te 200 tysięcy to nie są jej oszczędności sprzed ślubu (a wg historii Autorka nie miała żadnych oszczędności) to żadne takie wyliczenia w przypadku wspólnoty majątkowej nie mają racji bytu. Przecież to ich wspólna kasa wszystko, nie ma mowy o stracie prze nią 1300 zł ani o jakimś jej zysku, bo to bez różnicy czy rata idzie dosłownie z jego pensji czy z jej dochodu. Wszystkie zarobione i zaoszczędzone pieniądze są prawnie we wspólnym worku. Ale oczywiście mogą sobie razem kupić drugie mieszkanie z tych wspólnych oszczędności, jeśli uważają, że wyjdą na tym lepiej finansowo. Ewentualnie mogą wykorzystać jakieś kruczki prawne, których ja nie znam, bo się nimi nie interesuję, żeby zgarnąć jakoś kasę do majątku osobistego. Czy przewalić część kasy na hazard lub samotną podróż, byle tylko małżonek nie skorzystał na tym. Ale mi by się nie chciało tak kombinować wobec ukochanej osoby. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:52.